Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.03.2011 17:47 - Нови светци
Автор: mglishev Категория: Лични дневници   
Прочетен: 33546 Коментари: 72 Гласове:
33

Последна промяна: 15.03.2011 22:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
За мен е притеснително, че у нас, изглежда, религиозната култура е на много ниско ниво (не е само у нас, разбира се, но остатъкът от света ме вълнува все пак по-малко). 

От сума ти време множество що-годе набожни българи съвместяват някакъв вид православно самосъзнание с пиетет към Петър Дънов. 
Преди години се говореше за евентуална канонизация на Васил Левски. 
Преди месец-два свещеник предложи да бъде канонизирана Ванга. 

За мен е смайващо, че в съзнанията на едни и същи хора св. Йоан Рилски, Дънов, Ванга и Левски попадат на едно и също ценностно равнище. Смятам, че това са хора, които не правят разлика между вяра и политически култ, между святост и популярност, между религия и националност, та дори и между християнство и нехристиянство. 

Самият аз обичам да говоря за това, че БПЦ е и национална институция, но от време на време все пак се сещам, че е и нещо повече (или поне би трябвало да бъде). Убеден съм, че разликата между святост и популярност е самоочевидна. В никакъв случай не мога да мисля за св. Йоан Рилски и за Вангелия Гущерова по еднакъв начин. 

Позицията на "православните атеисти" не ме учудва. За тях всяка реклама е добра, щом рекламираното е българско. Те уважават православието само доколкото е национално. Наистина ги разбирам, минал съм по пътя им, нося някои следи от такова мислене и те най-малко ме учудват. Разбира се, отдавна не споделям този тип възгледи в крайната им форма - ако не за друго, то защото все пак вярвам в Бога и в една света, вселенска и апостолска Църква - тук БПЦ е необходимост, при това, надявам се, свещена необходимост, но само доколкото не спира да е част от този свят и вселенски организъм. Поне така смятам аз. 

Притеснява ме най-вече позицията на хора, които се смятат не за "православни атеисти" или за "национал-християни", а за действително вярващи. 
Разбира се, не мога да ги обвинявам в пълно пренебрежение и непознаване на църковните принципи, защото при мен нещата в морално отношение са по-зле - аз пък познавам част от тези принципи, а пак не ги спазвам. 
И все пак смятам, че има едно чисто византийско, йезуитско, лицемерно, но и абсолютно задължително чувство на приличие за всеки заявен вярващ. 
Не може да се канонизират лица с недоказуема святост. Не може да се наруши всеки канон или да се прегази всеки канонически рефлекс. Все пак някои неща не могат да бъдат вършени. 

Не можем да си позволим да се държим като армено-грегорианците, затворени в своите кавказки долини, за които светът, че и Небесното царство започват и свършват с родния им Хайастан. С моите уважения към арменския народ, но ние сме българи, живеем на кръстопът и би трябвало да знаем, че целта и венецът на Сътворението не са родните български национални герои. както и че не всеки прочут човек е герой. 

Не можем да си позволим да се държим и като братовчедите от Македония, които биха канонизирали и коня на Александър Велики, само и само да имат уще еден повод да се гордуваат затоа шо су македонци. Ние сме - или би трябвало да бъдем - нормални българи и да не се изцепваме за щяло и нещяло. 

Църквата ни би трябвало да обслужва духовните нужди, а не псевдодуховните капризи на нацията. 
Изпитвам проблем с това, че невежата тълпа има възможността да налага мнения от площада на клира ни. Това е още един симптом, че самият клир просто не си върши работата (така си е, Ваши Високопреосвещенства - ако си вършехте работата, тълпата нямаше да е невежа). Докато не вършат свойственото, владиците ни ще се оказват принудени да вършат несвойственото за длъжността си. Атова е позор. 

Когато един войник не си гледа уставно службата, старшинката му намира нова работа. За съжаление нашата Църква се намира в положението на войник, овикван от тъп старшинка. И защо? Ами защото клирът, вместо да тича по плаца, да прави лицеви опори и да дава наряд, подпира стените. Скатава се. Ами ето - сега нацията, влязла в ролята на старшията ще прати брадатия редник Клиров да чисти розите. 

Изпитвам огромен личен пиетет към Васил Левски, Апостола на нашата национална съвест, но смятам, че няма основания той да бъде канонизиран. Радвам се, че напоследък вече не се говори за тази злополучна идея. Вярвам, че самият Левски с присъщия си реализъм би се възпротивил на такава прекаленост. 

Не изпитвам никакъв пиетет към Ванга. Опитвам се да не изпитвам нищо. Не ми се говори за тази нещастна и вече мъртва жена, преживяла кой знае какви странни неща, прочула се сред по-суеверните и прости хора като "пророчица", безсрамно използвана от безскрупулни и псевдодуховни лица като Светлин Русев за лично самовъзвеличаване и днес почитана под някакви напълно еклектични форми, които имат толкова общо с православието на Евтимий Търновски, колкото кучето ми е епископ. Може би Ванга има нужда от молитвите ни - но такива, в които се молим за нея, а не на нея. Тази жена, лека й пръст, просто не беше християнка. Какво повече има да се говори? 

Петър Дънов също не е християнин. Възгледите му за Бога, човека и спасението противоречат на всичко християнско. Живеем в светска страна и всеки, който държи, може да бъде дъновист. Но пък който държи да бъде православен, не може да бъде дъновист. Това е от положенията или-или. Не можеш да си сух във водата. Не можеш да си едновременно заспал и буден, нито да тичаш, когато си легнал. Не можеш и да си православен и дъновист (или православен и почитател на Ванга). Еклектизмът е невъзможен за православния - особено ако той претендира да разбира в какво вярва. 

Но хайде, да речем, че тези проблеми са вече преодолени (или почти - "църквата", по-скоро капището на Рупите трябва да се срути. Като Картаген). 

Загиналите в Батак заслужават нашата дълбока почит като сънародници и жертви на борбата за свобода на нацията. Със сигурност и те заслужават да се молим за тях - защото са били отчаяни, защото са страдали, защото са паднали по ужасяващ начин пред самия олтар. Това, което батачани не заслужават, е да бъдат поставяни редом с противоречиви имена като Дънов и Ванга.

Трагедията на Батак наистина е наша национална Голгота - при това, понеже Балканите раждат трагедии, далеч не единствената, нито последната. Жертвите на Кресненското и Илинденското въстание, жертвите от войните за национално обединение, жертвите на белия и червения терор у нас, жертвите дори на обикновената битова престъпност. Всички те са батачани, всяка капка тяхна кръв вика. Българската нация кърви не от 1876, когато е изтребен Батак. Вече стотици години България е с широко разтворени вени, през които кръвта й се лее - в епидемии, глад, войни, набези, кръвен данък, бунтове и революции. Коя жертва е по-ценна от друга? Коя жертва струва по-малко? Кой е и кой не е мъченик в страната ни? Кого да предпочетем? Кого да съжалим, кого да поменем, чия рана да превържем и на чий гроб да спрем първо? 

Изборът изглежда труден, но се оказа, че не е невъзможен. От чисто верска гледна точка невинните жертви в Батак, които не оказват друга съпротива освен верска и не опетняват ръцете си с вража или своя кръв, заслужават най-голямата ни почит, включително и религиозна.

