Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.03.2013 00:59 - Прииждат, връщат се
Автор: mglishev Категория: Политика   
Прочетен: 9681 Коментари: 22 Гласове:
19


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Вече и на самия мен ми става смешно. Защото какво направих? Едно голямо лайно направих, ще каже Швейк. И ще е прав. Защото от глупост ли, от що ли, пак отидох на протест. Три пъти се радвах, два пъти псувах, с кървави клетви се клех повече да не си губя времето и накрая пак се замъкнах. Зла участ, брат - орисия, дето викаха едни зевзеци. Писано ми било пак да се ядосвам и пак да се радвам. Е, нищо. Я поне да си изпълня предназначението. 

Изглежда, че нещата с протестите специално в София стоят така: петък-неделя ентусиазъм и шум. Понеделник-четвъртък - тишина и бъркане в носа. Тоест енергията на протестите е пряко свързана с края на работните дни. Това не е просто гражданско недоволство - това е купон в края на седмицата. Всъщност едно момиче тази вечер го формулира доста ясно: "А нямаш ли впечатлението, че някои са тук само за купона?" Имам го. Само дето на едни купонът им е да пеят патриотични песни и да веят знамена. Докато на други - да трошат, да грухтят и да миришат лошо. 

Както и да е, днес беше петък, нямаше много работа, пък и денят беше хубав, та си тръгнах по-рано. С един приятел се разбрахме да се видим при Университета, така че към шест бяхме на езерото Ариана. Там се събраха може би обичайните стотина души от последната седмица. Имаше даже и православен свещеник, тю, да му се не нарадваш. Простаци нямаше - само тук-там някое щастливо лице на безвреден идиот. Но повечето от стотината си бяха направо образцови буржоа, хем по-скоро млади. Така да се каже - мой тип хора. То скоро стана дума за това - откъде накъде ще си мисля, че само тези като мен са граждани. Всъщност знаете ли, не го мисля. На мен само ми се иска да е така. Тоест ми се ще студентите, хората на науките, на изкуствата и офисните плъхове от деветнайсет докъм четиридесет и пет години да са до един сити, нахални, умни и малко нещо непукисти. Това е само мечта, разбира се. Ако бяха такива, нямаше да има нужда от протести. А има. 

Днес чух още веднъж добре формулирани искания - не е като да ги нямаше и досега, но постепенно уличният парламент взе да става наистина артикулиран. Ами браво. Ставаше дума главно за допускане на голяма гражданска квота в Народното събрание (един вид долна камара) и за продължаване работата на сегашното Народно събрание под натиск от улицата - така че да не се стигне до саморазпускане, преди да са приети промени в избирателния закон. Тези промени под натиск от града би трябвало да са в полза на издигането на независими кандидати без досегашните спънки и прагове, които са в изгода само на щедро субсидираните партии.
Човекът, който говореше тези неща и, общо взето, беше главното действащо лице днес, правеше доста приятно впечатление - мъж на видима възраст четиридесетина години, който се представи като Ивайло Франц (доста чешко, но добре че ги нямаше античешките маниаци от последните дни, да го приемем за добър знак като Георг Хених). Екзотичното в случая беше, че господинът е заместник-председател на Съюза на парашутистите в България. Това можеше да прозвучи направо иронично, но все пак ми допадна. Военен, значи. Армията е с народа :) Кой знае... Преди малко, правейки си справката за този човек в нета, открих блога му http://ivofranz.blog.bg/ и съм малко разколебан заради прекалено радикалните му мнения по някои въпроси. но човекът все пак звучеше добре. 

Стана дума и за това, че президентът Плевнелиев се е опитал да проведе "среща" с координатори на протестите в страната, но по начин, при който да бъдат изключени повечето реални представители на излезлите по улиците граждани. Срещата не е минала добре за самия президент - накрая не е имало с кого да се срещне, защото координаторите доста разумно са останали солидарни помежду си и са отказали да легитимират с присъствието си събиране, на което повечето от тях не са допуснати. Браво, това е нещо смислено. 

