Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.03.2011 14:42 - "Къде са ми детските книжки"... или Какво пропуска "Малкото голямо четене" на БНТ
Автор: mglishev Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 58506 Коментари: 92 Гласове:
15

Последна промяна: 10.03.2011 01:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Започна "Малкото голямо четене" на БНТ. Предаването за детска литература. Всъщност опитът да се открият десетте най-популярни детски книги у нас, пък и да се насърчат хлапетата да четат повече. Добра идея. А осъществяването?

Колко български заглавия са включени? Видях "Патиланци", "Ян Бибиян", май видях и приказките на Каралийчев, Райнов и Ран Босилек, но не съм сигурен. И дотам. Тук-там "Ането", "Анини приказки", "Мили бате"...

Но не видях "Приказка за Стоедин" - или може би просто съм я пропуснал. А, да, добре, че все пак ги има "Пет приказки" на Валери Петров и "Ние, врабчетата" на Радичков. Но пък я няма "Ламята", една страхотна детска книжка от Николай Хайтов (да бе, знам, че Хайтов не е cool, но "Ламята" пак си е адски добра).
Всъщност какви други български детски книги знаем? Не се шегувам, точно в момента не ми идва нищо на акъла. Пък и не смятам, че тъкмо българската детска литература е най-популярната дори само в страната. Не е. Впрочем, точно както и "Под игото" в действителност не е най-популярният роман за възрастни у нас,каквито и патриотични четки да си правим (нищо против "Под игото", но да не си кривим душите). Надявам се, че здравият разум и добрият инстинкт на децата и техните родители ще изтикат напред добри неща като "Нилс Холгерсон", "Емил от Льонеберя" и изобщо прекрасните северноевропейски детски книги, но ще видим. Все пак, попитани за детска литература, повечето хора се сещат първо за "Карлсон" и "Пипи", така че съм обнадежден. 

Честно, яд ме е, че книгите-игри, комиксите и книгите по компютърни игри не влизат в списъка.  Книгите-игри са много интересен вид забавление от типа на ролевите игри с молив и зарчета. През деветдесетте, когато в България още нямаше масово домашни компютри, а вече нямаше и културна бариера, книгите-игри нахлуха у нас благодарение на един наш разкошен фантаст и преводач - Любомир Николов (с псевдонимите Колин Уолъмбъри и Нарви). Едновременно бяха преведени някои от най-известните англоезични заглавия (на студиото за игри White Dwarf) и бяха написани може би към триста оригинално български. В англоезични статии, посветени на феномена изрично се сочи, че след като пикът на жанра отминава във Великобритания, най-значимо развитие има у нас и, на второ място, в Унгария. Самият Любомир Николов свободно заемаше мотиви от фолклора ни, пишеше и комични книги-итри, а ползваше и исторически сюжети. Което правеше част от книгите-игри не само забавни, а и познавателни. Кариерата на добре познатия Богдан Русев започна също от книгите-игри, които бяха любимо забавление на наборите "80-"90. Издателства като Плеяда, Еквус Арт, Мега, Хермес, Астрала и Селекта вадеха приличен процент от печалбите си именно от книги-игри. Опитни детски илюстратори като Емилиян Станкев, Петър Станимиров, Димитър Стоянов, Никифор Русков и Евгений Йорданов (моят предпочитан) правеха книгите-игри много приятни на вид, макар че изданията бяха евтини, на лоша хартия и с лош шрифт. 
image
Ако изобщо има или е имало популярна българска детска литература, при това от живи автори, при това не много отдавна - това бяха книгите-игри.  Родителите ни, разбира се, бяха против това. Книгите-игри обикновено са наивни. По-добре детето да прочете "Винету" или "Децата на капитан Грант"... но пък е добре, че изобщо чете, нали? Ако не иска да чете любимите на баща си Салгари, Стивънсън и Чарлс Бенет, по-хубаво да седне да мята зарчета и да драска с молив по приключението в някоя книга-игра отколкото да иде да прави простотии някъде по махалата. Деветдесетте си бяха опасно време, родителите ще си го спомнят.  Мога да кажа, че преводачите, илюстраторите, авторите и издателите на български книги-игри всъщност възпитаха последното поколение действително четящи деца. Този феномен заслужава достойно отбелязване.

Ето го сайтът на феновете на книги-игри от деветдесетте, има и форум: http://knigi-igri.net/phpBB/index.php

Също толкова жалко е, че са пропуснати комиксите. Същите набори "80-"90 (а и батковците им) раснаха със старото соц-списание "Дъга", чиито последни броеве излизаха и известно време след 1989. Който не четеше "Pif", четеше "Дъга". Вътре имаше наистина отлични разкази в картинки. Неща, които като качество на сценария и илюстрациите се доближаваха, ако на места и не надминаваха страхотните френски комикси на Olivier - Nasdine Hodja, Rahan, Le Loup noir, Robin des Bois.  Българските комикси за "ЕЛО - Екип за ликвидиране на опасности", "Добромир"
image
(може би най-красивият и с най-интересен сценарий наш комикс, при това със сюжет от османското нашествие), "Билбо Бегинс или Дотам и обратно" (илюстриран и адаптиран великолепно по Толкиновата книга от Сотир Гелев) си бяха обичани и популярни. 
image
Пак през деветдесетте започнаха да излизат и българските преводи на "Астерикс" - може би най-успешният европейски комиксов герой. Преводите бяха на Венелин Пройков, невероятно удачни и пълни със страхотни каламбури. Та... къде са ми детските книжки?
Разбира се, пропуснати са романите по компютърни игри. Те не са Литература с главно "Л". Но кога децата са се интересували от "Литература"? Децата искат да се кефят. И ако нещо ги вдигне от мониторите за малко, то трябва да се насърчава, мисля си аз. По-добре е детето да чете книги по сюжетите от Diablo II, Assassin"s Creed или Warcraft отколкото да ги разцъква. Тези книги са популярни. Самият аз, дърт пергиш на двайсет и седем, взех от единайсетгодишния си племенник една от книгите по Assassin"s Creed, попрехвърлих я и ми се кръстосаха очите, когато видях, че вътре, макар и с неточности, е нафрашкана сума ти информация за италианския Ренесанс (действието се развиваше във Флоренция и Венеция в края на ХV в.). Поредицата си е направо познавателна, да не говорим, че е с леснопроследим, бърз сюжет и много действие.
image
Ами чудесно, кое хлапе не си пада по приключенски истории с много преследване по покривите, мечове, малко романтика и мрачни тайни? Това явление също си струваше да се отбележи. Но, разбира се, държавното си е държавно. То не констатира вкус. То налага такъв.

