Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.02.2013 22:02 - Протести в сладко-кисел сос
Автор: mglishev Категория: Политика   
Прочетен: 1318 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 20.02.2013 11:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
В седем и половина тази вечер бях на Орлов мост. Доста хора идваха откъм Народното събрание, по Цариградско имаше разположени поне четири коли Iveco на жандармерията (не знам дали това са бронетранспортьори) и може би седем-осем микробуса на полицията. На самия Орлов мост движението беше прекъснато и остана така поне четиридесет и пет минути (колкото бях там). Полицаите и жандармеристите бяха много, по едно време (към осем без десет) се наредиха в пет колони на Царя с лице към Орлов мост. Едната им колона почти веднага заряза всичко и тръгна към Магарешкия рай - не знам дали към Попа или да заобиколи градинката и да излезе в гръб на протестиращите откъм стадиона. 

Общо взето, протестиращите трябва да са били към хиляда души в този момент. Полицаите и жандармеристите - кой знае, може би към сто и петдесет. Протестиращите бяха шарена тълпа - както винаги, имаше интеригентни физиономии, жени, дори деца и семейства, дошли с все кучето. Хора с велосипеди, възрастни хора. Всякакви. Имаше отделни групи съвсем нормални хора, които от време на време иронично ръкопляскаха на полицаите и им подвикваха безобидни закачки. Самите полицаи се правеха, че нищо не чуват и се гледаха, общо взето, главно един друг. Много се зарадвах като чух, че събрали се хора се смееха и ругаеха комунистите. Това беше добре. 

За съжаление ги имаше и сякаш неизбежните лумпени. Футболни фенове или обикновени простаци. Такива хора опорочават всичко, това е повече от ясно. Трябва нормалните протестиращи да странят от тях. Лумпените поне два пъти изстреляха сигнални ракети. Видях поне едно момче с маска на лицето. Друг носеше бутилка концентрат. Полицията веднъж настъпи срещу тях, когато те бяха започнали да притискат жандармерията към колите й (слава Богу, не стана салхана) и лумпените се разбягаха към входа на метрото откъм моста. Трябва да е било към осем без двайсет. Добре че нямаше бутнати на земята и стъпкани. 

Имаше пукнати глави - полицията и жандармерията явно бяха поударили неколцина от простаците. Този път обаче (за разлика от друг път) не видях задържани, проснати на земята или пък тормозени момичета. Лумпените, честно казано, сами си го просеха. Надявам се да не бъркам - мисля, че в случая не пострада никой, който да не си беше виновен сам. А е било и другояче, както добре знаем. 

Ченгетата явно нямаха заповеди да са груби. Някои говореха с протестиращите. Държаха се много по-нормално от друг път (например от лятото на 2012, а да не говоря за 2007 или 1997). Този път може би не е имало уговорка между полиция и футболни агитки. Или на полицията й беше все тая. Обратно, лумпените бяха много агресивни към полицията. И същевременно - много страхливи, някак стадни. 

Това не е лицето на протестите. Повтарям: повечето хора бяха съвсем нормални, просто дошли от работа или от лекции, със семейства, гаджета, приятели и дори деца. 

Имаше ги, разбира се, вече класическите гледки - момиче се опитва да даде цвете на полицай, той се прави на строг. Почти идилия, ако не броим по-агресивните идиоти. Все пак, не се доверявам на такава идилия - нещата винаги опират до едната заповед. Да се надяваме, че дори на полицейските шефове им е писнало от Цецо. 

Общо взето, горчиво-сладък протест. Нямаше речи, нямаше песни, нямаше я ведрата атмосфера от друг път - може би защото беше влажна февруарска вечер с противен снежец. 

Дори когато простаците вдигаха най-много шум, псуваха полицията, натискаха вкупом покрай колите, стреляха със сигнални ракети и после се юрнаха да бягат при тръгването на жандармеристите - та, казвам, дори тогава само сто метра встрани вече не си опасен нарушител, а нормален минувач. Човек можеше да стои съвсем близо до полицията без притеснения (повтарям, не беше така през лятото), можеше да слезе през перона на метростанцията и да наблюдава нещата от която страна си поиска, можеше да пресече Царя покрай самите коли на жандармеристите (е, не го препоръчвам, защото наистина никога не се знае).

