Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.02.2013 02:40 - Краят на играта
Автор: mglishev Категория: Политика   
Прочетен: 24925 Коментари: 63 Гласове:
18

Последна промяна: 28.02.2013 09:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 27 февруари. 

 

                Имам две настроения към всякакви граждански вълнения у нас: радост и разочарование. Радостта е наивно чувство, запазено за моментите, когато хората са много, полудели и не им пука. Разочарованието пък не е от самите вълнения, а от тяхната слабост и недостатъчност. Изпитах го последния петък и тази вечер.

                Глупави софийски народе... ти никога няма да пораснеш. Никога няма да разбереш какво искаш и дали изобщо искаш нещо извън бозата, мачовете и сериалите. Търпял си соца половин век и си се превърнал в соц-бабичка. После си се повълнувал малко и все още от време на време се вълнуваш, но това са едни ялови кипежченца, а моите пристъпи на радост са си доказателство, че съм тъп.

                Вчера вечерта един пиян идиот си позволи да мине с кола през мирно и кротко протестиращите стотина граждани. Да – малко бяхме. Не е като да липсват несправедливости в ежедневието ни. Така че на всички непротестиращи мога да кажа, че са още по-глупави дори от мен. Ама някои били имали добри причини да не протестират – несъгласия, здрав разум и прочие. Разбирам това, дори донякъде го споделям... и все пак да не се протестира срещу огромния и миризлив куп привидности, в който живеем, е много тъжно. Ще си наложа автоцензура и няма да кажа всичко, което мисля за непротестиращите, защото много от тях са мои близки и приятели. Но ще продължа да си го мисля.

                Днес поради страх от грешка, поради страх от кръвнина и поради безсмислено послушание към полицията стотината събрали се на Орлов мост са се разотишли преди да дойда. Съжалявам, че свършвам работа късно и че държа на нея. Мои мили съграждани, мои любими съселяни, мои обичани братя в робството – вие сте полезни за всяка немита власт глупаци. Как е възможно един ден да викате, че „всеки ден ще е така до победата”, а на следващия мирно да си идете, защото чичко полицай ви е помолил да го направите? Та нали срещу полицейщината бяха протестите ви? Протестите ни? Срещу лъжата, измамата, корупцията, цинизма, Цецо, Тиквата, Станишев, Доган и прочие? Да не би с вашето мирно разотиване от Орлов мост да се решава нещо?

                Ама и с протести не се било решавало. А някой да ви е лъгал, че ще е лесно? Лесно е да си идете. Лесно е изобщо да не бяхте идвали на проклетия мост. Лесно е да си плащате несправелдливо високите сметки за ток, вода, парно отопление и каквото още се сетите. Лесно ви беше да гласувате първо за БСП в 2005 и после – за Тиквата в 2009. Лесно ви беше да пискате, че ви крадат... но да пискате тихичко, по кухните. И решихте, че с една-две разходки до моста вечер ще мине всичко. Нещастници.

                Трудно ви е било да останете тази вечер на моста. Трудно ви е било да преглътнете факта, че повечето граждани са безразлични. Трудно ви е било да се оставите, колкото сте били, да дадете справка с лични карти или да прекарате една вечер (цели стотина души!) в районното. Ето това е трудно. А това е, което е трябвало да напровите. Глупаци. Дойни крави на Бойко, Станишев и Доган. Дойни крави на Русия, Европа, Америка и Марс. Електорално-стригателно-доителни единици на всеки нов господар и месия. Смирени скотове. Можехте тази вечер да останете на моста, да си пеете песни за кураж и най-изискано да не обръщате внимание на полицията. Страхливци.

                Не ви бива да протестирате. Не ви бива нито да сте свирепи и решителни, нито да сте прибрани и цивилизовани. Не ви бива да знаете какво искате. Всъщност какво си въобразявахте? Че ще национализирате монополите? Че ще създадете идеална Конституция за идеална нация? Че ще премахнете партиите от Народното събрание? Това са наивни идеи, но поне са някакви идеи, за Бога! Но те искат лягане на асфалта, искат дупце. Дупцето, което вие, мои скъпи софийски полуинтелигенти, нямате. Няма кръв във вените ви. Вместо нея тече топла минерална вода с мирис на развалени яйца. Разотишли сте се, така че заварих всичко двама души на моста. Разотишли сте се, защото няколко групички полицаи са си позволили да ви кажат, че не можете да протестирате. Слава Богу, че не всички протести по света са като вашите, инак сигурно още щяхме да живеем върху плосък свят, на който не съществуват американските континенти.

                Сега сигурно си мислите, че като не протестирате два-три дни, всичко ще е наред и в събота или неделя пак ще изригнете. Мислите си, че сте направили нещо. Мислите си, че кръглите маси на кариеристчетата, малоумно радикалните искания и кроткото съгласие с полицията са нещо добро. Позволете ми да ви потретя, че сте страшни идиоти. Константин Павлов не ви е псувал достатъчно. Радой Ралин не е бил достатъчно безпощаден в шутовската си мъдрост. А аз, уви, не съм достатъчно властен, за да ви бия с камшици и да ви карам с вериги към Орлов мост. Нищо не сте направили. Не сте уплашили нито Борисов, нито Станишев, нито Доган. Не сте се опълчили даже за миг нито на вчерашния урод с колата, нито на полицията, нито на никого. Затова футболните хулигани ще взимат връх над вас. Затова кариеристите ще ви използват. Затова мутрите ще ви стрижат. Затова утре Родопите и Шуменско може да ви спретнат гражданска война. Затова ще бъдете не просто бити и подигравани, а направо ебани. Не, не си позволявайте дребното луксче да се възмущавате от грозните ми думи. Бездруго тях ще ги прочетат сто души или по-малко. Вместо да ме четете, несретници, трябваше да сте на Орлов мост.  Или пред Народното събрание. Вечер след вечер, „всеки ден ще е така до победата”. Това трябваше да бъде. Сто, хиляда или петдесет човека. Символично, смешно, отчаяно, но трябваше. Да бъдете газени от червени колички, да пропускате празни линейки, да бъдете задържани за справка и нощувка в районното. Точно така. Това трябва да се случва. А не вашето разотиване.

                Жалки мои софиянци, вие предадохте себе си. И сега ще бъдете излъгани за пореден път. Нищо че освиркахте Плевнелиев. Нищо че се смятате за цивилизовани и благоразумни. Оставате си малокръвни и прецакани. Няма да има Велико народно събрание. Няма да има нова Конституция. Няма да има граждански квоти. Няма да има никаква промяна в живота на феодалната „Република” България. Не и докато се разотивате. Колебливи мои страхливчета. Вие не заслужавате нищо. Не само моите безпомощни думи – те са един изблик на слабост, това е истината. По-страшното е, че не заслужавате прекрасното и страшно огнено харакири на Траян Петров от Търново и на Пламен Горанов от Варна. Ако народът на София беше жена, за нея никой не би купил даже и смачкано кокиче. Защото такива жени са парцали – и заслужават само унижения. 




