Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.01.2010 03:27 - За Божидар Димитров като историк
Автор: mglishev Категория: История   
Прочетен: 18853 Коментари: 43 Гласове:
3

Последна промяна: 10.03.2010 19:59


Тук прилагам цяло интервю на г-н Божидар Димитров за в-к "Монитор от 2003 г. Отбелязаните с получер шрифт и цифра места са тези, на които искам да обърна особено внимание. Според мен те са показателни за компетентността на г-н Димитров като историк и философ на историята.


---------------------------------------------------------
Директорът на НИМ проф. д-р Божидар Димитров:
България няма да загине, докато е жив дори един българин

 Не смятам, че към ЕС и военната му структура НАТО трябва да вървим сгънати надве в кръста, с тубичка вазелин в ръка и с угодническо благодарствен поглед в очите


Божидар Димитров е историк, д-р на науките. Роден е в гр. Созопол през 1945 г. Специализирал е палеография в Париж и Ватикана. Директор е на Националния исторически музей. Автор е на над 30 книги в областта на късносредновековната българска история. От последния конгрес на БСП е член на Висшия съвет на партията. Женен, с една дъщеря.


Капка Георгиева, 31 Декември 2002

- Г-н Димитров, с книгата си "Българите - първите европейци" не хвърляте ли ръкавица към тъй наречената Европа, която не ни е признала официално за европейци?

- Аз не смятам, че към Европейския съюз и военната му структура НАТО трябва да вървим сгънати надве в кръста, с тубичка вазелин в ръка и с угодническо благодарствен поглед в очите. В книгата си аз уточнявам списъка на българските приноси в европейската цивилизация, които ни дават право да влезем в обединяваща се днес Европа с гордо вдигната глава и дори с лека надменност. Все пак, докато прадедите на днешните белезникави брюкселски чиновници, облечени в проскубани кожи, ровеха в торфените блата на централноевропейските равнини (1), за да открият някое съедовно коренче, в българските земи вече цъфтеше висока цивилизация.

- Не се ли притеснявате, че ще ви обявят за националист?

- Аз никога не съм отричал, че съм националист. Което означава, че съм европеец - такъв, какъвто го виждаха и искаха бащите на Европа. Европа, в съдружие на горди нации, всяка влязла със своите постижения и със своята култура в семейството на европейските народи. Европа никога не е виждана от създателите й като сборище на свободно плаващи робинзоновци, лишени от памет и национална идентичност.

За да бъда убедителен в максимална степен, както и за да пресека в зародиш обвиненията в ура-патриотизъм, в книгата си аз съм посочил като български приноси само тези, които са посочени и в академичните трудове на изтъкнати европейски историци, но са останали известни само на световната академична общност. Първият от тях безусловно е, че със самото си създаване българската държава, чийто северни граници стигат до Полша, прегражда пътя на варварските племена към Централна и Западна Европа и им дава възможност след 400 години нападения спокойно да се развиват (2). До 680 г. всъщност Европа е почти напълно унищожена от готи, вандали, хуни и авари, та се налага ирландски монаси, оцелели на отдалечения си остров, да християнизират постепенно и наново Стария континент. Поради което един от тях - Свети Бенедикт (3), е обявен за покровител на Европа. Той стои самотен на този връх до 1979 г., когато същото качество ще получат от Папството и Св.Св.Кирил и Методий, християнизирали чрез старобългарската азбука Източна и Югоизточна Европа.

- Твърдите, че Тервел спасява Европа от първото мюсюлманско нашествие. Това на арабите…

