Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.06.2011 15:51 - Учените ни
Автор: mglishev Категория: Политика   
Прочетен: 6057 Коментари: 14 Гласове:
7

Последна промяна: 21.06.2011 04:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
   Осъждам ли доносниците сред учените ни? Не и тези, за които смятам, че са наистина кадърни. Те не са много. И толкова се радвам, че ги има! Щях ли да съм чел Чосър и Милтън без Шурбанов? А Вилардуен без Божилов, "От Галиполи до Лепанто" без Матанов или Маркабрюн без Хаджикосев?
   Другите да вървят по дяволите. Да вървят по дяволите всички Богдановци, Бакаловци, Божодимитровци и прочие откровени мърлячи и бездарници. Тъкмо те, вярвам, са имали нужда да си проправят път с калтащини срещу колеги. 
Човек трябва да е напълно лишен от дарби и знания, за да му се наложи наистина да руши чужда кариера. И тъкмо тези лишени от дарба типове днес твърдят, че се гордеят с компромиса си, че са действали от "патриотизъм". Или пък се оправдават с витиевати обяснения за "участие в безредния ред", които никой нормален човек няма желание да чете.
   А всъщност няма какво толкова да се обяснява. Стореното е сторено и направилите компромиса могат да се разделят по приносите си - там, където приноси има, защото е страшен факт, че съществуват зловещо безплодни професори. Може би тези приноси са не само оправданието за самия компромис, но и изкуплението му. Някои от тези учени се оказаха блестящи. И не само създадоха качествени, даже насъщни текстове, но и създадоха нови учени, което говори много повече от един подпис под гнусната декларация. 
Кого да виня - онзи, който обича науката си повече от честта или циничната свиня, която го е накарала да прави ужасния избор между компромиса и мълчанието? 
   Кадърните, вярвам, са направили неизбежния компромис с подписа, но надали са имали нужда от повече. Е, не са герои. И слава Богу, че не са. Героите, отказали да теглят подпис на декларацията за сътрудничество в крайна сметка не превеждаха, не писаха и не издаваха книги. Това е тежка жертва. Но се боя, че от нея страда националната ни култура, а не само отделните храбри мъже и жени, които са направили по-доблестния избор.
   А накрая след всички гадости на соца ще останат само един куп книги и ако след сто години някой все още чете на български, този бъдещ читател ще остане удивен колко лош е езикът на бездарните и колко хубав е езикът на недоносничилата част от доносниците. Жалко за ненаписаните книги на по-смелите.
   Утре ще ида да си купя новите стихове на Шурбанов. Защото той преди всичко е умел с думите и мислите. Кой днес се интересува дали Марлоу е бил шпионин, Малори - изнасилвач, Вийон - разбойник, Караян - нацист, Хайям - пияница или Данте - предател? Не и аз. Не искам да бъда партизанин, нито силно да любя и мразя. Не искам царство, разделено против себе си. Не искам да мятам камъни - не и по кадърни хора. Искам съединението да прави силата. Nulli concedo. 
  





Гласувай:
9



Следващ постинг
Предишен постинг

1. tili - Доста оклюмах, когато
17.06.2011 16:54
прочетох част от списъка. Защо и Шурбанов??? Сещам се - как иначе да отиде там и да си прави проучванията на място? Гадната система не прощаваше на никой!
Позор за палачите!!!
цитирай
2. boristodorov56 - Все пак съществува и морал.
17.06.2011 17:08
Все пак съществува и морал.
цитирай
3. germantiger - ...
17.06.2011 17:48
Маноле (позволявам си, така свойски да те наричам и без да те познавам вън от нета), та Маноле:

- първо те приветствам, че отново пишеш, от вчера пак си почнал
- второ очаквам да пишеш сериозно и пространни текстове, някои ги наричат "чаршафи", аз им "викам" сериозно знание
- трето - този ти постинг завършва категорично и ефектно, наистина качествено, хареса ми!
цитирай
4. mglishev - @1-3:
17.06.2011 18:08
@tili: Нещата са такива, каквито са. Мисля, че в случая можем да покажем прекрасното тяло на хетерата, а който още иска - нека я съди. На мен Милтън и Чосър ми стигат като защитници. Не мога да мятам камъни. "Жестокостта ми се сломи".