Гласувай:
21



Следващ постинг
Предишен постинг

1. osi4kata - чета ти записките по протестите редовно,
28.02.2013 02:51
по принцип те чета, защото те намирам земен, улегнал за възрастта си и честен. И умен, умен по рождение, не само образован. На България и стига дори само това, че хора като теб са останали на територията й. Има надежда за Нея. Благодаря ти за компанията по улиците на нощна София, благодарение на теб бях там през цялото време. Не се отказвай! Ако ще ти да си единственият протестиращ!
цитирай
2. mglishev - А, лесно е да се каже.
28.02.2013 03:13
Не искам да съм единствен. Не съм Мунчо да викам сам против падишаха. И не, няма много надежда в такива нежни приказки. Има надежда в повече хора, в повече лудост, тупаници и шутове.

"Мнозина пращат възхвали, ала малцина - помощ."
цитирай
3. tit - Постоянството в делата е труднопостижимо качество и за жалост не е сред характерните български!:)
28.02.2013 03:17
Организация си е нужна и навярно днес ще е един по-добър ден!
Вярвам, че довечера ще си оптимист!:))
цитирай
4. osi4kata - Маноле,
28.02.2013 03:26
помагам, с каквото мога и както мога. Не съм много щедра на похвали, да знаеш. Желязна съм. Бих стигнала с плуване до Орлов Мост, ако имаше лесно! :) При първа възможност ще се прибера.
цитирай
5. shveik5 - Преди 23 години аз бях ти!
28.02.2013 03:39
Сега чета поста ти, и се радвам, че има чисти и със светли идеали, безкористни и патриотично заредени, с воля и решителност, но само ще ти цитирам по памет писателят Герги Данайлов какво беше написал за демокрацията ни непосредствено след 89г.когато народа избра Лукавото правителство да ни води по новия път-Лъвът излезна през отворената врата на клетката си, разходи се свободно из саваната и се прибра да лежи в клетката! На друго място днес прочетох израза, че такива като тебе са просто статистите, за да стане филма по сценария завършен.Съжалявам и съм дълбоко разочарован, че в Българията нямаше и никога няма да има революция, пък и било то мирна.Все повече се обеждавам, че и протестите са инсценировка, за да се свали един техен и дойдат другите техни, но да е на сцена, да се види от народа. Тоя народ, който си спи в отворената клетката, и вече сам си дърпа вратата от вътре като си мисли, че така е независим!Защо твърдя, че протестите са дирижирани, защото естествено става както и очаквах, от всички протестиращи изплуваха и поеха ръководството хора като Ангел Славчев ГОВОРИТЕЛ и разни купени пак от същите хора телевизии се надпреварват да го пополяризират и фаворитизират! Можеш ли да познаеш къде е бил и за какво се е борил до сега.Срам ме е за България и за злощастната й съдбица!И ме боли за много като тебе, но те поздравявам!
цитирай
6. mglishev - Не знам на кое
28.02.2013 03:40
викате "довечера". Сега е дълбока нощ тук, направо малки часове. Ако мислите за вечерта на 28 февруари - явно не сте чели какво съм написал. Протести няма.

Евентуално - може би в събота или неделя.

Швейк, явно е трябвало тогава да избесите комунистите, а и да псувате повечко отъпелия народ. Защото той определено има нужда от камшик.
цитирай
7. unknown1 - "Мнозина пращат възхвали, ...
28.02.2013 07:59
"Мнозина пращат възхвали, ала малцина - помощ."
!!!!!!!!!!Летаргията пак ни хваща
цитирай
8. andorey - Спокойно, България не е само София. ...
28.02.2013 10:11
Спокойно, България не е само София. Има и провинция, където огънят на бунта продължава да гори...
цитирай
9. vmir - Сякаш не си живял в тази държава, но да беше само ти, с мед щях да те нахраня.
28.02.2013 10:37
От 1990 до началото на 1997 хората по улиците на София бяха много повече от това, което днес искаш от тях. Бил си малък и благоразумно са те държали далеч от патакламите, но аз бях навсякъде и добре знам за какво става дума. Всичко онова, за което се гневиш на хората беше и го имаше, но беше непрекъснато сочено и заклеймявано като фашизъм, за да бъде намразено и превърнато в повод за омраза срещу всеки, който го направи. Това заклеймяване е нещото, което попари добрите граждански чувства и оправда всяка далавера. Това заклеймяване стана параван за развихряне на беззаконието и безскрупулността. Хората не са виновни, виновни са онези, които правят необходимото да се възползват дори от протестите им, а подозирам, че в случая хората постъпват по-разумно от теб, като не дават голям шанс някои да се правят на антифашисти, демократи и герои за сметка на тях.
цитирай
10. tarabata - Едно е сигурно. Ако политическата ...
28.02.2013 11:31
Едно е сигурно. Ако политическата сган бъде "оставена на спокойствие да си върши работата" (т. е. както досега да обслужва интересите на кукловодите си), то хората ще си заслужават напълно пързалката. Слушам тъкмо Плевната. Да се променим, да отговорим на справедилвите искания на гражданите, да се справим с корупцията - обратно в блатото на колективната безотговорност. Нито дума за лична отговорност и разследване. Така е, когато се мучат безумия, а няма ташаци за натиск. Не очаквайте друго от тези, които ви стрижат. Врагът остава враг и можеш да го принудиш да клекне само тогава, когато го хванеш за гушата.
Прост, жесток към ближния, страхлив и лазещ пред силните на деня народ. Всичко си е заслужил. Сам си е виновен. Никой няма да му помогне, ако сам не се надигне.
цитирай
11. mglishev - Имам
28.02.2013 11:34
слаби спомени от 1990 и доста повече - от 1997. Във всеки случай това, че нещо е било заклеймявано от телевизии и вестници, не значи, че човек трябва редовно да се връзва на заклеймяванията. Иначе е овца. Фашизъм? Чудесно, щеше да е добре да бъдем повече "фашисти". В крайна сметка става дума за нашите права и нашите пари. Хората били постъпвали разумно... разумно ще постъпя аз, когато просто се разкарам от тази страна на благоразумни идиоти.
цитирай
12. vmir - 12. mglishev,
28.02.2013 12:36
mglishev написа:
слаби спомени от 1990 и доста повече - от 1997. Във всеки случай това, че нещо е било заклеймявано от телевизии и вестници, не значи, че човек трябва редовно да се връзва на заклеймяванията. Иначе е овца. Фашизъм? Чудесно, щеше да е добре да бъдем повече "фашисти". В крайна сметка става дума за нашите права и нашите пари. Хората били постъпвали разумно... разумно ще постъпя аз, когато просто се разкарам от тази страна на благоразумни идиоти.


Овца??? Да не се връзва? Ами ти какво мислиш правиш, когато повтаряш дословно стоварените за общо ползване определения за Бойко? Разбираш ли от каква позиция го ненавиждаш заради грубоватия му изказ и се гърчиш от непонисимо оскърбление, сякаш няма по-важно нещо от тона и изтънчените маниери на премиера на една държава? Което впрочем показва наивната ти убеденост, че срещу него стоят божи кравички, които са петимни за добра дума в нетърпение да я преизпълнят с благодарност и себеотрицание... Блажени вярващите в подобни утопии. Блажена държавата, която се нуждае от благинарска приказка, за да си реши незначителните проблемченца. Чудя се липсва ли ти изобщо нещо друго, освен благата приказка и дали случайно тиранията не я приравняваш с липсата на лъскав етикет.
Иначе и аз като теб дълги години мислех, че е чудесно да има повече “фашисти”, но когато започнеш да виждаш все повече и повече хора, които отказват да слушат най-добрите ти и изпълнени с добри намерения изводи ЗАЩОТО СИ “ФАШИСТ”, без реално да знаят какво означава това “фашист”? Когато между тях започнеш да срещаш и най-уважавани или обичани от теб хора и да се сблъскаш с неподозирания до момента феномен, че развратната пропаганда може да бъде по-убедителна от най-добрите ти и святи усилия и да залее с отрова и клевети най-благородните ти намерения, тогава пак ли ще копнееш за блага премиерска думичка пред лицата на онези, които не се свенят да подклаждат омраза или недоверие дори между най-близки? Да си срещнал някъде РЕАЛНО доказателство, че Борисов е мутра? Дори не знаеш как се доказва това, нали? Ако вярваш, че патоса и постоянството са аргумент, трябва да помислиш защо в съда не ги приемат за доказателство, нямам предвид само българския съд.

