Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.11.2010 13:36 - Божидариумът на Великия княз Владимир
Автор: mglishev Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 21571 Коментари: 50 Гласове:
20

Последна промяна: 22.11.2010 20:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
На фона на пристигането на руския министър-председател в София т. нар. професор без портфейл и Светият Синод решиха да си направят сами малко PR и да изложат откритите това лято мощи на св. Йоан Кръстител в "Св. Александър Невски". Сто на сто идеята е велемощният господар, бащица и ясно слънчице да иде да удари едно тройно кръстче пред мощехранителницата с цялото си величие. Но не ми се занимава нито с Путин и колониалистките му навици, нито със зле разбрания, зле зададен и получил несигурен отговор въпрос за автентичността на находката.

Вчера в пет следобед мощехранителницата беше донесена в храма. Храмът остана отворен до единайсет вечерта и доколкото разбирам така ще е и днес, и утре, а може би и в понеделник. Така че вярващи и любопитни могат да идат за поклонение или от обикновен интерес. Днес нямам път към храма, пък и сигурно наоколо има охрана и заграждения, но си спомням, че преди няколко години поклонението пред йерусалимската св. Богородица беше доста многолюдно. Изглежда, че българите всъщност не са лишени от известно религиозно чувство.

Ще ми се да поговоря тъкмо за това чувство.

Имах един час свободно време след пет. Вдигнахме се с мой приятел и отидохме до храма. Освен централният вход бяха отворени и вратите от двете страни - съвсем разумно, за по-бързо движение на хората. Бяха се събрали около хиляда души: вярващи, любопитни и туристи. Доколкото схванах, отначало не ни пускаха в храма, а сетне донякъде ограничаваха придвижването ни вътре, за да не се бутаме верноподанически в министъра без професура и неколцината народни представители, решили да дойдат и те на културно мероприятие. Нито пък да се ръгаме благоговейно в присъстващите митрополити.

Да приемем, че мощите са автентични. Всъщност нямам основание да се съмнявам в това. Пренасянето им си е събитие за вярващите. Някога при пренасянето на мощите на св. Йоан Рилски от Търново до Рилския манастир е написано доста впечатляващо "Слово" по този повод. Някой съвременен Владислав Граматик вероятно би могъл да продължи традицията като напише нещо подобно: "Вход на мощите на св. Йоан Кръстител в Средец". Само дето не бива да пропуска, че при това "народът възпроизведе голямо смущение", както и достойните за четката на Брьогел картини на средновековни врява и безумство.

За вярващите българи поставените вътре в храма ограничителни ленти не означават нищо. Софиянците прескачат, заобикалят, пропълзяват под, бутат се като Божии овчици на острижение и очевидно не правят голяма разлика между храм и Женския пазар. Приказват си, секнат се, от време на време говорят по телефона. Като добавим отличната акустика под сводовете, първият ден на поклонението си беше все едно жужене на роящ се кошер стършели - стига стършелите да са с човешки размер, разбира се.

Тук-там се намира по някой юродстващ (е, да, нали сме си славяни, пък и чакаме височайшето посещение на Великия княз Владимир), който започва да вика и да се мята из храма. Чувал съм, че това бил особен вид православна святост, но поне за мен той е по-чужд и от будизма.

Някаква енергична дама държеше на всяка цена да мине през краката на всички пред себе си и питаше високо дали Божидар Димитров е тук. Като остана разочарована, с радостен вик се втурна да целува ръцете на едър червенобрад епископ, който очевидно се почувства неудобно от чак такова внимание, но не можеше да се изтръгне от хватката на набожната търсачка на Божии дарове.

В мига, в който престарелият ни патриарх свърши с молитвата към светеца и си излезе, на благочестивото паство всичко му стана напълно безразлично и в църквата започна нещо като религиозна дискотека. Не видях някой да танцува, но шумът и бутането бяха невъобразими. Ако някой е гледал филма "Царь" на Лунгин, ще се сети как московчани се блъскаха един в друг и ревяха на възбог за напусналия ги митрополит. Безумни физиономии на натуршчици от филмите на Фелини, поведение, достойно за пазара на Илиянци, пръскане на слюнки, смехове и лафове - и всичко това, придружено с несравнимото благоухание на голяма група обитатели на богохранимия град Средец... Още не е написана "Литургия за град София", но като си спомня, че в тази за Арас накрая дойде принцът на Утрехт, за да прекрати лудостите, се зарадвах, че ето на, иде скоро Великият московски княз, та да мирясат малко прекаляващите в благоговейната си почит пред мощите софиянци.

