Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.02.2018 09:49 - Краят на "Стабилността"?
Автор: mglishev Категория: Лични дневници   
Прочетен: 8672 Коментари: 4 Гласове:
1

Последна промяна: 02.02.2018 09:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Обръща ли се вятърът срещу Борисов? 


I. Краят на „стабилността“ Нуждата от рязка промяна в България е все по-видима. Нямаме повече време за чакане 

  „Стабилност“ няма
Поредното провалено управление на България отново започна да предизвиква протести. Хиляди хора в цялата страна вече открито искат края и на третия кабинет на ГЕРБ. „Стабилността“, от която Борисов, Цацаров и Пеевски се нуждаят, за да продължат с едрите кражби, се пропуква. Престъпността в България е огромна, безнаказана и открито толерирана от правителството. 

  Безнаказани убийства, поголовно изсичане на горите, корупция на високо равнище, лъжи и произвол от правителството

Безнаказани убийства и безполезна полиция
Груповото убийство в Нови Искър и убийството на данъчен инспектор в София демонстрират пълното нежелание на МВР да търси убийци. Никой не вярва в историята за „самоубилия се“, по-скоро самоубит извършител от първия случай. Полицията е изгубила доверието на гражданите, а с това – и легитимността си. Подкупът от противозаконно отпуснати сто милиона лева пари от нашите данъци само доказва, че единственото предназначение на силовото министерство е охраната на прогнилото правителство, а не някакво опазване на гражданите. 

  Унищожаването на българската природа
Решението на Министерския съвет за разрешаване на сечта и застрояването в близо 50% от територията на Национален парк Пирин е в полза само на Цеко Минев, фирма „Юлен“ и почти фалиралата Първа инвестиционна банка, но е в огромна вреда за самия Пирин, град Банско и всички българи. Има риск провал на плановете на Минев за Пирин да повлекат още една „спестовна касичка“ на правителството, по подобие на КТБ. Тече и кампания по дезинформация и сплашване на жителите на Банско в полза изсичането на Пирин. Същевременно се подготвят правителствените планове за унищожаване на все още незасегнатата околна среда на Витоша и по Северното Черноморие. Сечта в Стара планина и Странджа е взела размерите на бедствие. Лъжата за „препитание“ е отстъпила пред откровени заплахи срещу недоволните. Без горите си десетки селища са заплашени от наводнения, материална разруха и най-вече заплаха за човешкия живот. Казусът с Пирин отваря възможността за престъпно доунищожаване на българската природа с катастрофални последици за населението в близко бъдеще. 

  Екологична криза в София 
Многократното увеличение на данните за прах и вредни емисии във въздуха в столицата в началото на януари беше посрещато от Столична община с пълно безразличие. Рискът от изостряне на заболяванията на дихателните пътища и дори от смъртни случаи сред гражданите не влияят на кмета и общинския съвет. Тази трайна заплаха пред град с милион и половина жители не интересуват местните власти, обсебени от най-голямата правителствена партия. По същия начин последното правителство на БКП и Тодор Живков някога цинично пренебрегна проблема със замърсяването в Русе... и падна от власт. 

  Презрение към гражданите, презрение към закона: пари под масата, само за послушните
Докато продължава да „няма“ бюджетни средства за здравеопазването, социалните грижи, образованието и възрастните хора, то веднага се „намериха“ пари извън вече определения бюджет за подкупване на БАН и МВР. Паят на БАН бе „заслужен“ с фалшифициран доклад за „безопасността“ от крайно непопопулярния и рисков проект за издигане на АЕЦ „Белен“. Разграбването на Фонда за лечение на деца в чужбина така и не се разследва с резултат, видим за обществото. Но Академията и полицията получиха незаконните си тридесет сребърника пред очите на цялото българско общество. Междувременно деца и стари хора са буквално изоставени – и то в държава, чиято забравена от властите Конституция я обявява за „демократична, правова и социална“. 

