Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.12.2013 15:18 - Ако класиците трябваше да поставят "Властелина..."
Автор: mglishev Категория: Забавление   
Прочетен: 3316 Коментари: 4 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Джузепе Верди, операта "Властелинът": 

Злият магьосник Сауроне (бас) пречи на добрата фея Гандалвия (сопран) да се омъжи за героичния принц Фродоне (тенор) и праща черни духове (балет) да отнемат вълшебната венчална халка от влюбената двойка. Обаче смелият воин Арагорнио (баритон) отвежда Фродоне и Гандалвия в Златната гора, където добрата вълшебница Галадрия (алт) приютява двойката. Сауроне умира от безсилна ярост (след дълга и бурна ария). Всички са щастливи. Сватбен хор на феите. Завеса, аплодисменти и антиавстрийски бунтове във Венеция.



Рихард Вагнер, музикалната драма "Пръстенът на Властелина": 

Старият едноок бог Заурон (бас) замисля да намали броя на човечеството на Земята и оставя вълшебния си пръстен на поляна близо до двореца на бургундския крал Гандалф (баритон). Пръстенът е намерен от рицаря Фродорих (тенор), приятел на краля. Рицарят открива, че с помощта на пръстена придобива свръхчовешка сила и се възползва, за да отвлече дъщерята на хунския крал Елрондимир (бас-баритон), красивата Арвендрун (сопран). Годеникът на Арвендрун, храбрият хунски воин Арагорнила (баритон), вдига войска, за да накаже Гандалф и Фродорих. В сражението всички загиват. Ария на мъдрия Заурон за вредата от човечеството. Завеса.



Куентин Тарантино (либретист), Уди Алън (главна роля) и Ендрю Лойд Уебър (композитор), рок-операта "Фродо Суперстар" или "Мистър Фроуд и неговият фантастичен пъстър Пръстен": 

Младият нюйоркски евреин мистър Фроуд (Уди Алън, тенор) наследява малката бижутерска фирмичка на покойния си чичо, мистър Билб. Заедно със съдружника си (и интимен партньор) мистър Сам (Джъд Лоу, контратенор), Фроуд непредпазливо се забърква с руската мафия. Двамата трябва да пренесат античен златен пръстен чак до далечна България срещу фантастична награда, но и с риск да загинат при неуспех. Към тях се присъединяват за охрана прочутите стрелци мистър Ганди, мистър Ар и мистър Бор (баритони; в епична престрелка в един бар в Сараево мистър Ганди е тежко ранен, но оцелява и преосмисля целия си живот в дълга ария, а мистър Бор загива). В белградските подземия местният бос Гърга Амгулич (Тим Рот, бас-баритон) отхапва пръста на мистър Фроуд, но мистър Сам спасява партньора си и занася сам пръстена до колекцията на Боян Радев (бас) в София. Фроуд и Сам отпътуват към залеза с незабравим дует и бала пари. 

Особено забележителен е балетът на Деветимата убийци в сараевския бар. 

П. П. А пък сопраното ще е Ума Търман в ролята на Булката Еовин, която жестоко посича Деветимата убийци в сараевския бар "При Моргула" (и после се омъжва за мистър Фар, брат на загиналия мистър Бор).



Стига либрета, я малко сериозна драма. 

Уилям Шекспир, The Most Pitifulle & Lammentable Tragedie of the Downfalle of Sauron Lord of Mordorre: 

Първо действие: Саурон, владетелят на Мордор, получава оскърбително писмо от Денетор, гондорски наместник. След мъдро обсъждане със съветниците си (епископа на Моргул и лорд-камерхера Шаграт), Саурон решава да нападне Гондор. 

Второ действие: Подлият наместник Денетор праща хитрия злодей, мавъра Фродо, да измами Саурон. 

Трето действие: Саурон, възхитен от красноречието на Фродо, му поверява съкровището си и го прави свой съветник. Фродо праща убийци в спалнята на Саурон, но владетелят е спасен от епископа на Моргул. Фродо избягва, пронизан в рамото, а Саурон има дълъг монолог за лъжливите приятели. 
Четвърто действие: Саурон спечелва битката за Минас Тирит, но се смилява над Денетор, прощава му всичко и великодушно му връща царството. Денетор замисля нови злодейства. 

Пето действие: Денетор поднася чаша с отрова на Саурон. Саурон я изпива въпреки предупреждението на моргулския епископ, отравя се и в предсмъртни гърчове заповядва Денетор да бъде изгорен на клада. Злата вещица Еовин, любовница на Денетор, пронизва епископа с нож за отмъщение. Смелият Хамул, горгоротски рицар, хвърля Еовин в затвора и се заклева пред скърбящото оркско воинство, че ще преследва подлеци като Фродо и Денетор винаги, разпорежда бляскаво погребение за Саурон и епископа и поема властта над Мордор и Гондор. Exeunt omnes. 



Джон Уебстър, The Horrendous & Dreadfulle Historie of the Overthrowe of the Vnhappie Lord Sauron de Mordeur: 

Първо действие: Саурон разбира, че Денетор е убил баща му и майка му и се заклева да отмъсти. 

Второ действие: Денетор убива сина на Саурон.
 
Трето действие: Саурон полудява. 

Четвърто действие: Саурон убива Боромир, сина на Денетор. 

Пето действие: Денетор и Саурон се убиват взаимно в дълъг и кървав дуел сред пръскаща кръв, обиди, сквернословия и клетви. Финален скръбен монолог на Саруман, който се самоубива над труповете на двамата владетели. Nemo exit, защото всички действащи лица са мъртви.