Разбира се, някакви си там свещеници се опитваха да отслужат литургия, хорът на храма пееше, както си му е редът, красиво и прочувствено, но почти нищо от това не се чуваше. Някой направи забележка на вярващите по микрофона - все пак, това е богослужение, а не кръчма, но на никого не му пукаше.

Някаква възрастна женица беше хвърлила фамилиарно жилетката си върху лапите на единия от лъвовете край царския трон. За щастие, мраморният пазител на монархическия призрак запази невъзмутимо мълчание. Благородството задължава, разбирам го, но за момент ми се прииска и двата лъва да ревнат с все сила, та барем българите се укротят малко. 

Добре че поне никой не си остави торбичката с напазарувани чушки на трона. Но какво пък, и друг път съм имал повод да кажа, че българите сме си изискани хора и не правим такива грозни неща. Дори с умиление се сетих за кръстоносците в Цариград, които весело турили някаква проститутка на престола в "Св. София" и я окичили с патриаршеските одежди. Ние тук сме си по-оправни от някогашните ромеи, така че кръстоносци не ни трябват - и сами се справяме успешно като е за нелепици и кич.

Та така, вчера към шест следобед в "Св. Александър Невски" си беше истинско тържество на православието. Божидариумът на св. Йоан биде погледнат, докоснат и целунат, множеството изпадна в благочестиво изстъпление, а днес софиянци бавно изтрезняват край обедните трапези и храмът е на разположение на Великия московски княз, който униформено се кръсти сред тамян, хорови изпълнения и невечерното пладне на блясъка на камерите.

Ако до този момент е останала и сянка от верско благоговение у мен, това ще е било без да си давам сметка за това. Признавам, имаше моменти, в които ми се искаше храмът да рухне върху главите на благочестивото паство вътре.

Към десет вечерта пак имах път покрай храма. Тарапаната и опитът за литургия отдавна бяха свършили - добродетелните миряни и търпеливите свещеници се бяха разотишли. Влязох в "Св. Александър Невски", отидох до мощехранителницата, сторих и аз едно полуубедено темане. Атмосферата тоя път си беше почти като в истинска църква - тихо, спокойно. Балкантуристкото внушение беше в наличност заради тихо и мистично пуснатия запис на руски църковен хор, който сладостно огласяше сводовете. Двама млади монаси стояха от двете страни на мощехранителницата - единият благославяше и подаваше късчета памук, потопени вероятно в свето миро, от което се носеше душеспасителният и носоуслаждащ аромат на индрише, сиреч ерзац-гюлово масло. Другият подаваше малки репродукции на красива атонска икона на св. Йоан Кръстител от ХVІ в. "С благословението на Светия Синод издава в-к Стандарт" пише на обратната страна на репродукцията, току под напечатания текст на молитва към светеца. Амин. До монаха с репродукциите стоеше скромна черна храмова каса. Така де, човек трябва да пусне двете си лепти тъкмо в мига, когато се изправи от поклона си пред божидарствения реликвариум - да не би изпаряването на благоговейното чувство десет метра встрани да го накара да забрави за дължимия десятък. Или свети Йоан, или безпортфейлният полупрофесор, или в-к Стандарт се нуждае от двете лепти.

Запазих си миросаното свето памуче и репродукцията, не съвсем убедено целунах ръка на двамата отци, не по-възрастни от мен - и на мен не ми е чужда наивната представа за свещеника и монаха като за непременно стар човек, опитах се да се помоля (за неща, които са подхождали може би повече на месите в разюзданата някогашна Италия), но предпочетох да пусна някоя стотинка не в касичката непосредствено до мощехранителницата. Може и да съм филистер, но винаги съм се притеснявал от прекомерната близост между светини и касички. Мисля, че по тоя повод с касичките и финансовата дейност под храмовия покрив даже има нещо в Новия завет, но може и да бъркам.  

