Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.10.2012 09:26 - Некрополът край село Дрен: археолозите като шепа "саботиращи" спартанци
Автор: mglishev Категория: История   
Прочетен: 32469 Коментари: 47 Гласове:
24

Последна промяна: 25.10.2012 13:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Всъщност изключителна новина - и поради научното си значение, и поради огромното и нагло безхаберие на правителството. Незаслужено (но не и изненадващо) омаловажена. Поредният пример за просташката битова диктатура на нискочелата полицейщина. Също доста срамно е, че не виждам реакциите на уж изключително патриотичните и запалени по Античността форумни и блогови любители. 



Интервю с ръководителя на археологическия екип: г-н Филип Михайлов;

Клип за откритието в БНТ

Интервю с Филип Михайлов вновинарския сайт Фокус;

Новината в радомирски новинарски сайт: "Злато под основите на магистрала Струма";

Новината в сайта на "Новинар";

Новината в пернишки информационен сайт: "Находките, саботирали строежа";

Новината в "Стандарт".

В линковете по-горе има снимки на обекта, на поне един от екипа археолози и на част от самите открити предмети. Не са отлично качество, но все е по-добре от нищо. 

Около 18 октомври, в последните дни преди новото законодателно безобразие да отмени съвсем естественото задължение на археологически екипи да правят проучвания преди големи обществени строежи, край Дрен, на около 60 км. югозападно от София, беше открит античен некропол, ползван вероятно между VIII и IV в. пр. Хр., тоест през дълъг период от желязната епоха - може би до походите на Филип и Александър. 

Археологическият екип, ръководен от Филип Михайлов преценява, че размерите и мястото на некропола го правят изключително важен от научна гледна точка. Не става дума само за златото, при все че находките, изглежда, наистина са впечатляващи. Става дума за голям брой погребани предмети от сребро и злато - нагръдници, фибули, обеци и пр. За момента предметите са изложени в Пернишкия РИМ.

Съвсем скоро преди находките благоустройственият министър Лиляна Павлова си позволи да каже, че неприключилата работа на археолозите "саботира" строежа на магистралата. Е, "саботажите" вече няма да се осъществяват. Можем спокойно да строим пътища (което само по себе си не е лошо, разбира се) и да погребваме под бетона безценни антични обекти. Некрополът от Дрен, както разбрахме, вече е погребан под тонове бетон. 

Ако трябва да дам примери с други страни, в момента във Великобритания текат дебати на специалисти и заинтересувани любители как по-добре да се съхранят костите на случайно открит рицар от XIII в., както и къде да бъдат погребани предполагаемите кости на Ричард III, които все още не са задоволително идентифицирани. В Исландия станаха пословични случаите с магистрала, чийто първоначален строителен план бе изменен (!), за да бъде заобиколено интересно скално образувание, сред което, по местно предание били живеели духове, както и с члена на Алтинга (исландския Парламент), който прие на съхранение в двора си голям брой скали, които нямаше как да бъдат запазени на оригиналното си място. 

Да припомня: 

- у нас Западната порта и центърът на антична Сердика практически бяха съсипани от новопостроената метростанция; 

- късноантичната базилика край Южния парк тъне в храсталаци, а бездомници са натъпкали дюшек в един от каменните саркофази;

- реакцията на (тогава столичния кмет) Борисов при откриването на сердикийския амфитеатър беше: "от тия археолози човек един хотел не може да построи" (в момента видимото от амфитеатъра е част от хотел Arena di Serdica);

- оловен печат на св. цар Петър I (927-969) беше продаден на аукцион в Щатите за скромната сума от около 1000 долара, но нито една наша културна институция не прояви интерес; 

- вече поредна година няма данни за половината от няколко хиляди монети, откраднати от Търновския РИМ; 

- разкопките на Карановската селищна могила на практика са закрити. При това - въпреки изключително впечатляващата изложба на находки от древните солници, некропол и селище в Софийския НАИМ;

- продължава престъпната безстопанственост над антична Рациария, град, който някога е можел да предложи находки, що-годе равностойни на тези в Помпей. Местното население свободно продава антични монети за древни суми, а металотърсачът е насъщен инструмент, даже повече от лопатата. 

Да продължавам ли? Списъкът с издевателства над археологическата наука и историческата култура е безкраен, при това в последните три години е по-безобразен от всякога. Археологията пречи на стоителството, тя саботира издигането на хотели и магистрали (да се надяваме, че поне магистралите ще се окачат качествено построени, защото вече се опарихме от некачествено строителство). Междувременно щатният или придворен "историк" Божо Димитрофф "открива" уж мощи от светци и съвсем, ама съвсем истински погребения на вампири. А министърът на културата, незабравимият наш Вежди Рашидов, се снима с Де Ниро и Траволта. Това не е просто безобразие, а пълен разпашой. 



Невероятна безотговорност. Магистралата е трябвало да заобиколи комплекса, за да бъде той изучен, а може би и направен достъпен за публика. Не се намират всеки ден култови места, натъпкани със скъпоценни предмети - а и стойността не се изчерпва със златото; то е само знак за значението на самото място. 

Не мога да си представя Гърция да бетонира Микена или Китай да построи магистрала върху Гробницата на Десетте хиляди теракотени воини. Но у нас вече безхаберието е не просто типично - то е самодоволна мода. Няма да се учудя, ако след време някой простак, близък до така наречения "елит" безнаказано си отвори, да кажем, частен клуб насред Казанлъшката гробница. 

И тогава всички стотици хиляди футболни патриоти, които уж изгарят от любов към България, ще си трайкат, та дори може и да идат да чуят някоя чалгица сред прясно замазаните стенописи. Нация от мишоци и проститутки, управлявана от нагли престъпници. Място, където нищо читаво не вирее. 

По-горният пример за Казанлъшката гробница никак не е случаен, нещо подобно вече се случи в София. Собственикът на някакъв хотел край Равадиново (на Черно море) преди няколко години безсрамно разруши и разграби приказния дървен замък в гората до руското посолство, отнасяйки оцелелите резби, за да украси хотела си. А някога този прелестен дворец е бил построен и подарен на софийското гражданство от своя автор, художника Рачо Ангелов. Безнаказана кражба и дори под протекцията на институциите. Ето малко снимки на замъка тук.



Гласувай:
24



1. mglishev - Да не говоря
25.10.2012 09:32
за липсата на обществен интерес към доста любопитната нова работа на археолози в Плиска.
цитирай
2. joysii - за липсата на обществен интерес към ...
25.10.2012 11:45
mglishev написа:
за липсата на обществен интерес към доста любопитната нова работа на археолози в Плиска.

