Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.02.2013 15:38 - "Хората"...
Автор: mglishev Категория: Политика   
Прочетен: 4281 Коментари: 13 Гласове:
10

Последна промяна: 20.02.2013 15:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
"Хората протестират не заради ток и вода, а срещу всички, които ги грабиха 23 години..."

"Хората не могат да разберат всички тези сложни проблеми... трябва да им се обяснява..."



Момент, момент. "Хората" протестирали срещу всички тези, които ги грабели 23 години. А защо само 23? Нас ни грабят поне от 1944 г. насам. Това са 68 години.

"Хората" не били можели да разберат цялата сложност на положението. Какво е ЕРП, какво е монопол, какво е конкуренция, какво е сметка... ами да могат! Да не гласуват като не могат!

"Хората" първо не са смеели дума да кажат на комунистите и са ги търпяли, докато от 1944 насам сума ти "хора" са изчезнали (да не говорим, че същите "хора" са викали "ура" за нацистите в 1941 г. и са плакали за цар Борис в 1943... ветропоказатели). Докато поне от 1979 г. насам на по-просветените им е било ясно, че икономиката отива към провал - заради бездарно планиране и жестоко ограбване. Към 1985 г. България вече е фалирала.

"Хората" са се примирили с глупостите на Жельо и Блага Димитрова - и са оставили комунистите на власт в 1990 г.

Същите "хора" наивно допуснаха БСП на власт в 1995, та после като опря ножът до кокала, най-сетне решиха да разкарат идиота Виденов и шайката крадци около него. Най-сетне, за Бога, най-сетне нещо наистина достойно за истински хора!

Но същите "хора" първо се влюбиха в Костов и царя, а сетне ги разлюбиха. Така не се разбра нито защо искат тези двамата, нито защо не ги искат. Капризни "хора".

Същите тези "хора" си създадоха Станишев, после си създадоха и Бойко - двете огромни недоразумения на последното десетилетие. Защото Виденов поне беше идиот, докато тези двамата са мрачни чудовища, изпълзели от подсъзнанията на "хората".

И сега същите "хора", които май най-сетне се усетиха, че Бойко е изрод, ще върнат другия изрод на власт.

"Хората"! Хорица... Наивни и късопаметни. Шизофренично гласуващи за месии, а после неспособни и на капка лоялност към собствените си вчерашни идеи. Както казах, ветропоказатели.

"Тъпчи го със крака,
впрегни го във хомот,
муши го с острия остен
- народа тъп -
защото никой като него
на таз земя
не иска робството тъй много."



Гласувай:
10



1. tit - Добре, ама наистина -
20.02.2013 15:49
имаме много малко време...
Вместо да се огледаме, помислим, разговорим и разберем, та да се оформи ново ядро в противовес на партокрацията - по форумите се разправяме кой, какво и защо така стана...
Времето тече особено бързо тия дни!
Няма време - само месеци ни делят от поредната хватка на "прехода"!
цитирай
2. mglishev - Даже не са и месеци,
20.02.2013 15:57
надявам се да е по-бързо. А човек просто е длъжен да мисли бързо. Човек трябва да решава по разум и съвест. Отива или не отива на протести; ако иде - с лумпените или против тях; ако е на избори - за или против кой да е от двамата основни престъпници... или пък намира трета възможност. И всеки път, когато се чуе за промяна на това и това плащане, на този и този закон - пак да мисли по разум и съвест. За "хората" все не стига времето.

те са против ЕРП-тата, ама чак сега, а тях си ги има от девет години. Против са, но не мислят за неустойките. Ама пък ако си "за" ЕРП-тата, "хората" решават, че си "за" Бойко. Свещена простота. Чернобяло възприемане на реалността. Скука и тъпота. За "хората" времето да помислят все не е достатъчно. Нямат граждански инстинкти. Нямат способност за елементарна сметка. Ами - да имат!
цитирай
3. minevv - уви
20.02.2013 16:00
.....
цитирай
4. ramone - ...
20.02.2013 16:22
хората са ясни.
Аз обаче не спирам да не получавам отговор на въпросите - срещу какво са протестите и за какво е целата гюрунтия. В смисъл, какво от тук натам?
цитирай
5. tikoev - Така си е. . . но последните 23 години ...
20.02.2013 16:23
Така си е...но последните 23 години бяха адско цинично наречени "преход". А то си е грабеж и геноцид...във всички цветове на дъгата....
цитирай
6. tit - :)
20.02.2013 16:27
В това така богато на предателства време,
не ти остава нищо друго, освен
да бъдеш философ!;)
По съвест...
цитирай
7. mglishev - По моему е ясно
20.02.2013 16:42
срещу какво са протестите и не трябва изобщо да се налагат обяснения. Но хайде, от скука: срещу безотговорността на управление, което почти се изравни с Виденовото, а успя да надмине дори Станишевото.

