Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.04.2011 12:40 - След канонизацията
Автор: mglishev Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3970 Коментари: 6 Гласове:
13

Последна промяна: 04.04.2011 13:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Отначало мърморех срещу канонизирането на жертвите от Батак. После спрях да мърморя, чух няколко разумни мнения по въпроса и идеята ми хареса. Ето нещо разумно от страна на Светия Синод. Мъчениците от Батак и Ново село са подобаващо почетени, една и религиозна, и донякъде националистка реакция на глупостите и шумотевицата отпреди няколко години. Между крайностите на нихилизма и ураджийството за първи път от доста време се случи нещо смислено. Патриаршията си свърши работата и смятам, че почти никой няма да бъде недоволен - освен обичайното присъствие от вечно мрънкащи, разбира се, но това е неизбежно. 

Добре, прекрасно. И това мина. Последната панихида и освещаването на иконите минаха съвсем прилично и дори внушително - за щастие, без обичайните ексцесии на благочестивото паство, които понякога превръщат религиозните празници в нещо като концерт на националния стадион. Да се радваме. Който вярва, ще се моли, патриотите ще понадигнат глави, ураджиите ще се тупат в гърдите, а нихилистите ще издават неопределени звуци откъм коневръза. Всичко е наред. Свети баташки и новоселски мъченици, застъпвайте се за нас, както е прието да се казва. 

Хубаво е, че изобщо имаше редовна канонизация, при това на общо взето безспорни светци, защото от десетилетия насам такова нещо не се беше случвало. В крайна сметка религията не е само червени яйца по Великден, протокол и музейни ценности - тя трябва да се поддържа, за да не залинее, а всички знаем, че Църквата у нас е малко или повече присъстваща за фон. Е, ето едно добро начало на някакъв вид събуждане. Ако на високопреосвещените не им хрумне пак да се върнат към тихото си ежедневие на скучни вътрешни конфликти, имотни спорове и църковнославянско мърморене по адрес на концерти, театрални постановки и филми, разбира се. Разнообразявани тук-там от неприятно юнашки прояви на някой по-млад игумен.

След седем години се навършват седем десетилетия от мъченическата гибел на митрополит Борис Неврокопски. Един, по моему, истински светец. Може би това, което е св. Николай Велимирович за сърбите, би бил митрополит Борис за нас, българите. Ерудиран мъж, човек със здрав морал, лишен от способност за компромиси, лишен от страх, македонски българин, истински духовник, просветител и на това отгоре мъченик. По начина, по който мъченици станаха отците Александър Мен и Даниил Сисоев в последните години. Убит в храма си след литургия. Загинал заради проповедите и публикациите си, в които защитава религията и образованието от поплъзновенията на агресивната неграмотност. Съзнателно очаквал края си. Български Томас Бекет. Може би дори български Максим Изповедник, колкото и гръмко да звучи. 

Митрополит Борис не е единственият такъв свещенослужител. Архимандрит Ириней (Попконстантинов), протосингел на Софийската митрополия, загинал в края на злощастната 1944 - също заради предупрежденията си за задаващата се разруха на религията и нравите. И кой знае колко още монаси, свещеници и вярващи миряни са си отишли точно заради безкомпромисното си, лишено от илюзии и симпатии отношение към властта на самодоволния и агресивен атеизъм. Всички те заслужават проучване. Всички те са мъченици. Смятам, че така или иначе са светци, а канонизацията им е просто въпрос на чест за Църквата. И би била акт на изповядване на една лесно забравяна истина - че българската Църква продължава да бъде Христова, а това в крайна сметка значи мъченическа. Знам, че това на мнозина ще прозвучи смешно на фона на хилядите нередности, за които се чува често. И все пак - митрополит Борис и неговите братя по служба и по съдба са съществували. И то не прекалено отдавна. Може би тук му е мястото да кажа едно: вечна им памет. 




Гласувай:
12



Следващ постинг
Предишен постинг

1. therainss - Доблестно
04.04.2011 12:49
Променил си мнението си, признаваш и се мотивираш...
цитирай
2. mglishev - То беше
04.04.2011 12:52
близо до ума. Но наистина бих се радвал да канонизират и религиозните жертви на соца. Това е един друг вид баташко клане, което все още чака своите Макгахан, Стоянов и Скайлър...
цитирай
3. beckslover - Глишев,
04.04.2011 16:14
Тоя акт ми звучи, като шаманите на маорите да канонизират Кук. Или Светият Скруч, да канонизира някоя банка. Имам предвид не само това:
http://play.novatv.bg/program/tematananova

Аз отдавна съм ги канонизирал в себе си, колкото и претенциозно да звучи. Предполагам и много други, които са посещавали тия места.
Много ми е гнусно, хлебарките да канонизират житената питка.
Каквото и уЖ обществено значение да има...

цитирай
4. mglishev - Твоя си работа, becks,
05.04.2011 00:07
аз съм фен на БПЦ, ти пък не си - така че е ясно кой как ще мисли. Хубаво е, че си ги канонизирал в себе си, както казваш.
цитирай
5. rizar - За мене животът е Христос, а смъртта придобивка.
07.04.2011 12:57
Маноле , добра статия! Мисля, че вече се работи по въпроса за мъчениците след 9. IX. Не забравяй , че по-голяма част от нинездравстващите митрополити са имали вземане-даване с ДС. Затова около мъчениците от най-ново време вървят бавно нещата.
Към статията , само ще добавя още един щрих от цялостната дейност на големия духовник митрополит Борис . Именно той е делегатът изпратен от БПЦ през 1945 г. в Истамбул да преговаря по въпроса за вдигане на печалната схизма от 1872г. Въпросът бил уреден и на 22.II.1945 г. схизмата била вдигната.
цитирай
6. mglishev - Дано,
17.04.2011 11:49
това би било наистина добре.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mglishev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 8624279
Постинги: 1097
Коментари: 8098
Гласове: 5671
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Всичко, което може да се намери на български за Толкин
2. Който не чете на руски, губи много. Недолюбвам Русията, но обичам безплатните им онлайн библиотеки.
3. За англите и саксите. На английски
4. Най-забавният начин да се учи староанглийски
5. Азам Али - любимата ми певица.
6. Тук може да се играе викингски шах онлайн :)
7. Форумът на списание Бг-наука - много весело място, пълно е с непризнати гении :)
8. Блогът на Венцислав Каравълчев - прекрасни текстове по църковна история
9. Блогът на Владислав Иванов - средновековна балканска (и не само) история
10. Venetian Red - блог за изкуство. Най-вече история на изкуството и впечатления от изложби
11. "Виртуални строфи" - стихотворения от блогъри
12. На Понтис/Стефан блогчето. Има приятни неща.
13. Страхотен блог на нормален човек с умерено елитарно мислене.
14. Зло куче: мисли, ръмжи, хапе.
15. Още един блог на нормално мислещ, интелигентен човек.
16. "Ъплоуднати постинги за делитване" - най-добре осмяната булгарелска простотия
17. Милен Русков, единственият жив български писател
18. "Целият изгубен свят": блог на chris. Отлични стихотворения. Ей, не е мъртъв българският език!
19. Трънки и блогинки
20. В крак с времето!
21. Средновековна и ренесансова музика онлайн!
22. Блогът на Димитър Атанасов - текстове без фризура
23. Една чудесна приятелка пише там и ми се ще да ми е в блогрола :)
24. Кака Сийка - умен тип, бяга от клишетата