-------
Изтрих стария финал на постинга, той беше основан на фактическа грешка.

Жертвите от Батак са канонизирани напълно оправдано, защото:
- в Батак няма случаи на самоубийства;
- дори да беше имало (а, както излиза от сведенията на Скайлър, Макгахан и Стоянов, няма) има случаи на древна канонизация на самоубили се, за да избегнат поругание;
- в Батак няма случаи на убийства на деца и жени от съпрузите им;
- всички тези случаи засягат Перущица, а не Батак;
- в Батак има случаи на отказ от ислямски "аман" (милост).



Ще завърша тази редакция на постинга и промяна в позицията си с това, че жертвите от Батак всъщност действително са християнски мъченици и решението на Св. Синод на БПЦ да ги канонизира е напълно уместно. След като приятел ми посочи объркването, което съм допуснал между Перущица и Батак, смятам, че канонизацията е основателна. 
И толкова по-важно е да не смесваме святото с несвятото. Канонизациите трябва да бъдат премислени и безспорни актове. Тази на батачани е на място. За тази на Ванга обаче не би трябвало да се говори. 


Тагове:   батак,   ванга,   БПЦ,   светци,   Левски,   Дънов,


Гласувай:
45



1. milenich - Споделям в голяма степен написаното. Поздрави за хубавият текст.
15.03.2011 18:58
Въпреки, че не се определям като "заявен вярващ", считам за въпрос на елементарна християнска грамотност разграничаването на едното от другото. Не е уместно да оправдаваме подобни действия с липса на информираност. Християнската църква и литература са от стотици години на разположение на всеки, който се интересува.
цитирай
2. mglishev - Благодаря,
15.03.2011 19:10
milenich написа:
Въпреки, че не се определям като "заявен вярващ", считам за въпрос на елементарна християнска грамотност разграничаването на едното от другото. Не е уместно да оправдаваме подобни действия с липса на информираност. Християнската църква и литература са от стотици години на разположение на всеки, който се интересува.


ето една съвсем уместна и разумна реакция.
цитирай
3. kniazandrey1 - Уважаеми,
15.03.2011 19:44
В статията употребявате думата православен/на/но (без да броя БПЦ) 9 пъти, а християнин/ство - 5 пъти.
Съгласен съм с мнението Ви за македонците, но в очите на западните християни ние изглеждаме същите комплексирани провинциалисти с нашето православие, както македонците в нашите очи, с техния македонизъм.
.... между другото, споменавате Бог два пъти.....
без лоши чувства :)
цитирай
4. mglishev - Сигурно
15.03.2011 19:52
употребявам "българи" и "български" повече дори от "православни". Какво да се прави, текстът е за консумация на място. Няма смисъл да го опаковам и да го пращам за износ в странство. Той си засяга наши, местни, домашни работи. Български и православни. Макар че се опитвам да ги обмислям и от мааалко по-широчка перспектива.

Впрочем, ортодоксията е католична и икуменична.
цитирай
5. whitebarde - а аз пък..
15.03.2011 20:11
Сравнително несъгласен съм с теб , друже. Противоречиви личности са ванга и Дънов. Тук -да.
Но за жертвите на баташкото клане- с какво са те по различни от свети Георги Нови? С какво са те по различни от разните му там антични мъченици? С това ,че знаем повече за тях? От кой род са , кои са им наследници , точно как ги е шибнал ятагана...
Светецът не му се гледа кой е бил наистина. За някои съвременници сигурно и Иван Рилски е бил противоречив ,че дори и смахнат. Но важен е образът , идеята която ще вложиш. Че кой ще ти помни след хиляда години...

Светецът е пример за подражание. И образът в подсъзнанието на българина , на редовия българин , онзи , неграмотният , онзи образ , който поражда името "Ванга" може и ТРЯБВА да бъде използван. Да бъде излят във калъпът на светостта. Да бъде украсен или дори изкривен. Коя е и каква е Вангелия Гущерова няма значение. "Ванга" е важна.
цитирай
6. анонимен - Истината е важна!
15.03.2011 20:34
Истината е важна!
цитирай
7. mglishev - Барде,
15.03.2011 20:40
истината е важна, действително. Винаги, когато можем, трябва да я търсим. За мен е притеснително това, че в баташката църква някои са се видели принудени да струлят срещу семействата и срещу себе си.
Преди малко на друго място, където постнах този текст, ми припомниха, че има прецеденти на канонизирани ранни мъченици, които са се самоубили, за да избегнат поругаване. Ако това е така, трябва да науча повече по въпроса и едва тогава може би бих сменил позицията си. Допускам, че случаите сочат разлики, но трябва да разбера.
Впрочем, хареса ми този постинг след твоя. Истината е важна.
цитирай
8. frina - Глишев,
15.03.2011 21:05
точно това стреляне срещу себе си и най-близките си внася различният нюанс - ослепените войници на Самуил са жертва на садизма на византийското съзнание и пряка дейност. При батачани има онзи момент с избора на самопосегателството, който внася допълнителният трагизъм...

Иначе съм абсолютно съгласна с позицията ти за смесването на понятията - от позицията на собствения си агностицизъм (крайно и категорично съм против институционализирането на Бога и наложеният антропоморфизъм),рядко коментирам религиозни въпроси. Дънов и Ванга са ми интересни донякъде от социологична гледна точка...
цитирай
9. elinora - Всъщност светия Синод обяви точно преди 3-ти март,
15.03.2011 21:47
че канонизира изкланите в Батак за светци. Иконата вече се рисувала и щяла да се освети в Батак на 17 май - празника на града. Аз лично съм много любопитна как ще изглежда тази икона. Нашата църква допускала в своя канон да се канонизират и мощи, които не са с доказана целебна сила?!
цитирай
10. mglishev - @1-9, имам сериозна фактологична грешка
15.03.2011 22:03
В Батак няма случаи на самоубийства и убийства в християнските семейства. Всички жертви са изклани от башибозуците.
Има случаи на убийства след отказ да бъде приет ислямът.

Случаите на самоубийства и убийства в семействата са от Перущица, а не от Батак. А в края на краищата няма процедура по канонизиране на тези от Перущица.

Не съм бил прав в основния си патос. Батачани СА християнски мъченици, следователно решението на СВ. Синод за канонизацията им е съвсем оправдано.

Към думите си за Дънов и Ванга продължавам да се придържам.
Тези за невежата тълпа са верни - с нужното уточнение, че трябва да включа и себе си.

След малко ще изтрия този постинг. той е погрешен и ненужен.
цитирай
11. анонимен - Анонимния Християнски Мистик
15.03.2011 22:14
и все пак, не изтривай поста си, той е паметник на грешката ти; с изтриването му тя няма да изчезне, ще изчезне само творчеството ти.

цитирай
12. mglishev - Добре,
15.03.2011 22:19
просто го редактирах.
цитирай
13. анонимен - Анонимния Християнски Мистик
15.03.2011 22:22
дали защото съм мистик, или защото съм хрискиянски, а може би защото съм анонимен, аз харесвам еклектиката, считам я за естествена.

