Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.05.2010 02:13 - Реалиите на Биг Брадър в древната тракийска митология (припадъкът на траколога в мен)
Автор: mglishev Категория: Забавление   
Прочетен: 2046 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 29.05.2010 07:32


Нема как, писнА ми от кич, ама зверски ми писнА от чалга, автохтонци, ББ1 (Бат" Бойко), ББ2 (Биг брадър и пернишките му фенове), от шибания факт, че страхотнио приказен дървен замък в Борисовата градина зад Руското посолство го нема вече, от сичко ми писнА, нема такава страна. И те - седнАх да пишем митология на траките за феновете на бай Брадър, да ги влекат и тех мътните и кървавите.


Един текст от форума на Биг Брадър (не съм го вадил аз, приятел ми го метна с молба за коментар). Правописът е запазен:

напред войни на доброто 1740
thoronaro 2010-05-23 11:35
Да спасим най младото семейство.Вещиците и вещерите изгониха всички млади,останаха само Качанови.Да ги подкрепим на 1740.Да се сръжаваме за честта на младите хора.Да прогоним гадния лош дракон,който е брат на Круела Девил и умопобърканата вещица дошла от петата чакра,на второто полукълбо на ада.Да спасим робин худ и благоверната му срещу гадния крал забогатял по нечестен начин и отнасящ се с кралицата като с боклук.
Мощно напред войни на доброто.Да извадим мечовете и да победим лошия крал трансформиращ се в дракон на 1740.Нека доброто победи.




 

А ето го и коментарът на траколога в мен:

И тъй, имаме пред себе си образец от изящната словесност на късния брадъризъм - период, познат и като новобългарски варваризъм или, за по-кратко, вулгаризъм. В текста е налице схемата на класическата вълшебна приказка, образувана от мит, обясняващ ритуал (по Владимир Проп, Роман Якобсон и Леви-Строс). Ако трябва да диференцираме морфологично корпуса на наратива, ще отделим на първо място идиличния или идеализиран пласт - младото семейство, което на свой ред се състои от взаимопроникването на героично мъжко начало - Робин Худ- и въплъщение на идеала за фемининност (или женкост - истинският културовъд никога не би казал или написал обикновена дума като "женственост") в лицето на Благоверната. Естествено, идилията е застрашена от инфернален субект (или субекти), а именно вещиците и вещерите, гадния лош крал-дракон и лошата вещица.

Отношенията в семейството са изведени като основен етически маркер: кралят-дракон се отнася с кралицата си като с боклук според дадения наратив, а, разбира се, в младото семейство на Робин Худ и Благоверната релацията е много по-хармонична. Етосът на двете страни в космическия конфликт е експлицитно противопоставен. Кралят е забогатял по нечестен начин и неговият антагонист - съвършено естествено - е тъкмо Робин Худ, който, както знаем, отнема от нечестно забогателите и подарява на бедните. Самата младост на семейството, изправено срещу заплахата на краля-дракон свидетелства за изключителната древност на сюжета - тук мотивите за смяната на сезоните и пролетното жертвоприношение на свещения/прокълнат цар Загрей-Дионис, отъждествяван в края на зимата вече не със соларните сили, а с хтоничния дракон, са особено видни.

Разбира се, младият Робин Худ и Благоверната до следващия сезон на свой ред ще са заели мястото на Дракона и Вещицата, което иде да покаже връзката между древните тракийски ритуали за фертилитет и съвременните навици на непостоянство у българската публика. Не е случайна и връзката Благоверна-Вещица-Круела Девил. Круела Девил, (позната и като Злобара Демон в средите, ползващи по-стари преводи на "Сто и един далматинци", едно изключително фолклористично изследване на ст. н. с. І ст. Доуди Смит върху традицията на жертвоприношение на куче и изработване на свещен плащ от кожата му сред древните келтски жители на о-в Британия) е въплъщение на индоевропейската Тройна богиня (по Робърт Грейвз), по-конкретно като Съзидателка и Разрушителка. Круела е свирепа, жестока богиня, както свиделства самото й име, същевременно призователка на тъмните сили на отвъдния свят, както показва вторият й епоним (тук някои изследователи смятат, че двойното име на Круела Девил всъщност обозначава предисторическо сливане на два отделни култа към това мрачно божество). Но Круела не е изцяло деструктивен образ - тя е и богиня на богатството, тъй като притежава земни блага: лимузина с най-оглушителния клаксон в цяла Англия, крайно семпло наметало от бял визон и смарагдова огърлица. По същия начин в древна Гърция Плутон е бог и на хтоничните сили, и на богатството; а на латински името на Дис Патер, бог на Ада, се явява нарицателно за богатства - divitiae. Образи, подобни на Круела, има в много митологии - Хеката, Персефона в Хадес, нордическата Хел, почитана още като Гела в мрачния си аспект у източните славяни, четящи "Майстора и Маргарита" и индийската Кали. Впрочем, индийските елементи в наратива си струва да бъдат отбелязани - Вещицата определено се родее с Кали, тай като има общо с някакви чакри.

