Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.10.2008 22:31 - Да имаш или да бъдеш?
Автор: nadence Категория: Лични дневници   
Прочетен: 12025 Коментари: 5 Гласове:
0



Да имаш или да бъдеш?

  „Да имаш или да бъдеш?” – поредният философски въпрос, на който на дали можем да си дадем точен отговор. Но всъщност толкова философски ли е той? Или по-скоро засяга ежедневието ни и манталитета ни?

  „Да имаш” не е ли по характерно за западните народи, които държат повече на материалното, а „да бъдеш” – повече за източните, които вярват в мистичното и духовното?

  Но нима това не е въпрос, на който всеки човек би отговорил различно?

  „Да имаш или да бъдеш?” Навярно истината е някъде по средата и навярно никой не знае къде точно.

  „Да имаш.” Какво можем да имаме на този свят? Богатство? Любов?Щастие? Приятелство? Кариера? Красота?Образование?

Силен характер?Вяра в себе си?

  „Да бъдеш.” Можем да бъдем богати, да бъдем влюбени, да бъдем щастливи, да бъдем приятели, да бъдем реализирани, да бъдем красиви,  да бъдем образовани, да бъдем хора със силни характери…

  И на пръв поглед тези неща не се ли препокриват? Да, но само на пръв поглед. За мен има огромна разлика.

  Да имаме  богатство и да бъдем богати. Освен пари и материални придобивки, за мен богатство значи и щастие, любов, приятели… Но тук разликата между „да имаш” и „да бъдеш” не е ли повече като състояние на духа? „Да имаш” сякаш е за по-уверените хора, които го имат наистина, а „да бъдеш” за мечтателите? „Да имаш любов” и „да бъдеш влюбен” Тук разликата вече е по –съществена. За мен да имаш любов, е когато ти си влюбен, но и чувствата ти са споделени, докато „да бъдеш влюбен” е сякаш за несподелената любов. „Да имаш приятели” и „да бъдеш приятел”. Но как можеш да бъдеш приятел, без да имаш приятели?

   И до какъв извод стигам аз чрез тези свои разсъждения?

Бих казала, че се разкъсвам на две- между поетичната си същност и между земната. Когато поетичната казва: „да бъдеш!” , земната казва: „да имаш!”. Но има ли в днешно време място за поети? Не е ли по-добре да сме здраво стъпили на земята?

   И сякаш по-важно е „да имаш”. Защото не звучи ли то повече като за човек, уверен в себе си, като за човек, който знае какво иска от живота си и какво може? Не изглежда ли сякаш за някой, който вече го е постигнал?

  А „да бъдеш”? Може би за мечтател? За поет? Или за нещастно влюбен?... Да, но пак си задавам въпроса в днешно време има ли място за поети?...




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. lorkata5 - lorkata5
17.01.2009 20:05
Според мен си права,но "Да имаш" или "Да бидеш" са въпроси,на които аз немога да си отговоря точно!
цитирай
2. nadence - Лорката, аз също не мога да си отг...
17.01.2009 20:57
Лорката, аз също не мога да си отговоря напълно. Поздрави и хубава вечер :)
цитирай
3. анонимен - екатерина
26.05.2009 14:03
Важно да имаш толкова че да ти стигат да оцеляваш,да имаш пари за храна ,облекло и подслон ,след което да имаш и приятели ,семейство и любов,защото малко семейства и хора остават щастливи заедно ,ако нямат пари да оцелеят.Ако имаш тези пазри и се бориш за власт и охолен живот ,можеби тогава би загубил моралните си ценности ,а оттам и любовта и приятелството на хората.
цитирай
4. nadence - Разбира се, трябва да имаш някакви ...
26.05.2009 19:37
Разбира се, трябва да имаш някакви граници, някаква мярка в желанието си да притежаваш материални неща, защото иначе губиш себе си, губиш душата си. Блг за коментара. :)
цитирай
5. zenfromm - Просто отговор
19.02.2010 18:58
Здравей Наденце, мисля че грешно поставяш дилемата. Тя определено не е в земното и поетичното. Има само един истински модус и това е да бъдеш, другия е изкривяване на първия:)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: nadence
Категория: Лични дневници
Прочетен: 172499
Постинги: 49
Коментари: 162
Гласове: 258
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930