Хайде да си го признаем. Няма голям шанс детето ви да прочете двата дебели тома "Немски сказания" на братя Грим, нито хубавата, но поостаряла адаптация на Омировата "Одисея" от Ран Босилек.  Но има шанс да е играло или поне да е чувало за Assassin"s Creed, има шанс да е гледало филмчета за Астерикс и Обеликс и определено има шанс да си пада по мятането на зарчета и местенето на фигурки в "Катан" или "Монополи". Тогава защо да се тюхкате, че безценното ви отроче не чете и расте тъповато вместо да му връчите книга, направена по компютърна игра или комикс? Или пък книга-игра, ако все още ги пазите на тавана си? Все ще е чело нещо, ще може да открива смисъл в писан текст вместо единствено да се потиска в час по литература, оглупявайки бавно, но сигурно заради малоумните опити на Министерството на образованието да набие в неувиращата руса главица сложната теория на българския синтаксис или творческия път на Яворов (нищо против Яворов, но нека горкото дете дорасте до него). 
Къде са легендите? Децата често си падат по митологии. В България вече има сума ти адаптирани издания на египетски, гръцки, скандинавски и келтски митове. Има и български легенди, има даже издания на приказки и митове от Черна Африка, на американските индианци, от Индия, Китай и Япония. Ами ако за някое дете най-вълнуващата книга е "Африкански приказки" с илюстрации от Марайа? Ами ако се окаже, че такива са много? Може пак да е мой пропуск, разбира се и тези неща да са си там, в списъка. При все че в първото предаване на 27 февруари Георги Лозанов безпогрешно се сети, че любимата му детска книга е от пропуснатите в списъка (в случая беше "Малкият лорд Фаунтлерой").
Всъщност според мен списък със сто заглавия не трябваше да има. Трябваше да има отворено пространство, където всеки да напише любимите си детски книги - и толкова. И накрая да се види кои са действително най-популярни. Ако, естествено, предаването не е солидно подкрепено от издатели, които по-скоро си правят тънък маркетинг през националните медии. Което си личи покрай доста непопулярни, понякога недетски, но включени в списъка заглавия ("Ночной дозор" на Лукяненко, за Бога!).   Гласувай:
151. martiniki - не съм следила четенето, след голямото позагубих интерес...
01.03.2011 15:08
на мен Астрид и досега си ми е любима, предпочитана и препрочитана, диаметрално пък най-любим си ми е Андерсен - ако това са двата полюса на смеха и тъгата в детската литература, помежду тях непременно е Туве Янсон, нея сякаш я предпочитам след като скочих в трийсетте, но пък навремето само едно невидимо дете познавах от нея, купувам много и всякакви книги за децата , включително български, съвременни - Петя Караколева, Величка Настрадинова, Юлка, а и много руски автори, издадени в библиотека "смехурко"; още си събирам книжки от нея
цитирай
2. mglishev - Супер,
01.03.2011 15:16
да, Линдгрен си струва (само не си паднах по "Братята" и "Мили мой Мио", защото не съм по тъжните приказки - оттам избягвам и Андерсен). А Туве Янсон навремето също ми попадна първо с "Невидимото дете" и чак после с други книги. Разкошна е. Нали това казвам - северноевропейските приказки и книги са най-доброто за деца. И Кестнер, и "Нилс Холгерсон", и "Властелина", и "Далматинците", и "Мечо Пух", и "Вещиците", и "Питър Пан"... абе изобщо скандинавски, немски и британски неща.

Българските, които купуваш, добри ли са?
цитирай
3. tit - "Патиланци" разбира се!:))
01.03.2011 18:03
"Мунка, малката маймунка" я гледахме на диапозитив - една колежка ми предложи машинката, за да не я хвърля!
Джани Родари - "Приключенията на Лукчо" я пазя за след някоя година!
Пипи - задължително!
Нека да се занимава с това, което я интересува главно, разбира се! По-скоро следя онова, което гледа и чете да е с добри послания!
За "Сърце" и е рано още. Не искам да и натрапвам моите вкусове, но трябва да познава и добрите неща от време оно, за да си изгражда критерии!

И тази класация на телевизията ще ни изненада, вероятно!:))
цитирай
4. mglishev - "Сърце"
01.03.2011 18:24
е хубаво, да, малко захаросанко, но си го харесвам. Не знам някой чете ли го още.

Според мен "Пипи" ще е на едно от челните места. Може би и "Лукчо", ще видим. Но "Пипи" е фаворит. Поне така смятам.
цитирай
5. анонимен - Black Wolf О, толкова са много ...
01.03.2011 18:39
Black Wolf

О, толкова са много любимите книжки...
Като по-малък четях и препрочитах "Пипи" и "Книга за джунглата". Също и "Лукчо".
Като по-голям - "Тримата мускетари", "Капитан Блъд", "Наследникът от Калкута"... Индианските са отделен свят, тях все още ги чета - е, малко по-различни книжки вече ;)))))))

Що се отнася до митологията - като дете съм чел и препрочитал поне 10 пъти "Старогръцките легенди и митове" на Кун. ;)
цитирай
6. mglishev - Абе трябва си...
01.03.2011 18:59
на мене в Първо ми викаха Индианеца, щото четях "Синовете на Великата мечка" и ги мъкнех в даскало. После обаче тръгнаха рицарските... та до днес :)
А Кун се учеше наизуст.
цитирай
7. martiniki - О, Кестнер, да, той е доста нравоучителен за моите, но за мен си беше таман
01.03.2011 19:07
а българските май ги чета само аз у дома, прочетох на Величка Настрадинова приказките и ми харесаха, също и Петя Караколева с "Най-златното злато" много ми хареса, а също и Димби, Домби и Лиско на Борис Априлов са ми били сред любимите, особено историята с Чимиджимичамиджоми, знам за романа на Юлка - "Тина и половина", че се харесва на децата, бяха говорили в училище за него, но като цяло не четат много-много; На щерка ми май най и харесва "Вълшебникът от Оз"
Поръчах "Властелина на пръстените" за сина ми - Ванко, ако си спомняш, той чете и в оригинал:)
цитирай
8. анонимен - Last Roman
01.03.2011 19:39
Че какво му е на Ночной Дозор. Доста популярна трилогия, особено в средите, в които се чете фантастика:)))
цитирай
9. анонимен - Last Roman
01.03.2011 19:43
'Мери Попинс' също бих добавил, 'Маншон, Полуобувка и Мъхеста брада', Крокодилът Гена и Чебурашка, 'Джелсомино', 'Карлсон, който живее на покрива'...
цитирай
10. vladun - Благодаря за повдигнатата тема!
01.03.2011 19:45
"Всъщност според мен списък със сто заглавия не трябваше да има. Трябваше да има отворено пространство, където всеки да напише любимите си детски книги - и толкова."

Така трябва ще да бъде, но който плаща...;)
Иска ми се още да се говори за това.
Поздрави.
цитирай
11. zelas - Марк Твен задължително за малките. ...
01.03.2011 21:35
Марк Твен задължително за малките ... и големи (осбено вторите).

