Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.05.2015 09:07 - За робството, патриотизма, монархизма и православието
Автор: mglishev Категория: История   
Прочетен: 10030 Коментари: 10 Гласове:
13

Последна промяна: 05.05.2015 15:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Тъй като българите масово са доказали изнервеността, непостоянството и склонността си да се интересуват от повърхностни въпроси, вместо да питат къде са парите, се налага да водим нещо като война за понятия и термини. Досадно положение. Може би това имат предвид добронамерените хора, когато казват, че у нас трябва да се води битка за паметта и историята, която да е част от едно необходимо гражданско образование. Ето няколко прости неща, от които евентуално да се започне. 

І. Робството 
Безсмислено е да говорим за "турско робство". Нормално е да се говори за "османска власт", "османско владичество", "османско иго", "Османска империя" или "източна деспотия". Да, вярно е, Ботев и останалите възрожденци често говорят за робство, при това турско. Точно така. Да, те са живели в онова време и са знаели най-добре какво е то. Но те все пак са имали цел - и тя е била да стреснат дремещите си и тогава (както и сега) сънародници. В Османската империя християните все пак са притежавали земя, стока и оръжие, а понякога дори власт. Всъщност "робството" на редовия християнин (българин, сърбин, грък или друг) е не само спрямо османската власт, но и спрямо фанариотските владици и чорбаджиите от собствената народност. Без да са преки поданици на падишаха, влашките селяни са под не по-малко "робска" зависимост от своте боляри - чокоите. Тук и там из империята мюсюлманите са същата безправна "рая" като християните, а другаде християни и евреи са по-богати и влиятелни от мюсюлманите. Така че направо трябва да престанем с това "робство". Нашите прадеди, предполагаемо "роби", са имали достатъчно пари и самочувствие, че да проведат и националното ни Възраждане, и националната ни революция. Издавали са вестници, основавали са училища, борели са се за Екзархия. Това не са роби. Разбира се, Османската империя е била изостанала и жестока държава, но все пак не бива да се поддаваме на емоции. Големите възрожденски семейства (например Маджарови) определено не са били роби. 

ІІ. "Присъствието
Това е пълна измислица. Никой никога не е наричал османското владичество "присъствие". Така че просто няма повод за патриотична паника и гняв. Преди много време част от специалистите-османисти говореха в чисто културноисторически смисъл за следите на османското културно присъствие - и не ставаше дума за очевидните жестокости на имперското управление, а за неща като архитектура, строителни надписи, мода в облеклото, турцизми в езика ни и т. н. Османското владичество си е владичество, кланетата са си кланета. Знаете ли какво е "присъствието"? Това, че и до днес говорим за чаршафи, черчевета, дюшеме, китапи, тескерета и тапии. Ето ви ги следите от османското културно присъствие. 

ІІІ. Патриотизмът 
Поне от 1980 насам за "патриотизъм" се брои да мразим съседите (особено турците и гърците), западната цивилизация (защото тя ни е предполагаемо "чужда") и да обичаме... Русия. Забележете - не България, а Русия. Без значение дали става дума за царска, съветска или съвременна Русия. Доколкото се гордеем с нещо българско, то е главно музейни експонати, ядене и пиене. Особено юначни са българските патриоти, когато са на маса. 
Това, разбира се, са пропагандни уйдурми. Нормален патриотизъм е да обичаш и да цениш много неща в собственото си всекидневие. Българите например имаме разкошен език, хапливо чувство за хумор, силен индивидуализъм и скептицизъм, великолепен климат, красиви жени, кисело мляко, сирене, ракия, бърз интернет, безпрепятствен достъп до торент-тракери, уютни градове като Пловдив и Копривщица, меките възвишения на Родопите и хиляди други хубави неща. Патриотично е тези неща да са на почит - и най-вече да бъдат пазени от злоупотреби и мафиотско разхищение. Например е патриотично да се пречи на мутри да изсичат гори - а не да се псуват турците и американците за всички нещастия по света. Последното е просто безсмислено. 

ІV. Траките 
Да, патриотично е да се харесват траките. Траките са секси. Те са древни, явно царете им са знаели как да си живеят живота (с всичкото това злато, вино, орфически мистерии, да не кажа вакханалии и посмъртно обожествяване). Но да не изпадаме в крайности. Нито ние сега сме траки (напомням: българи сме), нито траките са построили пирамидите в Египет, нито пък е необходимо да се изравняваме по абсурдна митология с братовчедите си в Скопие. Да оставим глупостите на тях. Македония бездруго е романтично място, нека поне в Мизия и Тракия да сме разумни. Но няма лошо да се ходи по исторически възстановки, да се пие мавруд в рогове и да се четат орфически химни (в хубавия превод на Георги Батаклиев). 

