Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.12.2009 18:22 - Евентуалното връщане на Рождество на 7 януари
Автор: mglishev Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2766 Коментари: 9 Гласове:
0



http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=2611471

Из нета пълзи слухът, че част от архиереите на Българската православна Църква обмислят връщането на църковното отбелязване на Рождество по стария стил. На 7 януари, както и досега се практикува в Сърбия, Македония и, то се знае, Светата Рус.

Няма смисъл да се задълбава излишно в календарната грешка, която сам по себе си представлява старият стил. Това са прости факти, свързани с елементарната астрономия, които са известни или поне би трябвало да бъдат известни на всеки вярващ, историк или просто любител на куриози.

Това, което в случая поражда у Автора въпроси, е смисълът на подобно действие. Или дори само на обмислянето на подобно действие. На първо място, на Автора това му изглежда като нездраво русофилство. Той е убеден, че от Русия нищо добро не произлиза за българите, а в Синода на българската Църква има излишен пиетет към великата православна, славянска освободителка. Той е убеден, прочие,че нищо добро не произлиза от Русия и за православните (защото си припомня скорошната война в Абхазия и Осетия,където губещи са православните грузинци). Смята, че от Москва нищо кой знае колко хубаво не идва и за славяните (защото се сеща за пакта Рибентроп-Молотов, от който потърпевши са съвсем славянските поляци, пък и за Пражката пролет, а чехите, разбира се, също са славяни, нали).

На второ място, на Автора това му изглежда като зле измислен опит за евроскептицизъм. Относително скоро Европейският съд взе едно несръчно и безмислено решение относно легитимността и правата над част от еклесиастичната недвижимата собственост в полза т. нар. "алтернативен Синод" на българската Църква и е естествено в Синодалната палата да нямат особено добро отношение към Европейския съюз с неговата секуларна политика и пълно неразбиране към фактите и проблемите на религиозните общности в европейските страни. Разбира се, от държавите, влизащи в Европейския съюз традиционно православни засега са само Гърция, Румъния и България като в последната (нашата мила татковина, ех) евроскептицизмът е по-скоро bon ton. А, разбира се, повечето страни в ЕС празнуват Коледа на 25 декември. Русофилството и евроскептицизмът изглеждат толкова благочестиво, толкова православно, толкова славянски някак си, че Авторът почва да си казва, че само разни мъдри брадати вождове от Синодалната палата могат да измислят подобен елегантен начин да си го върнат тъпкано на западните безбожници за решението на Европейския съд. "Ех!", казали са си секретарят на синода епископ Наум и черният кардинал от Пловдив, митрополит Николай. "Сега ще им покажем ние на европейците! Ще върнем българина в лоното на православието, ще преместим обратно датата на Рождество, ще зарадваме патриарх Кирил в Москва!"

В интерес на истината заслужава да се отбележи разумната позиция на Ловешкия митрополит Гавриил, който открито заявява, че подобни имитации на дейност в стил "Ни съм умрела йощ", не правят чест на Църквата. Жалко, че събратята на Негово Високопреосвещенство не обръщат внимание на такъв тип мислене.
В този пореден безмислен и малко срамен спор Русенският митрополит Неофит, разсъдлив, енергичен и интелигентен духовник, изобщо не е взел страна, което е още една причина Авторът да се радва, че в България все още се срещат подобни мъже на расото.

Добре де, а резултатът? Ами резултатът ще е никакъв. Няколкостотин старостилци и старообрядци ще възхвалят мъдростта на Синода, няколкостотин зилоти ще приемат безкритично решението на своите гурута, няколко хиляди нормални вярващи ще си кажат, че тези глупости изобщо не ги интересуват и ще продължат да си празнуват Бъдни вечер и Коледа на 24 и 25 декември (Авторът ще бъде сред тях), за децата пак ще има подаръци, ще се направи и изяде същото количество постни сърмички, свещениците ще са си все такива бедни требничари, а повечето православни атеисти, дъновисто-богомили, обожатели на Ванга, неопаганисти и посетители на врачки ще продължат да гърмят пиратки. А храмовете ще продължат да пустеят. Христос може и да е казал, че портите Адови няма да надделеят над Църквата, но не е казвал, че митрополит Николай няма да надделее, нали? Освен това Христос, милият, не знае кога Му е рожденият ден. Тази година Синодът май ще постанови да е на 25 декември, все пак, но догодина... кой знае? Това го знаят само светиня му Пловдивский владика и секретарят на Синода. Шшшшт. Тайна! Вавилон великий...