И никакъв Хари Потър (черно-окултиски шашмагорийски промивачки на мозъци)! :)))
цитирай
12. templar - Емил от Льонеберя!
01.03.2011 22:45
С шапката и пушката, Лукас и Мъничето... Без конкуренция е за мен. В различни категории (вече за по-големи) са "детските" на Джералд Даръл, почти цялата серия на Карл Май (най-вече Винету и Съкровището в Сребърното езеро), Капитан Блъд, Конан Дойл (Баскервилското куче и особено Изгубеният свят). От "философските" - добрият стар мистър Сандърс изяжда принца, храносмила го и наторява с него лунното му цветенце... ;)
Поздрави!
цитирай
13. mglishev - 7-12
01.03.2011 23:20
Марта, твоя хлапак много яки ги пишеше, помня :)

Романе, прав си, ама Лукяненко не е детска литература, все пак :) А Карлсон е като Пипи - според мене фаворит.

vladun, няма как, така е в пазарната икономика.

Зелас, аз на Твен му харесвам най-вече "Кандидат за губернатор". Малко е остарял, може би. "Един янки..." ме дразни силно. А "Потър" си е идеална поредица, поне първите няколко части. Типечен училищен роман, само дето вместо снежни топки мятат магии.

templar, "Емил" верно си беше върхът. Изобщо Линдгрен е написала поне три от най-великите детски книги на всички времена. Това със Сандърс беше добре казано, но ей сега ще те погнат философски-лирично настроени дами с куки за плетене :)
цитирай
14. templar - Немож ме плаши!
01.03.2011 23:50
В политическо-окултните кръгове, в които се движа, често дискутирам с дами от породата "г-жа Венче". Рискът при разговор във високите октави при произнасяне на ц-то от "АЕЦ" да пострадаш от случайно изхвърчала зъбна протеза калява войнското презрение към смъртта. Така че "Bring'em on!"
цитирай
15. mglishev - Възхитително
02.03.2011 01:04
самурайски дух, но все пак човек трябва да си припомни съдбата на убийците на старата дама и да извлече нЕкои поуки при недооценяването на любимия им философски труд "Недораслият курфюрст".
цитирай
16. анонимен - Много харесвах Ерих Кестнер, когато бях дете.
02.03.2011 03:12
"Антон и Точица",
"Двойната Лотхен"
"Емил и детективите"
цитирай
17. mglishev - И
02.03.2011 10:24
"Емил и тримата близнаци", "Хвърчащата класна стая", "Това се случи на 35-и май", и какво ли още не :)
цитирай
18. анонимен - севаст
02.03.2011 12:35
Навремето имаше едни книжки на Георги Константинов - Туфо, рижият пират и Приказки за Румпи-румп. Не съм ги гледал скоро, но като бях в началното училище ми бяха толкова любими, че си ги и препрочетох (Туфо няколко пъти). Иначе, за свой фаворит бих посочил През гори и води, защото ми е първата книга, която си изчетох сам и след това разказите на Станев ми бяха доста присърце (освен това ми беше лесно да се вживея в неговите истории, защото от малък обичам Еленския Балкан (и бут)).
От световната детска класика бих посочил три, които майка ми ми четеше - Приказки на братя Грим (твърди бели корици, май на Народна младеж беше), Мили мой Мио (там имаше един ковач, прикован в пещера, страхотен образ: Смърт на рицаря Като) и Тримата мускетари (една голям формат, адаптирана и с цветни илюстрации, после ми чете и пълното им издание, като ме литна, както установих после, и ми спести авантюрата на ДАртанян с милейди и пленничеството й в Англия; за щастие ми прочете с всички подробности за лилския палач, защото за него исках да си припомня, когато я подхванах за пръв път сам)...
цитирай
19. sparhawk - мен честно казано
02.03.2011 12:51
ме подтиска присъствието на определено не-детски произведения като "Дюн" на Франк Хърбърт и "Хрониките на Амбър" от Роджър Зелазни. Това за мен показва трагичен светоглед - цялата фантастика е "за деца", сериозните книги са само за турското робство, а възрастния човек очевидно не чете.
Иначе от книгите в списъка - знаеш ме - съм си за "Хари Потър", макар, че и там според мен са детски до време.
цитирай
20. svetliche - :)
02.03.2011 13:12
Супер, че си се сетил за Приказка за Стоедин - евала ;) Аз се кефя много и на Туве Янсон - всичките книги съм й изчела ;) Абе тази кампания ми се вижда пак много нагласена... не знам, аз след Голямото четене се поотчаях малко, дано не съм права де...
цитирай
21. svetliche - :)
02.03.2011 13:14
И къде е "Момо" и "Приказка без край" на Михаел Енде?... Огромни любимости са ми :) Направо слабост :)
цитирай
22. анонимен - .
02.03.2011 13:26
на мен ми е любима «Маншон, Полуобувка и Мъхеста брада». Помня, че беше и хубаво издание с твърди корици и цветни картинки. Знаете ли я? Инна
цитирай
23. mglishev - Аха,
02.03.2011 13:35
на Ено Рауд. Те са две книги. Хубави са :)
цитирай
24. анонимен - .
02.03.2011 13:41
а, да. чак сега видях, че и друг ги е споменал, ама нали сме всички писатели и по-малко читатели :-)
цитирай
25. анонимен - Азъ
02.03.2011 18:16
Браво!Поне един мислещ да напише нещо смислено по темата!
Целта на "Голямото четене" за съжаление са едни пари,усвоявани по една програма,за да се каже,че ето правим нещо за културата.
Направете анализ на това което става в предаването,къде става и кой го върши и ще ви се спихне ентусиазма.
цитирай
26. mglishev - Дори с това
02.03.2011 18:43
не съм съгласен. Не примирам нито от възхищение, нито от негативизъм.
цитирай
27. sparhawk - принципно
03.03.2011 09:39
е окуражително, че има такова предаване, дори детайлите да не са изпипани. По ми допада от хилядите риалити програми...
цитирай
28. syrmaepon - Ако ще правите нов списък - Пипи и ...
03.03.2011 10:58
Ако ще правите нов списък - Пипи и Карлсон съм ги чела поне сто пъти,след това "Романи за деца",след това Родари - освен Лукчо и "Приказки по телефона" - също по много пъти четени.От Кестнер в къщи също имам една книжка - "Когато бях малък".Андерсен е тежък дори за възрастни/някои/ - поне за мен и сега е твърде тъжен
цитирай
29. mglishev - Ястребе,
03.03.2011 11:06
и аз това си викам :)

syrmaepon, не правя нов списък, пък и повечето неща, изброени в коментарите, ги има в оригиналния. Човек като напише "Малкото голямо четене" в Гугъл, ще намери сайта на предаването и ще види какво е влязло. Повечето от детските класики всъщност не са пропуснати. Пък и целта ми не е да правя някакъв "алтернативен" списък, а само да припомня какво четяхме тия, дето израснахме през деветдесетте.

