Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.11.2012 23:42 - Защо не може да има български филм на ужасите
Автор: mglishev Категория: Забавление   
Прочетен: 6000 Коментари: 5 Гласове:
12

Последна промяна: 29.06.2017 16:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Действието на всички хоръри се развива я в Щатите, я в братска Япония. Изключвам безспорно страховитото словашко порно с телета. Става дума за по-безобидни класически ужаси със зли духове, проклятия, кървища и смразяваща душицата музика, чийто страничен ефект е пропукването на зъбния емайл. Добре, но защо не и у нас? С какво сме по-лоши от Съединените щати или от Япония? Нямаме ли си фолклор, пълен с вампири, таласъми, караконджули и, о, ужас, милиционери? В следващите редове се опитвам да обясня защо действително няма смисъл от български хорър-сценарии. 
 

1. Завръзка на сюжета. Главният герой намира предмет, в който е затворен зъл дух. 
В България почти няма дворни разпродажби и истински антикварни магазинчета. Абсурдно е да попаднем на бутилка с арабски джин. Реалните ни възможности се изчерпват с джина Savoy труп, който сам по себе си е ужасяващ, но не предизвиква смъртоносно проклятие, а само смъртоносен махмурлук. Ако вместо филм на ужасите правим социално клипче за вредата от алкохола - това е достатъчно, признавам. 
Има известен шанс да попаднем на старинна кутия, в която някога е имало затворен демон, но тъй като ще я намерим на битака, кутията най-вероятно ще е спукана, препродадена след кражба или просто китайско менте. Като пряк резултат демонът или ще е изтекъл през дупката, или никога няма да е бил в кутията, или пък ще се е вселил в циганина, който ни пробутва боклучавата си плячка. На последната възможност ще се върна по-долу, но тя е ужасяваща преди всичко за самия нещастен зъл дух. 
Не е изключено попадането на старинен тракийски съд в погребална могила. Но ако съдът е открит от археолози, отиваме в сферата на научната фантастика, извън хорър-жанра. Ако е открит от иманяри, злият дух няма да има време да изпълзи на наша територия, а по-скоро чак след препродажбата на амфората, ритона, ойнохоето или там каквото е - което ни връща към проблема за Щатите и Япония. Пък и тутакси някой би възразил, че не може духът да е зъл, щом е изпълзял от наш си, тракийски съд.

2. Миг на изтръпване. Злият дух се вселява в главния герой. 
Бедни, бедни Македонски, защо не умря при Гредетин!... И така, старинната кутия е отворена у дома - и напук на всички реалности от нея излита демон, който се вселява в архетипната невинна млада дама. Бедният той. Средностатистическата българка в ученическо-студентска възраст е през вечер на купон, където се залива с вече споменати продукти от серията Savoy труп, пробва шарени хапченца и от време на време, изпадайки в менадическа лудост, се отдава на всички присъстващи от мъжки пол. Ако злият дух е искал да се наслади на всички земни удоволствия чрез смъртно тяло, той ще трябва да е наистина корав. Водката и екстазито убиват нервната система така успешно, че бедният свръхестествен вредител реално няма да има никакъв принос към поведенческите изменения и плашещия външен вид на гостоприемницата си. Ако му хрумне да я кара да се кълчи, да гледа лошо, да прави странни физиономии, да бълва неправдоnодобни количества зелен хайвер, да боботи мръсотии с мъжки глас и така нататък, това ще значи, че само е усъвършенствал изявите й в чудния свят на поп-фолка. 
Възможно е, както по-горе беше казано, демонът да се всели в член на мургавото съсловие. Никакъв шанс за по-особено престъпление. Човечецът така или иначе спи с братовчеди, братовчедки и козички. Диша лепило, краде на дребно, може и да опита убийство на възрастна дама в тъмна уличка, но само ако тя няма бастун. Духът, макар и зъл, просто не може да даде идеи на подобен гражданин. С нечиста сила или без - все тая. Вероятно бездруго нечистият г-н Мангов вече страда и от доста по-сериозни кожни заболявания, тъй че един бяс в повече няма въобще да направи впечатление. В мача между Повелителя на мухите и Шефчето на бълхите бих заложил на последния.

3. Кулминация. Серия страховити убийства.
Никой няма да разбере. Съседът така или иначе оня ден е фраснал баща си с брадва, синът на братовчеда липсва от три месеца, а тъщата вече дванайсета година се гърчи от около пет остро протичащи болести, но все не умира, а само мирише неприятно. Ако демонът, обсебил девойчето се опита да изпие кръвчицата на някого в парка, скоро ще се окаже в много небрано лозе, включващо колан, тесла и винкел, както и приятелите на нападнатия. Да не навлизаме в подробности, това вече отива обратно към словашко порно с телета. А всякакви спецефекти със спиране на тока, наводнения, бури, падане на тухли и прочие ще бъдат игнорирани. Тука е така и без демони. Свикнали сме. Въпрос на инфраструктура. 

