Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.01.2021 13:35 - БЛАС РУИЗ - почти сам
Автор: germantiger Категория: История   
Прочетен: 3800 Коментари: 0 Гласове:
15

Последна промяна: 07.01.2021 13:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Видеото без връзка с историята - СЛЕД 1.00



БЕЛИЯ ЧОВЕК ПРЕДИ ВЕКОВЕ - характер, сила, победа

Ако този беше рационален, ако той мислеше прекалено много - нямаше да го направи

Силата и характера в мъжкото начало НЕ са само хладен ум, анализ, а воля, страст и емоция

Агресията и знанието не са контрапунктове, а заедно сплав и преимущество

Историята е пълна със силни МЪЖЕ преди векове, бели мъже

НЕ инвалиди само с ум и НЕ инвалиди само със сила



1592 г. от Новия свят/америките в Манила столицата на Филипините пристига Блас Руиз, беден идалго от Кастилия. Произхода му е неясен и в ония времена „обвит” в тайнственост, като хората около него са го считали погрешно за някакъв пратеник на краля с мисия. Всъщност Блас представлявал авантюрист малко над 20 годишен, но това далеч не било крехка възраст, защото тогавашните испанци и европейци майстори на дагата и меча започвали да воюват от 7 (!) или от 14 годишна възраст.

 

Руиз се включва в отряд рейдиращ към Виетнам, но там историята с испанците е неясна – експедицията се конфронтира с тамошните „кралчета”, губят оръжие, посока, измъкват се от плен и в крайна сметка попадат в страна за която не знаят почти нищо, не владеят езика, без провизии, а някои и с отнето или изгубено оръжие.

 

Блас Руиз поема сам командването начело на 7 испанци и португалци и срещайки тамошни/камбоджански велможи, испанеца ги заблуждава, че има сведения за подготвяно нападение от Сиам към Камбоджа. Той не просто ги уверява или убеждава, а веднага иска аудиенция с владетеля. Краля Сатха нарича Блас Руиз свой „син” и заедно започват да подготвят отбраната на кхмерите, които били известни с това, че през цялото време правят секс или спят. Оказва се, че симаците/тайците наистина замисляли инвазия, а Руиз може би е чул или имал сведения за това, защото бил съобразителен, отварял си както се казва хубаво ушите. Наемниците на камобджанска служба водени от Лаксамана изчакват да видят кой ще е победителя и предават краля, самия той бяга на север, а кхмерите са лесно пребити от сиамците. Блас Руиз, Франсиско Мачадо и Пантелеймон Карнеро са оковани във вериги и изпратени като роби в Сиам да работят на плантация.

 

Нашия човек явно бил раздразнен от случилото си и най-нахално устроил метеж сред робите против тайците, които респектирали цяла юго-източна Азия и срещу които никой не е смел да вдигне глава. Сиамците били избити от камбоджанските и китайските роби, но тъй-като след това китайците решили да се отделят, то тримата испанци собственоръчно убили китайските бунтари. Оцелелите китайци се подчинили на тримата бели лидери, които въоръжени и върнали си своите рапири оглавили метежа. И така Блас Руиз имал вече симаски трофеи, пари, отряд около себе си, натрупан някакъв опит в тази част на Азия и отплава за Манила.

 

Испанските власти подбудени и агитирани от Блас изготвят договор за бъдеща Камбоджа, която трябва да стане васална на Испания, а тамошния „вожд” да приеме Християнството, за губернатор да бъде назначен Хуан Галинато. Започнало набирането на отряд – губернатора имал 130 испанци, а Руиз водил към 200 кхмери и китайци с няколко испанци и португалци. Блас желаел да води групата и сам да бъде губернатор, но поради младата му възраст и липсата на връзка и познанства, разбира се, никой не го взел насериозно. Хората явно недостигали, а в региона действали доста японски ронини и морски разбойници, екипирани с испански и португалски дрехи и въоръжение закупено от белите – Блас Руиз решил да наема такива.

