Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.06.2010 14:49 - "Кратка норманска хроника" (на завладяването на Южна Италия от норманите)
Автор: mglishev Категория: История   
Прочетен: 1595 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 15.06.2010 14:52


http://thelatinlibrary.com/brevechronicon.shtml


Латинска анонимна хроника за завладяването на южна Италия от норманите от края на ХІ или началото на ХІІ в., вероятно от апулийски автор. Имам несигурност в превода на някои от личните имена и топонимите. Преводът е отпреди пет години. 


1041. Водени от лангобарда Хардуин, норманите за първи път нахлуха в Апулия с голяма и силна войска.
1042. През месец март норманите се сражаваха в Апулия с имперския протоспатарий Михаил  Дулхиан, и го победиха. През месец май отново се сражаваха и гърците с протоспатария пак бяха надвити. А в Апулия бяха завладени много градове и области, които бяха принадлежали на  гърците и на император Михаил, когото тази година наследи Константин.
1043. Магистър Маниак с гръцката войска се сражава срещу норманите при Матера. И мнозина паднаха и от двете страни.
1045. Имперският катепан и предводител на гърците Аргир от Бари излезе срещу норманите при Тарент и ги победи. Сетне отиде в Транио, но там го надвиха предвожданите от Вилхелм Желязната ръка, който и стана първият граф на Апулия.
1046. В Апулия пак стана битка между гърците и норманите. Норманите се хвърлиха и разпръснаха гръцката войска. Водеше ги Дрогон, който стана втори граф на Апулия.
1048. Норманите нападнаха гърците в Калабрия, нахлуха в нея и онези бяха победени край Трикарикум. Хъмфред превзе Троя и си построи крепост в Бакареза.
1051. Дрогон беше убит в Апулия и го наследи Хъмфред.
1052. Гръцкият катепан Аргир се сражава и норманите обърнаха войската му в бягство при Тарент. Имаше битка и край Кротон в Калабрия, а протоспатарият Сикон беше победен. Норманите разшириха владенията си в Калабрия и Апулия. И нарасна могъществото им и страхът от тях по цялата земя.
1053. Норманите воюваха в беневентското княжество срещу папа Лъв, срещу принца на Беневент и имперския катепан /Аргир/. Принц Рудолф избяга, а папа Лъв беше пленен от Хъмфред и норманите. И мнозина загинаха през месец юни.
1054. Умря император Константин Мономах. След него управляваше вдовицата му Теодора, сестрата на императрицата августа Зоя.
1055. Хъмфред се би с гърците при Ория и ги победи. Граф Галфрид превзе Неритонум и Лициум. Граф Роберт се яви при Калиполис, а гръцката войска побягна в тарентската земя. Бяха превзети Хидронт и крпостта Минерве.
1056. Умря Хъмфред и граф на Апулия стана Роберт, наречен Гискар(д). През септември стана битка край Тарент. Гърците бяха победени и множество хора загинаха от Тарент до Хидронт. Всички градове и области паднаха под властта на норманите. Умря Теодора августа и я наслди Михаил Стратоник.
1057. Михаил слезе от власт и се възкачи император Исак.
1058. Голям глад настана по тарентската земя и в Калабрия. После дойде мор и огромен брой хора и животни измряха през месец май.
1059. Папа Николай направи графа на Апулия Роберт херцог на Апулия, Калабрия и Сицилия в град Мелфи и му отдаде всички земи във владение. Император Исак слезе от власт и дойде император Константин Дука.
1060. Херцог Роберт превзе Тарент през май. Граф Малгер нападна Ория и прогони гърците оттам. През октомври дойде Мириархът с имперската войска и се сражава срещу Роберт и Малгер. Обърна ги в бягство и възвърна Тарент, Ория, Хидронт и други земи.
1061. През януари граф Роже превзе Мандуриум, а херцог Роберт завладя Ахеронция, нападна гърците, които обсаждаха Мелфи, и ги прогони.
1062. Херцог Роберт превзе Брундизий, разби гърците и плени Мириарха в битката. Сетне нападна Ория, превзе и нея и си построи крепост в Меяна.
 1063. През април умря граф Галфрид, а синът му Годфрид превзе Тарент, сетне нападна крепостта Мотула и я завладя напълно.
1064. Граф Роберт завладя Матера през април. През юни граф Готфрид превзе Кастанетум. През септември умря граф Малгер, а сетне в Тарент умря и тамошният/неговият(?) граф Вилхелм.
1067. С голяма гръцка войска Маврикий обърна норманите в бягство и завладя Брундизий и Тарент. Сетне нападна Кастанетум и го възвърна (под византийска власт). Константин Дука умря и остави империята на синовете си и на жена си Евдокия. След това тя се омъжи за Роман Диоген и той стана император.
1068. Граф Годфрид обсади Монте Пилозо и го превзе през месец юни. През октомври беше завладян и Хидронт, а гърците бяха прогонени оттам.
1069. Стана сражение в областта на Лициум и гърците бяха разбити. Херцог Роберт сложи ръка на Гавинум, Обианум и Бари.
1070. Херцог Роберт нападна Брундизий. Дойде и граф Годфрид с голяма и силна войска на кораби. Между тях и Маврикий стана люто сражение. Много хора загинаха в тази обсада.
1071. Херцог Роберт превзе Брундизий. Почина брат му Хумберт. Император Роман беше свален и ослепен и го наследи Михаил Дука, син на Константин.
1072. Херцог Роберт отиде да завладее Сицилия с флот. Граф Годфрид обсади Панорм и го превзе. През юни Роберт влезе с голяма слава в Панорм, прогони сарацините оттам и отпразнува голям триумф (и достойно отпразнува) победата.
1073. През януари някои нормани с граф Петроний превзеха град Транио. А славният херцог Роберт се върна от Сицилия, разби Петроний край Бари, а превзе и града. Към враждата се присъедини и Роже.
1074. Херцог Роберт нахлу в Кампания, завладя Салерно и много други градове и влезе във война с папа Григорий.
1078. Граф Петроний завзе Транио. Никифор Вотаниат лиши Михаил Дука от власт и стана император.
1079. Граф Петроний отново влезе в Бари. Граф Абилигард нападна Троя и надви Боемунд, сина на херцог Роберт. Сетне обсади и превзе Асколи, но херцог Роберт си върна града. След това имаше и битка; Абилигард побягна с войската си и отиде в Константинопол, където и умря като враг на херцог Роберт.
1080. Херцог Роберт отново влезе в Тарент и Кастанетум. Сетне нападна Бари с войската си, победи Петроний и си върна този град, както и Транио. През юни се помири с папа Григорий и беше утвърден във всичките си владения в Апулия, Калабрия и Сицилия. Никифор беше свален и дойде император Алексий.
1081. Михаил Дука, който беше прогонен от Никифор, дойде в Брундизий и поиска помощ срещу Алексий от херцог Роберт. Херцогът отиде с него в Хидронт, стъкми за него голям флот и сетне заедно с него отиде и превзе остров Коркира. Оттам нападна Дирахий с петнадесет хиляди души. Стана сражение и Алексий беше победен от херцога. Роберт извоюва там голяма победа над гърците и завладя Дирахий.
1084. Папа Григорий беше обсаден в Рим от крал Хайнрих, който постави за папа равенския архиепископ Ги(л)берт/Гвиберт, направи схизма в Църквата и беше коронован от онзи Гиберт. Григорий пък повика на помощ херцог Роберт. И през май той освободи папата с голяма войска и го отведе в Салерно. Крал Хайнрих избяга от Рим и се върна в Тевтония.
1085. Херцог Роберт отиде в Брундизий с голяма и силна войска. През май се качи на кораби и отиде срещу венецианците, за да воюва за Касиопа. Стана морска битка и херцогът победи венецианците. През май папа Григорий умря в Салерно, а самият херцог почина през юли в Касиопа. Прз септември донесоха тялото му в Брундизий и го положиха в храма на свети Сабин в град Венузиум, както сам беше заръчал приживе. Сърцето и вътрешностите му пък бяха погребани в Хидронт. Роберт беше наследен от сина си Роже, бащата на херцога на Апулия Вилхелм ІІІ(?), който сега щастливо управлява.

