Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.07.2013 09:58 - Летни протести 2013: закриване на сезона
Автор: mglishev Категория: Политика   
Прочетен: 22235 Коментари: 38 Гласове:
1

Последна промяна: 16.07.2013 11:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Не ми се искаше да пиша това, но още по-малко ми се ще да си кривя душата. Протестите не успяха да свалят Народното събрание през лятото. Това трябваше да стане, за да се спре с грозните назначения, невъзможните държавни харчове и планове за заеми - но не стана. Народното събрание и правителството проявиха било здрави нерви, било обикновено дебелокожие и по всичко личи, че ще издържат до първи (или пети?) август, когато им започва ваканцията.

Протестите бяха и все още са доста шумни и весели, което само по себе си е нещо ново, пък и недотам лошо. Но, оказа се, неефективно. Противно на всички лъжи, протестите са и многолюдни. И да, на тях се мяркат всякакви физиономии, но най-вече - на нормални, свестни хора. Малко страхливи, за съжаление. Но като говоря за страхливост - най-големият позор е за тези, които изобщо не благоволиха да протестират. Апатията е съучастие в разграбването на страната. 

Президентът, омбудсманът и поне трима съюзнически посланици направо заявиха подкрепата си към недоволстващите граждани. По-свободните наши медии и много от чуждите отразиха протестите съвсем разумно. На този фон платените драскачи от зависимите парцали у нас продължават да пишат глупост след глупост, разчитайки (и не без основание) на свещената езикова бариера, която май изолира България от света по-успешно и от старата Желязна завеса. Ужасно много хора в страната не разбраха колко важни са тези протести. Дребните хитрувания с платени провокатори и "контрапротести" нямаха и нямат особено значение.

Всяко наистина демократично правителство не би издържало на натиска и би си подало оставката при това очевидно нежелание на все пак най-будната част от нацията (пък и на чуждите съюзници) да го търпи. Сегашното правителство обаче не е демократично. Да припомня очевидното: БСП и ДПС заедно държат по-малко от половината места в Парламента. Не само това, ами изобщо за този Парламент са гласували има-няма половината от имащите право на глас граждани. Тоест за управляващата коалиция е гласувала максимум една четвърт от имащите право на глас - а най-вероятно и по-малко. Този Парламент и това правителство не представляват никого в България. Колкото и да ненавиждам ГЕРБ, поне не е лъжа, че със и без изборните им измами за ГЕРБ просто бяха гласували повече хора. И, да, ГЕРБ все пак благоволи да се разкара при също доста енергични протести срещу управлението си. Някой правилно беше казал, че от комунистите обаче властта се взима така, както маста от свиня - с дране. 

За изключително гнусната роля на Атака и Сидеров в настоящото положение няма нужда да се говори. Нито за мълчаливото полусътрудничество на ГЕРБ и Тиквата, които всъщност също крепят противоестественото управление. За малкия престъпен картел ДПС пак няма нужда от приказки. В момента цялото Народно събрание представлява шайка постсоц разбойници - ни повече, ни по-малко.

При самите обиколки из София наивно пропуснахме КТБ, ПИБ и останалите касички на управляващите мафиоти. Можехме да им изпочупим стъклата - и трябваше да го направим. Пропуснахме и възможностите за дневни блокади. Няма нужда да се разпростирам върху пълния цинизъм на синдикатите и половинчатостта на протестиращите. Явно хората просто не бяха готови да си свършат работата.

Безвождието доведе до славянщина. Не говоря за някакви нови партии, движения и други такива глупости. Просто на улиците и площадите трябваше да се реагира по-бързо, да се заобикаля например Народното събрание отвсякъде и често-често да се ляга пред полицията директно на асфалта: например едно две-триста души, легнали пред "Св. Александър Невски" миналата сряда щяха да свършат чудесна работа за забавяне на полицейските подкрепления откъм гърба на Парламента, докато повечето хора махат загражденията отпред. Би трябвало софиянци да имат по-силни инстинкти и малко топография в главите си.

