Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.01.2013 02:40 - "Вещерът" на Анджей Сапковски - книги, настолни и компютърни игри, сериал, филм и рок-опера...
Автор: mglishev Категория: Забавление   
Прочетен: 7752 Коментари: 12 Гласове:
8

Последна промяна: 09.01.2013 21:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Похвалих ли се? Освен дето дочитам дъъългата поредица романчета за вещера Гералт от Анджей Сапковски, си изтеглих и играта. Това тук не е някаква нова информация, просто на мен самия ми е интересно.

Някъде през осемдесетте младият полски фантаст пан Сапковски публикува в тамошното списание "Fantastyka" няколко разказа с приказно-фантастични сюжети. Имат общ герой, вещерът-наемник Гералт от Ривия, който трепе чудовища за пари. Като Конан Варварина, но по-интелигентен. Самите разказчета изобщо са с доста хумор в тях. Повечето разкази са пародии на популярни европейски приказки. Е, не е чак Станислав Лем, но е забавно. После идва славната 1989 г., Полша става модерна страна, англо-американското фентъзи навлиза мощно и пан Сапковски почва да пише поредица романчета за вещера. Тук обаче героят вече е много благороден, насилието и сълзливите обяснения рязко се увеличават, диалозите стават многословни - и все пак се чете. Преди три-четири години поредицата започна да излиза и у нас в съвсем приличен превод и доста й се кефя. Хуморът е на място, анахронизмите са очарователни, сюжетът върви нелинейно, а разпокъсано като в стар рицарски роман. Пък и много творчески е чопвано от славянски и келтски легенди, така че четенето върви бързо. Някъде през деветдесетте един от разказите излезе и в България. 

Има хубав сериал с любимия ми Михал Жебровски в главната роля (абе сигурно съм го казвал и друг път, ама нищо). Сериалът сигурно още се намира на Пиратския залив, в Замунда е останал само филмът (който е съкращение на сериала и не е чак толкова сполучлив).
image
Има също настолна, а - оказва се - и компютърна играWiedzmin или The Witcher, добре преведена на английски език. Класически куест - героят ходи наляво-надясно, говори с персонажите по картата, намира и губи пари и предмети, участва в мини-игри, научава ценна или заблуждаваща информация и всъщност целта е играчът не само да оцелее, но и да напредва в сюжета, който си е едно голямо и заплетено разследване, макар в приказна среда. Тук-там има битки (че как иначе), езикът понякога е солен, а на това отгоре във всеки епизод от играта вещерът има възможността и да ухажва, та и направо да налазва жените по местата, които посещава. Съответно - ненормативни бонуси. Тоест играта не е за деца, а си е за ергенаши. Атмосферата е мрачна, има доста голямо разнообразие от села, градове, блата и пещери за обикаляне, музиката е малко еднообразна, но не е лоша. Самата игра е с приемлива 3D графика - пейзажите и хората изглеждат добре, когато плановете не са прекалено близки. Битките стават само с кликане на мишката, което не ми пречи, защото самият разказ в играта е далеч по-забавен от тупаника. Все едно гледаш дълъг филм по модернизиран готически роман, само дето от време на време трябва да избираш действие или реплика. Както разбирам, има и продължение на играта (The Witcher II: Assassins of Kings), но за него нищо не мога да кажа. 

И играта си е оригинално полска. Вътре е пълно с позовавания на книгите, тоест хем е улесняващо, хем е по-интересно, ако човек ги е чел. 

Светът на вещера е нещо средно между Средната земя, Ирландия и старата Жечпосполита: елфите отчетливо говорят на гаелски ирландски (колебая се - може би на бретонски), пълно е с рицари и разбойници, дракони, призраци, дами в беда и друг такъв стандартен инвентар. Но освен това селяните жулят водка, има сеймове, кастелани, хоронгви, хусари и простаци. Героите са симпатяги и също са стандартен набор - вещерът, бардът, магьосницата, вампирът-въздържател, шпионите, курвите и така нататък. 

Играта е доста добре направена, а самите книжки стават и за приключенски роман със сюжет по време на война. Единственото друго военно фентъзи, което така ми е допадало, беше тритомникът "Кралят-маг" на покойния Крис Бънч. За съжаление, там пък американският издател беше накарал автора да натъпче порнография в книгите, но когато героят ставаше от кревата, сюжетът маршируваше под звуците на флейта и барабан image

Докато си ровичках из нета, научих, че има и бая любителска руска рок-опера по историите за вещера: "Дорога без возврата". Направо поп-културен феноменimage



Гласувай:
8



1. germantiger - Поздравления за избора, аз съм на почти 700-а стр. в момента на моя четецвариант
09.01.2013 19:37
На четеца ми Вешерът на Сапковский е 5909 стр., а иначе ти вероятно предпочиташ и Джордж Мартин?!
Аз пък Кнаак разбира се и... Бородин, че и Кумин - героите на последните двама са с... германски имена.
Има и няколко романа за моми-героини, които са впечатляващи, но тях ги чете моя роднина.
цитирай
2. mglishev - Мартин
09.01.2013 21:30
не е толкова добър като Толкин, но все пак Тирион Ланистър е по-симпатичен от Фродо :)
цитирай
3. germantiger - ...
10.01.2013 10:26
Бяха ми споменали, че Толкин 9ако е истинно) споменавал, че рода му идвал от Тюрингия и се наричал "нещо като" Тьолкин, но това е детайл - АКО ЗНАЕШ НЕЩО ДРАСНИ?! Иначе от Толкин имам също пиеси, книги за деца, някакво есе, стихове и приказки дори - поне за мен бяха изненада.

