Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.06.2013 14:43 - Събота вечер, дългата разходка
Автор: mglishev Категория: Политика   
Прочетен: 3456 Коментари: 7 Гласове:
14

Последна промяна: 16.06.2013 15:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Вчерашният протест беше най-доброто, което сме виждали от 1997 насам. 

Към 18:30 имаше седем-осем хиляди души пред Министерския съвет. Протестът беше малко по-малък, но много по-шумен от онзиденшния. Няколко души се сетиха да обесят сламено чучело на Станишев на един стълб пред бившия Партиен дом. Един млад мъж беше дошъл с огромен барабан и го удря в ритъм повече от четири часа, с което самите ни викове звучаха много по-добре. Имаше пищялки от всякакъв род и калибър - изобщо, карнавал. Герберите се бяха изпокрили, а лицата бяха на нормални хора. Възрастите бяха всякакви, но най-вече на такива като мен - около трийсетака. Мисля, че това най-сетне е нещо нормално. И отново - мъже, жени, даже деца. Тук-там - и зарадвани старци, на които им е писнало. Всякакви хора. Пардон - всякакви свестни хора. Разбира се, те трябва да бъдат и много повече...

Разбира се, мина се традиционният път - от Министерския съвет и бившия Партиен дом през Народното събрание до Орлов мост. Пред Археологическия музей хората весело разпознаха предавателната кола на TV7 и от любов към Бареков взеха, че й спукаха гумите, строшиха стъклата и изобщо през смях я направиха на сол, както си му е редът. Никой не ни пречеше. За чест на протестиращите никой не пострада - дори и обяснимо уплашената репортерка на служба при Бюрека. Надявам се, че тези, които работят за него, ще се сетят, че не си струва да продължават с такъв глупак. 

Виковете бяха съвсем кратки, ясни и очаквани: 
- Болен! Курво!
- Бареков! Курво!
- Станишев! Курво!
- Червени боклуци!
- Орешарски вън!
- Мафия!
- Оставка!

Много пъти се изпя националният химн и се разправяха какви ли не вицове за Гея, Бея и Злодея. На няколко пъти чух хора да си говорят, че е добре, дето феновете на Тиквата не зяят много. 

Едно беше безсмислено - имаше плакат с глупав надпис: "Против нашествието на турските орди" и няколко момчета (може би от ВМРО), които викаха: "Турци сте". Това е наистина ненужно. На нас проблемът не са ни турците, а ДПС. Утре по Кърджали някой хитър партиец ще покаже на кадро пред местното наплашено население точно тези момчета и хората там ще си помислят, че в София едва ли не се каним да ги колим. А няма такова нещо. Днес, в неделя, може би ще има дори група турски студенти, които да се включат в протестите ни ей така, от солидарност - защото и България, и Турция в момента имат един и същи проблем: самозабравило се управление. Да припомня - когато започнаха събитията на Таксим, стотина души отидохме да постоим кротко пред турското посолство в знак на солидарност с протестиращите против Ердоган. Кой знае, може би Балканите ще се посъбудят, при това заедно.

Най-хубавото започна след Орлов мост. Там вече и бездруго няма защо да се ходи. Първо - нямаше ги герберско-бесепарските разсейвачи, които се опитват да ни накарат да се разотидем. Второ - протестът направи нещо неочаквано: тръгна по Канала от Орлов мост към Моста на влюбените (между НДК и Хилтън). Това вече беше към 20:30. По целия път викахме: "Червени боклуци" и канехме минувачите да се присъединят към нас. Някои го направиха. Имаше хора, които ни поздравяваха от прозорците си. Да повторя - беше си карнавал. 

При Моста на влюбените беше малко неясно какво ще става оттук нататък. Затова просто започнахме да викаме: 
- Към Позитано!