===============
Да.
цитирай
3. anonymousbulgaricus - Мислех още преди три дни да пиша по ...
25.10.2012 15:24
Мислех още преди три дни да пиша по въпроса, когато излезе "добрата новина" в Актуално, че спасеното от бетонираната част на некропола ще е изложено в музея в Перник. Лошо няма, че е изложено, но проблемът е друг и ти си го описал!

И ако през соца се караше през куп за грош и на никой не му пукаше за историческата памет, то сега, когато цяла Европа и цял свят се борят за защита на културно-историческото наследство, в България да се случва това, което се случва е престъпление.

Най-странното, което забелязвам обаче, че всеки път като в коментар някъде засегна тази тема или извадя подобен факт тук, мнозинството от форумните историчари дето се превъзнасят и ни търсят древните корени къде ли не, даже не реагират словестно. Ми хей на, ако цялата спартакиада вместо да охка и въздиша по глупостите на института си беше изпротестирала и беше се изнесла към Дрен или към жълтите павета да брани точно "тракийското" наследство в този некропол, можеше пътя да се премести, да се направи отбивка към некропола с паркинг за посетители, реставрирани места, местна експозиция, екскурзоводи, от другата страна ресторантчета и т.н., както си му е реда и се прави в нормалните държави. Да бяха спретнали някой пост поне, вместо да гонят траките по Индия, Египет и Южна Америка и тяхното величие, ей на на 50 км. от София.... заминА всичко замина, ама после някой ще качи снимка на нещо от музея в Перник и ще почнат едни въздишки, едни разсъждения как това е трако-българската цивилизация, чиито несъществуващи достижения някой краде и интерпретира погрешно. Все археолозите им виновни, че били "некомпетентни" и че не били пенсионирани ченгета, боцмани, инженери или обикновени неграмотници, ама що не видях един от тях на спасителни разкопки - там на терена от първо лице да си прави великите открития, да копае, да подрежда, да класифицира и описва в документация за 10 лв. на ден и докато булдозерите бръмчат зад тебе, а разни овластени ти обясняват къв си престъпник и как бавиш световния прогрес!
цитирай
4. анонимен - За съжаление
25.10.2012 15:39
Имаш подкрепата на Джойстика с едно Да(по-лесно и е да се пъне при Спартакус)!
"Изключително патриотичните и запалени по Античността форумни и блогови любители" си натискат д*****та и разсъждават колко велики са дедите ни-траки, върху гробовете на които поставяме асфалт-битум от Албания за да си плакнем същите д*****та в Гръчко!!!
Сори, брато не си уцелил на сънародници!!! Матряло е мутирал!
цитирай
5. mglishev - @4-5:
25.10.2012 16:45
За съжаление написа:
Имаш подкрепата на Джойстика с едно Да(по-лесно и е да се пъне при Спартакус)!
"Изключително патриотичните и запалени по Античността форумни и блогови любители" си натискат д*****та и разсъждават колко велики са дедите ни-траки, върху гробовете на които поставяме асфалт-битум от Албания за да си плакнем същите д*****та в Гръчко!!!
Сори, брато не си уцелил на сънародници!!! Матряло е мутирал!



anonymousbulgaricus написа:
Мислех...


Ами... прави сте. Но нещо трябва да се парви. Не знам какво, аз самият често се чувствам безсилен, но поне трябва да се вдига джабала.
цитирай
6. анонимен - В статията има няколко точни неща, ...
25.10.2012 16:55
В статията има няколко точни неща, но определено не всичко. В продължение на хиляди години по нашата земя са живели хора. От това следва, че на почти всяко равно място могат да се намерят археологически останки. Трябва ли всички те да се изследват и разкопават? Според мен не е нужно. Археологията е практическата част на историята. Тя я допълва евентуално с доказателства и това евсичко. Показването на златни накити от гробници на владетели и обикновенни хора е лошо като самоцел. Вие бихте ли желали някой след 500 години да ви разкопае гроба и да ви изнесе костите в музей?
Историята трябва да се записва, да се помни, но това не значи да се разкопава навсякъде в търсене на нещо, което да ни подкрепи националното самочувствие.
Цар Симеон е бил голяма работа, но .... е умрял преди векове. А ние днес голяма работа ли сме? Трябва да познаваме историята си, но за да се учим от нея, а не за да се пъчим какво сме били. Защото не сме били. Били са тези преди нас.
Колкото до къщичката до руското посолство. Бил съм там преди време и говорих с човека, който я пазеше (мисля че не и беше собственик). Тази година бях и в Равадиново. И мога да кажа, че това което се строи там е невероятно. И елементите от къщичката се реставрират и се вписват много добре в новото място. И усещането ми е, че човека който строи въпросното място влага също толкова в строежа си, колкото и дърводелеца, който е строел къщата.
цитирай
7. анонимен - Ало-о-о, седмицата!
25.10.2012 17:27
Защо па да копам, като мое и да не копам! Абе ти в час ли си? "Били са тези преди нас." Ами щот са "били" затова и ти "си"! ......Май е било по-добре някой от тях да си е изсипал сперматозоида на равното, с артефактите и ... тогава просто нямаше да има кой да пише тези глупости!
цитирай
8. анонимен - Српски Шоп - Ариец!
25.10.2012 17:29
Седмицата-а! В Равадиново строи падишаха! Там е Високата порта и можеш да почукаш на вратата заднишком!
цитирай
9. mglishev - Никакво уважение
25.10.2012 18:59
анонимен написа:
В статията има няколко точни неща, но определено не всичко. В продължение на хиляди години по нашата земя са живели хора. От това следва, че на почти всяко равно място могат да се намерят археологически останки. Трябва ли всички те да се изследват и разкопават? Според мен не е нужно. Археологията е практическата част на историята. Тя я допълва евентуално с доказателства и това евсичко. Показването на златни накити от гробници на владетели и обикновенни хора е лошо като самоцел. Вие бихте ли желали някой след 500 години да ви разкопае гроба и да ви изнесе костите в музей?
Историята трябва да се записва, да се помни, но това не значи да се разкопава навсякъде в търсене на нещо, което да ни подкрепи националното самочувствие.
Цар Симеон е бил голяма работа, но .... е умрял преди векове. А ние днес голяма работа ли сме? Трябва да познаваме историята си, но за да се учим от нея, а не за да се пъчим какво сме били. Защото не сме били. Били са тези преди нас.
Колкото до къщичката до руското посолство. Бил съм там преди време и говорих с човека, който я пазеше (мисля че не и беше собственик). Тази година бях и в Равадиново. И мога да кажа, че това което се строи там е невероятно. И елементите от къщичката се реставрират и се вписват много добре в новото място. И усещането ми е, че човека който строи въпросното място влага също толкова в строежа си, колкото и дърводелеца, който е строел къщата.