Кристофър Марлоу, The Tragedious Tale of the Falle and Destruction of Poore, Pure & Martyrous Lord Sauron of Most Religious Memorie: 

Първо действие: Владетелят на Минас Моргул и мордорският владетел Саурон се обясняват в любов насред градината на Барад-дур, където им пеят славеи и малки сладки разголени оркчета им поднасят грозде, обелено със зъбки. В розовите храсти ревнивият капитан Шаграт се заклева да отмъсти на Саурон, задето му е изневерил с владетеля на Минас Моргул. 

Второ действие: Шаграт наема убийците Мериадок и Еовин, за да нкаже чрез тях моргулския владетел. Убийците удавят жертвата си в бъчва Старо лозарско. Саурон изпада в истерия и произнася дълъг монолог за любовта, попарена насред цъфтежа си. 

Трето действие: Саурон научава кой е виновен за смъртта на любимия му и заповядва капитан Шаграт да бъде обесен на площада пред Барад-дур. Мордорският парламент го подкрепя, но когато Саурон, обезумял от скръб и подозрения, започва чистка сред останалите си оркски капитани, Парламентът призовава владетелите на Рохан и Гондор да отърват страната от тирана. Саурон побягва към Харад.

Четвърто действие: В морска буря Саурон е изхвърлен на гондорския бряг. Преоблича се като пастирка и в него се влюбва Боромир, син на гондорския владетел. Саурон, като не може да приеме любовта на сина на своя враг, разкрива истинската си самоличност. Боромир обаче не се отказва от чувствата си и двамата заедно са хвърлени в тъмница. 

Пето действие: Саурон и Боромир разкриват сърцата си един пред друг, но неумолимият Денетор праща Саурон на клада. Боромир, отчаян, се самоубива. Денетор разбира какво е сторил и се хвърля в кладата на Саурон. Еомер, крал на Рохан, погребва мъртвите, произнася монолог за преходността на земната слава и издига някой си Арагорн за крал на Гондор и Мордор. Exeunt omnes.





Бен Джонсън, The Drammatitious Historie of the Tragicalle Falle of Sauron, a Riche Lord from the Easte

Първо действие: Саурон, богат източен деспот, научава, че корабите му със скъпоценности са се изгубили в морска буря край бреговете на страната Гондор и страда за печалбата си. 

Второ действие: гондорските адвокати Торбинс, Торбинс & Саруман са наети да издирят поне част от изхвърлените на брега скъпоценности от деветимата благородни мавърски пратеници на Саурон. 

Трето действие: адвокатите намират съкровището, но решават да го запазят за себе си и лъжат пратениците. Пратениците обаче разбират играта и устройват страхотно  преследване на адвокатите. Последните накрая се измъкват на косъм през прозорчето на тоалетната и пратениците се самоубиват от срам. 

Четвърто действие: в гондорската кръчма "Зеленият дракон" хитрият съдържател Мажирепей и безскрупулните проститутки Еовин, Арвен и Галадриел оскубват до шушка цялото съкровище от пияните адвокати, които накрая са набити, осмяни и изритани на бунището. 

Пето действие: комичен монолог за дукатите и рубините на Саурон паша, скърбящ по навеки изгубеното си съкровище. Завеса. Пожар в театъра.




Гласувай:
8



1. precoria - Добър постинг!
02.12.2013 22:43
Добър постинг...
цитирай
2. antikom - Това либрето с комичен монолог и традиционен финал
03.12.2013 08:51
не е като за Криминале на Тарантино, един от персонажите ти!

Бас залагам, че прост. Др. Драганов нема ти завери сесията за него!

Театъро сгоре!
цитирай
3. jabalka - Страхотен Финал... с комплименти и почитания! :)
03.12.2013 10:16
"... Пето действие: комичен монолог за дукатите и рубините на Саурон паша, скърбящ по навеки изгубеното си съкровище. Завеса. Пожар в театъра... "
цитирай
4. chalama - qko
03.12.2013 15:26
bravo pi4..vizdam koi sa ti lubimite filmi..:))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mglishev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 8625267
Постинги: 1097
Коментари: 8098
Гласове: 5671
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Всичко, което може да се намери на български за Толкин
2. Който не чете на руски, губи много. Недолюбвам Русията, но обичам безплатните им онлайн библиотеки.
3. За англите и саксите. На английски
4. Най-забавният начин да се учи староанглийски
5. Азам Али - любимата ми певица.
6. Тук може да се играе викингски шах онлайн :)
7. Форумът на списание Бг-наука - много весело място, пълно е с непризнати гении :)
8. Блогът на Венцислав Каравълчев - прекрасни текстове по църковна история
9. Блогът на Владислав Иванов - средновековна балканска (и не само) история
10. Venetian Red - блог за изкуство. Най-вече история на изкуството и впечатления от изложби
11. "Виртуални строфи" - стихотворения от блогъри
12. На Понтис/Стефан блогчето. Има приятни неща.
13. Страхотен блог на нормален човек с умерено елитарно мислене.
14. Зло куче: мисли, ръмжи, хапе.
15. Още един блог на нормално мислещ, интелигентен човек.
16. "Ъплоуднати постинги за делитване" - най-добре осмяната булгарелска простотия
17. Милен Русков, единственият жив български писател
18. "Целият изгубен свят": блог на chris. Отлични стихотворения. Ей, не е мъртъв българският език!
19. Трънки и блогинки
20. В крак с времето!
21. Средновековна и ренесансова музика онлайн!
22. Блогът на Димитър Атанасов - текстове без фризура
23. Една чудесна приятелка пише там и ми се ще да ми е в блогрола :)
24. Кака Сийка - умен тип, бяга от клишетата