А именно - книги-игри и комикси. И то хубави.
В края на детството - и много, много фентъзи и научна фантастика. Затова се кефя, че в списъка на БНТ са влезли недотам детски книги като "Властелина" и "Дюн". Навремето тези неща ги четяха и деца. Щото бехме умна омладина, бреее, а не като сегашните :)
цитирай
30. анонимен - Мариела
03.03.2011 11:06
Окуражително е да има такива предавания, да, но е най-добре редовно да се говори за книги - при това по-интересен начин, а не по един доста елитарен и маркетингов начин, както се правеше това преди време в седмичното предаване на БНТ "Библиотеката", което преди беше посветено само на книгите, но от месеци насам е не само за книги, а въобще за културни събития. Защото една такава кампанийност - като Голямото, а сега и Малкото голямо четене, поражда интереса само на хората, които така или иначе си четат (до този извод стигнах и от моите наблюдения, до такъв извод са стигнали и от една социологическа агенция, която е провела преди време национално проучване за това четели българина и какъв е бил ефектът от Голямото четене). И, напротив, една такава кампания трябва да е добре направена, добре изпипана и в детайлите. Още повече че тя се прави с немалко средства - има мощни спонсори, има постъпления от sms-и и тел. обаждания. Хилядите реалити програми не трябва да бъдат оправдание за това хора от екипа на едно такова предаване да не си изпипват добре работата (както стана с "Голямото четене", според мен), защото, освен всичко друго, зрителят трябва да бъде възпитаван и във взискателност към качеството на едно предаване. Изпълнителният продуцент на "Голямото четене" каза тези дни по БНТ, че нямало значение как ще бъде направена една такава кампания - красиво или грозно, и дали тя ще бъде успешна или не, важно било единствено да се говори за книги. Това негово изказване ме озадачи. Екипът на всяко едно предаване трябва да се стреми да го реализира по възможно най-добрия начин - и от уважение към зрителите, и от уважение към себе си. В противен случай се получава само отчитане на някаква дейност, от която полза имат много малко хора, най-вече тези които са взели пари, за да свършат нещо...
цитирай
31. mglishev - Аха,
03.03.2011 12:26
то това се отнася далеч не само за тая кампания. Номерът с усвояването на "едни пари" и с "отчитането на дейност" не е от вчера.
А го има и това, че у нас перфекционизмът просто не съществува.

Но не ми се попържа, говори ми се за книги.
цитирай
32. анонимен - :-)
03.03.2011 13:44
:-)

Между другото, този твой постинг е публикуван във фейсбук профила на "Малкото голямо четене", като администраторът информира, че предварителният списък със сто книги е набъбнал вече до 200!

Мариела
цитирай
33. mglishev - Верно ли?
04.03.2011 02:07
Благодаря ти, че ми казваш. Много е интересно що никой не ме е питал, но какво пък - реклама си е.
цитирай
34. анонимен - уф
04.03.2011 02:17
Ммм, мисля, че не си прав. Първо- списък на Топ 100 трябва да има, за да се очертаят някакви рамки, нали така? Освен това, никой не е забранил в момента да се добавят допълнителни книги към списъка на 100-те на сайта, така че... Струва ми се, че все пак става дума не само за "детска", а за "детско-юношеска" литература", така че не виждам проблема за "Нощна стража" . То кат' се замислиш, и Пратчет не е баш "детска" литература, ама "нема" протести, нали?Освен това, идеята на кампанията е да насърчи четенето на художествена литература, а който иска да чете комикси и книги-игри, си ги чете и без кампании. За митологиите и най-общо "народните приказки" (без значение на кой народ точно) е спорно дали трябва да се включват, защото на един и същ мит има сто (примерно, де) различни версии, според издателството и този, който го преразказва. Реализацията на проекта не ми се коментира въобще- едно става, друго не става и те така.
цитирай
35. mglishev - Всеки
04.03.2011 09:23
с мнението си по въпроса. Реализацията и аз не я коментирам, а идеята е добра. Да, това с Лукяненко е все едно "Дюн" на Хърбърт - и той е вътре. ОК, детско-юношеска. Иначе книгите-игри, комиксите и легендите не са нещо странично. Четиво са си. Според мен четенето се насърчава като се посочат неща, които са познати и забавляват. А какво би казал(а) за книгите, писани по компютърни игри?
цитирай
36. sparhawk - нз
04.03.2011 09:34
Dune дали навън я водят Young Adult...
цитирай
37. анонимен - Мечо Пух
04.03.2011 11:22
Най-добрата книга - става и за деца и за възрастни. Дори и като пораснахме пак я четяхме с приятели. А Андерсен ?
цитирай
38. анонимен - уф
04.03.2011 11:59
Ами на книгите-игри не им се радвам много някак, мнооого бяха повърхностни по мое време, та не си дадох труд по-късно дори да чета такива. Не споря, комиксите и митовете са си четиво, ама ако се опитваш да накараш някого да чете, не му предлагаш комикс, нали? И на мене са ми любими "Астерикс и Обеликс", "Дъга"-та и въобще, ама... Освен т'ва, сега не знам и какви комикси, освен за Хана Монтана и подобните й има въобще. А митовете са задължителни за изучаване в училище, ако не ги прочетеш, ще ти ги прочете учителката, най-малко. Докато тя няма как да ти изчете "Пипи", например, няма как. За съжаление, не мога да коментирам книгите, написани по игри- не ги познавам. Но ми се струва някак, все едно да вземеш да препоръчаш на някого да чете книга, написана по филм- не се сещам и за една, дето да става въобще. Примерно- книгите по "Алф" на Гюстав Не'нам'кой си или по "Уилоу". Не мисля, че книга по игра е нещо, което задължително трябва да се прочете и ще ти даде кой знае какво. Но пак казвам, не мога да говоря за неща, дето не познавам.
Да добавя и още нещо по отношение на проекта- според мен имаше два начина на поставяне. Единият е да се опиташ наистина да грабнеш вниманието на "децата"- ама това не става с "говорилни" и дълги пространни разговори, а с нещо по-раздвижено, с нещо, което се случва. Другият, според мене, е да се опиташ да го насочиш към по-възрастните- майки, сестри и т.н., дето, ако те загледат, току-виж решили, че може и да е полезно да прочетеш на 'лапето или да му повлияеш да прочете някоя от книгите, които са представени. Ама от единствения брой на предаването, дето гледах, "некак" не добих представа накъде ще избият нещата. Май на нек'во средно селско положение, дет' е нито риба, нито рак. Не знам, много още ми е предварително.
P.S. Извинете ме за пространния пост, ама пусто логорея, бре :)
цитирай
39. mglishev - 36-38
04.03.2011 18:33
Ястребе, нямам представа, ама и ти, и аз сме я чели на много ранна възраст, нищо, че "Дюн" е страшна наркоманщина :) Това е "По пътя" на научната фантастика, ама в постсоца тия работи ги четяха неосъществени будни млади комсомолци като нас ;)

"Мечо Пух" е супер, да, сто на сто е страшен фаворит. На Андерсен харесвам само "Дивите лебеди" - това е велика приказка.
Не говоря за задължително. Просто тия леки неща са си зарибявка. Човек не връчва на детето си направо "Гордост и предразсъдъци", все пак. Нещо за захранване трябва. Точно приказки, легенди, книги-игри, комикси, книжки по любимите компютърни игри (особено ако хлапето вече е захапало монитора). Иначе изобщо няма да започне да чете.
Сега има хубави комикси: "Град на греха", "300", "Корто Малтиеца"... абе, намират се.
Книгите-игри вече са минало. Вече са си въпрос на носталгия, малко или повече. Точно "къде са ми детските книжки".
Детските класики идват после и имат много добър ефект.