И, накрая, както вече ти казах как преди 16 години се метнах върху една кола на барикадата и я спрях, никой не се нахвърли да я блъска, рита и чупи. Пуснаха човека да си ходи по живо, по здраво, (не чух дори и ругатня), но направиха дъска с пирони и втория изкушен да пробие барикадата трябваше да лепи гуми заради тарикатлъка си.
цитирай
13. tarabata - "Реални доказателства&q...
28.02.2013 13:01
"Реални доказателства"?!!

Хо-хо-хо-хо-хо-хо!

Българи, не се противопоставяйте на "святите усилия" за въздигането на България. Другарите мирно строят. ТИМ също не са мутри, а честни бизнесмени. Съдът си върши добре работата и цари справедливост и благоденствие. Няма мафия. Всичко е една долна инсинуация на вечно недоволните. Бъдете позитивни. Гордост е да се служи в редовете на България и МВР!

цитирай
14. tarabata - http://www. capital. bg/polit...
28.02.2013 13:33
http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2013/02/27/2012181_socialnite_mreji_negoduvat_ot_bezdeistvieto_na_mvr/

Само така! МВР си върши блестящо работата. Направо по план.
цитирай
15. mglishev - vmir,
28.02.2013 13:55
скрий се. Последното, което ми трябва, е да споря с още някого, който се опитва да поставя под въпрос очевидни неща. Бездруго достатъчно съм приказвал за какво и против какво съм. И защо.
цитирай
16. zelas - Бойко не бил мутра, а пък аз съм бил ...
28.02.2013 14:10
Бойко не бил мутра, а пък аз съм бил космонавт - ВЕРВАЙТЕ МИ! :)))))))))

-----------

Имаше нещо много положително в тези протести и то беше гласът керщящ - и едните и другите са маскари. Проблемът е, че хората имат нужда да следват и се питат - ами тогаз кой не е маскара!

Бързо се намира някой, който да извика най-силно - АЗ, АЗ!
И народът се провиква - ВОДИ!

---

Демокрацията е измама. Алтернатива няма!
Тоест?
цитирай
17. prarodinata - Не съм мислил, че ще гласувам за пост ...
28.02.2013 16:34
Не съм мислил, че ще гласувам за пост на мглишев, но правилните и аргументирани позиции трябва да се поощряват!
Да не забравяме, че именно столичната цивилизована, прогресивна и висококултурна общественост избра инж. д-р ген. Тиквенисти за кмет и след това вкупом го подкрепи и за премиер на окаяната ни република.
Та, ако ме питат кога ще се оправим, отговорът ще е: когато претенциите на 'софиянци' слязат до нивото на гражданското им съзнание, съпричастността, емпатията и човещината им, сиреч 10-ина етажа по-надолу. Има и друг, доста по-вероятен вариант: заспалият вулкан Витоша най-накрая да избухне и да затрие всичката тази клоака барабар с напудреното й висше общество и цялата високоинтелектуална паплач, развъдила се безконтролно в софийското поле.
Ние знаем как да започнем отначало след това...
Поздрави за безпощадния анализ!

цитирай
18. elineli - Имигрант
28.02.2013 17:08
в собствения си град ... Чувствам се точно като теб.
цитирай
19. mglishev - prarodinata,
28.02.2013 18:10
имай предвид, че ако изобщо някой е дървен шоп, то това съм аз. Като казвам "софиянци", може да имам предвид преселниците насам от Източна Румелия ;)
цитирай
20. mglishev - Хубавото е...
28.02.2013 18:17
elineli написа:
Имигрант в собствения си град... Чувствам се точно като теб.


... че човек относително лесно може да стане и емигрант :)
цитирай
21. rustocks - Жалко е за всички нас!
28.02.2013 18:18
Браво! Казал си го доста точно и ясно.
Само остава да се добави, че остават още 430 год. за да дочакаме някой да дойде отново да ни зароби!
цитирай
22. get - - Зелас недей така ! - момчето от полу ... стана иинтелигент(започващ да открива "Аз"-ът си) - пък ти, с твоите ??!
28.02.2013 18:28
zelas написа:
Бойко не бил мутра, а пък аз съм бил космонавт - ВЕРВАЙТЕ МИ! :)))))))))

-----------

Имаше нещо много положително в тези протести и то беше гласът керщящ - и едните и другите са маскари. Проблемът е, че хората имат нужда да следват и се питат - ами тогаз кой не е маскара!

Бързо се намира някой, който да извика най-силно - АЗ, АЗ!
И народът се провиква - ВОДИ!

---

Демокрацията е измама. Алтернатива няма!
Тоест?


- И стига си правил внушения под форма, измисленото, като всяко едно понятие "демокрация" ? - точното е Тирания ! - а тиран може да бъде, както МОН(o)арха, така и мнозинството (диктатура на "пролетариата").

- Глишев за пръв път и с най-голямо желание гласувах (+1) в блогът ти !
- Маноле, ти не се отчайвай - защото по този начин ставаш смотльо(един от безличното мнозинство).
- Дръж на твоето, това по причина че за интелигента е присъщо да е индивидуалист и само като такъв, може да влияе, както на собствената си, а и да е в услуга на съдбата, на обществото(ближните си) !

- С уважeние !

от подписващият се: Get - което е за мен, символ за свободен човек (!) ... или поне желая да вярвам ?
цитирай
23. vmir - 16. mglishev,
28.02.2013 18:54
mglishev написа:
скрий се. Последното, което ми трябва, е да споря с още някого, който се опитва да поставя под въпрос очевидни неща. Бездруго достатъчно съм приказвал за какво и против какво съм. И защо.


Браво, бе интелектуалецо! Ако за “очевидното” трябва да се крият опонентите, за да бъде видяно, ще видиш истината, когато цъфнат налъмите. Историята се фалшифицира пред очите ти, а ти за да я видиш, трябвало да няма несъгласни с теб! Брависимо!

Радваш се на “фашистите”, а не знаеш, че през 90-те комунисти убиха децата си, че симпатизирали на “фашистите” от СДС. Защото “фашизмът” бил смъртен враг на “милите хора” от БСП - славни спасители на България от “манархофашизма” ако разгърнеш страниците на в-к “Дума” от 1990, ще видиш, че определението “мили хора” не съм го измислил аз, а си го самоприсъдиха самите комунисти, за да афишират “човеколюбието” си пред “ужаса” от “надигащия се фашизъм - СДС”.