- Разгромът на арабската инвазия, която откъсва Испания за осем века от Европа, от хан Тервел в 716 - 718 г. е българска заслуга, призната още от десетки средновековни европейски автори. Те толкова са впечатлени от този български принос за опазването на християнската, европейска цивилизация, че приписват на хан Тервел и други велики заслуги, каквито той няма. Приписват му например, разгрома на всички племена, насочили се към Европа, за да грабят от север и дори покръстването на България. Тервел е герой на десетки западноевропейски драми, романи, поетични сборници, в които громи враговете на Европа наляво и надясно. Последната книга - в обем от 600 страници, на големия италиански хуманист Франческо Брацолини е написана в 1648 г. И ето за сравнение - преди няколко дни излезе шумно рекламираната у нас книга "Карл Велики" на един от големите френски учени (4). Когато говори за отбиването на страшната арабска опасност в началото на VIII век, той казва, че арабите обсадили Цариград, а самите те се чувствали обсадени и накрая измрели, но въобще не пише кой ги е обсадил и вследствие на какво са измрели. А думата България се споменава само един път и то в следния контекст - когато Карл Велики разбил аварите, остатъците от тях избягали в "бъдеща България". Това впрочем е България на хан Крум, която е съществувала вече 200 г. Дори услужливият преводач (книгата е издадена със съдействието на Френския културен център ) се е почувствал неудобно и под черта е обяснил, че за съвременната френска историография България съществува едва след покръстването. Някои европейци много желаят да не ни е имало и с удоволствие зачеркват цели векове от историята. И най-вече тези, през които сме поставили основите на европейската цивилизация (5). Ако България наистина я нямаше, както смята въпросният съвременен историк, днес в Брюксел щеше да заседава не Съветът на Европа, а Световната ислямска конференция. Може би, с председател Бин Ладен.

- Кое ви дава основание да смятате, че българският модел за устройство на държавата е победил в политическата битка?

- Създаването на модела на националната държава от българите в VII-IХ век побеждава модела на универсалната теократична държава на средноевропейската политическа мисъл (6) и става основа на бъдещото устройство на Европа - такава, каквато е и днес. Това пък казва оксфордският професор Ричард Браунинг и нямаме и капка основание да не му вярваме.

- Как ще коментирате факта, че депутати от СДС и ДПС са били против парламентът да купува от книгата ви емисии на чужди езици за подаръци на чужди гости?

- Първо, аз не съм предлагал книгата, а директорът на университетското издателство и от него знам случая. Парламентът и друг път е купувал книги за подаръци, но с не толкова предизвикателно заглавие. Всъщност това е още едно доказателство, че една голяма част от нашия политически елит няма достатъчно национално самочувствие(поради това, че е слабо образован и не познава историята на своя народ), а също така, че предпочита да върви към Европа заднешком и с поглед на вярно, но кой знае защо виновно кученце. Ще им подаря за Нова година по един екземпляр на български език, белким поне у някои от тях пламне достойнството на българи. Между другото в Средновековието, в Европа и във Византия, когато са искали да кажат, че някой човек е много горд, наричали са го - "горд като българин". Съществували са също така и други понятия в този смисъл: "българска гордост", "българска самоувереност" и пр. Иначе книгата ми е издадена на пет езика и е богато илюстрирана със 173 цветни илюстрации.

- Как си обяснявате, че освен нашите депутати и в Македония негодуват срещу книгата ви?

- Аз много благодаря на македонските рецензенти, че са описали книгата доста подробно, което ще предизвика интерес към нея в съседната нам страна. Ще се повтори случая с успеха на една друга моя книга "Десетте лъжи на македонизма", от която благодарение на яростните критики, в Македония се продадоха 18 000 броя, а в България само 10 000. Между другото, част от рецензентите са българи по национално съзнание, някои от тях са ми приятели и това е единственият начин да съобщят на македонското население с колебаещо се национално самосъзнание, какво да чете по въпроса. Някои от тях се изхитряват да публикуват цели мои книги в 3-4 броя на вестниците си, като поместват огромни цитати от тях, с доказателствения ми материал, след което теглят една малка критика, следва огромен цитат, критика и т. н. Докато публикуват цялата книга.

- Какво ще пожелаете на българите за Нова година?

- Пожелавам на българите през новата година здраве, щастие и главно - гордо вдигнати глави. Ще перифразирам леко полския химн и ще им кажа - България няма да загине, докато е жив дори един българин.

Вестник "Монитор" 1 януари 2003
-----------------------------------------------------------------------

1. Прадедите на брюкселските чиновници вероятно никога не са ровили из торфените блата на Централна Европа по три причини: в Централна Европа няма торфища; в торфищата няма ядливи корени; и най-сетне прадедите на белгийските чиновници са батави и фризи, които още в първи век са се намирали там, където днес е Белгия (по свидетелствата на Салустий и Тацит), а не в Централна Европа.