 

През 1596 г. Сингапур бил обсаден и Галинато бил принуден да го деблокира, а в негово отсъствие, енергичния Руиз заявил, че поема командването без да чака своя формален командир и атакувал към Камбоджа. Тамошния крал отново побягнал, властта преминала към узурпатор, който обявил, че няма да приема никакво Християнство и да се превръща в нечий васал. Блас и неговия отряд бил в пристанището и квартала отделен за чужденци, докато камбоджанците владеели града спазвайки някакъв паритет или примирие. В това време китайците на служба на Руиз отново се разбунтували, но Блас със своите наменици заклал всички китайци устройвайки кървава баня, която впечатлила узурпатора Прей, а след това испанеца се решил на решителни действия.

 

Блас Руиз и малкото европейци около него нямали карта или схема на двореца, не разполагали с планировката дори на града, нямали си представа каква е охраната, войските на узурпатора били повече от тези на Руиз, на всичкото отгоре било нощ! Идеята била да се обкръжи двореца, да се намери краля узурпатор и да се изтеглят в порта с безценния заложник, след което да започнат „дипломатическа игра” за откуп. Испанците очаквали двореца да има нещо като главни врати или вход, но типично за азиатските „резиденции” входове и изходи имало десетки, а при нападението камбоджанците решили да се съпротивляват начело с техния мним крал възседнал посред нощ... слон. Блас Руиз и неговите хора със своите рапири и алебарди, подпомогнати от японците с техните нагинати буквално изтребили кхмерите и... застреляли краля без да го разпознаят посред нощ. По обратния път испанците се построили в подобие на класическата за тях пехотна терция, постоянно стреляли встрани по улиците от които непрестанно ги атакували кхмери, които обаче нямали успех. Слоновете на азиатците се плашили от изстрелите и огъня на испанците, започнали да мачкат своите, в авангарда се движил Руиз, по средата били хората с леки доспехи или незащитените, а в ариергард бил Велосо с меченосци и аркебузири под свое командване.

 

Похода продължил 14 – 16 часа, стигнали един от ръкавите на река Меконг, а на другия бряг имало войнстващи кхмери, започнал силен дъжд, фитилите се намокрили, аркебузите били неизползваеми и положението било отчайващо. Испанците нямало на какво да форсират реката и намерили скрит брод, след което изтласкали кхмерите и си заслужили кратка почивка. Блас Руиз стегнал отряда, установили, че абсолютно всички били ранени, но убитите били само трима... На Меконг ги посреща фрегатата на Хуан Суарес Галинато, тя дава залп с бордовите оръдия и кхмерите панически се разбягали. Блас и Хуан започнали да се ругаят, Руиз обяснил, че краля е застрелян и няма с кой да се сключи договора за Камбоджа която едва ли била нужна някому със своите джунгли и горещи дни и нощи, самия Галинато не желаел да управлява тази „страна”.

 

Хуан свалил оцелелитъе от отряда на Руиз във Виетнам, а самия Блас с хората си намирайки местни водачи в Тянпи преминава планините и достига близкия Лаос. Там испанците са посрещнати като герои,туземците ги канят в двореца знаейки, че Блас е обявен за син на бившия крал Сатха/вече починал, а в това време управлявал неговия малолетен син. Командира на наемниците Лаксаман на пир се договаря с Блас да управляват зад гърба на малкото момче и подчинените на тях регенти. „Кралчето” раздава на европейците земи, Блас Руиз се превръща в собственик на огромни земи, събира данъци в полза на краля, а след време праща писмо в Манила, че нова Камбоджа е готова да стане васална на Испания. Разбира се, идеята била самия Блас да узакони своите придобивки, а новия губернатор в Манила – Франсиско Телио де Гусман като делови човек усетил изгодата да присъедини към Испания без бой нови земи и приел „офертата”. В деня на подписване на договора Лаксаман започва подготвен пуч при който се говори, че Блас Руиз е убит... Говори се че по-късно е видян в Манила, че е бил агент на короната, че е имал мисия, но вероятно истината е прозаична и „исторична”. Този силен хакатер, авантюрист и боен лидер пада на 30 години, като преди това присъединява към Испания цяла Камбоджа! Никой не му помага – на Кортес в Мексико в помощ се явяват всякакви „индианци” или епидемии, докато самия Блас Руиз и хората му страдат от азиатски болести. В Камбоджа и до днес има паметник, а в Испания е вече забравен, в БГ разбира се е дълбоко неизвестен.

 
 




Гласувай:
17



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: germantiger
Категория: История
Прочетен: 4619781
Постинги: 412
Коментари: 7517
Гласове: 21816
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031