V. Монархията 
Болезнена тема. Едно време монархисти бяха антикомунистите. После царят се прибра, сприятели се с ченгета и монархисти станаха комунистите. Но все пак, нека не забравяме: човек може да бъде монархист дори ако не харесва конкретния титлоносец. Монархията е просто една хубава идея, нищо повече. На практика всеки монархист може да живее щастливо в република и да мечтае за корони, хермелини и така нататък. Възрастните хора нямат проблем да правят разлика между хобитата си и работата. Пък и ето, на Кейт Мидълтън скоро пак й се роди детенце (да е живо и здраво), тоест монархическият нагон спокойно може да бъде задоволен с новини из новия светски сезон в Англия, Испания, Холандия и други такива щастливи места, кадето добрият Дядо Господ е нароил крале и графове. Симпатично е. 

VІ. Православието 
Ей тук е заровено кучето. Патриотът по необходимост е православен. Чувал съм израза: "Аз съм си тангрист, ама за православието скачам". Или: "Абе то нема Бог, ама аз съм си българче и спазвам традициите". Така. Не може да си православен, ако не си вярващ християнин. Иначе си просто клоун. Първите православни освен това са били евреи. Извинявам се на патриотите, но нашият Господ и Спасител Иисус Христос, пресветата Му майка Мария и учениците Му са си все евреи. Не са българи. Съжалявам. Така че православието не ви прави повече българи, не това му е целта. Целта му е да си спасявате душите и да се опитвате да не крадете, да не лъжете, да не спите с чужди съпруги/съпрузи и да не убивате. Не, Ванга не е православна светица. Не, тричането на кучета не е православно. Не, да сте влюбени в Путин и Русия също не е задължително православно. Не, няма начин да сте неонацистче и/или комунистче и да сте православен. Също така - не е необходимо да мразите люто католиците. Знам, че това звучи революционно, даже почти еретично. Но понеже няма как българският патриот да не мрази някого силно, по ботевски, имам препоръка и предлагам изход: можете да презирате владиците. Вярвайте в Бога, не се доверявайте на комунисти, уважавайте обикновените свещеници и се подигравайте на доста жалките ченгета, които се преструват на митрополити. Тези типове бездруго за нищо не стават. Православно е да ги взимате за мезе. 

VІІ. КомунизЪмът 
"Имаше и хубави неща"... да, чували сме. Заводи, работа, прехрана за всички, почивки... 
Хайде стига. Ако заводите бяха на печалба, комунизмът просто нямаше да падне. Явно не са били на печалба, това е. 
И да не забравяме другото: "народен" съд, тоест избиване и разпръскване на българската интелигенция; националното предателство и македонизацията на Пиринския край през 1948; "трудови" лагери, тоест терор над населението; отнемане на частната собственост на селяните и гражданите; разстрел на тютюневата стачка в Пловдив, 1953; избиване на горяните; "възродителен" процес на българските турци, завършил с прогонване на 300 000 български граждани от страната; бригади, тоест безплатен труд на населението; премълчаване на опасността от радиация след чернобилския взрив в 1986 и ракови заболявания за хиляди непредупредени хора. 
Толкова по въпроса за "хубавите неща". Който изтърси и една добра дума за соца, е идиот. Без право на обжалване. Смъртта на хиляди хора не се изличава със заводи и почивки. Да не говорим за поне двата държавни фалита, предложението за присъединяване към СССР (1965) и 11-те милиарда долара външен дълг. 

VІІІ. Демокрацията 
"Много е зле при демокрацията!" Това е същото като простотиите с "хубавия комунизъм". Никаква милост за несъгласните, извинявам се. Ние просто нямаме демокрация. Нямаме пазарна икономика. Нямаме нормална конкуренция. Имаме същата стара система на привилегии и връзки за "наши хора", тоест имаме продължение на комунизма. Ето защо е зле. Напротив, ако случайно вземем, че се отървем от ченгета и от техните производни - мутрите - няма да е зле. Нарича се лустрация. 



Гласувай:
14



Следващ постинг
Предишен постинг

1. germantiger - Поздрави
05.05.2015 14:33
Ясно, лаконично и за мен ИСТИННО написано!

Не съм съгласен в детайла за разкошния език - не намирам български за такъв, а много други езици преди него, но това да речем е въпрос на вкус.