За подстрекателските самогероизации и вричания как щели да бранят "демокрацията от фашизма" с оръжие в ръка и нелегална борба, в-к Дума от онези времена отлично помни, стига да има кой да го отвори и да не са го унищожили по библиотеките. Ето пред “очевидността” на какво червени бащи убиха синовете си, убедени, че убиват “врагове на народа”, а някакъв си Бойко, напуснал “славната” им партия ще пропуснат да се кълнат, че бил мутра.

Разбира се, ти си отрастнал в здрава семейна среда, където никой не би застрашил живота ти за съмнение в “очевидното”, видно от нуждата да се скрият опонентите ти, за да не засегнат представите ти за истина...

цитирай
24. nicodima - Много просто! Следващите думи не адресирам конкретно към теб, а към поколението ти...
28.02.2013 19:00
Цинично е, но се предава по наследство - вие сте нашите деца, децата на тези, които не прозряха голямата измама на 1989-та. Но ние бяхме по-напред - ние не прозряхме, защото бяхме заразени със социалистическия наивитет зад желязната завеса, а вие... Вие сте децата на тези, които не излязоха по площадите през 89-та , затова не знаете какво искате! Вие знаете, че имате свобода, но не знаете практическото значение на думата Демокрация. Повечето от вас дори са срещу демокрацията, защото нямат представа какво ще бъде, ако я няма. Не сте виновни - така сте възпитани! От семейството, просмукано от чалгарско мислене, и от училището, където мислят, че е престъпление децата да се учат на активно гражданско поведение! 90% от моите връстници не издържаха, решиха, че един живот не стига, за да се борят с голямата комунистическа измама и си отидоха оттук. Нашите деца или и те си отиват или са отчаяни като тебе.
Не виждам изход - профанизацията е и в протеста!
цитирай
25. stamenmihalevski - Случващото се в София по принцип е ...
28.02.2013 19:52
Случващото се в София по принцип е най-добър пример за това, какво представлява държавата и народът ни, защото София отдавна не е заселена само с шопи, а с българи от всички краища на страната т.е. е микс между всякакви българи и други с различен от нашия етнос граждани на България. За по лесна сметка ще приема, че протестиращите хора в столицата, които всяка вечер са на линия, са средно около 1000 човека. Това означава, че на 1500 човека, живеещи в София, има само 1, който е на Орлов мост всеки ден. Явно останалите столичани са доволни от живота си и не виждат причина да се сърдят на управляващия елит. Всъщност ако всички действащи депутати, кметове, областни управители и крупни бизнесмени(състояние над 10 милиона евро на имущество плюс кеш) в България направят един антипротест, ще се съберат повече хора, а ако към тях се присъединят и бившите депутати, кметове и областни управители през последните 24 години, ще станат в пъти повече като бройка спрямо недоволните от статуквото... Добрата новина е, че българите като цяло ЯВНО СА ДОВОЛНИ ОТ ЖИВОТА И СЪДБАТА СИ, щом не се присъединяват към протестиращите. Браво на хората, които им осигуряват ПРЕКРАСНИЯ ЖИВОТ, да са живи и здрави, за да продължават да се грижат усърдно за съгражданите си!!! Значи да не се притеснявам повече за бъдещето на сънародниците ми, щом те самите не се притесняват за него... Всъщност вече имам отговор и на въпроса ми - Защо в Априлското въстание участват толкова малко хора? - Ами вероятно защото българите са били доволни от живота си, така както и днес, и затова не са се противопоставяли на турските управници, не са го направили дори и преди това, когато последните са решили да обесят Левски, защото вероятно Левски е щял да развали рахатя на народа с революционната си дейност. Даже вече съм сигурен, че Левски и съмишлениците му за съвременниците им са били просто обикновени хулигани, които са се "зъбили" на елита на Османската империя, така както днес протестиращите според много голяма част от нацията са просто обикновени хулигани, които не знаят какво искат и как да го постигнат... Естествено съм далеч от мисълта да сравнявам личността на Левски, с който и да е от протестиращите, но цялата протестираща и непротестираща група могат да бъдат сравнявани с протестиращите и непротестиращите по време на Османската империя. Кой освобождава траки и славяни от Византия през 681 година - външна сила т.е. прабългарите(без значение дали траки, славяни и прабългари са един, близки или съвсем различни народи, факт е, че външната сила свършва черната работа на местните)? Кой освобождава българите от османския елит? - пак външна сила, но този път руснаци. Кой се погрижи за това, комунизма да се наложи и след това да падне? - някаква външна сила, каква точно не съм много сигурен. Кой може да промени сегашното статукво? - ако историята наистина се повтаря, то стигам до извода, че отново външна сила трябва да се намеси, но въпросът е коя или по-точно каква??? Все пак не се отчайвай!!! Ако ние българите наистина заслужаваме по-добър живот, ще го получим, а ако нямаме желание да се борим за него, тогава поне ще знаеш, че живеем в справедлив свят, в който всеки получава това, което му се полага и това, за което се е потрудил...
цитирай
26. asthfghl - 9.
28.02.2013 20:09
andorey написа:
Спокойно, България не е само София. Има и провинция, където огънят на бунта продължава да гори...


+1.

През последните дни от медиите ни заливаше насажданото впечатление, че не София е България, ами че ОРЛОВ МОСТ е България. И че всичко, което става (или в случая - НЕ става) на Орлов мост е отражение на България.

Съжалявам, но няма да се съглася с подобна нагласа.
цитирай
27. mglishev - vmir,
28.02.2013 20:13
мнението ти не застрашава представата ми за истина, а само показва лош вкус.

Останалите - ами, какво да ви кажа. Не знам дали някой от вас е решил да иде на протестите там, където живее. Така че и не знам какво да отговоря на толкова милото (но и толкова наивно) "не се отчайвай". Впрочем, очевидно и аз не съм от групата на самозапалващите се.
цитирай
28. elineli - Да,
28.02.2013 20:13
стига да не е в конфликт със съвестта си ... Не те копирах - извини. Мисля, че ефимерното говорене олекотява думите, а лекото е недопустимо, когато има някой, който те следва. Съвестта няма аналог - тя или е избрана или отива в небитието. Децата ни за щастие се раждат знаещи...
цитирай
29. tarabata - Все пак има някакъв живец. Хората ги ...
28.02.2013 20:52
Все пак има някакъв живец. Хората ги гаврят, театрото върви с пълна пара, но някаква съвсем малка крачица е направена. Поне разни понятия започват да посещават по-често заспалите обори.
цитирай
30. stamenmihalevski - "Не се отчайвай" не е ...
28.02.2013 21:06
"Не се отчайвай" не е наивно, защото ако нещата можеха да бъдат променени за 3 седмици, значи проблемите ни изобщо не са чак толкова сериозни. Наивно е да се мисли, че с триседмични протести статуквото ще се разклати, че дори и да падне. Все пак то е градено повече от половин век и затова трябва не малко време и много усилия, за да бъде разградено!!! Наивно е да се отчайваш, само заради моментната нерешителност на собствения си народ т.е. ако се отчаяш заради моментната нерешителност на останалите, ти самият ставаш по-нерешителен и започваш да следваш поведението на множеството, а следвайки го, се превръщаш в кукла на конци, управлявана от общественото мнение, което пък обществено мнение е лесноманипулируемо от хора с много пари, заради наивността на множеството, което приема медиите като източник на реална информация... Също наивно е да се самозапалиш, мислейки че така ще помогнеш на народа си, особено в момент, в който самият народ е нерешителен... Всеки човек е способен да помогне на сънародниците си по хиляди начини дотогава, докато не реши да се самозапали. Направи ли го, вече не може да помогне дори на себе си...
цитирай
31. vmir - 28. mglishev,
28.02.2013 21:08
mglishev написа:
мнението ти не застрашава представата ми за истина, а само показва лош вкус.


