Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.03.2010 03:27 - Мястото на траките в етногенезиса на българите (бележки към автохтонната хипотеза)
Автор: mglishev Категория: История   
Прочетен: 13696 Коментари: 33 Гласове:
0

Последна промяна: 07.03.2010 17:44


Тук излагам съвсем набързо някои небезизвестни факти от исторически, археологически, фолклористки и езиковедски характер, които привържениците на автохтонните хипотези за произхода на българите обикновено забравят или направо отхвърлят. Добавих няколко бележки относно тюрко-алтайската и иранската теории. Включен е и фактологически материал относно автохтонната (тракийската) хипотеза - с критично отношение.

Подчертавам, че правя разлика между ранните българи (наричани по технически причини още прабългари, първобългари и протобългари) и модерната българска нация. Затова разграничавам още формирането на древните българи като народност от етногенезиса на днешните българи.

Включени са и достъпни, преведени на български подбрани заглавия, които да предложат повече информация по предложените теми.




 

Някакъв процент тракийска кръв може би наистина има у нас днес. Друг е въпросът какъв е бил броят на (отдавна елинизираното и романизирано) тракийско население през VІІ в., какви са били битът, езикът и религията на тези хора и дали изобщо са се имали за "траки".
Нека направим кратък преглед на демографските факти в хронологичен ред.


І. Бронзовата и ранножелязната епоха. Индоевропейци и палеоевропейци. Поява на траките 

Още в ХVІІ-ХVІ в. пр. Хр. индоевропейски нашественици навлизат в Европа през териториите на север от Черно море. Това са прадедите на траките, ахейските гърци и италийските племена, от които ще произлязат римляните. те все още ползват само бронзови сечива и оръжия.
Ок. Х в. пр. Хр. ще придойдат дорийските гърци - преките предтечи на елините. С тях идва желязото.
В VІІ-VІ в. преди Христа В Европа ще се появят нови индоевропейци - келтските и първата голяма вълна германски народи. В V в. в земите на днешна Украйна, този коридор от Азия, ще се намират  вече скитите, също индоевропейци от иранската група. В ІІІ-VІІ в. сл. Хр. през дотогавашните скитски земи ще преминат нова вълна германи, още ирански народи и славяните. С тях и след тях на запад вече се придвижват и неиндоевропейски народности - угро-фински и тюрко-алтайски.
Ако някой смята, че индоевропейците са си близки роднини, нека сравни например английски с урду - и двата езика са част от индоевропейското семейство, но принадлежат на обособени групи.

Индоевропейски народи се разселват още в Иран, Индия и Мала Азия.

В Европа първите индоевропейци заварват палеовропейското население, някои представители на което все още може би живеят в матриархатно общество (към ХVІІ в. пр. Хр.) без частна собственост, без държавни образувания и почти не ползващи бронз (такива общности вероятно е имало в Испания). Днес оцелели наследници на това население донякъде са баските.
На Балканите прадедите на ахейците и траките заварват палеоевропейско население с относително богата материална култура - Варненският некропол вече е бил изключително стар по време на ахейското и тракийското заселване, а и минайски Крит не е далеч. 

Предахейското население на Гърция е наречено пеласги. Те се родеят с минойските критяни и вероятно заедно имат северноафрикански произход - както палеоевропейците от Испания и тези от Балканите произхождат от земите между Сахара и Средиземно море и на прадедите им се е наложило да пресекат морето, за да открият нова родина със засушаването на Африка. Може би това население има родствени и езикови връзки и с Египет. Във всеки случай поддържа търговски контакти със страната на фараоните. 

На Крит се заражда, процъфтява и загива минойската култура с двореца в Кносос, красивите фрески, писмеността тип Линеар "А" и първия голям флот в Европа. Ок. 2500-1700 г. пр. Хр.

Ахейците са тези, които превземат Крит, създават микенската култура с циклопските градежи и усвояват линеарната писменост ( тип "Б") от минойското (предгръцко) население на острова, на свой ред излизат по море и водят Троянската война. ХV-Х в. пр. Хр. Това е епохата на първоначалното съставяне и устно разпространение на митовете за Олимпийските богове. 

Дорийците завладяват Гърция и Крит след своите сродници, ахейците. След дорийското нашествие огромните микенски крепости са изоставени. Започват Тъмните векове на Елада. Това се нарича още Омирова епоха. Х-VІІ в. пр. Хр. Вероятно свързани с дорийските елини са и македоните. Към VІІІ в. пр. Хр. се появяват първите буквени надписи. Класическата гръцка писменост, заменила линеарите след близо двеста и петдесет годишен безписмен хиатус е повлияна от финикийското сричково писмо.

Траките и пеласгите/минойците нямат езикова или етническа близост помежду си, а вероятно нямат и значими контакти. Известна близост има по-скоро между гръцките и тракийските общности. 
Траките не ползват линеарната писменост и нямат своя писмена система. След началото на Великата колонизация започват да употребяват класическите гръцки букви.

За този период добра и достъпна информация предлагат "Гръцките митове" на Робърт Грейвз и "Гръцката цивилизация" на Франсоа Шаму.   

ІІ. Античността

Траките още в VІІ-VІ в. преди Христа влизат в дълготрайни контакти с вече излизащите от Тъмните дорийски векове елини. Това е периодът на Великата гръцка колонизация (и на Архаичната епоха в историята на гръцкото изкуство), когато гръцки преселници основават нови градове по цялото Средиземноморие и Черноморие. В V-ІV в. пр. Хр. вече има доста аристократични семейства със смесен гръко-тракийски произход както в Тракия, така и в Гърция.

V в. пр. Хр. е така наречената Класическа епоха - разцветът на гръцките полиси, класическата архитектура, скулптура, литература и философия -  и Гръко-персийските войни.

От ІV в. пр. Хр. със завоеванията на Александър Велики земите на траките влизат в състава на елинистическата културна зона, която обхваща региони от Индия до Дунав и от Нил до Амударя. Войните на Диадохите и Епигоните довеждат на Балканите огромен брой чуждестранни наемници (и извеждат доста траки като наемници в далечни страни).  

Освен с гърците траките влизат в контакт и с народите на север от Дунава - скитите и даките. При контактите между траки, скити и елини различните култури си оказват известно взаимно влияние. Това не означава, че скитите са траки.

От І в. сл. Хр. целите Балкани стават част от Римската империя. Римляните имат провинции в Елада, Илирик и Македония още от ІІ в. пр. Хр. Създадени са бази по Дунав и там са настенени легиони. Освобождаващите се от служба ветерани остават в близост до гарнизонните селища и често създават семейства.