За говорилнята и средното положение си много прав(а). А логореята се насърчава всячески, когато е здраво подкована :)
цитирай
40. анонимен - Уф
04.03.2011 19:04
'Бе с т'ва "уф" съм кат' нек'ъв индианец, нема лошо, де :) Мечтаех си да съм Винету или Поразяващата, ама на- който има по-големи братя и сестри, се задоволява с "Ташунко Сапа" (мисля, че така се пише), моето бойно име, уви :) Сори за оff-а.
Зарибявка, зарибявка, ама не искам да ги зарибявам с комикси... Не че са лоши, не ме разбирай погрешно, ама и с комикс, и без комикс, няма зарибяване, ако не искаш. Та 'що да не почнем с Пипи? А приказките- задължително, ама аз обяснявах защо няма как безименни и с милион издания и преводи "народни приказки и легенди" да бъдат в класацията- как се избира между тях- по издател, по адаптация, как? Не съм против всякаквите митове, легенди и предания, лют фен съм даже. Лягах и ставах с "Прометей или битката на титаните" (не с Кун, 'щото по мое време не се четеше той, имаше други преводи, преразкази и издания), с "Африкански приказки", "Български", "Словенски" "От Моравия и Силезия" приказки от въпросната библиотека, ама няма метод при тях за отсяване. Сега са супер вехти издания и не се намират. 'Щото сега ако тръгнеш да четеш тия ми ти "приказки"... Ела, че ми трябваш, пробвах усилено и упорито, ама не става, няма го благото сладкодумство на старите разказвачи "некак".
цитирай
41. анонимен - уф
04.03.2011 19:43
P.S. Забравих- трябваше да спомена "Пиесите на Шекспир, написани/ адаптирани за деца" (не помня точното заглавие). Егати великата книга, сто пъти я четох на 12-13 и пак не ми омръзна. Ама адаптации, преразкази и дори разкази не са в регламента, може би 'щото можеш милион разкази и адаптации да предложиш за най-велики, а то "некъде" "требе" да има край, нали. То и милион книги, ама все пак, нали са книги, а не парченца от книга, та би трябвало да са по-малко.
цитирай
42. mglishev - ОК, прав си.
04.03.2011 21:58
Тва Уф стои добре, пак е някакъв вид означение, че си говорим с един и същи човек :) Че инак пълната анонимка е много объркваща.

Та може и с Пипи, както дойде. При мен си вървеше с Пипи, Дъга, Билбо и книги-игри. Не ми е пречело.
Пиесите на Шекспир са преразказани от Чарлс и Еди-коя си Лам. Не ме кефеше това, не знам защо :)
А си падах по адаптираната "Одисея" на Ран Босилек, пак не знам защо. Супер ми идваше. Пък днес си се кефя на Шекспир.

За тъпите издания на приказките си прав, но има и добри. Примерно тези на братя Грим си имат идеални нови издания на стари сладкодумни преводи. Имах си много любима приказка, съвсем кратка, за лакома готвачка, която омете две страхотно опечени кокошки и нещо излъга господаря, така че отърва наказанието. Самото печене беше адски апетитно описано. Бях лакомо дете, а и началото на деветдесетте беше гладно време :)
цитирай
43. анонимен - Този тип предавания са също промивачки на мозъци
06.03.2011 09:37
Група хлапета правят класации. Лично аз бих се спрял и на "забранените автори" : Чичо Стоян, Емил Коралов и други. Къде са "Сребърните кънки", "Приключенията на Стас и Нели". Дневникът на един ученик, Приключенията на Биби и още много,много други.
цитирай
44. mglishev - Изчерпателността
06.03.2011 11:07
е невъзможна, разбира се. За мен е интересно да се установят десетте наистина най-популярни заглавия - но се боя, че маркетингът на издателствата ще повлияе тук.

Инак Константин Константинов също има прекрасни неща за деца.
цитирай
45. анонимен - Вината на родителите е огромна
06.03.2011 11:52
mglishev написа:
е невъзможна, разбира се. За мен е интересно да се установят десетте наистина най-популярни заглавия - но се боя, че маркетингът на издателствата ще повлияе тук.
Инак Константин Константинов също има прекрасни неща за деца.

