Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.08.2014 04:47 - Не е особено нормално
Автор: mglishev Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3596 Коментари: 6 Гласове:
9

Последна промяна: 20.10.2014 14:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Даже никак не е. Имам предвид, че докато в малкия ми кръг приятели и познати все пак става дума за истински новини, за някакви реални неща, то извън него виждам направо каменна епоха. Имам, да речем, трима-четирима по-близки приятели. Няколко десетки наистина добри познати и няколкостотин просто познати. Общо взето, с повечето хора е така. Та, с познатите ми си говорим или пишем с цели изречения. Когато става дума за писане - тече си на кирилица, с нормален правопис. И темите са човешки - от вечерята през някоя книга или виц до политика или футбол, примерно. Да бе, даже и за коли става дума понякога. И за жени може. За заем. Всичко може. Просто е, ами, нормално. 

Обаче извън тоя кръг... отвори се, земьо, погълни ме. То не са врачки, не са извънземни. Конспирации, древни цивилизации, атланти, рептили. Боже, аз къде живея? Може ли целият blog.bg, пък и един куп вестници и телевизии да са пълни с магове, медиуми, ходжи и разваляне на любовни магии? Хората си говорят за такива неща даже по рейсовете и в магазините. Светът се обръща наопаки, от Украйна до Либия се водят войни, цената на газа ще скочи всеки момент, дето се вика - зимата иде. А хората си бъбрят за магии. Пишат за Атлантида и ги интересува кацнал ли е Армстронг на Луната (като изводът им е, че не е кацнал, защото там има марсианци). Чакат задгробния бюлетин на баба Ванга, продуциран от Нешка Робева. Четат "Лична драма" и "Шок", имат мнение дали Христос и Буда са били братя (били са. И то от майка българка). 

Млади майки отказват да ваксинират децата си. Луи Пастьор сигурно се върти в гроба. И тези глупости ходят по уж божем рационални или поне малко от малко образовани хора. Не ми се мисли какво ли са другите (всъщност не се знае, може по-простите да са по-малко запознати с налудничавите моди). Само по себе си наличието на безобидни перковци не е страшно. Но броят, продуктивността и интересът към дейността им у нас са стъписващо големи. Сигурно това е резултат на все по-влошаващо се образование и все по-невротичен живот. Въпреки това ирационалността всеки път ме изненадва неприятно. 

Винаги ми се е струвало естествено материалните затруднения да карат хората да се оглеждат за сигурна информация, за прости факти, които реално да им помогнат да си решат някакви практически проблеми. Кое къде се намира, колко струва - такива неща. Вместо това в България има бум на врачки. Алкохолизмът, полудяванията, хазартът и проституцията криво-ляво ги разбирам, те са си типични за всяко провалено общество. Това, което не разбирам, е евтиният мистицизъм. Астрология за идиоти. 

Струва ми се очевидно, че къде са парите на Здравната каса е далеч по-важно от това какво ужким там била пророкувала майката на Дънов в 1932 г. Обаче за адски много хора не е така. И хвърлят страшно много време в такива занимания. Хайде, аз съм бир парче начинаещ писател, признавам, че си губя времето с настоящото нескопосано есе, но пък и трупам някаква рутина. А какво да кажем за невероятното количество блогъри, които бълват само и единствено шамански заклинания? Делфини са изградили подводно копие на Ню Йорк, древните египтяни са летели до Орион (но Армстронг до Луната - не). Не знам как да го кажа и да приключа вече с това тъжно писание. Хубаво е да има полет на въображението - ето, и аз обичам фентъзи, драскам стихотворения, падам си по театъра и киното, та дори по някои художници. Даже май съм вярващ (ама така, някак заедно с всичко друго). Но пределено смятам, че наводнението в Мизия, конфликтът в Израел и цената на сиренето са милиони пъти по-важни от каквито и да било там тайнствени откровения за лилавата аура на Далай лама. 

И не, не вярвам, че ни тровят с кемтрейлс. Подозирам, че сами си се тровим с обикновена посредственост. Нищо че сме наследници на мъдрите атланти.