От Орлов мост имаше съвсем спокойно шествие по Царя до Президентството. Там пък - отново героични песни, малко веене на знамена и разотиване. Утре, в събота, протест няма да има. Не знам дали това ми харесва (всъщност не). Нямаше и блокиране на моста, но вече и аз не знам какво да мисля по въпроса. Във всеки случай този път полиция имаше, така че при вървенето по Царя нямаше пияни шофьори. 

Идеята на непротестирането утре (вече днес, събота) е хората да съберат сили за неделя. Защото в неделя се очертава втори голям ден - като миналата неделя. С дошли от провинцията, с повече софиянци, с много шум. "Неделна разходка", биха казали французите. Не смея да коментирам. Колебая се между вбесено отчаяние и крехък ентусиазъм. В неделя вероятно ще ида на голямото викане. Сигурно ще се радвам. И сигурно следващия петък ще съм отново кисел и разколебан. Но може би просто трябва да си дам сметка, че така наречената победа далеч не е най-важното. Какво ме кара да се дразня от протестите? Тяхната наивност? В никакъв случай, защото и аз съм наивен. Само тяхната вялост и непостоянство. Напротив, би ми се искало да са непрекъснати и огромни. Добре, а какво ме привлича? Май ще се окаже нещо като срам. Срам ме е да не викам в страната, управлявана от сегашната "политическа класа". Срам ме е да съм поредният идиот, гласуващ за поредния месия. Това е цялата работа. По-добре да съм глупак, който не знае какво да мисли и постоянно се мята между "Да живей" и "долу" по отношение на цялата нация, отколкото да съм не просто глупак, а направо клиничен случай, стоейки си у дома. Трябва да се вика. Може би дори - кой знае - трябва да се живее на площада. Днес чух дори нещо за палатков лагер. Кой знае, наистина?



Гласувай:
20



Следващ постинг
Предишен постинг

1. tit - Здравей!:))
02.03.2013 01:23
Мен не ми е ясно какви ги къдри президента...имам усещането, че тъй наречения елит протака, с идеята протестите да утихнат от само себе си някак...!:))
Из ония дни времето беше непротестно, Глишев...
Впрочем, стойността на протеста е именно в качеството на хората, а не - в количеството им.:)
В провинцията са много младите и зелени...още!
От една страна - добре, но от друга - разум и умереност си трябват в такива дела!:))

Е, приятна почивка - до неделя!:))
цитирай
2. mglishev - До неделя.
02.03.2013 02:08
Аз съм го ударил сега на едни тъмни бири и светли чувства... да се еба в наивната глава.
цитирай
3. osi4kata - не си наивен.
02.03.2013 03:32
Млад си и вярваш. Къде отива после пустата му Вяра, идея си нямам. Опитайте да минете без палатков лагер, много клиширано изглежда. Правите нещо напълно ново за света, пишете история.
цитирай
4. mglishev - Ами,
02.03.2013 12:34
хайде, нито вярвам чак толкова, нито пък правим история. Недоволства е имало винаги, въпросът е как да бъдат доведени до смислен завършек, тоест до някаква добра промяна за страната. Защото най-вероятно тези протести са или ще бъдат купени и продадени.
цитирай
5. bezmitove - Ш`и са сетиш
02.03.2013 15:43

Н`иса притеснявай.
Пуснаха хората по пързалката, като ги вкараха във филма от 1997г.
Сега през 2013г. пак. Сефте?!
цитирай
6. mglishev - Това не променя факта,
02.03.2013 15:59
че действително има от какво да се недоволства. Лично аз нямам против да обесим Бойко, Доган и Станишев на едно и също дърво.
цитирай
7. tarabata - Ако сега си стоите настрани и просто ...
02.03.2013 19:05
Ако сега си стоите настрани и просто гледате сеир, утре цяла Европа и отвъд ще ви гледа сеира.
цитирай
8. kostadin - Всички политици, властници съч...
02.03.2013 21:14
Всички политици ,властници съчуствуват.Мерси -казват французите и си търсят правата,поне по два пъти в годината.
Вижте ,президента каза ,че консултациите не са провалени и че вратите били отворени за всеки -може би говори за вратите по домовете ни от които имаме ключовевсе още.Не разбирате ли ,че от нас се изисква да бъдем длъжници ,докато не ни вземат и панелките.
Би следвало, утре да му изкажем ,масово, нашите благодарности и да му поискаме ключовете от бившия държавен съвет на Тато.
цитирай
9. bserafimova - Съгласна съм, че трябва постоянство, но и много съпричастност.
02.03.2013 23:56
Твърдост също. Никакви отстъпки.Иначе наистина ще ни изпързалят онези мошеници.

