Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.11.2012 23:21 - Горя ли Витоша?
Автор: casper78 Категория: Политика   
Прочетен: 1734 Коментари: 4 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Горските пожари – естествено и често срещано, за съжаление,  явление в България. Всяка година стотици горски пожари горят в Българските планини, но тази година, сякаш обществото обърна по-голямо внимание на някои, станали на територията на природен парк „Витоша“.  В началото на месец юли и началото на октомври, изгоряха десетки хектари мъртва и жива дървесна маса, тревни площи и торф в резервата „Бистришко бранище“ и местността „Меча поляна“ . Нищо ненормално на пръв поглед. Засиления публичен интерес е свързан с някои предходни събития, свързани със спорния и наречен „лобистки“ закон за горите и протестите срещу неговото приемане. За радост, тези протести постигнаха своите цели и законът бе променен. Основните застъпници за закона в първоначалния му вариант – Цеко Минев и Емил Димитров, приеха спокойно новия текст и сякаш всичко се успокои . Поне докато не се разгоряха пожарите... Много хора видяха връзка между случайните пожари и корпоративните интереси, но така или иначе нищо не се доказа, а и се съмнявам че ще бъде доказано. Нормално е да очакваме развитие в разследването, но информация за това липсва. Всъщност липсва каквато и да е информация за горските пожари на Витоша. Според интернет страниците на ПП „Витоша“, Изпълнителна Агенция по Горите,  Министерсво на Земеделието и Храните, Министрество на Околната среда и Водите, Министерството на държавната политика при бедствия и аварии, Държавно горско стопанство София, РИОСВ – София, Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението"  тези пожари или са били минимални или просто не са се случили. Информация за точните размери, унищожените дървесни видове, причини за възникване, мерки за предотвратяване, екологични и материални щети и т.н. липсва.  Затвърждава се тендецията за манипулиране и укриване на информацията, като по този начин управляващите сами предизвикват съмнение у гражданите и дори действително да става въпрос за естествено възникнал пожар, не се посочват факти в подкрепа или опровержение на подобно твърдение. Естествено възниква въпросът, защо липсва информация и в чия полза е това. Със сигурност полза за обществото няма. Може би проблемът е свързан и с факта, че изгорелите масиви са под управлението на Природен Парк „Витоша“, но отношение имат много други държавни структури, като например ДГС-София, ИАГ, РИОСВ-София и др. Всички тези държавни организации просто абдикираха при отчитането на дейността си по гасене на пожарите, както и за цялостното информиране на обществеността. Положение, напомнящо на поговорката – много баби, хилаво дете. Това са фактите, но въпросите остават – къде е информацията, свидетели сме на непрофесионално отношение или отново обслужване на интереси, защото сега без да се нарушава закона за горите „частни инвеститори“ спокойно могат да оперират с апетитни „горски“ площи.



Гласувай:
0




1. samaranda - Друга гледна точка
23.11.2012 11:48
И докаго се разрастваха споровете около пожарите бях почти убедена, че са нещо естествено. Тази година лятото беше ужасяващо - капка дъжд не падна седмици, дори месеци наред в определени райони. Напълно естествено е да има и пожари, там където има суха трева. Другото, което обаче трябва да се каже е, че пожарите могат да са умишлени и то умишлени от страна на "еколозите". Визирам Тома Белев, бившия директор на парка. Този човек има да плаща много за Витоша, защото под негово ръководство короядът изяде стотици дървета, въпреки че истински еколози призоваваха за санитарна сеч. Именно там, където възникна пожара бяха много от обезлесените територии. Та мисълта ми е дали това не е опит за прикриване на безхаберието и нехайството. Не знам дали е така, не знам дали е безхаберие на няколко случайни туристи, които са палили огън и не са го загасили. Но не бива да се пропуска и другата гледна точка. Не казвам, че всички еколози са като Тома Белев. Дори напротив. Той е пишман еколог, но това е друг въпрос. Просто някой трябва да се замисли и над този вариант. Може би това е истината.