В целия период от VІІ в. пр. Хр. до ІІІ в. сл. Хр. балканските населения - тракийски племена, македони, илири и далмати - са изложени на все по-засилващото се влияние на гръцката, а от ІІ в. пр. Хр. - и на римската култура. Езикът, религията, градският живот, именната система, институциите, монетите, каменните надписи, архитектурата - всичко сочи имперската културна хегемония. Става дума за създаването на едно синкретично общество, ползващо гръцки език (и латински в западната част на полуострова), почитащоедновременно местни (тракийски), гръцки, ориенталски и римски божества, получило към началото на ІІІ в. пълно римско гражданство, живеещо и търгуващо в градове, строени по Хиподамовия план,носещо гръцки и римски имена. Балканските жители 200 г. сл.  Хр. просто не са идентични с онези от VІІ-V в. пр. Хр. Изминали са векове и Балканите са станали част от една световна империя.   

От ІІ в. сл. Хр. тракийските лични имена изчезват напълно от епиграфските паметници.

От ІІІ в. започват едновременно кризата на империята и поредицата нашествия, известна като Велико преселение на народите. Докато наред с други части на Средиземноморието Балканите са обезлюдявани от граждански войни, тук последователно нахлуват и се опитват да установят владенията си готи (ІІІ -ІV в.), хуни (V в.), авари (VІ-VІІ в.) българи (VІ-VІІ в.) и славяни (VІ-VІІ в.). Големи части от полуострова остават практически ненаселени или пък етническият им облик се изменя.

За Античността литературата е огромна. Отново "Гръцката цивилизация" на Шаму си струва преглеждането. Също и "Римската цивилизация" на Пиер Гримал, "Светът на Късната Античност" на Питър Браун, "Римска история" на Теодор Момзен, "История на Иран и на иранския народ" от Жан-Пол Ру, както и "История на византийската държава" от Георгий Острогорски. 

ІІІ. Късна Античност и Ранно Средновековие

В ІV в. по-голямата част от населението на Римската империя (включително и жителите на  балканските провинции) се покръства. В края на века старите езически култове са забранени.
 
В конкретния случай, когато говорим за траките в тези процеси, дори не е от особено значение дали българите са от ирански, смесен степен или тюрко-алтайски произход. Простият факт е, че за българи европейските извори не говорят до ІV в. сл. Хр. В края на този век българи за първи път са споменати от римляните. Очевидно е, че българите от ІV-VІІ в. не са идентични с траките. 

Някаква част от населението отпреди нашествията на варварите може и да е оцеляла до VІІ в. Знаем, че има надписи на гръцки от VІ в., следователно някакъв брой от местните ромеи, сиреч римски граждани (вероятно от тракийски произход, но и не само) може да е просъществувала напук на нашествия, граждански войни и прочие. Българите са заварили доста славяни, тук-там някой гръкоезичен, християнизиран тракийски ромей със смесен произход, а защо не дори малобройни готи и/или хуни.
Със сигурност обаче не са заварили "жреца Терес" във всичкия блясък на тракийската му идентичност, както е в романите на А. Дончев и в желанията на поддръжниците на автохтонната (тракийска) хипотеза за произхода на съвременната българска нация.

Вярно е, че някои названия на антични празници са оцелели почти до наши дни. Русалиите от Rosalia, например. Вероятно славяните са влезли за достатъчно дълъг период в контакти с някакво местно по-старо население, за да стане така. Може в отделни райони това население да е оцеляло в относително голям брой (примерно в планински местности, както би посочил Бродел).

Но и това старо балканско население не е чисто тракийско. Гръцкият примес у него не е малък, нито нов. Примесът от римските ветерани от най-различни провинции също е значителен. Личните имена от надписите от V-VІ в. са все латински и гръцки. Езикът на това население е гръцкият. Религията му е християнска. Имената на старите му празници очевидно не са тракийски, а гръцки и римски (отново стигаме до Rosalia). В западните краища на днешна България, в Македония и Сърбия вероятно има и латинскоговорящи жители. Общо взето, говорим за късноантични, етнически разнородни ромеи според картината, която Питър Браун рисува, а не за траките на Херодот.

Между другото, самите отделни общности от такова население често имат свои собствени местни названия, които са възникнали явно в епохата на късната Римска империя и не са идентични с имената на някогашните тракийски племена. Бешевлиев говори например за "сермесиани", когато има предвид ромеите около Сирмиум под аварска власт.

За старото имперско население със смесен произход знаем, че до голяма степен е изгубило градския си бит към VІІ в. Струва ли си да идентифицираме изцяло това население с траките? Може би трябва да говорим за "трако-римляни", както сме свикнали да говорим за гало-римляни, иберо-романи и романо-брити.
Може би най-тракийското, което ни е останало, са няколко топонима и хидронима.
За Галия поне знаем, че Меровингите наследяват гало-римската епископска мрежа и отначало издигат на епископски катедри гало-римляни. На Балканите обаче епископската мрежа към VІІ в., когато българите се настаняват трайно тук, епископска мрежа вече реално няма. Дори тази връзка с късната Античност е прекъсната. Може би в това отношение най-голяма прилика има между бившите балкански и британски римски провинции - и в Британия, и на Балканите действащи диоцези се запазват само в най-западните части на региона. Тоест в Уелс и респективно в Далмация и Илирик.

Вероятно е каракачаните, албанците и власите да са част от това старо романо-балканско население. Донякъде може би и славянизираните жители на хърватското крайбрежие, които до ХІХ в. запазват романския характер на градовете си.

Знаем, че другите европейски римски владения са трайно заселени общо взето от по един варварски народ и във всеки случай можем да определим границите между отделните варварски територии. На Балканите обаче няма граница между славяните и българите след VІІ в. Вместо един, имаме два нови варварски суперстрата (използвам "варварски" като технически термин, а не като оценъчно понятие). Това несъмнено ни отдалечава още повече от траките.

Спорадичните именувания на българите като "скити" у византийските автори определено не означават, че българите са траки (нито дори скити в действителност). Траките и скитите не са били един и същи народ. Византийските автори наричат българите с много имена: "хуни", "скити", "мизи"... няма как всички тези названия да са точни. Едно е сигурно - никога чужд или български средновековен автор не е наричал българите "траки".
Византийските автори често наричат и османските турци "перси" (а е очевидно, че турците няма как са перси) или маджарите - "турки" (а маджарите всъщност са от угро-фински произход макар да са бивали в чест контакт с тюркски народи - например аварите и българите). Трябва да се внимава с имената, употребявани от хронистите.

