Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.08.2010 21:47 - Лицето на съвременния ислям, новата корица на "TIME" и проислямското левичарство
Автор: mglishev Категория: Политика   
Прочетен: 32060 Коментари: 49 Гласове:
14

Последна промяна: 08.08.2010 02:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image

image




Закриването на лицата - passim

Това са две взаимосвързани снимки. На първата фотограф на "Нешънъл Джиографик" заснема поразително красивите очи на афганско момиче. На втората същото момиче, вече омъжена жена, която няма право да се появява с открито лице извън дома, държи първата в ръце. Тези две снимки са стари и се смятат за част от историята на фотографията.
Не, закриването на лицето е неприемливо. В Европа това е опит да се прикрие самоличността от органите на реда.

Членоувредителни наказания - при това за жени - Афганистан, Саудитска Арабия

image


Третата е нова - всъщност това е снимката от последната корица на "Тайм". 18-годишно момиче (отново афганско) е наказано с членоувреждане - отрязване на част от носа и ушите заради непочинение към съпруга си. И в двата случая имаме пред себе си талибанското отношение към жената. Третата снимка особено ми напомня един отблъскващ пасаж от "Гняв" на Стивън Кинг. Там един от героите, пиян, разбира се, обяснява пред приятелите си, че ако жена му му изневери, ще й разцепи носа на две с ловния си нож по обичая на индианците чероки. Нека набележим разликите:
- талибаните не пият, значи това "смекчаващо вината" обстоятелство отпада;
- момичето на снимката е "наказано" не дори за изневяра (а и така да беше, "извинението" пак би било съмнително);
- талибаните се смятат за наследници на високата ислямска култура, а чероките са били, в крайна сметка, само ловци и събирачи.
Толкова по въпроса за талибаните и търпимостта към развитието на естествените процеси в съвременния ислям.

Впрочем, извън Афганистан членоувредителни наказания се практикуват от официалния кралски палач в Ер-Риад. Отсичане на ръце, например. Забележително... Знам, че сега скинарчетата ще завият от кеф при този спомен за Крумовото законодателство, но скинарчетата (както и ислямът) наистина завинаги ще си останат на нивото на юридическата мисъл от ІХ в.

Унищожаване на културни ценности - Афганистан

Някой ще каже, че това е нетипично и не бива да се правят генерални изводи от няколко частни случая. Да видим тогава дали частните случаи са "няколко", дали са еднотипни и дали са ограничени по места, националности и вероизповедни форми на исляма. 
 

image
 

Това е... извинявам се, това е била статуя на Буда, пак в Афганистан. Доста древна, както разбирам. Преди няколко години талибаните я взривиха, защото не е ислямска. Знам, че на мнозина в България им е все тая за обезобразяването на някакво си "провинило се" момиче в Афганистан, понеже емпатията към обикновените съдби е еднакво непознато чувство сред тираджиите и сред политкоректните безполови същества. На същите категории граждани им е също така все тая и за културните ценности по принцип, но нали е прието да се имаме за големи националисти, та нека помислим - как би ни харесало някой да постъпи така с Мадарския конник? Впрочем, във Франция има случаи на предаване на някогашни християнски храмове, при това старинни сгради, за ползване като джамии. Разбира се, в България също можем да се похвалим с доста свинщини по отношение на културни паметници. Но поне засега не можем да се сравняваме с французите и талибаните.

Да не додявам повече с тях. Като споменах Франция, нека се върнем в Европа. Афганистан е твърде далеч за нас, както и Ню Йорк - доколкото виждам по част от реакциите към предишния си постинг (да, пак емпатията...).
 
Антиправово мислене - Великобритания, Франция, Холандия, Дания

image
 

"Свободата да върви в Ада" - помните ли протестите срещу... карикатури (!) в Дания, Норвегия, Холандия и Великобритания? Из нета има снимки със "Свободата на словото да върви в Ада", "Не искаме извиненията ви, ислямът ще ви прегази", "Британската полиция да върви в Ада", горене на знамена (помните ли какво стана, когато наш полицай попречи на вандал да оскверни наше знаме? Наказаха полицая). Впрочем, свободата сама по себе си би трябвало да е наш национален идеал - нали половин хилядолетие сме я чакали. Впрочем, заради една все пак предимно ислямска сила... Инак - да, разбира се, българите често сме годни да реагираме като радикални мюсюлмани по отношение на иронично представяне и дори на научни проекти. Още си спомням глупостите, които се изприказваха тук по адрес на Брунбауер и неутралния израз за "Батак в националната митология", който нашите неграмотници схванаха като "лъжата Батак". Спомням си и реакциите по адрес на изложбата "Ентропа". И в двата случая чрез тези глупости българските политици умело отклониха общественото внимание от далеч по-сериозни проблеми (в първия случай беше Р. Овч.). Ще ми се някой ден да пораснем и да спрем да се държим като фанатизирани ислямски имигранти. И да видим, че нещо не е наред в този тип поведение.
 
Нацизъм - Великобритания, Франция, Холандия, Дания

image
 

"Бог да благослови Хитлер". Сещам се и за лозунга "Гответе се за истинския Холокост", но ме мързи да го копирам.

Знам, че скинарчетата си падат по такива лозунги, но все си мисля, че политкоректните не би трябвало да си падат (както и че скинарчетата не са идеал за поведение). Така де, нали политкоректните проислямски левичари защитават правото на мюсюлманите в Европа (и по света) да оспорват правата на всички останали, най-вече на европейците и в частност - на християните.
Да не говорим, че все пак спасяването на българските евреи е един поводите ни за национална гордост и би трябвало такива лафове за Хитлер и Холокоста да не ни радват особено. Казвам това въпреки че се имам за германофил. Германофил обаче - а не нацист като ислямските фундаменталисти и като скинарчетата.

Последните две снимки, както и десетки, подобни на тях, могат да се намерят из нета и се отнасят до всевъзможни протести на различни ислямски малцинства (арабски и африкански) из Западна Европа. Западна Европа вече не е толкова далеч като Ню Йорк и Афганистан. А и повечето западноевропейски държави в момента са част от същия Европейски съюз като нас. Честно казано, не ми е много лесно да упражнявам чувство за хумор, търпимост или направо толерантност към хора, които живеят с подобни лозунги кажи-речи у комшиите ми.