към подобен начин на мислене. Отвратен съм.
цитирай
10. анонимен - Като отговор на болката с която п...
25.10.2012 21:14
Като отговор на болката с която пишеш ти изпращам линк за причините, породили такова престъпление към България и историята ни.
http://fr.scribd.com/doc/39011932/Georgi-voinov-Genocidut-i-holokosta-nad-Bg

Само не приемам обвиненита ти към народа.
Ти пишеш така: "И тогава всички стотици хиляди футболни патриоти, които уж изгарят от любов към България, ще си трайкат, та дори може и да идат да чуят някоя чалгица сред прясно замазаните стенописи. Нация от мишоци и проститутки, управлявана от нагли престъпници. Място, където нищо читаво не вирее. "

Кой ти позволява да говориш така за моя народ?

Това което в момента се случва в България не е случйно. Всичко е добре обмислено и се ръководи от Плана за тотално унищожние на родината ни и народа и. Разбира се архиологията не прави изключение.
Не ни обвинявай, че поради липса на информация не сме реагирали. Ще дойде време, когато от управлението на Бойко Борисов ще остане само един лош спомен. Ще дойде време, когато ще събаряме пътища и хотели за да изравяме историята си. Ние сме така зашметени от случващите се безобразия на всички нива и с всичко заобикалящо ни, че и вече не реагираме.
Враговете ни са много силни и хитри, но няма да се предадем.
Тормозът, който преживяваме няма да успее да ни убие, по-скоро ще ни закали и един ден ще се говори за народа на България, като за спасител на човечеството.
Ти видаш "мишоци и проститутки", аз пък виждам един много лош човек, манипулатор, който написа този постинг именно с цел да излее от отровата си в душите ни, използвайки принципа - между две истини, една лъжа.
Разобличен си. Не ти прави чест.
цитирай
11. joysii - Археологията е практическата част ...
25.10.2012 21:16
Археологията е практическата част на историята. Тя я допълва евентуално с доказателства и това евсичко.
.......................
Тоя па!
А откъде историята черпи своята информация,бе?
Да не я чете от звездите?
Точно обратното е - археологията пише историята.
цитирай
12. raders - О Боже!!! Ами така е - в държавата на ...
25.10.2012 21:18
О Боже!!! Ами така е - в държавата на идиотите, се разпореждат мафиотите.
цитирай
13. анонимен - do gli6ev
25.10.2012 21:35
vsi4ko e mnogo dobre presmetnato,a ne kakto se izkazva6 -bezhaberie i tempodobni. evreiskata zgan vnedrena v pravitelstvoto ni znae kakvo pravi i za6to go pravi,i ne mi e iasno tazi nevinna naivnost koiato laha ot vazmu6tenieto ti otgovaria li na natrupanite ti znania koito te praviat dostoen oponent na istorici i arheolozi? nima ne dopuska6 4e vsi4ko e dobre presmetnato i ce celiat v zali4avaneto na na6ata strana kato nacia i darjava. pozdravi.
цитирай
14. анонимен - do gli6ev
25.10.2012 21:38
vsi4ko e mnogo dobre presmetnato,a ne kakto se izkazva6 -bezhaberie i tempodobni. evreiskata zgan vnedrena v pravitelstvoto ni znae kakvo pravi i za6to go pravi,i ne mi e iasno tazi nevinna naivnost koiato laha ot vazmu6tenieto ti otgovaria li na natrupanite ti znania koito te praviat dostoen oponent na istorici i arheolozi? nima ne dopuska6 4e vsi4ko e dobre presmetnato i ce celiat v zali4avaneto na na6ata strana kato nacia i darjava. pozdravi.
цитирай
15. mglishev - А, не,
26.10.2012 00:10
на латиница - не.
И се пише "сган", а не - "зган". Той Стефан данаилов пишеше "збогом", ама барем на кирилица.
Колкото до евреите, аре не при мен. Аз съм им фен.

Следващият!

---------

@11: Аз сам си позволявам да пиша за собствения си народ, както виждам нещата. Не вярвам вече във "величието на народа". Този наш народ, дето си избра да бъде управляван от селяндур из домашната прислуга на мъртвия тиран...
цитирай
16. hinki - Дворецът на Рачо Ангелов.
26.10.2012 01:53
Обичах това място и често водех децата си, докато къщичката беше там....

http://www.sofia.bg/pressecentre/press.asp?open=9&sub_open=32420&nxt=180

Каква е истината в края на краищата? Добрият меценат приема къщичката на Рачо Ангелов в двора си в Равадиново и така го спасява за България и българите?
Може би това не е лоша сделка и за роднините и за паметника, тъй като, ако беше останал в парка, вероятно щеше да се разруши или изгори.
Имаше ли друга алтернатива?
цитирай
17. mglishev - Hinki,
26.10.2012 03:57
Глупости, моля, ама че наивност. Добрият чичко меценат...

Ей, лошо било да те четат повече хора. Коментират главно идиоти. Сега ще се почнат коментари по странични неща... А става дума за некропол при Дрен. За бетона отгоре.
цитирай
18. d3bep - А ти освен от новините от някъде д...
26.10.2012 09:54
А ти освен от новините от някъде другаде образоваш ли се?

Щото моят опит показва, че археолозите са не по - малко прикрити от правителството.
Това не е единствената находка, дето е обявена и вписана в музеен фонд месеци след като е намерена.
Познай защо е така.
Причината е сходна с таз ии че много находки изобщо не се публикуват.

Намерили златно съкровище в началото на годината, а го заявяват в края.
И аз какво да направя?
Да взем кирката и да одя да лупам по бетона. Това ли ?

Очевидните възможни причини са две:
- опитвали са се да покрият части от съкровището, често срещано явление;
- играли са играта на правителството; крили са за да няма обществена реакция срещу това, коеот правителството е намислило, и са очаквали отплата. Не са я получили, както е характерн оза нашето правителство.
Иманярите са смешно извинение са обект с таквиа средства, неспирни разкопки(той иманяра не се сеща като има разкопки че има за разкопаване видиш ли, ами като поискат закрила за обекта го излагали тогава на РИСК от иманяри, смех) и строяща се магистрала. Очевидно са играли някаква игра ,вероятно са чакали и пари за нея, сега се оказват излъгани и надават вой...

Предлагаш ми тоест да участвам в личното им отмъщение при иначе свършен факт. Не, мерси, интелигентността ми не го позволява.