Признавам Мартин не съм го почнал - събрал съм му всичките цикли издадени засега, вкл. някакъв предхождащ написан пък последните години "със закъснение" или поне издаден последните години вкл. 2010 - за четеца ми на сканвариант са.

Кнаак не мога да го подредя и няколко други автори "около него". Сапковски засега ме радва много макар да милипсва света подобен на Готик-играта примерно. При Сапковски ми "липсват' поне засега гоблини, орки и останалата масовка, има и един Иванович - поредица в 8 части, както и Брайт.

Фентъзи абсолютно никога не съм чел, започнах отскоро за разтуха преди сън. Предпочитам sci fi тип космически опери - "там" за разтуха доста съм чел и автори бол почти само западни на сърце.
цитирай
4. debator - Само добавям връзка.
10.01.2013 11:25
Само добавям връзка.
цитирай
5. mglishev - :)
10.01.2013 16:38
Тигре, вярно е. В семейство Толкин са имали семейна легенда, че някакъв техен предтеча на име Толкюн или нещо подобно бил войник на Фридрих Барбароса. Това вероятно е поредната дребнобуржоазна измислица на английско семейство с чуждестранен произход, но е факт, че семейството е с немски корени. Такива семейства е имало доста.

Аз и руски автори харесвам - примерно братя Стругацки. Бива си ги. От поляците - най-вече Лем.

@debator-saportok:
Мерси, то и бездруго нашите опоненти са си едни потребители на фентъзита, та мястото им е баш при "Вещера" на Сапковски. Нищо чудно и Гералт от Ривия да се окаже историческо лице, орфически мистик, трак и българин :)
цитирай
6. germantiger - Поредицата игри
11.01.2013 08:14
http://zamunda.net/catalogue.php?catalog=games&comb=no&search=the+witcher&page=0

Блг за инфото с Толкюн!

...

Известно е, че аз съм мнителен към немалко руски "неща", но бях приятно изненадан от Кумин с неговата поредица в 5 книги за Мартин Флокхарт и Бородин в три книги за Маркус Гримм. за жалост все още не мога да си подредя класическия западняк тип Готик-игрите, всъщност по Уоркрафта - Кнаак - това вече е фундаментално!
цитирай
7. sparhawk - Кнаак е доста добър
14.01.2013 19:28
а аз даже имам неговата книга Night of the Dragon с автограф
цитирай
8. talasyma - Вещерът ми е любима книга
14.01.2013 19:40
Имам цялата поредица в хартиен вариант и ми харесва,защото те кара да се замислиш.Като цяло Източно-европейските фентъзи и фантастики са насочени към мислеща и четяща сериозно аудитория.Нямам нищо против модерните западно-европейски четива в жанра,но освен Тери Пратчет другите автори ми идват доста предвидими.
цитирай
9. germantiger - ...
16.01.2013 14:43
Поредицата на Ентъни за Ксанф в 20 книги също препоръчвам!

Поредицата за Шанара на Берукс в 8 книги.

Света на Шатилов - Торлон също.

ОСОБЕНО СВЕТА НА МАКНИЙЛ И НЕГОВИЯ ГЕРОЙ - ФЕНТЪЗИ ГЕРМАНЕЦА ЗИГМАР
цитирай
10. sparhawk - за поредицата за Шанара
17.01.2013 19:20
Germantiger, поредицата за Шанара е от много повече от 8 книги - дори на БГ са издадени девет (Първият Крал на Шанара е прелюдие към Мечът на Шанара). Иначе са около 20.
цитирай
11. mglishev - Ех,
01.02.2013 14:41
детство мое :)
цитирай
12. killu - Май
24.05.2013 03:43
Май ще я почна книгата, само не знам кой превод е по хубав, английския или българския. Предполагам, че оригинала е полски...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mglishev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 8625849
Постинги: 1097
Коментари: 8098
Гласове: 5671
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Всичко, което може да се намери на български за Толкин
2. Който не чете на руски, губи много. Недолюбвам Русията, но обичам безплатните им онлайн библиотеки.
3. За англите и саксите. На английски
4. Най-забавният начин да се учи староанглийски
5. Азам Али - любимата ми певица.
6. Тук може да се играе викингски шах онлайн :)
7. Форумът на списание Бг-наука - много весело място, пълно е с непризнати гении :)
8. Блогът на Венцислав Каравълчев - прекрасни текстове по църковна история
9. Блогът на Владислав Иванов - средновековна балканска (и не само) история
10. Venetian Red - блог за изкуство. Най-вече история на изкуството и впечатления от изложби
11. "Виртуални строфи" - стихотворения от блогъри
12. На Понтис/Стефан блогчето. Има приятни неща.
13. Страхотен блог на нормален човек с умерено елитарно мислене.
14. Зло куче: мисли, ръмжи, хапе.
15. Още един блог на нормално мислещ, интелигентен човек.
16. "Ъплоуднати постинги за делитване" - най-добре осмяната булгарелска простотия
17. Милен Русков, единственият жив български писател
18. "Целият изгубен свят": блог на chris. Отлични стихотворения. Ей, не е мъртъв българският език!
19. Трънки и блогинки
20. В крак с времето!
21. Средновековна и ренесансова музика онлайн!
22. Блогът на Димитър Атанасов - текстове без фризура
23. Една чудесна приятелка пише там и ми се ще да ми е в блогрола :)
24. Кака Сийка - умен тип, бяга от клишетата