  Правителството лъже всеки ден 
Министър-председателят си позволи да каже, че е „зелен“ и несвързано да бърбори за кокичета и щъркелчета, когато безконтролната сеч продължава години наред и цялото българско общество е наясно с това. Министрите му държат нагъл тон пред обществото и смеят да правят забележки срещу говоренето за корупция, защото „усещането“ за нея било намалявало. Такъв брутален цинизъм на кабинета не е минавал без незабавното му падане в нито една страна с действащи закони и активно общество – още повече, че всеки български гражданин се сблъсква с корупция, дори когато просто трябва да запише детето си в училище. Неадекватните изказвания на министъра на отбраната за казарма и привилегии напомнят криминалния режим на някогашната БКП. Същевременно в Европейския парламент открито се обсъжда корупцията на българския Министерски съвет: национален позор, нечуван досега. 

  Грубо погазване на свободата на словото 
Назначаването на дискредитирания Кошлуков за програмен директор на Българската национална телевизия съвпада с поредица опити да се унищожи журналистическата независимост в големите обществени медии. БТА, БНР и БНТ са под едновременни институционални атаки, имащи за цел прокарването на единствена, проправителствена линия – отново както в периода на тоталитарна диктатура. Зад загрижеността от „елитарност“ и искането за „прост“ език прозират популизъм, нови лъжи и стремеж към дезинформация. Националната телевизия и Българската телеграфна агенция вече системно биват унижавани с изисквания да не отразяват дадени събития, да преувеличават други и да фалшифицират трети. Така например огромните протести в Румъния и нахлуването на турски войски в Сирия се премълчават или омаловажават, колоната от хиляди протестиращи срещу изсичането на Пирин в София се свежда до „десетки“, а т. нар. „контрапротести“ в полза на Цеко Минев се разкрасяват. Едновременно с това тече и прокурорски тормоз срещу критични към правителството независими медии. Значим дял печатни и електронни издания съвсем осезаемо публикуват тенденциозни материали, прокарващи недоверие и разделение в българското общество, винаги омаловажавайки всяко действително гражданско недоволство. Неслучайно България е на 109-о място по свобода на словото в света. 

  Заплахи и посегателства срещу протестиращи 
По време на вече започналите протести в защита на Пирин от изсичане, в Стара Загора бе подпалена колата на г-н Петко Петков, един от организаторите на демонстрацията в града. Заплахите от проправителствени „тролове“, провокациите и посегателствата срещу недоволни са се превърнали в норма – и напълно парализират всяка гражданска воля в по-малки населени места, държани под контрол от местните криминални съучастници на корумпираното правителство. Трябва ли отново да се стига до смърттта на хора като Пламен Горанов, загинал при първите протести, довели до падане на Борисов и ГЕРБ през февруари-март 2013? 

  Краят на така наречената „стабилност“ 
Докато правителството се опитва да закрепи образа си пред Европейския съюз, в десетина български града вече започна серия от протести срещу унищожителната корупция на третия кабинет „Борисов“. Тези събития протичат на фона на унизителлни коментари за България в Европейския парламент и при гигантски антикорупционни протести в съседна Румъния. Досега Борисов е падал от власт два пъти, така и не успявайки да завърши и един мандат. Все по-вероятно е да му предстои същото, а всяко следващо завръщане е по-трудно. Най-сетне Борисов трябва да бъде окончателно свален от власт и изправен пред съд за корупцията, злаупотребата с власт и незаконните си действия. Министрите, голяма част от депутатите и одиозният главен прокурор Цацаров също подлежат на сваляне и съд. Няма вечна власт. 

  II. Ефективни протести срещу корумпираната политическа класа на България ГЕРБ си отива – и никога не бива да се завръща. Но има ли по-добра алтернатива? 