Круела Девил е сестра на Вещицата, прорицателски образ. Вещицата е "веща", тя знае тайните на миналото и бъдещето (вероятно затова призоваващите я смятат, че тя диктува бъдещето на продуцентите на Биг Брадър посредством сложен ритуал, включващ мистериална обмяна на земни богатства, известен като "аз на тебе, ти на мене" - тук връзката между Вещицата и Круела отново е подчертана). Двете фигури - на отвъдната Круела и на вещата Вещица са уравновесени от младата Благоверна. Тя е изцяло позитивен образ, въплъщение на младостта, пролетта и плодородието. Същевременно Благоверната има нужда от закрилата на сезонния пролетен цар-герой - Робин худ, който ще отнеме богатствата от нечестно забогателия с помощта на Круела и Вещицата Дракон и ще заеме престола му до следващата пролет, когато действото ще се повтори. Фигурите на Дракона и Робин Худ вероятно произхождат от най-ранния исторически пласт, когато в мита са вплетени нови соларни, патриархални елементи, непознати за най-старото население на Балканите, почитало Тройната богиня в аспектите й на Круела Девил, Вещица и Девица ("Благоверна" като прозвище също се отнася към патриархалния пласт, тъй като нейната вярност се отнася към фигурата на сезонния цар) без да включва мъжки фигури в култа.

Помощта на публиката в ритуала се състои в изваждането на ритуални мечове и изпълняване на свещенодействие, наречено Танц на Изпращането. Мечът се държи с една ръка, пръстите, основно палецът, се движат в сложна последователност по дръжката на меча като се вярва, че с това движение се изпраща кратко молитвено съобщение (short message или sms) до боговете, имащи силата да определят изхода от битката между Робин Худ и Краля-Дракон. 1740 е сакрална числова комбинация с все още не напълно изяснено от антрополозите значение, макар да е възможно да става дума за календарно обусловена реалия. Смята се, че колкото повече хора изпълняват свещенодействието, толкова по-вероятно е божествените сили или Продуцентите да отредят победа на Робин Худ. Някои последователи на култа обаче отказват да изпълняват Танца на Изпращането, тъй като вярват, че изходът от битката е изначално предопределен от предаването на земни блага между Краля-Дракон и Продуцентите. Този детерминизъм обикновено бива окачествяван като вид верско отстъпление от повечето последователи.




Тагове:   митология,


Гласувай:
3



1. brassica - Е как я няма Къщичката на Баба Яга?! ...
27.06.2010 20:50
Е как я няма Къщичката на Баба Яга?! Това беше легенда. Преди 2-3 години специално минах оттам, от чисто сантиментални подбуди.
цитирай
2. protogenes - Малее. . . след като го прочетох, се ...
26.04.2011 14:59
Малее...след като го прочетох, се почувствах като след час при Радев :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mglishev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 8625344
Постинги: 1097
Коментари: 8098
Гласове: 5671
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Всичко, което може да се намери на български за Толкин
2. Който не чете на руски, губи много. Недолюбвам Русията, но обичам безплатните им онлайн библиотеки.
3. За англите и саксите. На английски
4. Най-забавният начин да се учи староанглийски
5. Азам Али - любимата ми певица.
6. Тук може да се играе викингски шах онлайн :)
7. Форумът на списание Бг-наука - много весело място, пълно е с непризнати гении :)
8. Блогът на Венцислав Каравълчев - прекрасни текстове по църковна история
9. Блогът на Владислав Иванов - средновековна балканска (и не само) история
10. Venetian Red - блог за изкуство. Най-вече история на изкуството и впечатления от изложби
11. "Виртуални строфи" - стихотворения от блогъри
12. На Понтис/Стефан блогчето. Има приятни неща.
13. Страхотен блог на нормален човек с умерено елитарно мислене.
14. Зло куче: мисли, ръмжи, хапе.
15. Още един блог на нормално мислещ, интелигентен човек.
16. "Ъплоуднати постинги за делитване" - най-добре осмяната булгарелска простотия
17. Милен Русков, единственият жив български писател
18. "Целият изгубен свят": блог на chris. Отлични стихотворения. Ей, не е мъртъв българският език!
19. Трънки и блогинки
20. В крак с времето!
21. Средновековна и ренесансова музика онлайн!
22. Блогът на Димитър Атанасов - текстове без фризура
23. Една чудесна приятелка пише там и ми се ще да ми е в блогрола :)
24. Кака Сийка - умен тип, бяга от клишетата