Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.05.2010 07:14 - Българският произход на германската и френската култура: Бургундия или Рейнска България
Автор: mglishev Категория: История   
Прочетен: 22396 Коментари: 38 Гласове:
3

Последна промяна: 10.05.2010 07:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Тия дни на първомайската манифестация в Южния парк (дето уж трябваше да четем книги на открито, ама играхме фризби на моравата, докато червените баби са слушали мъдростите на Бате Серго пред "Невски") срещам едно старо партийно другарче и то ми вика:
- Другарю, да седнеш да понапишеш още нещо така за древността на народа български, че отдавна не съм се забавлявал с твоите хуморески.

Бре, че откъде толкоз популярност у мене? Аз знам, че блогърството чете по-смислени автори от моя тюркска милост. Миграционизъм (пардон, дошляшки приказки) не минава пред взискателната и високо специализирана в историята, археологията и езикознанието публика от домакини, лекари, адвокати, търговски консултанти, офицери от запаса и цивилни пенсионери. Трябва си нещо по-така, по-тракийско някак. И по-кимерийско. Ако може древните египтяни също да участват, щото ние си знаем, че българката е най-красивата жена на света (така е, миличка, не ми надничай над рамото в тая безбожно ранна утрин, знам, че ти се спи, а ти преча като щракам по компа), та, казвах, и египтян(к)и трябва да има, щото нашенката е най-хубава от всички хубавици, а египетската Нефертити е била толкова хубава, че не може да не е била нашенка. "Шта je лепо, све jе наше", биха казали сърбите, но не могат, поради щото и те са българи, ама се сърбеят. Затова ние ще го кажем - хубавото си е българско (а българско значи качествено, другари). И горгоната Медуза, и Тезей, и Нефертити, и Цин Шъ Хуанди, ако ни хареса - и той ще стане древен български цар и господар! Ето това се тиражира. Не може моите сухоежбински опити да се придържам към реалността да минат метър, когато иде реч за Величието на Нацията!

Ей такива работи си мисля откак партийното другарче ми даде заръка да продължа с подлата дошляшка пропаганда. И на, ей го, от първи май минаха вече дни, а Глишев се поти, страда, въздиша и би си изгризал перодръжката, ако не пишеше с клавиатура. Страшни мъки Танталови (и Тантал е българин, да не реши някой, че не е), а Глишевата душа, разкъсвана между патриотизъм и историчарски скрупули все не може и не може да реши по кой път да поеме. Нагоре ли - към светлите фантазни селения, където знойни тракийски вакханки поднасят меденосладкото вино на благородни кимерийски герои, завръщащи се от завоюването я на Индия, я на Атлантида; или надолу - към мрачния Тартар, в който противни на Бога и хората грозни тюркски демони яздят дребните си кончета и сеят разруха и отчаяние сред нещастните цивилизовани народи, жертва на унищожителния степен бяс.

Но и на нашата улица изгря слънце! Приключи зимата на нашто недоволство, както го е рекъл българинът Шекспир в превод на българина Валери Петров. Сети се и Глишев какво да роди като мисъл. Една чисто нова, лъскава хипотеза за произхода на една от европейските култури, та да се отсрами пред целокупното блогърство и да измие тюркския позор от монитора си.

Не, другари! Глишев вече няма да всява смут в родолюбивите ви сърца и вируси в не по-малко родолюбивата ви операционна система! Той не ще ви тревожи с повърхностни забележки за близкото звучене на имената на траки, турци и етруски, нито ще припомня, че и един български, и един османски владетел са носели името Орхан. Да забравим за тези нелицеприятни дреболии и да дишаме спокойно въздуха на Родината! Новата теза на Глишев е съвършено патриотична и с нищо не заплашва блажената дрямка, в която се сънуват герои, империи и величие.

Но да пристъпим към фактите... тоест, пардон, мръсна дума казах - да пристъпим към патриотичните си желания. С трепет, другари, с трепет.




БЪЛГАРСКИЯТ ПРОИЗХОД НА ГЕРМАНСКАТА И ФРЕНСКАТА КУЛТУРА


Иберо-готският ранносредновековен автор Исидор от Севиля в девета книга, четвърта глава, параграф двайсет и осми на своите "Етимологии" казва следното: "Burgarii a burgis dicti, quia crebra per limites habitacula constituta burgos vulgo vocant."