Аз пък не си падам по напудрените и импозантно издокарани "истини". Пред благоприличното възмущение от "простотията" предпочитам да скачам и да се бия, стига причината да не е измислена и да не експлоатира банални пропагандни клишета или търсене на виновници за чисто лични неудачи.
цитирай
32. gadfly - ...
28.02.2013 21:46
Много интересна гледна точка, но за съжаление все така българска. Не знам защо живееш със заблудата, че революции и протести в други страни мобилизират целите народни маси. Просто няма такова нещо. Промените навсякъде идват от едни 5-15% от населението, които излизат по улиците, а останалите си седят вкъщи.

Българите имат два основни проблема, които ги спъват.

Първият от тях е, че просто са в периферията на историята. Необразовани са. Не възприемат света 1:1, не пият вода от реката, защото ги е страх, че ще ги изпръска. Чакат да се заблати, да се напълни с гнилоч, и чак тогава да я пият и да си втълпяват, че това е дар божи. Мислят си: "О, там, в тези страни, хората са толкова са толкова будни, умни и работливи ! Ами да вземем и ние да направим същото !". И така си създават една тотална илюзия за света. Навсякъде хората са едни и същи, със своите регионални културни особености. А българите като не успеят да изградят самовтълпената утопия, някой им става виновен. В случая това са комунистите. Хората, които твърдят, че зад проблемите на страната стоят "комунисти", първо са дълбоко интелектуално затруднени и пляскат този термин за когото си поискат, второ имат тотално сбъркана представа за време - не знам в коя развита държава някой нормален човек ще се оправдава с това вече четвърт век. Всичко това е плод на необразованост.

Вторият им проблем е, че са неорганизирани. Наистина ли очакваш, че някой ще излезе да протестира за "нова България" ? Сам видя, че по улиците имаше най-много хора именно когато имаше конкретна цел - да се изгонят монополите. Преминахме в режим на "мразим всичко" и автоматично присъствието ти спадна до 300 души. Всеки разбира "промяната" по свой си начин, това води до разединение, а то пък води до апатия. Парадоксално една от причините комунизмът и фашизмът да са успели в своите революции е именно конкретиката на исканията. А сега си представи 40 милиона американци, протестиращи с искане за "по-добра здравна система". Да видим какво точно ще постигнат.
цитирай
33. tarabata - Този vmir да не се окаже някое МВР, ...
28.02.2013 22:03
Този vmir да не се окаже някое МВР, правещо се на наивно. Или просто герберите съвсем са изтрещели. Бълнуват, че има някаква страшна разлика между любимия вожд и БСП. Има наистина донякъде. Ветропоказателят си се върти според силата на вятъра, но в единия случай предпочитанието е към "американските партньори", с които "бившите" другари много искат да правят далавери, докато в другия - естествено към Кремъл. Не случайно почти не се споменава за ядрена енергетика, въпреки че тя вероятно е в основата на театъра, започнал иначе по повод на омразните ЕРП-та. Големите да се договорят, пък мутренският "елит" все ще изпързаля овцете и ще си получи кокала.
цитирай
34. tarabata - Да се гонят монополите? Със сигу...
28.02.2013 22:15
Да се гонят монополите? Със сигурност справедливо, но колко ще струва? Най-разумното конкретно искане е да се публикуват изцяло договорите и да лъснат имената на подписалите. Няма съмнение, че съдбената система в сегашния си вид нищо няма да направи, но това трябва да проличи без никакъв грим пред хората. Системата естествено не желае да се разобличи по този начин. Пожелателно говорене, най-много дребни изкупителни жертви и всичко по старому. Най-лошият вариант е наистина "политиците да бъдат оставени да работят на спокойствие".
цитирай
35. tarabata - Хората, които твърдят, че зад ...
28.02.2013 22:38
[quote=gadfly]
Хората, които твърдят, че зад проблемите на страната стоят "комунисти", първо са дълбоко интелектуално затруднени и пляскат този термин за когото си поискат, второ имат тотално сбъркана представа за време - не знам в коя развита държава някой нормален човек ще се оправдава с това вече четвърт век. Всичко това е плод на необразованост. [quote=gadfly]

Разбира се, "комунисти" е някаква форма на анахронизъм. Икономическият и политическият генезис на въпросните хора обаче води към една определена партия. Плод на необразованост е именно това да се забравя. Спомням си един преподавател по политология, който много искаше студентите да "мислят" само за настоящето и бъдещето, да не обръщат много внимание на неудобните причинно-следствени връзки и да оставят разни "досадни подробности" на историята. Много му се ще на "българский обществений елит" и платените му дежурни псевдолиберални анализаторчета, обаче следите остават. Иначе съм съгласен да не се използва термина комунисти. Може вместо това посткомунисти. Вместо мутри пък "бизнесмени на прехода". Нали нямало "реални доказателства".

Хората са фрустрирани, хората наистина сами са си виновни, хората страдат от тежка безинициативност благодарение именно на наследството на тази определена партия и на това, което направиха претърпелите развитие номенклатурни молодци през последните 23 години, но чак толкова слепи не са.
цитирай
36. get - - Дано не си прекомерно мнителен(а в малки дози е препоръчително) :) ?
01.03.2013 00:01
mglishev написа:
Така че и не знам какво да отговоря на толкова милото (но и толкова наивно) "не се отчайвай". Впрочем, очевидно и аз не съм от групата на самозапалващите се.


- Но съдържанието и тонът на есето ти, е пропито с дух на Сартровото - "Адът, това са другите" ! - както виждаш, това събуди неприязън при някои от четящите ?
Защото ние сме суетни поради природната си предразположеност(в това число и аз) :) !
Не случайно, ти казах:
- Дръж на твоето, това по причина че за интелигента е присъщо да е индивидуалист и само като такъв, може да гради съдбата - с това Трупа мъдрост !
Поради последното ти казах да не се отчайваш(!), защото предполагам знаеш ... голямата мъдрост е голямо страдание - който трупа по-знание, трупа тъга. :(
цитирай
37. bezmitove - mglishev, е как е възможно да си толкова наивен,
01.03.2013 01:06

и да имаш други очаквания от това, което се е случило?!
Първо, уж се водите интелигентни хора, а пък как така не разбрахте, че тези протести са режисирани, и се развиват по предварително написан сценарий. По поръчка на кукловодите от ЕС?? Които са кукловоди на марионетките си българските червени олигарси, а на тях от своя страна са марионетки Боко тиквата, ТИМ, Станишев, Доган, Костов и т.н.
Основни неща не може да разберете, а после се чудите, що така, а не обратно!

А то толкова големи и толкова много ЗНАЦИ има в този Цирк, с тези протести, които показват, че е абсолютен Фарс, че направо не знам.

И ето от вчера, вече и първите резултати, от "Вашите спонтанни" протести:
До сега, по закон, можеха да променят цената на електроенергията(разбирай най-вече да вдигат) само веднъж годишно. Но вече е прието, че могат да вдигат цената на тока колкото пъти си поискат за една година!