2. Българите всъщност също са част от варварските народи и не спират новите варварски вълни, защто маджарите и татарите не са останали в териториите на днешна Украйна (по свидетелството на Екехарт ІV).

3. Че ирландски монаси покръстват голяма част от западноевропейските варварски общества е вярно. Но свети Бенедикт не е ирландец, а римлянин (по "Правилото на св. Бенедикт Нурсийски").

4. Г-н Димитров вероятно има предвид Жан Фавие, чиято книга "Карл Велики"  излиза в превод на Венелин Пройков като издание на "Рива" именно през 2003. Добре е един историк все пак да знае имената на колегите си, особено на изтъкнатите от тях.

5. Според г-н Димитров българите са поставили основите на европейската цивилизация. Явно елините и римляните не са го направили.

6. Според г-н Димитров българите са имали национална държава (и концепция за нация) най-късно през десети век. Това е само едно от причудливите му мнения, които често влизат в противоречие с очевидни факти като създаването на национални държави едва в периода на Просвещението и Френската революция. Но още по-странно е, дето г-н Димитров смята, че към Х в. е съществувал и някакъв конкурентен, централноевропейски теократичен политически модел. За нас остава само да гадаем дали късните Каролинги и ранните Отони в Германия са били теократични, обожествени владетели. А може би г-н Димитров има предвид княжествата на Пястите в днешна Полша, Блатненското княжество на Коцел или пък Великоморавия на Ростислав и Светоплук. Дали между славянските племена е било разпространено теократичното схващане за властта на княза? И кога са се състояли конфликтите между националната българска държава и теократична франкска Германия/Пястовска Полша? И коя ли хроника описва тези величави събития?
 




Гласувай:
4



1. lait - Има
11.01.2010 03:37
некомпетентни лъжци- историци по цял свят,но само тук те стават и министри :)
цитирай
2. mglishev - Кой знае,
11.01.2010 16:09
светът е пълен с чудеса. Някъде неуспелите художници стават канцлери, а семинаристите - генерални секретари :)
цитирай
3. sparhawk - Човееек
12.01.2010 08:57
пиши повече! Умрях да се смея на коментарите! И страшно е майко, и весело!
цитирай
4. mglishev - Ама, Ястребе,
12.01.2010 17:13
какво да пиша - той Б. Д. всичко е написал вече :)

Слушай сега един виц. Унгарски студент се качва на покрива на парламента в Будапеща и почва да хвърля листовки. Идва милицията, хваща го и гледа - листовките не са с някакво опасно съдържание, а бели листчета.
- Тука що нищо не пише, бе? - питат го.
- Ми кво да пише, то всичко е ясно - отвръща народният враг.

А за професорството на Б. Д. схванах откъде идва. Ясно, че той не е професор по титла. Всъщност майка му го е кръстила Божидар-Професор, все едно Иван-Асен. Така че той се казва Божидар-Професор Димитров, а дали ще го наричаме Божо, Божидар или Професор - все е правилно.
цитирай
5. sparhawk - вица
12.01.2010 21:10
и името на народния професор са велики, но един приятел имаше друго обяснение - нали знаеш, че някои хора без образование, за да не минат за прости, казват, че са завършили университета на живота. Според моят приятел, Цветан от долния випуск, в тоя университет вече раздават и титли :)
цитирай
6. mglishev - Прав е!
13.01.2010 03:05
Прав е Цветан, златни му уста!
цитирай
7. анонимен - ..Румяна Желева била доктор
13.01.2010 12:12
:))
Сн С
цитирай
8. анонимен - Прабългарска руница ?
13.01.2010 23:57
Маноле, имаш ли някаква идея за това, дали прабългарите са били писмен народ ( предполагам че поне шаманите са били ) ? Опитвам се да схвана има ли някаква връзка между финикийската азбука и някои туркски руни, за които се предполага, че са ги изполвали прабългарите. Конкретно съм го чел това в книгата "Ситовският надпис" ( липсва издател ), В "Езикът на Аспаруховите и Куберовите българи" на Добрев също имаше към края развитие на темата. Въобще имало ли е някаква форма на писменост межди Волга и ХИндукуш ??
цитирай
9. mglishev - @Сн С, пък аз съм космонавт :) Не бе, ...
14.01.2010 01:00
@Сн С, пък аз съм космонавт :) Не бе, може и да е доктор жената. Ама това явно не я е направило много читава.