Когато бях хлапе, по-малко хора ходеха по църквите и, честно казано, предпочитам нещата да си бяха останали така. "Въцърковяването" на българите, за което разни високодуховни личности от време на време изпускат възторжени вопли, ми се вижда варварско, примитивно и достойно за нравите на ХV в. Все пак днес не се наслаждаваме нито на чума, нито на татари, нито на масова неграмотност, така че поне на теория би трябвало да се държим по-тихо и - смея ли да го кажа - по-нормално в църква. Ама не било православно така, тая чувствителност била "фалшива", "естетска", "мечтателна", "душевна", "топлохладна" и едва ли не католишка - всичко това според казионния речник на ултраправоверните неофити. Може, не споря. Позволявам си да я намирам за по-смислена от дълбоко православните, възвишено богоугодни и възхитително славянски дебелащини, на които човек може да се нагледа по българските храмове, особено при някое поредно тържество на вярата. Би трябвало като малки всички да сме учени да не плямпаме много-много в църква, да не се въртим като шугави и да гледаме към олтара. Не вярвам някой у нас да е съветван от старата си баба да си размахва мобилния посред литургия, нито да мучи като ранен православен зубър от великопустинната Беловежка пуща. Знам, че някои от нас са имали по-особен вид баби, но пък се чудя какво ли търсят внуците тъкмо на тези баби по църквите. В смисъл - чалготеките и партийните клубове поне засега не са построени около хълма на "Св. Александър Невски". При все че коментарът на моя позната ми напомня, че съвсем скоро пред храма имаше гигантска чалготека на открито. 
Интересно - не чух никакви коментари от казионните църковни главанаци по адрес на концерта на "Пайнер" пред храма, докато отдавна съм се наслушал на безброй фанатично-глупави изказвания против какви ли не други по-смислени филми и концерти. Оставам с впечатлението, че фанатиците и простаците имат еднакъв вкус и са съмнително толерантни едни към други. Или както навремето казваше едно скинарче:
- Аз само в Тангра си вярвам, ама инак скачам за православието.
Скачай си, друже. Аз нито за Тангра, нито за зле схващаната "българщинб" ще скачам повече, а камо ли за такова "православие", изразяващо се в пърдене и трополене из храмове, наречени на чужди князе с несигурна святост.
  
И не мога да се начудя на също толкова православния кич с гащи, поп-фолк, кебапчета, анцузи и лепене на наплюнчени монетки по стенописите в няколкото по-посещавани български манастира.
Да споменавам ли за приятелските поступвания при обиколките около храмовете на Великден?
О, да, чувал съм любимата фраза за бедните духом и че Бог бил обичал, така, по-простички хора. Може, и по това няма да споря. Аз обаче не съм Бог и не виждам причина също да ги обичам. Както казваше професор Преображенский: "Ами да, не обичам пролетариата". Може и да го заобичам, когато се научи да се държи нормално в църква.
 
Ако на Лунгин му хрумне да заснеме, да речем, "Борис Годунов" или на Хофман - "Литургия за град Арас", нужно е само Синодът да докара парче от одеждата на св. Неврастения Египетска в София и снимките могат да започнат тук. Брьогелщината е наистина неподправена и чудесно се допълва с модната божидариумна набожност. 

image



Гласувай:
20



Следващ постинг
Предишен постинг

1. vmir - "За щастие, поне никой не си остави торбичката с напазарувани чушки на трона.
13.11.2010 14:09
Но какво пък, и друг път съм имал повод да кажа, че българите сме си изискани хора и не правим такива грозни неща"

Много съществено наблюдение!
Поздравления!

цитирай
2. mglishev - Мчикъ,
13.11.2010 16:07
самият финес.
цитирай
3. анонимен - православен
13.11.2010 17:21
Сарказма ти идва от болката .И при мен е тъй.Поздравления за перфектно предаденото ти чувство !Личи ,че живееш във Вярата!
цитирай
4. mglishev - За съжаление
13.11.2010 17:44
сарказмът не хваща дикиш при простаци. Ти му пикаеш на главата, а то ти вика: "Дъжд вали". Инак благодаря за добрата дума.
цитирай
5. анонимен - православен
13.11.2010 18:08
Изчезна исихазма в православието.Убива го варлаамитството идващо от Русия,с новото си име "розово православие"
цитирай
6. mglishev - Абе, варламитство.
13.11.2010 18:12
Сигурно и Варлаам е бил против простащините в църква. Нашите тупани и за варламити не стават.
цитирай
7. анонимен - глишев
13.11.2010 18:26
аз таковата, да ти се изповядам))) (иначе съм атеист де, ама все си мисля, че ако имам религия ще е даоизма)...та да си призная, не съм ходил да гледам мощи и пари на църквата (БПЦ) категорично не давам. На катаджийте също де.
Докато не направят кухня за бедни (имат над 70-100 милиона депозити в една голяма банка), докато патриарх е достолепния комунист и полковник от ДС Максим и на теб ти препоръчвам да не даваш пари))))
и не се сърди на народеца - каквито му поповете, такъв е и той)))
цитирай
8. анонимен - православен
13.11.2010 18:31
Прочети за "розовото православие".Истинската,гореща,покайна молитва - се подменя с ритуални забрадки и дълбоки метани.Христос Го правят учение.Развяват Го ,за политически игри.Това ,което се случва е голям грях..
цитирай
9. mglishev - Простено да ти е, чадо :)
13.11.2010 18:34
@ alexalex: След вчерашното изживяване почвам да схващам защо човек може да е атеист.
Абе аз все пак съм си прост православен и такъв ще си умра. Нямам против и стария Максим, той ми е някак умилителен.
За кухнята за бедни си прав, то се знае.
Но народецът уж е кос коджа ми ти велик народ - "първите европейци" според "История Божидарская", така че няма никакво извинение за масово устройваните диващини по храмове, чалготеки, молове и стадиони. Така и така глупендерите не правят разлика между църква и бирария.