Ама какво ви пука на вас?!
цитирай
38. vmir - В България тъпотията се предава по наследство и никакво образование не може да я смекчи.
01.03.2013 01:46
Повечето българи са толкова тъпи, че още вярват на изтърканата лъжа, че “недоволен” значело “интелигентен”, измислена от безскрупулни селски момчета за оправдание на собствената си простотия и клептомания.
цитирай
39. tarabata - Започнахме да говорим вече и за б...
01.03.2013 08:42
Започнахме да говорим вече и за безскрупулните селски момчета. Те са на голяма почит в МВР. Боко няма нищо общо с тях.
Бравос, разнообразявате речника. На доволни интелигенти като Вас е поверено бъдещето на нашето мило отечество. Може да получите премия, но само на някое друго място.
цитирай
40. tarabata - и да имаш други очаквания от това, ...
01.03.2013 08:46
bezmitove написа:

и да имаш други очаквания от това, което се е случило?!
Първо, уж се водите интелигентни хора, а пък как така не разбрахте, че тези протести са режисирани, и се развиват по предварително написан сценарий. По поръчка на кукловодите от ЕС?? Които са кукловоди на марионетките си българските червени олигарси, а на тях от своя страна са марионетки Боко тиквата, ТИМ, Станишев, Доган, Костов и т.н.
Основни неща не може да разберете, а после се чудите, що така, а не обратно!

А то толкова големи и толкова много ЗНАЦИ има в този Цирк, с тези протести, които показват, че е абсолютен Фарс, че направо не знам.

И ето от вчера, вече и първите резултати, от "Вашите спонтанни" протести:
До сега, по закон, можеха да променят цената на електроенергията(разбирай най-вече да вдигат) само веднъж годишно. Но вече е прието, че могат да вдигат цената на тока колкото пъти си поискат за една година!

Ама какво ви пука на вас?!


Протестът и манипулиран е по-добър вариант от седенето и киселеенето отстрани. Пряко следствие от простотията на българина е "кротенето му".
цитирай
41. vmir - 40. tarabata,
01.03.2013 08:49
tarabata написа:
Започнахме да говорим вече и за безскрупулните селски момчета. Те са на голяма почит в МВР. Боко няма нищо общо с тях.
Бравос, разнообразявате речника. Може да получите премия на някое друго място.

Явно не си забелязал, че някои "граждани" са по-големи селяндури от "негражданите". Селянията на е адресна регистрация, а състояние на духа, което някои намират за особено възвишено. Ако дори това не си забелязал, къде си тръгнал да се произнасяш по далеч по-комплексни въпроси?
цитирай
42. mglishev - Накратко,
01.03.2013 09:41
това тук е напразно чесане на езици, включително и на моя. Убеден съм, че повече хора трябваше вечер след работа да вдигат непрекъснат шум по мостове и площади, за да цари дискомфорт в управлението. Защото на нашата "политическа класа" от всички разцветки просто трябва да й е некомфортно. Когато са спокойни, нашите така наречени държавници крадат повече и лъжат повече от обикновено. А това прави ежедневието особено неприятно.

Разбира се, могат да се намерят милион причини, за да си стоим по къщите. Моята е, че всички, които си остават у дома и изпитват недоволство срещу недоволството, са идиоти. И то идиоти, полезни за крадливостта и лъжите на "политическата класа".

Не казвам, че протестите са върхът на сладоледа. Те просто бяха нужни за собственото ни самочувствие. Е, няма ги вече. Всяко чудо за три дни. Хайде обратно в блатцето. Там е уютно. Вярно, че мирише на пръдня, но нищо, свикнали сме. На когото не му харесва - да си хваща вапора за Беч.
цитирай
43. mitaca - Продължавам да чета, обаче нищо не ...
01.03.2013 12:24
Продължавам да чета, обаче нищо не мога да разбера? Сигурно защото съм тъп! За какво са протестите, за какво трябва да продължават? "Всеки ден ще е така до победата", но какво точно трябва да представлява 'победата'? Искахте оставка - получихте я, после май не изкахте (не конкретно Глишев, а не малка част от протестиращите). После се появи някакво безумно искане, депутатите да се задължат да 'работят' и да не разтурват НС. Ама чакайте, нали точно депутатите бяха обявени за продажници? Не само тези, ами всичките. Правителството в оставка ДКВЕР в оставка, сега и Плевнелиев е виновен, че нямал топки видите ли? Не зная дали има топки или не, но му знам правомощията, а те не включват вкарването в ареста, съденето, осъждането и вкарването в затвора на 'продажниците'. Искате промяна в съдебната с-ма, ми протестирайте за това! За това и аз бих протестирал, ако бях в България. Искам директен избор на прокурори в областите и на съдии, както в Щатите! И пак, ако ми излязат някакви политолои и анализатори, които да твърдят, че така по-лесно ще бъдат купувани тези длъжности, аз пък ще им отговоря - значи не вярвате на българския народ, значи смятате, че българския вот може да бъде купен. Е ако е така (но аз не смятам, че е така), какво повече да се желае, просто да закрием държавата.
цитирай
44. bezmitove - tarabata, писал си някои неща... ама как после можа да пльоснеш такава глупост?!
01.03.2013 12:30

"Протестът и манипулиран е по-добър вариант от седенето и киселеенето отстрани."

Толкова ли сте манипулирани, та не виждате как тези режисирани протести на Червените олигарси са против интересите на българския народ?!

Не виждате ли, че една от големите причини да направят тези протести е и да се изпусне малко парата на народното недоволство?!
НО КОТЕЛА СИ ОСТАВА ВСЕ ТАКА ВРЯЩ!!!
Не виждате ли, че след тях, положението в България си остава все същото?!

След тези 23г. още не сте ли разбрали, че Те тази власт с кръв са я взели(малко спорно твърдение, колко кръв точно са пуснали), НО ЧЕ ТЕ ЩЕ ДАДАТ ТАЗИ ВЛАСТ САМО АКО СЕ МИНЕ ПРЕЗ ТРУПОВЕТЕ ИМ.
Това не ви ли е ясно???

Не ви ли е ясно, че до тогава ще ви доят, ще ви стрижат, ще ви тъпчат, когато и колкото си искат???
цитирай
45. mglishev - Вижте,
01.03.2013 12:55
достатъчно съм обяснявал точно какво искам и не искам. Доста други хора също го направиха. Някои по-интелигентно, други по-наивно, но ясни искания имаше. Формулирани, дори мотивирани. Стига сме се повтаряли. Ако някой все още се интересува, а не е разбрал защо смятам, че протестите трябваше да продължат или какво точно съм искал - моля, просто да се обърне към по-старите ми постинги.

От друга страна, всичко това просто вече няма значение. Добри или лоши, режисирани или не, наивни или разумни - за мое огромно съжаление, протестите се провалиха. Вече е все едно е какви добри или лоши резултати са можели да произлязат от тях.

Както винаги, историята на българите ще се пише по нещата, които НЕ са се случили. Вече не смея дори да се надявам, че след година-две може да започнат нови, по-трайни и по-сериозни протести. Иска ми се, да. Но не го вярвам.

Тоест, стригането ще продължи. Чисто технически детайл е точно каква абревиатура ще стои над главите на главния стригач за четирилетката.
цитирай
46. tarabata - Явно не си забелязал, че някои ...
01.03.2013 13:04
vmir написа:
[quote=tarabata]
Явно не си забелязал, че някои "граждани" са по-големи селяндури от "негражданите". Селянията на е адресна регистрация, а състояние на духа, което някои намират за особено възвишено. Ако дори това не си забелязал, къде си тръгнал да се произнасяш по далеч по-комплексни въпроси?


