Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.08.2009 02:40 - Учение и свидетелство на шейсет и девятната Църква
Автор: mglishev Категория: Забавление   
Прочетен: 3021 Коментари: 4 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Шейсет и девятническата църква

Признава само Преданието, но отхвърля Писанието, защото буквата умъртвява, а Духът животвори (нищо, че и това е от Писанието - сигурно по Преданието го има цитирано някъде, а някои изречения от Писанието могат да важат, ако са приети от Отците).

Отхвърля и тринитарната догма, и унитаристкото учение - за Бог е обидно да се говори в цифри, Той е отвъд всяка измеримост.

По време на литургия у шейсет и девятниците-пуритани, които останалите смятат за разколници, се пие вода като свещеникът се моли тя да се превърне във вино, а впоследствие - и в кръв.
Баварският клон на шейсет и девятниците ползва на литургия бира, за която се моли да се превърне във вино.
Австрийският клон директно ползва бяло вино, за което се твърди, че повече прилича на божествената кръв - ихор - която е прозрачна.
По подобни причини гръцките шейсет и девятници ползват узо, но останалите членове на църквата ги отбягват, защото смятат образуването на кристали в мастиката за доказателство, че гърците не са прав път и тяхното причастие не е истинско.
Под влиянието на австрийците, френските шейсет и девятници използват също бяло вино, но пенливо, за да отбележат присъствието на Духа символично.
Шейсет и девятниците-реформисти ползват за причастие сандвичи - хляб с месо, защото вярват, че всъщност причастието е символично, без пресъществяване, и искат да наподобява максимално на духовната истина - хем хляб, хем плът.
Саксонските шейсет и девятници-реформисти смятат, че щом плътта може да се замести с хлаб, сигурно и хлябът може да се замести с плът, затова не консумират хляб, а само месо, при това не само на литургия, а винаги.
Шведските шейсет и девятници-реформисти в частност се причестяват директно с кървавица - така приемат символично кръвта и плътта наведнъж.

Църквата им признава само икони, рисувани от Рафаел, Рубльов и Фра Анджелико, а за неръкотворна и чудотворна смята статуята "Екстазът на света Тереза".

Епископ на шейсет и девятниците може да стане само женен човек.

Имат ендекалог, а не декалог - твърдят, че единайсетата Божия заповед е дадена на Моисей устно и гласи: "Или поне внимавай да не те хванат". Понеже другите заповеди са изкривени чрез Писанието, което шейсет и девятните отхвърлят, те спазват само единайсетата.

Имат смесени манастири.

По време на пост се въздържат от растителни храни.

Приемат напълно "светия смях" по време на служба, както и светото разказване на вицове относно други религии и деноминации. 

Имат догма, според която Христос не е спирал да се смее.

Според шейсет и девятническите Отци Христос е произвел на сватбата в Кана сухиндолска гъмза (австрийските шейсет и девятници се придържат към местното Предание за траминер, а унгарските - към догмата за токайското бяло).

Не са сигурни точно в кой от дните на седмицата е започнал Бог създаването на света и за да не нарушат съботата, изобщо не работят. Вярват, че трудът е наказание за греха на Адам, а тъй като греховете са изкупени от саможертвата на Спасителя, са убедени, че който работи днес, не е християнин.

Вярват, че щом човек трябва да се моли в скришната си стая, а да ходи умит и ведър навън, то не трябва да се демонстрира лошо настроение и намусеност пред хора. Твърдят, че светските обноски са жертва Богу. Колкото повече излиза с жени и по кръчми някой шейсет и девятен, толкова повече останалите от общността казват за него, че от сърцето му капе кръв и той страда заради Христа.

Вярват, че когато е спуснал от небето нечистите животни, Бог завинаги е задължил хората да ядат свинско.

Сигурни са, че Бог Се е разочаровал от евреите и си е избрал чешките жени и българските мъже за носители на Закона, които ще заченат нов избран народ по бреговете на Черно море.

