Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.12.2009 15:10 - Закриването на RFI-София
Автор: mglishev Категория: Политика   
Прочетен: 3315 Коментари: 7 Гласове:
0



От Автора:
Имам си лични причини понякога да слушам RFI-София и днес бях изненадан, че на вълните му хващам непознато за мен радио. Новата станция се нарича "Фокус" и излъчва на 103.6 MHz. Още по-учуден бях, когато водещата пусна запис на честитка към новото радио от доскорошния министър-председател и настоящ председател на БСП Сергей Станишев. Интересно, че г-н Станишев е чак толкова добре настроен към едно ново и непознато в София радио, както и че промените в градския медиен пейзаж стават толкова бързо в края на досегашното състояние на СЕМ. Ето какви неща намирам из Интернет по въпроса със старата и новата медиа.


http://www.mediapool.bg/show/?storyid=159832

От Медиапул:

"С експресната благословия на СЕМ
РФИ стана радио "Фокус"
15 Декември 2009

 

На честотата на Радио Франс ентернасионал - РФИ (Radio France Internationale - RFI) в София вече излъчва радио "Фокус". Разрешението за промяната бе дадено от Съвета за електронни медии (СЕМ) на закрито заседание във вторник. "Мастилото на решението още не беше изсъхнало" и смяната в софийския ефир вече беше факт.

Това става само две седмици, след като за първи път се чу, че РФИ продава поради липса на слушателска аудитория филиала си в България на българска частна компания, и само две седмици преди вероятно Съветът за електронни медии (СЕМ) да прекрати съществуването си в сегашния си състав с внесените от правителството в парламента проектопромени в Закона за радио и телевизия (ЗРТ).

Решението си СЕМ е взел на закрито заседание, като с него се изменят и параметрите на програмната лицензия. Решението е взето с пет гласа "за", двама са се въздържали, един е гласувал против, а един от членовете на съвета е отсъствал. "За" са гласували всичките четирима, назначени от президента, членове на съвета.

Първоначално в началото на декември от българския клон на френската държавна радиомрежа за чужбина съобщиха, че се водят преговори за финансово съдружие с българска компания. Ставало дума за варненски бизнесмени, при разбирателство с които на мястото на РФИ щяло да тръгне радио с наименованието "Възраждане" и насочеността му щяла да бъде "православна".

Дни по-късно от централата на РФИ в Париж официално обявиха, че софийското им радио се продава поради липса на слушателска аудитория на фирмата "Възраждане-Софмедия бродкастинг" със седалище във Варна, договорът с която бил подписан в края на ноември. Купувачът се ангажирал пред служителите да продължи информационния и музикалния формат, да запази връзката с РФИ и да задържи на работа всичките около 20 служители.

Само две седмици по-късно, което е твърде бързо за практиката на медийния регулатор, СЕМ не просто одобрява сделката, но и промяна на програмния лиценз. Така на практика се оказа, че смисълът на цялата операция е бил, заобикаляйки закона, да се прокара под чуждо име и без конкурс появата в софийския ефир на радио "Фокус". То е собственoст на "Фокус Нунти" ООД, където има двама съдружници, единият от които е Красимир Узунов, собственик на информационна агенция "Фокус". Радиото постепенно изгради верига в редица предимно по-малки населени места в страната, но от години желанието му да пробие на софийския пазар удряше на камък.

Според члена на СЕМ Анна Хаджиева , която единствена е гласувала против решението, с него слушателите ще бъдат въведени в заблуда, тъй като "Фокус Нунти" няма лицензирана програма за територията на град София. "Твърде бързо стана тази промяна в собствеността, както и решението на СЕМ", каза Хаджиева пред "Дарик радио".

Едно от възможните обяснения за тази бързина е обстоятелството, че вероятно още до нова година съветът ще прекрати съществуването си в сегашния си състав. Приетите от МС промени в ЗРТ, които тази седмица трябва да бъдат гледани на първо четене в пленарна зала в парламента, предвиждат намаляване броя на членовете на СЕМ от 9 на 5. Ако законът бъде приет, автоматично ще отпаднат четиримата влезли последни в съвета негови членове, а през януари ще си отидат и още трима, чиито 6-годишни мандати изтичат тогава.

Решението на СЕМ предизвика острата реакция на Асоциация на българските радио-и телевизионни оператори (АБРО), чиито представители, както и насъбралите се репортери, не бяха допуснати до заседанието на съвета.

