Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.02.2013 11:32 - "Хората..." II
Автор: mglishev Категория: Политика   
Прочетен: 2385 Коментари: 5 Гласове:
2

Последна промяна: 21.02.2013 12:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
"Търсят се такива, които да знаят, да могат и да са морални..."





"Търсят се..." Такава една безлична конструкция. Гледай ти. А не "се" ли търсят най-сетне нормални граждани, които да знаят какво искат?

Ами това е то, отговорност и култура. Всеки да си знае интереса и сметката, съответно да си търси правата и да си спазва задълженията. Ни повече, ни по-малко. Човек трябва да знае защо протестира или не, да знае защо гласува или не, да знае защо емигрира или остава. Повече реализъм, по-малко чувства. Това е елементарно гражданско право и задължение: да бъдеш поне малко от малко съобразителен, да бъдеш информиран, да бъдеш критичен и да проверяваш, каквото чуваш. То е същото като да си търсиш работа. Инак не си гражданин, а обикновена дойна крава. Човек трябва да има не само рефлекси, а и малко перспектива, някакви що-годе последователни убеждения.

Аууу, ама това е елитарно, ама не милея за "хората", ама не може така. Може, може. Безплатните обеди са свършили още към 1985 - и сега си ги плащаме и ние, дето не сме ги поръчвали и не сме ги яли. Няма кой да дундурка гражданите, всеки сам и всички заедно трябва да се напрягаме, за да се вадим от блатото. Няма някой "да оправи" страната - всички ние имаме дълг пред самите себе си. Няма спасители. Спасяването на давещите се е отговорност на самите давещи се. Това е суровата реалност и тя дори не е лоша. Така е честно. Това е Дарвин в действие. Може да не е много добро, но е най-доброто, измислено досега. Нарича се "демокрация" и "свободна инициатива". За да ги има, се налага повечето хора ясно да осъзнават собствените си интереси и собствената си отговорност. И по-малко да се вълнуват, а повече да мислят, да помнят и да действат. Както в алъш-вериша, така и в обществените работи.

А докато "се търсят", ще се намират все кандидат-месии, тоест крадци.

В този гьол с шарани накрая даже и аз ще взема да го ударя на политическа кариера. Ами че то е грехота да не ограбиш глупака, който сам ти протяга портфейла си, а после се гневи на всичко и всекиго някак безадресно. Направо да не повярва човек, че това са днешните потомци на Малинов и Ляпчев.

Готованско е да чакаш някой да "оправи" страната. Безотговорно е да "се търси" някой хем знаещ, хем можещ, хем много морален (бездруго принцове на бял кон има само в приказките).
Всъщност гражданинът не трябва да търси покой. Покоят води към застой, той е негражданско състояние, поданическо състояние. Гражданинът би трябвало да е същество, което сън пне го хваща от пропуснати възможности. Недоволно същество. Протестантска етика до дупка, това ни трябва. Трябва да бъдем гладни и жадни постоянно. Да искаме.

Непрекъснато трябва да изискваме и да сме готови да сменяме и да хулим висшите чиновници, които избираме. И трябва много да бачкаме, включително и на черно. И да сме крайно несклонни да се разделяме с парите си. И на нищо да не вярваме.

Всичко друго е бошлаф. Мътна вода, пълна с шаранчета. И ако това се проточи, кълна се в Бога, всички като мен или ще станат политици, за да крадат, или ще емигрират към малко по-нормални места, за да останат тук надяващите се на някой цар Ивайло.

Това е. Няма шест-пет. Другото са лъжи на такива, които вече са осъзнали, че няма какво да си губят времето с обяснения и са се захванали да крадат. Вика му се популизъм. Ботев го е усетил: "Кой те в таз робска люлка люлее".


---------



П. П.
Докато аз си обичам казаното от сър Франсис Ъркарт:

"We are not  social workers, or clients of social workers. We are a fierce, proud nation; and, God granting, a nation still to be reckoned with!"

