Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.06.2013 15:44 - Да на Турция, не на Ердоган
Автор: mglishev Категория: Политика   
Прочетен: 7424 Коментари: 23 Гласове:
11

Последна промяна: 01.06.2013 16:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Благодарение на приятелка прочетох доста новини за сегашните протести и вълнения в Турция (благодаря, Калина!). 

Реджеп Ердоган, изглежда, окончателно е оглупял от власт и си въобразява, че прави голяма политика. В Истанбул, а вече и в други градове тече нещо, което изглежда като антипод на Арабската пролет - и дано наистина да е така. 
Арабската пролет (и европейско-американските безобразно погрешни намеси) водят само до засилване на крайния ислямизъм и до крах на бездруго крехкия ред в арабската част от света - което пък ще има преки последици върху Европа, а вероятно и върху България в частност. 

В Турция обаче години наред течеше тиха "турска пролет", осъществявана от правителството: партията на Ердоган бавно подменяше Ататюрковата република с неоосманска пропаганда; в уж светска Турция се случиха инак немислими убийства и заплахи към немюсюлмани и чужденци, а в последно време апетитите на Анкара към Сирия и Ирак доведоха до безпринципна подкрепа за екстремистките бунтовници в Сирия. Не се съмнявам, че накрая, с турска, американска и френска помощ Асад ще бъде свален, а Сирия ще затъне в хаос, Европа ще бъде залята с бежанци (които при това ще бъдат системно лъгани, че трябва да са на бунтовническа страна). Ако междувременно Ердоган остане на власт, балканската политика на Турция би била непредвидима - в духа на "Неоосманизмът" на Дарко Танаскович. 

В момента нормалните, светски настроени турци, наследниците на Ататюрк протестират срещу Ердоган и авторитарните му, ислямистки методи. Не става дума просто за един парк в Истанбул, а за наследството на Кемал паша, личните свободи и умерено модерното лице на страната. Докато ние тук се чудим да протестираме ли срещу Орешарски (разбира се, че трябва!), турците си вършат работата. Полицията на Ердоган бие най-нормални граждани. Докъде стигнахме... накрая и Турция да ни дава урок по гражданско поведение. 

Изцяло съм на страната на протестиращите. Време е Ердоган да си върви, подкрепата за сирийските ислямисти да спре и републиката да продължи в разумния си, светски, умерено модерен курс. 

---------

Колкото до останалото, смятам, че съседите ни дават изключително добър пример и Орешарски трябва също да бъде изметен. 
Не само това, но Цветанов и Сидеров трябва да влязат в затвора.



Гласувай:
12



1. tikoev - Ето, виждате каква е реакцията за ...
01.06.2013 16:23
Ето, виждате каква е реакцията за един парк...А тук от 23 години мачкат и природа и хора...и все тая...Сън дълбок е обзел "юнака балкански" и нищо не може да го събуди! :)
цитирай
2. blackpredator - Глишев,
01.06.2013 16:36
ти като буриданово магаре.
Уж Ердоганова ливада, а пожарникарската копа, или тая на Кунка Пръмова.
Що не потърсиш иглата в тях?
цитирай
3. mglishev - Ами ставайте вие лично, tikoev -
01.06.2013 16:37
утре е националният протест срещу новото ни правителство.

blackpredator, коментарът ви е глупав. Засега няма да го пипам, но ако почнете тролфест - ще ви трия. Всеки може да види по-назад кога и какво съм писал.
цитирай
4. shtaparov - Гласувам "ЗА" стати...
01.06.2013 18:01
Гласувам "ЗА" статията,като едничкото ми несъгласие е в последния абзац със затвора! Затвор може,на за цялата върхушка на Бе-Сепе: те си знаят защо!
цитирай
5. shtaparov - Да,но...
01.06.2013 18:03
tikoev написа:
Ето, виждате каква е реакцията за един парк...А тук от 23 години мачкат и природа и хора...и все тая...Сън дълбок е обзел "юнака балкански" и нищо не може да го събуди! :)

Да: наистина мачкат природа и хора,но не от 23 години,а от 69!
цитирай
6. dolsineq - Статията си е много добра, дано б...
01.06.2013 20:12
Статията си е много добра, дано бунтовете отрезвят политиците и в Турция, и в България.
цитирай
7. mglishev - За първи път
01.06.2013 20:36
съм на един акъл с Щапаров. Точно така, затвор за цялото шефство на БСП и пак точно така - краде се мощно поне откак комунягите са тук.

Инак бунтовете никого не отрезвяват. За съжаление.
цитирай
8. gadfly - ...
02.06.2013 10:58
Още един от подръжниците на Бойко Подрисов си заминава (надявам се). В краткосрочна перспектива това е добре за нас, защото ще намалее ислямизирането на България, а Близкият изток ще се стабилизира поне малко. Иначе Асад няма да падне, дори ми се струва, че ще надживее Ердоган.
цитирай
9. mglishev - Ще видим,
02.06.2013 11:21
дано си прав, gadfly.
цитирай
10. bojinkata - Още един от подръжниците на Бойко ...
02.06.2013 13:54
gadfly написа:
Още един от подръжниците на Бойко Подрисов си заминава (надявам се). В краткосрочна перспектива това е добре за нас, защото ще намалее ислямизирането на България, а Близкият изток ще се стабилизира поне малко. Иначе Асад няма да падне, дори ми се струва, че ще надживее Ердоган.

