Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.10.2012 11:50 - Ейлмер от Малмсбъри: средновековният авиатор
Автор: mglishev Категория: История   
Прочетен: 5387 Коментари: 7 Гласове:
4

Последна промяна: 31.10.2012 13:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
С благодарности към г-н Михаил Матеев. 

imageТемата е за един очарователен куриоз от Средните векове. Ще се опитам да я поставя в културния й контекст, но си признавам, че преди всичко съм възхитен от личността, свързана с този епизод. За мен това е изключително вълнуващ момент. 

Около 1125 г. ученият бенедиктинец Уилям от Малмсбъри завършва произведението си "Gesta regum Anglorum" или "Деяния на английските крале". Той пише приблизително по едно и също време и донякъде съгласувано с Галфрид от Монмът, за когото съм писал другаде, с Ордерик Виталис от Нормандия и с други значими автори по англо-нормандска история от плодоносния XII в., но е много по-добър стилист от тях. Пък и фактологията му далеч ги изпреварва. Той изобщо е високо ценен от английските историци и писатели от по-късни времена. 

В първата книга на съчинението си Уилям покрай други неща разказва и една удивителна история, свързана със стар монах от същото Малмсбърийско абатство, където живее и пише самият той. Разказът вероятно е изложен пред Уилям от възрастни бенедиктинци, които си спомнят също стар човек от времето на собствените си младини. Тоест описваните събития трябва да са се случили между 984 и 1066 г. 

През късната есен или зимата на 1066-1067 над Англия за пореден път се вижда Халеевата комета. Знаменателно, би казал всеки, който знае, че в Средновековието на кометите са приписвали злокобно влияние над човешките съдби. И наистина, същата есен Англия е завладяна от нормандския дук Гийом или Уилям, което носи много промени и много скърби на Острова. Възрастният куц монах Ейлмер или Елмър от Малмсбъри възкликва пред събратята си монаси: 

Quote

- Дойде, нали? Дойде отново, ти, извор на сълзи за много майки. Дълго време мина, преди пак да те видя, но сега си много по-ужасна, защото носиш със себе си гибелта на страната ми.

Явно Ейлмер е смятал Халеевата комета за поличба, свързана с нормандското завоевание и страховитите му последици. За да я е виждал и да я е запомнил при предишната й поява седемдесет и шест години по-рано (защото тя се появява на такъв интервал), Ейлмер трябва да е бил роден най-късно в средата на 80-те години на Х в., тоест към 1066 да е бил може би осемдесетгодишен. Но е възможно да не е бил толкова възрастен, а да е объркал Халеевата комета с някоя друга, появила се пак преди фаталната 1066, но след 990 г. 
Човек може да си припомни ужасяващата поличба, вещаеща началото на викингските грабежи: "страшния дракон", увиснал в небето през 793 г. Отново комета. 

Същият Ейлмер бил написал трактат по астрология (днес изгубен), който се е радвал на известна популярност сред събратята му и се е четял с интерес. Изглежда, че старият бенедиктинец е имал траен интерес към небесните явления. 

Много по-рано, още като млад монах, Ейлмер извършва невероятна постъпка. Всъщност извършва първия исторически засвидетелстван авиационен опит в Европа. Уилям пише, че според монасите в Малмсбъри престарелият Ейлмер си припомнял своя експеримент и дори предполагал причината за неуспеха и възможности за подобрението му: 

Quote

"Бил образован за времето си, вече в почитана старост, а на младини бил извършил забележително дръзко деяние. По някакъв начин, не зная точно как, бил закрепил криле към ръцете и краката си и, смесвайки басните с истината, смятал, че ще може да лети като Дедал, хвърлил се по вятъра от една кула и изминал така повече от един фурлонг. Но, подмятан от силата на вятъра и въздушните движения, пък и давайки си сметка за нечуваността на делото, паднал, счупил двата си крака и останал завинаги куц. Като причина за неуспеха си сочел, че е забравил да си предвиди опашка."

