Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.02.2007 15:57 - За дружбата, уважението и желанието
Автор: boyoto Категория: Тя и той   
Прочетен: 14697 Коментари: 28 Гласове:
0

Последна промяна: 17.02.2007 21:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Любовта попитала веднъж Приятелството: “Абе ти за какво си на хората? Каква роля изпълняваш?”.
Приятелството отговорило: “Любов, аз изтривам сълзите, които ти причиняваш...”

Какво всъщност е дружбата? В основата й е симпатията. Усещаме, когато харесваме някого, когато присъствието му ни е приятно. Това чувство образува основата на за всичко останало. Понякога приятелството расте бързо и разбираме, че наистина се чувстваме добре в присъствието на другия... Че сме признавани. Чувстваме, че сме на еднаква вълна, която свързва приятелите един към друг.
Онова, което ни свързва, са общите неща. Не противоположностите, а сходствата се привличат. Истинските приятелства се раждат от общо преживяното. Общи изживявания, общ мироглед, общи чувства...
Днес е трудно да говорим за чувствата си, или да ги споделяме. А мъжете - на тях сякаш им е още по-трудно да признаят, че харесват някого. Какво остава за по-сериозни чувства. Много от нас не желаят да признаят на самите себе си, че изпитват любов. Забележително, наистина. Някои отношения между хората са много по-силни от други. Усещаме, когато една връзка е повече от приятелска, повече от онези, които срещаме често. Или сме срещали досега.
Това е все едно да се огледате в огледалото. Все едно познавате другия от цяла вечност – вие знаете прекрасно как се чувства във всеки един момент, дори ако се познавате едва от един месец.
Понякога, макар и много рядко, и двамата възприемат това чувство, а още по-рядко говорят за това. Много по-често на нас ни липсва смелостта да се сближим. Изпитваме “неописуем” страх. Или пък причината е една вече изградена мостра за поведение – да пазим дистанция. Или да играем ролята на “Силния”, който няма нужда от друг. Или пък защото ни се струва тъпо да говорим за вътрешните си усещания и чувства.
Ами уважението? То не е ли най-важната част от любовта. Нали страстта не е вечна, след нея остава уважението.

 

– …не нужна им наша любовь.

– А что же нужно?

– Может быть, уважение?

– Вместо любви?

– Прежде любви…

С. Лукьяненко

А какво всъщност наричаме уважение? Как да опишем феномените уважение, респект, признание, как да ги разпознаваме?
Винаги съм си мислил за това, колко много хора около мен не са успели да покажат на партньора си в своите любовни връзки най-обикновеното уважение, което показват към непознати.

Не може да говорим за зряла любов, без да има висока степен на уважение и почит. При едни зрели взаимоотношения това уважение и почит ще бъдат взаимни. Уважението всъщност не е чувство или емоция, а отново е начин на възприемане на другия, а също и мироглед. Уважението и почитта на двама души един към друг предпазва достойнството и индивидуалността на всеки от тях в любовта. Ние показваме уважение, когато даваме на другия свободата да израства и узрява. Уважението казва:„Чудесен си и аз ти се възхищавам такъв, какъвто си“. Уважението насърчава този, когото обичаме да бъде себе си, да израства и да се развива, не за да служи на партньора си, а просто заради самия него.

Ами желанието? Желанието всъщност е страстта. Тя търси тяло за своята безплътност. Тялото е по-предпазливо от желанието, но желанието е по-всеотдайно от тялото. Тялото по природа е свързано с “отвъдност” и я желае - то иска себе си с друго тяло, за да се види. Тялото ни се отдава на желанието си, но се отдава и когато пожелава пожелаването си от желанието на друго тяло. Любовното желание е несекващо желание, жадно желание заради това друго поглеждане проглеждане към света с другото тяло. Едва ли има нещо по-бързо пробягващо по усета на човешкото тяло от неравната ласка на страстта… Натискът на дланите, грапавото проблясване на целувка, подпухналата мекота на устните … Цялото тяло е “отвъд” желанието, то иска неговото осъществяване.
Да. Истина е, повярвайте -
потребностите на душата раждат дружбата, потребностите на ума - уважението, потребностите на тялото - желанието. Трите потребности заедно раждат истинската любов.

