Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.03.2011 02:56 - In hoc signo vinces! (Разпятието се връща в класните стаи в Европа)
Автор: mglishev Категория: Политика   
Прочетен: 11428 Коментари: 30 Гласове:
9

Последна промяна: 19.03.2011 03:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image



"Европейският съд по правата на човека отсъди, че разпятията са допустими в класните стаи в европейските училища, предаде АФП. 

18 март 2011, News.bg 

Решението е в сила за всичките 47 страни - членки на Съвета на Европа. 

През 2009 г. Европейският съд за правата на човека в Страсбург осъди Италия за наличието на разпятия в класните стаи, с което се нарушава правото на родителите да възпитават децата си според техните убеждения и правото на децата на свобода на религията. Тъжителката бе италианската гражданка Солие Лауци, живееща в Абано Терме. 
Двете й деца, на 11 и 13 години, посещавали през 2001-2002 г. държавното училище в града, където всички класни стаи имали разпятие на стената. Според Лауци присъствието на тези разпятия нарушавало принципа на светския характер на образованието. 

Това решение, обаче, бе обжалвано от много държави, начело с Италия. 

Италианският министър на външните работи Франко Фратини заяви, че "победата" на разпятията е победа на общественото мнение в Европа. 

Представители на Ватикана заявиха, че разпятието е не просто християнски символ, но и символ на Запада, какъвто е полумесецът за ислямския свят. Опитите за отстраняване на такъв символ са посегателство и за света, на който принадлежи. 

Дебатите "за" и "против" християнския символ в училище засегнаха и Германия, където през 2010 година първата в Германия министърка от мигрантските среди, мюсюлманката Айгюл Йозкан, предизвика спор още преди да встъпи в длъжност, казвайки че разпятието нямало място в класните стаи. 

След надигналите се протести от средите на управляващите в Германия християндемократически партии новата социална министърка в кабинета на провинция Долна Саксония Айгюл Йозкан оттегли думите си и предложи извинение.
"

-------------------------------------------------------


На знамената, в гербовете, ордените и текстовете на химните на немалко европейски държави присъстват християнски символи и формули, които няма как да бъдат премахнати. Монархиите на континента също са обвързани с чисто християнска символика, церемониал и функции, които няма как да бъдат избегнати. 
Сигналът на Евровизия пък е Te Deum на Шарпантие - произведение, написано като част от католическата меса. 
На фона на тези прости факти е чудесно, че реакцията на Италия от 2009 г. доведе до естествено и справедливо решение. Западният свят и специално Европа действително няма по-разпознаваем символ от Кръста. Колко ли би се радвал Честъртън, ако можеше да види днес утвърждаването на думите си от "Кълбо и Кръст". 

In hoc signo vinces!
 
Глътка свеж въздух за любителите на добрата стара реакция в духа на Николас Гомес Давила - особено в последната година, когато канцлерът Ангела Меркел, президентът Никола Саркози и министър-председателят Дейвид Камерън един след друг изказаха съмненията си в успеха на мултикултурния експеримент. 


Подходящо е сега да бъде напомнено на Европейския съд, че постановеното от него относно ръководството на Българскта православна Църква (регистрацията на т. нар. "Св. Синод на БПЦ - митрополит Инокентий" и добавянето на "БП" към името на действителния Синод и по този начин създаването на две български Църкви без догматични различия) трябва да бъде преразгледано. 






