Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.06.2012 05:26 - Пътеводител на уличните музиканти и сергии с книги
Автор: mglishev Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4822 Коментари: 7 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Началната точка е градинката между старото Народно събрание и Университета. Там има разкошно нацъфтял розов храст и отличен гайдар. Не знам дали е луд, но може да изсвири и нещо от Manowar с тая вълшебна гайда. Май продава и малко записи. Лудост е, но система има в нея. Понякога го има и другаде из града. 

По стълбите на подлеза обикновено стар човек свири на акордеон. Не добре и не зле. Има два вида улични музиканти: едните са там заради музиката, а другите от бедност. Тук се спира и почтително се пуска скромна лепта. Не прекалено скромна. 

В подлеза се предлагат различни по характер религиозни услуги. Мормоните подаряват Книгата на Мормон, а кришнарите продават евтино "Бхагавад Гита". Последната си струва, но по-скоро в изданието си от 1986, а не в това на "Кришна-съзнание", което е нечетивно. Иначе има книжарница с разпилян антикварен отдел и повече пространство за нови книги (може и да се намери по нещо, но невинаги - по-късно повече за книгите) и различни възможности да си купи човек манджа. Макдоналдс е за избягване, но в Била понякога има прекрасно свинско. И бира. Стига човек да си е получил заплатата. 

Но в подлеза има и музика. Двама цигулари, момче и момиче, свирят, та се късат. Разбира се, популярни потпури., но пък го правят добре. Поздравления. Който може да свири там, може да свири навсякъде. Почти до тях, от другата страна на входа на книжарницата, за съжаление има още един възрастен човек с нещо духово. Монети. Това е важно, наистина. 

Ако от подлеза се вземе завой наляво, се попада пред Университета (и по тези стълби човек трябва да извади монета, няма как. Просто няма как. Старите хора са тихо обвинение към нас). Откъм северното крило има още книги и музика. Няколко маси обрамчват булевард "Левски" от спирката с телефоните до народната билиотека и откъм художествената Академия. Там човек може да попадне на хубави и относително евтини книги от осемдесетте. А това е най-добрият период на книгоиздаването ни, така че ако нещо от монетите все още е налице - струва си да се вложи тук. На самата спирка с телефоните може да се случи да бъдат заварени две прекрасни мацки, които свирят на едни китари, пускат едни ми ти дълги коси и пеят с едни ми ти гласове... сирени. Но корабът за Дъблин отплава на трети коловоз, дами. 

Обратно в подлеза, при входа за метрото (където дебнат добронамерени кришнари). Слиза се на перона, пресича се и се излиза от другата страна, откъм подвижната пътека. Ако е сутрин, там една неправдоподобно добра цигуларка свири непопулярни, но чудесни пиеси. Вероятно отломка нищожна от някой разпуснат или осакатен по състав оркестър. Свири професионално, но мястото е крайно неподходящо. Още монети. Това е задължение. Сетне - по стълбите към Орлов мост. Там има още улични музиканти, но не толкова забележителни. Все пак ако има възрастни хора, монетите се подразбират. 

Над перона на метрото, около редовно нашарвания и почистван съветски паметник понякога карат скейтъри и пируетите им доста си ги бива. Друг път излизат още двама гайдари (млади и здрави) заедно с един вече станал легендарен собственик на грамадно австралийско диджериду с тръбен глас - някаква прелестна дървена духалка колкото човешки ръст. Струва си да ги чуе човек.

На Орлов мост откъм метрото има маса с книги и тя е добра. Продавачът е изпитан, брадат и много млад, така че всичко си е на мястото. Читателят също е бил такъв и може да го оцени по достойнство. Всъщност читателят си мисли, че преди няколко години сам е продавал книги, сега продавачът ги продава, а утре ще ги продава някой техен общ приятел. Това са естествени процеси. Едни и същи ценни осемдесетарски издания минават от ръка на ръка, а една и съща ръка е в различна позиция според възрастта: ту пред, ту зад кашона с книгите. Диалектика.

По целия път от Народната библиотека до Ариана има някаква нелепа пътека от изрязани чимове, чиято пръст стана на прах и кал и тревата отгоре умря. Реклама на някаква безмислена фирма за козметика. Жалко за чимовете. 

Откъм езерото Ариана вече има главно ядене. Не е лошо, даже никак, но монетите вероятно са приключили отдавна. На спирката на рейсовете към Цариградско понякога също има маса с книги, а близката будка предлага "Литературен вестник" в петък сутрин. Това заслужава червена точка на картата (същата червена точка и на павилиона до художествената Академия). 