Какво трябваше да стане? Много просто - да се окървавим. Знам, знам, не бивало, не трябвало, това не било решение. Това, без извинение, са пълни глупости. Напротив, трябваше полицията да ни попердаши, трябваше и ние да трошим джамове на партийни централи, на Министерския съвет и на Народното събрание (и на две-три банки, да). Точно заради доказалия се принцип на свинята и дрането. 

Е, няколко души дори само като намек, като символ мятахме домати и яйца по сградите на управлението - и с удоволствие си прекарахме по ден-два в Пето и Първо районно. Без особен срам ще споделя, че метнахме и няколко камъка (а трябваше да са повече). Улисани в желанието си да не "стане нещо", повечето други протестиращи обаче предпочетоха да играят хоро, да остроумничат с плакати и изобщо - да си устроят приятен летен карнавал по улиците на София. Времето ще покаже кой крив и кой - прав.

Имаше и продължава да има остроумие, изобретателност и нелоши идеи на тези летни протести. В оставащите десетина дни преди парламентарната ваканция вероятно ще видим още красиви хрумвания. Това ме кара да свивам рамене в безразличие, но пък поне прави София малко по-приятен град. Нямам основание да се оплаквам - за мен от цялата шумотевица произлязоха прекрасни емоции и хубави приятелства. Жалко обаче, че националната кауза претърпя тихото си, елегантно поражение. Един приятел каза по този повод: "Тъпо гласувахме. Още по-тъпо не гласувахме." Бих добавил: и недостатъчно протестирахме.

Разбира се, ако в оставащите две седмици (и малко отгоре) има някаква "вандалска" акция, с огромно удоволствие ще участвам в нея. Но ми омръзна да се опитвам да надъхвам хора, които нямат и капка бензин в кръвта. Не вярвам в нищо друго освен в павето. Ако на някого му хрумне да залее новия висаджийски областен управител с катран - ще се радвам да помогна. Или ако има някакъв екшън пред Народното събрание. Всичко друго е празна работа за момента.

Смятам въпроса "кой да дойде" за невероятно глупав. За нас като общност беше важно да протестираме много по-борбено (като турците, по дяволите) и да имаме готовност да свалим, ако трябва, не едно, а пет правителства - въпреки високата цена, защото всяка криза трябва да се изживее напълно. Впрочем, изпитвам умерена симпатия към новия дясноцентристки блок с ДСБ, ДБГ и Зелените в него. Съжалявам, че повечето българи не виждат по-далеч от носа си и не ги бива нито да протестират, нито да помислят трезво за кого би трябвало да гласуват.

Силно се надявам, че възмутено гладуващите г-н Сугарев и г-н Генов няма да пострадат трайно или - не дай Боже - да починат. Но се отвращавам от онези "интелектуалци", които се опитват да разубедят двамата гладуващи от жеста им; този жест може и да е безразсъден, но поне е храбър. По същия начин се отвращавам и от мирната позиция на всички, които по много причини не метнаха нищо срещу сградите на управлението. Мирната позиция всъщност ни донесе летния неуспех. Признавам, че смятам и всеки, който си позволи да каже лоша дума за самозапалилите се през февруари, за жалък страхливец. Изобщо, прекалено много еснафлък имаше и има на тези протести. Когато ни нарекоха "улица" и "лумпени", трябваше да се превърнем в това, което ни наричат.

Предстои лоша есен, а най-вероятно и още по-лоша зима. Цените на нищо няма да спаднат. Трохите от процентни намаления и обещаните жълти стотинки увеличения на социалните доходи на практика ще доизгребат уж пълната хазна (благодаря на Симеон Дянков и дано му изсъхнат ръцете). Заемите ще спънат реалните доходи на хората, които всъщност плащат пенсии и майчински с данъците си. Новите обвързаности с Русия и орязването на европейските фондове ще направят тегленето на българската каруца адски мъчително. 

Вероятно през зимата ще има нови протести - и този път те могат да бъдат много по-настоятелни, защото положението ще е далеч по-неприятно в сравнение с лятото. Явно ни е съдено да сваляме комунистите си през зимата. Това е жалко. Трябваше да ги свалим сега, преди България съвсем да го е закъсала. Но нищо. Свиваме знамената за по-добри времена. Наесен и през зимата, с жандармерия или не, ще мятам павета. Съвсем безплатно.