Не руши църквата на Ванга, ти не си римлянин - християнин си
цитирай
14. mglishev - Има няколко капища в България,
15.03.2011 22:26
към които изпитвам само бомбаджийски хъс:

това на Светлин Русев в Рупите, фалшивата митрополия в Търново, Летящата чиния на Бузлуджа, седмокрилия петохуйник на Старчев срещу НДК, паметника на Съветската армия на Орлов мост, бившия Партиен дом, Альошите в Бургас и Пловдив. Мавзолеят, за щастие, вече го няма. За мен тези места са Картагени.
цитирай
15. анонимен - Анонимния Християнски Мистик
15.03.2011 22:31
а аз пък кледам да разруша само дявола в себе си
цитирай
16. mglishev - Добре правиш.
15.03.2011 22:38
Аз съм далеч от това.
цитирай
17. анонимен - Подпоручик Ч.
16.03.2011 00:19
Ето нещо по темата: http://www.btv.bg/shows/tazi-sutrin/razgovori-gosti/story/270702651-Vanga_i_Petar_Danov__magyosnitsi_ili_svettsi.html

Изгорелов опонира на йеромонах Висарион. Всичко гарнирано с почерка на либералната журналистика.
цитирай
18. mglishev - Чак па заклеймени...
16.03.2011 00:28
... ей, не се научихме. Бе който в каквито си ще неща да вярва. Въпросът е да не се тормози БПЦ да канонизира куцо и сакато.

Ми утре някой може да поиска Синодът да заклейми княз Борис-Михаил, щото бил колил боили. Или пък да канонизира поп Богомил, щото бил убав човек.
Ми няма да стане. Православният си е православен, дъновистът си е дъновист, турчинът си е турчин. Всеки да си гледа вилаета.

Аз пък не настоявам кришнарите да почитат света Марта.
цитирай
19. анонимен - Подпоручик Ч.
16.03.2011 00:38
Може би дъновизмът като начин на живот на българите е тема, заслужаваща отделно внимание. Да продънваш нови и нови дъна...
цитирай
20. mglishev - А, това е
16.03.2011 00:46
радикалното крило на haeresis bulgarica. Продънизъм.
цитирай
21. zelas - Много вода изтече от времето на Йоан ...
16.03.2011 03:24
Много вода изтече от времето на Йоан Рилски и не може да се сравняват новите "светци" със старите светци. Това, върху което си струва да поумуваме е, какво представлява светецът на нашето време.

Ето аз имам веднага един кандидат образец - http://zelas.blog.bg/politika/2010/12/04/za-nai-golemiiat-daritel-na-katedralata-sv-aleksandyr-nevski.645489
цитирай
22. анонимен - И, бре
16.03.2011 04:31
А, бе, какви канонизации, какви пете лева, хора? Това са човешки глупости. Има само един Бог, на който, ако си истински вярващ, трябва да се покланяш и да вярваш, никой друг. А дали ще се канонизира Ванга, Дънов, Левски, девицата Мария, бай Добри, баташките мъченици или филанкишията няма особена разлика. Те няма да ви помогнат, ако им се помолите, разберете го, защото нямат нито силата, нито мъдростта, нито знанието на Всемогъщия Господ Бог. Другото е заблуда. Хубав ден и данов ви се отоврят очите докато сте още живи :)
цитирай
23. apostapostoloff - Много добър постинг!
16.03.2011 05:16
Общувал съм и с папуаси, и с аборигени, но дори и те не са така примитивни като някои българи, които смесват теологията с астрологията, шарлатанията и гадатеслтвото с църковните канони.

Време беше, крайно време беше светата православна Църква да прокара ясна демаркационна линия между себе си и дребния, смахнат сектант Дънов и долнопробната измамница Ванга!
цитирай
24. анонимен - Често съм се замисляла за канони...
16.03.2011 05:55
Често съм се замисляла за канонизациите.Съпоставяла съм ги с днешно време....
цитирай
25. vmir - Чудесен постинг,
16.03.2011 06:26
поздравления!
цитирай
26. анонимен - Поздрави, споделям същата позиция,
16.03.2011 07:31
но за да успеят да те разберат, явно кандидатът за канонизация трябва да е примерно ислямски праведник, известен с чудесата си, та да се сети масата, че друговерец НЯМА място в каноните на НАШАТА църква. Може да е добър, известен и заслужаващ уважение човек, но - просто не му е мястото там.
цитирай
27. liliyanaandreeva - Това не са истинските Религии и тези не са истинските религиозни водачи!
16.03.2011 08:08
Затова се гордея с българите,които не са особено вярващи,т.е. не се поддават лесно на чужди внушения и измамни каузи!За нас религиозния фанатизъм е чужд и слава Богу!
цитирай
28. boristodorov56 - Трудничко е!
16.03.2011 08:27
На православните атеисти - не можеш да обясниш.

Въпросът е има ли все пак християни у нас или всички тръскащи се църковници са убедени докрай, че ако Бог не съществува - има някаква природна сила?

Шапка свалям за постинга!
цитирай
29. d3bep - Мда. "Абсолютно всеки вярващ ...
16.03.2011 09:22
Мда.
"Абсолютно всеки вярващ е задължително да е лицемер".
Абсолютно невярно, може би вярно само за тея, що са в християнската църква. Там може и да се подписва такъв меморандум, не знам. Макар че съм бил и там.

Да изясним някои понятия, които са голяма мешана скара в статията.
Светец в оригиналният смисъл на думата, това е лице ,спазвало закона на вярата, и помогнало на други хора да се извисят духовно. Човек, който не служи за пример, рядко е светец.

Институираните светци, това са канонизираните от църквата.
Църквата канонизира здраво с ПОЛИТИЧЕСКА ЦЕЛ.
Левски, баташките жертви - това изобщо не са светци ,а са си чиста проба политически светци.
Защото църквата е казала по телевизора и тъй ше й порасне рейтинга.

ТОва, че някой не е светец по канона, но е живял според божи закон ие помогнал на дрги да го разберат, пък бил той и извън християнската църква ,не го прави несвят човек.
Напротив, и той е светец, нищо че дедо поп с калимявката пошушнал друго на уше на православния лицемер - Глишев...
Следва да нарпавите разликата. Между институционизираните и неинституционизираните светци от църквата.

ЗАЩОТО ТОВА Е ЕДИНСТВЕНАТА РАЗЛИКА.

ПП. Без да похващам щуротиите за дънов или ванга... Също и за левски, че той теглил една майна на църквата, обаче ходят и му целуват дупето .Защо? За рейтинг. Кво ше казвате, скъпи лицемерни православни? Май сте канонизирали... антихрист? По вашите определения...

Поздрави!
цитирай
30. smani - Съгласен, общо взето БПЦ е склонна ...
16.03.2011 10:08
Съгласен, общо взето БПЦ е склонна на гафове в последно време, но не е фатално. Католиците допускат още по-големи..
Само за Васил Левски.. незнам, той е просто велик българин.
цитирай
31. razkazvachka - Привет! Много добро изложение на позиция. И грамотно.
16.03.2011 10:22
Не съм съгласна с него - бих се присъединила към анонимния под номер 22.