Разбира се, тук уточненията, че българи в Испания винаги е имало, са ненужни. Исидор, то се знае, е българин по няколко линии. Първо, името Исидор е от египетски произход, както можем да прочетем от страниците на краткия илюстрован "Шамполион" на Кристиан Жак, а за египтяните вече се разбрахме, че са си наши хора. Второ, Исидор работи в кралството на вестготите, а за всички готи още Йорданес черно на бяло е написал, че са гети, тоест траки, демек чисти българи. И трето, ирландският и шотландският фолклор твърди, че племето на скотите е дошло в Ирландия и Шотландия от Испания, а няма човек, който и за миг да се усъмни, че скотите са скити - те пък пак са си българи. За който не вярва, има железен аргумент - шотландците имат гайди, испанците имат гайди, българите също имат гайди. Има ли нужда от повече обяснения? Испания е стара българска земя, Севиля е хубав български град, а Исидор от Севиля, авторът на "Етимологиите" е българин, та дрънка. Толкова за автора. Разбира се, щом е българин (ама истински, а не родоотстъпник), той е връх на достоверността.

Да се спрем на неговата мисъл: "Бургарии, наречени така заради бурговете си, защото многобройните си обиталища, установени по границите, наричат бургове на простонароден език."

Е, намерили са се злонамерени антибългарски автори, които да посочат, че става дума за род войска, разположена по границите и съставена от германски федерати в късната Римска империя, защото в германските езици се срещат "burg", "burgh", "borg" и "borough" за "крепост" или "град". Ние обаче няма да се подведем от това, защото знаем, че в Шотландия (където живеят, както се разбрахме, български скоти или скити) се намират строежи, наречени "broch" - броховете са високи кули, издигани от старото население на шотландските хълмове и името им достатъчно наподобява бурговете на бургариите, за да стане ясна пълната несъстоятелност на германските претенции. Освен това името на съвременния български град Бургас очевидно не идва от никой германски език (по-скоро и старите бургове носят българско име), така че просто не остава място за съмнение кой от кого произхожда. Някой човеконенавистен дошляк би казал плахо, че името на Бергас идва от гръцкото "pyrgos", което значи "кула", но такава инсинуация ще пресечем тутакси с простото твърдение, че гърците са незначително племе грабители, усвоило от българите всички по-важни научно-технически, архитектурни и литературни познания. Пиргос идва от Бургас, а не обратното, другари!

Тези бургарии (вероятно хранещи се с бургери, хамбургски салам и булгур и водещи бюргерски живот) не ще да са никои други, ами българските арии. Строейки красиви бургове край римския лимес, те слагат началото на една нова държавотворческа култура край Дунав и Рейн. Франки, лангобарди, тюринги, саксонци, лангобарди, баварци - това са все германските клонове на великата бургарска цивилизация в Централна и Западна Европа, зародила се в края на Античността.

Когато говорим за "германска група езици" и за "германски народи", трябва да имаме предвид, че това са условни названия, употребявани, за да не се обърква централноевропейската група българи с други, все така български групи народи и езици - като келтската, индо-иранската, романската и пр. Произходът на германските българи трябва да се търси у гетите, които, ставайки готи, се смесват с примитивните дотогава тевтонски обитатели на горите на Централна и Западна Европа и ги облагородяват битово, нравствено и политически.

Ние, разбира се, знаем, че в V в. сл. Хр. така наречените бургунди създават свое кралство в дотогавашния Лугдунски диоцез на Галия - между реките Рейн и Рона. Бургундите, естествено, са същите бургарии - български арийци, строящи бургове. Не може да има грешка - късноримският автор Сидоний Аполинарий, пратеник на Рим при този чудесен народ, твърди в писмата си, че бургундите са весели, шумни и едри хора: такива могат да бъдат само българите; още повече, Сидоний добавя с тънката наблюдателност на истински писател, че бургундите са човечни, приятелски настроени и искрено обичат песните. Това може да бъде описание само и единствено на българи, разбира се.

Че бургундите и бургариите са чисти българи свидетелства и блестящото бъдеще на областта Бургундия (нека напомня, че навсякъде българите като истински държавотворен народ оставят името си - в нашата Дунавска и в северната Волжка България, а ето че и в Бургундия, която би било по-правилно да наричаме Западна или Рейнска България). Бургариите, бургундите или просто българите създават в Бургундия една разкошна култура, която вдъхновява цялото западноевропейско Средновековие за най-красивите му достижения.

Бургундското вино е прочуто и до днес - защото е българско, разбира се.

Бургунди или бургундци са част от героите на българския юнашки епос от началото на ХІІІ в., по-известен като "Песен за Нибелунгите". Нещо повече, прототипът на героя на епоса крал Гунтер е историческият бургундски владетел Гундахари. Убеден съм, че в най-ново време наследник на свещената кръв на Гунтер-Гундахари е носителят на две славни владетелски имена, великият българин Георги Аспарухов-Гунди.