Обезглавявания, убийства на жени - в съда и като частно начинание, непропорционалност на наказанията, съдебна неприкосновеност на мъжете - Иран, Великобритния, Франция

Няма да поствам линкове към клипчета с обезглавявания (някои ще си сповнят онова с руския войник в Кавказ.. всъщност са десетки), но още веднъж ми се ще да се върна на темата за жените в исляма. Понеже радикалният ислям си е сила, особено в държави, които официално се самоопределят за "ислямски"
 - като, да речем, днешната Ислямска република Иран. В Иран съдилищата относително често осъждат млади жени със съмнително от гледна точка на махленския морал поведение... на смърт чрез обесване. Не ме разбирайте погрешно, аз съм "за" смъртното наказание по принцип, не съм някой свръхтолерантен либерал. Но наказанието, според една много стара юридическа максима, трябва да съответства на простъпката и трябва да бъде еднакво за всеки престъпник с дадена проява. Извънбрачният сексуален акт, срещите с мъже - това не са престъпни действия, във всеки случай не са углавни. Да не говорим за съмнителната от юридическа гледна точка липса на схващане за разликата между престъпление и простъпка - само в една варварска страна може да се наложи публично наказание за частно деяние. 
А и ако дадено действие е престъпно, то всеки участник в него трябва да се наказва. Не съм чувал за пребит с камъни мъж-мюсюлманин. Все пак тия "виновни" млади жени са прелюбодействали или поне флиртували
с някого, нали? Къде е споделената отговорност за общо деяние?
И наистина не ми се слуша за това, че така било "в моята култура". Ако това е така, това само означава, че моята култура, която обективно ме кара да ценя човешкия живот и достойнството на жените поне малко повече от аятоллахския режим, е по-добра от тази в съвременен Иран. И така, има ли смисъл изобщо да говорим с разбиране и симпатия за култура, в чиито прояви влизат убийството с камъни, обесването и обезобразяването на млади жени заради малко по-свободно поведение?  Има ли смисъл да гледаме с друго освен с недоумение и гняв на хора, способни да убиват дъщерите си дори не само когато те сами се държат провокативно, а когато реално са пострадали в ръцете на изнасилвач? Защото има случаи, когато роднини убиват изнасилено момиче в ислямския свят - или пък поръчват смъртта му на "убиец на честта" във Великобритания. 
Ако някой си позволи да каже, че провокативното поведение прави дадено момиче "курва", която "си го проси", този някой е лишен от разсъдък. "Курва" в Афганистан означава момиче без нос . В Иран - момиче, пребито с камъни или обесено (не, не приемам аргумента за временния брак - и тази институция е наложена от ислямисткия режим).
Впрочем, някой може да се опита да ми съобщи с високопарен тон, че в Стария завет също се препоръчва подобно поведение. Да, но аз съм християнин, а не старозаветен юдаист. Май в Новия завет има поместена една историйка за Христа и една блудница, която Той спасява от пребиване с камъни. В съвременен Израел подобно варварство не се практикува макар, доколкото знам, мнозинството гражани на Израел да са юдаисти и до днес... говорете ми пак за равнопоставеност на религиите и културите
.  

Е, мисля, че дадените примери показват ясно, че не става дума само за Афганистан и само за талибаните, нито само за ограничени случаи. Нека припомня съществуването на паралелни "съдилища на честта" сред ислямските общности в Обединеното кралство и Франция, дублиращи и изместващи държавните институции в тези две държави. Нека припомним и клиповете с обезглавявания на различни западни граждани (и смъртта на двама пленени в Ирак българи, както и на български войници), придружавани със заплахи и откъси от Корана и Шариата.

Изначално присъщ призив към насилие - belli domique

Впрочем, някой тук чел ли е Корана? Е, аз съм си направил този труд. Нека всеки, който твърди, че ислямът сам по себе си е мирна религия или че основите на християнството са не по-малко кървави, обърне внимание на това:

Коранът, сура Ал-Анфал (Придобитото във война):
- айят 14: Ето, вкусете го! За неверниците е мъчението на Огъня!
- айят 15: О, вярващи, когато срещнете неверниците в настъпление, не им обръщайте гръб в бягство!
- айят 19: Ако молехте за победа, ето, дойде ви победата;
- айят 39: И се сражавайте с тях, докогато не ще има заблуда и религията ще е на Аллах!
- айят 57: И ако ги срещнеш във война, прогони с поражението им онези, които ги следват...;
- айят 59: И неверниците да не смятат, че са се отървали! Те не ще убегнат;
- айят 69: ... затова яжте от придобитото във война - позволено, приятно...

Сура Ан-Ниса (Жените):
- айят 34: ... онези, от чието непокорство се страхувате, увещавайте, после се отдръпнете от тях в постелите, и ги удряйте!...
- айят 76: Вярващите се сражават по пътя на Аллах... Сражавайте се с приятелите на Сатаната!
- айят 84: И сражавай се по пътя на Аллах!
- айят 89: ... хващайте и ги убивайте, където ги заварите...