Добавката от мен: типична българска черта е да рушим създаденото от други българи. Нетърпимостта на БПЦ към другите може да се равнява само на нейната неорганизираност. Ако има нещо, което може да ме накара да стана кристален атеист - то това е БПЦ.
цитирай
32. d3bep - Съгласен, общо взето БПЦ е склонна ...
16.03.2011 10:29
smani написа:
Съгласен, общо взето БПЦ е склонна на гафове в последно време, но не е фатално. Католиците допускат още по-големи..
Само за Васил Левски.. незнам, той е просто велик българин.

Аз не споря за неговия принцип, а за принципа на канонизацията. Велик или не, той се е отрекъл от църквата, те го направиха светец на същата тая църква - защо? Защото им е изгодно, не за нещо друго.

Така че кой светец и кой не, дайте по хубаво да не с иги мерим, че ще почна и с въпросите "в кой синод".

Само ние я можем тая простотия, докато целият свят трепери, докато хора се оединяват под бедствието и не търсят вина ,а оправия, ние пак да се чудим какво да намерим за да се взаимооплюем и разединяваме.

Въобще нямат място по телевизията попове, за да ми обясняват коя е Ванга и кой е Дънов. Който иска, ще проучи.
Активна телевизионна култура не виждам аккво да обсъждам.

Поповете биха имали място по телевизията да образоват нацията, да я пазят от наркотиците и сектите, да се грижат за духовноот у българина. Да ОБЕДИНЯВАТ, не да РАЗДЕНИЯВАТ, както всъщност правят. Разединение е основното им умение днес.
Само където трявба да са, не ги виждам, затова пък мога да осоча цифра кръчми и бардаци на църковната земя...
Да си мълчат, викам аз, докато не се оправят. Не са изобщо в състояние да ми оправят светогледа за светии и светски личности в момента. Че те нямат един дето да става що - годе за приемр, в цялата си църква... И на никой не са в състояние да го оправят, само да объркват още повече бедните души...
цитирай
33. анонимен - Подпоручик Ч.
16.03.2011 10:37
d3bep написа:
Мда.
"Абсолютно всеки вярващ е задължително да е лицемер".
Абсолютно невярно, може би вярно само за тея, що са в християнската църква. Там може и да се подписва такъв меморандум, не знам. Макар че съм бил и там.

Да изясним някои понятия, които са голяма мешана скара в статията.
Светец в оригиналният смисъл на думата, това е лице ,спазвало закона на вярата, и помогнало на други хора да се извисят духовно. Човек, който не служи за пример, рядко е светец.

Институираните светци, това са канонизираните от църквата.
Църквата канонизира здраво с ПОЛИТИЧЕСКА ЦЕЛ.
Левски, баташките жертви - това изобщо не са светци ,а са си чиста проба политически светци.
Защото църквата е казала по телевизора и тъй ше й порасне рейтинга.

ТОва, че някой не е светец по канона, но е живял според божи закон ие помогнал на дрги да го разберат, пък бил той и извън християнската църква ,не го прави несвят човек.
Напротив, и той е светец, нищо че дедо поп с калимявката пошушнал друго на уше на православния лицемер - Глишев...
Следва да нарпавите разликата. Между институционизираните и неинституционизираните светци от църквата.

ЗАЩОТО ТОВА Е ЕДИНСТВЕНАТА РАЗЛИКА.

ПП. Без да похващам щуротиите за дънов или ванга... Също и за левски, че той теглил една майна на църквата, обаче ходят и му целуват дупето .Защо? За рейтинг. Кво ше казвате, скъпи лицемерни православни? Май сте канонизирали... антихрист? По вашите определения...

Поздрави!


Излияния на великотракийски титанизъм. Става му вече интересно, какво ли ще е орфическата "църква" в наши дни. Най-вероятно въпреки (или може би точно поради) претенциите за автохтонство си се вписва много добре в new age.

Разпасалият се гейлиберализъм трябва да се громи с все по-голяма сила. В него се коренят поне половината от злочестини на сегашната ни ситуация. Да не говорим, че основната част от гурутата му са номенклатурки или синчета и щерки на номенклатурки, което в крайна сметка е същото.
цитирай
34. анонимен - Подпоручик Ч.
16.03.2011 10:43
В БПЦ действително има много лицемерие и многа дъски за дялане. Либералните подлоги обаче са последните, които могат да сочат с пръст.

Въобще реакционерството на Църквата и проявата на известен православен "фундаментализъм" са изключително положителни тенденции в страна, в която проституцията във всякакъв смисъл е издигната в еталон.
цитирай
35. sparhawk - много са ми
16.03.2011 11:01
антипатични хората, които отидоха в бТВ да говорят против Дънов и баба Ванга. На мен ми изглеждаха като талибани, съжалявам, че трябва да го кажа. И според мен дебатът не е тези хора, Петър Дънов и баба Ванга, да бъдят обявявани за светци. От това, което съм чел това принципно не е възможно, тъй като при Дънов има сериозни разминавания във вярванията с православието, а пък изживяванията на баба Ванга веднъж бяха обяснили, че не съвпадат с това, което е описано като святост - макар, Маноле, ако си спомняш, Веселина Вачкова ни бе разказала за някои много зловещи ранни светци, които днес биха били окачествени като терористи.
Въпросът обаче е, че БПЦ генерира омраза и нетърпимост към хора с различни от нейните виждания. Идеята за анатемосване е брутална и според мен е хубаво да си остане в Х век. Никой няма право да генерира религиозна омраза към цели общности днес. И госпожата от Братството ми се видя, хм, по-симпатична.
А иначе позицията ми е, че целият спор my god is better than your god е най-голямото зло, случило се на човечеството в цялата му история, дори спрямо тоталитарните режими.
цитирай
36. mglishev - 17-35
16.03.2011 11:26
Мерси за интереса, но се получи така, че най-голямата глупост, която съм писал, се радва на най-голям успех. Само по себе си това е показателно.

Както споменах, оказва се, че първоначалната ми позиция за баташките жертви беше погрешна. Е, добре, поправих я.

Може би част от читателите тук не са схванали, че всъщност не се говори за канонизация на Дънов - споменавам популярността му просто за пълнота. Дънов действително е популярен. Вече защо е така - това е друг въпрос.

Колкото до Левски и батачани, сещам се за Жана д'Арк, княз Борис-Михаил и Константин Велики. Политически канонизации? Може, нямам нищо против. Стига все пак да няма страшен разнобой с каноническия здрав разум. Това са нормални неща, няма нужда да се правим на света вода ненапита. Въпрос на чувство за мярка е канонизацията да бъде съобразена така, че да съответства и на принципите на религията, и на обществения интерес. В случая с батачани тази мярка се оказа идеално спазена, както бях убеден в много продуктивен спор.

Не ми харесва да се изпада и в ругателства по адрес на ню-ейдж гурутата - Ванга и Дънов. Отец Висарион, който скоро говореше по техен адрес, има своите основания, но е прекалено груб. Може да не съм фен на неолиберални, толерастки и прочие новотии, но не съм фен и на псувачеството. Който в каквото ще, в това да вярва. Времето ще покаже кой крив и кой - прав. Просто е хубаво да се знае, че някои традиции са крайно несъвместими с други и че ако човек чак толкова държи да мине за набожен православен и да пали дебели свещи, не му отива да приказва замечтано за Ванга, Дънов, поп Богомил и прочие рожби на българския еклектизъм. Ако пък е решил да е атеист, не му е работа изобщо да се меша в религиозни работи. Аз пък като що-годе православен нямам никакво намерение да заничам в чуждото канче и смятам, че всяка друга религиозна общност може да си почита когото си ще като учител, гуру, праведник и т. н.

