Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.10.2012 01:06 - Любителските ултрапатриотарски постинги
Автор: mglishev Категория: Политика   
Прочетен: 8605 Коментари: 22 Гласове:
9

Последна промяна: 29.10.2012 01:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
за трако-атланто-българското величие с типичната им весела неинформативност са напълно излишни. Такива текстове не ни будят, а ни приспиват. Вече отдавна не си струва дори да се коментират фактологичните абсурди у тоя или оня тракоман. Искам да обърна внимание на нещо съвсем друго - и много по-важно.   В момента в България тече унищожение на археологическите паметници. Има огромен брой безнаказани иманяри. Иманярството по същество е не само кражба, а и разрушение. Обекти с огромно значение са съсипани.    За Севтополис знаем отдавна. Рациария е на доизживяване в ръцете на циганетата с металотърсачите. Доросторум, Нове и антична Сердика са полуунищожени и полузарязани. Некрополът край Дрен беше затрупан с бетон. Казанлъшката гробница е в ужасно състояние. Да не говорим за селищната могила в Караново. И така нататък, случаите са безумни и са стотици.    Междувременно лъжеархеолози и лъжеисторици "разкриват" разни измишльотини като мощи и вампири. Харчат се пари от данъците ни за лъжливи и неграмотно изпълнени "реставрации" на единични обекти, колкото да се замажат очите на публиката, че има някакъв държавен интерес към археологията. Отделно си текат орфическо-тамплиерски измишльотини, защото тук-там някой археолог се опитва да финанира дейността си, па макар и с цената на глупости.    На фона на тези безобразия всеки съвестен ценител на историята и археологията трябва да зареже безполезните приказки и да се интересува далеч повече от съдбата на реални обекти и находки.    Изобщо не е важно кой смята Хектор и Приам за българи (по дяволите, та това са литературни герои). Важното е съвсем друго: иманярите, разграбването, състоянието на паметниците, състоянието на музейното дело, износът на антики от България.    Реалното състояние на Рациария, Сердика и Дренския некропол е много по-важно от параисторическите измислици на група фантасти. Ако на някого тук изобщо му пука за миналото, то нека се интересува повече от фактическото положение с археологическите ценности у нас.    Инак, докато си тече приспивно-красивата приказка за величието на прадедите, всички ценни материални останки от тези прадеди могат да се окажат унищожени или просто изнесени.    Събудете се.



Гласувай:
9



1. solinvictus - Toва е резултат на псевдоархеол...
29.10.2012 01:41
Toва е резултат на псевдоархеологическата наука на посткомунистическата сервилна история ,която не обслужва Българската история а чужди такива. Кои са българските разкопки ? Измислените "византийски" артефакти които се субсидират от българските данъкоплатци и обслужват история на други ,които са ни пратили в степите с конските фъшкии и кумуса!
цитирай
2. germantiger - ...
29.10.2012 04:06
Цитат от постинга ти:
В момента в България тече унищожение на археологическите паметници.

...

Ако е истинно, а явно е, защото ти си запознат - то жалко, трагично и най-лошото с последствия необратими и невъзвратими!
Престъпно!
цитирай
3. vmir - А не мислиш ли, че унищожението е поне да голяма степен следствие на институционализираната вяра,
29.10.2012 08:50
че историята ни няма нищо общо с въпросните обекти и артефакти?