  Отхвърляне на страховете 
Лъжливите медии на Пеевски и различни тролски центрове се опитват да ни внушат, че ние, гражданите на България, не можем да свалим правителството. След това се опитват да ни внушат, че дори и да го свалим от власт, то пак ще се върне. Плашат ни и с хипотетичната възможност за нови избори и образуване на мнозинство и кабинет на също толкова престъпната БСП начело с неуравновесената Корнелия Нинова. Всички тези опити да бъдем сплашвани следва да се отхвърлят. Не е вярно, че не можем да свалим властта. Напротив, можем – и трябва. Изключително важно е да си дадем сметка, че всъщност можем, защото двайсет хиляди души, протестиращи ефективно в София, представляват трън в петата на Борисов. Не е вярно, че Борисов непременно трябва да се върне още веднъж. Напротив, серията провали и незавършени мандати вредят на единството в криминалната му партия и правят намирането на партньори по-трудно. Борисов застарява, а единството в ГЕРБ се пропуква. Тази криминална партия няма идеология, тя се крепи само на материални интереси и лесно може да се разцепи при неуспех. Не е вярно и че непременно предстои БСП. БСП не е в състояние да събере мнозинство и да управлява. Всичко това са само заклинания за „стабилността“. 

  Отхвърляне на заклинанията за „стабилност“ 
Освен че ние всъщност можем, то и самата „стабилност“ нито е истински стабилна, нито е ценна. Няма нищо вярно в това, че „стабилността“ на криминалното управление е от някаква полза за България. От полза е само за окопаващите се на власт престъпници, които крадат по-лесно, когато им предстои дълъг мандат. За всички останали, тоест за гражданите, плащащи данъци, „стабилността“ е само вредна. Падането на правителството е необходимост, за да се саботират редица корупционни процеси, включително и унищожението на Пирин. 

  Необходмостта 
Големите възможности пред България през 1989, 1993, 1997 и 2001 г. бяха пропилени. Българските граждани бяха подведени на няколко пъти от бивши офицери на ДС, от криминални  типове и от нерешителни лидери, така че възможните и нужни мерки за засилване на демократичния ред и закона бяха пропуснати. В момента България не е демократична държава, а криминална територия на посткомунистически хаос под силно руско влияние. Гражданите всеки ден биват унижавани, а корупцията унищожава човешки съдби, публични институции, частната инициатива, имотите ни, българската природа и нашето бъдеще. Ние емигрираме – или пък  живеем кратко, боледуваме много и масово сме недоверчиви и нещастни. Всичко това води до необходимостта да поемем съдбата си в свои ръце, напук на криминализираната „държава“, превърнала се в наш враг. 

  А после? 
Избори до дупка. Серия избори, протести, правителствени кризи, нови избори и нови протести може да насърчи гражданите и да отслаби криминалните партии – най-вече ГЕРБ и БСП, но и техните по-малки сателити. Когато няма Народно събрание и редовно правителство, се налага управление на краткотрайно служебно правителство, което нямат толкова много възможности за едри корупционни схеми. По този начин гражданите могат да контролират, забавят или дори да спрат процеси като например изсичането на Пирин. Възможните възражения от рода на това, че трябвало да има Народно събрание, което да приеме следващ бюджетен закон, могат спокойно да се пренебрегват. Това е само поредният рубеж на защита за криминалните власти. Страни като Белгия и Италия са преживявали и доста дълги периоди на правителствена криза. Тя винаги е от полза за озаптяване на политиците. 

  Трайната перспектива 
Все някога правителствените кризи и протестите трябва да свършат. Нуждата от тях обаче ще отмине едва тогава, когато сегашните криминални партии бъдат доведени до невъзможност да управляват. Едно голямо, успешно, развило се във времето, нетърпимо към корупция и търсещо справедливост гражданско движение може най-сетне да се превърне в сила, която да спечели избори за Велико народно събрание, да промени Конституцията и сетне да се насочи към лустрация, антимафиотска операция, съдебна и социална реформа. Целта е българска Република със справедлив съд, с разбита мафия и със спокойна за гражданите среда. 

  Индивидуалната задача 
Осъзнаването, че можем. Солидарността. Взаимопомощтта. Говоренето на истината. Рискът. Преодоляването на страха от властите и готовността за борба срещу тях. Отказ от сътрудничество с властите. Разпознаване и отхвърляне на злонамерените колебания. 

