Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.07.2011 03:33 - "Ironclad" ("Железен рицар"), 2011
Автор: mglishev Категория: Забавление   
Прочетен: 9179 Коментари: 11 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image



Сглупих да гледам "Ironclad". Това е филм със съветски патос. Даже по-лошо - със съветско-американски. Лошите са много лоши, сред лошите все пак има един трагически лош, ама въпреки че е трагически - и той е лош. Добрите са много добри, а най-добрият е имал тежко детство на фронта и сега страда от угризения на съвестта. Мацката обича силовия тип, щото освен че е силов, той носи и гигантски фалически символ във вид на двуръчен меч, а покрай съвестта е развил и някаква привлекателна меланхолия. Доброто момче, което не умее да убива, но става корав пич, калявайки се в ужасите на обсадата, също ми е до болка втръснал типаж от съветско-американски тип. 

Накратко: Англия, 1215. Злият крал Джон (същият, дето обикновено се кара с Робин Худ) се опитва да се отметне от Великата харта на свободите, която инак неохотно е подписал под натиска на прогресивните сили и обсажда малка групичка от представители на народа в замъка Рочестър. Наел си е отряд безпощадни викинги, предвождани от тъжен рус хеви-метълист. Викингите се бият, за лошия крал, защото иначе още по-лошият папа ще ги покръсти (което явно също е лошо). Прогресивните сили се отбраняват като в Сталинград, командувани от много прогресивен стар барон и от много храбър и ловък (и прогресивен) рицар-тамплиер. В хода на действието и в паузите между кървищата се разиграва потресаваща любовна драма  - стопанката на замъка си харесва рицаря-тамплиер, а не съпруга си (и той барон, но не прогресивен, пък и старичък). Няма да разказвам края, вие вече се сещате какъв е той. Соцреализъм в псевдохоливудски стил. Прогресивен.
Отделно от това става ясно, че с изключение на някой и друг прогресивен тамплиер или архиепископ, Църквата е нещо много, много лошо. Крайно реакционна сила, която крепи злия крал Джон, позволява му да се отмята от Великата харта, кара злощастни тамплиери да убиват разни невинни хора по Светите земи и ходи да покръства класово неосъзнати викинги. 

Честно казано, писнало ми е да гледам "исторически" филми, в които Църквата е неизменно лоша, лоша, лоша, много лоша, реакционна, антипрогресивна, мракобесна, цинична, зла, оркска, ретроградна и направо фашистка. До гуша ми е дошло. И то далеч не само защото случайно съм неин фен или защото чета много история. Не. А защото това ми напомня на постоянно повтарящ се холивудски рефрен, заграбен все едно от глупава пиеса на Стефан Цанев, писана през седемдесетте. Дори и Църквата наистина да е неповторимо отвратителна, то в киното всяко повторение е излишно. Соцреалистическият подход към историята е непродуктивен, плосък и неубедителен. Дори нацистите имат шанс да бъдат представени с по някоя човешка черта в някой филм. Но не и християните. Е, това е досадно. 


Репликата: "This is a people"s castle now" за малко да ме накара да избълвам вечерята си през прозореца. Непрестанното кряскане "FREEEEEEEDOOOOOM!!!" на фона на рязане на крайници щеше да е умилително, ако все пак не бях гледал "Смело сърце" преди много, много години. Всъщност проблемът е, че "Ironclad" е сбор от неумели цитати из множество добри стари филми - вътре има директно взети неща и от "Седемте самураи", и от "Спасяването на редник Райън", та дори от "Патриотът" и, да, от "Смело сърце". 
Нелогичното поведение на клишираните, плоски и безумно патетични образи е под всякаква критика. В един момент дамата изневерява на съпруга, когото никога не е обичала, а в следващия момент в опит да го утеши казва на същия съпруг:
- Ти не си страхливец. - когато той явно е такъв.

Анахронизмите се редуват - в поведението, в дамската мода, в наличието на трагични хеви-метъли, правещи се на викинги-езичници (по дяволите, в началото на тринайсети век, какви викинги, че и езичници?!), в облеклото и държанието на Кентърбърийския архиепископ, абе изобщо... Всъщност киното си е кино и анахронизмите нямаше да ми направят никакво впечатление, ако филмът не претендираше да е тъкмо адски достоверен в детайлите. Ами - не е. "Достоверен" е, ама като за американчета. 