Не искаш ли невъзможното - отношение и преклонение към другите (нищо лошо, нека ценим всичко добро), когато обаче под различни предлози се атакува отношението към собственото участие в каквото и да било.
Е, как ще стане този фокус?
цитирай
4. анонимен - imanyarskata mafia e o6te ot vremeto na tato
29.10.2012 10:30
znae6 li kolko artefakti sa izneseni ot komunistite i prodadeni v zapadna evropa i po sveta.mnogo sa.prestapno be6e otno6enieto kam istoriata ni o6te ot vremeto na jivkov,tezi kanali za iznos o6te sa6testvuvat.ta nima vyarva6,4e sakrovi6tata ni,kato panagurskoto ne sa bili prodadeni v zapadna evropa o6te ot vremeto na ludmila i sega se lubuvame na kopie.kade be6e skrito tova sakrovi6te desetiletia ve4e,za6to nikoi ne znae6e kade e .i sas vsi4ki na6i drugi sakrovi6ta nima ne e taka.kakvo lo6o ima v tova,4e sparotok govori za na6eto slavno minalo.ta nie parvo tryabva da osaznaem koi sme ,ot kade idvame,4e togava da pazim istoriata si.a tova 4e vsi4ko sega se ograbva i ru6i e celenaso4eno i rakovodeno ot onia 6mekeri nare4eni politici.za da se zatriva balgarskata istoria naro4no,ta da ne znaem ni6to za neya.i da prodaljavat da ni lajat 4e sme nyakakvi aziatci,turki i kvi li neo6te.,no da ne priznayat 4e sme korennoto naselenie na tazi zemya nare4ena balgaria
цитирай
5. mglishev - solinvictus, vmir,
29.10.2012 11:13
каквото и да се намери на територията на страната, то е ценност. Без значение наше, чуждо или марсианско. Степента ни на отговорност трябва многократно да надскача този евтин начин на мислене. Първо трябва да се съхраняват и популяризират обектите. Всичко друго е маловажно.
цитирай
6. whitebarde - абе история..
29.10.2012 11:27
Там, където става дума за пари- няма история. историята, била тя истинка, поукрасена или измислена (че американците си имат много готини измислени истории- със зона 51, Росуел, Мотмен) е идеализъм.
Просто няма как да се спре това разграбване. Когато извадиш един артефакт от земята и в джоба и влязат 2 бона ( а иначе всички в областта работят цял месец за 280) отиваш в кръчмата и си цар. В джоба на ченгето влизат едни други 2 бона- и то е цар, още няколко и вдига ощ една къща, тоя път на морето. В джоба на местния бос влизат 3-4-5 бона. Е той..си е голяма клечка и без това. В джоба на олемия бос, който е и висш държавник пък влизат неизвесно колко, но много повече отколкото вие тримата сте взели.
Е..тоа нещо ако го беше дал на РИМ ***град, щеше да получиш усмивка по радиото и среден пръст зад гърба, а големия бос пак ще получи каквото си поиска.
С входната такса от 50 стотинки за музея ( а ако училищата не организират група за посещение в музея влиза някой улав веднъж годишно) тея пари няма как да се завъртят.
Какво ти национално самосъзнание, какъв ти идеализъм? Става въпрос за МНОГО пари.
цитирай
7. vmir - 5. mglishev,
29.10.2012 11:36
mglishev написа:
каквото и да се намери на територията на страната, то е ценност. Без значение наше, чуждо или марсианско. Степента ни на отговорност трябва многократно да надскача този евтин начин на мислене. Първо трябва да се съхраняват и популяризират обектите. Всичко друго е маловажно.


Напълно съм съгласен с това, но какво правим, когато си остава само едно пожелание, защото специалистите вече знаели, че това не било НАШЕ и следователно, претенциите или дори само интересът ни към него е укорим или достоен за подигравка. Какво ти пречи аматьорите да привиждат в марсианските артефакти своята история и да треперят над тях, след като си убеден, че най-важното е да се опази всичко, за да излезе истината наяве?
цитирай
8. solinvictus - По начина на опазване на тези арх...
29.10.2012 13:35
По начина на опазване на тези археологически факти като професионална техника и класически технологии в цял свят се вижда нивото на нашите профита наречени археолози а те са държавни иманяри! Един темплиер ходи като цветарка из цяла България с по десетина пръстена в джобовете и на всяка неграмотна журналистка обяснява колко ценни са те за темплиерите! Бутафорията пък в Плиска е класически пример за невежество в този клон на историческата наука!
цитирай
9. анонимен - Подпоручик Ч.
29.10.2012 17:30
Бутафорията е бъдещето. Независимо, дали става дума за Плиска, Преслав, Перперикон или Сердика. Няма значение как се копае, спазват ли се стратиграфски правила, как се реставрира и какво се запазва за науката. Важното е да се приберат едни парички по проекти, а дали ще се привлечат турсити (в което само по себе си, разбира се, няма абсолютно нищо лошо), е отделен въпрос в областта на пожелателното мислене. Изнасянето на антики, медиевалии и османлъщини има дълга традиция и фактически е и ще си остане институционализирана практика, колкото и официално да се заклеймява. За един бизнес, за друг - насъщни далаверки.