 




Гласувай:
0



1. andreytcho - :))
17.02.2007 16:51
Браво Бойо
цитирай
2. kassandra - За дружбата е нужна вяра без вяра ...
17.02.2007 17:17
За дружбата е нужна вяра
без вяра животът е суров
и често хората се карат
за малко повече.....любов........:)
цитирай
3. boyoto - kassandra
17.02.2007 17:19
Хем красиво, хем изключително вярно... :)
цитирай
4. анонимен - :))
17.02.2007 18:30
"Ние показваме уважение, когато даваме на другия свободата да израства и узрява..."...абсолютно подкрепям:)) В същото време обаче знам,че съществува и риск.. Когато взаимно си оставим свободата да растем и узряваме, изведнъж установяваме,че сме се променили и сме станали много различни..че някогашните ни общи възгледи, сега се намират на двата полюса..И това се превръща в началото на края...
цитирай
5. podlopioner4e - :)
17.02.2007 18:43
За любовта казват, че е нещо преходно... като банята:) Затова експертите прероръчват да и се отдаваме поне по веднъж на ден;)
цитирай
6. boyoto - madliin
17.02.2007 19:04
Риск има винаги. Не съм съгласен обаче, че когато се променяме, ставаме различни. Понякога се променяме в еднаква насока..
цитирай
7. boyoto - podlopioner4e
17.02.2007 19:05
съгласен съм.. с отдаването
цитирай
8. анонимен - :))
17.02.2007 19:20
..Принципно си прав,boyoto...просто споделям личен опит:)
цитирай
9. tessy - искам да ти кажа няколко неща, Бойо,
17.02.2007 20:39
първо, браво, постът е страхотен, особено частта за желанието, красиво, много красиво.
Второ, постът ти ме навя на едни такива мисли, които напоследък все по- често се появяват. Че истинската любов не съществува... или съществува, но много за малко. Надявам се да греша, но не мисля, че ще я срещна, не се и надявам.
И трето, малко са хората като теб, които наистина разсъждават по темата. И не само разсъждават, но и правят всичко, което могат за изграждане, поддържане и незагасяне на своята любов. То всъщност не знам има ли я или я няма любовта в твоя живот, но и да я няма, ти желая да се появи. Онази, изгарящата и незнаеща граници.
Поздрави...
цитирай
10. boyoto - tessy,
17.02.2007 20:48
благодаря ти. За всичко.
цитирай
11. trevistozelena - вероятно си прав:)
18.02.2007 01:35
мисля си, че ако някога потърся дефиниция за любовта, може и да стигна до подобни изводи. но не е ли по-силно да откриваш любовта си в онези усещания, които остават невъзможни за изказване в един блог. поглед, в който разбираш много неща, но не можеш да разкажеш; ръка, в която преплиташ своята и чувстваш как откликва на желанието ти да те стиска до границата на болката...даже малко отвъд нея. уважението,жадното желание...добре, за мен е най-важно това, което се случва в моментите на утолената страст, там търся следи любов - в успокоеното тяло. реакциите на тялото, задоволило жаждата си, показват повече, отколкото всяко описание на любов
цитирай
12. sashetu - ..
18.02.2007 18:58
Вдигам и двете си ръце в знак на съгласие.. :)
цитирай
13. анонимен - между мъжете и жените не може да има приятелство
21.02.2007 02:45
при условие, че някога е имало любов. Това е нищожен компрпмис с висшите чувства, общуване на незадоволително ниско ниво и за двамата, в сравнение с това, което е било преди. Изобщо, чудя се този деградирал свят, в който живеем, кака изобщо някой вярва в любов различна от любовта към себе си и към парите...

Тихомир,

http://asktisho.wordpress.com
цитирай
14. анонимен - :):):)
22.02.2007 21:19
човече, деградиралия свят в който живеем съдържа и много и различни типове хора ;) първата стъпка към подобрението е винаги осъзнаването на грешката, a ти кат гледам си, така че не се отчайвай :) надежда винаги има пък и добри хора има винаги (просто са трудни за забелязване).
Иначе постът е супер ! Такива ме вдъхновяват мерси много чудесен е :)