Тук подходящи отново са "Светът на Късната Античност" от Питър Браун, "Римската цивилизация" на Пиер Гримал, "История на византийската държава" от Георгий Острогорски, "Цивилизацията на средновековния Запад" от Жак Льо Гоф, "История на Първата българска империя" от Стивън Рънсиман, "Самуиловата държава" от Сърджан Пириватрич, "Първобългарски надписи", "Първобългари: история" и "Първобългарите: бит и култура" от Веселин Бешевлиев. 

ІV. Високо и Късно Средновековие. Най-нови етнически фактори.

Отделно от това има (вторична) тюркизация на българските земи през ХІІ в. Дори човек да не споделя тюрко-алтайската теория, а иранската хипотеза за произхода на първите българи, все пак фактът на ужски, кумански и печенежки нашествия на Балканите в ХІІ в. остава. Става дума за тюркски народи, повлияли на демографската и политическата реалност на Второто българско царство.
 
За Кръстоносните походи в ХІІ в., татарските нашествия през ХІІІ в. и османското завоевание в ХІV-ХV в. като демографски фактор няма нужда да се разпростирам. Известни са и фактите около гагаузките и татарските настанявания в Добруджа и Шуменско в ХVІІІ-ХІХ в.

Георгий Острогорски, "История на византийската държава"; Иван Божилов, "Българите във Византия", "Фамилията на Асеневци" и "Седем етюда по средновековна история"; Вера Мутафчиева, "Османска социално-икономическа история". 

V.  Полиетнизъм у българите. Степни характеристики

Българските набези на Балканите започват още в V-VІ в. Първоначално вероятно заедно с хуните, а по-късно и самостоятелно българи участват в плячкосването на римските/византийските владения на полуострова. Етническият състав на тези ранни българи преди трайното им установяване и създаването на нашата Дунавска България е предмет на спорове. Двете най-широко застъпени тези (извън автохтонната) са тюрко-алтайската и иранската.

Според тюрко-алтайската теория (която и аз до голяма степен споделям) българите са степен народ с тюркски език, обособил се в Западнотюркския каганат. Именната система (например Омуртаг и Токту), титулатурите (багатур, боил, кан), редица запазени в каменни надписи технически термини (например "тулсхи" и "кюпе" за части от доспехи) и запазените изображения в миниатюри говорят в полза на тази теория.

Според иранската хипотеза (някои твърдения на която не мога да отхвърля) българите са индоевропейски народ (като хети, перси, индуси, траки, гърци, келти, германи и славяни). По-точно степен ираноезичен народ - като алани, парти, скити и сармати. Няколко имена (например Аспарух/Есперих)  и отделни запазени обичаи у българите (включително връзването на червени повязки напролет) вероятно сочат към близост с аланите и сарматите  - индоевропейски ираноезични народи, родствени с античните скити.

Възможността за полиетнизъм у българите също не е за подценяване. Името Телериг вероятно е от готски произход. Известно е, че във византийските наемни отряди от V-VІІ в., в Западнотюркския каганат, в Аварския каганат, в Хунския съюз и в Хазарския каганат групи българи са имали възможността за близки контакти с ирано- и германоезични номади. Контактите на българи и угро-фини са разгледани подробно в "Тюрко-българи и маджари" на Петер Юхас, както и в "Неаполитанските Анжуйци в Унгария" на Балинт Хоман. 

Независимо от конкретния си (тюркски, ирански или смесен) произход, ранните българи очевидно са степен народ. Т. нар. Волжка или Волжко-Камска България с центрове в гр. Казан и Болгар, възникнала в VІІ в., приела исляма и в крайна сметка завладяна от татарите в ХІІІ в., където и до днес жителите се самоопределят като "болгары/болгарлар", а не като татари, е  област с изявен тюркски, а не  индоевропейски демографски и езиков характер. Това изключва тракийско (автохтонистко) обяснение за съществуването на Волжка България, а до голяма степен и иранско такова.

Употребата на руни у ранните българи също сочи степен произход. Руни се срещат у германски, ирански, угро-фински и тюркски народи от Скандинавия до Согдиана, преминали през степен етап на съществуване. Но не се срещат при траките.
Индоевропейските особености на Дунавска България се дължат най-вероятно на силното славянско присъствие на Балканите (гръцко, германско и ираноезично също, до някаква степен). Причините да не е вероятно значимо тракийско влияние в етногенетичния процес на модерните българи бяха посочени по-горе.

Вече споменатите трудове на В. Бешевлиев; Цветелин Степанов, "Българите и степната империя през Ранното Средновековие", "Българи и хазари през Ранното Средновековие, "История срещу псевдонаука: древнобългарски етюди".




Днес ние не сме изцяло идентични нито с (вероятно полиетничните тюркско-ирански) български завоеватели, чието име и политическа традиция носим, нито със славянските племена, от които ни е останал езикът, нито с траките, които при образуването на българската държава вече почти не са съществували.

---
Накрая ще добавя, че за мен е невероятно до каква степен автохтонистите превръщат историята във фантастика. Че днешните българи може да произхожат предимно от старото балканско население - траките, само по себе си е някак разбираема и дори симпатична грешка. Това може да доведе естествено до омаловажаване на значението на варварските нашествия на Балканите и пак да не промени радикално възгледите за историята.
 Да се предполага, че влиянието на траките над Елада има голямо значение за формирането на нейната култура, също е по-скоро разбираемо, а дори има и някакви основания (макар че влиянията вървят и в двете посоки, разбира се).

Но има най-различни и често взаимно оспорващи се автохтонистки възгледи, които просто са безумни.
Не знам дали има нещо като опит за класифициране на различните автохтонизми. Би било любопитно.

Някои автохтонисти твърдят, че културата на Египет е силно свързана с тракийската. Явно бъркат пеласги с траки и освен това отъждествяват пеласгите и египтяните. Изобщо автохтонистите много лесно отъждествяват "А" с "Б" въз основа дори на най-малка прилика, съвпадение илидори просто аналогия.

Други казват, че траките са в редовни контакти с Шумер. Явно двете тези се отхвърлят ваимно, защото между Шумер и Египет разликите са доста повече отколкото приликите.

Трети все пак наричат траките "кимерийци". Отново несъгласуемо с първите две автохтонски хипотези.

Четвърти директно се позовават на старогръцката митологи като на енциклопедия и обявяват митични персонажи за реални фигури.

Пети защитават едновременно християнството на бесите през ІV в. и оцелялото тракийско езичество през VІІ. Не знам как така траките са едновременно езичници и християни.