@православен: Ще си потърся, ще прочета. Интересно е, че застъпниците на това, което наричаш "розово православие" не обелват и дума срещу простащините и простаците.
цитирай
10. анонимен - глишев
13.11.2010 18:44
да ти кажа (защото ти ме зарази по исторически сайтове) след нашите малоумни велики теории сега съм на вълна македонски такива)))) божо пасти да яде пред макетата, вервай)))
а за БПЦ, ак трябва да сме сериозни, мога да говоря дълго и неласкаво))))
затова и съм даоист, тези поне са свестни, не са писали доноси (или аз поне не зная) и не содомити и педофили)))
както и да е - не веднъж съм казвал - човек без вяра е като риба без велосипед)))
за невежия народ няма да стигнем до консенсус - народът е такъв, какъвто го направят)))
цитирай
11. анонимен - православен
13.11.2010 19:04
Аз съм от "народеца".Че безобразията на владиците са безчет - безспорно!Че,няколко от тях очакват..."благата вест" - "Патриархът умря!" също..След туй ще започне такова скубане на бради...че не ми се мисли!
Но!Знаеш ,че душеспасението е строго индивидуален процес,че общението с Бога няма връзка с личностните качества на духовниците.Христос ни каза ,да се молим в "малката си стаичка"/в душата си/и да се грижим за "малката си църква"/семейството си/.....А, това не зависи от владици !
цитирай
12. svetliche - :)
13.11.2010 21:27
"В смисъл - чалготеките и партийните клубове поне засега не са построени около хълма на "Св. Александър Невски".
И не мога да се начудя на също толкова православния кич с гащи, поп-фолк, кебапчета, анцузи и лепене на наплюнчени монетки по стенописите в няколкото по-посещавани български манастира."

Приятелю, не знам дали си спомняаш, но преди месец/най-много два имаше грандиозен чалга-концерт на Планета Пайнер пред забележи - храм паметника св. Алексанъдр Невски.... случайно минавах оттам тогава, а на следващата сутрин прочетох ето това: http://kolkodaeblog.blogspot.com/2010/06/blog-post.html - писала го е Мила Люцканова, моя колежка от Културологията...

Четох и други статии, статии, в които пишеше, че чалга звездите и техните фенове са хвърляли фасове, боклуци, кенчета от бира и да не казвам още друго какво са правили на това свещено място. Аз лично смятам, че храмът е свещено място, винаги, когато минавам оттам се чувствам някак по-специално, възвишено...

А това, което се случва в момента е типичен пример за безхаберност, безкултурие, чалганизация, простотия масова и ширеща се... и как искаш хората, които отиват на църква да се държат нормално, смирено?... И тъжното е, че свестните хора в БГ ставаме все по-малко. Но това, което ме държи оптимист все още е, че ни има и няма да се дадем на чалгата. ПЪК! ;)

Много хубав материал иначе, пренесох се там сякаш...;)
цитирай
13. mglishev - Лейдер ве жентлеменлер,
13.11.2010 22:24
майната му и на народеца, майната им и на простащините. Човек сам отговаря за себе си. Дали пред Божия престол, дали пред собствената си съвест - това е по мярката на всеки отделен ум. Важното е да не се правят свинщини. Който върши простотии, никак не ме интересува и за него мнението ми е като за хлебарката, която без особен размисъл мачкам с вестник в три сутринта в кухнята си. Лошото е, че страната е пълна с хлебарки. Грях ли е да мисля така? Може и да е грях. Това само Бог знае, а за мен този вид мислене е очевидно верен. Мнозинството българи заслужава единствено ритници.