"Бугри" наричат във Франция носителите на прогресивното богомилско учение - което още веднъж показва връзката между Българиите - учението се разпространява от една България на друга България, в случая от Дунавска към Рейнска, тоест към Бургундия. Още повече, че зоната на най-голямо разпространение на проповедите на бугрите е графство Тулуза, което първоначално попада в южните части на бургундското кралство.

В края на Средните векове, в ХІV и ХV в. Бургундия, дотогава временно разделена между Свещената Римска империя на германските народи и кралство Франция, отново придобива независимост като велико херцогство. Херцозите или дуковете на Бургундия управляват от Дижон и обединяват големи територии по течението на Рейн като по този начин спасяват от хаоса на Стогодишната война обширни, гъсто населени области, където процъфтява богата и възхитителна култура. По времето, когато славата на Търново залязва под ударите на османските нашественици, българите преживяват нов Златен век в своята западна Родина. Дворът на дуковете в Дижон приютява художници, писатели и архитекти, които превръщат Бургундия в градина на земните радости. Богатства се стичат от търговията с пшеница в Шампания и с вълна от Фландрия, а докато Ренесансът бавно се надига в Италия (разбира се, не без българското влияние на божествените стенописи от Бояна), на север от Алпите една самобитна дворцова цивилизация за последен път вдъхва живот на средновековните концепции за рицарска храброст, куртоазна любов и изтънченост в ежедневието (неща, които ние като българи веднага можем да разпознаем като свое национално достояние). За повече факти относно българо-бургундската цивилизация от ХІV-ХV в. препоръчвам прекрасната монография на Йохан Хьойзинха "Залезът на Средновековието". Новата Бургундия (дукстовото) е по-скоро френскоезична, но това само идва да покаже, че българският дух е адаптивен и издръжлив.

Най-високият орден, връчван от бургундските дукове като особено благоволение е този на Златното руно (впоследствие, когато дукството преминава в ръцете на Хабсбургите, орденът е даван от австрийския (или т.нар. Свещен римски) император, а и до днес награждаването с него е един от прерогативите на испанските крале). Разбира се, Златното руно не е някакъв гръцки митологичен мотив, както си мислят невежите, а чисто български символ на стремежа към пътешествия и открития, да не кажем на стремежа към овчарлък.

След това изложение смятам, че очевидността на произхода на германската и френската култура от български корен повече не може да се отрича.



Тагове:   България,


Гласувай:
4



1. nicodima - Много правилна статия : )))...
06.05.2010 07:55
относно "...стремежа към овчарлък."
Поздрави!
цитирай
2. анонимен - ха така Честит Празник на Победителите!
06.05.2010 20:09
българи, бургери, бургундско ...на сите бугари юнаци
Сн С
цитирай
3. iuliuscaesar - браво отдавна не се бях смял толк...
06.05.2010 20:14
браво отдавна не се бях смял толкова. много оригинално и точно попадение. отвсякъде е изпипано и от към извори и откъм сравнения относно душевността на съвременния и средновековния българин и т.нат.

битката продължава. очаквай много язвителни коментари, но това означава че си на прав път. продължавай ние сме с теб. досега не се бях замислял по тези въпроси, но след постинга ти нещо се преобърна в мен. преживях душевен катарзис и разбрах че през годинините са ни лъгали безсрамно и са маниполирали славното ни минало. историята трябва да се пише от българи, а не от руснаци, евреи, гърци, руснаци, немнци ит.нат. впрочем те всички също са българи но пропагандата им е изиграла лоша шега и ги е обезродила.
чак сега прозрях че в античността цяла европа е била населявана от българи и не само тя - мала азия, северна африка. подозирам че и маи ацтеки и инки също са българи, или поне техните управляващи династии. боговете Кукулкан, Кетцаклоатъл и виракоча са били българи това е ясно. Виракоча например е описван като бял човек с брада, а знаем колко бели и брадати са средновековните българи. Египетския бог на мъдростта Тот също е българин - как може да има мъдер човек който да не е българин. изобщо тези старите богове всъщност са българи.
нещо повече, вероятно всичките те идват от Атлантида и континента Му. и двата континента са потънали тъй като българите които са ги населявали са повели война по между си. за съжаление това е една от чертите които са ни останали и до днес - да се разединяваме.
но ако погледнем по назад във времето, тези стари българи от атлантида и му всъщност са извънземни от планетата нибиру, която е населявана от българи. тази раса българи идва на земята и цивилизова местните. това го има в шумерските и кирайските хроники. нашите предци от Нибиру са идва ли и преди милиони години и всъщност те са причината за избиването на динозаврите преди 65мил.г., а не някаква си комета, което разбира се е гръцка измислица.
толкова за сега. подкрепям те изцяло. продължав
цитирай
4. solinvictus - Браво!
06.05.2010 23:23
Глишев много съм доволен ,чв си спрял да говориш за минтгияни препускащи като разярени глигани от Алтай до Пирин-еите!
Бург-азлии имат шефство и побратимяване с Ком-партията на Бург-ос (хиспаниа).Където е отсядъл в техния клуб пардон бар и посочения от тебе андалусец Исидор.
Андалусците са изконните аборигени на Иберия (не тази за дето си писал ,а за другата в Кавказ) така ,че исидорския може да се окаже прото-пра-алтайски иберец!хехе