Жал ми е за обекта, ама аз мисля че и от двете места съм изигран.
Отделно попадналото в ръцете на НАИМ за мен не е обществено достояние, макар че в закона друго пише, та не съм сигурен каква борба точно водя или е моята борба...

Но във случая виновен е който е мълчал. Археолозите. Очевидно са мълчали с причина, която изобщо не е толкова чиста и свята, допуснали са дори бетонирането без да нададат вой и сега са се сетили че магистралата требвало да се измести...

Те изобщо говореха дезинформация за този обект, халщадски бил при положения че имаше типичен урнфелд по него, накрая открили нещо съвсем друго , укрили го и сега Глишев пише пост, че видиш ли ,аз примерно трябвало да поема вината.
Трябва ли наистина?
Ми създайте канал по който археологическите лобита ДЕЙСТВИТЕЛНО да информират обществеността своевременно и тогава съм готов да поемам и вина.

Те не искат такъв канал, защо ли?
Да не е заради ДРУГИ канали?
цитирай
19. anonymousbulgaricus - Ти поставяш съвсем друг ракурс на ...
26.10.2012 12:36
Ти поставяш съвсем друг ракурс на темата, който също е важен!
1. Проблемът с опазването на културно-историческото ни наследство не е от вчера и не функция от поведението на само това правителство! Той е системен проблем, появил се, избуял и наследен от комунизма, където неграмотни, но за сметка на това идеологически подковани хора формираха както отношението към историята и археологията, така и отношението на обществото към тях!
2. Обществото ни, особено след падането на комунизма е хипер отговорно за две неща - собственото си отношение към историята и археологията - изразява се в почти ежедневно бетониране, разбибиване, разпиляване и т.н. на археологически обекти открити в частни имоти или близо до такива, които не се охраняват. От частното към общественото - обществото е гига неадекватно по отношение на реакцията си спрямо посегателства върху такова наследство. Дрен е пореден пример, но общо примерите са много и ще стават още по-много - софийският колизеум и метрото са далеч по-грандиозни примери за безхаберие спрямо един некропол, за който някой може наистина да каже с право - какво дрънкате кокалите на мъртвите, това е неморално!
2. Държавата - 20 г. няма политика и програма за това как и какво се прави в областта на археологията (и не само) - къде се копае, как се копае, какви са приоритетите, как се финансира, експонира, консервира и съответно как откривателите, общността и държавата печелят от това наследство! Няма. Даже е по-страшно, ако като съвестен гражданин обявиш, че си намерил нещо в двора си и не го бетонираш - плащаш за разкопките и консервацията! Понеже ся пак ни управляват селяни, като през соца, на тех и тази регулация им боде в очите и предложиха да прецакат спасителните разкопки, мисля го дискутирахме някъде.
3. Общността професионална - представлява се от некакви ДС псевдоучени и се управлява от странни хора, като читавите археолози ги мачкат в такава ситуация и нещата са от зле по зле за тях! Освен това стана археологията се приравни от тия комерсанти, в очите на хората в някакво търсене на златни съкровища и сензации или и двете!

И конкретно към случая Дрен!
Хората намериха нещо и почнаха да проучват, като сигнализираха, че им трябва повече време и ресурси, защото обектът е огромен.
Държавата ги смачка и ги обяви и тях и други подобни на тях за саботьори и некакви само мрънкащи за пари псевдоучени дето спират магистралния прогрес!
Медиите пописаха два три дни и заминА - никакаква институционална подкрепа от НИМ, Министерство на културата и т.н. държавни институции и никаква обществена подкрепа, която да предизвика реакция и да доведе до промяна! Най-страшно е, че точно тия дето по блогове и по форуми обясняват какви били българите и как некой им краде все историята и т.н., снимат се в добра форма по потници и техните клакьори или изпадат във виртуални оргазми или псуват всеки дръзнал да каже нещо друго - ни дума ни вопъл ни стон. То така по-лесно по нетя да проповядваш върху материали от уикито и туристически снимки, напоследък и от "прародината Кавказ...." даже се появиха в блока, ама да спретнеш една петиция, една подписка, един протест, да отидеш като доброволец на разкопките, че да помогнеш да станат по-бързо.... Ниц, но след като се появят в нета снимки от пернишкия музей ще има ---- аууу какви нови доказателства за "траките", как ни окрадоха историята, как ни ...... Това е обществената драма.

А лично аз вярвам, че всеки, който професионални или любителски се интересува от история и пише на тая тема - поне веднъж трябва да е хващал мотиката, количката и четката и да покопавал на терен, че да види за какво става дума и как се случва на практика! Разкопки бол и навсякъде и никой никого не спира да иде и да свърши полезна работа - точно обратно!

Тъй че, имаме кофти законодателство, кофти държавно отношение, кофти обществено отношение и кофти професионална гилдия. А за Дрен - магистралата спокойно можеше да се премести с 50 метра - който е ходил там и е минавал без да е инженер може да го види, това едно на ръка и второ - обектът не е само под асфалта - има работа там за две поколения архелози при добро финансиране, отделно трябваше да се направи подстъп към него, инфраструктура от магистралата и т.н., както е по-света, дори за останалата част. Само дето подозирам, че като отрежат ленатата и като няма финансиране ще остане малко в страни и като минаваш със скорост под 120 да видиш, че е имало нещо, затънало в кал и бурени, а в останалата част ще плъпнат иманярите. Отделно при толкова голям некропол, нали се сещаш, че трябва да има селище и понеже там море няма, а и не е от най-гъсто заселените месат на Балканите... едва ли се е изпарило в небитието - стои някъде там и чака да бъде разкопано, ама пак ще го минат първо иманярите!
цитирай
20. mglishev - Anonymus,
26.10.2012 13:41
мерси, спестяваш ми един куп излишни обяснения :)
цитирай
21. d3bep - Проблема с Дрен общо взето ми е ясен и ...
26.10.2012 14:36
Проблема с Дрен общо взето ми е ясен и доста отдавна пиша по блоговете тук за него.

НА ДРУГО НАБЛЯГАМ.
Крили са археолозите, че имат особено ценни находки оттам.
Допуснали са ВЕЧЕ ДА Е ПОСТРОЕНА МАГИСТРАЛАТА.
А сега, при свършен факт, ми "вадят коза с великолепните открития" и търсят виновен че бетона е вече ударен.

