Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.07.2010 20:36 - София преди морето: мъка по театрите, радост по музеите
Автор: mglishev Категория: Новини   
Прочетен: 5955 Коментари: 13 Гласове:
6

Последна промяна: 22.07.2010 20:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Първо лошата новина, за да ми се махне от главата.

Някога имало един мъдър багдадски халиф на име Харун ер-Рашид. Той се преобличал като обикновен гражданин, обикалял града си, вслушвал се в гласа на улицата и това му помагало да управлява успешно. Споменът за него бил толкова траен, че влязъл в безброй приказки като изцяло положителен персонаж.

Дотук новината не звучи много лоша, нали? Ами ето: има един не чак толкова мъдър български министър на име Веждьо ер-Рашидов. Той обикновено се преструва на културен, обикаля в кръг из кабинета си, вслушва се във вътрешния си повик за още едно уиски и това му помага да управлява неуспешно. Мисълта за него е толкова неприятна, че той не може да се превърне в персонаж дори на вицове. Това, разбира се, само по-себе си вече е лоша новина, но още по-неприятното е, че некултурният ни министър е замислил сливане между Народния театър и "Сълза и смях". Аз съм просто момче от махалата, за мен това значи, че въпреки всички споразумения апетитите на "Славянска беседа" може би си остават неутолими. Но несъмнено значи куп административни проблеми, объркани кариери на артисти, скука за публиката, превръщане на хубавата заличка на "Сълзата" в дявол знае какво и изобщо е проява на обичайната за г-н ер-Рашидов пълна безхаберност. Жалко, че в исляма няма концепция за прераждане, иначе щях да помоля Аллах да намери по-добро занимание на Веждьо, а добрият стар Харун да се прероди, за да ни стане министър. Той поне е бил културен. Човек.




Добрата новина. Ех, обичам я тая част!

Г-жа Фандъкова, кмет на София, която изглежда по-културна от некултурния министър, заяви, че е възможно Националният исторически музей да се премести от Бояна обратно в центъра на София - по-точно в сградата на ЦУМ. Това би било прекрасно. Ще можем отново да посещаваме музея, когато ни хрумне, няма да ни е срам, че турист не може да се добере, ще има място за всички експонати и няма половината сбирка да прашасва в сандъци и кашони, ще се свърши с плюшено-мраморния изкуственяк, наречен Централен универсален магазин (нещо като социалистически мол; за незапознатите - тип севернокорейско мъртвило с псевдотърговска цел) и на всичко отгоре ще има чудесен повод да се оставят достъпни античните руини около сградата, които в момента чакат съдбата си. Дано наистина стане! Ако се получи, това ще е най-хубавото сcбитие в Cофия от поне няколко години насам. Не че подценявам втората линия на метрото, ама това си е още по-важно: метрото е само софийско, а музеят е национален. Сега остава само г-жа Фандъкова да се откаже и от безобразния проект за стъклобетонно чудовище между Художествената Академия и Галерията за чуждестранно изкуство - и ще стана бесен гербаджия. Поне на общинско равнище.


Тагове:   морето,   мъка,   музеите,


Гласувай:
6



1. анонимен - Твърдо против връщането на музея в ...
22.07.2010 23:58
Твърдо против връщането на музея в центъра! В Бояна му е мястото, сред простор, зеленина, огромен двор и възможности за развитие. Чудя ви се на всички, на ело с Божо, дето сте го заразвръщали! Съвсем друго е да идеш до него, някъде извън времето и пространството, за да проследиш историята на България.

трябва му само мултимедия и модернизация. в обратен ред, може би.
цитирай
2. mglishev - Не,
23.07.2010 02:05
откак е в Бояна, музеят на практика не функционира. Част от експонатите просто не са изложени. Миналата година с моя колежка се опитахме да заведем група датчани и португалци дотам. Беше цяла одисея - с жалък завършек. Големите исторически музеи всветовните столици са в самия град. Това е естествено, става дума за изключително представителна институция.
цитирай
3. анонимен - убиецът на българската култура и най вече театрите
23.07.2010 11:23
Господине псевдокултурни министре,
"Вижте",както обичате да се изразявате на всяко изречение.Артистите нямат каменни сърца,като вашите скулптури.Ако днес ги ликвидирате,или" окрупните ",според един от вашите бисери,те няма как да се реализират.Единственото,което им остава да издигнат "грамада от камъни" пред входа на вашето министерство.Само така в културата ще остане духът на дядо Вазов,а не на Веждито Главорезов!Приятели артисти,нека всеки от нас мине поне веднъж край Министерсвото на безкултурието,да хвърли едно камъче,малко или голямо и каже: ПРОКЛЕТ ДА Е ВЕЖДИТО!
цитирай
4. mglishev - Мда,
23.07.2010 14:54
много хора му набраха на Веждьо... Има защо.
цитирай
5. eloiz - Наистина, мястото на такъв музей е в центъра на града
23.07.2010 15:59
Но защо кълнете Вежди-то? Той си е просто един художник. Кълнете чиновниците в министерството. Онези, които му дават готовите за подпис документи. Същите тези чиновници, които са несменяеми - който и да дойде на власт, те са си там и си правят золумите. Защо винаги, когато се счупи колелото на колата кълнем Господа, а не се сетим за оня, дето не го погледна това колело, докато скърцаше и се разпадаше по пътя?...
А за музея - чудесно. Сигурно много хора ще се зарадват, ще рекат "Разгеле", но с риск пак да стана досадна и мърмореща се питам къде бяха всички, когато същия тоя музей го преместваха в "Бояна"....
цитирай
6. mglishev - Може да имаш право
23.07.2010 23:17
за министъра (макар че аз отдавна го недолюбвам), а инак още покойният Радой Ралин имаше добра идея за НИМ. Колкото е зависело от мен - а не беше много - ругах и хулех местенето на Музея в Бояна.
цитирай
7. анонимен - Какво става със залога на ЦУМ?
30.07.2010 11:44
Според "24 часа" ако сега държавата приеме предложението на Гергов, ще трябва да реши и друг въпрос - какво става със залога на ЦУМ. Проверка в търговския регистър показала, че сградата и други активи на дружеството (складова база в Илиянци, сграда в Долни Богров и барака на ул. "Георг Вашингтон") са ипотекирани за заем от 9 млн. евро в гръцка банка през 2006 г. до 2023 г.