Който е даоист, надали би правил свинщини. Който копа на село - също. Който е вярващ по православному - надявам се също си заслужава да бъде смятан за нормален човек, при все че и сам си знам кривиците. Но мнозинството у нас се състои от безмислени псевдовярващи добичета, за които няма да кажа добра дума, та ако ще небето да се стовари на главата ми. Още четиридесет години през пустинята ни трябват преди да станем пак хора. Или може би петстотин.
цитирай
14. svetliche - ...
13.11.2010 22:44
съгласна съм с теб до голяма степен... макар че аз все гледам да си затварям очите и съм наивен оптимист и слънчево дете, но, уви, истината е точно такава :(
цитирай
15. анонимен - глишев
13.11.2010 22:54
докато се боря с едни караници в наука.бг (иранската теза и Войноков) та се сетих - самоцитирам се - Тони Филипов, д-р, вика, че ще се оправим, когато умре и последния, дето помни Априлския пленум. Аз мисля, че трябва да умре и последния, дето помни падането на Берлинскта стена)))
тоя Мойсей е бил тарикат (вервай ми) и не случайно ги е дундуркал из пустинята 40 години (колкото е била средната продължителност на живота)
Сега продължителността е близо 70 - сметай)))
Ама не се нервирай - усмихвай се (това ми е от даоизма, пзитивна религия е))))

поздрави
цитирай
16. tit - Хвала ти!
13.11.2010 23:00
Едва ли ще го прочетат "вярващите", обаче!:)
"Когато бях хлапе, по-малко хора ходеха по църквите и, честно казано, предпочитам нещата да си бяха останали така." - ще ми се да видиш и опишеш Троянския манастир на петнайсти август - вече от години не ходя!
цитирай
17. mglishev - А на мен ми се ще...
13.11.2010 23:04
... да не го бях виждал.
цитирай
18. raylight - Ама и славяни
13.11.2010 23:12
ли е имало там, мислех, че са изчезнали в 10-и век. В днешно време има словени, словаци, руснаци, поляци, но не съм чувал да има славинии
цитирай
19. mglishev - Абе главно
13.11.2010 23:16
цигани имаше, повечето от тях - чисти българи.
цитирай
20. svetliche - Бтв,
13.11.2010 23:49
учителя Дънов е казал, че България е Черния дроб на света и никога няма да ни е лесно... така че... приеми го и от тази страна... ако се гневиш и мразиш, вредиш и на себе си... да се примириш също не е начин де... но аз лично предпочитам да обърна и другата буза и да се боря и с малки неща да помагам, да се събирам с "правилните" хора, да залесявам, да творя хубавото, нищо, че после ще дойде мутрата и ще го унищожи, смачка, застрои и т.н. примери бол...

ако не се опитваме да правим добро, нали само лошото ще остане?...

Ехххх, размислих се много... лягам си ;)
цитирай
21. mglishev - Ти мисли, мисли.
14.11.2010 00:02
Аз спокойно си живея и без Дънов. Част от кривославната дивотия, на която се нагледах, е и негово наследство.
цитирай
22. анонимен - Keleme
14.11.2010 00:13
Kelementse sus samochouvstvie!
цитирай
23. анонимен - Sigourno
14.11.2010 00:16
na kelemeto dEdo mou e postrdal neshto ot communistite, ta zatova shte se prusne ot zloba i kum... Vladimir Poutin.
Lekentse!...
цитирай
24. svetliche - ОК,
14.11.2010 00:20
твоя воля... понеже гледам, че нещо май не ми се кефиш на постингите тази вечер/нощ, спирам дотук... не съм искала нещо да те засегна... Спокойна нощ!
цитирай
25. mglishev - Тихо, анонимния,
14.11.2010 00:21
научи се да се държиш нормално.

Идеален си - латиница, нещо русофилско, анонимен. Сигурно дЕдо ти е бил шефче при комунистите и сега те сърби под опашката за тях и любимия Путя. Сигурно и като стъпиш в "Невски" си по анцуг, ухаеш на чесън и си лафиш по мобилниО. Марш да слушаш чалга, простако.