Шести твърдят, че траките пишат с линеар, но това не са всички привърженици натракийскатаписменост - според някои траките ползват руни, според други - кирилица или глаголица (съгласно предпочитанията на автора), а според трети - собствено тайно писмо.

Седми се раазделят по отношение на т. нар. "Библия Бесика" (впрочем, коптски текст, пробутван от шарлатанина Стефан Гайдарски на лековерна публика). Едните величаят изданието на Гайдарски, други го отхвърлят.

Има такива, които смятат Стоунхендж за тракийски комплекс и други, които обявяват траките (и българите днес) за космическа раса... Автохтонизмът отдавна не е историческо убеждение, а религия.

Намират се автохтонисти, които твърдят, че митологични герои са реални исторически личности Наивен евхемеризъм.

Когато стане дума за езикознание, винаги се отхвърлят онези заявления на лингвистите, които не съответстват на изкусителните народни етимологии в стил "Реметалк е имал ремък от метал, талк и кал".

Повтаря се като заклинание фразата на Херодот за "най-многобройния народ след индийския".

Най-сетне има автохтонисти, които твърдят, че Римската империя е създадена от две тракийски племена - беси и гети - които са в постоянен конфликт помежду си, както проличава в борбата на имп. Каракала срещу брат му Гета.

И други, според които кирилицата е създадена не от Климент Охридски, а от имп. Константин Велики.

Разбира се, всички автохтонисти пренебрегват историческите извори, които говорят за българско номадство и ги обявяват за фалшификати. Някои обаче заявяват, че българските титли като багатур, боил, багаин, кан, колобър не са фалшифицирани в текстовете, а са изконно тракийски.

Повечето автохтонисти са единни в няколко пункта:
- съществува чуждестранен заговор за потулване на българското минало;
- взимат се предвид само изворите, в които за българите и/илитраките се говори във връзка и с похвала, ако ще да е най-бегла. Всеки документ, говорещ в обратния смисъл, веднага се отхвърля като недостоверен.



Тагове:   мястото,   хипотеза,


Гласувай:
5



1. borsi - Малко ми е трудно да се съгляся, че ...
07.03.2010 04:48
Малко ми е трудно да се съгляся, че най-многобройния народ след индийския (Траките според Херодот) е изчезнал. Във 2 век наистина избухва епидемия която отнася между 25 или 50 % от населението на империята, но това е било навсякъде. Войни също е имало, но не повече отколкото другаде.
За даките? Нима те не са тракийско племе? Питам защото ги смятах да родствени на траките.
Когато границата се мести отново на Дунав (Дори за Траян завладял Дакия е било ясно, че е трудно защитима, за това зорлем започва втората си война там) по-късно зная, че много даки са напуснали днешна Румъния заедно с легионите и са дошли на юг от Дунав.
Толкова за траките, просто смятам, че един народ няма как да изчезне, а по-скоро се смесил и асимилирал с всички които са минали или дошли тук, а те са не малко.
Смесил с кой ли не - поне така смятам. Погърчил, поримчил, понемчил или пославянчил.
Гърци, Римляни (3 наши града по Дунав са основани там където са били легините - а Флави Аеций на когото така и не сме благоволи да направим един паметник, нали е наполовина местен по майчина линия :)), готи и какви ли не.
За готите ми е интересно следното - Знаем, че готи (вестготи и остгото) са се заселвали в Илирия, Добруджа, Македония, а по-късно и около Нове (до Свищов) от където крал Теодорих е тръгнал да завладее Италия - не с жените и децата както пишат някой, а изпратен от поповете, жените и децата с цветя и песни (Забравих точно кой готски летописец, съвременник на Теодорих и участник в похода го бе написал това).
Значи имаме поне две големи готски преселения - Добруджа и северозападна България.
И тук скачаме с няколко века напред - В България идват учениците на Кирил и Методи. Донасят азбука, на нея се пишат книги (Охридската школа е изцяло на глаголица), секат се надписи и т.н.
Обаче - по същото време има и друга азбука, готската (защото те са си имали азбука) и точно тук става сблъсъка на две култури - една на религията и двора (Глаголица) и една народна (Кирилицата на която пишем и днес) като малко по малко народната азбука избутва глаголицата която все пак е привнесена от вън.
Ако някой погледне готската азбука, то и грам съмнение не остава, че готите са ни я дали като част от проникналата тук култура. Това разбира се ни най-малко не намалява приноса на Кирил и Методи и на техните ученици. Просто обаче всичко с времето си е еволюирало до по-простата за възприемане азбука на балканите, като глаголицата изчезва последно от някой манастири в Хърватска в 40 те години на 20 век.

Мисълта ми е - Балканите са сблъсък и смес на много народи и култури, а ние не сме нито славяни, нито траки, нито готи (те са донесли и стремето по тези земи), хуни, прабългари (които за мен също не са едно племе, а сбор от няколко с различни култури и религии), гърци, римляни, татари, власи, кумани, евреи, латини, арменци или други, а някаква смес от всичките - която говори славянски език, ползва готска азбука, дала е на света яздитния кон и бронирания с цяла ризница конник, шпорите (Те са тракийско изобретение) и е вземало от всички които са били тук по нещо, като им е давало също по нещо в замяна. В това не виждам нищо лошо, за това и теориите за чиста раса са ми малко смешни :)
цитирай
2. mglishev - Borsi,
07.03.2010 05:33
горе-долу и аз това казвам :) Че българската нация е резултат от много етнически смесвания. В резултат днес не сме повече траки отколкото славяни или тюрки. В етническо отношение поне, защото инак е ясно, че езикът ни е славянски, а името - българско.

Все пак с някои уговорки. Това, че Херодот нарича траките най-многобройни след индийците, не ги прави автоматично такива. Много е забавно как на едни гръцки сведения се вярва безусловно (на Херодот в случая), а на други - не. Това е проблем на нашето историческо мислене. Обикновено се приемат сведенията за величието и победите на траки/славяни/българи, а се омаловажават сведенията за поражения.

Не казвам, че траките са изчезнали - казвам, че силно са намалели, променили са езика, религията и названията си, а накрая последните от тях са се влели в новата българска народност. Днес ние фактически не сме траки.
Да, даките са родствени с траките. Две близки групи племена.
Аз също не смесвам хуни с българи.
Тежковъоръженият кавалерист, катафрактът (наричат го още клибанарий и казанджи), не е българско, а по-скоро персийско нововъведение.
Готската азбука и кирилската наистина имат прилики - все пак и двете заемат много от гръцката.