В самото начало на Борисовата също има две-три маси с книги. Там понякога изпадат съкровища, стига човек да е късметлия - включително и с монетите. 

Така оформен, градът никак не е непривлекателен. Въпреки всички градоустройствени произволи, определен тип хора го правят обитаем. Може да се диша. Има рок, има и барок. Има и книги, и нормални човешки същества. Получила се е почти агора. 

А иначе хубави и тъпи, евтини и скъпи книги могат да се намерят и от стадиона покрай моста към Попа - и оттам обратно към Университета, ако човек знае къде да се оглежда по целия си път. Хартиената топография е доста нагъсто и това едновременно е добре за читателя, но и говори зле за благосъстоянието на собствениците на домашни библиотеки. Няма как. 



Гласувай:
7



1. protogenes - Има и една прекрасна маса на Графа ...
12.06.2012 08:31
Има и една прекрасна маса на Графа малко след "Свети Седмочисленици", колко нещица съм си взел от приятният човек там. Язък, че съм безпаричен, зер съм изкупил книгите им :)
цитирай
2. mglishev - Ето на, пътеводителят се разширява :)
12.06.2012 08:38
Има една такава хубава книжка, "Пътеводител на Сен-Жермен де Пре" от вече не помня кого. А и едни мои съученици навремето искаха да правят карта на книжарниците в София. Добрата идея никога не е сама и винаги се самодопълва :)
цитирай
3. анонимен - Анонимния християнски мистик
12.06.2012 08:49
Човека който продава пред метростанцията на Стадиона е приятен събеседник;

Преди седмица су купих "Приказки по телефона" на Джани Родари, твърди корици, издание 1965, добре запазено (на две -три места, някаква детска ръка е доразвивала картинките на Бруно Мунари) - само за 3 лева; а с продавача проведох дълъг приятен разговор.
Дъщерята доста хареса книгата; от тогава всяка вечер чета по две-три приказки.

Както и да е, кажи ми, като се шматкаш из София, виждал ли си някъде книговез (по възможност на достъпна цена), че струва ми се това е позабравена част от удоволствието на книгата напоследък.
цитирай
4. mglishev - Книговезците
12.06.2012 08:58
са на изчезване - и аз отдавна не съм виждал.
цитирай
5. tili - Също и книжната сергия
12.06.2012 10:46
на реката - моста на Графа и Евл. Георгиев. Иван е собственикът;)
цитирай
6. nicodima - Ако ми кажеш и къде може да се купят добри дискове с класическа музика -
12.06.2012 11:10
цена няма да имаш! : )...
Имаше едно магазинче в мазе на 6-ти септември, близо до Кристал, не знам съществува ли още...
цитирай
7. mglishev - Да,
12.06.2012 13:16
дюкян "Меломан". Но лично аз отдавна тегля безплатно музика от торенти.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mglishev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 8624896
Постинги: 1097
Коментари: 8098
Гласове: 5671
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Всичко, което може да се намери на български за Толкин
2. Който не чете на руски, губи много. Недолюбвам Русията, но обичам безплатните им онлайн библиотеки.
3. За англите и саксите. На английски
4. Най-забавният начин да се учи староанглийски
5. Азам Али - любимата ми певица.
6. Тук може да се играе викингски шах онлайн :)
7. Форумът на списание Бг-наука - много весело място, пълно е с непризнати гении :)
8. Блогът на Венцислав Каравълчев - прекрасни текстове по църковна история
9. Блогът на Владислав Иванов - средновековна балканска (и не само) история
10. Venetian Red - блог за изкуство. Най-вече история на изкуството и впечатления от изложби
11. "Виртуални строфи" - стихотворения от блогъри
12. На Понтис/Стефан блогчето. Има приятни неща.
13. Страхотен блог на нормален човек с умерено елитарно мислене.
14. Зло куче: мисли, ръмжи, хапе.
15. Още един блог на нормално мислещ, интелигентен човек.
16. "Ъплоуднати постинги за делитване" - най-добре осмяната булгарелска простотия
17. Милен Русков, единственият жив български писател
18. "Целият изгубен свят": блог на chris. Отлични стихотворения. Ей, не е мъртъв българският език!
19. Трънки и блогинки
20. В крак с времето!
21. Средновековна и ренесансова музика онлайн!
22. Блогът на Димитър Атанасов - текстове без фризура
23. Една чудесна приятелка пише там и ми се ще да ми е в блогрола :)
24. Кака Сийка - умен тип, бяга от клишетата