Може да се протестира, разбира се. Вероятно е малко късничко, а отзвукът ще е малък. Хората се вълнуват от други неща (употребата на историческото величие се родее с ролята на алкохолизма при хроничен стрес), пък и е трудно да ги виним.
цитирай
10. анонимен - крадливи мингянски гени
29.10.2012 17:39
Г-н mglishev !
За всичко са виновни крадливите мингянски гени на уродите които се срамуват от българския си произход и се правят на антични траки.
цитирай
11. анонимен - ДА ПЛАЧА ЛИ, ИЛИ ДА СЕ СМЕЯ:)
29.10.2012 17:49
СЕНЗАЦИОННА НОВИНА...БЕЗ МНОГО КОМЕНТАР

http://sparotok.blog.bg/politika/2012/09/20/senzacionna-novina-bez-mnogo-komentar.1001609
цитирай
12. анонимен - ДА ПЛАЧА ЛИ, ИЛИ ДА СЕ СМЕЯ:)
29.10.2012 18:11
Договорът за трако-българска държава ни е вадел очите...

http://on4ebon4e.blog.bg/history/2012/09/12/koi-narodi-osnovavat-bylgariia-kakvo-predstavliava-madarskii.998946
цитирай
13. анонимен - ДА ПЛАЧА ЛИ, ИЛИ ДА СЕ СМЕЯ:)
29.10.2012 18:15
Тракийският конник и Свети Георги

http://televizia-bg.info/%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B8%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D0%B8%D0%BA-%D0%B8-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B8-%D0%B3%D0%B5%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B8/
цитирай
14. socialismus - Това обяснява много
29.10.2012 20:15
анонимен написа:
употребата на историческото величие се родее с ролята на алкохолизма при хроничен стрес


А- ха. Тракедонизмът не е породен от фактите, а от потребност от яснота и самочувствие.
цитирай
15. mglishev - Ъйц
29.10.2012 21:52
анонимен написа:
Г-н mglishev !
За всичко са виновни крадливите мингянски гени на уродите които се срамуват от българския си произход и се правят на антични траки.

Е, без простотии, де.

Подпоручик Ч. написа:
Бутафорията е бъдещето. Независимо, дали става дума за Плиска, Преслав, Перперикон или Сердика. Няма значение как се копае, спазват ли се стратиграфски правила, как се реставрира и какво се запазва за науката. Важното е да се приберат едни парички по проекти, а дали ще се привлечат турсити (в което само по себе си, разбира се, няма абсолютно нищо лошо), е отделен въпрос в областта на пожелателното мислене. Изнасянето на антики, медиевалии и османлъщини има дълга традиция и фактически е и ще си остане институционализирана практика, колкото и официално да се заклеймява. За един бизнес, за друг - насъщни далаверки.

Може да се протестира, разбира се. Вероятно е малко късничко, а отзвукът ще е малък. Хората се вълнуват от други неща (употребата на историческото величие се родее с ролята на алкохолизма при хроничен стрес), пък и е трудно да ги виним.
Все пак, такова нещо като обществено мнение трябва да има. Иначе си прав.
Това за алкохолизма е самата истина.
цитирай
16. анонимен - Опазване
30.10.2012 08:08
На картинката долу виждате археолога Манол Глишев да опазва тракийска гробница от подлите иманяри!

http://www.public-republic.com/wp-content/uploads/2011/glishev/3.jpg
цитирай
17. анонимен - Битка за паметниците
30.10.2012 08:11
Долу виждате археолога Манол Глишев който е повел други археолози на протест срещу иманярството!

http://www.public-republic.com/wp-content/uploads/2011/glishev/1.jpg

Ето тука щурмуват парламента за да докажат правотата си, води ги Манол Глишев!

http://www.public-republic.com/wp-content/uploads/2011/glishev/2.jpg
цитирай
18. анонимен - Празник
30.10.2012 08:22
А ето тук другарят Глишев празнува опазването на поредният археологически обект от грозните посегателства на тракедонистите!