  Колективната задача 
Осъзнаването, че протестите трябва да съществуват. Че трябва да са продължителни. Че ще бъде изключително трудно, защото криминалните власти нямат интерес да отстъпят. И че действията трябва да бъдат ефективни. Колебанието по този въпрос досега винаги е взимало връх и е довеждало до неизменен граждански провал, така че следва да бъде отхвърлено. Ефективността на протестите не означава непременно насилие срещу полицията, но означава готовност да се понесе насилие от страна на полицията и жандармерията (и от страна на паравоенни, на лумпенизирани и подкупени агитки и неонацистки групички) и въпреки това отново да се протестира. Означава гражданско неподчинение и отхвърляне на полицейски разпореждания. Означава публично говорене и контакт с журналисти. Означава лична отговорност и инициативност на място. Означава местна охрана на жилища и квартали. Означава траен дискомфорт, лични и служебни проблеми, арести и повдигнати обвинения, понасяне на заплахи и удари срещу личността, семейството, социалото положение и собствеността. Означава пълно отхвърляне авторитета на вече нелегитимната власт до прогонването на криминалните типове, обсебили институциите. Означава масово достигане до отказ от плащане на данъци и такси. Означава също така действително блокиране на градове, кръстовища, институции и трафик. В цял свят се протестира така. Само тук досега сме понасяли да ни лъжат, че може и другояче. Но не може, вече не. Особено в условията на пленена държава единственият шанс да променим България към добро минава през личната готовност за отпор на всеки един от нас. 



Гласувай:
4



1. apostapostoloff - Сега протестерите ще предизвикат
02.02.2018 18:14
безредици, кабинетът на Борисов ще падне като зряла круша, а умните и красивите ще спечелят изборите с огромно мнозинство.

Младият задник ще стане министър на културата, а кака Цонка ще оглави министерството на образованието. МВР пък ще бъде предоставено на Асен Кришнаря.
цитирай
2. krassko - И като падне Борисов - Глистев ще го смени хи хи хи
02.02.2018 21:46
цитирай
3. morskipesni - Борисов сам ще пожелае да падне като зряла круша.
02.02.2018 23:12
Колкото и да е прост един човек, не може съвсем да не си дава сметка.Негативната енергия на подтиснатия под диктатурата и чуждата окупация народ ще го унищожи, с болест, злочестие, презрение, проклятие. Краят на марионетното правителство на ФАЩ в България с "ръководител"- мутра е пред самия си грозен финал.
цитирай
4. apostapostoloff - През слидващите 7 години Борисов
03.02.2018 05:58
ще си управлява с кеф. И хлябът, и ножът, и сиренето са в ръцете на Борисов. Той, за разлика от Нинова, е чист човек и няма като нея престъпна дейност на съвестта си.

А слугите на Москва да напуснат България и да се заселят в Русия, която, видите ли, не е колониална държава.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mglishev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 8643813
Постинги: 1097
Коментари: 8098
Гласове: 5672
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Всичко, което може да се намери на български за Толкин
2. Който не чете на руски, губи много. Недолюбвам Русията, но обичам безплатните им онлайн библиотеки.
3. За англите и саксите. На английски
4. Най-забавният начин да се учи староанглийски
5. Азам Али - любимата ми певица.
6. Тук може да се играе викингски шах онлайн :)
7. Форумът на списание Бг-наука - много весело място, пълно е с непризнати гении :)
8. Блогът на Венцислав Каравълчев - прекрасни текстове по църковна история
9. Блогът на Владислав Иванов - средновековна балканска (и не само) история
10. Venetian Red - блог за изкуство. Най-вече история на изкуството и впечатления от изложби
11. "Виртуални строфи" - стихотворения от блогъри
12. На Понтис/Стефан блогчето. Има приятни неща.
13. Страхотен блог на нормален човек с умерено елитарно мислене.
14. Зло куче: мисли, ръмжи, хапе.
15. Още един блог на нормално мислещ, интелигентен човек.
16. "Ъплоуднати постинги за делитване" - най-добре осмяната булгарелска простотия
17. Милен Русков, единственият жив български писател
18. "Целият изгубен свят": блог на chris. Отлични стихотворения. Ей, не е мъртъв българският език!
19. Трънки и блогинки
20. В крак с времето!
21. Средновековна и ренесансова музика онлайн!
22. Блогът на Димитър Атанасов - текстове без фризура
23. Една чудесна приятелка пише там и ми се ще да ми е в блогрола :)
24. Кака Сийка - умен тип, бяга от клишетата