4. Към разплитане на мистерията. Намесва се екзорсист. 
Светата православна Църква не би се вдигнала за такива глупости. За това си има ходжи, врачки, екстрасенси, "феномени" и съседка с непрецедено кафе. Има сериозен шанс демонът да се познава с тях по име и да може поне да поплаче на рамото на врачката, че никой в България не го приема сериозно. 
Ако все пак майката на обсебеното е достатъчно настойчива и суеверна, има шанс горкото дете да бъде заведено в мрачна душегубка, където под тавана се вият зловещите миазми на церазиновия пушек, а от стените гледат изпити образи на византийски постници. Там благообразен чичо с муджахидинска брада ще заметне красив шал на раменете на обзетото от бяс отроче и ще започне скверно носопение на църковностароруски с горублянски акцент, от което не демон, ами и обикновен вярващ често би побягнал с клетви. Пък и цените на Киприяновата треба биха накарали беса на алчността да стисне портфейла си и тутакси да напусне помещението. 
Алтернативната възможност за харизматичен пастор е даже по-плашеща, но този тип екстремен духовен опит вероятно би очаровал всеки уважаващ себе си бяс, зъл дух, дявол или друг обитател на "всесмехливий Ад". 
Какъвто и да е експертът, призован да прогони свръхестественото чудовище, той ще трябва някак да го накара да издаде името си. По силата на някаква необяснима демонологична, етнокултурна и социална причина, повечето демони по филмите се оказват от месопотамски произход. Издавайки шумерското име "Абизу", да речем, нечистият ще се изложи на подигравките на съучениците на своята приемничка, които веднага ще родят прякора "Угъзу". Е, не може да се работи така!

5. Прогонване на нечистата сила. 
Каква наивност. Врагът на човешкия род просто ще се кандидатира за членство и място в листите на някоя от парламентарно представените партии (нищо че е безтелесен; повечето партийни членове си гледат бизнеса и не ходят нито по районите си, нито в Народното събрание, без това да буди тревога), ще изчака следващите избори и ще си намери нови лесни души за обсебване... ако вече не му е омръзнала страната ни. 

Мисля, че мога да спра дотук. Във филми на ужасите българинът може да играе ролята единствено на безмилостно успешен инквизитор. Няма по-голям гявол от нашенеца. 



Гласувай:
12



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - :)........
05.11.2012 00:01
:)........
цитирай
2. osi4kata - hahahaha :))
05.11.2012 04:39
absolutely! :)))
цитирай
3. rockbul - Браво, посмях се от сърце !
07.11.2012 21:56
Браво, посмях се от сърце !
цитирай
4. mglishev - Радвам се,
08.11.2012 08:53
при все че родното кино губи ценни възможности :)
цитирай
5. whitebarde - телета
02.07.2017 22:36
може ли линк към словашкия филм? или поне име?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mglishev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 8626272
Постинги: 1097
Коментари: 8098
Гласове: 5671
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Всичко, което може да се намери на български за Толкин
2. Който не чете на руски, губи много. Недолюбвам Русията, но обичам безплатните им онлайн библиотеки.
3. За англите и саксите. На английски
4. Най-забавният начин да се учи староанглийски
5. Азам Али - любимата ми певица.
6. Тук може да се играе викингски шах онлайн :)
7. Форумът на списание Бг-наука - много весело място, пълно е с непризнати гении :)
8. Блогът на Венцислав Каравълчев - прекрасни текстове по църковна история
9. Блогът на Владислав Иванов - средновековна балканска (и не само) история
10. Venetian Red - блог за изкуство. Най-вече история на изкуството и впечатления от изложби
11. "Виртуални строфи" - стихотворения от блогъри
12. На Понтис/Стефан блогчето. Има приятни неща.
13. Страхотен блог на нормален човек с умерено елитарно мислене.
14. Зло куче: мисли, ръмжи, хапе.
15. Още един блог на нормално мислещ, интелигентен човек.
16. "Ъплоуднати постинги за делитване" - най-добре осмяната булгарелска простотия
17. Милен Русков, единственият жив български писател
18. "Целият изгубен свят": блог на chris. Отлични стихотворения. Ей, не е мъртъв българският език!
19. Трънки и блогинки
20. В крак с времето!
21. Средновековна и ренесансова музика онлайн!
22. Блогът на Димитър Атанасов - текстове без фризура
23. Една чудесна приятелка пише там и ми се ще да ми е в блогрола :)
24. Кака Сийка - умен тип, бяга от клишетата