@svetliche, не си ми ти виновна, разбира се. Лека нощ.
цитирай
26. tit - Кухня за бедни има в Бургас!
14.11.2010 01:04
alexalex написа:
аз таковата, да ти се изповядам))) (иначе съм атеист де, ама все си мисля, че ако имам религия ще е даоизма)...та да си призная, не съм ходил да гледам мощи и пари на църквата (БПЦ) категорично не давам. На катаджийте също де.
Докато не направят кухня за бедни (имат над 70-100 милиона депозити в една голяма банка), докато патриарх е достолепния комунист и полковник от ДС Максим и на теб ти препоръчвам да не даваш пари))))
и не се сърди на народеца - каквито му поповете, такъв е и той)))

Спрян им е токът - нямат пари да го платят! Моя приятелка ми разказа, че отецът ходил в Гърция??? да търси помощ...беше друга темата на разговора, та не разпитвах за подробности! Мисълта ми е - кухни има, но не се финансират от Църквата, а от благотоврителността на местните миряни изглежда! /извинявам се, че не съм добре запозната с терминологиата - мисля, че така се наричат вярващите, посещаващи определена църква/
цитирай
27. анонимен - "Влязох в "Св. Алекс...
14.11.2010 07:58
"Влязох в "Св. Александър Невски", отидох до мощехранителницата, сторих и аз едно полуубедено темане."
Абе, байно, ти, Маноле Г., като си така впечатлен от невежеството и неуважението на българите към вярата и църквата, защо ти, православни християнино, правиш теманета в най-големия ни православен храм?
цитирай
28. анонимен - Бях питал едно време, ама никой не ...
14.11.2010 09:43
Бях питал едно време, ама никой не пожела или не можа да отговори, та, да попитам пак - нали уж не трябва да се кланяме на идоли? Какво са мощите? Какво са иконите? Символи ли са? Ако са само символи, защо някои се славят, че имат сила, а други, със същите елементи и изработка - не? Вярващи сте, ама и вие не знаете в какво вярвате, драги ми православни сатанисти...
цитирай
29. анонимен - глишев
14.11.2010 10:20
тука стана като бой между автохонци и иранолози))))
обаче римската теза продължава да кефи, нищо, че е малоумна)))
относно религиозността на българина (тюрк, иранец, славянин или трак) - няма такова нещо по тези земи, ндам))) повече атеисти на едно място и като % от населението не съм срещал по европата (в африка и америките не съм ходил де)
тук религията е професия (поп), шарена заигравка (великденските яйца), кока-коловия Дядо Коледа (още няколко почивни дни), а не усещане за принадлежност, вътрешна убеденост и вяра.
така че не се учудвай на селяните (с и без колело) , за които мощите на някого са същото като скелет на динозавър))) - интересно е да го видиш и можеш да го разказваш.
изобщо - работата твърде плрилича на онова с комунизма - 3 % от комунистите са чели Маркс, Енгелс и Ленин, ама са комунисти. Нашите пишман християни не са прочели Библията, ама...
цитирай
30. анонимен - tit
14.11.2010 10:26
проблемът е като при отец Иван - БПЦ не прави нищо, само трупа кинти (това за депозитите им съм го проверил лично) и не помага! ей затова ме е яд - че някакви нормални хора (попове) правят чудеса, а полоковник Максим и цялата останала шайка бандити - дремуцат. Или ония кретен от Пловдив - излиза и псува Мадона))) а се вози на БМВ, запасан е с пистолет и плюска свинско по време на пости (личен спомен от р-т Бунара в Пловдив))))))
при такъв висш клир се чудя Глишев на какво се ядосва - щеше да е чудно, ако беше нормално))))
цитирай
31. saradiva - Написал си и описал впечатляващо всичко!...
14.11.2010 12:20
"...Скачай си, друже. Аз нито за Тангра, нито за зле схващаната "българщинá" ще скачам повече, а камо ли за такова "православие", изразяващо се в пърдене и трополене из храмове, наречени на чужди князе с несигурна святост..."

Подкрепям!
цитирай
32. mglishev - @ 26-31:
14.11.2010 13:15
@ tit и alexalex: Благодаря за уточненията с кухнята и с о. Иван. Това е Църквата, в която е най-лесно да се вярва, не отричам.
Все пак във вярата има не само добронамереност към ближния - има и мистицизъм. Нали за това е вяра. Колкото до мен, вярвам, че православната Църква е много повече и от простащините, и дори от грижата за ближния. Не че грижата трябва да се пренебрегва, естествено.
Освен това е вярно, че повечето уж вярващи нямат никакъв интерес към заявената си вяра. Само по себе си това щеше да ме ядосва по-малко, ако не им личеше като се съберат накуп и обърнат някое религиозно събитие на брьогелщина.

@27: Защото съм религиозен, затова. Което няма нищо общо с това да се държим като маймуни в храм, което мнозина уж също религиозни правят.

@28: Нищо не си разбрал. По тия въпроси с идолите и къде минава границата между иконопочитание, почит към реликвите и идолопоклонничество човек трябва да чете преди да се прави на много разбиращ. А това със "сатанистите" е невероятна проява на наглост. Разбира се - анонимна. Не се учудвам.