„История на Първото българско Царство. I. Епоха на хуно-българското надмощие (679—852)

…..”Името „българи” срещаме и в друг един съвременен на двамата казани автори паметник — в една сирийска историческа компилация, която неправилно се означава като „Църковна история на Захарий Ритор”,
дето в края е поместен списък на северно - южно-кавказките народи, писан в 555 г.
В тоя списък подир страната Бацгун (Bazgn) или Абасгия или Абхазия в широк смисъл, която се простирала чак до портите на „Каспийско море” веднага се преминава към народите в страната на хуните и се отбелязва, че „отвътре на портите се намират Бургаре ….”

Усещаш ли топлата връзка която си направил Кавказ,Иберия,Андалусия,Минтгияни,Исидор,Златарски,Бургари
хехе
цитирай
5. raders - :) Това как не са го усетили прият...
06.05.2010 23:30
:) Това как не са го усетили приятелите на Спароток; щяха да ти разкажат играта. И на всичко отгоре си пропуснал да споменеш, че изчезването на динозаврите се дължи на нашите славни прадеди...

Позволявам си да го снема и ще го показвам понякога на нашите скъпи приятели, когато развеят бойните знамена, за да им повдигна борческия дух.
цитирай
6. mglishev - Чок мерси за коментарната част :)
07.05.2010 03:00
Никодима, на старофренски, употребяван в Бургундия овчарлъкът е "le tchobanisme" ;)

Сн С, бургундското верно не е лошо, ама па бугарското си е най-убаво :) Хем като му пийне човек, после му иде да запее: "Бургундски вееечееериии..."

Юлий, ти си истински българин (трябваше да го напиша с главни букви, нали?), на такива като теб се крепи борбата, друже, рамо до рамо сме докрай :D А пък Виракоча наистина е българин - "този, който го вири като коч". За Тот ти е ясно - последното му превъплъщение беше мъдрият владетел Тото Кратуньо, по-известен като др. Тодор Живков. А и скоро се каня да пусна една още по-патриотарска изцепка, с която доказвам междузвездния произход на българската цивилизация и произхода на живота на Земята от българите.

Сол Инвиктус, не знам какво ми става, бъгнал съм се нещо. Но за Бургос-Бургас и за Пирин-Пиринеите си прав, благодаря, ще те цитирам в разширеното и допълнено издание :) Топлата връзка е много точна - не само испанците са "иберийци". Нали знаеш, в Константинопол са наричали "ивири" и грузинците, а те случайно са комшии на споменатата от теб Абхазия, пък и до т. нар. Велика България оттам не е далеч. Така че българите сме не на три, ами поне на осем морета и един океан :)

Рейдърс, те са писатели, а не читатели, което отговаря на въпроса ти. За динозаврите и българите, както обещах и на Юлий, ей сегичка ще пусна един постинг (стара простотия е, мислех, че отдавна съм я качил в блога, ама не я намирам и затова ще я постна сега).

Благодарим за вниманието (липсва емотикон с покланящо се човече, но вие си го представете).

------------
Едит:
Няма да добавям постинг - той отдавна е в блога. Ето ви за динозаврите и българите:

http://mglishev.blog.bg/zabavlenie/2009/12/21/bylgariia-na-tri-planeti.458805?reply=1689048
цитирай
7. solinvictus - мутли олмак ...
07.05.2010 10:00
...и аз нещо съм се бъгнал!Не ме цитирай! като отиваш за инфо в Петер-бург подпиши се училището дет е учил и "бащицата" ако ме споменеш ,ще ми бъде мого гордо!
Абхазия не я споменавам аз ,а цитата е негов Златарскиев(да му се светли името)
хехе
цитирай
8. mglishev - Тц-тц,
07.05.2010 16:45
де да плащаха от Петербург, ама не плащат. Пък и лично аз бих предпочел еврото пред рублата.
цитирай
9. solinvictus - за кво ти...
07.05.2010 22:58
е това еуро?
Понеже си от клуба на знаещите ,преди време ти подсказах за ‘boulgres’ ама ти не се включи.Направи изследване без да ползваш клишета, и ще ти се избистри наполовина картинката около "бургарите" има и друго бул-гар ,монт-гар има и само гар. и то в Пирин-еите!