@8: Тук, на Балканите, до края на девети век повечето писмени следи от тях са с гръцки букви и на гръцки език. Има един тюркоезичен надпис (пак с гръцки букви) и тук-таме употреба на отделни руни. Мисля, че цял рунически надпис не е намиран. Но че са ползвали някакъв вид руни, "чрътами и рязами чьтаахон и гатаахон", дето се вика - ползвали са. При това не само българите, а и славяните. Но не мисля, че ще намериш връзка между финикийското и руническото писмо. Най-малкото сред руните има и гласни, а финикийското май е сричково.
цитирай
10. анонимен - поглед отстрани
10.03.2010 19:57
Много точни коментари.
Божидар Димитров май прави конкуренция на поразяващата уста - например когато заяви в Памет българска, че циганите били дошли в България от Египет, след завоюването му от Османската империя. Поне от обща култура би трябвало да е чел "Парижката Света Богородица" или "Куентин Дъруърд", в които действието се развива преди завоюването на Египет от османлиите, а циганите вече са стигнали до Франция.
Или пък когато разправя, че прабългарите били исполини, 1,75-1,80 високи, защото се хранели с месо и мляко.
Или когато обяви, че 2/3 от населението на средновековна България били грамотни /За сравнение - първото преброяване в кн.България, 1880, намира само 3,5% грамотни. Дори ако махнем децата до 7 години и направим разпределение по пол и местожителство, ще имаме 20-30% сред мъжете в градовет, 2-5% сред жените в градовете и сред селяните, и под 1% от селянките. Това след масовото откриване на български и османски училища през предходните две десетилетия... / Ами като е имало 67% грамотни, къде е написаното от тях? Я що писания се откриват на брезова кора в Новгород или на чирепи от грънци в античния свят? Колко книги са запазени в малка Исландия, с население под 100 хил. души в най-цветущия си средновековен период?
Ама що му е на Божидар Димитров да чете Парижката Света Богородица, когато тя лично му се явява да му съобщи за взривовете в Челопечене, например? В края на краищата, чукча не читатель, чукча - писатель!
цитирай
11. mglishev - Отстрани
10.03.2010 20:00
Божо е бедствие. Впрочем, Бакалов също.

Впрочем, в БГ-наука тече една тема за т. нар. българска "цивилизация" през Средните векове. Там казах, че реално няма българска светска литература и бидох налазен, разбира се. Мога ли да цитирам там това мнение - имам предвид това за сравнението с Исландия? При все че повечето участници в темата там не са чели Снори, а някои не са го и чували.
цитирай
12. анонимен - мнение отстрани
11.03.2010 13:26
Тъй като виждам, че ти си чел Снори, можеш спокойно да цитираш това мнение.
Предлагам да се видим някой път и да си поговорим. Предлагам да идеш в църквата "Всех скорбящих радост - Покров на Пресвета богородица" и в църковния магазин или в енорийския център да намериш Михаил Златев. Заради риска да ми се обаждат по неподходящо време ядосани момченца, които са се научили да натискат клавишите и си въобразяват, "что всех наук превзошли" няма да ти дам телефона си, но Мишо е с 20 години по-млад, с 20 кила по-тежък и юрист, та спокойно би се справил с такива. Поискай да ти даде телефона на Рачо Стоев, аз ще го предупредя още днес.
Ако искаш пък, ела на литургия в неделя в "Св.Йоан Богослов" във Владая, аз там пея.
Можеш да постнеш и моето мнение за 67-те % грамотни. Божидар Димитров дава ли си сметка колко папирус, пергамент или поне сандъчета с пясък или глинени чирепи са нужни за да се ограмотят две трети от децата?
По темата за българската цивилизация се изказах и при тебе и в В БГ-наука-форум. Там тя ми се видя твърде скучна и дълга, та не издържах да я прегледам до край. Останах с впечатление за преливане от пусто в празно, за разговор междуглухи, всеки от които се стреми да надвика другия, та белки го чуят.
цитирай
13. анонимен - мнение отстрани
11.03.2010 13:27
Божо не е бедствие, а "сладкодумен гост на държавната трапеза".
цитирай
14. mglishev - Много любезно,
11.03.2010 13:46
но засега нямам път към Покров Богородичен. Тъй че, г-н Стоев, мога да Ви метна поща, скайп или телефон на лично съобщение и да измислим ден и час. Аз пък пея в подземната "Света Петка", в митрополията :) Краставите магарета...