Сура Ан-Нур (Светлината):
- айят 2: На всяка прелюбодейка и всеки прелюбодеец ударете сто бича* и да не ви обземе състрадание към тях, като прилагате религията на Аллах, - ако вярвате в Аллах и в Сетния ден! И да присъства на мъчението им група от вярващите!
- айяти 6-9: А които набедят своите съпруги и нямат свидетели, освен самите себе си, всеки от тях да засвидетелства четири пъти в името на Аллах, че наистина е искрен. / А петия път - проклятието на Аллах да е над него, ако лъже. / И се отклонява от жената мъчението, ако четири пъти засвидетелства в името на Аллах, че наистина той лъже. / А петия път - гневът на Аллах да е над нея, ако мъжът е искрен.**

-------------------------------------------------------------------------------------------------
*Коментарът на преводача е по Хадисите (част от ислямското религиозно предание и тълкувание на Корана: "
Съгласно юридическата теория на Исляма, тази форма на наказание се нарича "хад". Повелята в горното знамение се отнася само за онези, които не са семейни и прелюбодействат. Ако семейни мъж или жена са извършили прелюбодеяние, спрямо тях се прилага наказанието "раджм" - убиване с камъни." Б. пр. 
Моята критика към айята и коментара му е, че очевидно в исляма не се спазва кораничното и хадиското предписание - няма случаи на убити с каъни прелюбодейци, а само на прелюбодейки. Освен това в исляма очевидно не се прави разлика между прелюбодеяние (изневяра) и блудство (сексуален контакт без брак). Б. mglishev. 
**Очевидно е, че в тези айяти има огромно вътрешно противоречие. Четирикратните показания на мъжа и жената на теория имат равна сила. В такъв случай е очевидно, че наказанието никога или почти никога не би могло да се осъществи. Същевременно случаите на наказани прелюбодейки не са малко, което на практика означава, че шариатските съдилища вярват по-често на ревнивите мъже отколкото на съпругите им. И отново имаме нарушение на Кораничния принцип, защото при съдебно решение за "раджм" (убиване с камъни) на практика се наказва само прелюбодейката, но не и мъжът, с когото е прелюбодействала, както повелява цитираният по-горе айят 2. Или пък според Корана и Хадисите айят 2 се отнася само до извънбрачното "прелюбодеяние" (практически блудство), така че при реална брачна изневяра застрашени от наказание (при това смъртно) са само жените. Б. mglishev.


Преводът е на проф. Цветан Теофанов.
Е, в Новия завет, в Декларацията за независимостта, в Хартата за правата на човека и във Великата харта на свободите такива неща няма. Да споменавам ли Новия завет?

Узаконена педофилия - Иран

В Ислямска република Иран, където предписанията на Корана, Хадисите и Шариата са водещи принципи на общественото устройство, минималната законна възраст за встъпване в брак за лица от женски пол е... девет (9) години. Ще оставя това без коментар, то само говори за себе си.






Истината е, че днес в Западна Европа (а, както чувам, и в някои академични общности у нас) минава за адски некоректно да си критично настроен към исляма, а ако си мюсюлманин имаш всичкото право (и възможности) на света да се оплакваш от жестокостта на американци, евреи, европейски законодатели, да искаш помощи, да държиш различни съпруги в различни квартири, да разчиташ на политическо и икономическо убежище, да мрънкаш за помощи... не би ми харесало този феномен да се прояви и тук. Слава Богу, на доста обикновени европейски граждани започва да им писва от безразличието и безпомощността на чиновниците.

В интерес на истината трябва да кажа, че в България няма проблем с местните мюсюлмани. Нашите помаци и турци са в огромната си част напълно нормални граждани и понякога духовниците им сами сигнализират за появата сред тях на отделни радикални проповедници, учили теология в, да речем, Саудитска Арабия. Така че самите български мюсюлмани не се вписват в картинката на радикализираните тълпи из европейските столици (да си припомним убийството на режисьора Тео ван Гог в Амстердам), убийствата на честта (близо шейсет във Великобритания) и откровено осъдителните лозунги. Но не искам в България да се появяват "вносни" ислямски имигранти. Някой ден европейската политика на излишна търпимост може да се опита да принуди българските власти към прием на имигранти и тогава всички граждани - и християни, и атеисти, и местни мюсюлмани, и всякакви - ще трябва да реагираме като единна нация. С простичкото: "не".

 Не, България няма нужда от сирийски, либийски, иракски или судански ислямски имигранти. Не се съмнявам, че сред тях се намират обикновени хора с нещастна съдба, решени да работят здраво в страната, която ги приеме. Но не се съмнявам, че се намират и достатъчно на брой взривоопасни елементи, които да превърнат подобна политика на загриженост в опасна авантюра. Освен това България никога не е била колониална сила и няма исторически дълг към исламския свят (даже май нещата стоят по обратния начин за нас).

Не, Европа, от която България е част, също няма нужда от лъжата за приноса и необходимостта от нови мюсюлмански граждани. Българите и турците може да са добри съседи, но доколкото става известно от медиите, блогосферата и обикновените разкази на очевидците африканските имигранти не са добри съседи на французите. Нито пакистанците са изцяло интегрирани във Великобритания. 

И изобщо не ми се слушат или четат повече глупости за това, че съвременният ислям е "религия на мира" и политкоректни глупости за мултикултурност и толерантност. Не, тенденциите в исляма са агресивни - кроткият ислям (като този на българските мюсюлмани) е консервативен и е в отстъпление. Парадоксално е, но може би един не много далечен ден в България християните и атеистите ще трябва да защитаваме консервативния ислям на тукашното мюсюлманско малцинство от изпитанията на радикалната антизападна пропаганда (защото, колкото и да не им се иска на някои, България е част от западния свят и западната цивилизация, била тя капиталистическа, християнска или постхристиянска). Не, политическа коректност няма защо да се проявява към някого, който не иска да я проявява към теб. И пак не - в България успешно съжителстват много култури и без постмодерните шамански заклинания за мултикултурност. Предпочитам балканизацията пред ислямизацията, маскирана като мултикултурен шейк.