Целия постинг го писах заради автохтонците, които се опитват да изкарат и траките българи, и много от останалите древни народи - траки. Което си е фентъзи.
цитирай
3. анонимен - всеки проверява информацията си,
07.03.2010 10:30
и автохтонистите лесно се оборват и при най-повърхностен интелигентен прочит на писанията им.
надявам се блог.бг да не е представителен за "вярващите" им, защото аз ги опредлям като комунистически сектанти.
Издигнатата в края на 80-те години от Бжежински теза за национализма като последен рубеж на комунизма се оказва може би вярна. Автохтонната хипотеза за мен е лабораторно упражнение на ДС, защото не почива на никакви научни методи за изследване на тези.
За мен те не са опасни, по-сериозна е загубата на позиции на науката история.
Историците по образование трябва да иницииарат повече публичност, ползвайки съвременните технологии. Така феодалните старци ще отпаднат. Те в момента се протекционират от държавата!!!
например Маноле изнеси блога си и във fb,
Сн С
цитирай
4. mglishev - Не знам
07.03.2010 17:37
дали става дума за комунизъм тук. Вярно, че особената любов към траките е почнала при Фол и Л. Живкова, но все пак Фол никога не е отричал значението на Великото преселение за етногенезиса ни.
Причините за мен са простички - в несигурни времена суеверията се трупат и без някой да ги култивира. Днес автохтонизмът е нещо като религия.
цитирай
5. mglishev - Хехе
09.03.2010 13:03
Трупат се негативни гласчета. То лошо няма, ама се вижда, че автохтонството освен с цифрички, с аргументи не умее да борави.
цитирай
6. анонимен - Съжаление
09.03.2010 16:16
Човече, добре 'аргументираната' ти теза е прочетена 71 пъти. Всяко от писанията на Спароток- над 3000 пъти.

Продължавай да развенчаваш 'религията', ако ти се занимава да пишеш и сам да си четеш мъдростите. Идва времето на новото българско Възраждане и ако си българин, използвай знанията си за разпалването му. Така или иначе вече твърде късно, за да попречиш...
цитирай
7. анонимен - Трупат се негативни гласчета. То ...
09.03.2010 16:23
mglishev написа:
Трупат се негативни гласчета. То лошо няма, ама се вижда, че автохтонството освен с цифрички, с аргументи не умее да борави.


Завист ли усещам? Не вярвам само 2-ма души да са коментирали анти-автохтонните ти усилия. Да видим дали ще пуснеш моите коментари...

Защо ви пречи толкова автохтонната Истина?
Бих приел единствено отговора: 'Милея много за България, смятам, че автохтонната теза е лъжа и искам да предпазя сънародниците си от заблуждение и фалшиви религии.' Това ли е отговорът ти? Ако е така и си искрен, има някаква надежда.

Питам те в случай, че не ти плащат, за да ти пречи Истината. Ако ти плащат-ясно, няма проблеми, трий смело и не се занимавай с мен :).

Жив и здрав!
цитирай
8. анонимен - Ех, да можеше и ДНК анализите да се ...
09.03.2010 16:53
Ех, да можеше и ДНК анализите да се интерпретират и манипулират толкова лесно, колкото изворите!!! Тогава вече нямаше да има как да не ни натъртвате, че не сме си тукашни, а сме долетели от Памир, Иран или Сейшелските острови. Но маркерите си казват - 80% местни гени у днешното население на България. Айде сега да ни обясните кой с кого, кога, как се е смесвал. То бива, бива безочие, ама вашето (на преселноманите) минава всяка граница.
цитирай
9. анонимен - 1. borsi - Малко ми е трудно да се съгляся, че ...
09.03.2010 18:32
Драги ми анонимен и Манол.
В тезите на двама ви има токова много "фентъзи", че става скучно да се дискутира.
И двамата си говорите помежду си със заклинания срещу автохтонниците и без факти. Манол, най-после излезе със своята теза срещу тезата на автохтонниците.
Това е вече начало на дискусия. Поздравявам го. Макар и да не претендирам за достатъчно компетентност, ще се опитам по-късно, пункт по пункт, да изложа друга гледна точка и съгласието си, там където е налице. А че били комунисти и феодални старчета/?/ го отминавам заради подобните изхвърляници и на едните и на другите в спора / и аз съм правил това, докато се убедих, че е излишно/. Няма сериозен привърженик на автохтонната теза, който да твърди, че българите са "чиста" нация и дори "чист" етнос. Но е смешно да се твърди, че траките са били "гърцизирани", "романизирани","славянизирани", "побългарени"..и накрая почти изчезнали. Това за начало. Повече с твърдения няма да дискутирам. На основата на твоята схематично представена теория Маноле, може да се състои хубав спокоен разговор за това, как най-вероятно стоят нещата.
А това, как трябвало да се издават повече материали за контра-автохтонниците си е направо пушилка. - Изредените от Манол теории за пришелците "от всякъде" са заляли пазара и са вече подозрително много и подозрително лъскави..До скоро.
цитирай
10. анонимен - @5 аха - те името ти объркали, да ти купят риза
09.03.2010 22:43
ама и мен са ме споменали...като "анонимен-историк", за което им благодаря ..аз хабер си нямам от история ...
за останалото има delete, cancel и едни по-точни едносрични думични на чужди езици
Сн С
цитирай
11. анонимен - Трупат се негативни гласчета. То ...
09.03.2010 23:12
mglishev написа:
Трупат се негативни гласчета. То лошо няма, ама се вижда, че автохтонството освен с цифрички, с аргументи не умее да борави.


A ти не умееш да боравиш с критика- затова и ще си останеш с 5-те коментара (3 от тях твои). Много ви пречи Истината, дребни душици...
цитирай
12. mglishev - :)
10.03.2010 00:11
Завист, неумение да се боравело с критика, фентъзи, да си преброим прочитите, преиначаване на извори, плащат ли на тюрко-алтайските привърженици... мда, аргументи ad hominem, но не и по същество. Следващият!

Впрочем, на блогъри не вярвам някой да плаща (ех, да ми плащаха...). Да, наистина смятам автохтонизма за заблуда. При това за вредна заблуда. Пък и той фактически е най-новата и "лъскава" стока на пазара за идеи.