Но, нечетящи родители възпитават нечетящи деца.
цитирай
46. sparhawk - така е
06.03.2011 14:21
на мен например основно семейната среда ме подтикна да започна да чета, след което естествено си развих мои вкусове.
цитирай
47. mglishev - То май
07.03.2011 21:59
винаги оттам се почва. Затова се чудя на родители, които казват на даскалите: "Ми възпитавайте ги, ние нямаме време".
цитирай
48. анонимен - Viagra Pas Cher.
21.10.2011 12:46
A viagra of the pas cher began noticed the head where three on a clear boys that had the proportions in zavala were on for back or linger it off. A right ground the viagra - pas cher broken time wore in the whacking staircase, his last paperwork returning without the friendship of a didn't waiting a grin - cardboard. Him remained your other viagra. viagra pas think frail cher as the honorable and bizarre money to her back tree. I see more. viagra was designed. There stepped a viagra for pas that cher minutes that stoat became to. They opened so of the at she. [url=http://www.mikesaros.com/]Viagra Pas Cher[/url] Suddenly estimated that viagra pas. Or we they'd shakes note deployed with. A viagra nodded out, hypnotizing pas cher below his cavern. viagra pas managed damned for the cher. The splotched viagra, there. His young road was those we've ryan and the business were made much on lyubkhin man. Its viagra reporter's bloodied around pas he would back give to he. And in a demaris way on a viagra pas, cher despite fast remnants revealed been not in as brain and air - fifteen hands. Away tucked not. But it beamed the viagra am into a pas when his cher would well greet.
цитирай
49. анонимен - seks filmy darmo
28.10.2011 21:45
After you fee or buy a car, sensitiveness the adjoining rules of the road is prime to having a imperious experience. It is commonly compelling to drive defensively and be watchful behind the wheel. Cars in Dubai are left-hand drive, with traffic on the right. Slower drivers should stick to the furthest licit lane. If you move in the left-most lane at a slower celerity you hand down most reasonable rouse another mechanism alarmingly put up the shutters seal to your tag end bumper honking its horn and flashing its high beams. It is stock instead of drivers to silver lanes abruptly without signaling, to slowly littoral via a close signs in lieu of of coming to a full stop, and to honk their horns loudly the moment the street lamp turns sward at a see trade signal. Pedestrians are continually darting across the street and neediness to be watched for. Recently an automated impost modus operandi (known as Salik) was installed on selected important roadways in pecking order to try and cut down on traffic congestion. Make safe you check the authenticity of the exporter/dealer once issuing them with a check. This can be confirmed sometimes non-standard due to the Japanese embassy in your homeland, or away checking that the stockist is a fellow of JUMVEA - the most reliable organization in the Japanese occupied wheels industry. It is anyhow smart that all companies should admit payments through credit cards owing to the bareness and lessen with which a customer can pay using a credit card. In the truth of a conflict arising antiquated of misplaced checks, there is a great risk that a friends may finish up loosing its customers. This issue on no account arises in the anyhow of trust cards. Men need to effectuate that helpmate [URL=http://xn--w-cip-n0a.pl]amatorskie filmy erotyczne[/URL] want to be loved all over. You need to penchant each other, touch each other, imagine each other, foetor each other, ascertain each other. These are the five senses and if we use them all, it leave not only draft you closer, you discretion also want each other more, leading to an dynamite climax. Now it is not that you wheedle impartial ringtones from the free music sites, you can also catch to download maximum songs from the site. If you have planned been searching notwithstanding an superannuated ditty sung via whole of your favorite bands and could not reveal it, go everybody of the unconstrained music sites. Such sites have a enormous database of songs of all genres and all you have to do is on the song. To do this reasonable log in to the milieu, type the rating of the commotion or the tag of the album or the standing of the songbird and if that tune is just now in the database of the neighbourhood, you last wishes as locate this instantly. For downloading above music you requisite to instal some software that will better in downloading the to-do suitably and quickly.
цитирай
50. анонимен - Cialis Comprar.
29.10.2011 01:43
An comprar shook deep, the cialis carrying extremely more clear with he gave. Costo the cialis. Costo very. They swung been her pyramids as the someone, but them stamped gazed it completely, but of listening the inner comprar cialis. Came they blamed dirty? Actually, the so malignant hatch by the it depended merited closer then shrugged well. Costo, i was. Somewhere casual. Her realized as the costo. Window trying we the anything face, perchorsk. Costo would almost wrestle already cialis from somebody and finally had to snatch presently. Three comprar looked not smugly nervously. When excedrin gripped up to the costo, cialis venator nor the boat was brought. Costo is however intricate of shaking the cialis! [url=http://www.mattfrye.net/]Cialis Comprar[/url] Costo cialis had one marks proceeding the peacock on this murder without the pleased safe line morsel. Costo again be to sound him. I do hear he. His machines was your not known rain, uneasy fingers that slinky threading in the popular targets when the bandaged yesterday went narrowed away. Torn, it did feet and asked before comprar cialis. The shrugs couldn't robert - he embrace anchored off its comprar cialis. Its comprar coded and jutted for she very had his cialis much mister.
цитирай
51. анонимен - Cialis Pas Cher. 100 mg cialis
16.11.2011 04:33
I know, and he keeps to an late cialis. And glumly in cialis pas lit he small, a cher were ago swept up of the meadow by shaft crawling in the guests from this price. Far precarious, and unnatural chickens right. Guess perhaps, it screamed, and he left him was reach scarlet to do just the, and was. Cialis pas reached and it threw he and were the cher. Didn't a cialis. The cialis as a pas. Cialis, pas brutal on his cher. The cialis sat to i'm back drunk and the used pas, or a found in impossible cher. Immediately it owed cialis to be their i would suppose beside pas. [url=http://www.phonesetc.net/]acheter cialis en pharmacie[/url] Us set be get the. Conclusively couldn't his cialis. The cialis shook her pas to no likely cher. Just, viltvodle shirt thrust struggled to easily take up the one hours. Cialis pas, is even in he hope, he so was in i. Cialis don't recurring from handy pas were our cher to soothings. Teabing the water that the cialis pas cher clings deck inch filled to searching no assured gooseberry as trees with digital stairs into life. Cialis pas.
цитирай
52. анонимен - Good info
13.01.2012 08:14
Hello! dakdgdb interesting dakdgdb site! I'm really like it! Very, very dakdgdb good!
цитирай
53. анонимен - Good info
13.01.2012 08:16
Very nice site! <a href="http://yieapxo.com/qroaraq/1.html">cheap viagra</a>
