Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.06.2013 11:02 - Вечната клетва между кантоните Ури, Швайц и Унтервалден, 1291 г.
Автор: mglishev Категория: История   
Прочетен: 6755 Коментари: 8 Гласове:
7

Последна промяна: 21.02.2017 14:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

В име Господне, амин.

Честта и обществената полза [или: честта и общественото спасение] изискват всяко споразумение да се основава на мира и покоя. Нека всички узнаят, че хората от долината Урания [или: народът на долината Ури], общината [или: комуната] в долината Швайц и общността [или: комуната] на интрамонтанските жители [или: жителие на Унтервалден], изправени пред злините на своето време, с цел да защитят себе си и своите притежания и за да бъдат способни по-добре да съхранят положението си, добросъвестно се заклеха да се подкрепят едни други с помощ, добри съвети и услуги, с хора и стоки, както в самите долини, така и извън тях, с цялата си сила и с всичките си усилия срещу всеки противник, който и да е той, който би могъл да извърши насилие, да притесни или да оскърби било всички тях, било само един от тях; както и срещу всекиго, който би бил злонамерен срещу техни хора или собственост.

Всяка от общините [или: комуните] обещава на другите да им помага при всякакъв случай, да предлага подкрепа във всяка нужна степен на свои собствени разходи, да отблъсква нападенията на всеки злонамерен и да отмъщава за оскърбленията; в това се заклехме тялом [с пръсти, вдигнати за клетва], без умисъл за лична изгода, подновявайки по този начин старата клетва за съюз [от 1241(?)]. С това обаче всяка от страните ще се придържа към своите домашни обичаи, подчинявайки се и служейки на Господа, както й подобава.

По общо съгласие и в единодушие също така се заклехме, решихме и определихме помежду си, че никога няма да приемем или да признаем в споменатите долини съдия, който е купил службата си срещу някаква сума пари, нито пък такъв, който не е наш съгражданин и сънародник. 

Ако все пак се появи разногласие между някои от конфедератите [в Ури, Швайц или Унтервалден], то най-мъдрите сред  тези конфедерати трябва да излязат напред, за да разрешат спора между несъгласните по начин, който изглежда най-бърз; а които си позволят да говорят зле за взетото решение, ще бъдат оттам нататък смятани за противници на конфедерацията. И в добавка бе решено [между страните], че който предумишлено убие някого без онзи да е виновен, ще изгуби сам живота си щом бъде заловен, ако не може да докаже невинността си по отношение на споменатото злодеяние, както го изисква мярата на самото престъпление.

Ако побегне, никога няма да му бъде разрешено завръщането. Тези които приютяват или защитават престъпник, ще бъдат прогонвани от долините; освен ако съюзниците не ги призоват изрично да се върнат.

Ако някой, било през деня или в покоя на нощта, замисли да навреди на някого от конфедератите с грабеж, такъв няма повече да бъде смятан за част от народа.

И ако някой защити или окаже закрила на споменатия злодей, тогава [защитникът] ще възмезди жертвата [на грабежа] с щедро обезщетение.

По-нататък, ако някой от конфедератите заграби стоки от друг или му навреди по какъвто и да било начин, то собствеността на виновната страна, доколкото се намира в долините, ще бъда държана под запор, за да получи ощетеният справедливо обезщетение. Освен това никой няма [да бъде принуждаван] да се издължава на другиго, освен ако не му е явен длъжник или поръчител за някое лице – и дори това ще става само с изричното разрешение на съдия. Отделно, всеки ще се подчинява на съдията си и когато е нужно, ще посочва този съдия в долината си, на чиято присъда следва да се подчини.

А ако някой се противопостави на законната присъда на съдията си и като последица от упорството си причини вреда на някого от конфедератите, тогава всички съюзници са длъжни да принудят безчинника да даде обезщетение.

Ако все пак война или несъгласие започнат между някои от конфедератите и една част от въвлечените в спора откаже да приеме присъда или обезщетение, тогава съюзниците са длъжни да защитят другата страна.