Напълно съгласен с теб и статията! Не само ЦЦ в затвора, а цялата върхушка на Герб и Бсп- клонинги на БКП.
цитирай
11. starotomagare - Мисля ,че изобщо не е време за радостни фанфари
02.06.2013 14:30
Както е известно медала има две страни и само наивниците предпочитат да се радват само на тази която им харесва без да се интересуват за другата.Така са направили нашите прадеди борците от ВМРО. Повярвали ,че младотурците са им приятели и се втурнали да им помагат и накрая сложили оръжие- край на битки и кръв.Резултата е известен на всеки който се интересува от историята.Ердоган си е позволил да протегне ръце към иракския петрол сключвайки незаконно съглашение с кюрдите което е вбесило американците.Те реагират така първосигнално когато някой се опита да им се пречка на пътя на печалбите им от всякакъв петрол по света.В резултат ,а повод винаги се намира, пламна цяла Турция от протести предизвикани от незначителен ,местен повод.Нима довчерашния кумир на цяла Турция изведнъж им стана противен?Амнисти също побърза да се намеси.Проблема за нас е не само Ердоган а цялата националистическа и неоосманиска политика на Турция .Нима турските дечица учещи по онези ,,сгрешени "карти дето половината България е включена като част от Турция заедно с части и от други съседни държави не се насъскват постоянно против съседи и ,,неверници"?Списъка на различните програми за асимилация и инвазия у нас е дълъг и разностранен.Ние дори не сме крайната цел а само първата стъпка на Запад.Нима трябва да повярваме ,че всичко това ще изчезне заедно с Ердоган и ще почнем само приятелски да си ходим на гости като всеки си знае само своето без да крои планове как да отмъкне чуждото?Нима и нашите тираджии ще станат добре дошли в Турция вместо да се чудят как да им прецакат бизнеса ?Или пък турските ще зачитат нашите закони -но това са само трохи и могат да се оправят с ясни равноправни правила и строг контрол а не задкулисни сметки.Това се отнася и за работата в турските фирми в България и прилаганите там дискриминационни номера на българските работници.
цитирай
12. mglishev - starotomagare,
02.06.2013 15:29
никой не казва, че е време за фанфари. Просто Ердоган е вреден, при това мислено от българска перспектива. Не че новите "младотуци", които евентуално биха го изместили, трябва веднага да ни стават първи приятелчета. Но е добре да се знае, че засега нищо в Турция не е по-неприятно за нас от неоосманиста Ердоган. А е добре, че там има и наистина светска, разумна прослойка хора. Именно това са хората, които в момента ядат каиша на Таксим.
цитирай
13. starotomagare - Никога не бих си помислил да защитавам Ердоган...
02.06.2013 16:11
просто се съмнявам в спонтанноста на тези протести.В предишния пост писах какво имам в предвид.Със сигурност едни сега ядат каиша а други чакат своя момент за да се възползват от резултата .Не смятам ,че те ще са по-добри или пък ще имат по-различни намерения спрямо нас и Европа.Методите може да се променят но целта си остава една и съща .Не случайно и сега съществуват толкова различни програми и методи за инвазията им.Подобно както у нас с приклюване на ерата Доган нищо не се промени към добро в ДПС и тя си остана една незаконна чужда на България партия.Нейната агресивност и наглост дори са се увелиили.
цитирай
14. mglishev - За ДПС сме на едно мнение,
02.06.2013 20:46
също както и за възползването от протестите (и там, и у нас).

Но съчувствието ми е изцяло към нормалните цариградчани, които протестират не на шега и не без причина.
цитирай
15. tarabata - България няма интерес нито от пр...
03.06.2013 14:57
България няма интерес нито от прекалено силна турска държава, нито от прекалено голяма дестабилизация край Босфора. В перспектива първото означава засилване на турското влияние в икономически, политически и културен план, а второто ще доведе посредством контрареакция срещу исканията на протестиращите за демократизация на обществото до задълбочаване на ислямистките тенденции. При всички положения е неприятно (доколкото неосманизмът на Ердоган и Давутоглу представлява особена симбиоза между великотурска държавност и "умерен" ислямизъм), но по-добре все пак някакъв крехък баланс.
цитирай
16. mglishev - Точно обратното си мисля аз -
03.06.2013 18:37
че Ердоган по-скоро изобщо не е умерен. Вече не е. И е добре да си иде - както заради самите турци, които, изглежда, предпочитат по-модернизирана и по-кротка Турция, така и заради нас, по почти същите причини.
цитирай
17. tarabata - "Самите турци", про...
04.06.2013 13:03
"Самите турци", протестиращи в големите градове, едва ли представляват мълчаливото засега мнозинство, което съвсем не е либерално. По-добре последното да вижда свое представителство в лицето на Ердоган, който все пак гарантира стабилност и възпира най-радикалните ислямисти.
цитирай
18. tarabata - Що се касае до модернизацията, з...
04.06.2013 13:55
Що се касае до модернизацията, зависи какво точно се има предвид. Ако става дума за икономическо развитие и политическа тежест, най-голям напредък Турция в недалечното минало отбелязва при великотурската политика на Тургут Йозал въпреки бруталните репресии срещу кюрдите, а сега при Ердоган. Въпросът е, дали ислямистките тенденции няма да се засилят значително, ако правителството падне. Изглежда, че става дума наистина за много крехък баланс.

