Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.11.2015 11:44 - Опит за събуждане
Автор: mglishev Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3272 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 01.11.2015 11:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Будителите... не знам, поне в момента не ми е до Паисий, Раковски и Любен Каравелов, макар че особено последният ми е много симпатичен. Не ми се ще и да повтарям клишетата за учителския занаят, с цялото ми дължимо уважение към добрите учители. 
 
Романтичната представа за нашата нация вече ми е донякъде противна, без това да е вина на възрожденците или на преподаващите. Просто тя много често се използва по гнусни начини и е вече страшно омърсена. 
 
От българските исторически личности май най-често се сещам за Васил Левски (но без да се пиша голям патриот, мина ми). А и Левски не е точно "будител" в школския смисъл, той си е революционер, искал е да бута царщината. Това очевидно ми е на сърце, без да обожествявам човека. Важно е Левски да не бъде обожествяван, нямаме нужда от идол в ниша, а и сигурно като всички нас и той е обичал доброто ядене, здравия сън и спокойните дни. Но някак си е давал сметка, че щом вече е гнила отвъд възможност за поправяне, то всяка царщина може и трябва да бъде бутната. Нищо не е вечно. Всяко нещо има стойност само тогава, когато е жизнено и полезно за мнозинството от хората. Иначе трябва да се отсече като опасно изсъхнало дърво, надвесено над многолюдна улица. Сама по себе си това е удивителна идея, когато узрее в нечия глава. Тя е източник на учудване, като внезапно събуждане на непознато място. Все ми идва да сравнявам Левски с Джеферсън и Уошингтън, колкото и да е странно. 
 
Предполагам, че наистина е бил изключителен човек и че това си е личало дори в обикновени неща, в говоренето, в жестовете. Има такива хора. Някои мъже и жени се радват на добър произход, контакти, образование и среда - и това ги прави водачи, защото обогатява умовете и опита им. Срещал съм такива. Други, като Левски, са с по-висок хоризонт на мисленето просто по силата на вродени дарби, на една развила се от само себе си яснота, завършеност и тоталност на мисълта. Пък и на постепенно събуждащ се кураж, разбира се. Куражът се трупа бавно. Мисля, че и честността също. Кой знае, може Левски като дете да е крал пилци от съседните дворове! Но в един момент това спира, идват по-сериозни неща и човек трябва да действа. Вътре в него започва да работи, как беше, нравствен императив. Вътрешен подтик. Че така повече не може. Че има и друг живот. Че до него трябва да се стигне, а не само да се мечтае. И че, за съжаление, пътят към този по-добър, по-честен начин на живот за някои щастливи нещастници минава не през занаята и семейството, а през много по-неприятни неща. Това учителките наричат с полурелигиозното понятие "саможертва". Но то може да бъде и свой вид щастие, ако човек е с тази закваска. 
 
Измислям си, разбира се. Никой не знае какъв е бил Левски. Просто си мисля в писмен вид по повод празника. Но такъв вид упражнения може да бъде и полезен - за израза, ако не за друго. Дори само в този смисъл Левски май вече става будител.



Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

1. mamkamu - +
01.11.2015 14:45
Явно всеки си представя Левски, съгласно вътрешния си светоглед. Питай тия от "Атака", БНС, ПФ и как натаманяват възгледите му според собствените си болни идеи, въпреки това, което е останало от него в писмен вид.

Друг въпрос е, че Левски е въздигнат някак, като икона от националистическата ни и учебна пропаганда -свещена и недостижима. А той е човек, чиито идеи всеки от нас може да сподели. Стига да си даде малко зор и акъл...
цитирай
2. vmir - Цитирам:
02.11.2015 09:51
"Романтичната представа за нашата нация вече ми е донякъде противна, без това да е вина на възрожденците или на преподаващите. Просто тя много често се използва по гнусни начини и е вече страшно омърсена."

10x!

Отлично казано!

Националната ни романтика е толкова похабена от грозни злоупотреби, че е превърната в инструмент за лични мръсотии и дори предателства. Няма по-гнусна, отвратителна и печална гледка от примат, който се самоприравнява с фигура като Левски.

Не бях срещал сравняване на Левски с Вашингтон и Джеферсън, но мащабността на представите му е съизмерима с техните. За съжаление, Левски е роден в среда, изобилстваща с махаленски негодници, които не се свенят да предявяват неутолимите си претенции към личната му нравствена извисеност, което от световен титан му отрежда място на местен герой.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mglishev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 8627509
Постинги: 1097
Коментари: 8098
Гласове: 5671
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Всичко, което може да се намери на български за Толкин
2. Който не чете на руски, губи много. Недолюбвам Русията, но обичам безплатните им онлайн библиотеки.
3. За англите и саксите. На английски
4. Най-забавният начин да се учи староанглийски
5. Азам Али - любимата ми певица.
6. Тук може да се играе викингски шах онлайн :)
7. Форумът на списание Бг-наука - много весело място, пълно е с непризнати гении :)
8. Блогът на Венцислав Каравълчев - прекрасни текстове по църковна история
9. Блогът на Владислав Иванов - средновековна балканска (и не само) история
10. Venetian Red - блог за изкуство. Най-вече история на изкуството и впечатления от изложби
11. "Виртуални строфи" - стихотворения от блогъри
12. На Понтис/Стефан блогчето. Има приятни неща.
13. Страхотен блог на нормален човек с умерено елитарно мислене.
14. Зло куче: мисли, ръмжи, хапе.
15. Още един блог на нормално мислещ, интелигентен човек.
16. "Ъплоуднати постинги за делитване" - най-добре осмяната булгарелска простотия
17. Милен Русков, единственият жив български писател
18. "Целият изгубен свят": блог на chris. Отлични стихотворения. Ей, не е мъртъв българският език!
19. Трънки и блогинки
20. В крак с времето!
21. Средновековна и ренесансова музика онлайн!
22. Блогът на Димитър Атанасов - текстове без фризура
23. Една чудесна приятелка пише там и ми се ще да ми е в блогрола :)
24. Кака Сийка - умен тип, бяга от клишетата