Другата възможност е да ми дадете електронна поща тук (после ще изтрия коментара с нея, за да не Ви налази спам) и да Ви пиша там.
цитирай
15. solinvictus - Божо е бедствие. Впрочем, Бакалов ...
21.04.2010 05:41
[quote=mglishev]Божо е бедствие. Впрочем, Бакалов също.

Впрочем, в БГ-наука тече една тема за т. нар. българска "цивилизация" през Средните векове. Там казах, че реално няма българска светска литература и бидох налазен, разбира се. quote]

Съветската литература е по късно!Българската литератра е горена,крадена,скривана преписвана манипулирана изчергъртвана с попски недоразвити пръстчета1хехе


2. Българите всъщност също са част от варварските народи и не спират новите варварски вълни, защто маджарите и татарите не са останали в териториите на днешна Украйна (по свидетелството на Екехарт ІV).

М.Глишев та тоева е революшън в тюрско-алтайската теория ?!?!Извор с името българи идващо като варвари от АлтаЙ?

Този Екехарт какво е написал или преписал?Дай мало повече инфо?
Впечатлен съм!
това може да ми промени убежденията ми?
цитирай
16. mglishev - @solinvictus:
21.04.2010 10:03
"Светска", не "съветска" :)

Екехарт ІV е бенедиктински монах, автор на "История на манастира Санкт Гален". Той просто пише, че маджарите нападат манастира и околностите му (това е в Бавария) през Х в.
В ХІІІ в. същото правят татарите.
В ХІ-ХІІІ в. печенеги, узи и кумани правят същите поразии из вече покръстената Унгария и отчасти в България.
Ако Божо беше прав, българите бяха запазили старите си владения по Днепър и бяха спрели варварските нашествия, тогава нямаше да има Унгария, България щеше да се намира на мястото на днешна Украйна, а Германия и Балканите нямаше да бъдат нападани от нови и нови вълни нашественици, дошли през степите.

Извор за българи в Алтай? Според Ибн Халдун (арабо-мавритански историк, ХІV в.; неговата "Муккадима" е издавана у нас) има булгари на Дунав и бурджани на Волга. Предполагам, знаеш, че на Волга се намира град Болгар, столица на Волжска България и по-късно част от Казанското татарско ханство. Бурджани, болгари и маджари (не същите) пък са три монголски клана, участвали в татарското завоевание на Русия. Споменавани са, ако не бъркам, в китайски източници и в "Тайна история на монголите" (която отдавна не е тайна, има две български издания). Те, разбира се, отдавна са изгубили контактите и спомените за връзките си с българите, но името е адски близко.
Съществува и монголското лично име Борджигин (с окончание, аналогично на тюркското Кюлтегин), свързвано с бурджаните.
Има го и съвпадението на най-разпространеното воинско звание у тюрки, монголи и българи - багатур. Багатури има по нашите каменни надписи, бащата на Чингиз хан е наричан Ийсугей Багатур, а Садеддин ходжа в "Корона на историите" говори за багатури на служба при османците.
Има опити да се отъждествят бурджаните с джурджените, които също са монголски клан, но не съм сигурен доколко е коректно.
Не казвам, че монголците са българи, а че българите (преди да се смесят с населението на Балканите) носят алтайска наследственост. И явно са оставили име зад себе си.
цитирай
17. solinvictus - "Светска"от Светия ли?
21.04.2010 16:23
Отново си прзкачал из вековете и даваш разбнообразни и несвързани примери !
Санто Бенедикто е римски гражданин ,но не се споменава етноса му!
Но пък за това е посетен от гота Тотила (интересно защо?)
Този манастир е много интересен ,той е основан от ирландски монах!
Сега има дигитална бибиотека на разположение и тука могат да се прояват "тея с Тапиите" а не да бълват нон стоп цитати на няма да казвам кои!