 

 

 





Тагове:   Time,   новата,   наистина,


Гласувай:
16



1. анонимен - Мюсулманите възхваляват еврей...
07.08.2010 23:55
Мюсулманите възхваляват еврейската подлога Хитлер... Забавно!
цитирай
2. mglishev - Пише се
08.08.2010 00:02
"мюсюлмани". Останалата част от мнението сама говори за себе си.
цитирай
3. joysii - Разбира се, един културен съвре...
08.08.2010 00:22
Разбира се, един културен съвремнен човек трябва да проявява толерантност и търпимост спрямо останалите.Особено в религиозен план. Но е истина и ,че ислямът крие известна опасност. Не зная какво е решението на проблема. Може би, като се опитаме да предотвартим тези прояви на безчовечие и жестокост. Но как и кога да се случи това....наистина нямам идея.
Много интересен постинг.Поздрави.
цитирай
4. mglishev - За съжаление
08.08.2010 00:45
това е твърде меко казано. Цялата сила на законите трябва да се прилага към всички живеещи в Европа. Всички без документи трябва да се екстрадират извън границите на Съюза. Всички с граждански или резидентски права трябва да спазват местното законодателство без да се има предвид етнокултурната или религиозната принадлежност като извинение. Тогава и само тогава ще изчезнат от лицето на Европа частните шариатски съдилища, фетвите, бурките, затворените ислямски гета, убийствата "на честта", женското обрязване и изобщо подобни средновековни реликти. Законите в Европа трябва да бъдат за всички. И те трябва да са законите на самата Европа - на Просвещението, на Хартата за правата на човека, а не шариатските или нечии племенни обичаи.

Толерантността не е възможна към нетолерантните.
цитирай
5. анонимен - Мисли
08.08.2010 01:46
Странно крайно мнение за така образован човек... чел съм ти с интерес задълбочениете ти постинги по съвсем странични теми от медиавистиката, с които се занимават само тесни специалисти, и сега изведнъж такава категоричност, такова обобщаващо, неоригинално изказване, такава племенна въртиопашка... не знам какво да мисля.
Да ти кажа ли какво смятам ? Проблемът в Близкия изток и в горещите точки по света генерално не е и никога не е бил религиозен. Той е икономически. Ако някаква част от капиталите, които се вливат в Израел отиваха в ивицата Газа, ако там се строяха училища за палестинците, имаше изобилие на храна, работа за всички, програми за подпомагане на толерантността и пр., проблемът би изчезнал от само себе си.
И какво е проблем въобще ? Проблем - това е просто дума, като рай, ад, бог, мания и прочие остатъци от билогичната еволюция на човека, които той е измислил, за да си прави живота труден. Когато се бориш с проблема ти му придаваш сила, по същия начин, по който огънят не се гаси с огън и войната не се спира с война. Когато повериш "проблема" на силата, която върти звездите, той се решава от само себе си. Например проблемът с парите - той идва от нагласата "Ще пестя бели пари за черни дни". Парите са като водата: колкото по-силно я стискаш в юмрук, толкова по-трудно я задържаш.
цитирай
6. mglishev - В този коментар
08.08.2010 01:59
на практика няма теза.
Впрочем, интелектът и недвусмислените убеждения не се изключват взаимно. Мисля, че аргументацията ми е видима. На аргумент се отговаря с друг аргумент, а не само с неясно несъгласие.
А дали проблемът е религиозен е друг въпрос. Във всеки случай е културен. А религията е част от културата.
И не, въпросът с изконните напътствия за правата на жените (или липсата им), за боя с камъни, за членоувредителните наказания не е свързан с икономиката. В Х в., когато ислямският свят е бил богат и добре уреден, са важали същите коранични, хадиски и шариатски правила, които оформят днешния ислям. И често са спазвани. Явно има фактори и отвъд икономиката. Впрочем, Саудитска Арабия, където днес се режат крайници и глави със сабя, не е никак бедна страна: там има пътна мрежа, училища и болници.
цитирай
7. анонимен - Продължение поради липса на символи
08.08.2010 02:07
В този контекст намиращият се на топа на устата "Проблем с исляма" не е никакъв проблем. Преведен на детски език той се свежда до "нищото относно слушкането на невидимото". Много се говори за нуждата от Реформация в исляма. Тя се е случила вече. Когато се завръща към корените, християнството се стреми да изличи институционализирането си. Когато ислямът се връща към корените си, той се връща към завоеванията. Естествено светът вече не се дели на изтощени от постоянни войни византийци и перси, а на съвременни хора, така че голямата идея за завоеванията няма как да стане реалност. И така се заражда голямата вътрешна криза в умма-та, на която терористичните актове са само сурогат на сурогат.
Доказателство, че мохамеданите са нормални хора идва да се види от факта, че в Mall of Sofia все още няма атентати. Иракчаните не са идиоти и много добре знаят, че не участваме по своя воля в Коалицията на желаещите. ( Името впрочем е код от езика на Пентагона, което има съвсем конкретно значение, но е ясно само за посветени в кодовете. В наименованията на операции на американската армия всяка дума мени значението си според броя думи в името и мястото си в него, и по други, тайни фактори. Така "Бдителен орел" означава нещо от сорта на "Въздушна операция с толкова-и-толкова бойни единици и концентрация на огъня в северни и северозападни региони на театъра на боя" ) . Този тайноезик естествено не е ясен за болшинството хора, най-вече за обикновените американски йомени, които нямат друга функция освен да плащат данъци, да участват във войни, които не са техни, и да умират естествено.
В заключение: днес знаем, че феодалната сиситема има вградени в самата си същност недостатъци, като този за "може ли наследникът на славния граф да бъде глупак", проблемът за наследствеността, като трябват едновременно само един син, за да се продължи династията, и в същото време повече от един, за да го замести при инцидент, и пр.Днес знаем колко вреден е бил наивният монархизъм за селските въстания
цитирай
8. анонимен - Сега виждам, че си вклинил своя к...
08.08.2010 02:16
Сега виждам, че си вклинил своя коментар. Теза, мисля имам: както феодализмът е имал непримирими вътрешни противоречия, които са очевидни за нас, ни които са били нерешими вътре в него, така същото важи и за капитализма.
В състояние на преход сме от цивилизация от нулев тип към такава от първи.
( това са астрономически термини. Цивилизация тип 1 е овладяла енергията на своята планета, тип 2 - на своето слънце, тип 3 - на своята галактика ). Всички доказателства са налици че в нашето животовреме или ще загинем като цивилизация, или ще осъществим преход към безпарично, безкласово, подпомогнато с машини и въобще утопично общество.
терористите са тези, които ги е страх от това. А предложението ти да се пъдят извън ЕС е "решение" на "проблема" със средставата, породили го.
Впрочем нямам идея защо непременно трябва в един коментар да има теза. Да не пишем ОЛВ ? ;)
цитирай
9. mglishev - Хм...
08.08.2010 02:29
не казвам, че "мохамеданите са идиоти". Вероятно защото и аз не съм идиот. Казвам, че радикалният ислям е истинското лице на исляма днес. Най-влиятелната форма на ислям.