http://www.public-republic.com/wp-content/uploads/2011/glishev/4.jpg
цитирай
19. анонимен - Само логика, нищо повече
30.10.2012 18:00
Български производители искат да станат гърци

http://www.dnes.bg/obshtestvo/2012/10/30/bylgarski-proizvoditeli-iskat-da-stanat-gyrci.171755,4

цитирай
20. d3bep - Ей, луд на шарено. Магистралата ...
31.10.2012 08:58
Ей , луд на шарено.
Магистралата свърши.
Виж това:

http://www.kultura.bg/bg/article/view/20226
http://www.kultura.bg/bg/article/view/20225

Очевидно друзята от герб активн осе готвят за живота след изборите.
Сега са намислили да свалят статута на защитени археологически обекти по бързата процедура.

Ако претендираш че наистина си заинтересован и ако претендираш ,че реално си в тея неща, тук е момента да се намесиш.
Детинщините ти против вече построената магистрала предполагам на всеки е ясно, са поредните ти празни приказки, за които изобщо не си помислил как ще платиш масрафа. Там е можел ода се действа. Преди година. Сега вече само постове може да се публикуват.

Тука е проблема.
Ако този закон се приеме, Дрен е капка в морето. Отидоха всички археологически обекти, които някой реши, че може да му носят кинти....
Тука е моментаи мястото да сепротестира и да се налива акъл...

Ами давай да видим. Заинтересован ли си или си празнодумец, и има ли беге наука или само сборище на дървени форумни философи.
Очаквам да чуя каква е позицията и плановете ви по въпроса.
цитирай
21. mglishev - Точно така.
31.10.2012 09:41
Ето това е отговорът на въпроса: трябва да се вдига шум. Протестите са задължителни. Постингите и статиите - също. Законите, които съсипват археологията у нас - също.
цитирай
22. demograph - Хубаво казано, но да си бе затраял за връзката траки-българи
11.06.2015 19:37
Защото правиш услуга на разрушителите и крадците на артефактите, за които не само ти си загрижен.. Когато археологическа находка е остатък от "някое си", "чуждо нам" минало, по-лесно се преглъща вандалщината. Това са мотивите на циганите и българомразите, на нихилистите и на тия които "опазват" историческото ни наследство.. "Кои са тия траки бе, та да им пазим паметниците.."
Та, въведението и заключението ти неглижират съдържателната ти тревога.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mglishev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 8625091
Постинги: 1097
Коментари: 8098
Гласове: 5671
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Всичко, което може да се намери на български за Толкин
2. Който не чете на руски, губи много. Недолюбвам Русията, но обичам безплатните им онлайн библиотеки.
3. За англите и саксите. На английски
4. Най-забавният начин да се учи староанглийски
5. Азам Али - любимата ми певица.
6. Тук може да се играе викингски шах онлайн :)
7. Форумът на списание Бг-наука - много весело място, пълно е с непризнати гении :)
8. Блогът на Венцислав Каравълчев - прекрасни текстове по църковна история
9. Блогът на Владислав Иванов - средновековна балканска (и не само) история
10. Venetian Red - блог за изкуство. Най-вече история на изкуството и впечатления от изложби
11. "Виртуални строфи" - стихотворения от блогъри
12. На Понтис/Стефан блогчето. Има приятни неща.
13. Страхотен блог на нормален човек с умерено елитарно мислене.
14. Зло куче: мисли, ръмжи, хапе.
15. Още един блог на нормално мислещ, интелигентен човек.
16. "Ъплоуднати постинги за делитване" - най-добре осмяната булгарелска простотия
17. Милен Русков, единственият жив български писател
18. "Целият изгубен свят": блог на chris. Отлични стихотворения. Ей, не е мъртъв българският език!
19. Трънки и блогинки
20. В крак с времето!
21. Средновековна и ренесансова музика онлайн!
22. Блогът на Димитър Атанасов - текстове без фризура
23. Една чудесна приятелка пише там и ми се ще да ми е в блогрола :)
24. Кака Сийка - умен тип, бяга от клишетата