Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.03.2014 02:18 - И откога Сидеров е православен?
Автор: mglishev Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3646 Коментари: 4 Гласове:
5

Последна промяна: 30.03.2014 02:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
И тъй, по плодовете им ще ги познаете.  Не всеки, който Ми казва: Господи, Господи!  ще влезе в царството небесно...“   Напоследък чувам, че „националистите“ са православни. Първо, нека кажа, че тези хора, които днес си прикачат това име, всъщност не са националисти. Те са ура-патриотари. Има разлика. Националист беше дядо ми, старият лекар и офицер от освободителния корпус в Беломорска Тракия. Националистът не мрази чуждите нации и не се бие в гърдите, че неговата е единствено велика. Националистът уважава и чуждия патриотизъм, а за своята страна работи здраво, без самохвалство. Докато ура-патриотарите само дърдорят. „Неделни идеалисти“ са. И нефелни. Не са построили и една къща, не са посадили и едно дърво, много често изобщо не може да се говори за някакъв обикновен морал у тях, а все пак шумно страдат за KLETA MAJKA BALGARIQ.    И сякаш тази тартюфовщина не стига, ами си позволяват и да се наричат „православни“. Забележете – никога „християни“, а само „православни“, като че да си православен означава единствено жълти свещи и червени яйца, изобщо – българщинКа. И то не българщина, а именно българщинКа – разбираема за мимикриращия безродник, лишена от дълбоко разбиране или чувство. Всъщност това е поредната проява не на истински патриотизъм или на каквато и да е духовна нужда, а единствено на моден, евтин национал-комунизъм.
 
В един момент членовете на ЦК на БКП са започнали да слушат записи на църковни песнопения от Борис Христов, да споменават св. патриарх Евтимий в речите си и да мислят, че това ги прави повече българи, та дори и едва ли не православни. И това – след десетки години на тормозени клирици и миряни, на рушени храмове и забранявани празници. Спомням си как президентът Георги Първанов (същият, агентът Гоце) палеше дебели свещи по Великден. Нищо не може да бъде по-гнусна гледка... освен може би Волен Сидеров и ордите му неумити безумци, които размахват плакати с абсурдния надпис „Да живее православието“. 
 
Православието няма нужда от плакати. То е в скришната стая на ума. То не е част от циркаджийски костюм в националните цветове. Православието преди всичко е християнско изповедание. Няма православие без молитва, без тишина и без Христа. А някой си Сидеров си позволява да размахва тази дума на плакат. Отвратително е. Вулгарно е. Обидно е за религията, обидно е за искрените чувства на страшно много хора, които отиват на църква не за да палят демонстративно дебели свещи пред камерите, а за да вземат причастие или да се изповядат. 
 
Не, православието не е собственост на българите, нито на руснаците, нито изобщо на славяноезичните нации. За искрено вярващите то започва с Христа и минава през огромен сонм светци от всякакви народи. За историците на културата то е древна и жизнена традиция. Към тази вяра, към този феномен следва да се отнасяме най-малкото с известно уважение. Единствено национал-комунисти и обикновени лъжци могат да си позволят да го злепоставят с профанизиращи и принизяващи крясъци. 
 
Спомням си един привърженик на Сидеров, младо скинарче, все още честно, но глупаво момче, което казваше:  - Бе аз само в Тангра вярвам, ама за православието скачам! Иди обяснявай на такива, че за православието не се скача. Че за него или се мълчи, или се коленичи, или се говори тихо. И не, няма такова нещо като „православна славянска солидарност“. Първо, не е ясно какво точно е славянско у българите. Второ, далеч не всички славяноезични са православни (ами да, някои са католици, да не повярва човек). И трето, хайде да не прикриваме зад свещеното име на религията нездравите си чувства към Русия. 
 