Гласувай:
13



1. tit - Една добра новина
19.03.2011 10:08
в потока на тревожните събития!:)
цитирай
2. mglishev - Точно така си е
19.03.2011 11:25
и слава Богу :)
цитирай
3. анонимен - Подпоручик Ч.
19.03.2011 11:34
Дано това в перспектива се окаже един от признаците за началото на една "неоконсервативна" революция в Европа. Все пак да не прибързваме с изводите.
цитирай
4. templar - сега ще те налазят атеистичните аналфабети с аргументи от сорта на:
19.03.2011 11:47
pyk sporetmen cyrkvata e syzdadena ot evreite da dyrzi v pot4inenie 4ove6kite masi i nqma mqsto vsvetska dyrjava...
цитирай
5. анонимен - севаст
19.03.2011 12:28
Силно ме съмнява, че това ще произведе (или е проява) на една неоконсервативна вълна, още повече ме съмнява, че е знак за събуждащото се и засилващо едниство на стара Европа. Подозирам, че е "неолиберална свинщина", от типа на тези, които Манол хубаво описа. Обяснявам защо - този дебат беше предизвикан не от не-европейски тенденции, а от протестанти, които културно и исторически също СА собствено европейски феномен (да не говорим, че дейното им участие в цивилизационното прокарване на съществени за сегашна Европа неща като индустриализацията, е повече от съществено);обратното, когато се реагира на не-европейските предизвикателства пред Европа, като минаретата и бурката, се реагира към тях от протекционистка позиция (асан ИМА право да ока от минарето, да увие жена си в чаршаф и да пребие дъщеря си, щото играе физическо по шорти; а швейцарците, които не искат ландшафтът им да напомня Пакистан, са безобразни ксенофоби); в този смисъл, за мен това е белег за разединение в европата, а и, което е супер важно, за това, че 1 на старото християнство се гледа вече като на екзотика (както се гледа исляма, тоест ние, православни и католици сме реликтити от един свят "ядящ и пиещ плът и кръв", според едно образователно филмче на ВВС, който според евро-съдиите е толкова ирационален, че следва да бъдат баламосвани като нефелни или деца) и че 2 евроинституциите вадят на умряло куче нож - ебават протестантите, защото те са секуларизирани и все пак европейци, точно като католиците, с които имат спор в случая(щото нито едните, нито другите, освен ако не са англета и ирландци(ура за последните!), ще се хванат за гушите), но не закачат ислямистите (дори "свободните" медии се самоцензурират, след случаите с карикатурите на Мохамед и убийството на холандския журналист). Така де, не е този двойният стандарт, който лично аз очаквам от една консервативна Европа е да прокара ясна мера за исляма, не да ми обяснява кой крив кой прав м/у протестанти и католици.
цитирай
6. анонимен - Анонимния Християнски Мистик
19.03.2011 14:27
Четох и аз това решение вчера (е хайде, не решението а презсъобщението в блога на ЕСПЧ -
http://echrblog.blogspot.com/2011/03/grand-chamber-judgment-in-lautsi-no.html?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter

и си помислих: "Боже, че сега на същото основание децата ще поискат да ходят забулени в училище. Това, когато не е свързано с активно проповядване на религия, е по същия начин passive symbol както и разпятието."

Наистина ще бъде много красиво в една класна стая под разпятието на Христос да стои момиче с Хиджаб, но не съм сигурен до колко е постижимо
цитирай
7. kniazandrey1 - браво.
19.03.2011 15:05
А ако кръстът изглежда като този под заглавието, ще е още по-добре.
цитирай
8. mglishev - 3-7
19.03.2011 15:22
Просто една добра новина, джентълмени. И на това се радвам.
цитирай
9. protogenes - Съгласен съм със Севаста - стига ...
19.03.2011 18:19
Съгласен съм със Севаста - стига варварско присъствие в Европа!Не стига, че се множат като мухи и смучат помощите на Съюза, които впрочем могат да отиват за доста по-полезни неща от петнадесетте деца на халил,не стига, че вдигат проклетите си храмове къде ли не,не стига, че доста от тях са и престъпници, че донасят и варварските си навици в Европа...а към Христовото учение се гледа като на нещо мръсно...Още малко и приятната брюкселска сбирщина ще пожелае като компенсация за агаряните да вдигне и някое минаре до Свети Петър...Или ще живеят като хора, сиреч без варварските си обичаи, или да се изнасят.Време да бъде последван швейцарския пример, или направо издигането на минарета и знаци на агарянството да се забрани.
Предполагам, че позицията ми е малко крайна, но подобно чуждоземно нахалство и брюкселско родоотстъпничество е непростимо в моите очи.
цитирай
10. анонимен - севаст
19.03.2011 19:56
mglishev написа:
Просто една добра новина, джентълмени. И на това се радвам.