Ами къде бяха тогава? Тогава поискаха само отсрочка и за всичко друго си мълчаха. Не е ставало дума да се маха магистралата.
Очевидно им е било обещано нещо да мълчат, което не се е случило и сега се разпищяха.
При СВЪРШЕН ФАКТ. А ние не сме го знаели преди ,знаели са го те!
Е, аз не жаля ни едните ни другите...

А и Дрен не жаля...
Колкото и абсурдно да ви звучи, Дрен е щастливец.
Ако магистралата минаваше на 50 метра от Дрен, НИКОЙ НЯМАШЕ ДА ДАДЕ ПАРИ ЗА РАЗКОПКИ.
ДРЕН Е ИЗВЕСТЕН ПОНЕ ОТ 30 ГОДИНИ И ОЩЕ ОТТОГАВА Е ОЦЕНЕН КАТО ОБЕКТ С ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН ПОТЕНЦИАЛ ОТ АНТИЧНАТА И ПРЕДАНТИЧНАТА ЕПОХА.
Глишев може и да не знае, ама за Дрен се знае много отдавна.
Разкопките по него почнаха ЗАРАДИ МАГИСТРАЛАТА.
Ако магистралата минаваше в страни, Дрен пак щеше да го духа... ветъра. Факт.

Известни са още стотици обекти ,които просто си стоят....
Никой не ще да ги копае.
Затова, не псувайте магистралата. Понеже сме България, молете се да има още магистрали.
И ако некой ви пита ,чертайте там магистрали през неразработени археологически обекти.
Има в сТАРА зАГОРА, нОВА, В бУРГАСКО, В сТРАНДЖА...
Чертайте магистрали :)
цитирай
22. anonymousbulgaricus - Не псувам магистралата, напротив ...
26.10.2012 15:15
Не псувам магистралата, напротив много ми е удобна точно тази и чакам с нетърпение да я завършат, въпреки че нали уж щеше да е магистрала до Дрен, ама се оказа четрилентов път, ся продължението не зная кво го правят.

Ами, археолозите, тези на терен нищо повече от това дето казаха, не могат да кажат! Т.е. те са викнати затова, че булдозера се е натъкнал на гробище и да спасяват. Същото е и със спасителните разкопки по Тракия, Марица и Хемус. Няма нормативна уредба, нито воля за създаването на такава, която да каже, че ако археологическия обект... и т.н. инфраструктурния се мести и толкоз! Те са викнати да спасяват и спасяват! От тях зависи и могат да определят само времето и ресурса който им е нужен за тези разкопки. Те се опитаха и няколко пъти казаха, че не им е достатъчно нито едното нито другото, дойдоха министри, премиери и т.н. нашокаха им ряпата и случая потъна.

Какво са спасявали и е излезло - вече минах в музея, интересно е! Какво не са успели въобще да спасят или е заминало някъде - не зная... Това дето остава до магистралата е много, обаче за него няма ни план ни проект, а иманярите тичат и на тях това не им е нужно.

За другия проблем с начина по-който не се урежда мястото като туристическо и достъпно за хора и научна работа - факт! Ако си ходил в тоя край, има един път от Перник за Кюстендил. И там на входа на Перник на завоя на реката от с. Църква към града има тракийско светилище.... Открито при прокарването на пътя... Какво има около него и е имало не се знае - под бетона е и под промишлените площадки, но самото светилище са запазили.... Разделили са двете платна и то е между тях и.... до него никакъв достъп, а всяка пролет и есен като почнат валежите или изпуснат язовира им - Струма го залива и превръща в кално блато. Ако искаш да го видиш... пробвай се да спреш на магистралата докато край теб фучат бесни гоуфове и местни ругатни! Тва е!

А археолозите изрично молят, ако открият на някой обект злато да не се казва, че има такива открития докато не си свършат работата, щото в момента, в който се чуе, че е изпиукал металотърсач, трябва да викаш жандармерията с кучета, че да може да продължиш разкопките както трябва. Щот за иманярите това керамика, зидария, кокали, пластове, култури.... нема братче, багера или направо бомби и хайдеее .... ходи после се оправяй. Даже тази година като ходих на разкопки, пак ми го напомниха това, въпреки че самото място вече е посъсипано от иманяри....
цитирай
23. анонимен - Подпоручик Ч.
27.10.2012 10:19
Пари за археологически разкопки и поддържане и реставриране на културно-исторически паметници всъщност се дават и то не толкова малко:

http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2012/10/26/1933575_stroiteli_na_drevna_bulgariia/?sp=0#storystart

Зависи със сигурност от "удобността" на обектите.

Нищо лошо, че ще се привличат повече туристи или поне такова е намерението.

От друга страна това изглежда и като напън, вписващ се напълно в националкомунистическата координантна система на "България 1300". Великото минало, голямото и от световно значение културно-историческо наследство и т. н. По-добре многото родолюбиви българи да се опиват от това величие и много да не разсъждават за настоящето. Наистина няма какво да се подиграваме толкова на БЮРМ. Различни са само мащабите и степента на неадекватност и ненаучност.
цитирай
24. mglishev - Мда.
28.10.2012 13:19
Подпоручик Ч. написа:
Пари за археологически разкопки и поддържане и реставриране на културно-исторически паметници всъщност се дават и то не толкова малко:

http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2012/10/26/1933575_stroiteli_na_drevna_bulgariia/?sp=0#storystart

Зависи със сигурност от "удобността" на обектите.

Нищо лошо, че ще се привличат повече туристи или поне такова е намерението.

От друга страна това изглежда и като напън, вписващ се напълно в националкомунистическата координантна система на "България 1300". Великото минало, голямото и от световно значение културно-историческо наследство и т. н. По-добре многото родолюбиви българи да се опиват от това величие и много да не разсъждават за настоящето. Наистина няма какво да се подиграваме толкова на БЮРМ. Различни са само мащабите и степента на неадекватност и ненаучност.


Тука е диалектиката. На многото (и родолюбиви) българи им е разрешено да се кланят на великото минало, стига да не им поревне да го съхраняват прекалено енергично. Лошо нема да се възхвалява, примерно, Омуртаг, но лошо има да се опази античен комплекс, неуместно оказал се на пътя към светлото магистрално бъдеще. Може да се прави "реставрация" (с арматури) на Трапезица, но не може да се опази антична Сердика.
цитирай
25. liliyanaandreeva - Не виждате ли, че идва циганизация и ...
29.10.2012 12:09
Не виждате ли,че идва циганизация и затриване на всичко стойностно?
цитирай
26. анонимен - Обичах това място и често водех д...
29.10.2012 12:55
hinki написа:
Обичах това място и често водех децата си, докато къщичката беше там....

http://www.sofia.bg/pressecentre/press.asp?open=9&sub_open=32420&nxt=180

Каква е истината в края на краищата? Добрият меценат приема къщичката на Рачо Ангелов в двора си в Равадиново и така го спасява за България и българите?
Може би това не е лоша сделка и за роднините и за паметника, тъй като, ако беше останал в парка, вероятно щеше да се разруши или изгори.
Имаше ли друга алтернатива?