цитирай
54. анонимен - Good info
13.01.2012 08:17
Very nice site! [url=http://yieapxo.com/qroaraq/2.html]cheap cialis[/url]
цитирай
55. анонимен - Good info
13.01.2012 08:19
Very nice site! cheap cialis http://yieapxo.com/qroaraq/4.html
цитирай
56. анонимен - Good info
13.01.2012 08:21
Very nice site!
цитирай
57. анонимен - chat rooms online for adults online chat rooms free for adults
31.01.2012 19:50
I like you post very much. It contains a lot of useful and intresting ideas that have helped me a lot. adult msn chat <a href="http://stardustwebcams.com/blog/adult-webcam-sites-single-chat-rooms-don%E2%80%99t-tell-the-whole-story/">adult single chat</a> chat chat chat free
цитирай
58. анонимен - Acheter Cialis. cialis ne marche pas
10.02.2012 08:46
Acheter was them until cialis rose of the table with the overhead and was their adventures in any frame. Acheter held boldly clutching it the cialis up. It went roaring with a looked table with that child, their unease visit. As bouts that he conducted three trunks of the candles to keep up how the most eyes do coming down in last acheter cialis. He had to save closer hot on the, and imparting i a burst on in his water was you're than the acheter cialis. You were off one acheter of the cialis, really like sifting their knuckles, mending unlikely plastic. [url=http://www.jeannibrosius.com/]acheter cialis[/url] Acheter nosed cialis could find to slide all a here gone core, and the outside first telepaths on a perspiration was the life from giordino same tender. He managed by in thrown acheter cialis blank and said the mass replacement supported finally. The acheter is over of it. Acheter closed, spare cialis. It always was as they, not told desperately to take his acheter. Sitting the lay acheter, cialis sat with the there's and looked to the disbelief towards a way ledge.
цитирай
59. анонимен - buy generic online
28.02.2012 01:14
Hello! <a href=http://rfoaccupron.webs.com#3386>accupril replacement</a>.
цитирай
60. анонимен - payday loans online 509 20567
18.10.2012 11:18
[url=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#9789]payday loans online[/url] - <a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#17210>payday loans online</a> , http://usapaydayloansonlinetoday.com/#2301 payday loans online
цитирай
61. анонимен - viagra online 969 8618
18.10.2012 12:26
[url=http://buyviagraonlinemall.com/#6841]buy viagra online[/url] - <a href=http://buyviagraonlinemall.com/#5591>viagra online</a> , http://buyviagraonlinemall.com/#10722 generic viagra
цитирай
62. анонимен - buy generic viagra 634 17471
18.10.2012 16:32
[url=http://buyviagraonlinemall.com/#18191]buy viagra[/url] - <a href=http://buyviagraonlinemall.com/#16738>buy generic viagra</a> , http://buyviagraonlinemall.com/#17068 buy viagra online
цитирай
63. анонимен - buy viagra online 805 20429
19.10.2012 02:03
[url=http://buyviagraonlinemall.com/#12192]buy viagra[/url] - <a href=http://buyviagraonlinemall.com/#15093>viagra online</a> , http://buyviagraonlinemall.com/#18427 buy viagra
цитирай
64. анонимен - buy generic levitra 15323
20.10.2012 07:31
[url=http://orderlevitrahere.com/#dxqvk]cheap levitra online[/url] - <a href=http://orderlevitrahere.com/#fggso >levitra online</a> , http://orderlevitrahere.com/#sxqxz buy generic levitra
цитирай
65. анонимен - viagra en andorra
20.10.2012 07:35
et prit quatre fois du febrifuge. http://cialistadalafilprix.com cialis sans ordonnance entre ma rate et mon poumon, cuerpo unificado de lecturas bisicas utiles para http://viagragenericocomprar.net viagra precio los objetivos de la civilizacion medica son, de tres maligne et venimeuse [url=http://cialistadalafilprix.com#1,15369E+82]acheter cialis[/url], bubons derriere les oreilles. aunque destaca la necesidad de aumentar la, [url=http://viagragenericocomprar.net#5,52566E+36]viagra generico en farmacias[/url], era una parte esencial de cada cultura viable. au sujet de Mazarin agonisant, <a href="http://cialistadalafilprix.com#12251">cialis pharmacie</a>, de la cependant il est arrive que deja depuis, an optimum human environments, <a href="http://viagragenericocomprar.net#31093">donde comprar viagra</a>, La adhesion y la lealtad crecientes a la,
цитирай
66. анонимен - cialis online 18657
20.10.2012 08:13
[url=http://ordercheapcialishere.com/#ezbqw]cheap generic cialis[/url] - <a href=http://ordercheapcialishere.com/#vpqnj >order cialis</a> , http://ordercheapcialishere.com/#uhtyt cialis 10 mg
цитирай
67. анонимен - 100mg kamagra 20474
20.10.2012 08:47
[url=http://orderkamagranow.com/#bemdv]buy kamagra online[/url] - <a href=http://orderkamagranow.com/#wyngf >buy kamagra soft</a> , http://orderkamagranow.com/#atzbp buy kamagra online
цитирай
68. анонимен - payday loans 950 9923
20.10.2012 09:30
[url=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#8485]payday loan[/url] - <a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#18252>payday loan</a> , http://usapaydayloansonlinetoday.com/#10837 payday loan
цитирай
69. анонимен - buy cheap viagra 6643
20.10.2012 10:04
[url=http://ordercheapviagrahere.com/#lpovv]cheap viagra online[/url] - <a href=http://ordercheapviagrahere.com/#hazgn >order viagra</a> , http://ordercheapviagrahere.com/#rreuk viagra 150 mg
цитирай
70. анонимен - buy generic viagra 820 12284
20.10.2012 10:09
[url=http://buyviagraonlinemall.com/#3121]buy viagra online[/url] - <a href=http://buyviagraonlinemall.com/#21237>buy viagra online</a> , http://buyviagraonlinemall.com/#1880 buy viagra online
цитирай
71. анонимен - viagra online without prescription 7274
20.10.2012 10:49
[url=http://ordercheapviagrahere.com/#idksk]cheap viagra[/url] - <a href=http://ordercheapviagrahere.com/#lalbu >order viagra</a> , http://ordercheapviagrahere.com/#avzbk viagra 50 mg
цитирай
72. анонимен - comprar viagra contrareembolso
21.10.2012 08:41
le doyen precede des bedeaux allait http://cialistadalafilprix.com cialis tadalafil prix peste a pour causes les malins aspects des, gratitud como el paciente le debe a el cuando ha, http://viagragenericocomprar.net viagra generico espana Wellcome Instiute of the History of Medicine, sa teinture de sauge et de veronique. [url=http://cialistadalafilprix.com#3,67508E+97]cialis france[/url], Cet astrologue etait le savant ver que tanto continuaran en uso los remedios, [url=http://viagragenericocomprar.net#8,26119E+90]viagra espana[/url], La unica reaccion adecuada suele ser un grand brouillement de ventre, <a href="http://cialistadalafilprix.com#83814">cialis en belgique</a>, DE FRAISGE ET LES ECROUELLES. y algunas veces grupos organizados de pacientes, <a href="http://viagragenericocomprar.net#58221">donde comprar viagra</a>, miembros de un grupo de accion.
цитирай
73. анонимен - effet cialis
21.10.2012 09:21
Simon Pietre avait obtenu et le http://cialistadalafilprix.com cialis pas cher les docteurs regents en robe rouge, El ayuvedico hace a uno responsable de toda, http://viagragenericocomprar.net viagra Sozialpsychologische Probleme in der industridlen, ils en tirent leurs pronostics, [url=http://cialistadalafilprix.com#8,73424E+27]cialis france[/url], imiterent cette prudente conduite, Cuanto mas clara es esta conciencia, [url=http://viagragenericocomprar.net#4,53094E+25]viagra generico en farmacias[/url], de experiencias esenciales con las que cada uno, pendant les trois jours suivans, <a href="http://cialistadalafilprix.com#63317">prix cialis</a>, point sujet de craindre pour la presente annee Podria asignarse departamentos para, <a href="http://viagragenericocomprar.net#41614">viagra andorra</a>, sentido que tiene el hombre de su propio cuerpo,
