Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.02.2013 23:48 - Тур за овации
Автор: mglishev Категория: Политика   
Прочетен: 2318 Коментари: 6 Гласове:
3

Последна промяна: 21.02.2013 00:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Ура, браво, долу, да живей, алилуя и тъй нататък. Падна тиранът (дано да си остане паднал, че да не съм се радвал напразно). 

Тутакси по икиндия, в работно време, чиновниците от по-централните министерства се озовават извадени от заслужените си обедни почивки, призовани с SMS-и и пратени спешно да вият тъжни оплаквания пред Народното събрание. Че да се види как гражданството обича вожда. Стотина - сто и двайсет неубедени чичовци и лели, своевременно защитени от две коли униформени и подкрепени от петдесетина чорбаро-уефффкарски хулигана опяват началото на края на проклетото и триклето правителство. И най-вече на Спасителя, Водача, Лидера, Повелителя наш, Защитника на Отечеството, Победителя на комунистите, Поразителя на престъпниците, Удължителя на пътищата, лиро-епическия херой, краля на цяла Банкя, бистришкия Тигър. 
Апропо, чорбаро-говедоидите са същите, които вчера се правеха на протестиращи, а днес - на контрапротестиращи. Метачи на шишета и пиратки. Шайка идиоти. Същите, които в 2009 опорочиха протестите. Клиенти на Цецо. 

Добре... дотук нищо ново. Но към пет-шест на чиновниците им изтича работното време, тоест вече не им се плаща да са контрапротестиращи лоялисти и те като истински професионални кондотиери се прибират при семействата си. Прав им път и сладка вечеря пред телевизорите. 

Остава лумпен-пролетариатът, който скучае и за разнообразие се упътва да мята двулитрови шишета по тъкмо започващия да се събира реален протест на Орлов мост. Да, разбира се, шосето е запушено, както си му е вече обичаят. Полицията е по-малобройна от вчера (браво за решението на полицейските шефове, бас държа, че това на цецоида не може да му хрумне), но протестиращите просто игнорират глупостите на провокаторчетата и днес събитията не бяха опорочени. Жалко за гамените, жалко за Тиквата и любимия му цецозавър. И браво на гражданите. 

Дотук също всичко е наред. 

Пристига и вашият непокорен слуга на протест към седем и половина. Така де, малко забавление след мъчния работен ден пред монитора и новините. Пред Народното събрание има унила тълпица от трийсетина недоразотишли се души, които не знаят какво да правят, но не им се прибира. Охраняват ги сума ти полицаи. Жандармерия май не се вижда (пак браво). 

На Орлов мост едно хиляда-хиляда и петстотин души са се събрали със знамената, с гаджетата и кучетата, полиция почти няма. Почти нищо не се скандира, освен от време на време по едно задължително: "Бойко Борисов - педераст, педераст". Тоест всичко е в рамките на добрия тон. Е, тук-там има по някой глупак с бира или с гугла на лицето, но са единици и са пикльовци на по седемнайсет. Много по-добре от вчера. 

Към осем на протестиращите им писва да държат Орлов мост и отиват до Народното събрание. Там повикаха малко, попсуваха, изтърсиха няколко солени любезности за целокупния състав на Народното събрание и с дива радост освиркаха камерата на bTV. Похвално. Още по-похвално е, че от време на време псуваха и БСП, и Доган. Отнякъде тръгна слух, че Волен Сидеров бил дошъл да го интервюира bTV, та хората изригнаха в прелестни попръжни и срещу глупендер-фюрера. С една дума - бляскав политически дискурс. Възхитен съм. Дори без ирония. Здраво беше. 

Към осем и малко на хората им писна и пред Народното събрание. Тръгнаха по Царя и Раковски към ЧЕЗ. По пътя песни, танци, викове, веселие. Полиция почти няма. Вандализми няма. Лумпени почти няма. Няма коли и тролеи, сигурно трябва едва ли не да благодарим на общината. Има много и напоително псуване по правителството, парламента и съда. Хората си говорят, смеят се, наоколо магазините си работят, има две-три камери на телевизии - TV7, за съжаление, но и K3, което пък е добре. И Nova, няма как. Минувачите по Раковски от време на време спират, ръкопляскат, някои май се и присъединиха. Абе - идилия. 

Като подминахме сградата на СДС и наближихме СиБанк, работата временно се позакучи, но без излишни страсти. Имаше една кола на жандармерията на Раковски и жандармеристи от двете страни на уличката Хан Аспарух. Хората се спряха, напред излязоха по-гласовити и бойно настроени момчета, имаше доста крясъци. От време на време жандармерията с един мегафон се опитваше да ни убеди да си ходим, но това не стана. Така и не потрошихме нищо - нито СиБанк, нито ЧЕЗ. И с жандармеристите нямаше караници. За едно съжалявам - прекалено често се викаха гадости за Ушев, а не далеч по-смисленото "Полицията е с нас". Но нищо, все пак работата на полицията е като на политиците - да отнася псувните. Разбира се, жалко, че я няма тая атмосфера на коледно примирие от по-първите дни. Но вчера простаците наистина се постараха да вкиснат ченгетата. За щастие, само с това си останаха. 