Ето така трябва да мислим за себе си.




Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. tit - Ние сме нация в капан.
21.02.2013 13:53
И много ще ритаме, докато се измъкнем!:)
Освен това сме православни, Глишев...
На мен са ми много симпатични разсъжденията ти, но живея сред хора, които приемат за нормално определението "свиреп" единствено за вятъра, зимата...все неща, които идват и си отиват, Глишев!:)
А ние оставаме...
цитирай
2. mglishev - То е ясно,
21.02.2013 15:01
че тука с блогови манифести и общи приказки нищо не се случва, по-скоро на себе си ги обяснявам тия неща. Във всеки случай ме дразни това: "някой да оправи държавата...", "един да се намери свестен...", "кога ще се оправи тая държава"... това са глупави приказки.

Инак и аз съм си православен. Но все пак това не би трябвало да ни прави балъци.
цитирай
3. tarabata - Подпоручик Ч.
22.02.2013 00:02
Маноле, позамислих се тъкмо. Хубаво е да се протестира и след това да отпуснеш напрежението на бира. Въпросът обаче не е до отпускане на напрежението и лафене на бира. Иначе може да си дращим само пред компа. Като се замисля колко активни блогъри и философстващи по фейсбук има, ако и една трета идваха редовно на протеста, щеше да се получи наистина внушително множество. Българинът си обича обаче нишата (по-скоро ъгъла). Поради това и нищо не зависи от него.
цитирай
4. tarabata - Културата на участието, за която ...
22.02.2013 00:27
Културата на участието, за която толкова говорят, започва на площада, където, както сме чели, се е родила демокрацията. А културата на неучастието е робска или на отшелници. Общо взети тези последни два варианта е оставила системата на хората. Пусни си бюлетинката и си кротувай.
цитирай
5. mglishev - Хапсолюртно
22.02.2013 18:20
си прав, гусин подпоручик. То е ясно, ние затова и ходим по тия места, че инак ни е малко срам от самите себе си. Не ходим заради шоуто (или поне не само заради него). Иначе аз отпускането после много си го ценя. То е, така, творческа фаза. Първо викаш и се вълнуваш, после преживяш преживяното, накрая го изтропваш на хартия и си вече, а так, хем облекчен, хем творец, хем перчемът ти се ветрей хероически.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mglishev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 8624526
Постинги: 1097
Коментари: 8098
Гласове: 5671
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Всичко, което може да се намери на български за Толкин
2. Който не чете на руски, губи много. Недолюбвам Русията, но обичам безплатните им онлайн библиотеки.
3. За англите и саксите. На английски
4. Най-забавният начин да се учи староанглийски
5. Азам Али - любимата ми певица.
6. Тук може да се играе викингски шах онлайн :)
7. Форумът на списание Бг-наука - много весело място, пълно е с непризнати гении :)
8. Блогът на Венцислав Каравълчев - прекрасни текстове по църковна история
9. Блогът на Владислав Иванов - средновековна балканска (и не само) история
10. Venetian Red - блог за изкуство. Най-вече история на изкуството и впечатления от изложби
11. "Виртуални строфи" - стихотворения от блогъри
12. На Понтис/Стефан блогчето. Има приятни неща.
13. Страхотен блог на нормален човек с умерено елитарно мислене.
14. Зло куче: мисли, ръмжи, хапе.
15. Още един блог на нормално мислещ, интелигентен човек.
16. "Ъплоуднати постинги за делитване" - най-добре осмяната булгарелска простотия
17. Милен Русков, единственият жив български писател
18. "Целият изгубен свят": блог на chris. Отлични стихотворения. Ей, не е мъртъв българският език!
19. Трънки и блогинки
20. В крак с времето!
21. Средновековна и ренесансова музика онлайн!
22. Блогът на Димитър Атанасов - текстове без фризура
23. Една чудесна приятелка пише там и ми се ще да ми е в блогрола :)
24. Кака Сийка - умен тип, бяга от клишетата