Клането изобилстваше. Хубаво, да, разбирам - има си такъв жанр военни филми, това не е лошо и дори го приветствам. Но когато на фона на картонена реплика на Лондонския Тауър меланхолични хеви-метъли се сражават с народните герои от Сталинградската епопея и всичко това се гледа през треперещ обектив, филмът става противен. 

Сниман е безобразно - на места явно се имитира Ридли Скот с неговата камера, трепереща при ударите на конски копита или на таран в порта и покрита с кал. Само че имитацията е неумела и като зрител се изнервям. 

Музиката е епическа, но прекалено наплевателна. Явно се очаква зрителят в салона да стане на крака и с ръка на сърцето да запее съветския/американския химн или пък да почне да рецитира великата харта наизуст.

Апропо, като споменах Великата харта - вече съм гледал филм и за нея. Казваше се "Робин Худ", беше с Ръсел Кроу и Кейт Бланшет. И си беше на Ридли Скот. Пак беше леееко бозав, но определено ставаше за гледане, за разлика от "Ironclad". Мисля, че засега стигат толкоз филми за Великата харта на свободите. Я дайте нещо за Habeas corpus, ама ако може - да е с Тим Рот.

Все пак има няколко красиви пейзажни кадъра и добра игра на любими артисти (въпреки нелепия сценарий с плитки реплики Дерек Джейкъби, Брайън Кокс, Пол Джамати и Чарлс Каст са наистина великолепни). Но заради това не си струва човек да губи време в гледане на изключително нелепия "Ironclad". 



Гласувай:
11



Следващ постинг
Предишен постинг

1. germantiger - ...
13.07.2011 04:06
Глишев, знаеш как си тегля към мойта тема, а ти към твойта.

Дай да се "договорим", че добър германец и добър христиенин във филм няма да се появят, ако първия не предава германското, а втория не изменя на църквата, просто нема начин ;)

Иначе отдавна съм забелязъл и други "мотиви" по Холивуд, като напреимер отрицателен образ на задължително руса жена или що-годе образ на прилична блондинка, но винаги тъмно-руса, никога "златокоса" или искряща такава (да вдяна и аз поетика от малко), образи много.

Спести ми гледането на филма и това при положение, че аз още Артър/Артур не съм гледал, стигаха ми трейлърите, та се отказах и от него!

...

Поздравления за стила на постинга ти, въобще минезингер ли, вагант ли, въобще ходят ти тези роли, обаче може и хетман в по-късно време да се пробваш, айде последно пандур и се доворихме! Хем има пан, хем и дур бре коньо ;)
цитирай
2. mglishev - Радвам се,
13.07.2011 04:18
че съм ти го спестил.
А "Крал Аргур" от 2004 с Клайв Оуен... Бога ми, каква боза...

Не ме разбирай погрешно, идеята Артур да е римлянин, а воините му - сармати ме кефеше сама по себе си. Но кичът ми дойде в повече. А ако гледаш филма, съвсем ще се отчаеш. Саксите, то се знае, бяха тооолкова лоши :D :D :D

Остави се, то нашето си е неприлично. Представи си само - цивилизацията в Западна Европа е създадена от християнството и от германоезичните народи. Е, не плача ли за глоба с такива изказвания ;)
цитирай
3. анонимен - Бих се радвал да прочета коментара ...
13.07.2011 04:25
Бих се радвал да прочета коментара Ви и за "Game of thrones"
цитирай
4. nbrakalova - Адмирации за постинга!
13.07.2011 08:42
Присъединявам се към споделеното възмущение!

"...Соцреализъм в псевдохоливудски стил. Прогресивен….
Соцреалистическият подход към историята е непродуктивен, плосък и неубедителен. Дори нацистите имат шанс да бъдат представени с по някоя човешка черта в някой филм. Но не и християните. Е, това е досадно.”

Уви, този стил ще бъде още дълго време на мода. И на мен са ми е "дошли до гуша" не само тези „исторически”, но и други жанрове филми със същата насочена тенденциозност.
цитирай
5. mglishev - :)
13.07.2011 15:41
анонимен написа:
Бих се радвал да прочета коментара Ви и за "Game of thrones"


http://mglishev.blog.bg/zabavlenie/2011/04/29/game-of-thrones-istinskata-bylgarska-istoriia-d.737990
http://mglishev.blog.bg/zabavlenie/2011/04/20/na-sbabichosahme-se-gledame-seriali-no-ne-turski-ili-venecue.732982

Фен съм на "Троновете". Всъщност предпочитам сериала пред книгата :)
цитирай
6. mamkamu - Тоя филм явно е твърде прогресивен ...
14.07.2011 09:42
Тоя филм явно е твърде прогресивен за мен... :)
цитирай
7. protogenes - Само като видях плаката и се отка...
14.07.2011 23:57
Само като видях плаката и се отказах. В крайна сметка го гледах, щото имах време за губене. Както се бе изразил един критик в мрежата "About as authentic as a Medieval times restaurant".