@saradiva: Ами, това видях, това описах. За съжаление. Бих предпочел да виждам и да пиша по-приятни неща.

-----------------------------------------------

Охраната обаче се научи, че на Българчо му се налага да бъде озаптяван и на втория ден поклонниците бяха пускани в храма само на немногобройни групи.
цитирай
33. анонимен - 32. mglishev
14.11.2010 13:35
Глишев, понеже много обичаш да се правиш на последна инстанция, искаш ли да сложим по 2-3000 евро и да излезнем един срещу друг в богословски спор, пък да видим кой разбрал и кой не?
цитирай
34. zlokuche - Добре описано, за съжаление. Сещам ...
14.11.2010 13:36
Добре описано, за съжаление. Сещам се за една колежка. Вярваща мюсюлманка, веднъж посети Кьолнската катедрала. Думите и бяха: "това е място на Бога и сме длъжни да го почитаме независимо от собствената ни вяра". Гнус ми става да сравнявам поведението на една "друговерка" с поведението на българите в светилищата на Вярата, към която принадлежат.
цитирай
35. mglishev - @ 33-34:
14.11.2010 13:46
@ (28) 33: Толкова ти е акълът, анонимнико. Че кое ще му е богословското на спор за вързан бас? Отваряй Гугъла да търсиш най-добрата дефиниция на "богослов" и не ме занимавай повече с глупости.
Да не би проблемът да ти е, че хем си анонимник, хем си от тия, дето не могат да си отлепят телефона от ухото като са в черква и без да искам съм настъпил мазола на навиците ти?

@zlokuche: Права е била. Абе дори да не смяташ мястото за истински храм, най-малкото е историческа и културна ценност. На такива места нормалният човек, бил той вярващ или не, се държи с подобаващо уважение.
цитирай
36. mamkamu - Хе, хе :) Ами то Православието ни, ...
14.11.2010 14:14
Хе, хе :) Ами то Православието ни, отдавна е заспало в в еднин средновековно-русофилски сън и събуждане няма и да има. Друг въпрос е, че религията за повечето от българите представлява по-скоро ритуална "тотемистика", отколкото пречистващо и облагородяващо духа изживяване:)

Статията ти ми достави истинско удоволствие...
цитирай
37. анонимен - 35. mglishev
14.11.2010 14:15
Хаха, така пишело в гугъл... Дреме ми за твоето и за общоприетото разбиране, Глишев - ако не си разбрал, светът напоследък отхвърля старото и лъжливото не всеки ден, а всяка секунда. Поотвори ги малко тези капаци или поне най-после бъди мъж - хайде, като за тебе, може да свалим мизата на десетина евро, все ще ги извадиш отнякъде.
цитирай
38. mglishev - @36-37:
14.11.2010 15:02
@mamkamu: Абе аз все си викам, че има и друго православие. Това с тотемистиката на простаците е вярно, за съжаление, а още по-дразнеща е и липсата на елементарно възпитание.
На самия мен текстът не ми доставя никакво удоволствие.

@35: Не "така пишело в Гугъл", ами очевидно си от тия, дето от Гугъл си черпят "познанията". Анонимници не могат да обясняват кой е мъж и кой не е. Мизи щял да вдига и сваля - празна Мара тъпан била. А ако общоприетото не ти е ясно, то няма и с какви понятия да спориш. Пали джапанките сега.
цитирай
39. анонимен - индрише - тереше
14.11.2010 20:59
Глишев. фалшивото розово масло е "ТЕРЕШЕ", индрише е едно растение от типа на розмарина, което старите ни еврейски баби слагаха в компопта от праскови.
А за Великия Княз Владимир, не му завиждайте, а му подражавайте...
цитирай
40. mglishev - Мда,
14.11.2010 21:51
за еврейските не знам, но моята българска баба слагаше от индришето в дюлевото сладко. И лафът й си беше, че мирише на роза. Като гюлчето на Бай Ганьо.

Опазил Бог да подражавам на Путин.
цитирай
41. zelas - Хей, Маноле, много добре си го на...
15.11.2010 01:35
Хей, Маноле, много добре си го написал. Това ще стане класика, сигурен съм. Моите поздравления.
Само се надявам, че наистина не се нервираш от тези неща, ами само констатираш, както си е редно за един истински ум.

За оправдание на (от)ново-проглегналия български хтристиянин - ами то си е нормално, загубили сме форма и търпение за смерението. Ама ше си дойдат нещата на място, време трябва.

