Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.07.2013 12:44 - Вечерна окупация на Парламента?
Автор: mglishev Категория: Политика   
Прочетен: 9129 Коментари: 20 Гласове:
8

Последна промяна: 11.07.2013 14:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Из Фейсбук:

Xenox Kosso:
"Защо блокада само сутрин? Защо не се организира вечерна блокада, та да не могат да излязат отвътре?"

Marin Georgiev:
"С всеки изминал ден все повече се чудя защо като преминаваме покрай Парламента около 20:00 ч. да не му се случи случка. Ми то почти не останаха полицаи около него, а ние сме 50 000. Полицаите там вече са поне 3 пъти по-малко отколкото в началото! След това да видим къде ще заседават... в шубраците из Балкана..."

Манол Глишев:
"Вечерна окупация на парламентарната сграда?


При пълния неуспех на сутрините има смисъл от вечерно действие - не просто блокада, а направо окупация на Парламента. Вечер идваме след като депутатите са си тръгнали, но тогава сме много, полицията е малко, преградите не са закачени една за друга. Спокойно може няколкостотин или дори няколко хиляди души адски бързо да влязат в Народното събрание, да преградят входовете му отвътре, да преспят там и просто да не пуснат никого сутринта.

Както винаги, опираме до следното - има ли хора за подобни действия? Има ли достатъчен хъс и мотивация? Ето, шестима души вече направо са прескочили оградите. Двайсетина сме доказали, че не ни е страх от мятане на боклуци, нито от арести. Останалите няколко десетки хиляди се страхуват, пият кафе и се разхождат. А майките им на село нищо и не подозират.

Няма да правя поредна нова група за това. То е просто идея. За нея трябва да се узрее, но не съм сигурен, че има време за това узряване. Ако някой иска да го организира и да го направи, било публично, било чрез верижни съобщения - ще го последвам и ще помогна с каквото мога. Повече не обещавам. Но трябва да е бързо.

Отделно - вече я има акцията на шестимата поети "Грабвайте телата". Много добра идея. Поне поетите не мълчат: едни гладуват, други мятат боклуци, трети направо прескачат огради. Така и трябва, ама с повече хора."



Just Do It (снимка на Георги Кожухаров):
image





П. П. 

Чета различни идеи за протеста: 

 

- мирен, тих, седящ протест пред и около Парламента. непрекъснато;

 

- блокада на подстъпите към сградата с паркирани коли, непрекъсната;

 

- блокиране на София: Орлов мост, Сточна гара, други ключови кръстовища, непрекъснато;

 

- моята собствена: като не става сутрин, то нека вечер, когато е по-лесно, просто да нахлуем в сградата на Парламента и да преспим там. На другата сутрин никой депутат да не може да влезе.

 

--------- 

 

Всички тези идеи са добри, макар и различни. Общото между тях: разчитат на хора. На идването, волята и оставането на поне няколко хиляди от всичките десетки хиляди протестиращи граждани. Въпреки несгодите, грижите, служебните домашните задължения. Без хора и воля нито едно от тези неща няма да стане. Всеки е длъжен да идва и да остава. Длъжен. Въпреки всичко. 

 

Иначе, каквото и да е оправданието, резултатът ще бъде: Орешарски остава на власт, есента е гадна, а зимата - отвратителна. И накрая ще осъмнем с договор за АЕЦ "Белене" и други заробващи ангажименти. 

 

Тъй че не се ослушвайте, а протестирайте по-ефективно и по-борбено. Независимо дали ще протестирате мирно или не, просто трябва да протестирате повече. Инак - нищо не правите.

 

Не, подкрепата на Президента, чуждите посланици и чуждите медии не е достатъчна. Не, нашето собствено мирно шествие с благодарности към полицията също не е достатъчно. Против нас стоят дебелокожи престъпници, които от нищо не се трогват. 

 

Нужна е страхотна решителност и постоянство на булдог. Нищо по-малко.