Гласувай:
20



1. minavamottuk - Те ще се справят
16.07.2013 10:04
ще вземат заеми и ще подадат кокал на гладните ,за да им изкъртят и зъбите после до трето поколение поне ,ако не до девето
цитирай
2. mglishev - Е, ще видим.
16.07.2013 10:08
Може и да не се справят. Зимата иде.
цитирай
3. krassko - Има още две седмици, рано е да свиваме знамената.
16.07.2013 10:31
Макар и мирни, протестите вземат здравето на полицията. Доста пари им струва удоволствието да пазят парламента:)
цитирай
4. mglishev - Е, дано да имаш право.
16.07.2013 10:36
Но тъпченето на място показва, че сме изгубили инициатива. Не плашим Парламента, а би трябвало.
цитирай
5. vmir - Всеки протест, искане или публично начинание,
16.07.2013 13:10
има моментен, краткосрочен, средносрочен и дългосрочен ефект. Следователно, поражение е ЕДИНСТВЕНО отказът от него, а не дали е постигнал моментни цели. Времето след протеста ще бъде наситено с гадна пропаганда и клевети срещу протестиращите и исканията на протеста. От протестиращите зависи дали тази пропаганда ще постигне целите си, както досега винаги е ставало у нас. За мен протестът беше чудесна изява на младите хора у нас, но от опит знам, че натискът срещу всеки от протестиращите ще бъде гаднярски и просташки в продължение на дълго време.

Днес за милионен път чух, че било цинизъм да се дава приоритет на младите пред старите и аутсайдерите. Това е грозна спекулация, която дори не се нуждае от коментар. Днешните старци имат ниски пенсии, защото същите, които уж защитавали правата им, подстрекаваха предишните старци срещу младите, много от които, вече работят за чужди държави. Протестът на един млад човек струва много повече на обществото от протеста на един пенсионер, да не говорим, че емигрирайки, младият човек отнася със себе си инвестиция по-голяма от пенсиите на десетки пенсионери. Ако протестиращите пенсионери не са способни да го проумеят, това е, защото користно ги лъжат в обратното, а на тях им липсва мъдростта да натирят обратно безсрамните си измамници, заинтересовани от наличието на слаби, болни, страхливи и оглупели до пълно безсрамие и безотховорност пенсионери.
цитирай
6. mglishev - Анонимният
16.07.2013 13:29
между моя коментар и този на vmir е много интересен:
- първо, анонимни коментари уж не можеше вече да има;
- второ, исканията са ясни и за тях е говорено достатъчно. Пак има "недоразбрали".

vmir, нямам против да продължа да протестирам, но е ясно, че дотук не се справяме. Аз разбирам само от преки резултати, когато стане дума за такива неща. Инак - пропагандата не ме плаши.
цитирай
7. mglishev - Дреме ми
16.07.2013 13:59
за някой си там чудовищно тъп комуноид :)
цитирай
8. kass - mglishev
16.07.2013 14:09
не е нужно един протест да е вандалски за да има остър тон. Жертви също не са нужни.
Усмихнати лица, рисунки и костюми... хубаво, но е повече забавно, отколкото гневно... Този протест започна с лоша заявка, че бил за идеали, от млади, интелигентни и дрън, дрън дивотии...но България има нужда от промяна засягаща и млади, и стари, и умни, и не чак толкова умни и докато цял народ не се изправи решително за тази промяна, всеки протест ще претърпи провал дори когато свали настоящото правителство, защото то ще се преражда отново на следващите избори...
цитирай
9. mglishev - Спомням си 1997,
16.07.2013 16:00
а виждам какво става и сега. Определено има нужда от изостряне, а времето не достига. Ясно е какво е нужно, но хора няма.