Струва ми се, че в момента протакат и вероятно се спасяват, защото все пак разполагат с възможности и връзки. Най-добре е да ГИ АРЕСТУВАМЕ, да обградим с жива верига сградата на нар.събрание и да ги задължим да приемат исканията ни и да работят по нашия план, докато най-важните закони. Може да се въоръжим с тенджери и тигани, които да удряме с дървена лъжица. Тиганите са удобно снаряжение, защото могат да служат и за щит.

Не им вярвам на тия продажници.

цитирай
10. mitaca - Твърдост също. Никакви отстъпки. ...
03.03.2013 12:08
bserafimova написа:
Твърдост също. Никакви отстъпки.Иначе наистина ще ни изпързалят онези мошеници.

Струва ми се, че в момента протакат и вероятно се спасяват, защото все пак разполагат с възможности и връзки. Най-добре е да ГИ АРЕСТУВАМЕ, да обградим с жива верига сградата на нар.събрание и да ги задължим да приемат исканията ни и да работят по нашия план, докато най-важните закони. Може да се въоръжим с тенджери и тигани, които да удряме с дървена лъжица. Тиганите са удобно снаряжение, защото могат да служат и за щит.

Не им вярвам на тия продажници.


Бравос, страхотно мнение. Даже да ги арестувате, дори и с тенджери и тигани (като оставим това, че е незаконно, щото си имат имунитет), всички решения взети в такава ф-ма под директен натиск са незаконни и невалидни. И ако има някаква останала д-ност не би трябвало да бъдат приети. Искахте оставка на Правителството - получихте я, без много много да се замислите, че с тази оставка парламента се саморазпуска автоматично, ако никоя партия не приеме и успее да състави кабинет в рамките на консултациите, както и стана. Всъщност къде точно мога да прочета, какви са точно промените които задължавате да се направят в избирателния закон, както кои го искат и с колко подписа и ЕГН-та е подкрепено? За референдум не се ли изкаха поне половин милион?
цитирай
11. mglishev - На много места можеш да прочетеш, Митак,
04.03.2013 00:37
но за целта може би трябва да отвориш Гугъл и да се поразровиш. Който търси - намира. Мързи ме да ти ги преписвам, да не говорим да ги вадя за стотен път вместо теб. Колкото до законността - тя произтича единствено от волята на суверена.
цитирай
12. osi4kata - протестите все още не са купени,
04.03.2013 04:44
щом не са стигнали до някакво споразумение с Официалните Власти :)). Само те имат пари да си позволят закупуване, на каквото и да било мащабно в България. Ако си мислиш, че някой отвън може да ни купува - лъжеш се. Външните "помощници" много ясно разбраха, че присъствието им в България е заплаха за техните интереси. Единственото смущаващо явление е, че пак са се пръкнали "лидери" - прасни единия, удари другия, третият сам ще падне.
цитирай
13. tarabata - Много внимателно трябва да се сл...
05.03.2013 13:45
Много внимателно трябва да се следят действията на ето този човек: http://www.blitz.bg/news/article/185784

Ангел Славчев - млад социалист, русофил, по всяка вероятност свързан с Москва.
Не споделям истерията на патологичните русофоби, че протестът е едва ли не инспириран от Кремъл, но определено трябва да се внимава "братушките" да не се възползват чрез молодци като Ангел Че.