Ислямът, при това радикалният такъв, естествено, е проблем на Европа днес. Който отричатова, би трябвало да попътува повечко из, да речем, Италия. Пиза и Флоренция са не просто наводнени от африкански ислямски бежанци - не, там проблемът вече е как да не влезеш в конфликт с някого от тях.

Това със софийския Мол е... неуместно. Ако, не дай Боже, утре нещо се случи у нас, този коментар ще бъде изключително не на място. Но дори и нищо такова да не стане (дано), тези думи остават някак нелепи. Защото дори радикалните мюсюлмани (тъй де, фундаменталистите, фанатиците) наистина не са идиоти и знаят, че трябва да се действа първо срещу големи цели за постигане на повече паника.

Колкото до феодализма, не знам какво общо има той с конкретната тема. Не съм искал да "вклинявам" коментар - при редакция на коментар броят на символите става неограничен - възползвай се :)

А, това с типовете цивилизации ще да е от Сейгън :) Е, дано това за цивилизацията от тип 2 е вярно, при все че като изкусен (и с двете ударения) в историята човек съм силно скептичен относно прогозите за нейния утопичен завършек или преминаване в неин качествено нов етап :) Та оттам и историческите ми, тоест ксенофобски препоръки.

Не е задължително да има, теза, разбира се. Но когато претендира да е по същество, е добре наистина да я има.
цитирай
10. анонимен - Вярно
08.08.2010 03:03
Приказката за мола всъщност не е моя, говорих веднъж с една позната за манията на бабичките по спирките да ти бъркат в багажа в търсене на бомби докато си отишъл до лавката за цигари, и тя вика "Ако ни ударят ще бъде където има много хора", т.е. там или в метрото или на площада. Като имаш предвид какъв ни е митническия контрол по летищата щом това не е станало досега, ясно е че не сме ги предизвикали. Човекът и кучето са зли същества: като ги удариш се бранят. ;)
Ето тук можеш да видиш едно филмче по темата, ако искаш да си политически ангажиран:
http://www.youtube.com/watch?v=XnXZzx9pAmQ
Иначе лично аз мисля, че този блогпост ти е един неочакван автогол и ще има да береш ядове от куковиците на нета че си засегнал ислямополитика в блог за медиавистика и историография.
Впрочем бъдещето ще покаже.
ПП. Сигурно ли е за вторник за лекцията за крал Артур ? :)
цитирай
11. mglishev - :)
08.08.2010 03:13
Не ни се спи, а?
Дано да си прав... Инак, казах ти какво следва дори да си прав.
Мерси за филмчето.
А, блогът ми затова е "Луд на шарено се радва". Не е нито само за медиевистика, нито само за стихотворения, а е за всичко, което ме интересува. Кукувиците могат да правят каквото си щат - ако някой напише простотия, ще помисля, ще помисля и току-виж просто я изтрия :)
Вторник? Да, ако съм жив. Ти кой си, бе?
цитирай
12. анонимен - Васко съм, не успях да открия откъде ...
08.08.2010 03:39
Васко съм, не успях да открия откъде да го напиша. :) Ще се видим вторник. ;)
цитирай
13. mglishev - ОК,
08.08.2010 03:40
дотогава!
цитирай
14. tit - Позволявам си да добавя разстрела
08.08.2010 12:32
на лекарите - новина от снощи!
Мисля, че повечето хора си зариват главите в пясъка на ежедневните проблеми и не виждат / не искат да видят/ истината!
Навсякъде има разумни и добри хора. Развихряне то на т.н. Радикален ислям е удобно за едни не твърде приятни на самите нас "представители" на "християнската цивилизация". Каквото и да си говорим, пак опираме до парите. По точно - до печеленето им в големи количества!
Абе - гордостта е грях, ама и алчността е!
Дали някой щеше да се занимава с Афганистан и Иран, ако не беше петрола?
И добре, че го има!:)
Да оставим мюсюлманите сами да се справят с радикалистите си не е добро решение.
цитирай
15. анонимен - Мюсулмани
08.08.2010 12:49
Какво ще кажете-дали християнският свят ще се оттръска от т.нар. солидарност към "култи-мулти" и ще реши някой ден/нека да е по-скоро/ да спаси света от ислямисти от всякакъв род:мургави, черни и пр.Да се проведе едно поголовно почистване на планетата и да се върви напред!Какво се чака?
цитирай
16. анонимен - За даконите и толерантността...
08.08.2010 12:54
mglishev написа:
това е твърде меко казано. Цялата сила на законите трябва да се прилага към всички живеещи в Европа. Всички без документи трябва да се екстрадират извън границите на Съюза. Всички с граждански или резидентски права трябва да спазват местното законодателство без да се има предвид етнокултурната или религиозната принадлежност като извинение. Тогава и само тогава ще изчезнат от лицето на Европа частните шариатски съдилища, фетвите, бурките, затворените ислямски гета, убийствата "на честта", женското обрязване и изобщо подобни средновековни реликти. Законите в Европа трябва да бъдат за всички. И те трябва да са законите на самата Европа - на Просвещението, на Хартата за правата на човека, а не шариатските или нечии племенни обичаи.

Толерантността не е възможна към нетолерантните.


Ето извадка от интернет статия... на тази извадка имам една синтезирана разпечатка, която не намирам в момента като файл, за да я копирам тук.

От своя страна, министърът на отбраната Брендън Нелсън заяви пред репортери, че мюсюлманите, които не искат да приемат местните ценности трябва да си вървят. ‘В действителност хората, които не искат да бъдат австралийците, и които не искат да живеят в съответствие с австралийските ценности е необходимо да разберат, че трябва да се махнат’ . Хауърд вбеси местните мюсюлмани, когато каза, че подкрепя наблюдението на джамиите на Австралия от службите за сигурност. ‘Имигрантите, а не австралийците, трябва да се адаптират. Приемайте или се махайте.