Твоят текст и прочит са си ок,според мен.За мое огромно съжаление обаче, еврочиновниците не мислят в твоята перспектива,тоест те не го гледат като съдържателен почин към традициите,те пазят една религиозна група от друга(като и двете, пак казвам, изконно европейски).Тъкмо обратното,със същата сила са на път да постановят(ако не са и постановили вече, не го следя това),че алтернативния синод е в правото си и неправомерно е изхвърлен от храмовете си.(Точно затова последователите на всякакви източни,теософски ипр. секти и врачки остават с впечатлението, че християнството е разграден двор, от който и те могат да отнесат каквото им харесва).Тъй че съдът не постановява ценности, утре може да задължи традиционното християнство да подлежи на регистрационен режим,щото няма юридическа разлика м/у него и кришнарството и всяка друга религиозна група.Което извежда на преден план първото ми наблюдение-източно православните са изключени от разбирането,което явно имат за кръста еврочиновниците,изобщо те православието го гледат като чудо на изтока,като някаква"руска"мистификация(между другото, и популярната западна представа за византия е такава-че е средновековния еквивалент на руската империя);самите католици се гледат като екзотично растение,като някакво особено религиозно малцинство,което трябва да се проктеционира;по този начин ислям и традиционно християнство се редопоставят,те са религиозни малцинства,съдържащи жители на стара европа и толкоз(протестантите са прекалено дифузни просто, за да ги шибнат в същата редица, но отделните лутерански,напр, енории точно там ги поставят).Тоест кръста го пазят със същата подбуда,с която пазят минарето.А и на министърката скачат заради кръста,щото нея ислямскато общност няма да я защити,но на мюсюлманското представителство в немско,което настоява мюсюлманките да ходят забрадени на училище,никой копче не казва,предполагам,щото е"вътрешен проблем"за общност.
цитирай
11. анонимен - Едно "а" (моля да се чете ...
19.03.2011 20:18
Едно "а" (моля да се чете "за общността")си хапнах от предния пост, така че се въползвам да изкажа съгласие с пост 6 - точно така си е съдът гледа формални чисто формални признаци, не изказва ценностни съждения и по същия начин могат да изкарат че забулването, лишеността от образование и прочее права е съпътстващ религиозността белег, който не натрапва религия, а само я заявява и, защото има религиозни свободи... ако бях на ония от странджанското село, щях да си регистрирам една религийка и да се пробвам да си узаконя европейски "кучешката въртележка" (нарочно използвам толкова злободневен и неприятен, и екстравагантен пример, защото не мога да разбера как в германия някой може да пребие някого и немците да откажат да го съдят, защото според обичаите му, той има такова право, а германия има юридическа спогодба със съответната "джамахирия", а малтретирането на, все пак, безсловесна твар е нечувано варварство; това е двойният стандарт,който не мога да разбера, и той е продиктуван от това, че в момента и отдавна европа не знае коя буза в коя посока да обърне, поради което се пляска сама, често без да са я молили).
цитирай
12. mglishev - Севасте,
20.03.2011 00:06
напълно си прав. Сега вече от мнозинствата зависи дали ще има бурки в училищата, забрана на свинското в столовете, дали до кръста ще има окачени лунички, звездички, слънчица и други коледно-рамазански украси. Всяко нещо по реда си, а инак изпитвам крайно недоверие към интелигентността на ЕВропейския съд и още много други европейски институции. В желанието си да изпишат вежди те често вадят очи. Предполагам, че в един момент на гражданите от германски, келтски, славянски, романски и угро-фински произход ще им писне да са от ебаната, с извинение, страна и ще почнат да се държат също толкова нагло, колкото и пришълците. И тогава, щат или не, чиновниците ще трябва да дават заден.
цитирай
13. анонимен - Подпоручик Ч.
20.03.2011 00:30
Това, което пише Севаст, е цялостно вярно. Все пак ми се струва, че е донякъде положително, че интензитетът, с който се излива помия върху християнството, в последно време не е толкова силен или поне и другите гласове се чуват по-ясно. Дали това е знак за някаква съществена промяна или е нещо незначително и дори заблуждаващо, все още не може да знаем.

Може наистина неолибералната измет (или поне част от инкорпорираните в нея естаблишмънти) да предусеща, че когато братята муслимани окончателно налазят Европа, с тях трудно ще се прави бизнес и ще е необходима все пак някаква ценностна база, за да се удържи положението. Дали това ще е просто една мимикрия на неоконсервативна революция, което към момента изглежда по-вероятно, или действително ще се стигне до излизане на повърхността на консервативния елемент, е трудно да се предскаже.
цитирай
14. анонимен - Подпоручик Ч.
20.03.2011 00:52
mglishev написа:
. Предполагам, че в един момент на гражданите от германски, келтски, славянски, романски и угро-фински произход ще им писне да са от ебаната, с извинение, страна и ще почнат да се държат също толкова нагло, колкото и пришълците. И тогава, щат или не, чиновниците ще трябва да дават заден.