цитирай
10. andreya - Изкефи ме...
08.05.2010 09:22
Забележи, че говоря на правилния език - кеф е изконно българска дума...
цитирай
11. boristodorov56 - Браво, браво! Но май Спароток ...
08.05.2010 09:32
Браво, браво!

Но май Спароток има предвид поне 2 000-3 000 години преди
времената, които визираш.

Браво, браво!
цитирай
12. mglishev - :)
08.05.2010 10:41
@andreya: В бургундския вилает тоя вид български е малко непознат :)

@boristodorov56: Как мислиш, това, дето съм го написал, достоверно ли е?
цитирай
13. boristodorov56 - 12. mglishev
08.05.2010 11:30
Иронията ти е неподражаема.
Достойна за възхищение, но онова за което пише Спаротак,
а ти знаеш по-добре от всички, не е това, за което говориш.
Паралелън не е успореден, както би казал д-р б. Борисов.
цитирай
14. solinvictus - @andreya: В бургундския вилает тоя ...
08.05.2010 11:48
mglishev написа:
@andreya: В бургундския вилает тоя вид български е малко непознат :)

@boristodorov56: Как мислиш, това, дето съм го написал, достоверно ли е?


Напиши нещо достоверно!За снопа пръчки на Хан Кубрат(примерно)
цитирай
15. анонимен - Не бих могъл да кажа браво, макар и ...
08.05.2010 12:07
Не бих могъл да кажа браво, макар и добре направен постинг, все пак си отишъл твърде далеч, а също така и с коментиращите не съм съгласен изцяло.Дори и да е "поукрасена" нашата история, всички тука знаем че това го правят и най-големите държави, направо си лъжат дори, но никой там не пише неща, подобни на това тук, а просто се гордеят и имат вяра в себе си, а вие, какво, какви се чувствате - ?...имате намерение да стоите унизени в някой ъгъл и да страдате тихо ли, не, благодаря, да ви е сладко щом обичате мазохизма, и още нещо - повече в този блог няма да стъпя.Може и да не ми отговаряш, защото не ме интересува.
цитирай
16. mglishev - Sol Invictus, моля:
08.05.2010 12:27
"Тайната история на монголите", глава 1

19. Веднъж напролет Алун Гуа сварила сушено овче месо и нахранила петимата си синове - Белгунутей, Бугунутей, Буха Хатаги, Бухату Салджи и Бодончар Мунхаг. После ги накарала даседнат един до друг, дала на всеки по една стрела и им казалада ги счупят. Момчетата лесно се справили с тях. Тогава майката направила сноп от пет стрели и го дала на синовете си. Пак им рекла да ги счупят. Един след друг се опитвали те да ги прекършат, но не успели.
(...)
22. Сетне Алун Гуа поучавала синовете си:
- Нима всички вие - моите петима синове - не излязохте от една утроба? Разделите ли се - лесно ще ви унищожат като единичните стрели. Живеете ли вмир и разбирателство - ще бъдете непобедими и здрави като завързаните заедно стрели. Тогава никой не ще може да ви надвие.

Тайната история на монголите, превод от старомонголски Александър Федотов. София, изд. Наука и изкуство, 1991, с. 40-41; цит съч., изд. Рива, 2008, с. 49-50.

Можеш да си гугълнеш "Тайната история на монголите". Продава се в "Пингвините".
цитирай
17. анонимен - @15 - продължение....видно няма нужда да "украсяваме" лингвистиката,
08.05.2010 12:54
защото резултатът е пълен кич...та " унизените в някой ъгъл" са кои?
не съм мазохист и не страдам, че зная, че Бургундия не е България, както burg не е тракийска дума...
кривите огледала са в увеселителните паркове...
Сн С
цитирай
18. анонимен - защото резултатът е пълен кич. . . та ...
08.05.2010 14:44
анонимен написа:
защото резултатът е пълен кич...та " унизените в някой ъгъл" са кои?
не съм мазохист и не страдам, че зная, че Бургундия не е България, както burg не е тракийска дума...
кривите огледала са в увеселителните паркове...
ti ne si v chas, an15 ti gowori za savsem razlichno neshto,a tezi opredelenia si gi pravi avtora na tozi postparcal
Сн С

цитирай
19. mglishev - Sol Invictus,
08.05.2010 20:53
ето това е. Има си източник, в две издания, цитиран и проверим - обаче вашего брата автохтонците нищо не вярвате, защото си имате конспиративни теории. Ами вярвайте си тогава във фантастики. Но никога до начни факти няма да стигнете.