Е, чак геноцид. Просто кражби на едро.

Хич не е време за философстване сега.

цитирай
8. ramone - ...
20.02.2013 17:23
mglishev написа:
срещу какво са протестите и не трябва изобщо да се налагат обяснения. Но хайде, от скука: срещу безотговорността на управление, което почти се изравни с Виденовото, а успя да надмине дори Станишевото.



От висотата на съвременник на целия т.нар. преход ще отбележа, че най-безотговорното управление беше министърпредседателстването на Любен Беров. Толкова весел беше животът тогава, че на никой и през ум не му минаваше да излезе и да протестира.
Беровото правителство беше съставено с мандата на ДПС, негласната подкрепа на Желю и парламентарната такава на БСП. Нещо подобно се задава и сега. Тези, на които викате сега олигарси се появиха именно тогава - всички до един. Тогава се появиха и "групировките". Големия грабеж на държавата стана именно тогава, а не по времето на Иван Костов, както ви излъгаха по-късно.
Вариантите за грабене бяха най-разнообразни и почти всички - напълно законни.
Като почнеш от изнасянето на оръжие и бензин за войната в Югославия, за което се стреляха по улиците, та стигнеш до студентските кооперации на които беше разрешен безмитен внос на цигари и алкохол, които можеше да регистрира буквално всеки.
По това време започна и източването на банките. Заклевам се, виждал съм с очите си чашата от която Наполеон е пил при Ватерло, дадена като обезпечение на заем, чийто размер беше шестцифрена сума. И още доста работи съм виждал.
Виденовото управление се мъчеше да бъде отговорно и морално (самият Виденов, всъщност беше честен човек), но това правителство освен, че наследи целия този описан по-горе бардак, а и освен това нямаше подкрепа, дори в собствената си партия (кланът на Луканов сериозно клатеше лодката).
Външна подкрепа това правителство също не получи и съвсем логично, накрая падна след едномесечни улични протести и щурм на Народното събрание.
В щурма участваха недоволни граждани, вещо направлявани от професионалните погромаджии от агитката на Левски, с които се познавам още от началото на 80-те години.
цитирай
9. mglishev - Прекрасно,
20.02.2013 17:47
тези неща трябва да влизат направо в книги, а не само да се споделят във форуми и блогове. Няма защо да се съмнявам в казаното, просто си повтарям моето едно наум за "хората".
цитирай
10. syrmaepon - Хората са такива каквито са и то н...
21.02.2013 08:11
Хората са такива каквито са и то навсякъде - разбиращи дотолкова да търсят справедливост.Въпросът е че трябва да се почисти,а след това да се построи нещо ново,а за това е нужно желанието на можещите и себеотрицание и морал някакъв разбира се.Така,че пак се търсят можещи с морал
цитирай
11. mglishev - "Търсят се..."
21.02.2013 10:58
Такава една безлична конструкция. Гледай ти. А не "се" ли търсят най-сетне нормални граждани, които да знаят какво искат?

Ами това е то, отговорност и култура. Всеки да си знае интереса и сметката, съответно да си търси правата и да си спазва задълженията. Ни повече, ни по-малко. Човек трябва да знае защо протестира или не, да знае защо гласува или не, да знае защо емигрира или остава. Повече реализъм, по-малко чувства. Това е елементарно гражданско право и задължение: да бъдеш поне малко от малко съобразителен, да бъдеш информиран, да бъдеш критичен и да проверяваш, каквото чуваш. То е същото като да си търсиш работа. Инак не си гражданин, а обикновена дойна крава. Човек трябва да има не само рефлекси, а и малко перспектива, някакви що-годе последователни убеждения.

Аууу, ама това е елитарно, ама не милея за "хората", ама не може така. Може, може. Безплатните обеди са свършили още към 1985 - и сега си ги плащаме и ние, дето не сме ги поръчвали и не сме ги яли. Няма кой да дундурка гражданите, всеки сам и всички заедно трябва да се напрягаме, за да се вадим от блатото. Няма някой "да оправи" страната - всички ние имаме дълг пред самите себе си. Няма спасители. Спасяването на давещите се е отговорност на самите давещи се. Това е суровата реалност и тя дори не е лоша. Така е честно. Това е Дарвин в действие. Може да не е много добро, но е най-доброто, измислено досега. Нарича се "демокрация" и "свободна инициатива". За да ги има, се налага повечето хора ясно да осъзнават собствените си интереси и собствената си отговорност. И по-малко да се вълнуват, а повече да мислят, да помнят и да действат. Както в алъш-вериша, така и в обществените работи.