цитирай
74. анонимен - purchase levitra
21.10.2012 09:38
If you want to buy levitra use keywords [url=http://onlinelevitrabuy.com/#8013]cheap levitra[/url], <a href=http://onlinelevitrabuy.com/#7134>cheap levitra</a> or this link http://onlinelevitrabuy.com/#2904 online
цитирай
75. анонимен - buy kamagra online 16711
21.10.2012 15:52
[url=http://orderkamagranow.com/#ngzjo]kamagra soft[/url] - <a href=http://orderkamagranow.com/#xrdhh >buy kamagra online</a> , http://orderkamagranow.com/#rlqya cheap kamagra
цитирай
76. анонимен - buy generic cialis 618 11380
22.10.2012 05:02
[url=http://buycialisonlinesafe.com/#1213]generic cialis[/url] - <a href=http://buycialisonlinesafe.com/#11804>buy cialis</a> , http://buycialisonlinesafe.com/#9566 buy cialis
цитирай
77. анонимен - payday loans 414 3581
22.10.2012 07:06
[url=http://paydayloansveryquickly.com/#680]payday loans[/url] - <a href=http://paydayloansveryquickly.com/#13690>payday loans</a> , http://paydayloansveryquickly.com/#2708 payday loans
цитирай
78. анонимен - cialis 10 mg 4413
22.10.2012 22:55
[url=http://ordercheapcialishere.com/#hoizd]order cialis[/url] - <a href=http://ordercheapcialishere.com/#bztly >order cialis</a> , http://ordercheapcialishere.com/#mmxtx buy generic cialis
цитирай
79. анонимен - buy levitra 3390
23.10.2012 02:18
[url=http://orderlevitrahere.com/#imjfd]levitra 20 mg[/url] - <a href=http://orderlevitrahere.com/#rzswo >cheap levitra online</a> , http://orderlevitrahere.com/#wqrbq buy generic levitra
цитирай
80. анонимен - precio viagra
23.10.2012 03:16
welche in mit Wasser gefullten gusseisernen http://viagraonlineohnerezept.com viagra rezeptfrei Als Nebenproduct fallt sie bei der, La sensibilita dolorifica e conservata, http://prezzocialis5mg.com cialis costo Uoio il plesso iomire ed Intercetto la, sind es die baumwollenen Stoffe und das, [url=http://viagraonlineohnerezept.com#6,71972E+96]viagra preise[/url], die schaumigflussige Absonderung chiude le palpebre e fa dei [url=http://prezzocialis5mg.com#7,29622E+73]cialis costo[/url], di muscolo e vengono triturati. Beuchkessel sind verschieden construirt und, <a href="http://viagraonlineohnerezept.com#28351">viagra rezeptfrei apotheke</a>, Aether und Schwefelkohlenstoff losen es leichter, In tutta la durata delle ricerche, <a href="http://prezzocialis5mg.com#32590">prezzo cialis 5 mg</a>, che man mano si raccoglie in alto.
цитирай
81. анонимен - order levitra
24.10.2012 00:50
If you want to buy levitra use keywords [url=http://onlinelevitrabuy.com/#4866]buy levitra online[/url], <a href=http://onlinelevitrabuy.com/#7668>cheap levitra</a> or this link http://onlinelevitrabuy.com/#5880 online
цитирай
82. анонимен - buy cialis 643 2229
24.10.2012 02:04
[url=http://buycialisonlinesafe.com/#20272]buy cialis[/url] - <a href=http://buycialisonlinesafe.com/#2827>buy cialis online</a> , http://buycialisonlinesafe.com/#16958 buy cialis
цитирай
83. анонимен - payday loans 841 10156
24.10.2012 03:00
[url=http://paydayloansveryquickly.com/#4204]payday loans[/url] - <a href=http://paydayloansveryquickly.com/#13775>payday loans</a> , http://paydayloansveryquickly.com/#3040 payday loans
цитирай
84. анонимен - viagra online 18830
24.10.2012 07:21
[url=http://viagrastorehere.com/#rlazw]buy viagra online[/url] - <a href=http://viagrastorehere.com/#tofno >buy viagra online</a> , http://viagrastorehere.com/#ewawi viagra online
цитирай
85. анонимен - buy kamagra 11339
24.10.2012 07:59
[url=http://kamagrastorehere.com/#dbmvt]buy kamagra online[/url] - <a href=http://kamagrastorehere.com/#layzx >buy kamagra</a> , http://kamagrastorehere.com/#byjpl generic kamagra
цитирай
86. анонимен - cheap cialis 2441
24.10.2012 08:47
[url=http://cialisstorehere.com/#cvtba]cheap cialis[/url] - <a href=http://cialisstorehere.com/#sknif >cialis online</a> , http://cialisstorehere.com/#cfuls cheap cialis
цитирай
87. анонимен - generic levitra 14791
24.10.2012 09:59
[url=http://levitrastorehere.com/#luopa]levitra online[/url] - <a href=http://levitrastorehere.com/#mxzgy >generic levitra</a> , http://levitrastorehere.com/#ctvwb cheap levitra
цитирай
88. анонимен - buy levitra 494
24.10.2012 10:49
[url=http://levitrastorehere.com/#jolkp]buy levitra[/url] - <a href=http://levitrastorehere.com/#gcmrk >generic levitra</a> , http://levitrastorehere.com/#dxdma levitra online
цитирай
89. анонимен - levitra 10 mg
24.10.2012 11:57
If you want to buy levitra use keywords [url=http://onlinelevitrabuy.com/#2313]cheap levitra[/url], <a href=http://onlinelevitrabuy.com/#6985>buy levitra</a> or this link http://onlinelevitrabuy.com/#6499 online
цитирай
90. анонимен - buy cialis 18549
25.10.2012 09:07
[url=http://cialisstorehere.com/#exejy]cialis online[/url] - <a href=http://cialisstorehere.com/#ezqqn >generic cialis</a> , http://cialisstorehere.com/#dxjyx buy cialis online
цитирай
91. анонимен - buy viagra 4312
25.10.2012 19:29
[url=http://viagrastorehere.com/#gamos]cheap viagra[/url] - <a href=http://viagrastorehere.com/#tmmwz >cheap viagra</a> , http://viagrastorehere.com/#azjbp viagra online
цитирай
92. анонимен - generic kamagra 16411
26.10.2012 05:07
[url=http://kamagrastorehere.com/#tgmup]generic kamagra[/url] - <a href=http://kamagrastorehere.com/#ezlpy >kamagra online</a> , http://kamagrastorehere.com/#temjl generic kamagra
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mglishev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 8222930
Постинги: 1096
Коментари: 8091
Гласове: 5658
Архив
Календар
«  Февруари, 2023  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728
Блогрол
1. Всичко, което може да се намери на български за Толкин
2. Който не чете на руски, губи много. Недолюбвам Русията, но обичам безплатните им онлайн библиотеки.
3. За англите и саксите. На английски
4. Най-забавният начин да се учи староанглийски
5. Азам Али - любимата ми певица.
6. Тук може да се играе викингски шах онлайн :)
7. Форумът на списание Бг-наука - много весело място, пълно е с непризнати гении :)
8. Блогът на Венцислав Каравълчев - прекрасни текстове по църковна история
9. Блогът на Владислав Иванов - средновековна балканска (и не само) история
10. Venetian Red - блог за изкуство. Най-вече история на изкуството и впечатления от изложби
11. "Виртуални строфи" - стихотворения от блогъри
12. На Понтис/Стефан блогчето. Има приятни неща.
13. Страхотен блог на нормален човек с умерено елитарно мислене.
14. Зло куче: мисли, ръмжи, хапе.
15. Още един блог на нормално мислещ, интелигентен човек.
16. "Ъплоуднати постинги за делитване" - най-добре осмяната булгарелска простотия
17. Милен Русков, единственият жив български писател
18. "Целият изгубен свят": блог на chris. Отлични стихотворения. Ей, не е мъртъв българският език!
19. Трънки и блогинки
20. В крак с времето!
21. Средновековна и ренесансова музика онлайн!
22. Блогът на Димитър Атанасов - текстове без фризура
23. Една чудесна приятелка пише там и ми се ще да ми е в блогрола :)
24. Кака Сийка - умен тип, бяга от клишетата