Ако сведението на Уилям е вярно и почива на реални спомени за разказа на Ейлмер, събитието трябва да се е случило някъде в началото на XI в., може би в края на царуването на Едмънд Желязното ребро или началото на управлението на Кнут Велики. Фурлонгът се равнява на около 220 ярда или малко над 200 метра. Църковната кула или камбанария на абатството в Малмсбъри по онова време се е намирала на същото място, където е и сегашната кула и според дълбочината на основите на археологическия пласт от донормандския период трябва да е била висока около 15 метра. 

Забележителното в случая е, че тази история показва много интересни детайли от монашеската култура в Англия още в късния англосаксонски период, преди нормандското завоевание. На първо място, Ейлмер и събратята му вероятно познават някаква латинска версия на гръцкия мит за Дедал и Икар. Тоест, тяхната бенедиктинска култура по нищо не отстъпва от тази на континента, където тече или дори вече приключва конфликтът между "стари" и "нови" бенедиктинци, в който се утвърждава ролята на Ордена на св. Бенедикт (или изобщо на западното монашество) като братство на учени книжовници, хора на книгата. Повече за това може да се намери в "Историите на манастира Санкт Гален" от Екехард. 
Дали разказът тук е чисто литературен (тоест подсеща за други монашески източници от по-ранен период) или е исторически факт - оставям на други да преценят. Факт е, че историята за крилатия монах и мотивът с крилатия беглец се появяват къде ли не в литературата. 

Особено интересно е, че Ейлмер от разказа на Уилям проявява желание да експериментира и търси провала си не в Божия проява, а в техническа грешка. Все пак разказът на Уилям и самият полет на Ейлмер изпреварват рационалистичните и механични предположения на Роджър Бейкън с поне век. Ако полетът на Ейлмер е факт, тогава в провинциалната, все още относително изолирана англосаксонска Британия, предполагемо неповлияна от монашеската интелектуалност на Франция, е осъществен не просто скок или опит за летене, а истинска мисловна революция. В XII в. шартърската школа започва да проповядва, че между Божия акт на сътворение и всички ежедневни прояви на материята има огромна поредица напълно естествени причинно-следствени връзки, които могат да бъдат изследвани. Истинска интелектуална дързост. И нищо чудно - това е само част от недооценената роля на християнската Църква в интелектуалното развитие на Европа. Това е предпоставката, от която зависят откриването на вятърната мелница, по-късните монашески експерименти с барут, както и прочутите изявления на Бейкън за развитието на машините (включително летящи). Но Уилям от Малмсбъри завършва произведението си преди пълния разцвет на Шартър, а Ейлмер трябва да е извършил скока си още век по-рано. 

Малка крачка за Ейлмер, огромен скок за човечеството.Гласувай:
41. mglishev - Една неточност:
01.11.2012 02:22
Халеевата комета се вижда през март. Ако Ейлмер е видял кометата през март 1066 (а не през есента или зимата, както неправилно съм написал), тогава той трябва да е нещо като пророк, защото през март още не е започнало нормандското нашествие. Възможно е Уилям от Малмсбъри да е искал да припише именно пророчески дарби или поне астрологически умения на Ейлмер.
цитирай
2. d3bep - Интересно. Ако разказът е истор...
01.11.2012 14:09
Интересно. Ако разказът е исторически, много интересно.

Добре де, аз съм мяркал другаде, но сега не мога да се сетя точно къде, нещо като описание на дирижабъл или летящ балон от ранната османска империя...
Имаш ли идея за това, и чувал ли си нещо подобно. Не знам доколко си запознат със средновеновните османлии, но на тях също упорито им се приписват авиационни опити. Бих се радвал на малко повече информация по случая - ако знаеш, и разбира се ако сведенията са адекватни.