Киселият чичка "орловец" Янаки Ганчев по други причини също не вдъхва особено доверие.
цитирай
14. mglishev - Ти да видиш
07.03.2013 08:21
какъв портрет на "орловците" изобщо е изтипосан днес в Off News. Абе какво да си говорим, тя работата е вкиснала генерално.
цитирай
15. tarabata - Необходима фаза, ще повторя пак.
07.03.2013 12:03
Необходима фаза, ще повторя пак.
цитирай
16. mglishev - Все същата "фаза".
07.03.2013 12:43
Същият народ от дребни хорица е проспал и горянството, и 1956, и 1968, и 1989, лесно забрави 1997, а проспива и сегашните събития. Кого заблуждаваме с тази вяра? Себе си. Да, принзипно трябва да има всичко - анархия, бунт и бесилки. Но на практика просто няма да се случи нищо. Липсва критична маса, както ти казваш. Нямам нищо против да ходим, да викаме, да псуваме и дори да ядем бой. Но отказвам да се надявам на някакви нереалистични промени.
цитирай
17. tarabata - Надеждата е често коварно и тежко ...
07.03.2013 18:37
Надеждата е често коварно и тежко чувство. Но без нея сме за никъде. Особено ако все пак се смятаме за християни.

Запознах се наскоро с председателя на тази партийка: http://reforma-bg.eu/
Човекът е сериозен. Книгата-програма е също сериозна, като различните части са писани от добри специалисти. Естествено имам своите съмнения, но не ми изглежда като поредния маскарад. Достатъчно реализъм и идеализъм. Не казвам, че ще направят нещо велико и това е панацеята, но трябва да се започне именно от натрупване на идеи, когато става дума за промяна на системата.

цитирай
18. tarabata - Линк и към разумната статия на един ...
07.03.2013 18:46
Линк и към разумната статия на един познат. Не че споделям също всичко, но човекът особено в правната част, знае за какво пише.

http://www.webcafe.bg/id_200463963_Nie_grajdanite_shte_slojim_kray_na_prehoda_
цитирай
19. mglishev - Идеи трупаме,
08.03.2013 09:38
откак се помним. С това трупане на идеи трябва най-сетне да се спре. Най-успешно лансираните идеи дотук се оказват и най-глупави. Аман от идеи. Добрите от тях вече са известни от стотици години и работят в разни държави.
На тъпата българска нация й е нужна само една може би не чак огромна, но решителна група хора с пари, с достатъчна политическа, правна и икономическа култура. За комбинацията от реализъм и идеализъм си прав, но тези неща имат способността да се изпаряват.
И тази група просто да направи преврат в полза на проклетите седем милиона глупаци. В полза - но не в угода. На мен самия вече ми е ясно, че отдолу пак нищо няма да стане, по липса и на критична маса, и на акъл. Сегашното "горе" - то няма смисъл и да се коментира.

Самият аз нямам нито парите, нито контактите, нито икономическа култура. А и характерът ми, знаеш, определено не е на превратаджия. Какво мога да правя? Да псувам, да пропагандирам и - най-вече - да създавам някакъв културен продукт. Да, като съм в по-добро настроение и забравя за момент, че повечето ми съграждани са мухльовци, мога да ида и на някой протест. И толкоз.

Всичко друго засега ми изглежда много глупаво. Дано този човек да е сериозен.

Иначе най-утопичната (и същевременно пораженска) мечта беше между мен и един приятел: десетина души си купуваме евтини селски имотчета един до друг в затънтен район на шибаното Отечество, облагородяваме ги, прокарваме нет, заживяваме заедно, който има семейство, охраняваме се с пушки и вечер четем саги за забавление. Интелектуално-фермерска комуна. А шо ке яеме? И на това ще му се намери колаят. Я работа през нета, я работа по двора (мен това не ме плаши и ми е познато), я комбинация от двете. Но това са мечти. По-реално е просто да се озовеш на боровинковите полета в долно Ютландовци.
цитирай
20. tarabata - Пропагандирането е много важно ...
08.03.2013 10:24
Пропагандирането е много важно нещо.
Книгата-програма е добре написана. Ще я видиш.
Иначе и лопатата и на двора си е решение. Вярно е, че не е никак лесно. Най-вече по психологически причини.
цитирай
21. bserafimova - Дали лъжите на онези избраници на монополите законни ли са?
12.03.2013 01:28
mitaca написа:
bserafimova написа:
Твърдост също. Никакви отстъпки.Иначе наистина ще ни изпързалят онези мошеници.