Гласувай:
8



1. tarabata - Важното е, че има живец и напреже...
11.07.2013 13:46
Важното е, че има живец и напрежението дори в този досега по-скоро захаросан протест не е достигнало връхната си точка. Трябва да се използва всяка възможност.
цитирай
2. mglishev - Не е достатъчно, трябва още.
11.07.2013 13:54
А времето лети.
цитирай
3. demograph - Щом, писателите се появиха, се очаква и поетите да долетаят
11.07.2013 23:57
Има надежда. Но тя в решителността и захапката на булдога! До понеделник трябва да са Out!
Поздрав.
цитирай
4. krassko - И утре е ден :))))))))))
12.07.2013 00:47
Тази вечер не стана работата.
цитирай
5. mglishev - Абе не стана,
12.07.2013 07:14
ама пак беше по-добре от всичко досега.
цитирай
6. vmir - Глишев,
12.07.2013 11:53
мразя да критикувам справедливо мотивирани начинания, но когато калпавото им изпълнение е на път да ги провали, не мога да мълча. За какво преспиване в НС говориш, след като със сълзотворен газ ще те изкарат от там толкова бързо, колкото намерят за необходимо? Как можеш да си правиш илюзии, че ако им попречиш реално, след това няма да те осъдят за взломно проникване, посегателство върху чужда собственост, нанесени щети и всичко, което ще им свърши работа, ако им е необходимо?

Човеко, погледни какво правят с младежа с тапешника - готвят му дългогодишен затвор!!! А ти загърбваш този смел и достоен младеж и търсиш смелост за едно обречено по дефиниция начинание, което чакат с нетърпение от вас, за да сгафите колкото на тях им трябва, и моментално да свалят кадифените ръкавици, за да ви одрънголят като Октай Енимехмедов, и да ви сочат като маймуни в клетка на сенилните баби и склерозиралите дъртаци като доказателство колко много се грижат за тях!!!

Ела на себе си, човеко! Използвай мозъка си, не ръцете и краката, защото оръжието е в тях и закона е на тяхна страна в случая (да не говорим как могат да го използват с лъжливостта си) и после, освен да ти носим цигари в затвора, друго няма да можем да направим, обаче те ще станат абсолютните любимци на паплачта, за която държава е държава, когато вкарва в затвора онези, които смущават безметежното й чалгарско живуркане.

Съжалявам, но какво друго да ти кажа, след като сте обърнали гръб на подлата саморазправа с този смел младеж, приемате това за нормално и не виждате какво следва за вас от тази властова подлост и мижитурска отмъстителност?
цитирай
7. mglishev - Аман от критикари.
12.07.2013 13:09
Не от критици, а от критикари. Какво да правя, роден съм късно и не съм служил в армията, та няма как да съм гений в превземането на разни дупки. Не аз разпуснах армията, впрочем. Не съм и организатор, но това не ми пречи да знам какво искам.

А, ама не съм знаел как. Ами ти като знаеш как - вземи, че ела. Дай акъл на място, а не от пред компа. Ако трябва, може и разход по едно мегафонче да си поделим. Нямам нищо против да чуя съвет на място, нито да последвам друг човек. Не ми дреме нито за сълзотворен газ, нито за нищо. Сигурно защото съм глупав и така нататък.

Тъй че ако смяташ да дойдеш на тези протести и да дадеш ценни указания на място как действително да попречим на заседанията вътре - добре дошъл, че и отгоре. Но ако смяташ да мърмориш в коментари под постинги - по-добре не си губи времето. Да не кажа друго.

За човека си прав, но въобще никой никого не е загърбвал, а и не виждам откъде накъде ще държиш сметка на мен или изобщо на нас, които все пак се опитваме да правим нещо - колкото и тъпи да ти се струваме. Колкото до обреченото начинание - аман и от мрънкане. По дяволите. Да си клякаме обратно в блатото.

Аз разказвам какво виждам, какво правим и какво правя, та и какво искам, заставам и с името си, то дори и вече с нещо като биография, а насреща анонимен профил зад четири букви отсъжда отвисоко. Хайде холан.

На толкова глупости, колкото в коментарите под текстове в българския нет никъде другаде не може да се начете човек.
цитирай
8. vmir - 7. mglishev,
12.07.2013 14:12
Нямам намерение да превземам парламента, нито да го паля. По много проста причина: Няма власт в СВЕТА, която да остави на мира някого да се настани в националния парламент и той да решава кой да идва на работа в него. Няма такова нещо, няма и да има. Правилата са други. Не влизайте сами в капана на тези негодяи. Измислете друго, което да не могат да използват в своя възхвала пред изкукалите старци и некадърниците, търсещи на кого да се продадат.
цитирай
9. mglishev - "Давайте вие, момчета... ама не така, а иначе"
12.07.2013 15:04
Е, не става така.
цитирай
10. djadotorbalan6 - Аз имам една полу-утопична идея.
12.07.2013 15:22
Вече ти казах, че промяната на системата отгоре-надолу е обречено начинание. Не можеш да налееш висша социална осъзнатост от 21и век в умовете на хора, битуващи в началото на 20ти. Т.е. можеш да извадиш човека с робошката от соца, но не можеш да извадиш соца от човека с робошката. А именно той трябва да бъде убеден, че е нужна промяна. Да твърдиш, че ще сменяш, чрез протести, правителство, след правителство, докато не стане на твойта е детинско. Една идея по-практично е да се извърши преврат и наложи диктатура, но такова решение е крайно рисковано.