Опасявам се ,че дори и да е вярно, европейския "научен монопол" на Монголфиетата няма да се предаде лесно, хеле пък пред некакви си султани.
цитирай
3. mglishev - От ранната?
01.11.2012 14:35
Тоест от петнайсети век? Дирижабъл? По-скоро има един разказ на туниски автор от седемнайсети век (когато Тунис е част от Османската империя) за много по-ранен мавританец от Андалусия, който също е направил опит да лети с крила.
цитирай
4. d3bep - Ще се опитам да намеря къде съм го ...
01.11.2012 17:54
Ще се опитам да намеря къде съм го чел. Не ми е обаче настолна нито книгата , нито периода та дано се сетя. За годината не съм категоричен, а за мястото изобщо нищо не твърдя, само съм запомнил че имат - или поне имат претенции - за по - стар полет от Монголфие...

Така че лично аз нямам претенции, питам те просто ти ако знаеш нещо по въпроса.

Засега намирам само претенцията им за първият дълъг контролиран полет, само две години след Монголфие летят от Истамбул до бившата столица, Бурса, което си е постижение и действително говори за голям напредък, но не е точно това, което си спомням. И за делтапланери съм срещал да се пише - вероятно твоят мавританец, но балоните като че ли ме грабнаха повече.

Във всеки случай оставам с впечатлението, че историята на ранната авиация е някаква легенда, оперираща едва ли не с претенции за авторски права.
Тази случка - публикуваната от теб - просто задълбава усещането.
цитирай
5. mglishev - Ако намериш
01.11.2012 21:10
османския дирижабъл, моля, пусни тука едно коментарче за източника.
цитирай
6. d3bep - Е не наблягай чак толкова на думата ...
01.11.2012 21:55
Е не наблягай чак толкова на думата дирижабъл, естествено тя е мое описание, авторът няма да е ползвал такава...

не намирам, ще продължа да търся, но попадам на други интересни свидетелства.. някой може да ги нарече "легендарни".

http://en.wikipedia.org/wiki/Hezarfen_Ahmet_%C3%87elebi

Този е директно в десятката ан твойта тема...

http://en.wikipedia.org/wiki/Lagari_Hasan_%C3%87elebi

А тоз ие първият в света.. Да го наречем космонавт... Ракета с гориво от барут.

Интересното е че според статията още през 16-ти век има доклад на френски посланник, че "турците се опитват да летят".
Н оен намирам каквото търся.
цитирай
7. mglishev - Дзвер,
02.11.2012 10:53
мерси, тия двамата са много забавни. Май в българския превод на Евлията липсват, щото той обхваща само разказа за българските земи. Даже било имало филмче за тях. Ще се гледа :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mglishev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 8216103
Постинги: 1096
Коментари: 8091
Гласове: 5658
Архив
Календар
«  Януари, 2023  
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Блогрол
1. Всичко, което може да се намери на български за Толкин
2. Който не чете на руски, губи много. Недолюбвам Русията, но обичам безплатните им онлайн библиотеки.
3. За англите и саксите. На английски
4. Най-забавният начин да се учи староанглийски
5. Азам Али - любимата ми певица.
6. Тук може да се играе викингски шах онлайн :)
7. Форумът на списание Бг-наука - много весело място, пълно е с непризнати гении :)
8. Блогът на Венцислав Каравълчев - прекрасни текстове по църковна история
9. Блогът на Владислав Иванов - средновековна балканска (и не само) история
10. Venetian Red - блог за изкуство. Най-вече история на изкуството и впечатления от изложби
11. "Виртуални строфи" - стихотворения от блогъри
12. На Понтис/Стефан блогчето. Има приятни неща.
13. Страхотен блог на нормален човек с умерено елитарно мислене.
14. Зло куче: мисли, ръмжи, хапе.
15. Още един блог на нормално мислещ, интелигентен човек.
16. "Ъплоуднати постинги за делитване" - най-добре осмяната булгарелска простотия
17. Милен Русков, единственият жив български писател
18. "Целият изгубен свят": блог на chris. Отлични стихотворения. Ей, не е мъртъв българският език!
19. Трънки и блогинки
20. В крак с времето!
21. Средновековна и ренесансова музика онлайн!
22. Блогът на Димитър Атанасов - текстове без фризура
23. Една чудесна приятелка пише там и ми се ще да ми е в блогрола :)
24. Кака Сийка - умен тип, бяга от клишетата