Ами да там в Алтай нали сме дошли там трябва има извори!не да ги търсим в европа пък да даваме некакви примери с татарите!
Китайци,монголи,тюрки Глишев това са натъкмявания на думички!
Сравнявай култура,находки ,религия,ритуали!
намерили 10 керамични съда в никопол и ей га на радостни ,готите били на Балканите и на оплодили с културата на германите .....смях!
Опитите да се отъждесвяват титли и др. са неправилни , я си помисли че този Мостич е бил наемник ,а те го броят българин и си правят заключения за всички!
Алтайска наследственост е само в стари писанки!
Българите са дали на тюрките "Европейска" рамка-Културна разбираш ли?
Не го казвам аз това!
цитирай
18. mglishev - Примерите
22.04.2010 18:56
не са несвързани. А че са разнообразни би трябвало да е добре.

Бенедикт Нурсийски със сигурност не е ирландец. А именно това явно е непознато за Божо Димитрофф. Вече дали е римлянин, аквилеец или родом от Куме няма никакво значение. Италиец е.

Нищо не натъкмявам. Че Мостич бил наемник за първи път чувам, това е някаква глупост просто.
Колкото до титлите - не ги отъждествявам, а изброявам факти на употребата им. Схващаш ли разликата?

Не знам каква е тая европейска културна рамка, дадена от българите. това пак е Божо Димитровщина.
цитирай
19. solinvictus - Формиране на старобългарската ...
22.04.2010 19:52
Формиране на старобългарската култура VI-XI век

проф.Станчо Ваклинов

http://www.promacedonia.org/sv/sv_3_1.htm

"...Може да бъде направен изводът, че с развитието на България и на културата на ханския двор, основана на прабългарските религиозни традиции, култът на Тангра от открито небе е преминал в специално изградени храмове като този под Даулташ. Трудността в този случай се явява, когато трябва да датираме по-точно този храм в пределите на VIII в. и през езическия период на IX в. (до 864 г.) По-важен е установеният факт, че в самата езическа култова практика на прабългарите през този период на господство на езичеството са настъпили промени, които дават на древния тюркски култ европейска архитектурна рамка...."

българите са в основата ,а не обратното!
цитирай
20. mglishev - Как го четеш?
23.04.2010 01:07
"са настъпили промени, които дават на древния тюркски култ европейска архитектурна рамка"

Някакви промени дават европейска рамка на тюркския култ. Не българите дават рамка, а на тях им е дадена такава. Това пише Ваклинов.

И култът е тюркски, мда...
цитирай
21. solinvictus - Чета го така :
23.04.2010 03:37
Ми да де, българските промени
тюрките се молят на гола поляна ,пък българите строят каменни храмове с римски тухли,и римска архитектура (пардон византийска)
така казва Станчо

Тюрския култ е измислица,вече съм убеден!


цитирай
22. анонимен - Рекламное агентство полного цикла «ТЕС»
20.12.2011 19:48
<img>http://s017.radikal.ru/i438/1112/81/bb0bf9c1cafc.jpg</img>

<b>Рекламное агентство «ТЕС» Санкт-Петербург </b>- это коллектив творческих людей, которые всегда помогут в организации любых рекламных кампаний. Наше рекламное агентство успешно выполняет взятые на себя обязательства, и благодарные отзывы клиентов - главное тому подтверждение. Обратившись в рекламное агентство "ТЕС", вы почувствуете, что мастерство и профессионализм наших сотрудников – это не вымысел, а реальный факт.
В отличие от других рекламных агентств, рекламное агентство полного цикла “ТЕС” дает гарантию на выполнение заказанных услуг. В случае выполнения не качественной и неудовлетворительной работы, мы переделываем работу за свой счет!
Рекламное агентство «ТЕС» в Санкт-Петербурге достигает максимальных результатов при минимальных затратах.