За това пък изобщо не е ставало дума. Да се обръща внимание на писанията Ви е безпредметно. Разводнявате темата.
цитирай
47. samotniqvalk - Всичко е много добре, . . . ако не беше ...
01.03.2013 13:23
Всичко е много добре, ... ако не беше това изреченийце
"Съжалявам, че свършвам работа късно и че държа на нея."
Тези дето се разотишли били нам си какви, щото не издържали стоически на всичко. А критикуващият еснафски си държи на работата и не би я жертвал за идеята и каузата... Маноле, няма да правя анализи, но малко е разочароваща такава позиция.
цитирай
48. tarabata - bezmitove, радвам се на емоцията ...
01.03.2013 13:25
bezmitove,
радвам се на емоцията Ви. Споделям и до голяма степен виждането Ви. Четете просто малко по-внимателно. Хората ще бъдат пързаляни, но протестът, дори когато предварително е предвиден с цел театър, е необходима фаза. Хората трябва да разберат първо, че без граждански натиск не могат да променят нищо в системата. Когато видят, как са водени за носа, ще разберат колко са граждански неопитни и ще почнат да се учат. Няма много време наистина, но отнякъде трябва да се почне. Без излизане на улицата нищо няма да стане.

mitaca,
съдебната система не може да се промени действително без промяна на конституцията, т. е. не може без ВНС. Протестът сам по себе си трябва да упражни натиск за изправянето на виновните на съд. Без чистка на държавните институции това обаче няма как да стане. Като свински черва са. Именно това трябва да проличи без никакви илюзии.
Протестиращите не са 20 или 30 човека. Нормално е да има разнобой и безумни искания. Повече от лесно предвидимо е, че добре смазаната машина винаги ще съумее да манипулира чрез подставени лица. Важното е, хората да разберат, че могат да въздействат само, ако възприемат протестите като процес, а не като кампанийка, на която да се навикат, да се успокоят и напрежението да се отпусне чрез добре известни клапани. Точно това искат тези, които "с кръв са взели" властта и я държат поради малодушието, апатията, простотията и моралното падение на населението. Няма ли натиск от улицата, всичко е безсмислено.
цитирай
49. tarabata - Добри или лоши, режисирани или ...
01.03.2013 13:41
mglishev написа:

Добри или лоши, режисирани или не, наивни или разумни - за мое огромно съжаление, протестите се провалиха. Вече е все едно е какви добри или лоши резултати са можели да произлязат от тях.
Както винаги, историята на българите ще се пише по нещата, които НЕ са се случили. Вече не смея дори да се надявам, че след година-две може да започнат нови, по-трайни и по-сериозни протести. Иска ми се, да. Но не го вярвам.




Първопрочина е дефицитът на гражданска култура, който се отразява върху всички сфери. Той няма де се преодолее изведнъж. Процес, а не кампанийност.
Натискът е сила, когато не се оставяш елементарно да те водят за носа и не позволяваш да надуват и отпсукат емоциите ти като топка. Това се учи. Колкото по-късно, толкова по-зле за българското общество. Но тази фаза няма как да се прескочи. Другото е директен сблъсък (да използвам евфемизъм), но не мисля, че в момента хората са способни на такова нещо. Това засега е възможно само, ако външни фактори и техните вътрешни слуги преценят, че това им е изгодно.
цитирай
50. tarabata - Ако плюс това предвид начина, по ...
01.03.2013 14:10
Ако плюс това предвид начина, по който ги гаврят, хората са способни само да се навикат и да чакат "държавата" да защити правата им, значи заслужават да бъдат пързаляни, докато си строшат всички крайници и не могат повече да станат. Аз все пак мисля, че един важен извод ще бъде направен. Натискът има смисъл само тогава, когато напрежението се усилва непрекъснато. Страхливите и инертните не са достойни за това "нещо да се промени". Мутрокрацията може да бъде притисната до стената, когато улицата не я оставя да диша. Колкото и разумни искания да измъдрите, седейки настрана, те няма да бъдат чути, ако не сте именно на презряната улица.
цитирай
51. bezmitove - tarabata, мисля че в разсъжденията ти, от последните постинги бъркаш
01.03.2013 15:01
Хората, масата, са като овце. Без овчари/водачи те не могат да направят нищо.
Точно това и показаха на тези протести. Всичко останало е утопия.
Проблема в България е, че тези които са възможни техни водачи, в болшинството си станаха подлоги и слуги на Червените олигарси.
Без тях, народа може да бъде само стриган, доен, мачкан, лъган, манипулиран, и вкарван в най-различни циркове, фарсове.
Въпроса е, че Червените олигарси се оляха тотално. Но това не се случва без съгласието на ЕС. Ето това е гадното и отвратителното.

И да се опитваш това стадо от овце, и с много по малко от необходимото водачи, да ги противопоставяш на многобройната йерархична система, на върха на която в България са задкулисните Червени олигарси, е просто УТОПИЯ!

И резултати са ясни.
цитирай
52. mglishev - Ах, нима?
01.03.2013 15:12
samotniqvalk написа:
Всичко е много добре, ... ако не беше това изреченийце
"Съжалявам, че свършвам работа късно и че държа на нея."
Тези дето се разотишли били нам си какви, щото не издържали стоически на всичко. А критикуващият еснафски си държи на работата и не би я жертвал за идеята и каузата... Маноле, няма да правя анализи, но малко е разочароваща такава позиция.


А може би всъщност не би трябвало и да съжалявам. Подобни приказки не се нуждаят от коментар. Мисля, че разликата между еснафа, който ходи по протести и разочарованите, дето изобщо не стъпват, е очевидна.
цитирай
53. mitaca - bezmitove, mitaca, съдебната с...
01.03.2013 17:20
tarabata написа:
bezmitove,


mitaca,
съдебната система не може да се промени действително без промяна на конституцията, т. е. не може без ВНС. Протестът сам по себе си трябва да упражни натиск за изправянето на виновните на съд. Без чистка на държавните институции това обаче няма как да стане. Като свински черва са. Именно това трябва да проличи без никакви илюзии.
Протестиращите не са 20 или 30 човека. Нормално е да има разнобой и безумни искания. Повече от лесно предвидимо е, че добре смазаната машина винаги ще съумее да манипулира чрез подставени лица. Важното е, хората да разберат, че могат да въздействат само, ако възприемат протестите като процес, а не като кампанийка, на която да се навикат, да се успокоят и напрежението да се отпусне чрез добре известни клапани. Точно това искат тези, които "с кръв са взели" властта и я държат поради малодушието, апатията, простотията и моралното падение на населението. Няма ли натиск от улицата, всичко е безсмислено.