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. damnation - Светият синод се чуди каква прос...
04.12.2009 18:25
Светият синод се чуди каква простотия да измисли, за да привлече внимание...
цитирай
2. mglishev - Светият синод се чуди каква прос...
04.12.2009 18:44
damnation написа:
Светият синод се чуди каква простотия да измисли, за да привлече внимание...


А баш. Мен това обаче ме ядосва, защото съм си вярващ.
цитирай
3. анонимен - съгласен
04.12.2009 18:45
Съгласен съм с написаното.Аз съм от поколението,което едно време се чудеше дали Нова година идваше на 1 януари или на 14 Януари,дали на Нова година/1 Януари/ се ядеше месо????Изглежда на някого много му се иска да ни върне исторически назад.
цитирай
4. mglishev - Съгласен съм с написаното. Аз съм от ...
04.12.2009 19:02
анонимен написа:
Съгласен съм с написаното.Аз съм от поколението,което едно време се чудеше дали Нова година идваше на 1 януари или на 14 Януари,дали на Нова година/1 Януари/ се ядеше месо????Изглежда на някого много му се иска да ни върне исторически назад.


И двайсет метра встрани от цивилизацията :)
цитирай
5. sparhawk - Днес казаха
08.12.2009 18:55
че няма никакъв шанс да върнат стария стил, но според мен е заради обществения натиск. Ако сложат Коледа на 6 януари, тя ще се убие с именните дни тогава, 24 няма да е официален празник и ще отмре и Нова Година ще се наложи като най-големия празник.
Като едно време...
цитирай
6. mglishev - че няма никакъв шанс да върнат ст...
10.12.2009 03:25
sparhawk написа:
че няма никакъв шанс да върнат стария стил, но според мен е заради обществения натиск. Ако сложат Коледа на 6 януари, тя ще се убие с именните дни тогава, 24 няма да е официален празник и ще отмре и Нова Година ще се наложи като най-големия празник.
Като едно време...


Изглежда си прав. Ако зависеше от синодалните Гандалфовци, патриаршията ни отдавна да е станала митрополия на Московската... За срам.
цитирай
7. sparhawk - наистина е голям резил
10.12.2009 14:03
като се има предвид, че във Възрожденската си история нашата църква се е борила със зъби и нокти за независимост, за да може тия ченгета сега да опропастят всичко с нелепото си поведение. Обаче нищо не може да се направи, за съжаление...
цитирай
8. анонимен - ако искат да празнуват и на 7 ноември,
13.12.2009 14:14
по-важно е кога БПЦ ще превъзмогне пълната си немощ и жалкото си недостойно настояще
Сн С
цитирай
9. анонимен - мнение на един православен
10.03.2010 20:43
Приказките за Рождество на 7 януари са от идиоти за идиоти. Кога е Рождество Христово питайте Поразяващата уста. А той ще ви каже, че Христос се е родил на 25 януари, щото коледните добавки на пенсионерите бяха изплатени през януари...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mglishev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 8624923
Постинги: 1097
Коментари: 8098
Гласове: 5671
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Всичко, което може да се намери на български за Толкин
2. Който не чете на руски, губи много. Недолюбвам Русията, но обичам безплатните им онлайн библиотеки.
3. За англите и саксите. На английски
4. Най-забавният начин да се учи староанглийски
5. Азам Али - любимата ми певица.
6. Тук може да се играе викингски шах онлайн :)
7. Форумът на списание Бг-наука - много весело място, пълно е с непризнати гении :)
8. Блогът на Венцислав Каравълчев - прекрасни текстове по църковна история
9. Блогът на Владислав Иванов - средновековна балканска (и не само) история
10. Venetian Red - блог за изкуство. Най-вече история на изкуството и впечатления от изложби
11. "Виртуални строфи" - стихотворения от блогъри
12. На Понтис/Стефан блогчето. Има приятни неща.
13. Страхотен блог на нормален човек с умерено елитарно мислене.
14. Зло куче: мисли, ръмжи, хапе.
15. Още един блог на нормално мислещ, интелигентен човек.
16. "Ъплоуднати постинги за делитване" - най-добре осмяната булгарелска простотия
17. Милен Русков, единственият жив български писател
18. "Целият изгубен свят": блог на chris. Отлични стихотворения. Ей, не е мъртъв българският език!
19. Трънки и блогинки
20. В крак с времето!
21. Средновековна и ренесансова музика онлайн!
22. Блогът на Димитър Атанасов - текстове без фризура
23. Една чудесна приятелка пише там и ми се ще да ми е в блогрола :)
24. Кака Сийка - умен тип, бяга от клишетата