цитирай
2. lutz - "Именно там, където възникна пожара бяха много от обезлесените територии"
23.11.2012 15:51
Къде, рожбо? При Лалето дето е само торф и треви или в Бранището където имаше нови фиданки между гниещата дървесина?
И всеки знае, че Белев го уволниха защото запази парка от застрояване.
"...под негово ръководство короядът изяде стотици дървета - ахаа, той ги ръководил и те изяли дърветата... Виж ти, виж ти... Абе има един друг корояд, ама тая година неговите багерите не влязоха в парка. И ако продължава да пали му е мноого крива сметката.
Що се отнася до това дали в резерват трябва или не да се развиват естествените процеси - много интересно как в Чехия и Германия оставят гората да преболедува на хиляди декари без никой да подлага на съмнение експертната оценка на лесовъдите, защото е ясно че поникналите след това дървета ще са по-жизнеспособни от заболелите: http://www.wwf.bg/what_we_do/protected_areas/vitosha/ "За да разберем, че гората не е умряла, е достатъчно да отидем през лятото. Когато няма сняг, се вижда, че под сухите дървета е пълно с млади фиданки на смърч, поникнали сами или засадени от стотици доброволци от София. След 30 години тези фиданки вече ще бъдат прекрасна зелена гора... Именно около писта „Лале” се вижда втората зона. Гората в резервата до пистата се подмладява сама, без намесата на човека. В този район преди две години беше открито гнездо на черен кълвач. Много редки и застрашени видове в горите са такива заради системното почистване на мъртва дървесина. Затова съвременните тенденции в горското стопанство задължават стопаните да оставят определено количество мъртва дървесина. А редките кълвачи зависят изцяло от стоящи сухи дървета. Те от своя страна правят хралупи за десетки други видове птици и бозайници. На останалите места се извършват залесявания по начин, който да намали опасността след години, когато от тези фиданки стане истинска стара гора."
цитирай
3. lutz - нещо от последния час:
23.11.2012 16:14
или ах колко е лош този Тома Белев:
ЗаВитоша http://bg-bg.facebook.com/zavitosha :
"Благодарение на Тома Белев, Neli Dontcheva, Dobromira Dimova, Salza Todorova (и донякъде на мсо*) в резултат на тригодишен проект Природен парк Витоша освен защитена територия по смисъла на Закона за защитените територии и защитена зона „Витоша” като елемент на европейската екологична мрежа НАТУРА 2000, вече е периурбан парк – защитен природен парк (парк с висока степен на б
иологично разнообразие, намиращ се в периферията на урбанизирана територия). Периурбан териториите са територии, които „представляват интерес по отношение на екосистеми, ландшафт и култура, които се намират в покрайнините на или в непосредствена близост до населените места, но по своята същност се преплитат с градската среда, където функциите свързани с опазване на околната среда, рекреация, култура, образование, икономика и развитие могат да съществуват заедно, с подкрепата на обществените политики, планове и действия и с пълното участие на гражданите”. Това е важна стъпка напред по отношение на регионалните закони, която дава възможност за по-стабилни политики за опазването и развитието на териториите в близост до урбанизирани центрове."
цитирай
4. dani08 - нещо от предпоследния час
30.11.2012 14:43
Да! Благодарение на Тома Белев още земи влязоха в Натура 2000, но знаете ли, че държавата дава пари за Натура 2000 и тези пари отново отиват при ТОМА БЕЛЕВ! Само и единствено в България държавните пари, парите от данъци, които са предвидени за Натура 2000 отиват в частните и по-скоро мръсните ръце на един псевдоеколог! Така че, да този лош, лош, лош Това Белев е ау... престъпник. Факт, който уви той умело прикрива зад лицемерното си лице.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: casper78
Категория: Новини
Прочетен: 8638
Постинги: 1
Коментари: 4
Гласове: 0
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930