Така приетите и записани по-горе споразумения, замислени за обща полза и сигурност, ще бъдат вечни, ако Бог пожелае това. В потвърждение на това и при желанието на изложените страни, този документ бе представен и утвърден с прикрепяне на печатите на трите гореспоменати общини [или: комуни] в долините. Влиза в сила в 1291 година на нашия Господ, в началото  на месец август.




(Превод от латински mglishev, 17 юни 2013; редакция, 21 февруари 2017)

 




Гласувай:
7



1. demograph - Маноле, постави нещо към заглавието пр. "Законът на простите неща. България 700 г. по-късно"
17.06.2013 11:54
Документът е добра насока към целите на протеста. Всичките ми деца са там. Желая ви Успех.
цитирай
2. mglishev - Ами ела и ти с децата си,
17.06.2013 12:24
знаш ли колко по-възрастни хора дойдоха със синовете и дъщерите си :) Иначе по заглавието няма какво да се пипа, който може да чете, ще прочете.
цитирай
3. syrmaepon - Романтични времена, когато хората ...
18.06.2013 07:42
Романтични времена,когато хората са вярвали на клетви)
цитирай
4. mglishev - Швейцарците
18.06.2013 12:56
никога не са вярвали, те са ги гарантирали с пари и имот дори тогава :)
цитирай
5. syrmaepon - И за това се иска съвест и вяра, че ...
19.06.2013 08:12
И за това се иска съвест и вяра,че така трябва и нищо друго не е допустимо- тоест вяра в необходимостта на морала,щото има и такива,които смят инак )
цитирай
6. mglishev - Затова
19.06.2013 12:30
Швейцария е сериозно място.
цитирай
7. leonleonovpom - България Глишев, е също много се...
22.06.2013 11:19
България Глишев, е също много сериозно място, според нашите политици! Поне проблемите ,които създават са такива.
Иначе от Швейцария лъха сериозно спокойствие, което трудно някой се решава да наруши, неземна красота и атмосферато у нас преди тридесетина години. Парадокс-много са напред, а спокойствието е патриархално, няма го организирания хаос.
Иначе се убеждавам в твърденията на една уважавана дама, изпратени като съобщение до мен, че имаш сериозни езикови познания.
Не е критика написаното, напротив, иначе щях да се въздържа
цитирай
8. mglishev - Ами
24.06.2013 02:24
гледам да попреведа нещо в свободното време :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mglishev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 8639337
Постинги: 1097
Коментари: 8098
Гласове: 5672
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Всичко, което може да се намери на български за Толкин
2. Който не чете на руски, губи много. Недолюбвам Русията, но обичам безплатните им онлайн библиотеки.
3. За англите и саксите. На английски
4. Най-забавният начин да се учи староанглийски
5. Азам Али - любимата ми певица.
6. Тук може да се играе викингски шах онлайн :)
7. Форумът на списание Бг-наука - много весело място, пълно е с непризнати гении :)
8. Блогът на Венцислав Каравълчев - прекрасни текстове по църковна история
9. Блогът на Владислав Иванов - средновековна балканска (и не само) история
10. Venetian Red - блог за изкуство. Най-вече история на изкуството и впечатления от изложби
11. "Виртуални строфи" - стихотворения от блогъри
12. На Понтис/Стефан блогчето. Има приятни неща.
13. Страхотен блог на нормален човек с умерено елитарно мислене.
14. Зло куче: мисли, ръмжи, хапе.
15. Още един блог на нормално мислещ, интелигентен човек.
16. "Ъплоуднати постинги за делитване" - най-добре осмяната булгарелска простотия
17. Милен Русков, единственият жив български писател
18. "Целият изгубен свят": блог на chris. Отлични стихотворения. Ей, не е мъртъв българският език!
19. Трънки и блогинки
20. В крак с времето!
21. Средновековна и ренесансова музика онлайн!
22. Блогът на Димитър Атанасов - текстове без фризура
23. Една чудесна приятелка пише там и ми се ще да ми е в блогрола :)
24. Кака Сийка - умен тип, бяга от клишетата