Да, именно в една такава евентуална консервативна революция "отдолу" е надеждата до голяма степен. Колкото по-късно това стане, толкова по-лошо ще да бъде и за местните и за пришълците. Смисъл от това обаче ще има, ако както на еврочиновниците от високия ешалон, така и на ултралибералните гурута се потърси отговорност съответно за прокарваната престъпна неолиберална политика и за отвратителната ислямофилска пропаганда. Както и преди бях посочил, неолиберализмът като политико-икономическа доктрина и псевдолибералната "толерантност" не се намират в противоречие, а са двете лица на извратилия се съвременен западен "демократичен" модел.
цитирай
15. mglishev - О, имах предвид
20.03.2011 03:44
нещо далеч по-битово. Днес синът на камилата се държи нагло пред чиновниците, което му позволява да бие трите си съпруги и да се разхожда, облечен в чаршаф по улиците. Вероятно логиката на събитията води към това, че за да си запазиш правото да не биеш единствената си съпруга и да носиш панталони, също ще трябва да бъдеш нагъл с чиновниците. Да крещиш, че културата ти изисква на всяка цена да носиш кръстче на врата и да заплашваш, че ако не ти се разрешава да четеш Псалтира на висок глас в метрото на горнолужишки, ще взривиш кметството, воден от кръстоносни подбуди. Изглежда, че homo 4inovnicus разбира само такъв език. Homo във всякакъв смисъл.

Инак "консервативната революция отдолу", разбира се, или няма да се състои, или за съжаление ще е поредното упражнение на тема нацизъм. Защото средностатистическият гражданин, както сме си говорили, не е по тънките дистинкции, а на това отгоре някъде вътре в него тлее расистки плам.

Но няма защо да се правя на света вода ненапита. Бих жалил за евентуалните бъдещи жертви на бюргерския бяс... но доста повече бих жалил за превръщането на бюргера в нещо средно между водорасло и син на камилата. В нашия паднал свят бюргерът е единственият осезаем, хм, идеал, който можем да имаме.
цитирай
16. анонимен - Анонимен Християнски Мистик
20.03.2011 11:48
Хора, основния аргумент на Страсбургския съд е че разпятието е "пасивен символ", като ви гледам дискусията вие го обърнахте на "активен символ". Не забравяйте, че мюсюлманството, също както християството, е една прекрасна религия
цитирай
17. анонимен - севаст
20.03.2011 16:31
анонимен написа:
Хора, основния аргумент на Страсбургския съд е че разпятието е "пасивен символ", като ви гледам дискусията вие го обърнахте на "активен символ"...

Прав сте, натам го обърнахме; и все пак това не е извън контекста на въпроса. Защото всъщност решението на страстбургския съд (има го на официалния им сайт) се базира на аргумента, че в случая личните чувства г-жа Лаутси са единствен повод за повдигане на обвинение, но те съвсем не са достатъчно основание да се считат нарушени член 2 и 9 (достъп до образование, право на свобода на мнението и изповеданието, към които е добавен в иска и чл.14, с/у дискриминацията); тоест финландката не е дала обективно доказателство за нанесен й ущърб; освен това съдът не е приел, че разпятието е пасивен религиозен символ изобщо, напротив, казва се, че страстбургският съд не може да се изказва за културното и религиозно значение на кръста в италианските държавни учреждения, след като италианските държавен и касационен съд имат различни становища в това отношение; единственото място в заключението, където се споменава "пасивен символ"гласи, че"кръст, поставен на стената е по същността си пасивен символ, чието въздействие върху учениците, не може да се сравнява с това на активното проповядване на и участие в религиозна дейност"; не знам за вас, но на мен ми се струва, че така поставено е въпрос на контекст, добра воля и убеждение кой религиозен символ при какви обстоятелства ще се счита пасивен и кога ще се смята, че е използван активно за религиозни цели. Съдът, както си и предположих, си решава съвсем формално и кейс бай кейс.
Между другото, Маноле, в дойче веле, по повод на масови демострации в Кьолн против антиислямистки конгрес, срещнах следната хвърковата фраза: "какво, ако не расизъм(!), е религиозната нетърпимост(?)"(тя точно това не е, дори да я осъждаме морално) Това е много показателно за начина, по който медиите преподнасят информация от всякакъв вид - гледат все да я направят по-пиперлива от колкото е.
цитирай
18. mglishev - За мен
20.03.2011 19:28
въпросът дали всяка форма на нетърпимост е същото като всяка друга форма на нетърпимост е чисто академичен. За да не възникнат грешки, съм го решил така - не дскриминирам хората само по народност или само по вяра. Дискриминирам ги и по двете, за да не бъда обвинен в двоен аршин :D