Единственият начин, който ми е известен, за промяна в мисленето на хората с робошките е... времето. На теб обаче не ти се чака, щото това време може и да не настъпи и след сто години. Възможно е да има и друг начин за промяна на мисленето на работническата класа. За целта може да се основе фондация, в която кадърни, красиви и родолюбиви млади социолози, политолози и културолози да изградят стратегия за еволюиране на изостаналото мислене у хора в бедна държава.
цитирай
11. vmir - 9. mglishev,
12.07.2013 16:10
mglishev написа:
"Давайте вие, момчета... ама не така, а иначе" Е, не става така.


Нали каза, че си готов на търпение? Защо тогава си аха - готов да приемеш за поражение, че не става с атака на парламента? Абе, то не, че не е ставало някога, но в статична и изтощителна опозиция, особено при обществен консеснсус за демократично развитие няма как да стане.

Че това не била демокрация, не променя нищо, защото става дума за консенсус по правилата, а не по обсъждането им. И забележи как ни пречупват винаги - реват, че пречим на демокрацията, ама като реват, реват и се оплакват от нас на старците и лумпените, и не им мигва оченцето да ги плашат с нас. И, какво става - излязат, (примерно де, ти не го приемай като подценяване) 1000 младежи с прекрасни граждански искания, обаче емисарите отиват и викат на старците по селата, че в Софията хулигани са нападнали държавата, аууууууу. Ама не само го викат, ами ги ръчкат, един вид, "малей, отиде ни убавата държавата, давайте да я спасяваме, че ако се отпуснем, онези ще ядат баби докато си пият кафето". И го викат и ги ръчкат, ама не 1000 стареца, да има все пак някакв паритет, ами 1000 по 1000...

Разбираш, че и 2% от подръчнатите склеротици са повече от будните младежи... Ето това се случва непрекъснато вече трето десетилетие и младите виждат, че на един техен глас, онези намират да противопоставят поне 2 бабешки. Защото нали се сещаш, че при демокрацията в крайна сметка влиянието на партиите и идеите им се измерва с брой гласове, а не с ентусиазмът и способностите на гласуващите... И подлеците знаят това и го използват срещу нас. И, младите хващат самолета, най-често, за да вършат някаква неквалифицирана работа и да се радват на чуждите държави, но напускат също и кадърни, с висок потенциал младежи.

Сега ще кажеш, че ти приказвам баналности. Добре, баналности са, няма как да не са баналности, след като всичко това се повтаря непрекъснато. Но нима тази ужасяваща баналност не налага изводи, не дава идеи? Резултата?

И, не ме разбирай криво, ако направиш глупост, аз винаги ще те защитя, защото знам мотивацията ти, и я уважавам. Но много други ще се обърнат срещу теб и не само ще повярват на лъжите, които ще пуснат по твой адрес, но ще се захванат от все сърце да ги разпространяват от позиция на очевидци на "престъпленията" ти. Видя колко пъти те изкараха гербер, въпреки яростната ти антигерберската ти позиция. (А представяш ли си, ако си наложиш да не ругаеш ГЕРБ, какво ще ти припишат изпълнителите на този организиран постоянен натск?) И моята защита ще стане глас в пустиня.
цитирай
12. mglishev - Бая утопична си е :)
12.07.2013 16:15
не, образованието по принцип си е важно, но днешната работа се върши днес, а инак образоването на хората е дълъг процес. Просто са различни задачи.
цитирай
13. vmir - 12. mglishev,
12.07.2013 16:56
mglishev написа:
не, образованието по принцип си е важно, но днешната работа се върши днес, а инак образоването на хората е дълъг процес. Просто са различни задачи.