Ми да, така е! Ама баш най-нормалното и фундаменталното искане е заменено. Именно от протестиращите! Нямам време да чета всичко, даже да е написано от многоуважемия Глиев, затова исках някаква конкретика! Е няма я и това е нормално. Далеч съм от БГ и не зная инспирирани ли са протестите, от кого и защо? Но ако наистина протестиращите искат генерални промени и смяна на с-мата, трябва като един да застанат и наистина до 'победата' да желаят ВНС. Другото е козметика!
цитирай
54. mitaca - Първопрочина е дефицитът на г...
01.03.2013 17:30
mglishev написа:

Първопрочина е дефицитът на гражданска култура, който се отразява върху всички сфери. Той няма де се преодолее изведнъж. Процес, а не кампанийност.
Натискът е сила, когато не се оставяш елементарно да те водят за носа и не позволяваш да надуват и отпсукат емоциите ти като топка. Това се учи. Колкото по-късно, толкова по-зле за българското общество. Но тази фаза няма как да се прескочи. Другото е директен сблъсък (да използвам евфемизъм), но не мисля, че в момента хората са способни на такова нещо. Това засега е възможно само, ако външни фактори и техните вътрешни слуги преценят, че това им е изгодно.

Бедни ми Маноле, що си мисли, че само ти и себебодобните ти са носители на гражданската култура? И как точно би формулирал наличието (хайде липсата е ясна) на такава? При кои? И що сте.....малцинство? Все си мисля, че и аз имам някаква ....такава гражданска к-ра (каквото и да значи това според теб), ама даже да бях в БГ и през ум нямаше да ми мине да скандирам "Всеки ден ще е така до победата", когато нямам ясна визия какво включва това....победата. Имай пред вид, че съм преживял и участвал в протестите и през 90-та и през 97-ма. Ама с ясна цел и мисъл. И в никакъв случай... хей така, анархистично!
цитирай
55. kostadin - Повечето българи са толкова тъпи, ...
02.03.2013 00:07
vmir написа:
Повечето българи са толкова тъпи, че още вярват на изтърканата лъжа, че “недоволен” значело “интелигентен”, измислена от безскрупулни селски момчета за оправдание на собствената си простотия и клептомания.

Ти претендираш да не си от тези за които говориш??
Евала, пич!Не вярвах ,че самохипнозата и повтарянето на мантри могат да превърнат човк в животно .Благодаря ти -доказа го перфектно!
цитирай
56. mglishev - Митак,
02.03.2013 00:22
по-горе си цитирал чужди думи като мои. Но нищо, грешката е правилна.
цитирай
57. tarabata - Въпроса е, че Червените олигарси ...
02.03.2013 10:32
bezmitove написа:

Въпроса е, че Червените олигарси се оляха тотално. Но това не се случва без съгласието на ЕС. Ето това е гадното и отвратителното.


Да, това е вярно. Никой не се интересува от добруването на българите, но те като цяло сами са си виновни за това. Определени кръгове в ЕС просто са решили, че в тази територия е много по-лесно директно да се договорят с местните дерибеи. По примера на кремълските другари.

Въпросът е обаче в това, че не е утопия да се противопоставиш. Ако не отстъпиш до последно, мутрите или ще загубят основа и подкрепа отвън, или ще им бъде възложено да предизвикат голям граждански конфликт. Лошо, но по-добре от това да чакаш обществото окончателно да загние. Хората не са готови, но никой няма да ги пита.

Само да се вайкаш е напълно безсмислено. Активната гражданска култура в България е много трудно достижима, но не е утопия. Едно трябва да е ясно: цървуланковците никой не ги уважава.
цитирай
58. mglishev - Тараба,
02.03.2013 12:37
прав си, но дали с "устояването до последно" не работим пак за някой от олигархическите кланове? Да не говорим, че те се и преливат един в друг от време на време. Пък и някой по-наблюдателен вероятно би проследил произхода им директно до "Антон Иванов" и Трънския отряд.
цитирай
59. tarabata - Неправенето на нищо е в най-голяма ...
02.03.2013 19:03
Неправенето на нищо е в най-голяма степен наливане на вода в мелницата на олигархията. Мисля, че в това и по-младите хора са се убедили достатъчно през последните години.
цитирай
60. mglishev - Да се надяваме.
03.03.2013 11:14
Ей сега си вдигам задника и напук на собствения си здрав разум идвам пред Президентството. Честит празник.
цитирай
61. samotniqvalk - Всичко е много добре, . . . ако не беше ...
04.03.2013 12:17
mglishev написа:
samotniqvalk написа:
Всичко е много добре, ... ако не беше това изреченийце
"Съжалявам, че свършвам работа късно и че държа на нея."
Тези дето се разотишли били нам си какви, щото не издържали стоически на всичко. А критикуващият еснафски си държи на работата и не би я жертвал за идеята и каузата... Маноле, няма да правя анализи, но малко е разочароваща такава позиция.


А може би всъщност не би трябвало и да съжалявам. Подобни приказки не се нуждаят от коментар. Мисля, че разликата между еснафа, който ходи по протести и разочарованите, дето изобщо не стъпват, е очевидна.

Е, може и да съм се изразил малко по-грубо, ама изречението ме подразни, а винаги казвам кое не ми харесва.
А колкото до разочарованите хора... ми има такива и то много. Не беше много отдавна, когато част от тези, срещу които сега се протестира, бяха водачи на едни други протести. Имаха справедливи искания, а после станаха част от политическата класа.
Иначе - да. Протестът е начинът. Но защо ли съм скептичен към резултата... за съжаление.
цитирай
62. tarabata - Пламен Горанов, който се самоза...
04.03.2013 12:49
Пламен Горанов, който се самозапали във Варна, е починал.
А страшните бойци в нета се правят на разочаровани и очаровани. Чрез дистанцирана позьорщина към промяна на системата и правова държава.
цитирай
63. tarabata - Правителството и в оставка прод...
04.03.2013 22:53
Правителството и в оставка продължава да обслужва ТИМ.

http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2013/03/03/2014418_milioni_kato_za_posledno/
цитирай
64. demograph - Браво Маноле!
07.03.2013 01:49
Едно е сигурно-че няма да те прочетат само десетина. Пускам те в блога си.
Имаш убийствено точен изгарящ език!...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mglishev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 8625627
Постинги: 1097
Коментари: 8098
Гласове: 5671
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Всичко, което може да се намери на български за Толкин
2. Който не чете на руски, губи много. Недолюбвам Русията, но обичам безплатните им онлайн библиотеки.
3. За англите и саксите. На английски
4. Най-забавният начин да се учи староанглийски
5. Азам Али - любимата ми певица.
6. Тук може да се играе викингски шах онлайн :)
7. Форумът на списание Бг-наука - много весело място, пълно е с непризнати гении :)
8. Блогът на Венцислав Каравълчев - прекрасни текстове по църковна история
9. Блогът на Владислав Иванов - средновековна балканска (и не само) история
10. Venetian Red - блог за изкуство. Най-вече история на изкуството и впечатления от изложби
11. "Виртуални строфи" - стихотворения от блогъри
12. На Понтис/Стефан блогчето. Има приятни неща.
13. Страхотен блог на нормален човек с умерено елитарно мислене.
14. Зло куче: мисли, ръмжи, хапе.
15. Още един блог на нормално мислещ, интелигентен човек.
16. "Ъплоуднати постинги за делитване" - най-добре осмяната булгарелска простотия
17. Милен Русков, единственият жив български писател
18. "Целият изгубен свят": блог на chris. Отлични стихотворения. Ей, не е мъртъв българският език!
19. Трънки и блогинки
20. В крак с времето!
21. Средновековна и ренесансова музика онлайн!
22. Блогът на Димитър Атанасов - текстове без фризура
23. Една чудесна приятелка пише там и ми се ще да ми е в блогрола :)
24. Кака Сийка - умен тип, бяга от клишетата