Гласувай:
9



1. анонимен - Нищо не е случайно. Може би си спо...
15.08.2014 08:22
Нищо не е случайно. Може би си спомняш нашествието на полтергайсти съпътстващи демократизирането ни (всъщност, деградирането ни).
цитирай
2. vmir - Прав си, разбира се,
15.08.2014 09:00
снощи прочетох, че илюминати или рептили са убили Робин Уйлямс, защото критикувал политиката им. Изобщо, цялата тази вълна от идиотизъм си е чиста проба политика, започнала в началото на 80-те. Ти си млад и едва ли си спомняш, но края на комунизма беше съпътстван от нашествието на легион съветски "феномени" - Джуна, Кашпировски, Глоба и прочие, които ни облъчваха и омайваха от телевизорите. Кашпировски в праймтайма на единствената ни тогава телевизия правеше 45 минутните си сеанси по видиотяване на българите поне един или два пъти седмично, Тамара Глоба се кълнеше, че през 1997 СССР ще спаси света от опустошителна икономическа и хуманитарна криза (а се оказа, че точно през същата 1997 Русия беше спасена от западните хуманитарни доставки, защото икономиката й спадна на половината на холандската икономика по същото време).

Ти не помниш, но аз добре помня, че в началото на демокрацията бяхме залети с книги за екстрасенси и лечители в България, десетки и стотици такива изскочиха като по даден знак, можеш да се досетиш за мащабността на замисъла от сборник с подробни данни за такива, които иначе би трябвало да са конкуренти, всеки средно интелигентен може да се досети, стига да не е изрод, който смята за нормално да плаши собствените си сънародници с чужда ядрена подводница като човекоподобния от горния коментар.
цитирай
3. mglishev - Аха,
15.08.2014 15:51
всъщност имам бегли спомени (по-скоро родителите са ми разправяли) за Кашпировски и подобните му.
цитирай
4. vmir - 3. mglishev,
15.08.2014 22:26
mglishev написа:
всъщност имам бегли спомени (по-скоро родителите са ми разправяли) за Кашпировски и подобните му.


Тогава видиотяването беше възложено на екстрасенси и врачки, сега отговорните за него са рептили, илюминати, извънземни и соросоиди.
цитирай
5. vmir - 4.
16.08.2014 07:48
На теб и на гроба ти трябва да пише, че си плашил държавата си с чужда атомна подводница. А като се сетя, че заплахата ти беше отправена под аватар на детско мече, ми се повдига.

Невинен като момина сълза, абе направо колкото само един Путлер на тоя свят може да бъде толкова невинен. Светени водички ненапити, дето да приписвате собствените си кланета на закланите от вас си е невинно майтапче. Мама ви деба катилска.
цитирай
6. mglishev - vmir,
16.08.2014 23:48
напразно му отговаряш - кушелоидно-съветските глупости направо ги трия :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mglishev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 8644970
Постинги: 1097
Коментари: 8098
Гласове: 5672
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Всичко, което може да се намери на български за Толкин
2. Който не чете на руски, губи много. Недолюбвам Русията, но обичам безплатните им онлайн библиотеки.
3. За англите и саксите. На английски
4. Най-забавният начин да се учи староанглийски
5. Азам Али - любимата ми певица.
6. Тук може да се играе викингски шах онлайн :)
7. Форумът на списание Бг-наука - много весело място, пълно е с непризнати гении :)
8. Блогът на Венцислав Каравълчев - прекрасни текстове по църковна история
9. Блогът на Владислав Иванов - средновековна балканска (и не само) история
10. Venetian Red - блог за изкуство. Най-вече история на изкуството и впечатления от изложби
11. "Виртуални строфи" - стихотворения от блогъри
12. На Понтис/Стефан блогчето. Има приятни неща.
13. Страхотен блог на нормален човек с умерено елитарно мислене.
14. Зло куче: мисли, ръмжи, хапе.
15. Още един блог на нормално мислещ, интелигентен човек.
16. "Ъплоуднати постинги за делитване" - най-добре осмяната булгарелска простотия
17. Милен Русков, единственият жив български писател
18. "Целият изгубен свят": блог на chris. Отлични стихотворения. Ей, не е мъртъв българският език!
19. Трънки и блогинки
20. В крак с времето!
21. Средновековна и ренесансова музика онлайн!
22. Блогът на Димитър Атанасов - текстове без фризура
23. Една чудесна приятелка пише там и ми се ще да ми е в блогрола :)
24. Кака Сийка - умен тип, бяга от клишетата