Боже, привидели му се ликтори в VІІ в. Кажи ми, Сол, пехотен легион, големи проконсулски провинции и трибутни комиции дали е имало още в VІІ в.?
цитирай
20. solinvictus - Добре де ,
08.05.2010 23:46
Глишев този източник от 12 век какво общо има с българите.
Тая легенда къде е засвидетелствана ,че се е случила на Кубрат и синове?
Ако я посочиш ще се уверя че алтаистите сте по фактите!

А пък за патриции е сигурно има печат ,май и за това ти казах ,че може да ползва Lictor /Fasces.
Патриции е нямало в 7 век ,тъй ли?
цитирай
21. iuliuscaesar - аз не разбирам какъв им е проблемът ...
08.05.2010 23:53
аз не разбирам какъв им е проблемът на тези хора. като не вярват на преводите, които са правени от доказани лингвисти да седнат и да си го преведат сами. какъв е проблемът? превеждаш си и виждаш каква е истината. като не можеш мълчиш и слушаш и не се обясняваш.
цитирай
22. анонимен - @18 - кой е в час и кой е избягал
09.05.2010 00:12
по словореда се познава
но със сигурност ан15 е пропуснал доста учебни години...щом "украсената" история го радва
Сн С
цитирай
23. mglishev - Sol,
09.05.2010 03:51
а, не знам, ти искаше нещо за Кубрат и стрелите. И не е от ХІІ в. Аз само предоставям материал за размисъл, а ако ти не вярваш, проблемът си е твой.
Патрицианството просто се е променило като понятие.
цитирай
24. solinvictus - Юлий Цезар ...
09.05.2010 03:55
аз не ти казвам да не се обясняваш ,а да посочиш в този лингвинстично правилен текст от 12 век (монголски) какво общо има с нас българите!
Имало сноп пръчки (легенда) и айде веднага "прабългарска" ,а пък другия сноп дето ни е до г*за не го гледаме ,ами се обясняваме!
цитирай
25. solinvictus - Добре де 13 век!Няма пряка връзка с ...
09.05.2010 04:13
Добре де 13 век!Няма пряка връзка с българите и за това не вярвам!
Титлата не се е променила ИРИ ,мисля че Мавр е патриций,Тервел цезар,Телериг Богохранимий патриций,Баян патриций и стратег и т.н. това си е титла отсякъде.
Няма как да се обезличи!
Това е тема за размисъл!
цитирай
26. mglishev - Sol,
10.05.2010 01:18
много се палиш. По-спокойно го давай. Това любителите все се палите повечко.

Вярваш - не вярваш, това е. Връзка има, защото случайно историйката е точ в точ същата, че даже и броят на стрелите съвпада. Не казвам, чу българите са монголи или монголите - българи. Но и за децата е ясно, че един и същ легендарен мотив се появява и у българи, и у монголи. Значи има някакъв трети общ първоизточник. А откъде е първоизточникът, и сам (може би) ще се сетиш. Ще ти подскажа само, че няма как да е балкански.

Да бе, думата си остава, само съдържанието й се променя. Ако и това ти е трудно да съобразиш, губиш си времето с историята. "Патриций" в І в. не е титла, а съсловно название, хем отнасящо се само до римляни. В VІІ в. пък вече е придворна титла, давана и на чужденци.

Тия работи не са чак толкова завързани, ама трябва да има ред в мисленето и малко систематични знания.
цитирай
27. solinvictus - Да точно тъй първоизточника е трети ...
10.05.2010 03:06
Да точно тъй първоизточника е трети и е през 19 век-Русия!

Съсловното понятие е Бургер.
Medieval patrician classes were once again formally defined groups of elite Burgher may refer to More loosely, a member of the urban middle class, or...
families
... и сега си има патриций

John Sant Cassia; Hereditary Knight of the Holy Roman Empire, Hereditary Patrician of Rome & Messina; Baron of Ghariexem & Tabia & Count Sant

Като профи посочи ми през седми век чужденци с обезценената титла "Патриции" освен "прабългарските "владетели-придобили статут на "придворна" титла?
Некой тюрк , ще ми е интересно!!!
не се паля ,твоята система на знания ми е ясна.
цитирай
28. mglishev - :)
10.05.2010 03:21
Средновековният градски патрициат не е същото като античното патрицианство, нито като късноантичната система на триделно титулуване :)
Ох, и ми цитира сайт на малтийската аристокрация... ами че титлите й не произхождат от класическата Римска империя. Средновековни и ренесансови са, имитативни. Барем да беше прочел какво пише отгоре над цитата. Което само трябва да ти покаже, че титлата си променя значението с вековете.
Съсловното понятие не е "бургер", а "бюргер", бургерът е сандвич... Ох, мъко моя...