Смятат някои невъздържани физиологични действия, продиктувани прекомерно пиене снощи за светотатство, тъй като не приемането, а изхвърлянето осквернява. Като осенени от Духа имат онези хора, които могат да пият сериозно, без да повръщат после.

Отнасят се с разбиране към многоженството. Твърдят, че на някои обсебени от бяс мъже по една жена не им стига и за всеки бяс е нужна по една, за да не бъде изтерзан и съсипан мъжът от бесовете. Затова освещават всяка хетеросексуална връзка като брак с надеждата, че демоните ще се отвратят от църковното тайнство и ще побягнат от женения толкова пъти в храм мъж.

Любимото покаяние, което свещениците им налагат на изповядващите се, е изповяданият сам да качи изложение на греха в личния си блог с имена, места и дати.

Вярват в проговарянето на езици и затова организират интензивни курсове по немски, испански, френски, английски, италиански и руски. Понякога пращат нагли провокатори на места, където се практикува гласолалия и псуват събралите се на старогорнолужишки, а онези често им се връзват на магариите и ги сочат като истински говорещи ангелски езици.

Вярват, че Европейският съюз е Божието Царство на Земята и единодушно приемат краля на Белгия за свой църковен глава. При слуховете за разделение на Белгия люксембургски шейсет и девятници са заявили, че ще се бият за честта на белгийската корона.



Тагове:   свидетелство,


Гласувай:
1



1. анонимен - за тези, които имат желание да се забавляват с Бога
13.09.2009 17:08
“… погледни на небето и виж; взри се в облаците, те са по-високо от тебе. Ако ти грешиш, какво правиш Нему? И ако престъпленията ти се умножават, какво причиняваш Нему? Ако си праведен, какво му даваш? Или какво взема от ръката ти? Твоето нечестие се отнася към човек като тебе, и твоята праведност към човешки син.”

Книгата Йов
цитирай
2. mglishev - :)
15.09.2009 23:32
Да пази Господ от зилоти.
цитирай
3. анонимен - мнение отстрани
11.03.2010 18:50
Браво бе Маноле!
Мнозина едва ли ще приемат хумора ти, но аз, като човек, чийто път към Бога е почнал с Тартюф, Лео Таксил и Марк Твен /то друго тогава нямаше, а! впрочем имаше "Ходене на Богородица по мъките" в девети клас/ ми допадна.
цитирай
4. mglishev - :)
11.03.2010 22:39
Една моя обичана учителка по история казваше, че православието е толкова велико, че и на майтап носи.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mglishev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 8625105
Постинги: 1097
Коментари: 8098
Гласове: 5671
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Всичко, което може да се намери на български за Толкин
2. Който не чете на руски, губи много. Недолюбвам Русията, но обичам безплатните им онлайн библиотеки.
3. За англите и саксите. На английски
4. Най-забавният начин да се учи староанглийски
5. Азам Али - любимата ми певица.
6. Тук може да се играе викингски шах онлайн :)
7. Форумът на списание Бг-наука - много весело място, пълно е с непризнати гении :)
8. Блогът на Венцислав Каравълчев - прекрасни текстове по църковна история
9. Блогът на Владислав Иванов - средновековна балканска (и не само) история
10. Venetian Red - блог за изкуство. Най-вече история на изкуството и впечатления от изложби
11. "Виртуални строфи" - стихотворения от блогъри
12. На Понтис/Стефан блогчето. Има приятни неща.
13. Страхотен блог на нормален човек с умерено елитарно мислене.
14. Зло куче: мисли, ръмжи, хапе.
15. Още един блог на нормално мислещ, интелигентен човек.
16. "Ъплоуднати постинги за делитване" - най-добре осмяната булгарелска простотия
17. Милен Русков, единственият жив български писател
18. "Целият изгубен свят": блог на chris. Отлични стихотворения. Ей, не е мъртъв българският език!
19. Трънки и блогинки
20. В крак с времето!
21. Средновековна и ренесансова музика онлайн!
22. Блогът на Димитър Атанасов - текстове без фризура
23. Една чудесна приятелка пише там и ми се ще да ми е в блогрола :)
24. Кака Сийка - умен тип, бяга от клишетата