@boristodorov56: Така е. Затова трябва работата с досиетата и картончетата да се задълбочи. Трябва да се проследи не само кой е подписал, а и кой реално е вършил мръсотии.

@germantiger: Просто темата си струва. Поне за мен е важна.
цитирай
5. templar - порденият пък, когато
17.06.2011 22:14
си написал нещо чудесно!
цитирай
6. mglishev - Не знам, templar,
17.06.2011 22:29
трима души, на чиято преценка държа, казват, че това е морално неиздържана позиция. Давам си сметка колко е проблематична и как покрай такива мнения се промъкват немити личности, които наистина са съсипвали живота на свои колеги. Затова мисля, че самото излагане на имената на подписалите е недостатъчно. Трябва да се стигне много по-дълбоко: не само до повърхността, на която плават имена, а до дъното, където са самите изпращани доноси.
цитирай
7. vmir - Според мен, проблемът е преднамерено усложнен от "патриотизирането" му -
18.06.2011 18:46
не само, за да се поставят всички под общ знаменател, но и да се оправдае и героизира компрометираната система, без оглед, че кадърните ще бъдат третирани редом с онези, влагащи душа единствено в доносите. Да елиминираш хората с реални приноси означава да ликвидираш натрупания опит и да върнеш системата в начално състояние, но без адекватни ориентири или задачи. Всички губят, с изключение на некадърниците, за които суматохата е необходима да се преориентират от наука, с която не се чувстват обвързани, към по-доходоносни занимания. Не "патриотизма", а научните приноси трябва да са критерия тук. Нима не е патриотизъм да допринасяш максимално в работата си, като я издигнеш над световното равнище?
цитирай
8. mglishev - Нещо такова, да.
19.06.2011 15:40
vmir написа:
не само, за да се поставят всички под общ знаменател, но и да се оправдае и героизира компрометираната система, без оглед, че кадърните ще бъдат третирани редом с онези, влагащи душа единствено в доносите. Да елиминираш хората с реални приноси означава да ликвидираш натрупания опит и да върнеш системата в начално състояние, но без адекватни ориентири или задачи. Всички губят, с изключение на некадърниците, за които суматохата е необходима да се преориентират от наука, с която не се чувстват обвързани, към по-доходоносни занимания. Не "патриотизма", а научните приноси трябва да са критерия тук. Нима не е патриотизъм да допринасяш максимално в работата си, като я издигнеш над световното равнище?


Соц-системата е доста хлъзгава. Първо е изтребила едно поколение кадърни хора, защото "не са наши". После се е заела да вербува друго поколение и сега post mortem се опитва ту да изкара, че и неподписалите са подписали, че всички подписали са доносници, че истинските доносници са "патриоти", че некадърниците са сериозни учени...

А истината е много проста:

- някои свестни хора просто не са подписвали нищо и са останали без кариера;
- други, по-слаби духом, са подписали, но не са доносничили и са създали качествен научен резултат. Повечето от тях не са си признали навреме за подписите и сега са в небрано лозе;
- трети, истински свине, са подписали, съсипвали са кариери на колеги и не са създали нищо смислено, а на това горе се правят на "патриоти" и се бият в гърдите за някакви "заслуги";
- четвърти, същински чудовища, са подписали, съсипвали са кариери на колеги, но пък са добри учени. И шикалкавят.