Здравей,
Познаваме се с теб - аз съм Анелия, последно се видяхме на Шито рю семинар. Да, има алтернатива, но никой не иска и да чуе за нея - никой от тези, от които зависи решение за евентуално преместване на дърворезбите в София и експонирането им по подходящ начин. Един от вариантите е в София зоо, за който отдавна имаме съгласието на директора и принципното съгласие на Столична община в лицето на Тодор Чобанов (поне на думи). Бих могла да те поканя на ФБ страницата на инициативата и на една изложба. За съжаление другото, написано от М. Глишев, е истина. За Сердикийския театър едва се пребори навремето един общински съветник, който е и археолог. И то за какво се пребори! ;( Нали трябваше да се построи хотела, поне не унищожиха съвсем всичко..
цитирай
27. mglishev - Анелия,
29.10.2012 16:17
анонимен написа:
hinki написа:
Обичах това място и често водех децата си, докато къщичката беше там....

http://www.sofia.bg/pressecentre/press.asp?open=9&sub_open=32420&nxt=180

Каква е истината в края на краищата? Добрият меценат приема къщичката на Рачо Ангелов в двора си в Равадиново и така го спасява за България и българите?
Може би това не е лоша сделка и за роднините и за паметника, тъй като, ако беше останал в парка, вероятно щеше да се разруши или изгори.
Имаше ли друга алтернатива?

Здравей,
Познаваме се с теб - аз съм Анелия, последно се видяхме на Шито рю семинар. Да, има алтернатива, но никой не иска и да чуе за нея - никой от тези, от които зависи решение за евентуално преместване на дърворезбите в София и експонирането им по подходящ начин. Един от вариантите е в София зоо, за който отдавна имаме съгласието на директора и принципното съгласие на Столична община в лицето на Тодор Чобанов (поне на думи). Бих могла да те поканя на ФБ страницата на инициативата и на една изложба. За съжаление другото, написано от М. Глишев, е истина. За Сердикийския театър едва се пребори навремето един общински съветник, който е и археолог. И то за какво се пребори! ;( Нали трябваше да се построи хотела, поне не унищожиха съвсем всичко..



Конкретно по това: тия дни си писахме със Сю, но лично аз съм по-скоро скептик за дървения замък. Все пак - дано не съм прав. Успех!
цитирай
28. анонимен - За съжаление в България признак на ...
29.10.2012 18:46
За съжаление в България признак на успял е равностойно на крадец .Колкото по успял , этолкова по- голям крадец! Четох коментар на Германтигър и въпреки ,че ме жегна, за съжаление е прав, истинската работа в България не се цени. Вярно е че първият милион навсякъде е съмнителен- справка Форд, но оттам нещата се избистрят. След него мътилката се избистря. Не и при нас обаче, тя се засилва.Аржеолозите не са светци, много неща са" потурчени" именно от тях, хайде да не коментирам, защото имам поглед върху работата им.
цитирай
29. анонимен - До М. Глишев
29.10.2012 21:30
mglishev написа:
анонимен написа:
hinki написа:
Обичах това място и често водех децата си, докато къщичката беше там....

http://www.sofia.bg/pressecentre/press.asp?open=9&sub_open=32420&nxt=180

Каква е истината в края на краищата? Добрият меценат приема къщичката на Рачо Ангелов в двора си в Равадиново и така го спасява за България и българите?
Може би това не е лоша сделка и за роднините и за паметника, тъй като, ако беше останал в парка, вероятно щеше да се разруши или изгори.
Имаше ли друга алтернатива?

Здравей,
Познаваме се с теб - аз съм Анелия, последно се видяхме на Шито рю семинар. Да, има алтернатива, но никой не иска и да чуе за нея - никой от тези, от които зависи решение за евентуално преместване на дърворезбите в София и експонирането им по подходящ начин. Един от вариантите е в София зоо, за който отдавна имаме съгласието на директора и принципното съгласие на Столична община в лицето на Тодор Чобанов (поне на думи). Бих могла да те поканя на ФБ страницата на инициативата и на една изложба. За съжаление другото, написано от М. Глишев, е истина. За Сердикийския театър едва се пребори навремето един общински съветник, който е и археолог. И то за какво се пребори! ;( Нали трябваше да се построи хотела, поне не унищожиха съвсем всичко..



Конкретно по това: тия дни си писахме със Сю, но лично аз съм по-скоро скептик за дървения замък. Все пак - дано не съм прав. Успех!

Знам :-)
цитирай
30. анонимен - Опазване
30.10.2012 08:07
На картинката долу виждате археолога Манол Глишев да опазва тракийска гробница от подлите иманяри!

http://www.public-republic.com/wp-content/uploads/2011/glishev/3.jpg
цитирай
31. анонимен - Всички на протест!
30.10.2012 08:12
Долу виждате археолога Манол Глишев който е повел други археолози на протест срещу иманярството!

http://www.public-republic.com/wp-content/uploads/2011/glishev/1.jpg

Ето тука щурмуват парламента за да докажат правотата си, води ги Манол Глишев!

http://www.public-republic.com/wp-content/uploads/2011/glishev/2.jpg
цитирай
32. анонимен - Празнуване
30.10.2012 08:24
А ето тук другарят Глишев празнува опазването на поредният археологически обект от грозните посегателства на тракедонистите!

http://www.public-republic.com/wp-content/uploads/2011/glishev/4.jpg
цитирай
33. d3bep - Ей, луд на шарено. Магистралата ...
31.10.2012 09:00
Ей , луд на шарено.
Магистралата свърши.
Виж това:

http://www.kultura.bg/bg/article/view/20226
http://www.kultura.bg/bg/article/view/20225

Очевидно друзята от герб активн осе готвят за живота след изборите.
Сега са намислили да свалят статута на защитени археологически обекти по бързата процедура.

Ако претендираш че наистина си заинтересован и ако претендираш ,че реално си в тея неща, тук е момента да се намесиш.
Детинщините ти против вече построената магистрала предполагам на всеки е ясно, са поредните ти празни приказки, за които изобщо не си помислил как ще платиш масрафа. Там е можел ода се действа. Преди година. Сега вече само постове може да се публикуват.