А инак, да, едно разпятие на стената в класната стая е "активен" символ за християните в стаята и "пасивен" за останалите.
цитирай
19. анонимен - Подпоручик Ч.
20.03.2011 21:47
анонимен написа:
Не забравяйте, че мюсюлманството, също както християството, е една прекрасна религия


Да, да се чуди човек, как от толкова прекрасни изходни бази се стига до толкова плачевни резултати. Интересно, кои ли ще са "лошите", носещи вината за провала на ненагледния (и между впрочем представляващ единствено идейна фигура) мултикултурен модел.
цитирай
20. mglishev - "Мюсюлманство"
20.03.2011 22:00
няма. Има ислям. И той е що-годе прекрасен само в побългарения си, битов, профанизиран вид у помаците. Инак, като отворя Корана, не виждам нищо, ама нищо прекрасно. Дето вика подпоручикът, да се чуди човек що така.
цитирай
21. анонимен - Анонимен Християнски Мистик
21.03.2011 15:40
Не, няма Мохамеданство, а мюсюлманство има, а иначе, за да откриеш прекрасното в него не ти трябва да отваряш Корана, който в крайна сметка едва ли четеш в оригинал, а ти трябва да посетиш поне един-два пъти мюсюлманската служба - много приятно преживяване
цитирай
22. анонимен - Подпоручик Ч.
21.03.2011 19:58
Има ислям. Мюсюлманство може да се използва за дадена група мюсюлмани в определена държава и/или регион или може би за уммата като цяло (като сбор на мюсюлманите, което в много отношения звучи не по-малко общо и неточно от "сбор на християните"), но не и за самата религия. В по-тесен смисъл на Балканите може да се разбира и като една от основните концепции за бошняшката идентичност наред с бошняштвото.

Колкото за служба в джамия - най-малкото не бих си свалил ботушите, за да влезна там.
цитирай
23. lambo - Това бе юдо-хазарска провокация
21.03.2011 19:58
Ротшилдови и другите хазари-банкери, които държат в ръцете си съда в Страстбург, опипаха почвата, докъде могат да стигнат, в унищожаването на Християнството

Тези хазари от Уолстрийт, трябва да бъдат елиминирани, иначе всички християнски нации, ще бъдат пренесени в жертва, на настъпващия Ислям
цитирай
24. mglishev - 21-23
21.03.2011 20:57
Анонимния мистик, никой и не говори за "мохамеданство". Има ислям. На ислямски намаз нямам работа. Е, ако вляза в джамия (в което силно се съмнявам), вероятно бих си изул кубинките, но по време на намаза четат пак от същия Коран.

lambo, това е адски тъп коментар.
цитирай
25. анонимен - Анонимен християнски мистик
22.03.2011 12:39
Приятели, като чета хъса, с който използвате разпятието си казвам: "Боже, дано поне мюсюлманите у нас да нямат същия хъс за използване на полумесеца си (въпреки, че ако го използват, как да ги съдя за нещо, което си позволяват и моите християнски братя)"

Разбира се, когато стъпиш в джамия си събуваш обувките, така както очакваш когато мюсюлманин стъпи в църква да си свали шапката. И също така, разбира се, красиво е в джамия са те въведе мюсюлманин. А още по-красиво е, когато това се случи след като си го помолил за това в една катедрала, където сте слушали концерт с произведения на Бах.

Бог е един - мисля, че всички сме съгласни с това
цитирай
26. mglishev - Е,
22.03.2011 15:08
нашите местни мюсюлмани са напълно приемливи, но пък някои вносни техни единоверци са крайно неприемливи. Ако се учим на неправилна употреба на кръста - точно от тях е.

Нямам нищо против да слушам Бах, Шарпантие или Бортнянски където и да е. Доколкото знам обаче това може да стане само в църква, но не и в джамия. Следователно, доколкото нямам интерес към намаза, нямам и работа в джамията.

