Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.06.2013 10:36 - Ден седми (четвъртък, 20 юни)
Автор: mglishev Категория: Политика   
Прочетен: 3968 Коментари: 8 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Обичайният протест.

На Ларгото - светско, весело и шумно. Фотографи и прочие. Мятахме яйца по Министерския съвет. Малко ме подразни чучелото на Яне Янев, май това си бяха негови партийчета. Но нищо, те са безвредни.

По Царя - обичайното побратимяване с полицията, която пази на Раковски. Фитнес-наемниците на Болен не се виждат никакви.

Пред Народното събрание - още малко яйца. Хората се радват.

На Орлов мост - музика и смехове. Танци. Размахваме плакати за новите глупости в училищната програма, против освинването на Операта, гаври с БСП и кого ли още не. Политическият вицов фолклор става все по-добър. Орлов мост е най-красивата част от протеста в момента. Шарено, хипария.

По Канала пеем бунтовни песни (аз - много прегракнало), някакви хора свирят на тъпани и се получва чудесна какофония. Някои хора ни поздравяват от прозорците си, други се крият. Първите поздравяваме и ние, вторите освиркваме.

На Моста на влюбените стотина души отидохме към централата на ГЕРБ. Не е много вдъхновяващо - тя е чак на висок етаж. Отвън няма символи на партията. В същата сграда е и израелското посолство. Някакви унили момчета викат против Бойко, ама не успяват да измислят добри лозунги. Двама-трима малко по-възрастни им даваме идеи ("Фидосова - за Коледа!", "Местан с Цветан в един казан!", "Тикво, дай си ни парите!"), но не загряват. Тъпи парчета. Схванахме, че може и да са наети от фитнес-залите по атакаджийската схема. Зарязахме ги, върнахме си се към нормалния протест.Жалко, защото ГЕРБ са същото като БСП.

Днес НФСБ го няма пред НДК, а и из цяла София. Ами по-добре без тях.

По Витошка и Позитано набираме енергия. Писнали са ни лъскавите безразлични типове от тоя булевард, но не ги закачаме, само им показваме какво мислим за тях. На Позитано някакви хвърлили камъни по централата, счупили стъкло, един журналист бил порязан. Е, никой не е казвал, че да се свалят комунисти е лесна или безопасна работа. Може тепърва да стане и по-сериозно. Важното е тези да бъдат разкарани. Журналистът все пак не е сериозно пострадал. Мятаме яйца и там. 

Пред ДПС - красиво омазваме табелата с летящи жълтъци. За щастие, всички викат против ДПС, а не против турците. Яйцата свършиха. Скоро пак. 

После вече - спокойна многолюдна разходка през ларгото и Народното събрание до Орлов мост. Някакви мацки скандират: "Лумпени, обичам ви!" Някой беше устроил нещо като пазар на книги на моста - но безплатно. Един от приятелите ми беше се домъкнал с реенакторски доспехи и табела: "Платен византийски наемник". Блестяща идея. Хората пееха песента за Райна Попгеоргиева. Купонът продължи, но си тръгнах. За първи път видях как тече на Орлов мост вечер и ми хареса. Това не е лошо - докато ние се надъхваме за, надявам се, разумно втвърдяване на протеста, по-красивите остават на моста в относителна безопасност. Многолика работа. 

Довечера - пак. Жалко, изпускаме деня за парламентарен контрол, но така е като няма стачка. Не знам защо няма. Може би ни трябва някаква по-сериозна организация, все пак. Една приятелка каза, че е време да се замисляме направо за организиране на партия. Неприятна мисъл, но може и да е вярна. С няколко души се заприказвахме за това къде дремят дените и центристите. ДСБ, Единство, ДБГ, дори старият Сугарев, който тия дни нещо пак пророкуваше? Лошо - вероятно десните просто са в ступор. Ще трябва някак да се справяме и без тях. 

Въпреки всичко - довечера пак. Коментирахме как Орешарски е охулен в Брюксел - и от наши сънародници там, и от европейски чиновници. Трябва да се протестира. Утре - със сигурност при НДК заради ПЕС още сутринта или по обяд. Мартин Шулц е отказал да дойде на срещата на европейските социалисти в София. Това е окуражаващо. Станишев и общината искат да ни забранят да протестираме утре. Няма да им мине номерът. Ако се опитат да ни спрат, ще е много интересно какво ще направи полицията, на която дни наред стискахме ръка и подарявахме минерална вода. В най-добрия случай ще отстъпва и ще направи кордон около мястото на срещата на социалистите. В най-лошия - ще си устроим софийски Таксим. Трябва упорство и кураж. И тогава имаме сериозен шанс да надвием проклетите комунисти.

Междувременно във Фейсбук-групата на протестите се намножават провокаторчета - гербери, нацисти, обикновени идиоти. Спамят. Явно, че властите се изнервят. Чудесно. Ще продължим да ги изнервяме. Но наистина е нужна стачка, за да можем да протастираме в дните, когато Парламентът работи.