<a href=http://www.tecspb.ru/reklama-v-biznes-czentrax.html>реклама в бизнес центрах</a>

<a href=http://www.tecspb.ru/>рекламные агентства полного цикла это</a>

<a href=http://www.tecspb.ru/rasprostranenie-listovok.html>распространение листовок по почтовым ящикам работа</a>

<a href=http://www.tecspb.ru/rasklejka-obyavlenij.html>расклейка обьявлений</a>
цитирай
23. анонимен - buy cheap viagra 10347
20.10.2012 13:42
<a href=http://ordercheapviagrahere.com/#iuork>order viagra</a> - <a href=http://ordercheapviagrahere.com/#pmmwc >viagra 200 mg</a> , http://ordercheapviagrahere.com/#ydxay order viagra
цитирай
24. анонимен - levitra 10 mg
20.10.2012 18:26
If you want to buy levitra use keywords http://onlinelevitrabuy.com/#3681 - generic levitra, <a href=http://onlinelevitrabuy.com/#8031>levitra online without prescription</a> or this link http://onlinelevitrabuy.com/#7364 online
цитирай
25. анонимен - payday loans 593 20400
20.10.2012 22:46
<a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#5253>payday loan</a> - <a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#16699>payday loan</a> , http://usapaydayloansonlinetoday.com/#19409 payday loans
цитирай
26. анонимен - online kamagra 5194
21.10.2012 00:09
<a href=http://orderkamagranow.com/#xfngc>buy kamagra soft</a> - <a href=http://orderkamagranow.com/#dapzj >cheap kamagra</a> , http://orderkamagranow.com/#hknwz kamagra oral gel
цитирай
27. анонимен - buy viagra 509 8193
21.10.2012 01:01
<a href=http://buyviagraonlinemall.com/#3879>buy viagra</a> - <a href=http://buyviagraonlinemall.com/#20660>buy generic viagra</a> , http://buyviagraonlinemall.com/#10521 viagra online
цитирай
28. анонимен - cheap cialis online 6594
21.10.2012 08:58
<a href=http://ordercheapcialishere.com/#lofyo>cialis online without prescription</a> - <a href=http://ordercheapcialishere.com/#votds >order cialis</a> , http://ordercheapcialishere.com/#jpghj generic cialis
цитирай
29. анонимен - levitra 10 mg 14512
21.10.2012 17:42
<a href=http://orderlevitrahere.com/#xtcua>generic levitra</a> - <a href=http://orderlevitrahere.com/#moezf >levitra online without prescription</a> , http://orderlevitrahere.com/#ziffh levitra 20 mg
цитирай
30. анонимен - levitra online 5548
22.10.2012 07:30
<a href=http://orderlevitrahere.com/#vicxm>buy generic levitra</a> - <a href=http://orderlevitrahere.com/#pdnjp >buy levitra online</a> , http://orderlevitrahere.com/#pssko levitra without prescription
цитирай
31. анонимен - payday loans 680 6876
22.10.2012 16:42
<a href=http://paydayloansveryquickly.com/#21242>payday loans</a> - <a href=http://paydayloansveryquickly.com/#21364>payday loans</a> , http://paydayloansveryquickly.com/#4127 payday loans
цитирай
32. анонимен - buy generic cialis 554 9610
22.10.2012 17:56
<a href=http://buycialisonlinesafe.com/#3043>buy cialis online</a> - <a href=http://buycialisonlinesafe.com/#19231>buy cialis</a> , http://buycialisonlinesafe.com/#21253 generic cialis
цитирай
33. анонимен - cheap levitra
23.10.2012 08:59
If you want to buy levitra use keywords <a href=http://onlinelevitrabuy.com/#2632>order levitra</a>, <a href=http://onlinelevitrabuy.com/#5782>buy generic levitra</a> or this link http://onlinelevitrabuy.com/#8790 online
цитирай
34. анонимен - cheap levitra 8549
24.10.2012 13:43
<a href=http://levitrastorehere.com/#fquqp>generic levitra</a> - <a href=http://levitrastorehere.com/#pjprj >cheap levitra</a> , http://levitrastorehere.com/#bveui cheap levitra
цитирай
35. анонимен - cheap cialis 5191
24.10.2012 21:25
<a href=http://cialisstorehere.com/#kkhvl>cheap cialis</a> - <a href=http://cialisstorehere.com/#yqray >buy cialis</a> , http://cialisstorehere.com/#kfgfn buy cialis online
цитирай
36. анонимен - kamagra online 13394
25.10.2012 04:05
<a href=http://kamagrastorehere.com/#qacaj>kamagra online</a> - <a href=http://kamagrastorehere.com/#vkcwp >buy kamagra</a> , http://kamagrastorehere.com/#ufzgz kamagra online
цитирай
37. анонимен - buy viagra online 2022
25.10.2012 10:21
<a href=http://viagrastorehere.com/#finxt>buy viagra</a> - <a href=http://viagrastorehere.com/#yvvqn >buy viagra online</a> , http://viagrastorehere.com/#ettrd buy viagra online
цитирай
38. анонимен - buy cialis 657 11350
27.10.2012 20:58
<a href=http://buycialisonlinepharma.com/#21310>buy cialis online</a> - <a href=http://buycialisonlinepharma.com/#9838>buy cialis</a> , http://buycialisonlinepharma.com/#8552 buy generic cialis
цитирай
39. анонимен - buy levitra 11869
03.11.2012 00:10
<a href=http://ordercheapgenericlevitrahere.com/#gmqdb>generic levitra</a> - <a href=http://ordercheapgenericlevitrahere.com/#yztmm >levitra online</a> , http://ordercheapgenericlevitrahere.com/#sacit levitra online
цитирай
40. анонимен - generic viagra 796 1694
04.11.2012 14:11
<a href=http://buyviagraonlinexpress.com/#5488>generic viagra</a> - <a href=http://buyviagraonlinexpress.com/#2850>buy viagra online</a> , http://buyviagraonlinexpress.com/#13006 buy viagra online
цитирай
41. анонимен - payday loans online 424 6362
04.11.2012 15:44
<a href=http://paydayloansonlineusa1h.com/#2008>payday loans online</a> - <a href=http://paydayloansonlineusa1h.com/#14305>payday loans online</a> , http://paydayloansonlineusa1h.com/#20944 payday loans online
цитирай
42. skotadix - Браво!
13.07.2014 12:17
Макар че за много неща не съм съгласен с теб...Аз съм филолог и за мен е абсурдна иранската теза за произхода на прабългарите...За съжаление малко разбирам от тюркски езици, но вярвам на класиците на българското и руското езикознание, които са си казали тежката дума...Въздигането в култ на средновековната българска държава е трагикомично...С нейната тирания, византийщина и феодален гнет...

