Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.10.2010 09:35 - Писмо до Кирил Добрев
Автор: pisarev Категория: Политика   
Прочетен: 4347 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 11.10.2010 09:35


 Драги Кирчо,

Като напомняш за залповете на, Аврора", да ти разкажа, че е имало само един халостен изстрел като сигнал за болшевиките да заемат държавните учреждения в Петербург. Не е имало превземане на Зимния дворец, защото той е бил пазен от 40 жени колоездачки, които разнасяли из града писмата на правителството. Атаката на Зимния е била само във филма на Айзенщайн „Великият Октомври". Иначе на Мариинския проспект през цялата нощ шантаните са работили, леело се шампанско, балерините са размахвали крака, а в прочутия оперен театър тази нощ е леел Шаляпин. Не съм бил там, но това го разказа по френската телевизия след прожекцията на знаменития филм самият Керенски, дошъл като гост на предаването „Досие и екран" по случай 50 г. на революцията. С този престарял дядка и прочута историческа личност пих водка в „Ше Юсупов" - убиеца на Распутин. Толкова по спомените - какво да се прави ние по-старите хора говорим повече за миналото.

А сега за споменатата от теб тема „бащи и деца", за поколенията демек, за „новите млади", както ги наричаш. Не си чел интервюто с Луи Арагон. Публикувал съм го в списанието на Кръстьо Горанов и Елит Николов „Проблеми на културата". Културата на др. Людмила Живкова! филмите на Гошо Мишев и пиесите на Иван Радоев? Книгите на Йордан Радичков и Тончо Жечев. Културата - къде ти?

В интервюто френският писател казва: „Темата „бащи и деца" е ваша социалистическа измишльотина. Във франция една работа се дава тогава, когато човек вече я може и дотогава, докато я може. Възрастта няма толкова значение". И добавя: „Старите кретени някога са били млади кретени". Запиши си го това на челото и го разказвай на други около теб.

Питаш ме, дядовото, правя ли разлика между бизнесмен и мафиот. Като те гледат тебе хората - не, няма разлика. Иначе при повечето бизнесмени разликата е очевидна. Тях не ги залавят на сръбските и други граници с торби долари. Трудят се хората, движат икономиката в името на скъпите за теб стоково-парични отношения. Но на един социалист не това трябва да му е в главата. Би трябвало в устата му да се въртят тежки думи като „експлоатация", „ограбване на нощния труд на жените, а през деня и на децата", „наемен труд", „нищета и бедност", „глад" - такива непознати за вас думи. Защото нали на днешните чучулиги-социалисти не Сметната палата, а демократичният социализъм трябва да им е идеал. Ако не ги разбираш тези работи, дядовото, питай чичо си Пирински. Нали той сега за такива като теб е написал в новата програма на

БСП, че тя е партия на „предприемчивите, инициативните, образованите", т. е. на богатите, а не на бедните, онеправданите, на трудовите средни и дребни слоеве. И богати хора може да има в БСП - така е било и по-рано в тъмното минало. Но не се ли насъбрахте много повече, отколкото е необходимо в различните ръководства на БСП, пък и в парламента? Толкова много, че и плосък данък си въведохте, за да вземате парите на нископлатените. Така не е дори в Америка, където на богатите вземат до 80% от печалбите. Да не говорим за социална Европа, която ви е все на езика, ала не искате да я слушате и я обвинявате в антибългарски заговори. Завиждат ви в Брюксел на коалиционния рахатлък и на парите. Като стана дума за пари, дядовото, се сетих - защо не поемеш една инициатива да посъберете малко пари и отремонтирате светите за социалистите къщи-музеи на Георги Димитров и Георги Кирков. Или това последното не ти е по сметките, защото си се разположил на мястото на Майстора и вместо библиотеката с неговите книги, си направил офис, склад или хралупа. На масата, на която са писани знаменити фейлетони, ти пишеш бакалски сметки.

Защото не бива, моето момче, идеалът на един социалист да бъде богатството. Хич не върви да бъдеш едновременно социалист, министър, депутат, кмет, член на Висшия съвет и крупен бизнесмен. Едната работа - партийната, да знаеш, няма да върви. И хората няма да ти вярват и да гласуват за теб.

Тези въпроси ми ги задаваха в Елин Пелин, когато учредявахме клуб на левицата в БСП с представители на шест основни партийни организации. Аз се червях, а на теб тогава сигурно са ти горели ушите. Само предадох техните въпроси. Чети внимателно моето интервю в „Труд" с г-жа Валерия Велева. Аз не питам - на мен ми е ясно - нали казваш, че пиша резолюции. Според теб в левите партии, които ти уеднаквяваш с „умните фирми", млади и стари трябва да работят заедно. Разбира се, децата не могат, а пък и не бива да повтарят пътя на бащите си. Но не бива да вървите против тях, по обратното направление, да се отказвате от техните дела и завети и да ги изкарвате на пазара за евтина продажба.

Хайде стига толкова, че ставаме за кашмер на опозицията. Тя не спи и бди, както казваш, дядовото. Да спрем, че Бойко Борисов ни гледа усмихнат от камбанарията на кметството.

Да те оставя, че трябва да пускаш балона в „опън еър"-а над „хаус парти"-то на Бузлуджа*.

Много поздрави от бъдещето!

Твой Павел Писарев



Тагове:   писмо,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pisarev
Категория: Политика
Прочетен: 323908
Постинги: 89
Коментари: 255
Гласове: 236
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031