Гласувай:
6



1. tarabata - Колкото повече шум вдигат жалките ...
21.06.2013 11:04
Колкото повече шум вдигат жалките ченгета, толкова на по-прав път сме. Ето един материал за това кой е платен и как му се плаща: http://livenews.bg/Sreshtu-protest-Ataka-davala-po-15-lv.-i-parche-pitsa-56599
цитирай
2. tarabata - И особено това: http://livenews. ...
21.06.2013 11:20
И особено това: http://livenews.bg/Skandalno-razkritie-na-BNT!-Ataka-s-platena-agitka-56588
цитирай
3. tarabata - Eто го и видеото: http://bnt. bg...
21.06.2013 11:46
Eто го и видеото: http://bnt.bg/bg/news/view/103231/ima_li_plateni_agitki_razsledvane_na_bnt
цитирай
4. shtuka1 - Утре приятно окупиране
21.06.2013 12:37
Нова Фейсбук инициатива:
"Окупирай НДК", покажи на ПЕС народната любов към Станишев
Нова Фейсбук група бе създадена в петък с призив правителството да подаде оставка същия ден, ако не - "Окупирай НДК" в събота. Причината е, че тогава се провежда конференцията на Партията на европейските социалисти (ПЕС), чийто председател е лидерът на БСП Сергей Станишев.Групата се създава поради дебелоочието и наглостта на хората от ДПС, БСП и "Атака". Няма партии, има само българи! Ние сме едно цяло с всенародния, безпартиен #ДАНСwithme протест", казват създателите на групата.Посочват, че ако оставката на кабинета "Орешарски" не е факт на 21 юни, ще преминат къз окупиране на НДК на 22 юни, събота, от 10 ч сутринта.Участие са заявили над 3300 души, които настояват правителството да подаде оставка заради скандалните назначения и невъзможността да овладее напрежението в обществото.
Гражданските протести, организирани спонтанно преди седмица заради избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС, прераснаха в протест срещу олигархичния модел на управление
цитирай
5. bmp - Разбрах, че гей-парадът е отложен, но пък анти-гей парадът ще се проведе.
21.06.2013 12:39
Маршрутите ви ще съвпаднат ли?
цитирай
6. mglishev - Взъможно е да съвпадат.
21.06.2013 15:28
Общината прави всичко възможно да НЕ улесни полицията; да НЕ направи нищо за Операта в ущърб на урода Волен; и всякак слугинства на новата власт, както на старата в това да задейства всичко, което пречи на гражданите да протестират. Долу Фъндъкова!
цитирай
7. longtin - Защо Орешарски не подава оставка и защо протестът ви е обречен на неуспех
22.06.2013 05:25
От снощното изявление на Плевнелиев за протестите, разбрах две неща:

Първото. Ние не сме избрали главнокомандващ българската армия, а сме си избрали детска учителка. И съвсем основателно-нямаме армия, но все още правим деца.

Второ, което е по-актуалното, докато Плевнелиев е президент Орешарски никога няма да подаде оставка и протестът ви е обречен да продължи дълго, дълго време…до изтичане мандатът на президента. Противното-даването на оставка от Орешарски, както искате протестиращите, ще спре протестите и тутакси ще лиши президента от едни мили събития, които го разчувстват до сълзи, и с които протести той е много горд пред Европа.
Спирането на протестите ще потопи Плевнелиев в униние и ще го лиши от каквито и да е основания за национална гордост, каквито се явяват сегашните протести.
Орешарски, като отговорен държавник, който винаги е заявявал, че уважава президентската институция, не би си позволил да постъпи лекомислено, с подаване на оставката си, и с този си акт да нарани жестоко Плевнелиевото сърце и националната гордост на президента.

Така че запасете се с повече, по-здрави и по-удобни маратонки, и дерзайте, маратонци.
Успех

цитирай
8. mglishev - @longtin:
22.06.2013 14:15
Остави се, прав(а) си...

това постепенно и аз почвам да го загрявам. Мъка. Протестиращите искат и вълкът да е сит, и агнето да е цяло. Позитивност, усмивки... вместо просто да нахлуем в Народното събрание по време на петъчния контрол и да се разправим с "политическата класа" или поне със сега управляващата и най-противна нейна част. Така че нещата наистина може да се проточат. Да не дава Господ.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mglishev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 8625622
Постинги: 1097
Коментари: 8098
Гласове: 5671
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Всичко, което може да се намери на български за Толкин
2. Който не чете на руски, губи много. Недолюбвам Русията, но обичам безплатните им онлайн библиотеки.
3. За англите и саксите. На английски
4. Най-забавният начин да се учи староанглийски
5. Азам Али - любимата ми певица.
6. Тук може да се играе викингски шах онлайн :)
7. Форумът на списание Бг-наука - много весело място, пълно е с непризнати гении :)
8. Блогът на Венцислав Каравълчев - прекрасни текстове по църковна история
9. Блогът на Владислав Иванов - средновековна балканска (и не само) история
10. Venetian Red - блог за изкуство. Най-вече история на изкуството и впечатления от изложби
11. "Виртуални строфи" - стихотворения от блогъри
12. На Понтис/Стефан блогчето. Има приятни неща.
13. Страхотен блог на нормален човек с умерено елитарно мислене.
14. Зло куче: мисли, ръмжи, хапе.
15. Още един блог на нормално мислещ, интелигентен човек.
16. "Ъплоуднати постинги за делитване" - най-добре осмяната булгарелска простотия
17. Милен Русков, единственият жив български писател
18. "Целият изгубен свят": блог на chris. Отлични стихотворения. Ей, не е мъртъв българският език!
19. Трънки и блогинки
20. В крак с времето!
21. Средновековна и ренесансова музика онлайн!
22. Блогът на Димитър Атанасов - текстове без фризура
23. Една чудесна приятелка пише там и ми се ще да ми е в блогрола :)
24. Кака Сийка - умен тип, бяга от клишетата