Впрочем, едно подобно схематично изложение на автохтонизма би било добре дошло. Боя се само да не излязат няколко. Защото наистина автохтонистите често си противоречат един с друг. Понякога - по основни въпроси.
цитирай
13. анонимен - 12. mglishev - :)
10.03.2010 08:53
Че ти какво очакваш - започваме да ровичкаме в темите "табу" и изведнъж всеки с всеки да е съгласен ли? Професионални историци сред кореняците и да има, се броят на пръстите на едната ръка, а проучванията на неспециалистите се четат въодушевено, с общо мнение на подкрепящите тезата за местен произход, че това е истината. Изворовият материал е огромен, като често изворите са противоречиви, а от там идват и залитанията в една или друга посока сред кореняците. Всичко това е на плоскостта на историята. Излезнем ли в - образно казано - 3Д пространството на интердисциплинарните методи, противоречията стават все по-малко и картината - все по-ясна. Потоп, разселване на местните, пръскане на култура по Евразия, спорадични завръщания на групи в прародината (чак до падане под Османско). Ядрото е запазено, към него само се присъединяват потомци на стари разселници. Римска империя - Западна и Източна, войни за независимост, християнство, верски войни в защита на "елинските суеверия" (старите вярвания от Дионисиево време, пречупени през призмата на първохристиянството, на "двете воли"). Като прибавим и генетичните изследвания, и човек започва да се чуди как може все още да има привърженици на дошляшки хипотези.
цитирай
14. анонимен - И да ти кажа, одобряването на ком...
10.03.2010 08:54
И да ти кажа, одобряването на коментари не е най-добрия начин за водене на дискусия - или ги разреши от нерегистрирани, или ги забрани.
цитирай
15. mglishev - Табу?
10.03.2010 09:14
Че траките не са табу поне от времената на Л. Живкова насам. По-преди пак не са били табу, защото просто не е имало особен интерес.
Не, "табуто" за траките и приказките за неудобната (за чужденците, за местните родоотстъпници и пр.) "истина" на автохтонизма, са част от ореола на абсолютно ненаучен мистицизъм, който се създава около траките. Спецефекти за по-голям интерес, пък и малко самонавивка. А всъщност траките са си нормален античен народ. И дали имат или не голямо участие в етногенезиса ни си е нормален исторически въпрос, а не бойно поле, където да си проличи кой е Българин (задължително с главно "б" напук на правописа) и кой - "дошляк".
За мен въпросът трябва да се обсъжда хладно и методично. Без възклицания, защото те просто не вършат работа.
Впрочем, автохтонците наистина много си противоречат едни с други. И много често не правят разлика между пеласгийско и индоевропейско население. Затова бъркат траките с пеласги.

Одобряването на коментари е идеален вариант. Досега съм пускал всякакви коментари, но ако се появи откровена простотия (попръжня), просто няма да се появи публично. Даже веднъж някакъв анонимен си изтри коментара след като му отговорих бъзикателно.
цитирай
16. анонимен - мнение на един антрополог
10.03.2010 18:21
Аз се занимавам основно с влияние на социалните условия върху физическото развитие на човека. С история и етнология - по-малко, като с помощни науки при заниманията с етническа антропология. По конюнктурни причини възможността да се занимаваш с такава у нас е силно ограничена. Преди /а и досега по инерция/ се изискваше да доказваме /въпреки очевидните факти от три големи изследвания, обхващащи цялото население на България към 1900, 1940 и към 1990/ колко еднороден е българският народ. Днес самият термин етническа антропология не е съвсем политкоректен. Но това което съм натрупал като информация добре се съгласува с разбиранията на автохтонистите. Разбира се, става думаа за умерен автохтонизъм, който до голяма степен съвпада с изложеното по-горе от Манол Глишев. А именно - днешните българи са в около 2/3 потомци на автохтонното /до Великото преселение на народите/ население на Балканите. Това обаче не значи, че при етногенезиса на българскта народност те влизат като траки. Те влизат главно като романоезични и елиноезични местни популации, рядко на места като тракоезични /за последното говорят местни имена като Пловдив или Тунджа/Тъжа, които обаче се губят сред местни имена, заети през гръцки или народен латински/. Може би най правилно би било името трако-римляни, което предлага по-горе Глишев.
Намиращите се на стадия на военната демокрация народи /както славяните, така и прабългарите/ с лекота са инкорпорирали отделни индивиди и цели малки общности. Ирокезите създават цяла търговска империя от Мисисипи до Нова Англия през ХVІІ век, но сред тях остават само около 1/3 "чисти" ирокези - другите са осиновени или по друг начин приети в племето. Вероятно подобно е било и положението при славяните /май учехме едно време, как те не вземали роби, ами приемали пленниците в племето си, което впрочем от биологическа гледна точка е безразлично след няколко века/- което е определило широкото разпространение на езика им.
цитирай
17. mglishev - За антропологичното мнение
10.03.2010 18:45
Супер, нещо такова исках да прочета. Всъщност аз смятам, че самото етническо участие на старото романизирано население от тракийски произход в етногенезиса ни е доста по-ограничено от предложените две трети, но иначе съм горе-долу на същите позиции.
Все пак, според мен основните участници в етногенезиса са славяните и българите, дошли от степите. Вече дали за самите българи трябва да се говори като за ираноезични индоевропейци или като за тюрко-алтайци е друг въпрос. Аз съм по-скоро на тюрко-алтайска позиция, но това няма пряко отношение към въпроса за тракийския (трако-римския) субстрат.
цитирай
18. анонимен - мнение отстрани
10.03.2010 18:47
Съгласен съм и с последния коментар на М.Глишев. Просто за някои хора въпросът за етногенезиса на българите е въпрос на вяра, на исторически митове, приемани като абсолютна догма. Както и въпросът за еднородността на българския народ.
Без да се познават антропологическите данни, които показват различия между отделни области, околии и дори части от една околия колкото между Долна Саксония и Бавария всички българи се оказват ужасно еднородни. Нищо, че например стандартното отклонение на главовия показател е в относително еднородната Швеция 3%, в определено нееднородната Норвегия - 3,3%, в Швейцария, където до днес официални са четири езика - 3,8%; а в България /сред етническите българи/ по данни от 1900 - 4,4%; по данни от 1940 - 4,4%; по последното национално изследване от 1990 - 4,2%...
Просто в етногенезиса на съвременните българи на ниво локални популации и етнографски групи са взели участие различни етнически групи с различен антропологичен състав в различно съотношение в зависимост от местността. А следващите вътрешни и външни миграции и някои генетични ефекти в малки популации са доразбъркали мозайката.
Затова пък като цяло съвременните българи така добре се вписват в етнодерматоглифичната или в популационногенетичната карта на Европа, че алтернативната хипотеза на миграционистите /древнобългароманите/, че видите ли прадедите на българите тръгнали от Балканите, поскитали си няколко хиляди години, пък се върнали чисти и неосквернени за да заемат старото си мястото изглежда чисто безумие. Народите не са плочки от мозайка, да ги извадиш и после пак да сложиш. Но някои вярват, защото е абсурдно.
Г.Тодоров бе казал, че българите отхвърлят всичко, което наричам "триетничната догма" за траки, славяни и прабългари и не го считат за част от историята си. Той цитираше, че днешно Петричко е било по-дълго време римско, отколкото българско, а 2/3 от църквите, построени през ХVІІІ-ХІХ в. са на местата на късноантични църкви, което предполага определена приемственост.
цитирай
19. mglishev - Отстрани
10.03.2010 19:28
Да, изглежда, че сме с близки убеждения.