Продължение в следващия пост
цитирай
17. анонимен - продължение
08.08.2010 12:54
“Уморен съм, че страната ни трябва постоянно да се тревожи за това, дали обижда някои хора и тяхната култура ‘- заяви Брендън Нелсън. ‘Ние говорим главно на английски, а не на испански, арабски, китайски, японски, руски или друг език. Ето защо, ако искате да сте част от нашето общество, трябва да научите езика ни! Повечето австралийци вярват в Бог. Това не е някаква християнска политическа доктрина, но е факт, защото християните- мъже и жени са построили тази страна на християнски принципи, като това е ясно документирано. Със сигурност е подходящо да го покажем на стените на нашите училища. Ако Бог ви обижда ви предлагам да помислите за преместване в друга част на света, защото Бог е част от нашата култура ‘, – подчерта той.
цитирай
18. mglishev - Ами да,
08.08.2010 13:43
новината за лекарите, загинали в Афганистан и относително скорошните изявления на австралийските власти чудесно се допълват. Някой ден може би Австралия ще е най-смислената в това отношение държава.
Бог да прости поредните жертви...

Все пак, като гледам петнайсетия (анонимен) коментар, ми се ще да отбележа, че тези крайности също трябва да се избягват. Все пак Европа трябва да има морално превъзходство над фундаменталистите. Трябва да се отървем от тях с минимално насилие и да опазим свестните (адаптивните) мюсюлмани както от фунаментализъм, така и от саморазправа. И същевременно да опазим цивилизацията си.
цитирай
19. анонимен - Пикая на мащехата Европа
08.08.2010 13:56
Пикая на мащехата Европа. Тя е цялата втъкана от икономически интереси, а не любов, както искат да ми внушат някои псевдосъстрадалци. Радикалния ислям трябва да бъде спрян, а не заради петрол, наркотици да бъде толериран. Щото точно това правят Щатите и Европа (макар и под сурдинка). Основното е съхраняване ценностите на собствения народ, а ала-бала възхищение към чуждото. Толкоз.
цитирай
20. анонимен - 19, ...НИКОЙ НОРМАЛЕН ЧОВЕК, НЕ ПИКАЕ В СОБСТВЕНИЯ СИ ДОМ!
08.08.2010 15:21
АКО СИ УМЕН И ИНТЕЛИГЕНТЕН, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ,ТРЯБВА ДА ПОКАЖЕШ МОРАЛНОТО СИ ПРЕВЪЗХОДСТВО НАД ДИВИТЕ ИСЛЯМО-ЛЕВИЧАРИ И РАДИКАЛИ!
ОПИТАЙ СЕ ДА ПОМИСЛИШ,МАЛКО......И ЩЕ ВИДИШ ,ЧЕ СЪМ ПРАВ!
АКО ПЪК, СИ МИСЛИШ ,ЧЕ ГОВОРЯ ГЛУПОСТИ НЕ СЕ ОЧУДВАЙ ,КОГАТО
НЯКОЙ СЕ ИЗСЕРЕ ВЪВ ТВОЯ СОБСТВЕН ДОМ, НА МАСАТА ТИ!

С ДРУГИ ДУМИ:
УВАЖАВАЙ СЕБЕ СИ И СОБСТВЕНИЯ СИ ДОМ И ГО ПАЗИ ОТ ПОРУГАВАНЕ,
АКО НЕ ИСКАШ УТРЕ,НЯКОЙ ДА СЕ ГАВРИ С ТЕБЕ САМИЯ И СЕМЕЙСТВОТО ТИ!!!
БЪДИ ЗДРАВ!!!!!
цитирай
21. анонимен - х
09.08.2010 20:20
Трябва да включиш и ето тази новина в изложението си - http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3181371
цитирай
22. анонимен - Глишев, само да отбележа, че когато ...
10.08.2010 08:50
Глишев,
само да отбележа, че когато горния ръб на една снимка минава през плешиво място на глава като в твоя случай тука има илюзия за състаряване на сниумания очвек. Приличаш на поне 40 - годишен. ;)
цитирай
23. mglishev - Чудесно,
10.08.2010 13:46
на мъжете ни отива :)
цитирай
24. анонимен - Отива ти...
10.08.2010 15:25
Кое, да приличаш на разгорещен в дебати луд професор ? :)
цитирай
25. mglishev - Не,
10.08.2010 18:45
на подпийнал Швейк ;)
цитирай
26. semtomovi - Око се присмива на Боко - малко такава история излиза
13.08.2010 11:58
Смешно е ние в българия да се присмиваме на унищожаване на културни ценности. В България половината държава се срина от 1989 г. насам - вижте къщите, паметниците, музеите, мавзолея у нас преди да упрекваме Афганистан. Заминали сме го по "разрушения". И то без "война".
цитирай
27. mglishev - Значи в такъв случай...
13.08.2010 17:22
semtomovi написа:
Смешно е ние в българия да се присмиваме на унищожаване на културни ценности. В България половината държава се срина от 1989 г. насам - вижте къщите, паметниците, музеите, мавзолея у нас преди да упрекваме Афганистан. Заминали сме го по "разрушения". И то без "война".


... нещата, които се случват в Афганистан, трябва да бъдат предупреждение за нас. И тук, и там има безхаберие. Там има и фанатизъм. Важно е фанатизмът да не се появи и тук.

Впрочем, целенасоченото рушене на ценности е типично за тираничните режими. Нашите комунисти навремето са свършили доста "работа" по черкви и манастири. После са пофалшифицирали някои обекти като например Царевец, а в един момент са минали с голямата баданарка и през хамама в Хасково.
цитирай
28. zelas - не казвам, че "мохамеданите ...
14.08.2010 13:14
не казвам, че "мохамеданите са идиоти". Вероятно защото и аз не съм идиот. Казвам, че радикалният ислям е истинското лице на исляма днес. Най-влиятелната форма на ислям.
-------------------------------

Охо, Глишев, и с исляма ли се захвана? А дали сме идиоти времето ще отсъди! Малко скромност няма да ти навреди.