Великолепен постинг Маноле, и сатира на моменти също.
цитирай
2. ko642 - Демокрацията всъщност е 'постк...
05.05.2015 21:57
Демокрацията всъщност е 'посткомунизъм'.
цитирай
3. staler - глистев, попълзя и остави слузеста ...
05.05.2015 22:02
глистев,попълзя и остави слузеста диря.толкоз.
цитирай
4. leonleonovpom2 - С особено мнение за робството
06.05.2015 09:21
Да, не е стопроцентово, но това не означава че е и изчистено, че липсва
Да, не е като в римско време, да си собственост на определен човек, да му работиш, той да ти осигурява храна и подслон,но може и да те убие, но репресивната му част-на робството я има Ти не си равен на османлията, с наведена глава си пред него, зависиш от него по всяко време
Но пък елементи на робство има и сега
Така, че в значителен процент си прав за робството , но не 100%
Както и за демокрацията
Демократично, за комисионни се унищожи икономиката, вместо да се развие А с нея и пазарите се изтъргуваха или подариха
Демокрацията си е декорация при нас
За траките:
Днешните българи водят произхода си от тях, корените им, но древните траки не са съвременните българи
Така е и при всички паралели-античен-съвременен народ
Дядото няма как да води произхода си от внучето, но внучето - да!
Аз не разбирам защо се зачертават траките от произхода ни, обясни!
Какво ни застрашава
Българи сме, няма опасност от държава Тракия Има опасност от друга посока да няма държава България,или да остане като топоним, като остане без хора
Много ти е дълга темата!
цитирай
5. christotamarin - За изразът "турско робство" ..
07.05.2015 16:26
Не е прилично ние, българите, да твърдим, че сме били под "турско робство", а в същото време гърците, дето са били досущ като нас, да наричат този период просто "туркократия" (турска власт) и изобщо да не споменават, че това е било робство.

Ами да заемем от гръцки терминът "туркокрация". Подобни думи вече имаме: демокрация, плутокрация, бюрокрация, ..
цитирай
6. christotamarin - Относно [VІІ.] КомунизЪмът ..
07.05.2015 16:39
В допълнение към правилните думи на уважаемият Манол. Не забравяйте, че цялото привидно благополучие при реалният социализъм се дължеше на Съветският съюз, дължеше се на робският труд на нещастниците в съветската провинция и на богатствата на огромната съветска земя. Дружбата със Съветският съюз беше като слънцето и въздухът за всяко живо същество и това твърдение беше не просто лозунг, а констатация. И да си спомним, че благополучието секна след смъртта на Брежнев. Налегнаха ни стокови дефицити, режим на токът, възродителен процес. Руският мечок (Съветският съюз) си разтърси козината и изхвърли бълхата Балхария (както Брежнев произнасяше тази дума). Секна ни въздухът, помръкна ни слънцето, и реалният социализъм у нас рухна.

И връщане няма. Дураки като Хрущев и Брежнев вече няма. Русия няма да ни храни, дори и първи русофили да станем. Путин не е такъв дурак. Он хуже.
цитирай
7. christotamarin - Относно [VІІІ.] Демокрацията
07.05.2015 17:30
По всичките други точки на уважаемият Манол съм съгласен, натиснал съм палец нагоре, ама по тази точка за демокрацията съм на различно мнение.

България никога не е била по-добре, отколкото тя е сега (във всякакво друго отношение освен демографската криза). Уважаемият г-н Бочаров, по-възрастен от мен, го потвърди публично няколко пъти. Това го твърдя и аз въз основа на разговори с по-възрастни от мене и въз основа на собственият си опит.

Ако твърдите, че сегашното е просто продължение на комунизмът, значи нямате реални спомени от комунизмът.

"Лустрацията на ченгетата" е контрапродуктивна. Изпуснато е времето. Пък вижте и в светият синод: ченге до ченге, сал един дядо Николай Пловдивски не бил ченге, ама всичките други са по-свестни от дяда Николая.