А докато "се търсят", ще се намират все кандидат-месии, тоест крадци.

В този гьол с шарани накрая даже и аз ще взема да го ударя на политическа кариера. Ами че то е грехота да не ограбиш глупака, който сам ти протяга портфейла си, а после се гневи на всичко и всекиго някак безадресно. Направо да не повярва човек, че това са днешните потомци на Малинов и Ляпчев.

Готованско е да чакаш някой да "оправи" страната. Безотговорно е да "се търси" някой хем знаещ, хем можещ, хем много морален (бездруго принцове на бял кон има само в приказките).
Всъщност гражданинът не трябва да търси покой. Покоят води към застой, той е негражданско състояние, поданическо състояние. Гражданинът би трябвало да е същество, което сън пне го хваща от пропуснати възможности. Недоволно същество. Протестантска етика до дупка, това ни трябва. Трябва да бъдем гладни и жадни постоянно. Да искаме.

Непрекъснато трябва да изискваме и да сме готови да сменяме и да хулим висшите чиновници, които избираме. И трябва много да бачкаме, включително и на черно. И да сме крайно несклонни да се разделяме с парите си. И на нищо да не вярваме.

Всичко друго е бошлаф. Мътна вода, пълна с шаранчета. И ако това се проточи, кълна се в Бога, всички като мен или ще станат политици, за да крадат, или ще емигрират към малко по-нормални места, за да останат тук надяващите се на някой цар Ивайло.

Това е. Няма шест-пет. Другото са лъжи на такива, които вече са осъзнали, че няма какво да си губят времето с обяснения и са се захванали да крадат. Вика му се популизъм. Ботев го е усетил: "Кой те в таз робска люлка люлее".
цитирай
12. syrmaepon - Донякъде си прав, но аз имах предвид ...
21.02.2013 16:46
Донякъде си прав,но аз имах предвид друго.Морал е необходим дори и да бъдеш обикновен гражданин,само с единия личен интерес не става.Иначе и прасето и магарето имат някакъв интерес.А себеотрицание съще е нужно,защото ние демокрацията я почваме от нулата,не може да се сравняваме с Англия и Франция.
цитирай
13. mglishev - Е, това се подразбира,
21.02.2013 17:15
много ясно. А това с нулата не би трябвало да е така, щото точно Ляпчев и Малинов са парламентаристи, та дрънкат. То стига човек да отвори стари екземпляри на "Държавен вестник" или да си спомни една-две речи на Дертлиев, за да схване, че всъщност демокрацията у нас не почва от нулата... както БСП и ГЕРБ искат да си мислим.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mglishev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 8649962
Постинги: 1097
Коментари: 8098
Гласове: 5672
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Всичко, което може да се намери на български за Толкин
2. Който не чете на руски, губи много. Недолюбвам Русията, но обичам безплатните им онлайн библиотеки.
3. За англите и саксите. На английски
4. Най-забавният начин да се учи староанглийски
5. Азам Али - любимата ми певица.
6. Тук може да се играе викингски шах онлайн :)
7. Форумът на списание Бг-наука - много весело място, пълно е с непризнати гении :)
8. Блогът на Венцислав Каравълчев - прекрасни текстове по църковна история
9. Блогът на Владислав Иванов - средновековна балканска (и не само) история
10. Venetian Red - блог за изкуство. Най-вече история на изкуството и впечатления от изложби
11. "Виртуални строфи" - стихотворения от блогъри
12. На Понтис/Стефан блогчето. Има приятни неща.
13. Страхотен блог на нормален човек с умерено елитарно мислене.
14. Зло куче: мисли, ръмжи, хапе.
15. Още един блог на нормално мислещ, интелигентен човек.
16. "Ъплоуднати постинги за делитване" - най-добре осмяната булгарелска простотия
17. Милен Русков, единственият жив български писател
18. "Целият изгубен свят": блог на chris. Отлични стихотворения. Ей, не е мъртъв българският език!
19. Трънки и блогинки
20. В крак с времето!
21. Средновековна и ренесансова музика онлайн!
22. Блогът на Димитър Атанасов - текстове без фризура
23. Една чудесна приятелка пише там и ми се ще да ми е в блогрола :)
24. Кака Сийка - умен тип, бяга от клишетата