Радикалният ислям има толкова общо с исляма, колкото Инквизицията е имала общо с Християнството.
цитирай
29. mglishev - Zelas,
15.08.2010 13:31
прощавай, човече, но си малко нещо не в час с темата.
цитирай
30. zelas - А това как да го разбирам, манолче!
17.08.2010 16:37
mglishev написа:
Казвам, че радикалният ислям е истинското лице на исляма днес. Най-влиятелната форма на ислям.


А това как да го разбирам, манолче!?
цитирай
31. mglishev - Не те знам,
18.08.2010 18:44
ти бездруго трудно разбираш.
цитирай
32. zelas - Маноле, Маноле
19.08.2010 22:27
Ох, прощавай Маноле, че не мога да разбера как един 28 годишен младеж може да няма и грам идеали. Обикновенно цинизмът ни избива на стари години. Много, много рано те е ударил.
цитирай
33. sparhawk - аз мисля
20.08.2010 10:21
че това нещо, което става с исляма, се прави нарочно, че хората се радикализират умишлено от проповедниците си и зад това стоят повече от съмнителни интереси. Принципно аз съм крайно либерален и смятам, че всеки може да изповядва каквото си иска - докато обаче не го налага на мен. С ислямските фундаменталисти определено има проблем и съм съгласен с Манол, че фундаментализмът, айде, ако не лицето, е поне много влиятелен, нездравословно влиятелен клон в тази религия, много по-мощен от аналогичните християнски движения, които в крайна форма се срещат само в Ирландия и южните части на САЩ.
Но мен друго ме терзае. Защо когато китайците изтребиха вдигналите се на бунт ислямисти нямаше простести като при карикатурите? Защо никой не гори китайските знамена?
Има някакви зависимости в тази игра и в крайна сметка на върха вероятно пак става дума за пари...
цитирай
34. mglishev - Както винаги.
20.08.2010 20:26
Пламене, идеалите не са нещо, което човек размахва. Всъщност с какво ни замерят публично фундаменталистите? Ами с идеалите си.

Ястребе, имаш право. Разбира се, моллите не смеят да протестират срещу Китай, но срещу Европа смеят. Добър паралел.
цитирай
35. zelas - Маноле, Маноле
21.08.2010 17:01
mglishev написа:
Пламене, идеалите не са нещо, което човек размахва.


Маноле, ти не беше ли поет? Поезията е изразно средство на идеалиста.
Твоята "поезия" някакъв особен вид ли е или не я размахваш публично.

Сподели си идеалите, Маноле. Ще ти олекне!
цитирай
36. mglishev - Какво общо има
22.08.2010 00:23
поезията с ислямския фундаментализъм?

Впрочем, относно поезия приемам акъл от само от поети, рецитатори или филолози.
цитирай
37. liliyanaandreeva - Каква толерантност проявяват полигамните с по 4 жени спрямо четирите си жени, т.е. спрямо половината от човешкия род
23.08.2010 15:02
която е полово дискриминирана?
Ами колко са толерантни спрямо останалите трима без жени и семейство ,тъй като винаги жените и мъжете са равен брой?
Защо същества, които не проявяват толерантност спрямо 7/8 от човешкия род , трябва да бъдат толерирани?
И защо да сме толерантни към същества,чиято цел е физическото отстраняване на друговерците?
цитирай
38. bamby13 - Гордея съм, че ми липсва толеран...
24.08.2010 16:22
Гордея съм, че ми липсва толерантност по отношение на ислямистите. Ислямът властва където се шири неграмотност и мизерия. Емигрантите трябва да се приспособят към Европа, още повече като се мъкнат тук и после по закон за събиране на семейството(действуващ в Белгия и Холандия) довличат родата си до 9то коляно и започават да смучат социалните фондове до които нормалните работещи хора внасят данъци. Те трябва да спазват и уважават нашите закони, не ние да преминем към техните (опазил Бог) Много им се радвам на швейцарците, че им БАНнаха минаретеа.
А за мен бурката е нещо повече от крие на лицето от закона. Това си е унификация, заличаване на личността!
цитирай
39. mglishev - Ами...
27.08.2010 15:18
да, какво да кажа освен че последните два коментара са доста точни?
цитирай
40. syrmaepon - Съгласна съм - отношението на та...
31.08.2010 10:46
Съгласна съм - отношението на талибаните към жените е варварско извращение.Но отношението към жената като второкачествен човек е повсеместно до 19в и го променя само феминисткото движение.Отношението към културните паметници навярно
е свързано с унищожаване на националното самосъзнание тоест прекратяване на нац.вражди и обединяване на всички мюсюлмани