900000 българи се бяха писали комунисти-партийци, най-вече за келепир, и така открито са си плюли в суратят. Е, така наречените "ченгета" са хора, които не са можели (по политически причини) или не са искали открито да си плюят в суратят, затова им се наложило да приемат тайно сътрудничество със службите, тоест със слугите на тоталитарната партия.
цитирай
8. leonleonovpom2 - Христо, гърците винаги са били по- ...
07.05.2015 17:50
Христо, гърците винаги са били по- големи тарикати от другите, да не говорим пък за нас
Едни са измислили буквите, други парите, трети търговията, четвърти геометрията, пети друго....
Накрая са минали гърците и ...присвоили всичко
Та сега, те не дължат пари за заеми, германците им ги дължат още от Втората Световна война
Ние също им плащахме репарации, за това, че си присвоиха земи населени с българи , които потурчиха, пардон, другояче трябва да се каже!
Но иначе си прав, трябва да сме като тях,за да имаме успех
Те и в момента ни използват, не съм сигурен дали се усеща, с този негодник ,убил детето си, за своите си цели! Да покажат колко сме лоши ние и те - добри
И ние даже помагаме
А само чисто и просто трябва да се разграничим от този негодник!
цитирай
9. christotamarin - Не разбирам какво искате да кажете по темата, уважаеми г-н Симеонов
07.05.2015 20:33
Не разбирам какво искате да кажете по темата, уважаеми г-н Симеонов.

Задали сте въпросът: "Аз не разбирам защо се зачертават траките от произхода ни, обясни!" Позволете да обясня вместо уважаемият Манол, пък той, ако не е съгласен, да ме поправи.

Събитията, случили се след 1944 (или да кажем през 20-ти и 21-ви век), имат по-голямо значение за историята и съдбата на България, отколкото всички събития, случили се преди 1940 (респективно преди 20-ти век). Обяснявам. Следва се логиката: детето (внучето) наследява преди всичко майка си и баща си. Дядовците и бабите му имат значение за родителите му, не толкова пряко за детето.

Продължавам. Събитията, случили се през 19 век, имат по-голямо значение от всичките събития, случили се преди 19 век.

И така нататък.

Пресмятаме значението на събитията отпреди 5-ти век. Закръгляме до 2-рият знак - чиста нула. Закръгляме до 3-тият знак - чиста нула. Закръгляме до 4-тият знак - чиста нула. Закръгляме до 5-тият знак - 0.00003! Толкова внимание следва да обръщаме на траките, освен ако към траките не се отнасяме с религиозен унес.
цитирай
10. leonleonovpom2 - Здравей, Христо!
07.05.2015 21:27
Общо взето е така, както си го написал
Малко към философия избива
Няма как някой античен народ да е копие на съвременен Обратното също е вярно
Но глупаво е, след като живеем на земите на траките, да не търсим корените си сред тях
От Адам и Ева е произлязъл светът, но ние с траките нямаме нищо общо???
От друга страна разнасяме тракийски съкровища по света, срамежливо премълчаваме Спартак и десетки императори на Рим и ИРИ, че са траки, живели по нашите, Български земи
Защо е тази двойнственост, от една страна да се гордеем, от друга - да се срамуваме! Така излиза!
Ако чакаме някой да ги припознае като далечни праотци, сигурно е, че ще го направи без никакви скрупули.И ние му помагаме, в наш ущърб!
И без никаква връзка с тях ще го направи
Ами ние живеем на земите им, техни земи сме наследили
Какво, излиза, че сме ги заграбили от тях ли?
С това категорично не мога да се съглася
Приятна вечер!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mglishev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 8625150
Постинги: 1097
Коментари: 8098
Гласове: 5671
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Всичко, което може да се намери на български за Толкин
2. Който не чете на руски, губи много. Недолюбвам Русията, но обичам безплатните им онлайн библиотеки.
3. За англите и саксите. На английски
4. Най-забавният начин да се учи староанглийски
5. Азам Али - любимата ми певица.
6. Тук може да се играе викингски шах онлайн :)
7. Форумът на списание Бг-наука - много весело място, пълно е с непризнати гении :)
8. Блогът на Венцислав Каравълчев - прекрасни текстове по църковна история
9. Блогът на Владислав Иванов - средновековна балканска (и не само) история
10. Venetian Red - блог за изкуство. Най-вече история на изкуството и впечатления от изложби
11. "Виртуални строфи" - стихотворения от блогъри
12. На Понтис/Стефан блогчето. Има приятни неща.
13. Страхотен блог на нормален човек с умерено елитарно мислене.
14. Зло куче: мисли, ръмжи, хапе.
15. Още един блог на нормално мислещ, интелигентен човек.
16. "Ъплоуднати постинги за делитване" - най-добре осмяната булгарелска простотия
17. Милен Русков, единственият жив български писател
18. "Целият изгубен свят": блог на chris. Отлични стихотворения. Ей, не е мъртъв българският език!
19. Трънки и блогинки
20. В крак с времето!
21. Средновековна и ренесансова музика онлайн!
22. Блогът на Димитър Атанасов - текстове без фризура
23. Една чудесна приятелка пише там и ми се ще да ми е в блогрола :)
24. Кака Сийка - умен тип, бяга от клишетата