Това с миграцията си е нова версия на мита за вечното завръщане.
цитирай
20. анонимен - Баценца, жалки сте. На единия ти...
10.03.2010 21:20
Баценца, жалки сте. На единия тиквата му била по-голяма от на другия, на третия дланта му била с по-къса линия на живота, романоезични били, елиноезични били... И като е така, какво - не ги е имало ли? Или, понеже аз и брат ми никак не си приличаме по структура на тялото, а сме доказано от един баща и една майка, сме от различни племена? Жалки сте!
цитирай
21. mglishev - Солидно
10.03.2010 21:34
анонимен написа:
Баценца, жалки сте. На единия тиквата му била по-голяма от на другия, на третия дланта му била с по-къса линия на живота, романоезични били, елиноезични били... И като е така, какво - не ги е имало ли? Или, понеже аз и брат ми никак не си приличаме по структура на тялото, а сме доказано от един баща и една майка, сме от различни племена? Жалки сте!


Лапидарно. Убедително. Стабилно.
цитирай
22. анонимен - мнение отстрани
11.03.2010 12:17
Оределянето на антропологичния тип на индивидуално ниво не носи кой-знай каква информация. Ако останем в рамките на едно семейство - също. просто бихме могли да кажем, че сред прадедите на изследваните е имало хора от различни антропологични типове. Дори определянето на антропологичния тип на ниво локална популация няма особен смисъл само за себе си поради различните генетични ефекти в подобни популации /ефект на основателя, дрейф на гени, преминаване през гърло на бутилка и пр./ Когато ни интересува въпросът за етногенезиса на дадена етническа група е необходимо обобщаването на данните за множество хора, по възможност от всички локални популации.
Основният антропологичен тип в България, наричан с различни имена /северозападен, атланто-медитерански, атланто-понтийски, понтийски, тракийски, ирано-нордичен/ се проследява още от неолита като преобладаващ в нашите земи. А на какъв език са говорили носителите му - доиндоевропейски, индоевропейски, тракийски, дакийски, гръцки, латински или славянски - това антропологията не може да установи. Тя може да установи само биологическата приемственост между популациите. Не виждам какво е жалкото в това.
Или етнографите, които разправят за прабългарския произход на капанците, заради паралелите между техните бродерии с тези на чувашите, а няколко страници по-късно ни съобщават, че са получили името си от специфичните "капани" възглавници, която мода пък се бела разпространила между тях в края на ХІХ в. не са жалки?
А може би не е жалко търсенето на ирански произход на българите чрез компютърен анализ на фамилиите в телефонния указател?
Но ако някой иска да си представи като прадеди жреца Терес в цялото му великолепие и хан Аспарух, който чете шумерския епос на гинени плочки в дворцовата библиотека във Фанагория - това вече е въпрос на вяра, не на наука.
цитирай
23. анонимен - Етногенезисът на българите, поне ...
11.03.2010 12:23
Етногенезисът на българите, поне досега беше като ветропоказател. В момента може да стане и ирокезки. Но по-вероят те да имат прапрабългарски произход.
цитирай
24. анонимен - тюрко-алтайската и иранската хипотези
11.03.2010 12:44
Пред мен е списък на родово-племенните подразделения на ногайците, които през ХVІІ-ХІХ в. заемат териториите, някога заемани от прабългарите. тези подразделения съществуват реално до наши дни /Материалы по изучению историко-культурного наследия северного кавказа. ІV. Антропология ногайцев. "Памятники исторической мысли", Москва, 2003/. Ето го:
кыпчак, канглы, уйсуны, найман, кереит, конгырат, мангыт, катаган, ас, кытай, баис, байдар, байата, байтеке, коьбек, тома /тама/, кенегес, матакай, бодрак, мажар, шижувыт, нукус, минг, уйгур, абаз, абезек, булгар, кыргыз, туркмен, сирак, кобаншы, доьрмен, меркит.
Както виждате, списъкът включва групи от явен тюркски, монголски, ирански, угърски и кавказки произход. Повечето такива родово-племенни подразделения могат да се намерят при няколко съвременни тюркски народа.
Като имаме предвид постепенното тюркизиране и монголоидизиране на евразийските степи през последните 2000 години, нека се върнем с 1300-1400 години назад. Едва ли в състава на прабългарите биха могли да се намерят киргизи, уйгури, меркити или наймани, те са мигрирали по-късно на запад, но наличието на ираноезични и угрофински субгрупи е повече от вероятно.
Друг е въпросът за общия език - но многоезичието е било по-разпространено в миналото, отколкото обикновено си мислим и то на битово ниво.
Да не говорим пък за включването на ирански елементи на индивидуално ниво - пленници, пленнички, наложници, осиновени деца, обмяна на жени със съседни народи, купени роби, привлечени чужди майстори и пр., което обикновено е трудно проследимо и се игнорира.
Да не забравяме, че не са съществували задължителното начално /и предучилищно/ образование, наборната военна служба и пр. атрибути на държавите от новото време, чрез които се налага едноезичието.
Да не говорим, че социалната лингвистика познава използване на различни езици между мъжете, между жените и при разговор между двата пола - които хич не е задължително да са от една езикова група.
цитирай
25. mglishev - Двете хипотези
11.03.2010 13:38
Може би по някакъв що-годе интелигентен начин те могат да се съчетаят и да дадат смислен резултат. Така че да се формулира, да речем, полиетнизъм у прабългарите (при водещ еди-какъв си елемент; примерно аз засега приемам, че това е тюркският).
цитирай
26. анонимен - Всичко можем да приемем. Особено ...
12.03.2010 12:59
Всичко можем да приемем. Особено ако игнорираме домашните извори, както и тежестта на Римската империя. Интересно дали някой от преселноманите е излизал на поход в непозната пресечена местност. Прибавяме враждебно към чуждоезичните-чуждокръвни местно население. Прибавяме и следяща за поверената и административна територия войска, която защитава данъкоплатците от неканени гости. Както казват нашите братя освободители, "Мишън импосибъл". Но вие си разисквайте как някой самоеди, тюрки, памирци, иранци или ако щете сатурнианци си кръстосват разградения двор на империята и правят каквото им скимне, лошо няма, вече няма кой да се върже.
цитирай
27. mglishev - Това
12.03.2010 13:06
е дилетантско мнение. Ако работите стаяха така идилично, Римската империя щеше още да си седи, ние да живеем, примерно, на територията на днешна Румъния, а Франция щеше да си се казва Франкерайх и да съответствана на сегашна Германия.
цитирай
28. анонимен - Напротив, дилетантско е мнението, ...
14.03.2010 07:58
Напротив, дилетантско е мнението, че Римската империя рухва поради удари на нашественици, а не - както е в действителност - поради вътрешни проблеми по управленските нива.
цитирай
29. mglishev - Очевидно не,
14.03.2010 10:28
защото кризата от ІІІ в. е преодоляна с доминатната реформа.
цитирай
30. анонимен - и аз да кажа
01.06.2010 12:33
Намирам и основния текст и коментарите с всичките им противоречия за особено полезни. Едва ли някой си прави илюзията, че неговото мнение или позиция е от последна инстанция и съдържа цялата истина. По-важно е другото, че трябва да си даваме сметка както за това, че не сме чисти наследници на нито една от етническите съставки, така и че не сме дошли от нищото. Вярно е, че траките от ранното средновековие, доколкото все още са се осъзнавали като такива, не са траките на Херодот. но и те, дори със стопроцентово изтрито самосъзнание, т.е. пълно претопяване, пак са си оставали - частично - траки. В този смисъл и ние сме траки. Както сме и славяни - но не като русднаците и поляците, да речем. Както сме и българи. Без значенние на техния истински произход.