Luci
цитирай
15. injnina - Къде остана платоничната любов?
23.02.2007 18:24
Това за триединството на любовта- приятелство, уважение, желание, е супер като разсъждения и мотивация. Но в какво съотношение са тези страни на любовта в житейските ситуации?
цитирай
16. roksolana - Триединството
06.03.2007 17:37
Трябваше да стана на много, много години :), да преживея много разочарования и да погреба много илюзии...за да срещна най-накрая мъжът, с който разбрах, че триединството в любовта (приятелство, уважение, желание) наистина е възможно. Доста дълго се съпротивлявах, не можех да повярвам, че е истина, че това действително се случва с мен.Естествено, и той е преживял своите разочарования и е погребал своите си илюзии. Може би едва така стигаме до най-дълбоката и истинска същност на любовта?
цитирай
17. entrena - izumena sym..
07.03.2007 13:18
Aplodismenti za choveka, napisal gornoto!..Ti napravo izrazqvash s dumi, tova koeto mislq.. :)
цитирай
18. t3ss - muj koito umee da misli za ljubovta si!
09.03.2007 22:48
Prekrasno si opisal ljubovta boyo.Pokazal si dr strana.Ne tazi ot stihove za kopneji i stenaniq a realnata 4ast na ne6tata.Tova kakvo stava s uma i surceto i kak izgrajdat zaedno istinskoto traino 4uvstvo koeto ni kara da se 4uvstvame zna4imi,silni i nepovtorimi.Napulno te podkrepqm i vsqka duma si e na mqstoto!Ne bqh postroila do sega to4nata formula na ljubovta si ama sega kato go vidqh 4erno na bqlo napisano ot drug i sum daje vuuzhitena.Na 18 sum i sum ot 2,5 god. s edin 4ovek koito me kara da 4uvstvam i mislq napisanite ne6ta i vupreki opitite ne sum uspqvala da gi nazova s to4nost.Bravo boyo!4e si muj imisli6 za tva!
цитирай
19. boyoto - :))
09.03.2007 22:57
Благодаря ви за милите думи
цитирай
20. miacarra - кратко и ясно
17.03.2007 15:50
какво му трябва друго на човек! Най сложното обаче идва когато и трите потребности се задоволят от един и същ човек и то представи си да е взаимно! Тогава е страшно :)))))))
цитирай
21. astra - За семейството , любовта и приятелството
06.06.2007 09:40
Бойо, обръщам се направо по име,за да се почуствам по спокойна. Семейството е хубаво нещо, до време. Изчезва любовта и приятелството с времето и по-силният гледа да прецака по-слабия.Любовта е като варен картоф. Много ПАРИ!За дружбата е нужна вяра
без вяра животът е суров
и често хората се карат
за малко повече.....любов.
Ще бъда поласкана ако си пишеме директно. Аз съм разочарована и от трите компонента.
astra
цитирай
22. анонимен - vazxi6tenie
24.09.2007 20:46
eeeeee ti napravo si varxa.prodaljavai da radva6 xorata !!!(hugs)
цитирай
23. анонимен - sladurkata
27.03.2008 18:34
Tova koeto kazvash e nai-istinskoto neshto.samo ako mojeha vsichki hora da proumeiat tova jivota shteshe da e prekrasen!Super si !
цитирай
24. анонимен - любов
22.04.2008 22:53
Любовта се появява накрая - като при златотърсачите по реките.Минава известно време докато разбереш има ли злато(любов) или няма.Отначало си харесваш някоя(накой) и ти се иска да я цункаш, да я гушкаш и да и се радваш.След това нещата са като при наркотиците - ако срещнеш някоя която ти действа толкова силно че да забравиш предишната то просто се случва и никой не може да промени нещата.Това продължава до тогава, докато не разбереш че тази с която си в момента не само ти харесва но и не можеш да живееш без нея.Това е достатъчно за да правиш всичко което тя поиска.Ако случиш на взаимност ситуацията е "бетон".В живота обаче не винаги се получава и ако има деца родителите се жертват заради тях.Често обаче всеки мисли най-вече за себе си и тогава става една...
цитирай
25. анонимен - misli
18.11.2008 15:22
Vsi4ki ste super ama vinagi v jivota ima edno Ako koeto nqkuk sasipva lubovta koqto vseki ot nas se bori da polu4i i sahrani i nakraq ne vinagi davaiki q s pulni 6epi polu4ava su6tiq otgovor.
цитирай
26. monella - до Лудият, който цял живот ..
21.11.2008 15:31
Хубав постинг - поздравления и на теб и на Ерих Фром ;-). Жалко , че сме малцина дето виждаме горенаписаното по този начин.. повечето събратя не могат да преглътнат “участвам”, не “хлътвам”. не са надрасли П и А симбиотичното единение .. Добре поне че има единици и като теб. Успокои ме, че е само аз съм Луда.
цитирай
27. анонимен - printable jcpenney coupons
11.07.2011 21:36
erthtmoainwcavfgyt <a href=http://bit.ly/jcpenneyprintablecoupons>jcpenney coupons</a> rEurjdyzedrr
цитирай
28. анонимен - old navy coupon codes 2011
09.08.2011 12:36
eSkxidmkiu <a href=http://tinyurl.com/oldnavycouponsbox>old navy coupons</a> pShyejlkujpk
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: boyoto
Категория: Тя и той
Прочетен: 3582854
Постинги: 221
Коментари: 2531
Гласове: 5256
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031