Сега трябва да се намери начин да бъдат отграничени тези хора едни от други, да се намери адекватна обществена реакция към всяка от тези групи и да се приключи с глупостите. За щастие, вече не сме в петдесетте години и не убиваме хора заради това, че не са "наши". Но се боя, че водата продължава да е мътна, обществено внимание няма - ерго, соцът печели.
цитирай
9. vmir - 8. mglishev
19.06.2011 16:40
Много добре си го описал, само четвъртата от категориите ти намирам за спорна.
Нима може да бъде добър учен, който е съсипал кариери на други, за да направи своята? Има нещо за доизясняване тук. Затова предложих световното ниво като ориентир. Ако се окаже, че някой е попречил на възможния принос на други, но с работата си е спечелил безспорно международно признание, е едно, но съвсем друго е да слушаш ропота, заканите и възмущенията на "заслужили" учени, мачкащи всички наоколо, за недостижимостта на които на научни съвети се леят елейни слова ЕДИНСТВЕНО по силата на тяхното високо положение в йерархията.
Извинявай за баналния пример, но да поставиш такива "корифеи" в графата "бездарници" e колкото лесно, толкова и невъзможно. Неведнъж съм наблюдавал колеги, които не само на 4 очи, но и пред повече хора разкриват потресаващата неграмотност на такива остап-бендеровци в науката, но на съвети се изказват и гласуват така, сякаш същите са едва ли не нобелови лауреати... И този кошмар не започва от демокрацията, венцехваленията по административна линия са много по-стар навик, а в нашата наука йерархичността е усложнена и обвързана административно до максимална възможна степен. Например, можеш да си хабилитиран и без да си доктор, но няма как да станеш член на научен съвет, без да си хабилитиран. Да не говорим за измислицата "голям доктор", която почти автоматично ти отваря вратите за администриране на науката на най-високите й равнища, но самата тя е практически немислима без активното съдействие на администрацията... Да не говорим, че дисертацията по стара традиция се третира като лична далавера, в която те преценяват основно дали владееш не толкова изследователските методи, колкото очертаните зони на лично влияние и неписаните правила за издигане в науката. Как при това положение да говорим за добри учени, без субективно да преувеличаваме личното си мнение по въпроса?

цитирай
10. mglishev - Много вярно.
19.06.2011 17:44
И за мен е неприятен и трудно разбираем фактът, че има реални доносници, които обаче са добри в областта си. В случая ми се налага да направя разграничение между Остап-бендеровците, които доносничат, защото не ги бива за друго и онези, които хем са кадърни, хем са мръсници. Остаповците лесно можем да ги отсвирим: например Георги Бакалов или Божидар Димитров сред историците са същинска чума. Тези хора просто нямат и един свестен текст, пълни са с фактологични грешки. Да вървят по дяволите.
Добре, дотук лесно. Но какво да правим например с Богдан Богданов? Лично аз не харесвам текстовете му, имам ги за превзети и неизползваеми. Същевременно човекът е бил и доносник, а сега се измъква с витиевати приказки за "безредния ред". Добре, но тия дни с приятели и колеги си говорим за тоя проблем и те ми казват:
- Да, ама Богданов все пак преведе на български сума ти безценни антични текстове.
На това нямам какво да кажа. Този човек има принос за нас, за българската класическа филология. Създаде НБУ. Същевременно според мен е чудовище. Не знам нито какво да мисля за него, нито как трябва да се отнасяме към такива. А такива се оказва, че има.
Ами ако утре излезе, че ценени от мен специалисти и ерудити като Цветан Теофанов, Александър Шурбанов и Симеон Хаджикосев не само са подписали декларация, а и действително са разрушили нечия кариера? Какво ще бъде моето лично отношение, моята лична позиция? Изпадам в безсилие, наистина. Тези хора все пак са дали нещо на България, а за Шурбанов смятам, че е приносен и извън тесните граници на националната ни наука, да не говорим колко нови добри англицисти на практика са му ученици.
Щеше да ми е много лесно да осъждам подписалите само въз основа на некадърност - и точно това беше първата ми позиция. Но сега си задавам въпроса: а какво правим с кадърните чудовища, с полезните чудовища? Оказа се, че и такива имало.
Засега нямам отговор.
цитирай
11. vmir - 10. mglishev,
19.06.2011 20:35
и аз не знам, и на мен това ми е най-трудния въпрос. Ако не беше соца, личните им качества едва ли щяха да ги изведат на върха, но няма как да има доказателства, че прецаканите от тях щяха да се изявят като велики учени. Те знаят това и не отстъпват до последно. Това е една от сериозните ми причини да ненавиждам соца. Трябва ни комбинация от революционна решителност с търпение, самообладание и разум. Ако изобщо е възможна, или ако успеем да я направим възможна.
цитирай
12. mglishev - Не е сигурно,
19.06.2011 21:59
анонимен написа:
Чудесен текст, Глишев!