Патрициите първоначално са прослойка римски граждани, които имат право на висшите жречески длъжности в републиканския култ към боговете (понтифици), произхождат от основателите на Рим и нямат право да заемат длъжността на народен трибун. Това е в І в. В VІІ в. се оказва, че "патриции" стават български ханове, франкски крале и други външни за империята лица. Ходи да четеш.
Ясно ти било. У нас на всекиго всичко му е ясно, еле па по история.
цитирай
29. sparhawk - ахахаха
10.05.2010 09:11
невероятно четиво :) Чувствам се горд от това, че съм българин, гражданин на държава, членка на ЕС, а на ЕС - знайно е - двигател са Франция и Германия, т.е. все български държави.
България, мила майка, не може без лютичко, н'ъл тъй!
цитирай
30. iuliuscaesar - СОЛ, не знам защо ме занимаваш с п...
10.05.2010 10:15
СОЛ, не знам защо ме занимаваш с пръчките като аз не съм навлиал в този спор. това което имах предвид е че все виждате някакъв заговор - в случая твърдиш че не вярваш на превода. и какво като не вярваш? ти с тоя номер ли всеки път ще излизаш. не вярвам на преводача и толкоз. ами като не вярваш преведи си го сам. как да стане иначе при положение че според вас всички учени участват в заговор срещу древното българско минало. явно и преводачите участват така че трябва сам да се справяш.
цитирай
31. solinvictus - хе
10.05.2010 11:03
бюргер - съсловно понятие
бургер- сандвич
буржоа -съсловен сандвич хехе
Голяма каша ти са понятията ,Глишев!
Окзало се че владетелите на българите станали "Патриций"!
Как тъй се оказало?
Някой друг хан(кан) не си ли забелязал и на него да му са дали фалшива имитативна титла!Краля на франките не е такъв.
Да като чета професорски докторати(не знам кво е туй )и ми е мого смешно.
Фантазии.
айде жив и здрав!
Ще израстнеш бързо в кариерата Глишев,повторението е ключът за успех!
Изпробвано е.




цитирай
32. mglishev - Учи езици, Сол,
10.05.2010 15:26
иначе цял живот ще си останеш при първосигналните реакции.

Ястребе, ако по форумите се появи ник Duc de Bourgogne или Hawk of Burgundy, ще знам, че си ти :)
цитирай
33. solinvictus - hehe
10.05.2010 15:49
Да,най-много да се регна като Patrician Altai Mangalia!
зеленичък си още !
цитирай
34. анонимен - “The Mourners: Medieval Tomb Sculptures From the Court of Burgundy”
13.05.2010 13:30
в Metropolitan Museum of Art’s....

http://www.nytimes.com/2010/05/13/arts/design/13mourners.html?th&emc=th

впечатляващо дори на картинка...
Сн С
цитирай
35. mglishev - Сн С,
13.05.2010 15:11
не са само скулптурите. Олтарните триптихи от ХV в. и миниатюрите в ръкописите от това време просто са съвършени. Братя Лимбург, дето илюстрират часословите на дук дьо Бери, са от фламандските владения на Бургундия. Бургундската култура е последният и според мен най-висок стадий на западната средновековна цивилизация. Това си е все още рицарска, дворцова култура с куртоазни ценности, с "Подражание на Христа" и какво ли още не, но с невероятно изкуство и с вече напълно ренесансова литература - виж примерно "Стоте нови новели". Някои от тях са писани/диктувани директно от самия дук.