Планирам да преведа анонимната Chronicon de gestis Northmannorum in Francia, но все не се наканвам. А трябва да сложа и апарат на превода тук. Особено сега, когато чета "Делата на Танкред".
Гласувай:
3
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mglishev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 7659064
Постинги: 1089
Коментари: 8071
Гласове: 5620
Календар
«  Септември, 2021  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Блогрол
1. Всичко, което може да се намери на български за Толкин
2. Който не чете на руски, губи много. Недолюбвам Русията, но обичам безплатните им онлайн библиотеки.
3. За англите и саксите. На английски
4. Най-забавният начин да се учи староанглийски
5. Азам Али - любимата ми певица.
6. Тук може да се играе викингски шах онлайн :)
7. Форумът на списание Бг-наука - много весело място, пълно е с непризнати гении :)
8. Блогът на Венцислав Каравълчев - прекрасни текстове по църковна история
9. Блогът на Владислав Иванов - средновековна балканска (и не само) история
10. Venetian Red - блог за изкуство. Най-вече история на изкуството и впечатления от изложби
11. "Виртуални строфи" - стихотворения от блогъри
12. На Понтис/Стефан блогчето. Има приятни неща.
13. Страхотен блог на нормален човек с умерено елитарно мислене.
14. Зло куче: мисли, ръмжи, хапе.
15. Още един блог на нормално мислещ, интелигентен човек.
16. "Ъплоуднати постинги за делитване" - най-добре осмяната булгарелска простотия
17. Милен Русков, единственият жив български писател
18. "Целият изгубен свят": блог на chris. Отлични стихотворения. Ей, не е мъртъв българският език!
19. Трънки и блогинки
20. В крак с времето!
21. Средновековна и ренесансова музика онлайн!
22. Блогът на Димитър Атанасов - текстове без фризура
23. Една чудесна приятелка пише там и ми се ще да ми е в блогрола :)
24. Кака Сийка - умен тип, бяга от клишетата