цитирай
8. mglishev - А баш :)
15.07.2011 02:13
Впрочем, в Медивъл Таймс дават добри манджи :P
цитирай
9. анонимен - Убийствено скучно..
29.07.2011 04:36
Извинявайте г-н Еди кой си,но критиката бълва от скучна и прескучна лексика,и нека не обръщаме внимание на факта,че повтаряте лошо,лоша,много лошо около 12 пъти.Както и -прогресивен,навярно още толкова.Пък и можете да прочетете някоя книжка преди да говорите глупости пред толкова широка аудиторитория адски неподготвен.Но се надявам,че жалкия ви опит за рецензия ще бъде забелязан,за да видите колко сте банален.И като ви е писнало от исторически филми,еми не ги гледайте.А ако кипите от желание да критикувате,вземете си едно огледало и започнете първо със себе си..
цитирай
10. mglishev - "Убийствено скучно" :)
30.07.2011 00:44
анонимен написа:
Извинявайте г-н Еди кой си,но критиката бълва от скучна и прескучна лексика,и нека не обръщаме внимание на факта,че повтаряте лошо,лоша,много лошо около 12 пъти.Както и -прогресивен,навярно още толкова.Пък и можете да прочетете някоя книжка преди да говорите глупости пред толкова широка аудиторитория адски неподготвен.Но се надявам,че жалкия ви опит за рецензия ще бъде забелязан,за да видите колко сте банален.И като ви е писнало от исторически филми,еми не ги гледайте.А ако кипите от желание да критикувате,вземете си едно огледало и започнете първо със себе си..


Тихо, не се вълнувай, да не ти се пукне чувството :)
цитирай
11. bobsun - За Ironclad
03.07.2013 23:55
Случайно прочетох вашата рецензия и доста се смях.По подобен начин Любен Дилов - баща преди 30 години разби на пух и прах "Междузвездни войни".Бил отчайващ и много други тъпотии.За Любен Дилов - баща никой вече не се сеща,а филмът "Междузвездни войни" се гледа и ще се гледа.Така и с вашата супер смешна рецензия.Филмът "Ironclad" е много добре направен.Тъй като давате съвети и аз ще ви дам един.Гледайте си филмът "Чапаев". Мисля,че той е точният за вас.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mglishev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 8625115
Постинги: 1097
Коментари: 8098
Гласове: 5671
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Всичко, което може да се намери на български за Толкин
2. Който не чете на руски, губи много. Недолюбвам Русията, но обичам безплатните им онлайн библиотеки.
3. За англите и саксите. На английски
4. Най-забавният начин да се учи староанглийски
5. Азам Али - любимата ми певица.
6. Тук може да се играе викингски шах онлайн :)
7. Форумът на списание Бг-наука - много весело място, пълно е с непризнати гении :)
8. Блогът на Венцислав Каравълчев - прекрасни текстове по църковна история
9. Блогът на Владислав Иванов - средновековна балканска (и не само) история
10. Venetian Red - блог за изкуство. Най-вече история на изкуството и впечатления от изложби
11. "Виртуални строфи" - стихотворения от блогъри
12. На Понтис/Стефан блогчето. Има приятни неща.
13. Страхотен блог на нормален човек с умерено елитарно мислене.
14. Зло куче: мисли, ръмжи, хапе.
15. Още един блог на нормално мислещ, интелигентен човек.
16. "Ъплоуднати постинги за делитване" - най-добре осмяната булгарелска простотия
17. Милен Русков, единственият жив български писател
18. "Целият изгубен свят": блог на chris. Отлични стихотворения. Ей, не е мъртъв българският език!
19. Трънки и блогинки
20. В крак с времето!
21. Средновековна и ренесансова музика онлайн!
22. Блогът на Димитър Атанасов - текстове без фризура
23. Една чудесна приятелка пише там и ми се ще да ми е в блогрола :)
24. Кака Сийка - умен тип, бяга от клишетата