Виждам, че авторът на материала за изложбата е цитирал Хьойзинха. Така си е, без него Бургундия остава неразбираема. А тя и бездруго е почти непозната държава (и непозната култура) у нас.
цитирай
36. анонимен - Райн
22.05.2010 01:04
Реката се нарича Райн, а не Рейн. Никога не се е наричала Рейн. На български много хора, които незнаят чужди езици погрешно изговарят РЕйн. На немски дифтонга ei се чете за ай.
Например неопределителния член ein-e се чете айн, а не еин и т.н
цитирай
37. shtaparov - Смях
18.11.2010 00:27
Добър смях,но преди да дойде кръчмаря,дружки.Ето Ви сега и сметката:
1.Бургунди= Бургуди/без носовката/, Булгути/Бългати,Болгичи,Бългаши/.
2.Исидор/"египетско"име/= Бисидар/Божидар/- Българско име.
3.Брох/високи кули на старите Скоти/= Врош/Варош/,т.е.- Гарод/Град/.
4.Бург /"зап.-европ.дума за град/= Гард/Град/- древна Бълг.дума.
5.Франки= Фраки/без носовката= Траки/, Фрази/Фръзи,Блъзи,Блъги/!
6.Женева/стара столица на Бургундите/= Зидова/Зидове/,Женава/Жената/,и т.н.
7.Пиргос /"гръцки",пардон-"индоевропейски" език: кула/=Гардос,Градос,Градот,
Градич,Градец,Градеж,Върхич,Върхът,и т.н./-Български език.
8.Гундахари /Бургундски крал/= Гудахара/без носовката/, Гудамеръ/Гедимер,
Видимер,Будимир,Вадимир= Владимир,т.е. Владимиръ,и т.н./.
9.Бавари/Авари/= Багари/Богари/.
10.Тюринги= Тюриги/без носовката/, Тараки/Траки/, Бълъги/Блъги,Блъгари/,
Тюраки/Тюрьки,Тураки,Турани,Тюрки,Бурги,и т.н./. Ето откъде черпи пантюркизма материала си-от наследството на древните Българи!
11.Орхан/"турско"име/= Орган/Бълг.княз от VIIв./, Ордан/Йордан,Гордан,Кардан, Вардан и т.н./-Бълг.имена от различни диалектни области,но с единен произход!
12.Каталония /днешна и средновек.етнически обособена територия в Испания/=
Катарония/прех.Р-Л/, Катаряния/Земя на Българите-Катари/, Богаричия,и т.н.
13.Пиренеи/Пиринеи/= Пириневи/Пиринови/, Белянови/Паланини=Планини/,и т.н.
14.Рейн= Рейк/Рьек,Реч/, т.е.Рьека/Река/,а Райн=Рйан/прех.ЙА-АЙ/, т.е.Ряк
/Ряка,Река/.
15.Рона= Рока/Ряка,Река/, Врека/Влека,Велека/,и т.н.
16.Тантал/"гръцко"име/=Татал/без носовката/,Татар/виж фам.Татарчеви/,Дедал/Тодор/,Тамар/Тамир,Памир,Самир,Кумир,Хомер,Кумар-"индийско"име/, Божар
/Божал,Божил/, т.е.-Божият,и т.н.
Ето Ви названията,оставени от Пранарода,живял някога из цяла Европа. Но стига примери,че се уморих-и тези не са малко. Плащайте сега сметките на Българите,уважаеми дами и господа.
цитирай
38. анонимен - camwithher exoticlisa pussy
23.09.2011 15:16
Thanks ! Supper Post !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mglishev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 8624728
Постинги: 1097
Коментари: 8098
Гласове: 5671
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Всичко, което може да се намери на български за Толкин
2. Който не чете на руски, губи много. Недолюбвам Русията, но обичам безплатните им онлайн библиотеки.
3. За англите и саксите. На английски
4. Най-забавният начин да се учи староанглийски
5. Азам Али - любимата ми певица.
6. Тук може да се играе викингски шах онлайн :)
7. Форумът на списание Бг-наука - много весело място, пълно е с непризнати гении :)
8. Блогът на Венцислав Каравълчев - прекрасни текстове по църковна история
9. Блогът на Владислав Иванов - средновековна балканска (и не само) история
10. Venetian Red - блог за изкуство. Най-вече история на изкуството и впечатления от изложби
11. "Виртуални строфи" - стихотворения от блогъри
12. На Понтис/Стефан блогчето. Има приятни неща.
13. Страхотен блог на нормален човек с умерено елитарно мислене.
14. Зло куче: мисли, ръмжи, хапе.
15. Още един блог на нормално мислещ, интелигентен човек.
16. "Ъплоуднати постинги за делитване" - най-добре осмяната булгарелска простотия
17. Милен Русков, единственият жив български писател
18. "Целият изгубен свят": блог на chris. Отлични стихотворения. Ей, не е мъртъв българският език!
19. Трънки и блогинки
20. В крак с времето!
21. Средновековна и ренесансова музика онлайн!
22. Блогът на Димитър Атанасов - текстове без фризура
23. Една чудесна приятелка пише там и ми се ще да ми е в блогрола :)
24. Кака Сийка - умен тип, бяга от клишетата