Тука е проблема.
Ако този закон се приеме, Дрен е капка в морето. Отидоха всички археологически обекти, които някой реши, че може да му носят кинти....
Тука е моментаи мястото да сепротестира и да се налива акъл...

Ами давай да видим. Заинтересован ли си или си празнодумец, и има ли беге наука или само сборище на дървени форумни философи.
Очаквам да чуя каква е позицията и плановете ви по въпроса.
цитирай
34. mglishev - Вече отговорих
31.10.2012 14:40
на това.
цитирай
35. анонимен - Допълнение към написаното от Анонимус Булгарикус
31.10.2012 19:01
Анонимус Булгарикус, общо взето си прав, но има подробности. Иманярството е професия сигурно толкова древна, колкото проституцията. Лошото при нас е , че в някои места-не малко, се е превърнало в поминък.Хората са принудени ,за да оцелеят, няма с какво да изхранват семействата. Да ги напада човек е все едно да ги обвинява защо са живи.Законът, с който авторите му със сигурност се гордеят е дело на пенкилери, които за съжаление точно от това не разбират. Сигурно могат да напишат хубав закон за нещо друго, от което разбират, но не и за това.
Сакън, моля ти се , не ме карай да ходя да копая с археолозите. Сигурно по-добре ще свърша тази работа от тях. Но аз си имам закон, до археологичен обект на разстояние по-малко от един поглед да не пристъпвам.Молеше ме нашият кмет да жвърля поглед на разкопки в нашия град. Скочих като ожилен, казох му това и той ме разбра.Утре ще ме обвинят, че съм задигнал оттам златното руно.
Имаше период, в който работихме добре с музеите. Но той е в миналото и си отиде много преди проф Юрукова. Младите момчета сега, с качества, няма кой да въведе в тънкостите. Те наивно вярват , че иманярът ще отиде в музея ще чака няколко години да му платят 20 лева и за капак ще покаже точното място ,където е намерил обекта. Блажени са верующите!
Просто законите са нагласени в полза на големите хиени. Така е който плаща ,поръчва и музиката
цитирай
36. анонимен - На вниманието на младия археолог Глишев
31.10.2012 19:26
Държа и на вашето мнение за написаното , адресирано домоя приятел Анонимус Булгарикус Да , приятел, нас ни обединява любовта към България, въпреки, че по различни пътища стигаме до нея!
цитирай
37. ivansimeonow - Труден ребус
31.10.2012 20:46
Написаното в № № 35,36 подкрепям сто процентово. Много ми прилича на написано от мен. Пък кой знае, в тази наша държава всичко е възможно!
цитирай
38. mglishev - Анонимен 35, 36
01.11.2012 01:53
Нямам съчувствие към иманяри. За мен това са рушители. Ама били бедни. Или да намерят друго, или да емигрират. Стига сиромахомилство. Никой освен шепа връзкари не се ражда с добри възможности в България. И все пак не всички ставаме иманяри. Някои учим и бачкаме. Други унищожават безценни старини. Не мога да бъда на тяхна страна. "Вий сте от тез 'ора, дет' са за затвора", пеят едни бардове.

Инак е вярно, че законът у нас не насърчава хората по никакъв начин.
цитирай
39. ivansimeonow - Млад си, явно не си даваш сметка к...
01.11.2012 21:08
Млад си, явно не си даваш сметка какво казваш Става дума за затънтени, балкански села, с доста възрастни хора, които нямат поминък. Да емигрират?! Можеш да емигрираш ти, докато не си навършил 35 години, но тези с два пъти повече е безотговорно да им се дава такъв съвет
Другата страна на медала е , че много от твоите събратя са на принципа от притчата- Каквото ти е писано, то само ще те намери, в къщи, няма нужда да се търси. Имал съм близки контакти с Проф Юрукова, проф Милчева, Камен Тодоров, мога да те уверя, че те такъв закон ,ако зависеше от тях нямаше да допуснат. Защо ще режат основен клон на дървото?!
Шепа връзкари. Да , ама във всичко. И капиталисти назначиха, какво да говорим.Говориш за шепа, но има сръбска поговорка, тя е за капка даже-Капка по капка -вир, динар по динар -сбир.
цитирай
40. mglishev - В затънтените села
01.11.2012 21:11
не възрастните хора са иманяри. Иманярството е работа за пичове на по трийсет-петдесет години.
Иначе е вярно това - има археолози, които крепят иманярщината.
цитирай
41. ivansimeonow - Моля ти се, не ме бъркай с иманярите, ...
01.11.2012 22:57
Моля ти се, не ме бъркай с иманярите, заради тях не се и доближавам до археологични обекти. Защитавам само тези, които го правят, за да оцелеят. Повярвай ми, има такива.Иначе връзката археолози- иманяри е на база лошият опис на обектите или даже липсата. Монета например трети век, без снимка ,много лесно се подменя с друга Иначе иманярите бягат от музея, още в доброто старо време, защото има проблеми с времето на заплащане- често с години се протака.
цитирай
42. anonymousbulgaricus - Иманярството е бизнес и то глобален ...
02.11.2012 14:24
Иманярството е бизнес и то глобален такъв. Разни селяни с магаренца дето копнали и намерили монета и после я продали на черно за 50 лв., а тя струва 1500 на аукцион въобще не са тема. Т.е. те са жертви, защото са най-малката брънка от процеса.

Тези бедните от селата са далеч по-опасни не с това, че ще вземат нещо и ще го шитнат, щото това лесно се хваща и лесно се проследява, ако има кой да го прави. Те са вредни (и не само бедните де) с две други неща - като им потрябват камъни или инертен материал или нещо по така, къде първо отиват? Сам се сети - много повече крепости, църкви, манастири и въобще сериозни строителни обекти са унищожени от този тип дейност през вековете, а не от войски на нашественици и т.н. - факт.
Второто е, писах го вече - копваш, виждаш мозайката, гроба, част от градеж или каквото там, оглеждаш, че няма нищо ценно преносимо или ако има го прибираш и.... бетона отгоре!

Това е отношение и култура на поведение, която облечена във власт се мултиплицира в калпаво законодателство, в държавно иманярство, в заливане на историческа старина с хиляди кубици бетон, а не с 2-3 бъркала - не че резултатът е различен, но просто да илюстрирам мащаба!

Това е и моят гняв към формуните радетели на българщината дето стъкмяват всякакви истории за произходи, съчиняват и измислят на тема пресънувано или звездите ми го говорят, но като трябва да се направи нещо реално за опазване на това културно историческо наследство са пас, а след това - виновен е естествено световния заговор срещу българите - направен и реализиран обаче от българи, а те самите със своята пасивност - преки съучастници, които викат "дръжте крадеца".