Преди това сградата е била заложена в полза на друга банка срещу кредит за "Слънчев ден" от 24.850 млн. евро, взет през ноември 2004 г., когато притежаваното от Гергов дружество купи ЦУМ срещу 20 млн. евро. Тази ипотека е отписана през август 2006 г.

Преди това търговският комплекс бе собственост на кипърската "Саутуайз трейдинг лимитид", на която британската "Риджънт пасифик груп" прехвърли собствеността, след като приватизира ЦУМ през 1998 г. - по времето на кабинета Костов. През 2002 г. "Риджънт" първа заложи ЦУМ. Заемът бе от 19 млн. лeва за модернизация и ремонт на един от етажите.
цитирай
8. анонимен - идиотското в случая е,
30.07.2010 11:52
че по времето на Иван Костов НИМ е преместен в Бояна с абсолютно същите аргументи, с които искат сега да го връщат в центъра - заради нуждата от повече експозиционна площ...
http://webcafe.bg/id_1967766600
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=552911
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=555502
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=556530
(Апортна вноска е материална вноска от съдружник на неговия дял в капитала на търговско дружество при основаването му.)
цитирай
9. mglishev - @8:
30.07.2010 14:59
Хаха, вярно е. Всъщност обаче май Костов искаше тогава да направи мили очи на магистратите като им върне цялата им стара сграда, а за музея му беше все тая. Покойният Райдой Ралин имаше предложение като ще е така поне музеят да не отива на майната си, а да се премести в сградата на бившия Партиен дом, която тогава беше отчасти публично достъпна под името "Зала св. София". Дупетатите обаче и тогава искаха да увеличат площта си и резултатът е: две Народни събрания, Съдебна палата като слънчице и нефункциониращ музей с не просто не увеличена, ами направо с намалена експозиционна площ.
цитирай
10. анонимен - sf
01.08.2010 01:47
"Не ме е страх от министъра на културата, а от културата на министъра."
цитирай
11. анонимен - Пак от No.7-8
01.08.2010 22:26
Да, помня и идеята за Партийния дом. Другата, май по-отдавна обсъждана сграда беше бившата на МЕИ, като и двете имат едни и същи предимства, а втората - някакви разходи за ремонти, но бяха добри варианти. Държавата едва ли би останала с пръст в устата, ако го купи, защото с парите от него собственикът може да си помогне за заема и не му е единствено обезпечение, но явно е на загуба и има интерес да го разкара...
цитирай
12. анонимен - П.С.
01.08.2010 23:11
Хубаво е, че Съдебната палата си ползва изцяло сградата, само не знам тия ограждения на стълбите защо ги направиха, след като не съм виждала никога толкова хора, че да се налага удържане зад тях (не знам как е при 'знаковите дела', де)... По-рано събиращите се там седяха по стъпалата както пред музея Метрополитън :(
цитирай
13. mglishev - Това
01.08.2010 23:59
с МЕИ също е било добра идея. Абе пак мантрата - Костов е виновен. Нали от него официално тръгна лафчето, че културата изобщо не е държавен приоритет и си върви така и до днес.

Дано сега поне това стане.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mglishev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 8625344
Постинги: 1097
Коментари: 8098
Гласове: 5671
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Всичко, което може да се намери на български за Толкин
2. Който не чете на руски, губи много. Недолюбвам Русията, но обичам безплатните им онлайн библиотеки.
3. За англите и саксите. На английски
4. Най-забавният начин да се учи староанглийски
5. Азам Али - любимата ми певица.
6. Тук може да се играе викингски шах онлайн :)
7. Форумът на списание Бг-наука - много весело място, пълно е с непризнати гении :)
8. Блогът на Венцислав Каравълчев - прекрасни текстове по църковна история
9. Блогът на Владислав Иванов - средновековна балканска (и не само) история
10. Venetian Red - блог за изкуство. Най-вече история на изкуството и впечатления от изложби
11. "Виртуални строфи" - стихотворения от блогъри
12. На Понтис/Стефан блогчето. Има приятни неща.
13. Страхотен блог на нормален човек с умерено елитарно мислене.
14. Зло куче: мисли, ръмжи, хапе.
15. Още един блог на нормално мислещ, интелигентен човек.
16. "Ъплоуднати постинги за делитване" - най-добре осмяната булгарелска простотия
17. Милен Русков, единственият жив български писател
18. "Целият изгубен свят": блог на chris. Отлични стихотворения. Ей, не е мъртъв българският език!
19. Трънки и блогинки
20. В крак с времето!
21. Средновековна и ренесансова музика онлайн!
22. Блогът на Димитър Атанасов - текстове без фризура
23. Една чудесна приятелка пише там и ми се ще да ми е в блогрола :)
24. Кака Сийка - умен тип, бяга от клишетата