Изобщо нямам предвид образованието, а това, че тактиката не трябва да се превръща в стратегия. Приравняването на двете е равно на идейно самоубийство и в това няма нищо преувеличено. Онези имат бетонна тактика и желязна стратегия. Помисли добре, поне забележи, че във всичко се оказваме причакани и оклеветени. С какво друго, ако не с това държат инициативата и диктуват процесите? ДС и КГБ са зад тях, но не извадим ли тактиката и стратегията им на показ, в немалка степен ще се самовъзпроизвеждат во веки веков като черти на характера и навици в определени групи от населението.
цитирай
14. tarabata - Втвърдяване е необходимо, но също ...
13.07.2013 11:57
Втвърдяване е необходимо, но също така трябва да сме напълно наясно с това, че има предел и не трябва наивно да попаднем в капана на мутрократите.
Протестът се развива (макар и бавно) в правилна посока. Блокада на парламента чрез твърдост и търпение. Обръчът трябва да се стесни през следващата седмица, без да се поддаваме на провокации. За това са нужни хора с кураж и колкото се може по-малко зелени и лилави мушмули като тези, които вчера вечерта се лигавиха пред НС и позьорстват във фейса.
Ще ги вкараме в отстъпление не чрез дюдюкане и не просто чрез оставката, през която естествено трябва да се мине, а чрез последователност и твърдост в исканията пред всеки, който се домогва до властта: лустрация на ченгетата на влиятелни позиции, безпощадна чистка на всички държавни институции (особено на МВР и съдебната система) и съд за всичкия боклук, който се опитва да ликвидира българската държава и да прави на маймуни българските граждани.
цитирай
15. mglishev - Търпението
13.07.2013 15:16
си е търпение, но и времето си е време. Не трябва да се търпят комунисти, а просто човек да не спира да протестира. Такива неща са самоочевидни. Иначе, vmir, за много работи си прав, но втвърдяване просто си трябваше, каквото и да би станало. В това отношение работата се разсъхна.

taraba, вече няма време за това. Ще се видим наесен най-вероятно.
цитирай
16. vmir - 15. mglishev,
14.07.2013 07:35
Браво на младежите за вчерашния спектакъл. Червените баби няма да го проумеят, защото нямат вече какво да показват, пък ако го покажат, зрителите им ще избягат. Бабешка мъка, но C'est la vie - възрастта не освобождава никого от привилегията да постъпва достойно, дори когато вече си е изгубил някои достойнства, никой не му е забранил да ги замени с други, стига да ги има. На мен спектакъла много ми хареса.

http://vmir.blog.bg/politika/2013/07/13/taktika-ili-strategiia.1129607

цитирай
17. mglishev - Да, разбирам,
14.07.2013 18:32
че е било хубаво.
цитирай
18. mglishev - vmir,
14.07.2013 18:35
Прочетох ти и постинга, хубав е.
цитирай
19. tarabata - Търпение в случая означава да ув...
14.07.2013 20:12
Търпение в случая означава да увеличаваш натиска, контролирайки напрежението. На мен също ми се ще нещо друго, но е повече от очевадно, че хората все още много трудно преодоляват страха си.

Междувременно в главни европейски медии се появяват все повече и все по-адекватни материали за нашите протести. И да не подадат оставка през лятото, протестите имат голям смисъл. Трябват просто още твърдост и постоянство.
цитирай
20. vmir - 18. mglishev,
14.07.2013 20:17
mglishev написа:
Прочетох ти и постинга, хубав е.

Благодаря,
твоята оценка е между важните за мен.
цитирай
21. mglishev - Хоп,
24.07.2013 15:02
словото стана плът :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mglishev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 8625901
Постинги: 1097
Коментари: 8098
Гласове: 5671
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Всичко, което може да се намери на български за Толкин
2. Който не чете на руски, губи много. Недолюбвам Русията, но обичам безплатните им онлайн библиотеки.
3. За англите и саксите. На английски
4. Най-забавният начин да се учи староанглийски
5. Азам Али - любимата ми певица.
6. Тук може да се играе викингски шах онлайн :)
7. Форумът на списание Бг-наука - много весело място, пълно е с непризнати гении :)
8. Блогът на Венцислав Каравълчев - прекрасни текстове по църковна история
9. Блогът на Владислав Иванов - средновековна балканска (и не само) история
10. Venetian Red - блог за изкуство. Най-вече история на изкуството и впечатления от изложби
11. "Виртуални строфи" - стихотворения от блогъри
12. На Понтис/Стефан блогчето. Има приятни неща.
13. Страхотен блог на нормален човек с умерено елитарно мислене.
14. Зло куче: мисли, ръмжи, хапе.
15. Още един блог на нормално мислещ, интелигентен човек.
16. "Ъплоуднати постинги за делитване" - най-добре осмяната булгарелска простотия
17. Милен Русков, единственият жив български писател
18. "Целият изгубен свят": блог на chris. Отлични стихотворения. Ей, не е мъртъв българският език!
19. Трънки и блогинки
20. В крак с времето!
21. Средновековна и ренесансова музика онлайн!
22. Блогът на Димитър Атанасов - текстове без фризура
23. Една чудесна приятелка пише там и ми се ще да ми е в блогрола :)
24. Кака Сийка - умен тип, бяга от клишетата