Не може този проблем да се реши от историците или от археолозите - те са критично малка и заинтересована маса, която държавната машина прегазва когато и както си поиска! Да не говорим, че и сред тях има, за съжаление мошеници, които ползват иманярството за набавяне на свои "открития" или откровено свързани с иманярската мафия такива!
цитирай
43. mglishev - Анонимус,
03.11.2012 15:07
прав си, но като не са историците и археолозите - какво да се прави? Трябва да се почне явно от много далеч, още със законодателството, образованието и възпитанието. Изглежда, че все още сме в 1850 г.
цитирай
44. mglishev - Анонимус,
03.11.2012 15:08
прав си, но като не са историците и археолозите - какво да се прави? Трябва да се почне явно от много далеч, още със законодателството, образованието и възпитанието. Изглежда, че все още сме в 1850 г.
цитирай
45. ivansimeonow - Прав си Анонимус Булгарикус. Преди ...
11.11.2012 15:06
Прав си Анонимус Булгарикус.
Преди години в махалата в Поморие, пред една от къщите видях база-колона пред вратата, от мрамор с няколко редов надпис на гръцки. Попитах собствениците какво ще го правят. Предложиха ми, ако искам да го платя, иначе го зазиждат в основите на къщата. Пощурях. Поисках един ден. Преписах текста и отидох при проф Карайотов .Очите му светнаха. Каза, че тук се изясняват роднинските връзки между Реметалк, Реоскопур и Котис. Случайно срещнах приятел от турските села , лекар. Помолих го за помощ . Дойде човекът с кола ,с ремарке. Голям е бил ентусиазмът ни и сега от време на време минавам и гледам мрамора и се чудя как сме ги качили четири човека тези няколко стотин килограма Но цената беше да се спаси
цитирай
46. ivansimeonow - Защо написах горното? Защото по ...
11.11.2012 19:52
Защо написах горното? Защото по схемата на сегашния, а пък и на предишния закон базата на статуята щеше да стане част от основите на строящата се къща и нищо нямаше да попречи за това. Защото:
1/ Декларирането й щеше да спре строежа, а намерилите я там искат най-малко това.
2/ Дори да я занесат в музея и както правят иманярите да обяват лъжливо място на откриването й, няма да получат веднага пари, а след година, две или повече
Спомням си как най-голямата находка на римски фолиси от Близнак беше погубена вследствие тези неуредици- става дума за десетки хиляди фолоси в отлично състояние. Проф. Карайотов я беше определил като хазната на имп. Лициний Просто музеят трябва да разполага със средства , да има упълномощени и отговорни специалисти, който да действат бързо, горе долу като банка След като музейните специалисти не са в състояние да открият всичко, а пък нямат и интерес, не трябва да се пропущат такива случайни открития, защото и тук, както и горе не става дума за иманярски находки, а за случайни открития. Музеят вследствие най-вече на закона ги поставя под общ знаменател. Иманярът почти сигурно няма да иде в музея, но случайният откривател със сигурност ще го направи и разочарованието му ще е голямо
цитирай
47. anonymousbulgaricus - прав си, но като не са историците и ...
12.11.2012 15:10
mglishev написа:
прав си, но като не са историците и археолозите - какво да се прави? Трябва да се почне явно от много далеч, още със законодателството, образованието и възпитанието. Изглежда, че все още сме в 1850 г.


По отношение на културно-историческото наследство на земите ни, даже сме по-зле от 1850 г., защото именно държавната политика последните 50+20 години е тази, която доформира това отношение и го превърна в грозна черта от поведението и характера на българите! Хем от една страна помпозно-кресливо самохвалство на база открити съкровища, които странно защо пътуват из света, а не си стоят тук, за да водят туристи, а от друга пълно безхаберие и унищожително поведение. Дет се вика, ако бяхме на нивото на 1850 г. дворецът на Галерий, крепостните стени, колизеума и въобще цяла антична и средновековна Сердика нямаше да е унищожена по този варварски начин и щеше да има шанс да се експонира и да остане за поколенията - примерно! Сега пак - Свещари хукна за Лувара, а никой не дава пари на археолозите да изкопаят цялата гробница и да извадят всичко. На бас, че до следващия археологически сезон от там ще са минали поне няколко багера и ако остане тук таме запазен каманак и некой керамичен инвентар и кокал ще е цяло чудо. Ама ще ги калесват в Лувъра, още преди да са изложени в български музей и проучени!

За археологията понякога е далеч по-добре, особено в България, модерното да не я докосва, защото просто я унищожава или експонира по безобразен начин близък до пълно унищожение. В това число и някои реставрации са направо престъпление към науката!

Да, законите трябва да се променят и да дадат възможност за съжителство между археологическите обекти, които са по-малки и частните имоти, но това очевидно няма да стане, ще стане да бетонират стария Пловдив, Копривщица, Ковачевица, Жеравна и т.н., както съсипаха стария Несебър!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mglishev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 8625612
Постинги: 1097
Коментари: 8098
Гласове: 5671
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Всичко, което може да се намери на български за Толкин
2. Който не чете на руски, губи много. Недолюбвам Русията, но обичам безплатните им онлайн библиотеки.
3. За англите и саксите. На английски
4. Най-забавният начин да се учи староанглийски
5. Азам Али - любимата ми певица.
6. Тук може да се играе викингски шах онлайн :)
7. Форумът на списание Бг-наука - много весело място, пълно е с непризнати гении :)
8. Блогът на Венцислав Каравълчев - прекрасни текстове по църковна история
9. Блогът на Владислав Иванов - средновековна балканска (и не само) история
10. Venetian Red - блог за изкуство. Най-вече история на изкуството и впечатления от изложби
11. "Виртуални строфи" - стихотворения от блогъри
12. На Понтис/Стефан блогчето. Има приятни неща.
13. Страхотен блог на нормален човек с умерено елитарно мислене.
14. Зло куче: мисли, ръмжи, хапе.
15. Още един блог на нормално мислещ, интелигентен човек.
16. "Ъплоуднати постинги за делитване" - най-добре осмяната булгарелска простотия
17. Милен Русков, единственият жив български писател
18. "Целият изгубен свят": блог на chris. Отлични стихотворения. Ей, не е мъртъв българският език!
19. Трънки и блогинки
20. В крак с времето!
21. Средновековна и ренесансова музика онлайн!
22. Блогът на Димитър Атанасов - текстове без фризура
23. Една чудесна приятелка пише там и ми се ще да ми е в блогрола :)
24. Кака Сийка - умен тип, бяга от клишетата