"Този подход на СЕМ остро противоречи на многократно заявяваната политика на публичност и прозрачност в неговата дейност и процеса на взимане решения. За пореден път регулаторният орган демонстрира пълно несъобразяване с дневния ред на обществото и вместо да защитава неговите интереси се впусна експресно, немотивирано и на тъмно да приема решения в частен интерес", се казва в официалната позиция на АБРО.

"Съгласно утвърдените изменения на честота на РФИ ще започне излъчване "Радио Фокус", което неведнъж е ставало причина т.нар."независим регулатор" да приема незаконосъобразни решения, които в последствие до едно са били отменяни от Върховния административен съд", заявяват от АБРО.

Според тях с днешното си решение, СЕМ освен, че записва поредната черна страница в най-новата ни медийна история, отново показа своето ниво на компетентност и ефективност. Европейската регулаторна рамка изисква от страните-членки да имат независим и ефективен медиен регулатор, какъвто, според организацията, в България липсва."


http://www.mediapool.bg/forum/popmsg.php?msgid=1146260
Декларация на служителите на RFI

"

Относно:  протестна декларация
Автор:  RFI
Получено на:  15 Декември 2009 21:32
Екипът на РФИ изпрати протестна декларация относно решението на СЕМ
15 декември 2009 21:05 / обновена в 21:07

Екипът на РФИ-България изпрати протестна декларация относно решението на СЕМ радио РФИ вече да се нарича радио „Фокус", като се изменят и параметрите на програмната лицензия.

Ето пълния текст на декларацията:

Уважаеми колеги,

На редовното си, но закрито за обществеността заседание Съветът за електронни медии, днес, 15 декември 2009 г., взе решение да извърши промени в Регистъра си и измени индивидуалната лицензия за радиодейност № 321-00021 от 09.03.2000 г. за област София на "Софмедия Броадкастинг" ЕООД. С това на практика държавният регулаторен орган официално закри 19-годишното РФИ-България.

Реагираме срещу очевидно необоснованото от юридическа гледна точка действие. Това представлява и акт на грубо морално незачитане на обществената ангажираност към аудиторията на една доказана и честна медиа, както и към работещите в нея журналисти и технически специалисти. Налице е и опит да бъдат заблудени общественото мнение и журналистическата колегия, като зад параван на юридическа структура, рязко се променя спецификата и модела на работата на радиото и се съдейства за непрозрачната препродажба на медиата. Най-странното е, че за осъществяването на подобно намерение съдейства институцията, призвана от законите на страната да предотвратява такива машинации. Бързината, с която се осъществи преместването на точката на излъчване от студиото на РФИ-София към студиото на радио „Фокус" говори, че това е отдавна и добре обмислена операция. На практика РФИ-София в момента не може да излъчва като сигналът му бе спрян дори преди официалното оповестяване на решенията, взети на иначе "закритото" заседание на СЕМ. Смятаме, че недопустимостта на подобна абсурдна ситуация е очевидна.

Благодарим на колегите от АБРО, които протестираха открито, както и на всички, които ни засвидетелстваха своята подкрепа!

Екипът на РФИ
"




Гласувай:
0



1. анонимен - Отваратително и подло!
16.12.2009 18:58
Просто още не мога да повярвам, че подобно нещо е възможно да се случи у нас точно сега!
цитирай
2. mglishev - :)
16.12.2009 19:10
анонимен написа:
Просто още не мога да повярвам, че подобно нещо е възможно да се случи у нас точно сега!


Че какво изненадващо има? Французите са искали да продават - добре. Български купувач се е намерил - и това добре. Но бързата "смяна" на купувача и още по-спешните действия на СЕМ, тазсутрешната честитка от г-н Станишев и тазвечерните обстойни коментари за кьорфишека, наречен "новини на турски" - при това с най-много отделено време за позицията на Президента - си се подреждат в съвсем логична рамчица. Би било банално, ако не беше тъжно.
цитирай
3. анонимен - да се смееш ли да плачеш ли...
16.12.2009 19:57
или смях през сълзи на тая до болка позната мила родна картинка..Les belles manières en Bulgarie.
c'est fini RFI, mais c'est la vie et c'est comme ça....
Cн С
пс а блогбг съвсем се изложи с мелодрамата "новини на турски"...
цитирай
4. mglishev - Naturellement. Блог. бг изобщо е ...
16.12.2009 20:02
Naturellement. Блог.бг изобщо е скудоумно местенце. Не е само блог.бг, обаче...