Просто не обичам еклектизма. Българите често сме готови да се кланяме едновременно на Бога, Мохамеда, Мамона, Дявола, Сабазий и Кришна (и то някак несигурно, щото сме си повърхностни), което силно ме дразни. Всеки (не)вярващ да си знае убежденията.
цитирай
37. анонимен - За пророците и каноните. Влизаме в дискусия, в която /признавам си/, не съм много подготвен
16.03.2011 11:42
Нямам необходимите пълни познания по канона. Но се натрапва следния факт. Има канонизирани пророци. Ще дам списъка. Сега отиваме на теологична дискусия. Каква е разликата между пророк и гадател и ако мощите на баба Ванга се окажат чудотворни по Канона, какво ще се прави? Вече казах, че имам информация за баба Ванга от първа ръка /майка ми се е срещала два пъти с нея/. Това, което знам от нея и от други източници, ми дава право да я уважавам. Цял живот е помагала на хората.
Канонизираните пророци:
Св. цар и пророк Давид XI в. пр.Хр.
Св. пророк Самуил XI в. пр.Xр.
Св. пророк Самей (X в. пр.Хр.)
Св. пророк Иоил IX в. пр.Хр.
Св. пророк Илия IX в. пр.Хр.
Св. пророк Михей от Ефремовото коляно, IX в. пр.Xр.
Св. пророк Елисей IX в. пр.Хр.
Св. пророк Авдий IX в. пр.Xр.
Св. пророк Йона (VIII в. пр.Xр.)
Св. пророк Михей от Юдиното коляно, ок. 750 - 687 пр.Хр.
Св. пророк Исайя ок. 760 - 675 г. пр.Хр.
Св. пророк Даниил 600 г. пр.Xр.
Св. пророк Варух (600 г. пр.Хр.)
Св. пророк Йеремия VI в. пр.Хр.
Св. пророк Йезекиил VI в. пр.Хр.
Св. пророк Захария Сърповидец † 520 г. пр.Хр.
Св. пророк Агей V в. пр.Хр.
Св. пророк Малахия IV в. пр. Хр.
цитирай
38. d3bep - И къде е спазено това при батачан...
16.03.2011 12:05
И къде е спазено това при батачани?
Напротив, обърнали са църквата на военно поле, без да говорим за доколко доверително може да се подхожда към пропагандата на Захари Стоянов, който между другото на места изпуска доста ясно истинското състояние на нещата...

Във всеки случай може би може да ги произведат в мъченици, но самият акт е простотия и поредното масло в антитурската пропаганда.
Защото е ясен факт, че априлското възстание е руска инсценировка.
Че нашите "герои" са надъхани въоръжени селяни, които изобщо не знаят какво вършат и са избивали невинни жени и деца - пише го в записките на същия тоя, пиели са кръв от врата на жертвите си посред мегдана и прочие, и даже в екзалтацията си са застреляли и някой и друг от своите...

И после роднините на изнасилените заклани и избити туркини и турци, наречени "БАШИБОЗУК" - им го върнали - при нещо като необходима самоотбрана, която, неконтролирана от армията, е прерастнала в почти гражданска война...
Не съм сигурен при това положение кои и къде да обозначим каот мъченици на вярата .Ясно е че мъченици има и от двете страни, но канонизацията е евтин политически акт.

Не е ли логичн отогава турците да обявят непредизвиканите от нищо мирни техни жертви за мъченици на исляма? Дай да си постави мтоя въпрос, пред ида спорим политически или неполитически акт е канонизацията? Според мен, ще са в правото си да го направят в отговор.

Какво следва после?

Нека не сравняваме Левски с жана дарк, левски е задгърбил църквата ,жана дарк - не е , макар че при нея и присъдата ,и канонизирането са пак политически актове...
Изобщо считам за ненужно някакви дядки с бради, ненакрали се, да излизат и да ми казват кой колко е свят.

ДА СЕ ПОГРИЖАТ ТЕ САМИТЕ ДА СА СВЕТИ. Не най - големите грешници да ми оправят мирогледа, До оня ден си скубаха брадите за пари, днес се сетиха и пиар да си направят от жертвите.
За мен църквата им не е свята, пък който иска да си приобщава...
цитирай
39. анонимен - Всички православни църкви и кат...
16.03.2011 12:31
Всички православни църкви и католическата спазват съвсем ясна и описана подробно процедура за обявяването за светец. Трябва да са налице определен брой събития и явления приживе и след смъртта на някого за да бъде обявен за светец. Това е съвсем конкретна процедура, стъпка по стъпка. Нито някой патриарх, нито синод, нито папа не е в състояние да обяви светец ако дори една от точките не е спазена. Често тази процедура продължава по двеста-триста години.
Този дебат е абсурден. Никой не отчита канона.
Ако не сте християни, какво ви пука?
Ако сте християни, църквата към която принадлежите има процедура за това и тя е наложена и проверена през вековете, тъкмо за да се избягват подобни нелепици.
цитирай
40. mglishev - @37-39:
16.03.2011 12:35
katana: последният от пророците е св. Йоан Кръстител. Всички пророчества са изпълнени докрай. Последното голямо визионерство е това на св. евангелист Йоан. Оттам нататък евентуални прояви на прозорливост или частни пророчества стават при определени случаи - и то неизменно в рамките, зададени от Новия завет на Писанието. На фона на това Вангините думи: "мъчат ме" и "канони-манони" я правят всичко друго, но не и съвместима с традицията на православното и изобщо на християнското визионерство. Всяка форма на почит към нея е нехристиянска.

d3bep: не са обърнали църквата на бойно поле. Това беше и моята грешка. Бойното поле е в Перущица. По-горе съм посочил източниците: Скайлър, Стоянов, Макгахан.
Че Левски бил загърбил Църквата е напълно невярно.
Няма да търпя тук простащини за сметка на баташките жертви.
Оттам нататък другото са лични вкусове и мнения, които няма да коментирам.

@39: в случая процедурата е спазена. В православния свят тя не е толкова педантична като в католическия.
цитирай
41. vishnichka - Споделям духа на постинга,
16.03.2011 12:39
точно колкото канонизирането, точно толкова и анатемосването трябва да се прецизират винаги изключително внимателно, без да се търси скандалното и заради очевидната популярност на адресатите. До в степен, която да не води до отблъскване от проповядването на вярата и ценностите й, което по казуса Ванга или още повече за Учителя, не се случва според мен...


А това пък:

"Петър Дънов също не е християнин. Възгледите му за Бога, човека и спасението противоречат на всичко християнско."