Виж съвременните македонци произхождат от Адам и Ева директно, дори още по-точно от първата очовечила се маймуна. И докато другите народи, също проэизхождаощи от маймуни, са извървели сложен и дълъг път на еволюция, при братята макето този път не е нито дълъг, нито сложен - те си остават близо до прародителя си.
цитирай
31. анонимен - 14 страници пълни с кухото кънтене ...
27.12.2010 16:41
14 страници пълни с кухото кънтене на празни дървени чутури - на право за някой музей на нафуканата глупост (и тук-там с ясен звън на разумна реч - от хора, които са си загубили времето да спорят)...
цитирай
32. анонимен - Коментар: Относно изказалите се дотук по въпросите - Българската история -
31.01.2011 15:56
Посетете Института по генетика" ИГЕНЕА" Швейцария и ще разберете ,че 49 % от
Българите са траки по 15% славянска и елинска кръв 11% антични македонци и 8%
от гениите на финикийците. Набавете си книгите 1,2,3, и 4 Тракийското Писмо
Декодирано от Д-р Стефан Гайд ,Голям Български учен ,работеш в Института по
Античност-Калифорния-САЩ. Там ще разберете ,че Азбуката на която пишем е
Тракийска Азбука и че Траките от 5 хиляди години са ТУК в днешните си земи .
Владели са днешни земни на Гърция /Пеласгия / -Микенска Гърция - .
Научете повече за Култура " Градешница"-5 хиляди г. пр.н.е . Прочетете историята на Египет където траките са били Владетели /ХИКСОСИТЕ /
Научете какво е това - Фригия -.... Къде е Тракийска Троя -Роднините на ц.Резос .....Тогава елате ТУК да си мерите познанието си .! ... или О....
защо се срамувате да се наричате Българи .......
Аз съм КХИАН Бащина Роднина на ХИКСОСИТЕ от о- в Крит съм.







цитирай
33. анонимен - Коментар: Относно изказалите се дотук по въпросите - Българската история -
31.01.2011 16:13
Посетете Института по генетика" ИГЕНЕА" Швейцария и ще разберете ,че 49 % от
Българите са траки по 15% славянска и елинска кръв 11% антични македонци и 8%
от гениите на финикийците. Набавете си книгите 1,2,3, и 4 Тракийското Писмо
Декодирано от Д-р Стефан Гайд ,Голям Български учен ,работеш в Института по
Античност-Калифорния-САЩ. Там ще разберете ,че Азбуката на която пишем е
Тракийска Азбука и че Траките от 5 хиляди години са ТУК в днешните си земи .
Владели са днешни земни на Гърция /Пеласгия / -Микенска Гърция - .
Научете повече за Култура " Градешница"-5 хиляди г. пр.н.е . Прочетете историята на Египет където траките са били Владетели /ХИКСОСИТЕ /
Научете какво е това - Фригия -.... Къде е Тракийска Троя -Роднините на ц.Резос .....Тогава елате ТУК да си мерите познанието си .! ... или О....
защо се срамувате да се наричате Българи .......
Аз съм КХИАН Бащина Роднина на ХИКСОСИТЕ от о- в Крит съм.







цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mglishev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 8641088
Постинги: 1097
Коментари: 8098
Гласове: 5672
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Всичко, което може да се намери на български за Толкин
2. Който не чете на руски, губи много. Недолюбвам Русията, но обичам безплатните им онлайн библиотеки.
3. За англите и саксите. На английски
4. Най-забавният начин да се учи староанглийски
5. Азам Али - любимата ми певица.
6. Тук може да се играе викингски шах онлайн :)
7. Форумът на списание Бг-наука - много весело място, пълно е с непризнати гении :)
8. Блогът на Венцислав Каравълчев - прекрасни текстове по църковна история
9. Блогът на Владислав Иванов - средновековна балканска (и не само) история
10. Venetian Red - блог за изкуство. Най-вече история на изкуството и впечатления от изложби
11. "Виртуални строфи" - стихотворения от блогъри
12. На Понтис/Стефан блогчето. Има приятни неща.
13. Страхотен блог на нормален човек с умерено елитарно мислене.
14. Зло куче: мисли, ръмжи, хапе.
15. Още един блог на нормално мислещ, интелигентен човек.
16. "Ъплоуднати постинги за делитване" - най-добре осмяната булгарелска простотия
17. Милен Русков, единственият жив български писател
18. "Целият изгубен свят": блог на chris. Отлични стихотворения. Ей, не е мъртъв българският език!
19. Трънки и блогинки
20. В крак с времето!
21. Средновековна и ренесансова музика онлайн!
22. Блогът на Димитър Атанасов - текстове без фризура
23. Една чудесна приятелка пише там и ми се ще да ми е в блогрола :)
24. Кака Сийка - умен тип, бяга от клишетата