А пък като се замисля, то си е вече време за секта ... интернетска.
цитирай
42. анонимен - Блогерите, вместо да спорите за ...
15.11.2010 08:42
Блогерите ,вместо да спорите за произхода на луната ,закачете препратката навсякъде .
---http://www.dnes.bg/obshtestvo/2010/11/14/da-pomognem-na-malkata-biliana-da-jivee.103754#comment-newest
цитирай
43. mglishev - Тъй.
15.11.2010 16:00
Изтрих два просташки анонимни коментара. С глупости не ми се занимава повече.

Зелас, за съжаление зверски се дразня.

Между другото, из нета върлуват такива верноподанически коментари за общото посещение в храма на Путин и Борисов, че направо ми призлява. То пък бива, бива раболепие, ама кичът у нас не знае граници. Искат си българите царь-батюшка и това е.
цитирай
44. анонимен - Глишев, понеже много обичаш да се ...
15.11.2010 23:43
анонимен написа:
Глишев, понеже много обичаш да се правиш на последна инстанция, искаш ли да сложим по 2-3000 евро и да излезнем един срещу друг в богословски спор, пък да видим кой разбрал и кой не?


Типично пведвоправославно перчене с чалгарски привкус. 2000-3000 евро, богословски спор, кой крив и кой прав. Направо да се умилиш. Криза, кризаааааа...
цитирай
45. mglishev - @44.
15.11.2010 23:56
Съжалявам, това е стилът на blog.bg.
цитирай
46. zelas - Зелас, за съжаление зверски се д...
16.11.2010 15:19
mglishev написа:
Зелас, за съжаление зверски се дразня.


Ей пуста младост, не се сресча!


цитирай
47. mglishev - :)
16.11.2010 15:41
zelas написа:
Ей пуста младост, не се сресча!


Абе дано и като остарея, пак да съм си луд. Изобщо повече луди й трябват на България.
цитирай
48. zelas - Ей пуста младост, не се сресча! ...
16.11.2010 20:23
mglishev написа:
zelas написа:
Ей пуста младост, не се сресча!


Абе дано и като остарея, пак да съм си луд. Изобщо повече луди й трябват на България.


Именно. Усещам комитска кръв да завира!
Кога сбираш дружината, да не ме забравиш!
цитирай
49. анонимен - Между редовете...
17.11.2010 17:08
Голяма обич лъха от този пост към много уважавания ни професор Божии Дар!

Б. Бог Дан офф...
цитирай
50. mglishev - Аз и двамата професори
17.11.2010 17:55
ги обичам нежно - и Божо, и Богданов (не Вас, колега, а филологическия гений). Обичам ги... с гъби и праз. Но хайде, филологът поне е истински учен докато Божо е идиот и половина - и не повече професор от мен. Някъде назад в блога съм му посветил още по-ласкателен постинг.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mglishev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 8625774
Постинги: 1097
Коментари: 8098
Гласове: 5671
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Всичко, което може да се намери на български за Толкин
2. Който не чете на руски, губи много. Недолюбвам Русията, но обичам безплатните им онлайн библиотеки.
3. За англите и саксите. На английски
4. Най-забавният начин да се учи староанглийски
5. Азам Али - любимата ми певица.
6. Тук може да се играе викингски шах онлайн :)
7. Форумът на списание Бг-наука - много весело място, пълно е с непризнати гении :)
8. Блогът на Венцислав Каравълчев - прекрасни текстове по църковна история
9. Блогът на Владислав Иванов - средновековна балканска (и не само) история
10. Venetian Red - блог за изкуство. Най-вече история на изкуството и впечатления от изложби
11. "Виртуални строфи" - стихотворения от блогъри
12. На Понтис/Стефан блогчето. Има приятни неща.
13. Страхотен блог на нормален човек с умерено елитарно мислене.
14. Зло куче: мисли, ръмжи, хапе.
15. Още един блог на нормално мислещ, интелигентен човек.
16. "Ъплоуднати постинги за делитване" - най-добре осмяната булгарелска простотия
17. Милен Русков, единственият жив български писател
18. "Целият изгубен свят": блог на chris. Отлични стихотворения. Ей, не е мъртъв българският език!
19. Трънки и блогинки
20. В крак с времето!
21. Средновековна и ренесансова музика онлайн!
22. Блогът на Димитър Атанасов - текстове без фризура
23. Една чудесна приятелка пише там и ми се ще да ми е в блогрола :)
24. Кака Сийка - умен тип, бяга от клишетата