откъде накъде, като изобщо не е верно...
цитирай
42. анонимен - Знаеш за какво иде реч
16.03.2011 12:41
Факторът време. Много от хората го пропускат небрежно. Пък и след Никейските събори имаме основания да понаглеждаме Канона със скепсис. Това, за което свалям шапка на католиците е, че тяхната черква се осъвременява. Бавно, но го прави.
цитирай
43. viadolorosa - Аз пък смятам, че никой няма право да ...
16.03.2011 12:43
Аз пък смятам, че никой няма право да поставя под съмнение и да оспорва светостта на баба Ванга и на учителя Дънов. И двамата са пример за духовно извисени личности към които ние обикновените простосмъртни трябва да се отанасяме с почит и дълбоко преклонение. Грях и светотатство е това, което си позволява БПЦ спрямо тях.
Вярата и религията винаги са били и ще бъдат две ралични неща. Ванга и Дънов са хора дълбоко и искрено вярващи, хора носители на вярата в Бога. Християнството е само една от многобройнте прояви на вярата. Но да кажеш, че това е правилната вяра е най-глупавото и плиткоумно нещо на света. Относно твърденето , че не били Християни ...Ако Исус беше жив, бъдете убеден, че Ванга и Дънов щяха да са между апостолите му.. Ако вие не можете да разберете в какво се състои тяхната святост и техната значимост за израстването на човешката духовност значи или не познавате делото им или просто сте дошъл на този свят за да изживеете една по-обикновена и приземна съдба...
цитирай
44. анонимен - Нищо не е спазено. Трябва да имо о...
16.03.2011 12:44
Нищо не е спазено. Трябва да имо определен брой чудеса преди и след смъртта и още явления. Процедурите и на двете църкви са идентични.
Може да се говори евентуално за мъченичество при батачани, но и там има определени условия.
цитирай
45. d3bep - Ако не сте християни, какво ви ...
16.03.2011 12:46
анонимен написа:

Ако не сте християни, какво ви пука?

То това малко като: "Ако не сте от Герб, какво ви пука че ше вдигат данъците".
Пука ми, след като се захваща пак ненужна щекотлива политическа тема ,за да се прави от нея религиозна пропаганда в момент, в който светът е пламнал на тая основа, ми пука...

Глишев,
Само не разбрах каква простащина изказах по отношение на баташките жертви?
цитирай
46. sparhawk - 36
16.03.2011 12:55
"Българите често сме готови да се кланяме едновременно на Бога, Мохамеда, Мамона, Дявола, Сабазий и Кришна"
Има нещо вярно, но по принцип все по-популярна става идеята, че Бог го има, но различните религии го приемат по различен начин. Знаеш клишето за различните пътеки. И това си е позиция, според мен по-правилна от фундаментализма.
цитирай
47. анонимен - http://www. btv. bg/shows/taz...
16.03.2011 13:06
анонимен написа:
http://www.btv.bg/shows/tazi-sutrin/razgovori-gosti/story/270702651-Vanga_i_Petar_Danov__magyosnitsi_ili_svettsi.html

Г-н (младши)лейтенант,много зъбоболно клипче.Не знам за вас,но аз хванах няколко крути грешки.Първо,свещениците наистина излязоха неподготвени,а журналята излязоха предубедени.Лично аз мога мога да диря карез само на попа,който приравни католиците със секта,а това не просто не е удачно,то не е вярно.Второ,тия бтв-тикви можеха да си поканят някой от богословски ф-т,който да владее и друга лексика освен софрониевата и да направи на салата(само словесно, де)тая с великите духове и фъфливата икона на бг-журналистиката.Трето, сценаристите, дето са готвили въпросника,можеше да не са толкова ужасяващо прости-то не бяха различия вяра-религия(което в традиционното християнство не стои,да не говорим,че "религия" значи "вяра" и че въпросното разделение е валидно само за някои протестантски деноминации);то не бяха важните за историята ни фигури на Ванга и Дънов(що пък да са важни, щото са рупори на лунатизма?!);то не беше международното разпространение на дъновизма и пр.дивотии.Четвърто,общият наивитет,който лъха от устата на баба Цоцолана,която е много обидена,че църквата не е във възторг от Мадона(друг е въпросът, че пловдивският реагира много дивашки и направи връзка,която е също толкова осъдителна и суеверна,колкото и ходенето на врачка)и че не се радва на желанието на педровците единият от двойката да бъде булка и че доводите й бяха в стил"а вие що биете негрите",нали,на нея не й стига това,че попът няма да изгони някого от храма,самозащото е гей или е "сквернодействал",тя ще се възхити на"великата духовност"на православието и ще го обяви за много cool,едва когато види на първия ред на гей-парада висшия клир само по калимявки и монаси-танцьори на наградите на мтв или поне на евровизия...По тези географски ширини,на ниво ежедневни представи,универсалността на православието винаги се е била обречено със самобитното, вехто суеверие.
цитирай
48. templar - Напълни ми душата! Ей, много се радвам, че има такива хора като теб!
16.03.2011 13:08
Канонизацията на новомъченици от историята, може да има политически елемент, но се среща в целия православен свят. И ако се спазват правилата (както в случая с Батак и Новоселския манастир) мисля, че няма нищо лошо. В това отношение католиците канонизират много повече и много по-често наши съвременници, които са нетленни, мироточат и т.н., а канонизацията на папа Йоан Павел II си е чисто политическа. Все пак църквата не е от този свят, но в този свят съществува и нейните мъченици ходят по земята, преди да отидат на небето...

Мисля, че най-ценното в текста ти е нуждата да се разграничават ясно православието от останалите култове и да не се смесват. Не искаме да забраним Дънов или Ванга, но е важно да кажем, че не може да си православен дъновист или православен, който се моли на Леля си Ванга против уроки. Или си шаманист, или си християнин.
Пропуснал си идиотите прабългари от Атака, които практикуват синкретичния похват "Да живее Бог Тангра и Българската православна църква"
цитирай
49. анонимен - Аз пък смятам, че никой няма право да ...
16.03.2011 13:09
viadolorosa написа:
Аз пък смятам, че никой няма право да поставя под съмнение и да оспорва светостта на баба Ванга и на учителя Дънов. И двамата са пример за духовно извисени личности към които ние обикновените простосмъртни трябва да се отанасяме с почит и дълбоко преклонение. Грях и светотатство е това, което си позволява БПЦ спрямо тях.
Вярата и религията винаги са били и ще бъдат две ралични неща. Ванга и Дънов са хора дълбоко и искрено вярващи, хора носители на вярата в Бога. Християнството е само една от многобройнте прояви на вярата. Но да кажеш, че това е правилната вяра е най-глупавото и плиткоумно нещо на света. Относно твърденето , че не били Християни ...Ако Исус беше жив, бъдете убеден, че Ванга и Дънов щяха да са между апостолите му.. Ако вие не можете да разберете в какво се състои тяхната святост и техната значимост за израстването на човешката духовност значи или не познавате делото им или просто сте дошъл на този свят за да изживеете една по-обикновена и приземна съдба...


СМЯХ,СМЯХ,СМЯХ и скърцане със зъби (ама малко, че не мога да си затворя ченето от СМЯХ).

Смях.
цитирай
50. monarchism - Разни окултисти и магьосници нямат ...
16.03.2011 13:37
Разни окултисти и магьосници нямат място сред живите хора, камо ли пък да се титулуват светци.

Апропо, България никога не е била светска държава. РБ е колония.
цитирай
51. mglishev - 41-50
16.03.2011 13:44
Виждам, че различията в мненията са налице. това е колкото нормално, толкова и тъжно. Всеки ще си остане на своето, а междувременно искам да поздравя авторите на 47, 48 и 49-и коментар, които ясно и кратко изразяват собствената ми позиция.
цитирай
52. анонимен - за пророците
16.03.2011 13:51
Чрез пророците говори Свети Дух, по Божия промисъл! Дали това е така при Ванга и при Дънов? Защото ако не е, е от нечестивия, това е повече от ясно.