Струва ми се, че в момента протакат и вероятно се спасяват, защото все пак разполагат с възможности и връзки. Най-добре е да ГИ АРЕСТУВАМЕ, да обградим с жива верига сградата на нар.събрание и да ги задължим да приемат исканията ни и да работят по нашия план, докато най-важните закони. Може да се въоръжим с тенджери и тигани, които да удряме с дървена лъжица. Тиганите са удобно снаряжение, защото могат да служат и за щит.

Не им вярвам на тия продажници.


Бравос, страхотно мнение. Даже да ги арестувате, дори и с тенджери и тигани (като оставим това, че е незаконно, щото си имат имунитет), всички решения взети в такава ф-ма под директен натиск са незаконни и невалидни. И ако има някаква останала д-ност не би трябвало да бъдат приети. Искахте оставка на Правителството - получихте я, без много много да се замислите, че с тази оставка парламента се саморазпуска автоматично, ако никоя партия не приеме и успее да състави кабинет в рамките на консултациите, както и стана. Всъщност къде точно мога да прочета, какви са точно промените които задължавате да се направят в избирателния закон, както кои го искат и с колко подписа и ЕГН-та е подкрепено? За референдум не се ли изкаха поне половин милион?


Дали и нарушенията на законите от съдиите са законни, според Вас?

Що се отнася до падането на правителството - никога не съм го искала.

По другите въпроси не знам нищо и не ме интересува. Петициите, които съм подписвала бяха във връзка с екологични проекти и за запазването на АЕЦ "Козлодуй", който предс. на НСъбрание загуби. Търсете си ги в интернет.

Лека вечер.




цитирай
22. tarabata - Съмненията се оказаха за съ...
24.03.2013 19:54
[quote=tarabata
Запознах се наскоро с председателя на тази партийка: http://reforma-bg.eu/
Човекът е сериозен. Книгата-програма е също сериозна, като различните части са писани от добри специалисти. Естествено имам своите съмнения, но не ми изглежда като поредния маскарад.
[/quote]

Съмненията се оказаха за съжаление по-скоро оправдани. Дали е маскарад или нещо друго, не знам. Няма да кажа нещо определено, но бих посъветвал да са внимателни тези, които осъществят контакт с въпросната партийка. Не искам просто случайно да подведа хора с горецитирания си предишен коментар.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mglishev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 8627603
Постинги: 1097
Коментари: 8098
Гласове: 5671
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Всичко, което може да се намери на български за Толкин
2. Който не чете на руски, губи много. Недолюбвам Русията, но обичам безплатните им онлайн библиотеки.
3. За англите и саксите. На английски
4. Най-забавният начин да се учи староанглийски
5. Азам Али - любимата ми певица.
6. Тук може да се играе викингски шах онлайн :)
7. Форумът на списание Бг-наука - много весело място, пълно е с непризнати гении :)
8. Блогът на Венцислав Каравълчев - прекрасни текстове по църковна история
9. Блогът на Владислав Иванов - средновековна балканска (и не само) история
10. Venetian Red - блог за изкуство. Най-вече история на изкуството и впечатления от изложби
11. "Виртуални строфи" - стихотворения от блогъри
12. На Понтис/Стефан блогчето. Има приятни неща.
13. Страхотен блог на нормален човек с умерено елитарно мислене.
14. Зло куче: мисли, ръмжи, хапе.
15. Още един блог на нормално мислещ, интелигентен човек.
16. "Ъплоуднати постинги за делитване" - най-добре осмяната булгарелска простотия
17. Милен Русков, единственият жив български писател
18. "Целият изгубен свят": блог на chris. Отлични стихотворения. Ей, не е мъртъв българският език!
19. Трънки и блогинки
20. В крак с времето!
21. Средновековна и ренесансова музика онлайн!
22. Блогът на Димитър Атанасов - текстове без фризура
23. Една чудесна приятелка пише там и ми се ще да ми е в блогрола :)
24. Кака Сийка - умен тип, бяга от клишетата