Раковски всъщност не беше запушен и при пълна липса на движение целият народ продължи към Патриарха. Вдясно покрай Френската гимназия и Първа градска - и към Витошка. Трябва да е било девет, девет и малко. После по Витошка, все така с много шум и вече при пълно отсъствие и на полиция, и на камери хората си продължиха спокойно към Съдебната палата и "Света Неделя". Тур за овации, протестен туризъм, вечерна разходка по гюзмето. И през цялото време хората си се движеха заедно, бяха все пак сериозен брой, без кой знае каква агресия. 

В един момент си пролича, че пак са се примъкнали хулиганчета, но вече не като вчера - без провокации (то нямаше и кого да провокират). Чуха се типични агиткаджийски песни, много викане на "Българи-юнаци" и такива ми ти работи. Но - едва ли не културно. И много призиви: "Елате със нас, протестът е за вас" към доволно спящите буржуи от Витошка (да, знам, че официално е "булевард Витоша", но никой нормален човек не говори по този начин. Впрочем, Раковски и Бенковски също са си Раковска и Бенковска, я стига глупости). 

При Съдебната палата (към девет и двайсет) за момент си помислих, че ей сега по-простите ще тръгнат към джамията, но нямаше такова нещо. Значи - и най-простият си е малко умен. При Булбанк и Шератон народът сви вдясно (регулировчиците пропуснаха две-три ругатни край ушите си и услужливо спряха трамвая заради нас). Покрай Министерския съвет, Партийния дом и Президентството имаше пак доста лозунги и викане, та попрегракнахме. Там пак имаше доста полиция (може би същата от Народното събрание) и не можехме да продължим по Батенберг, така че всички свихме по Дондуков. По целия път - в добро настроение, без глупости. 

При Операта на Дондуков и Раковски хората продължиха нагоре по хълма, вероятно пак към Народното събрание. Аз обаче свих надолу из тъмните улички, към любимата квартална кръчма и после - към дома. 

Това днес беше един забележително мирен, шумен, прилично посетен и весел протест. Отпразнувахме си първия ден от оставката на Тиквата. 

Протестите трябва да продължават. Първо, за да не се върне Бойко. Второ, за да не дойдат комунистите. Това са достатъчни причини. А Картаген, знаем, трябва да се разруши и преоре със сол. Днес беше много хубаво, че хората викаха за съд срещу овластените мутри. При това не само от полупадналото сегашно правителство. Най-сетне, смея да се надявам, малко здрав разум. И си викаха ей така, нямаше речи и запевачи. Просто неочаквано добро. Дай Боже все така да е и протестите, както казах, да не спрат. В неделя се очертава голям ден. Но и утре също ще има. 



Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. osi4kata - Поздравления.
21.02.2013 03:02
.
цитирай
2. mglishev - "Мнозина пращат възхвали,
21.02.2013 03:07
но малцина - помощ" :)
цитирай
3. syrmaepon - Като сравнявам какво беше в Гърция и ...
21.02.2013 08:17
Като сравнявам какво беше в Гърция и Испания / разбира се от туй което видях по телевизора / за сетен път се уверих,че българинът е кротък човек,отговорен и не обича да чупи и масово да напада супермаркети,освен ,ако това не е някаква следваща фаза.Освен агитките ,от които ,най-много обичат да чупят като че ли феновете на Левски - защо така не ми е известно
цитирай
4. mglishev - Точно така си е,
21.02.2013 09:27
а Инджев тоя път е написал някаква глупост - как сме били трошали и не знам си какво.
цитирай
5. ramone - Почнах да ти пиша мнение по темата,
21.02.2013 13:30
ма то взе че излезе дълго и го пуснах като отделна тема.
Отразява събития, случили се преди двайсе и кусур години и са копие на това твое снощи.
Но аз вече писах някъде, че тия дни имам усещане за дежа вю.
цитирай
6. mglishev - Ще го погледна.
21.02.2013 17:09
Тъй де, човек трябва да знае какво е ставало по-рано.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mglishev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 8626134
Постинги: 1097
Коментари: 8098
Гласове: 5671
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Всичко, което може да се намери на български за Толкин
2. Който не чете на руски, губи много. Недолюбвам Русията, но обичам безплатните им онлайн библиотеки.
3. За англите и саксите. На английски
4. Най-забавният начин да се учи староанглийски
5. Азам Али - любимата ми певица.
6. Тук може да се играе викингски шах онлайн :)
7. Форумът на списание Бг-наука - много весело място, пълно е с непризнати гении :)
8. Блогът на Венцислав Каравълчев - прекрасни текстове по църковна история
9. Блогът на Владислав Иванов - средновековна балканска (и не само) история
10. Venetian Red - блог за изкуство. Най-вече история на изкуството и впечатления от изложби
11. "Виртуални строфи" - стихотворения от блогъри
12. На Понтис/Стефан блогчето. Има приятни неща.
13. Страхотен блог на нормален човек с умерено елитарно мислене.
14. Зло куче: мисли, ръмжи, хапе.
15. Още един блог на нормално мислещ, интелигентен човек.
16. "Ъплоуднати постинги за делитване" - най-добре осмяната булгарелска простотия
17. Милен Русков, единственият жив български писател
18. "Целият изгубен свят": блог на chris. Отлични стихотворения. Ей, не е мъртъв българският език!
19. Трънки и блогинки
20. В крак с времето!
21. Средновековна и ренесансова музика онлайн!
22. Блогът на Димитър Атанасов - текстове без фризура
23. Една чудесна приятелка пише там и ми се ще да ми е в блогрола :)
24. Кака Сийка - умен тип, бяга от клишетата