А за невинните мъченици от Батак подкрепям с две ръце! Поздрави за хубавият пост!
цитирай
53. viadolorosa - Към анонимния с ченето
16.03.2011 13:56
Ченето Ви не се затваря
Зарад вдървяване на мисълта,
Да скъцате със зъби Ви остава
укрит дълбоко в анонимността....
:)
VD
цитирай
54. анонимен - Ченето Ви не се затаря Зарад вд...
16.03.2011 15:03
viadolorosa написа:
Ченето Ви не се затаря
Зарад вдървяване на мисълта,
Да скъцате със зъби Ви остава
укрит дълбоко в анонимността....
:)
VD

Така е, бе,viaridiculosa, аз съм направо с подземна съдба, поради което не съм поет като Пишурката, щото са ме подминали великите духове на дъновистите и "вангинистите", както ги именува Гарeлов. Да ви се чуди човек, как ви се занимава с повърхностни и глупави анонимници. И въпреки че го мислите сериозно, макар че не мога да си представя човек сериозно да мисли това (бедно въображение), имате талант за сатирик.
Смях.
цитирай
55. анонимен - wutang
16.03.2011 15:06
Не е точно тук мястото, но все пак ще питам. По канона, какво става с хора като Кочо Чистеменски и Спас Гинев? Самоубийството е грях, да, но в случая тези самоубийства, малко или много, оказват влияние върху привличането на европейското общественото мнение върху нас и, в последвие, освобождаването ни. Та, след като те и семействата им са станали, едва ли не, великомъченици за свободата ни - ще се изразя по детски глупаво - отиват ли в ада, анатемосани ли са от църквата ни, постъпката им порицава ли се?
цитирай
56. yuliya2006 - НИКОЙ НЕ Е ПРОРОК В СОБСТВЕНАТА СИ ...
16.03.2011 15:33
НИКОЙ НЕ Е ПРОРОК В СОБСТВЕНАТА СИ СТРАНА...
ТОЗИ МЪДРЕЦ, ЗА КОЙТО СВЕТОВНО ВЕЛИЧИЕ АЛБЕРТ АЙНЩАЙН КАЗВА ЧЕ В ЦЕЛИЯ СВЯТ СЕ КЛАНЯТ НА НЕГО А ТОЙ НА ЕДИН БЪЛГАРИН - ПЕТЪР ДЪНОВ
КОГАТО ПАПАТА НА РИМО-КАТОЛИЧЕСКАТА ЦЪРКВА КАЗВА ЗА НЕГО ЧЕ Е ЕДИН ОТ НАЙ-ВЕЛИКИТЕ В СВЕТА ЛИЧНОСТИ
КАКВО ЗНАЧИ ЧЕ НЯКОЯ ДРЕБНА ДУШИЧКА, КОЯТО НЕ СЕ НАПЪВА САНТИМЕТЪР ДА ОТКРИЕ ИСТИНИ В ДУМИТЕ МУ, МУЗИКАТА МУ..ВЕЛИЧИЕТО МУ...

ТЕПЪРВА В СВЕТА ЩЕ ГО ОТКРИВАТ..НЕГОВОТО ВРЕМЕ ОЩЕ НЕ Е НАСТЪПИЛО..ЗАЩОТО ТОЙ ПРОПОВЯДВА ВРЪЩАНЕ КЪМ ПРИРОДАТА, КЪМ ПОЗИТИВНОТО МИСЛЕНЕ, ХРАНЕНЕТО...
КОГАТО ГО ОТКРИХ ЗА ПЪРВИ ПЪТ БЯХ ПОКОРЕНА, ОТГОВОРИХ СИ НА МНОГО ВЪПРОСИ КОЙТО ТЪРСИХ В ЖИВОТА СИ
АЗ СЪМ ХУМАНИСТ И НЯМА РЕЛИГИЯ ,УЧЕНИЕ КЪМ КОЕТО ДА СЪМ ПРИСТРАСЕНА
КОРАНА, БИБЛИЯТА, ТИБЕТСКИТЕ МЪДРОСТИ..ВСИЧКО Е ЕДНО И ТО ...ЕДИН Е БОГ ЗА ВСИЧКИ
НЕ МОЖЕМ ДА НЕ КАЖЕМ ЧЕ В ТЕЗИ СВЕЩЕННИ КНИГИ ИМА ПРОТИВОРЕЧИЯ И ЕДИН ВЪПРОС ЗАЩО Е СТРАДАНИЕТО И БОЛКАТА

ПРЕДИ ГОДИНИ ЧЕТОХ ТАЙНОТО УЧЕНИЕ НА ДАО ДЪ ДЗИН И ТАМ ОТКРИХ ТОЧЕН ОТГОВОР НА ВЪПРОСА, КОЙТО ВСЕ ТЪРСИХ...

ЧЕ ЗЕМЯТА Е ИЗПИТАНИЕ НА ДУШИТЕ И ТУК Е ПОПРАВИТЕЛЕН ДОМ И НА ВСЕКИ СЕ ДАВАТ ИЗПИТАНИЯ И ВСЕКИ СИ НОСИ КРЪСТА
А КОЙ НЕ СИ НАУЧИ УРОКА, СЛЕД ВРЕМЕ ПАК ТУК ДОКАТО СИ ГО НАУЧИ
И ТОГАВА РАЗБРАХ ТУК НА ЗЕМЯТА В БИТКАТА МЕЖДУ ДОБРОТО И ЗЛОТО, КОЕТО Е В НАС... ОКОЛО НАС... НИЕ КОВЕМ БЪДЕЩАТА СИ КАРМА

С ОБИЧ ДЖУЛИЯ БЕЛ
цитирай
57. анонимен - Няма не може!
16.03.2011 15:38
Може, всичко може! Това са дребнотемия, на фона на случващото се -
по света и у нас.
Изобщо, много си тип, Саше:( Молитвите на правилно или неправилно канонизирани
хорица, не ще оправят ситуацията. Мани ги тия работи, БПЦ си е мнооо добре за разлика от сите раби т.е ний.
цитирай
58. анонимен - wutang
16.03.2011 16:12
@ДЖУЛИЯ: Поседни малко, успокой се и си поеми въздух. После си помисли, дали не си противоречиш малко.

цитирай
59. анонимен - Няма нищо по весело от дискусията между незнаещи и частично знаещи
16.03.2011 17:28
Според мен, Бог не е стиснат /съдейки по разхода на генетичния материал/.Бог не е написал канона за неговото честване. Каноните/законите/ са писани от човеци и човеци ги променят.Бог има чувство за хумор и го е показал /Принципът на неопределеността/.Според мен Бог иска да сме добри и да знаем. Това е.
цитирай
60. pontis - Хубаво е, че някой разбира, обяснява и "прави" разликата ...
16.03.2011 17:49
Толкова е объркващо иначе (свят и "свят", светец и врачка, да не говорим за "светотатство", или за "Светлин" Русев.... егати езика!?, а Левски е по-добре никога да не разберем...). Изтощително ясно обяснение. Супер си, както винаги :))
цитирай
61. d3bep - Според мен, Бог не е стиснат /съд...
16.03.2011 18:03
katana написа:
Според мен, Бог не е стиснат /съдейки по разхода на генетичния материал/.Бог не е написал канона за неговото честване. Каноните/законите/ са писани от човеци и човеци ги променят.Бог има чувство за хумор и го е показал /Принципът на неопределеността/.Според мен Бог иска да сме добри и да знаем. Това е.