Че Бог е един, е ясно. Че е българин - също :D
цитирай
27. mglishev - Е,
23.03.2011 15:20
не знам точно на кое християнство ги учиш - може би е някакво твое си, частно. Моето пък частно убеждение е, че Христос никак, ама никак не се доближава до Мохамед. Впрочем, то не е само частно убеждение, а прост факт. И изобщо - никак не се кефя на подобни приказки в стил: "да плеснем с ръце и да се цункаме по бузките". Навремето някаква дамица изръси пред мен дълбокомисленото: "Ама Кришна не отрича Исус". Първо, няма "Исус", защото човек не си пие кафето с Него. Има Иисус Христос.
И второ, по моето ограничено разбиране Мохамед, Кришна, Буда, Дънов, Манес, Митра, Ким Ир Сен или Зороастър наистина не се отричат един другиго. Те са многото страни на едно и също многостенно, фалшиво зарче. Докато двете Христови природи са аверс и реверс на една и съща златна монета, която не върви да се проиграва с фалшиви зарове.

Не, що, Бах определено може да бъде изпълняван в православен храм. Слушал съм го в криптата на "Невски", а съм слушал и други западни композитори навремето в "Света Параскева". А самият Бах е протестант, така че и за католическите храмове е само гост.

Напиши ги, стига да смяташ, че има кой да се отнесе добре към тези твои мисли тук. Така де, да не ти стане криво, ако последват само скептичните ми хъмкания.
цитирай
28. анонимен - Подпоручик Ч.
23.03.2011 22:44
Хана Арендт хубаво е писала жената, ала все ми се струва, че не бива да се чете като Светото писание. Както и други подобни иначе вън от съмнение авторитети. Въобще вероятно не е твърде добре да се споменават имената им, само за да настъпи благоговейно мълчание и преклонение, каквито впечатления имам от пребиваването ми сред академични среди на Запад, което пък се имитира все по-успешно тук (старите рефлекси се запазват, макар и да си променят облеклото).

Иначе комбинацията между безгранична готовност за културно-религиозен диалог с "другия" и единствено правилната неолиберална политико-икономическа линия сигурно води или може и да доведе до прекрасни резултати, но точно съвремието ни май не дава достатъчно убедителни примери в тази посока.
цитирай
29. mglishev - Гусин подпоручик,
24.03.2011 10:52
мисля, че с тези си нездрави изказвания отдавна си си заслужил катрана и перата в някои среди.
цитирай
30. mglishev - Какво да се прави,
26.03.2011 00:51
в Рая може да се намери място и за кривославни, и за православни, не отговарям за това.

Но тук, на Земята, ми се ще едно простичко Отечество, в което има клетви за вярност, чернокоси жени, почитани царе и генерали, обичани стари жестове, гюромихайловщина, радомирска боза и трикольори. Всичко друго е прекалено сложно за мен. Звучи идиотски и не е за пред хора и прасета, но ми се ще да живея и най-сетне да пукна за такова място. За съжаление, изглежда, че след всички високопарни приказки и мен като другите патриоти, криво- и православни ме чака бъдеще на дребни далаверки и кръчмарщина.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mglishev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 8625376
Постинги: 1097
Коментари: 8098
Гласове: 5671
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Всичко, което може да се намери на български за Толкин
2. Който не чете на руски, губи много. Недолюбвам Русията, но обичам безплатните им онлайн библиотеки.
3. За англите и саксите. На английски
4. Най-забавният начин да се учи староанглийски
5. Азам Али - любимата ми певица.
6. Тук може да се играе викингски шах онлайн :)
7. Форумът на списание Бг-наука - много весело място, пълно е с непризнати гении :)
8. Блогът на Венцислав Каравълчев - прекрасни текстове по църковна история
9. Блогът на Владислав Иванов - средновековна балканска (и не само) история
10. Venetian Red - блог за изкуство. Най-вече история на изкуството и впечатления от изложби
11. "Виртуални строфи" - стихотворения от блогъри
12. На Понтис/Стефан блогчето. Има приятни неща.
13. Страхотен блог на нормален човек с умерено елитарно мислене.
14. Зло куче: мисли, ръмжи, хапе.
15. Още един блог на нормално мислещ, интелигентен човек.
16. "Ъплоуднати постинги за делитване" - най-добре осмяната булгарелска простотия
17. Милен Русков, единственият жив български писател
18. "Целият изгубен свят": блог на chris. Отлични стихотворения. Ей, не е мъртъв българският език!
19. Трънки и блогинки
20. В крак с времето!
21. Средновековна и ренесансова музика онлайн!
22. Блогът на Димитър Атанасов - текстове без фризура
23. Една чудесна приятелка пише там и ми се ще да ми е в блогрола :)
24. Кака Сийка - умен тип, бяга от клишетата