цитирай
43. skotadix - Браво!
13.07.2014 12:18
Макар че за много неща не съм съгласен с теб...Аз съм филолог и за мен е абсурдна иранската теза за произхода на прабългарите...За съжаление малко разбирам от тюркски езици, но вярвам на класиците на българското и руското езикознание, които са си казали тежката дума...Въздигането в култ на средновековната българска държава е трагикомично...С нейната тирания, византийщина и феодален гнет...

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mglishev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 8625951
Постинги: 1097
Коментари: 8098
Гласове: 5671
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Всичко, което може да се намери на български за Толкин
2. Който не чете на руски, губи много. Недолюбвам Русията, но обичам безплатните им онлайн библиотеки.
3. За англите и саксите. На английски
4. Най-забавният начин да се учи староанглийски
5. Азам Али - любимата ми певица.
6. Тук може да се играе викингски шах онлайн :)
7. Форумът на списание Бг-наука - много весело място, пълно е с непризнати гении :)
8. Блогът на Венцислав Каравълчев - прекрасни текстове по църковна история
9. Блогът на Владислав Иванов - средновековна балканска (и не само) история
10. Venetian Red - блог за изкуство. Най-вече история на изкуството и впечатления от изложби
11. "Виртуални строфи" - стихотворения от блогъри
12. На Понтис/Стефан блогчето. Има приятни неща.
13. Страхотен блог на нормален човек с умерено елитарно мислене.
14. Зло куче: мисли, ръмжи, хапе.
15. Още един блог на нормално мислещ, интелигентен човек.
16. "Ъплоуднати постинги за делитване" - най-добре осмяната булгарелска простотия
17. Милен Русков, единственият жив български писател
18. "Целият изгубен свят": блог на chris. Отлични стихотворения. Ей, не е мъртъв българският език!
19. Трънки и блогинки
20. В крак с времето!
21. Средновековна и ренесансова музика онлайн!
22. Блогът на Димитър Атанасов - текстове без фризура
23. Една чудесна приятелка пише там и ми се ще да ми е в блогрола :)
24. Кака Сийка - умен тип, бяга от клишетата