Защото винаги, когато Сидеров и подобните му кресльовци споменат „православието“, те нямат предвид небето. Имат предвид Кремъл. Който и да управлява в Москва, без значение дали е Николай ІІ, Сталин или Путин, той веднага, по магически начин се оказва велик православен, велик славянин и още по-велик приятел на България. За съжаление, това невинаги е така. Поне в Новия завет и в съчиненията на светите Отци не намирам нищо такова. За историята да не говоря.
 
Не е задължително човек да бъде првославен. Не е задължително да бъде и патриот. Но е задължително да не бъде лицемер и да не си позволява грозна инструментализация на чувства, които са от истинско значение за много хора. Заиграването с тези чувства е повод за погнуса. Безотговорно е. Не само е опасно (включително и за самите демагози, при това – опасно в съвсем земен смисъл), но е и отблъскващо. Мога да си представя и по-неприятни неща от лицемер, който се подиграва със свещеното, но не са много. Врагоманията, сервилността към тиранични режими и истеричната антиевропейска пропаганда не са точно сред заветите на св. Йоан Рилски.



Гласувай:
7



1. vmir - Чудесно казано!!!
30.03.2014 09:45
+!
цитирай
2. demograph - Много хубаво си казал всичко
30.03.2014 11:59
Православието никога не е било кауза за война. Никога не е било кръстоносен поход. То е състояние на духа, на мира в себе си заедно с бога. Такива кизцепки като "Наш Босфор державний, наш Константинопол и светинята наша Йерусалим" които пеят руските маргинали "православни", никога не са били духовна основа на истинското права слава на бога.
Нашите патриотар - кресльовци са просто неудачници с плоски чела.Много и с много плоски чела.
цитирай
3. tomekki - Браво
30.03.2014 12:36
най-накрая някой за каже защо тези не са православни в убежденията си и колко нелепо звучи това тяхно парадиране с православието!
цитирай
4. shtaparov - Правилно- той...
03.05.2014 18:54
Правилно- той навярно никога не е бил православен така,както никога не е бил "националист",а е сложен от руснаците да заеме нишата на националните възгледи в политиката,за да не допусне истинските патриоти да я заемат! И понеже рейтингът му се срина,Путин веднага изпрати Байраков- за да заеме отново същата ниша и да не я оставя в ръцете на патриотите,които биха постъпили с цялата тая продажна сган така,както постъпи с византийската агентура великия княз Телериг!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mglishev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 8625658
Постинги: 1097
Коментари: 8098
Гласове: 5671
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Всичко, което може да се намери на български за Толкин
2. Който не чете на руски, губи много. Недолюбвам Русията, но обичам безплатните им онлайн библиотеки.
3. За англите и саксите. На английски
4. Най-забавният начин да се учи староанглийски
5. Азам Али - любимата ми певица.
6. Тук може да се играе викингски шах онлайн :)
7. Форумът на списание Бг-наука - много весело място, пълно е с непризнати гении :)
8. Блогът на Венцислав Каравълчев - прекрасни текстове по църковна история
9. Блогът на Владислав Иванов - средновековна балканска (и не само) история
10. Venetian Red - блог за изкуство. Най-вече история на изкуството и впечатления от изложби
11. "Виртуални строфи" - стихотворения от блогъри
12. На Понтис/Стефан блогчето. Има приятни неща.
13. Страхотен блог на нормален човек с умерено елитарно мислене.
14. Зло куче: мисли, ръмжи, хапе.
15. Още един блог на нормално мислещ, интелигентен човек.
16. "Ъплоуднати постинги за делитване" - най-добре осмяната булгарелска простотия
17. Милен Русков, единственият жив български писател
18. "Целият изгубен свят": блог на chris. Отлични стихотворения. Ей, не е мъртъв българският език!
19. Трънки и блогинки
20. В крак с времето!
21. Средновековна и ренесансова музика онлайн!
22. Блогът на Димитър Атанасов - текстове без фризура
23. Една чудесна приятелка пише там и ми се ще да ми е в блогрола :)
24. Кака Сийка - умен тип, бяга от клишетата