Със сигурност в Истанбул или в Измир има много модерно мислещи (частично в европейски смисъл) млади хора, които чрез протестите целят либерализация на обществото. Ако те обаче се окажат действително прекалено силни, то това неминуемо ще предизвика ответна реакция на ислямисткото мнозинство.

Струва ми се, че най-добрият вариант за нас е все пак да не се стигне до тотална дестабилизация. При всички положения не би било лошо исканията за либерализация окончателно да се наложат като контрапункт на ислямизацията. Това би вкарало Турция в период на дълбоки вътрешни проблеми, които може би биха попречили на постъпателното прокарване на неосманисткия курс навън и в частност спрямо България. Не трябва обаче да забравяме, че либерализацията сама по себе си още съвсем не е равозначна на отказ от агресивен национализъм и икономическо и културно влияние. Това, че някой е против Ердоган и ислямизма, съвсем не означава, че не би се подписал и сега под изказванията на Йозал спрямо България от преди трийсетина години.
цитирай
19. mglishev - Това пак е мрачен вариант
04.06.2013 15:17
А нали помниш какво казваше Пиляк: специалистите им по Балканите са шеста глуха.
цитирай
20. tarabata - Ако визираш книгата на Танаскович, ...
04.06.2013 18:19
Ако визираш книгата на Танаскович, то тя далеч не е единствен източник на познания за неосманизма като официална турска доктрина. Фактът, че няма достатъчно задълбочен и адекватен материал от български автор, говори по-скоро зле за тукашните специалисти.

Мисля, че ще бъда грешка да се надценяват либералните светски сили в Турция. Че те имат по-голямо влияние от тези в останалия ислямски свят, е ясно. За това има достатъчно исторически причини. Към момента обаче те едва ли могат да направят нещо друго освен да балансират ислямистките тенденции, които притежават далеч по-широка основа.
цитирай
21. mglishev - И това е добре.
04.06.2013 23:26
Не е малко. Нека балансират.
Но освен да се правим на реалполитици, можем и да сме хора - в Истанбул загинаха вече поне двама души. А поне мен никак не ме е срам да им симпатизирам и съчувствам.
цитирай
22. staler - ердоган се взе за международен и...
06.06.2013 04:52
ердоган се взе за международен играч.и взе все по често да дразни евреите от юзраел.тези протести са камъни от тая посока.този политик е показал характер и начина по които защищава интересите на турция са достоини за възхищение от страничен далечен наблюдател,а за нас--повод за безпокоиство.тоест това е един от редките случаи когато техните интереси съвпадат с нашите.
цитирай
23. mglishev - Ще му се размине,
11.06.2013 08:17
както изглежда.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mglishev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 8624902
Постинги: 1097
Коментари: 8098
Гласове: 5671
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Всичко, което може да се намери на български за Толкин
2. Който не чете на руски, губи много. Недолюбвам Русията, но обичам безплатните им онлайн библиотеки.
3. За англите и саксите. На английски
4. Най-забавният начин да се учи староанглийски
5. Азам Али - любимата ми певица.
6. Тук може да се играе викингски шах онлайн :)
7. Форумът на списание Бг-наука - много весело място, пълно е с непризнати гении :)
8. Блогът на Венцислав Каравълчев - прекрасни текстове по църковна история
9. Блогът на Владислав Иванов - средновековна балканска (и не само) история
10. Venetian Red - блог за изкуство. Най-вече история на изкуството и впечатления от изложби
11. "Виртуални строфи" - стихотворения от блогъри
12. На Понтис/Стефан блогчето. Има приятни неща.
13. Страхотен блог на нормален човек с умерено елитарно мислене.
14. Зло куче: мисли, ръмжи, хапе.
15. Още един блог на нормално мислещ, интелигентен човек.
16. "Ъплоуднати постинги за делитване" - най-добре осмяната булгарелска простотия
17. Милен Русков, единственият жив български писател
18. "Целият изгубен свят": блог на chris. Отлични стихотворения. Ей, не е мъртъв българският език!
19. Трънки и блогинки
20. В крак с времето!
21. Средновековна и ренесансова музика онлайн!
22. Блогът на Димитър Атанасов - текстове без фризура
23. Една чудесна приятелка пише там и ми се ще да ми е в блогрола :)
24. Кака Сийка - умен тип, бяга от клишетата