Мариела


може и хич да не е чудесен. Неприятно ми е, когато се съмнявам. Ей, го vmir много точно извади един-два важни недостатъка.
цитирай
13. malchaniaotnadejda7 - Маноле, досега нямах време да коментирам.
20.06.2011 15:05
Гласувах за този постинг положително, но го направих с едно изключение. Никога в живота ми не се съобразявам с "общи положения" и правила. Водя се от пристрастия, интуиция..., каприз. Не казвам, че е добре. Талантлив, или не, ако доносникът е станал такъв, заради облаги, а не за да спаси някого, не бих го извинила, ако ще би да е Айнщайн. Редактирах тетралогията "Писахме да се знае". Всъщност, изведох този проект. "Жертвите на народния съд"... "Без съд и присъда", "Лагерите и затворите", с изключение на последния, четвърти том. То си личи разликата. Имало е хора, които са се водили "доносници", а са спасявали други хора. Т.е. "донасяли са" различна от достоверната информация. Да, аз не бих подписала и посмъртно, и да ме убият. Да, разбирам те. Но, ако заплашат скъп за мен човек - че ще ликвидират примерно него?! Не знам, как бих реагирала. Благодаря на Бога, не ми си е случвало. Ти как би реагирал, ако отказът ти изпрати в лагер твой близък и там го чака сигурна смърт? Ще подпиша. И после ще ги взривя отвътре. Ще ги накарам да съжаляват поне 300 пъти, че са се захванали с мен. Но ще измъкна човека на когото държа. Ти ще кажеш, че е сделка с дявола. А, не. Не е . Има такива случаи в Белене, с Дертлиев и т.н. Не е тук мястото да коментирам. Такива хора, доносниците, са ме потрисали винаги. Но има неща, за които не знаем. Има лични истории, които доносниците по една или друга причина не биха споделили и т.н. За мен Богданов е голям учен и не знам, какво го е принудило, но сигурна съм, не е това което мислят всички. Нещо го е принудило. Познавам го достатъчно, за да го уважавам. За Шурбанов, не мога да повярвам!? Е, извинявай, ако ти досадих. Истинските неща, както казва Цвайг, са доста противоречиви. Замислящ постинг.
цитирай
14. mglishev - Точно това е,
20.06.2011 15:32
че ония циници от службите са си свършили добре работата. Затова казвам: трябва да се търси и да се разследва фактологията до дупка. Трябва да се извадят имената на вербовчиците и авторството на доносите.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mglishev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 8627282
Постинги: 1097
Коментари: 8098
Гласове: 5671
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Всичко, което може да се намери на български за Толкин
2. Който не чете на руски, губи много. Недолюбвам Русията, но обичам безплатните им онлайн библиотеки.
3. За англите и саксите. На английски
4. Най-забавният начин да се учи староанглийски
5. Азам Али - любимата ми певица.
6. Тук може да се играе викингски шах онлайн :)
7. Форумът на списание Бг-наука - много весело място, пълно е с непризнати гении :)
8. Блогът на Венцислав Каравълчев - прекрасни текстове по църковна история
9. Блогът на Владислав Иванов - средновековна балканска (и не само) история
10. Venetian Red - блог за изкуство. Най-вече история на изкуството и впечатления от изложби
11. "Виртуални строфи" - стихотворения от блогъри
12. На Понтис/Стефан блогчето. Има приятни неща.
13. Страхотен блог на нормален човек с умерено елитарно мислене.
14. Зло куче: мисли, ръмжи, хапе.
15. Още един блог на нормално мислещ, интелигентен човек.
16. "Ъплоуднати постинги за делитване" - най-добре осмяната булгарелска простотия
17. Милен Русков, единственият жив български писател
18. "Целият изгубен свят": блог на chris. Отлични стихотворения. Ей, не е мъртъв българският език!
19. Трънки и блогинки
20. В крак с времето!
21. Средновековна и ренесансова музика онлайн!
22. Блогът на Димитър Атанасов - текстове без фризура
23. Една чудесна приятелка пише там и ми се ще да ми е в блогрола :)
24. Кака Сийка - умен тип, бяга от клишетата