"Не, тенденциите в исляма са агресивни - кроткият ислям (като този на българските мюсюлмани) е консервативен и е в отстъпление. "
Агресивния ислямизъм се рекламира постоянно и то май не само от мюсюлмани....
цитирай
41. mglishev - @
03.09.2010 03:14
#40. syrmaepon: Не е повсеместно, разбира се. Това са съвременни клишета.
цитирай
42. анонимен - http://militero.wordpress.com/
15.09.2010 06:27
Трябва да се прави разлика между ислямизъм и Ислям. А и вътре в Исляма има редица течения, не бива да се обобщава по този начин. Но на мнението по-горе, че проблемите на Близкия Изток са само икономически, а не религиозни - за съжаление не си прав, мой човек. И двете са изключително важни фактори, не бива винаги да слагаме етикета "абе, то всичко е за пари". Не е. Понякога властта (като понятие) не се нуждае от пари.
цитирай
43. mglishev - Точно така,
01.10.2010 22:36
не бъркайте ислям с ислямизъм и мюсюлмани с ислямисти.
цитирай
44. анонимен - СЪНЯТ НА БЪЛГАРИНА Не модерна ...
10.05.2012 16:33
СЪНЯТ НА БЪЛГАРИНА
Не модерна държава, а разруха ще види българинът, ако се събуди и погледне своето Отечество.
Ще види, че Светата Православна църква е заменена с турски сериали, в които АЛЛАХ се превежда като ГОСПОД!
Ще види, че България не е Република, а акционерно американо-израелско дружество с изпълнителен директор безименният български новобогаташ.
Ще види, че София не е столица, а коптор за диви селяни, кретени чужденци и терористи!
Ще види, че градовете и селата не са на българите, а на циганските банди, турските терористи и местните робовладелци!
Ще види, че семейството ни не е българско, а на Европата – мъжът е прислужница и майка, а съпругата – лоша господарка!
Ще види, че икономиката на България е на анадолски контрабандисти и на премиерските корумпирани спекуланти.
Ще види, че нашата България е страна на Моловете, ИНТЕРНЕТА и на дрогата!
Ще види, че болниците са на погребалните агенции и на фирмите за трансплантации на органи!
Ще види, че училищата са за укротители на изоставени деца и подивели пубери!
Ще види, че армията, полицията и специалните ни служби не служат на България, а на корумпирани чиновници, престъпни босове и чуждите разузнавания!
Ще види, че българската телевизия не е българска, а на ислямските националисти!
Ще види, че университетите ни се водят от антибългарски лекета и неграмотни юпита!
Ще види, че пътищата са на проститутките и мъртъвците, а улиците – на казината, секс-магазините и на боклуците!
Ще види, че България не е ГЕРБ на българската благоденстваща нация, а нещо друго, непознато и измъчено, без род и име!
Ако се пробуди българинът и погледне своето отечество ще види, че то не е на българите, а на неговите предатели и врагове!
А види ли това, веднага ще дочуе две думи, повтарящи се до повръщане в България. Две заклинания, които всички медии излъчват като спасение от убийствата, катастрофите, гнусните новини, негативните послания и порнографията:
Аз дадох, Аз реших, и така докато българинът оглупее.
Отново чакаме нещо да пуснат, да разрешат, да позволят или забранят
Дано не оглупее и не заспи БЪЛГАРИНЪТ в oнзи робски сън отпреди 132 години и да приеме своето окаяно Отечество, за мечтаната от Левски цветуща Република.
Петър Мотков

цитирай
45. анонимен - Уважаеми дами и господа. Братя Б...
10.05.2012 16:35
Уважаеми дами и господа.Братя Българи!Предоставям на вашето внимание подмолно-опасното подхлъзване на блогера zelas
Четете и се наслаждавайте на този "патриот".
Пфуй! Абсолютна гнусна помия!
Ай сиктир от такива псевдопатриоти.
==================================================
Християнски ли е българският народ?
http://zelas.blog.bg/history/2012/03/17/hristiianski-li-e-bylgarskiiat-narod.922521
цитирай
46. анонимен - 23:50 21. 03 13:10 12. zelas- Това не ...
10.05.2012 16:36
23:50 21.03 13:10 12. zelas- Това не е вярно и е манипулация! Б...
..."Надявам се разбираш какво имам предвид. Кланяме се на лъжеидоли.
То не че трябва да се кланяме на каквито и да са идоли."
=================================
Баси урода! Навярно смята, че трябва да се навеждаме на неговия муамет.
цитирай
47. анонимен - След като България не съумя да со...
10.05.2012 16:37
След като България не съумя да социализира и интегрира ромското и голяма част от ислямизираното малцинства,
сега те се опитват да асимилират БЪЛГАРСКОТО мнозинство.

цитирай
48. анонимен - Стигнахме до там, че мургави теляци ...
10.05.2012 16:39
Стигнахме до там, че мургави теляци от турската БАН-я (хамам), учили в медресета у мама туракия и уахабит саудит арапия, да се гаврят с произхода на БЪЛГАРИТЕ и да тъпчат с крака и изопачават ИСТИНСКАТА БЪЛГАРСКА ИСТОРИЯ. Срам и позор братя!

цитирай
49. анонимен - Резидент Турак
10.05.2012 16:45

от чужбина има интерес към работата ми...
В момента обаче, хората, с които работя...

Целта ни е Тракия (Източна Румелия), да се присъедини към мама туракия и да превърнем
гяурите славянобългари в наши васали
(покорна рая). Анадън му аркадашлар?

Затова трябва да насаждаме омраза към гърците, докато си постигнем пъклените цели.Имаме инсталирани хора в православието им и наша партия,която също работи в тази насока.

Финансират ни от уахабит саудит арапия и анадол туракия.


цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mglishev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 8624683
Постинги: 1097
Коментари: 8098
Гласове: 5671
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Всичко, което може да се намери на български за Толкин
2. Който не чете на руски, губи много. Недолюбвам Русията, но обичам безплатните им онлайн библиотеки.
3. За англите и саксите. На английски
4. Най-забавният начин да се учи староанглийски
5. Азам Али - любимата ми певица.
6. Тук може да се играе викингски шах онлайн :)
7. Форумът на списание Бг-наука - много весело място, пълно е с непризнати гении :)
8. Блогът на Венцислав Каравълчев - прекрасни текстове по църковна история
9. Блогът на Владислав Иванов - средновековна балканска (и не само) история
10. Venetian Red - блог за изкуство. Най-вече история на изкуството и впечатления от изложби
11. "Виртуални строфи" - стихотворения от блогъри
12. На Понтис/Стефан блогчето. Има приятни неща.
13. Страхотен блог на нормален човек с умерено елитарно мислене.
14. Зло куче: мисли, ръмжи, хапе.
15. Още един блог на нормално мислещ, интелигентен човек.
16. "Ъплоуднати постинги за делитване" - най-добре осмяната булгарелска простотия
17. Милен Русков, единственият жив български писател
18. "Целият изгубен свят": блог на chris. Отлични стихотворения. Ей, не е мъртъв българският език!
19. Трънки и блогинки
20. В крак с времето!
21. Средновековна и ренесансова музика онлайн!
22. Блогът на Димитър Атанасов - текстове без фризура
23. Една чудесна приятелка пише там и ми се ще да ми е в блогрола :)
24. Кака Сийка - умен тип, бяга от клишетата