Най-сетне към осем и четвърт слязох обратно в подлеза при Университета. Книжарницата долу още работеше, уличен музикант свиреше на китара, хората пазаруваха в Била или се качваха на метрото, имаше и продавач на цветя. Почти Париж. Или Анкх-Морпорк: отиваш на бунт, а си купуваш баничка. Не мога да кажа дали това е добре или зле, всеки сам да си преценява. Но се радвам, че полицията се държеше нормално. 

И, да, за стотен път - нормалните протестиращи при всички случаи трябва да избягват лумпенчетата-провокатори. 

Смятам утре и до края на седмицата да продължавам да минавам оттам след работа. Орлов мост се оказа далеч по-интересен от кръчмите. Надявам се - и по-важен. Протестът в неделя се очертава бая голям.

Елате всички. Всички нормални хора имам предвид. Не си стойте по къщите. 




---------

Все пак,

от Off News научих, че към 20:30, точно след като съм се изнесъл, е имало и по-позорни сцени. Имало е пострадали жени и невинни протестиращи, а не само лумпени. Жалко! Надявам се, че все пак това е по-скоро грешка, а не опит за поредно сплашване. Прекалено дълго полицията е ползвана по мръсен начин за мръсни цели и затова не е на почит. Бездруго и главният виновник се уплаши и тази сутрин си подаде оставката. В крайна сметка полицията и нормалните протестиращи са все едни и същи данъкоплатци. Бойковщината и хулиганщината би трябвало да са ни еднакво противни. Накратко - спрете да ни пердашите, всички сме в кюпа!



Гласувай:
4



1. mglishev - Все пак,
20.02.2013 11:41
от Off News научих, че към 20:30, точно след като съм се изнесъл, е имало и по-позорни сцени. Имало е пострадали жени и невинни протестиращи, а не само лумпени. Жалко! Надявам се, че все пак това е по-скоро грешка, а не опит за поредно сплашване. Прекалено дълго полицията е ползвана по мръсен начин за мръсни цели и затова не е на почит. Бездруго и главният виновник се уплаши и тази сутрин си подаде оставката. В крайна сметка полицията и нормалните протестиращи са все едни и същи данъкоплатци. Бойковщината и хулиганщината би трябвало да са ни еднакво противни. Накратко - спрете да ни пердашите, всички сме в кюпа!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mglishev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 8643028
Постинги: 1097
Коментари: 8098
Гласове: 5672
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Всичко, което може да се намери на български за Толкин
2. Който не чете на руски, губи много. Недолюбвам Русията, но обичам безплатните им онлайн библиотеки.
3. За англите и саксите. На английски
4. Най-забавният начин да се учи староанглийски
5. Азам Али - любимата ми певица.
6. Тук може да се играе викингски шах онлайн :)
7. Форумът на списание Бг-наука - много весело място, пълно е с непризнати гении :)
8. Блогът на Венцислав Каравълчев - прекрасни текстове по църковна история
9. Блогът на Владислав Иванов - средновековна балканска (и не само) история
10. Venetian Red - блог за изкуство. Най-вече история на изкуството и впечатления от изложби
11. "Виртуални строфи" - стихотворения от блогъри
12. На Понтис/Стефан блогчето. Има приятни неща.
13. Страхотен блог на нормален човек с умерено елитарно мислене.
14. Зло куче: мисли, ръмжи, хапе.
15. Още един блог на нормално мислещ, интелигентен човек.
16. "Ъплоуднати постинги за делитване" - най-добре осмяната булгарелска простотия
17. Милен Русков, единственият жив български писател
18. "Целият изгубен свят": блог на chris. Отлични стихотворения. Ей, не е мъртъв българският език!
19. Трънки и блогинки
20. В крак с времето!
21. Средновековна и ренесансова музика онлайн!
22. Блогът на Димитър Атанасов - текстове без фризура
23. Една чудесна приятелка пише там и ми се ще да ми е в блогрола :)
24. Кака Сийка - умен тип, бяга от клишетата