А бедната Франция наивно си мисли, че у нас демокрацията е настъпила :)
цитирай
5. mglishev - Един приятен цитат от нета
16.12.2009 20:42
"Последно доказателство, че България не е демократична държава, че не е европейска и че няма независими медии е игричката с RFI. Първо французите не получиха /от СЕМ/ възможност за национално покритите. Това беше и причината да пристъпят към продажба. Не са знаеми те, че продажбата ще стане под масата и с подставени лица. Но СЕМ знае.Наивните французи дори обясниха, че в България има демокрация и свобода на медиите и словото и затова се насочват към по-рискови региони.
Я се помислете има ли независими вестници, има ли демократични? Има ли свободни телевизии? Защо да има сводобни и независими радиостанции? А и защо европейските медийни нрави да ги има в България? Нима на управниците и на тези, които им дърпат конците им е нужна европейска демокрация, европейска култура, европейско поведение. Я назад към СССР!
Ако има независими, модерни, честни и свободни медии, нали България няма да е тази, която е и ще има граждани. А ние сме народ от кокошки и в курника ще си останем защото сме си търпеливи и с кокоши нрав."
цитирай
6. vezz - RFI имаше фино възпитана и изискана аудитория с музикален вкус и поглед благ...
17.12.2009 08:10
Мрак и облаци над държавицата. Нисък (и низък) културен фронт от изток се спуска над цялата страна. Гоце, Сокола и Тиквата изнемогват в неуморни аплаузи :)
цитирай
7. анонимен - ПОДПИСКА за РФИ
18.12.2009 22:02
podpiski.org

ПОДПИСКА
За продължаване на редакционната линия на РФИ

В комюнике на френското обществено международно радио РФИ - Радио Франс ентернасионал (RFI - Radio France Internationale) от 3 декември 2009 година във връзка с продажбата на българския му филиал е посочено, че купувачът “Възраждане Софмедия Броадкастинг” се е ангажирал да запази информационния и музикалния формат на РФИ-България и да съхрани връзката с РФИ-Париж. Съветът за електронни медии (СЕМ) обаче реши на закрито заседание на 15 декември 2009 година да даде честотата за излъчване на РФИ-България на радио “Фокус”.

Минути след решението на СЕМ предаванията на РФИ-България бяха спрени, а три часа по-късно на честота 103,6 мегахерца вече звучеше радио “Фокус”.

НАСТОЯВАМЕ купувачът “Софмедия Броадкастинг” да изпълни поетите ангажименти за запазване на информационния и музикалния формат на радиото и връзката с досегашния собственик РФИ в Париж като гаранция за свободата на словото и информационното и културно многообразие на медийния пейзаж в България.

Настоящата ПОДПИСКА ще бъде връчена в медийната комисия на Народното събрание, в посолството на Франция и в Европейската комисия.

София, 16 декември 2009 година
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mglishev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 8624279
Постинги: 1097
Коментари: 8098
Гласове: 5671
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Всичко, което може да се намери на български за Толкин
2. Който не чете на руски, губи много. Недолюбвам Русията, но обичам безплатните им онлайн библиотеки.
3. За англите и саксите. На английски
4. Най-забавният начин да се учи староанглийски
5. Азам Али - любимата ми певица.
6. Тук може да се играе викингски шах онлайн :)
7. Форумът на списание Бг-наука - много весело място, пълно е с непризнати гении :)
8. Блогът на Венцислав Каравълчев - прекрасни текстове по църковна история
9. Блогът на Владислав Иванов - средновековна балканска (и не само) история
10. Venetian Red - блог за изкуство. Най-вече история на изкуството и впечатления от изложби
11. "Виртуални строфи" - стихотворения от блогъри
12. На Понтис/Стефан блогчето. Има приятни неща.
13. Страхотен блог на нормален човек с умерено елитарно мислене.
14. Зло куче: мисли, ръмжи, хапе.
15. Още един блог на нормално мислещ, интелигентен човек.
16. "Ъплоуднати постинги за делитване" - най-добре осмяната булгарелска простотия
17. Милен Русков, единственият жив български писател
18. "Целият изгубен свят": блог на chris. Отлични стихотворения. Ей, не е мъртъв българският език!
19. Трънки и блогинки
20. В крак с времето!
21. Средновековна и ренесансова музика онлайн!
22. Блогът на Димитър Атанасов - текстове без фризура
23. Една чудесна приятелка пише там и ми се ще да ми е в блогрола :)
24. Кака Сийка - умен тип, бяга от клишетата