Нямам толкова палци, че да ги вдигна както ми се иска на това твърдение.
Но , тъй наречените християни, както виждаш, освен лицемери по задължение са и шовинисти по призвание и като цяло не са големи любители на знанието.

Така че дискусия не може да има, бог е само за тях и ако канонизират някого, това е много важна крачка .Бог слиза на земята да си обере версиите...

Добре де, да анатемосат ако искат Дънов, Ванга, кукерите също мое да анатемосат и де да знам още кой.
И кво? Кво от това?
Ще обявят костницата за светци.
И какво?
цитирай
62. mglishev - 52-61
16.03.2011 18:44
Ех, разгоряха се страстите... То не бяха въпроси "какво става, анатема има ли", Дао Дъ Дзин, Дънов, Ванга, мъченици, кукери.

Здрасти, pontis, хубаво, че попрелетя.
цитирай
63. kniazandrey1 - Здравейте отново,
16.03.2011 21:23
Тук се появиха някои анонимници, с които съм напълно съгласен - 22 и 34.
Към темплар - не съм чул атакистите да славят Тангра, може би ги бъркате с хората на Расате. А атакистите са си чисти православни от руски тип. Още една причина за мен да стоя далеч от православието.
цитирай
64. mglishev - @kniazandrey1:
16.03.2011 21:53
"Православие" и "Русия" не са синоними. За щастие.
цитирай
65. анонимен - Подпоручик Ч.
16.03.2011 23:36
Баба Ванга, Беинса Дуно и зеленый попугай. Тръгнал народът по врачки.

Полъхът на завета на Людмила Живкова не спира да вее над "демократическите" глави, на които иначе за всичко им е виновен комунизЪмът. Българската простотия наистинала е достигнала до смайващи нива на продънизъм чрез масовата полуграмотност на социализма, на окончателната кулминация май още предстои в сегашните условия на триумф на "силите на свободата и демокрацията".
цитирай
66. mglishev - Едно е сигурно,
17.03.2011 01:48
ако искам да ме четат, следва да пиша или глупости, или гадости, или по относително дребни теми.
А че либоффта към врачки, чалга, орфизЪма, кесенето по кафенца, ББ и Людмила не напуща сърцата на цял народ, е случаен факт, който няма нищо, ама съвсем нищо общо с предпочитанието към тъпи, злобни или дребнотемни текстове.
цитирай
67. анонимен - Подпоручик Ч.
17.03.2011 09:32
Не е луд този, който яде баницата, а този, който му я дава. ;

Българинът обича да сеирджийства, да се оплаква и да храни. Това не е случаен факт. Злобните и дребнотемни текстове отговарят на пошлостта на съвремието ни.
Обаче да се абстрахираме от това дребнотемие и да се съсредоточим единствено върху "човешкостта", възвишеното и красивото би било равнозначно на реакцията на заврелия си главата в пясъка щраус.
цитирай
68. mglishev - От друга страна
17.03.2011 10:28
го има и рискът да отъпеем от прекалена близост с животрептущите желания на народа.
цитирай
69. viadolorosa - Към Юлия Бел
17.03.2011 12:57
Поздравявам ви за този прекрасен текст, в който толкова непосредствено, сбито, точно и естествено сте успели да обяснте смсъла на нашия човешки жвот. Дано на човешкото твърдоглавие облечено в догми и предразсъдъци нещо му просветне поне за малко...
цитирай
70. mglishev - И прочие, и прочие.
17.03.2011 18:08
"Догма" не е мръсна дума. Означава "учение".
цитирай
71. анонимен - Подпоручик Ч.
20.03.2011 00:01
Ето един сравнително сполучлив материал по темата: http://www.webcafe.bg/id_1015131462_Vredata_ot_okultnoto
цитирай
72. анонимен - За с.к.в. В. и Учителят Д.
26.09.2012 15:23
С.к.в. В. и Учителят. Д. са две личности изваяни изцяло от национал-комунистическата пропаганда, които имат много малко общо с действителните. Има много интересни въпроси и около двамата ... преди да бъдат канонизирани за светци.
Така например защо 'Светицата' В. още с влизането си за пръв път при Другаря Т.Х.Ж. веднага му разяснява кой кого ще управлява и манипулира като го притиска с най-голямата база за изнудване, която някой някога е успявал да намери около Другаря Т.Х.Ж. - миналого му на агент No.1 на Гешев и случката около предателството на отряда Чавдар ... от тяхната 'доверена връзка' Другаря Т.Х.Ж. Интересен е също и въпросът кой и как и е подал тази информация.
Защото нали не вярвате на всичките тези легенди за всевиждащата и всезнаещата В. ... които всъщност са басни за идеоти, особено след като има и 'топла вързка' с ГРУ.
Учителят Д. е същата история. Промиване мозъка на туземното население ... без скрупули и без граници. Легендите за Учителя Д., които се носят по вестниците от онова време твърдят, че имал три слугини (в качеството си на Светец или на Месия може би) ... едната му готвела, втората му разтривала краката, третата правела не знам си какво.
Има и друг въпрос, като е такъв голям специалист по 'черното и бялото електричество' за какво му е и слугиня ... да му разтрива краката.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mglishev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 8610742
Постинги: 1097
Коментари: 8098
Гласове: 5671
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Всичко, което може да се намери на български за Толкин
2. Който не чете на руски, губи много. Недолюбвам Русията, но обичам безплатните им онлайн библиотеки.
3. За англите и саксите. На английски
4. Най-забавният начин да се учи староанглийски
5. Азам Али - любимата ми певица.
6. Тук може да се играе викингски шах онлайн :)
7. Форумът на списание Бг-наука - много весело място, пълно е с непризнати гении :)
8. Блогът на Венцислав Каравълчев - прекрасни текстове по църковна история
9. Блогът на Владислав Иванов - средновековна балканска (и не само) история
10. Venetian Red - блог за изкуство. Най-вече история на изкуството и впечатления от изложби
11. "Виртуални строфи" - стихотворения от блогъри
12. На Понтис/Стефан блогчето. Има приятни неща.
13. Страхотен блог на нормален човек с умерено елитарно мислене.
14. Зло куче: мисли, ръмжи, хапе.
15. Още един блог на нормално мислещ, интелигентен човек.
16. "Ъплоуднати постинги за делитване" - най-добре осмяната булгарелска простотия
17. Милен Русков, единственият жив български писател
18. "Целият изгубен свят": блог на chris. Отлични стихотворения. Ей, не е мъртъв българският език!
19. Трънки и блогинки
20. В крак с времето!
21. Средновековна и ренесансова музика онлайн!
22. Блогът на Димитър Атанасов - текстове без фризура
23. Една чудесна приятелка пише там и ми се ще да ми е в блогрола :)
24. Кака Сийка - умен тип, бяга от клишетата