Хората чуха, хареса им, почнаха и те да го викат. Всички тръгнахме по Фритьоф Нансен, после по Патриарха и Витошка към Съдебната палата. Движехме се бавно, наоколо нямаше полиция и камери, нямаше и движение. Продължаваше да бъде шумно, многолюдно и зареждащо. По Витошка излезлите да си изкарат събота вечер се правеха, че ни няма. Тук-там някой ни поздравяваше - тогава и ние правехме същото. Пак за чест на протестиращите ще кажа, че никой в Европа не прави шествията си по този прекрасен начин - ние не трошим магазини, не бием обикновени граждани и не обръщаме маси. На наш фон испанците, гърците и турците (да не говоря за французи и британци) са хунска орда. Ние бяхме като ученици на излет. Беше красиво.

Пред Позитано 20 заварихме рехав полицейски кордон, който пазеше сградата на комунягите от любовта ни. Нищо не направихме на полицията, повикахме, покрещяхме и напсувахме червената сган. Това беше изключителен момент - демонстрации пред партийни централи отдавна не беше имало. Без провокации, без диващини - просто знак за нетърпимост към лъжите и престъпленията на най-отвратителната клика в българската история. Комунистите няма да бъдат оставени да ни управляват. Пак ще се събираме там. 

Съвсем близо до тяхната централа, на Клементина 8 (до Немската гимназия) е и сградата на ДПС. Нямаше как да я пропуснем. Полицаите бяха вече два реда. И никак не им се пазеше това свърталище на усойници. Един полицай се смееше. Когато започнахме да викаме: 
- Защо ги пазите! 
и:
- Свалете каските!
друг от полицаите за секунда отложи фуражка и пак я нахлупи. 
Най-добрият момент беше, когато протестиращите започнаха да викат: 
- Волене, излез! 
И коронното:
- Ай сиктир!
Явно вече никой не вярва на фалшивия националист. Най-естествено за него е да спи в квартирата на ДПС... вероятно на диван в кабинета на Местан, под Догановия портрет.

След ДПС, продължихме по Клементина към Света Неделя, Министерския съвет и по Дондуков към Операта - защото зад Операта е проклетата централа на АТАКА. Беше след 22:30. А хората бяха само прегракнали, но не и уморени. По Дондуков подминахме с пълно презрение централката на Яне Педераста. Дори не си направихме труда да се изпикаем на неохранявания вход на жалката му партия. РЗС означава по-малко и от кучешка мърша.

Пред АТАКА вече ни чакаха четири реда полицаи. Явно на кметицата Фандъкова й е омръзнало Болен да й досажда след всяка проява на недоволоство. Там фолклорът се развихри наистина сериозно:
- Болен и Местан - гаджета!
- Лютфи, излез!
- И турци не сте!
- Еничари!
- Болен на Таксим!
- Курви! На Путин!
- Болен и Местан! В един казан с Доган!

Най-сетне, като за десерт, поревахме срещу Цецо, Тиквата и ГЕРБ, защото просто не бива да се забравят старите золуми заради новите.

И се разотидохме към 23:30, по собствено желание, с вик: "Утре - пак!" В София отдавна не е имало толкова смислен протест - с много хора, без провокации, пред сградите на най-омразните партии, енергичен и разумен. 

Днес пак трябва да има протест. Пускам този постинг и проверявам къде и в колко часа. Задължително е пак да наобиколим партийните централи. Идвайте всички!

Напрежението не бива да спада. Нито миг покой не бива да се дава на извергите в народното събрание. Падането на свинята Пеевски не е повод да се разотиваме. Сегашното правителство трябва да се сгромоляса и на негово място в никакъв случай не трябва да се връща ГЕРБ. 
Мога само да си пожелая скоро да се съберем в петък, в работно време - точно пред Народното събрание, докато то работи и вътре тече парламентарен контрол. 

--------- 

Днес сутринта вече е имало един рехав протест в София. Браво на ранобудните. 
Истинският е отново от 6:30 вечерта пред Министерския съвет!



Гласувай:
14



1. blackpredator - Глишев,
16.06.2013 15:58
харесах съботното ти житиеписание.
И това: "На нас проблемът не са ни турците, а ДПС."
Често ми казват "Ние сме против турците, защото са стадо, гласувщо за ДПС"
Аз питам "Вие не сте ли "турци", щом стадно гласувате за ГЕРБ и БСП?"
Въобще не съм получавал смислен отговор ни от блоговите "фесове", ни от тия в реалния ми свят. Използвам фес за ментална мярка. Е, може и за аксесоарна личностна такава...

Казваш "карнавала". Все ми се струва, за да е истински и да му се "чуе" самбата, трябва да се радикализира малко. Не от рода "какво се случи с ПТС на ТВ7", по-скоро от рода на "Орлов мост", дълготрайно във времето "бивше кръстовище". Иначе си губи смисъла и карнавала си остава седянка...

И като си казал карнавал, нищо не си писал за "бразилките"...;)
цитирай
2. mglishev - Виж, това е вярно,
16.06.2013 17:46
наистина трябва радикализация, но контрата трябва да е в режима, а не в нас. Нямам против да спукаме гумите на TV7 или да счупим стъклата на Позитано 20, за да се почне най-сетне истинският бунт. Но полицията тези дни явно е инструктирана да не прави нищо - вероятно точно защото и режимът е преценил какво може да се получи.

Засега е добре, че протестът е кротък, но шумен. Нека се съберат повече хора, да се натрупа маса. Тогава ще видим.
цитирай
3. kbalenciaga - Оффф, колко сте наивниииии...
16.06.2013 18:27

"...наистина трябва радикализация, но контрата трябва да е в режима, а не в нас."
mglishev, за каква радикализация пишеш?!
Ти чуваш ли се какви глупости говориш?!
Даваш ли си сметка какво може да последва с такива искания???

цитирай
4. mglishev - Не ме интересуват
17.06.2013 02:28
ничии мнения, щом са скудоумни. Давам си сметка. Точно това искам. Мишките да си стоят у дома.
цитирай
5. alegatora - Браво, Маноле!
17.06.2013 09:08
Браво, Маноле!
цитирай
6. vishnichka - Понякога ми е трудно да повярвам, че си на 29 години,
17.06.2013 12:09
пишеш като човек, преживял твърде много...
Поздрави!
цитирай
7. mglishev - :)
17.06.2013 15:49
Че то в България кой не е преживял много на 29?

Айде, простотийката на kbalenciaga я трия. Но пасаран.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mglishev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 8625291
Постинги: 1097
Коментари: 8098
Гласове: 5671
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Всичко, което може да се намери на български за Толкин
2. Който не чете на руски, губи много. Недолюбвам Русията, но обичам безплатните им онлайн библиотеки.
3. За англите и саксите. На английски
4. Най-забавният начин да се учи староанглийски
5. Азам Али - любимата ми певица.
6. Тук може да се играе викингски шах онлайн :)
7. Форумът на списание Бг-наука - много весело място, пълно е с непризнати гении :)
8. Блогът на Венцислав Каравълчев - прекрасни текстове по църковна история
9. Блогът на Владислав Иванов - средновековна балканска (и не само) история
10. Venetian Red - блог за изкуство. Най-вече история на изкуството и впечатления от изложби
11. "Виртуални строфи" - стихотворения от блогъри
12. На Понтис/Стефан блогчето. Има приятни неща.
13. Страхотен блог на нормален човек с умерено елитарно мислене.
14. Зло куче: мисли, ръмжи, хапе.
15. Още един блог на нормално мислещ, интелигентен човек.
16. "Ъплоуднати постинги за делитване" - най-добре осмяната булгарелска простотия
17. Милен Русков, единственият жив български писател
18. "Целият изгубен свят": блог на chris. Отлични стихотворения. Ей, не е мъртъв българският език!
19. Трънки и блогинки
20. В крак с времето!
21. Средновековна и ренесансова музика онлайн!
22. Блогът на Димитър Атанасов - текстове без фризура
23. Една чудесна приятелка пише там и ми се ще да ми е в блогрола :)
24. Кака Сийка - умен тип, бяга от клишетата