За "прераждането", за съжаление, имаш право.
цитирай
10. tarabata - Цялостно и аз така си мисля, но въ...
16.07.2013 16:08
Цялостно и аз така си мисля, но възможностите все още съвсем не са изчерпани. При всички положения от тези протести имаше и има голяма полза. Видя се, че когато вече не може да се отстъпва, има все още граждани с живец и достойнство. Не бих казал гражданско общество, защото то едва сега започва да се формира.
цитирай
11. demograph - "Първо те игнорират, после ти се присмиват, после се борят срещу теб и после ти побеждаваш!" /Махатма Ганди/
16.07.2013 16:33
Това, че един се е отказал, че двама или 20 са се примирили, че 200 или две хиляди са били излъгани..това че 200 000 уплашени пенсионери са клекнали пред комата хляб, че 800 000 мюсюлмани са се поддали на Сидеровата истерия,не означава нищо.
Достатъчен един да остане, но да носи знамето издигнато от милионите. Борбата за свобода, достоен живот и независимост не еднократен акт - тя е постоянна битка за ума и душата на всеки потиснат, на всеки заблуден, на всеки омерзен.
Ако ти си се уморил, ще се намери друг...Не биваше да пишеш това. Можеше просто да мълчиш и да се оттеглиш, или да напишеш честно -уморих се продължете вие.
Най-голямата грешка на протеста бе, че издигайки лозунга "Всички са мафия, в това число и ГЕРБ, и реформаторския блок и преминалите в нашия лагер бивши.." допринесе за консолидиране на мафията и направи битката много по-трудна. "Разделяй и владей" бе лозунгът на мафията -това трябва да е и нашият лозунг. Втората грешка бе изборът на полесражението - това трябваше да само парламента и нищо друго! Другото бе безсмислено разпиляване и търсене на места за битка като аналогии от миналото, а миналото НЕ СЕ ПОВТАРЯ освен като фарс. Още не е късно. До ваканцията има две седмици...
цитирай
12. diadokolio - Не, не е провал!
16.07.2013 16:39
Добър да е денят Ви, Уважаеми Манол Глишев!
Разбирам вашето нетърпение, но срещите на младите хора, са подготовка за бъдещето.
Защото мирният протест е най- силния?
Аз съм от Зелените, защото помня сълзящите очи на учениците и децата ми в Русе.
Беше май и юни на 1989г., правехме плакатите в двора на детската градина, на ул."Чипровци".
Беше ни страх, но живота на децата ни беше по- важен.
Искахме чист въздух и нямах представа, че ще настъпи такава добра промяна.
Вече съм дядо, живея на село, за да подсигурявам 4-те внука с чиста храна.
Продължаващите протести са много опознавателни между младите хора. Постепенно ще се избистрят и решенията.
Да, прав сте, това е прегрупиране на силите, но и поглед в бъдещето, че всеки, който се самозабрави, ще бъде сменен.
Разсъждавам като градинар. Лесно е с брадвата и триона, за да разчистя мястото, но трябва и план, какво ще засадя на освободеното място, което ще е плододаващо през следващите 20 години.
Целият свят ни наблюдава и ни подкрепят, защото са единици с камъни.
Навярно съм наивник, но вярвам в позитивното присъствие, което крие потенциал.
Всеки ден се раждат нови идеи, което говори, че участващите са мислещи, а не водени от отрицателните емоции.
Вярвам в думите на Майка Тереза-"...не, не ме приканвайте да съм против войната, няма да участвам в "НЕ"...", "...готова съм да ви подкрепя в "За Мир"".
Това е силата на Вас, младите.
Мирно и с постоянство -За промяна!
Не, няма да е лесно, много ще се опитат, да се възползват, но ще бъдат отнесени.
Чудесно е, че от 28 града в чужбина се вижда подкрепа.
Ще последва натиск и от другите правителства в Европейския съюз, но при условие, че продължим мирно и с увеличаващо се присъствие.
Така победихме за отмяна на ГМО и шистовия газ.
Гората и овощната градина не се постига за година, но се ползва десетки години.
Приятен ден!
С Уважение, дядо Кольо.
цитирай
13. vmir - 11. mglishev,
16.07.2013 16:54
mglishev написа:
Спомням си 1997, а виждам какво става и сега. Определено има нужда от изостряне, а времето не достига. Ясно е какво е нужно, но хора няма.


Хората и парите никога не достигат и успяват онези, които го знаят отнапред и правят така, че да не спират въпреки дефицита. Щурмовото превземане на властта също не е гарантирано най-доброто решение, защото много от околните бързо се възползват от него за свои цели. Спомни си как след форсираните събития през 1997 се развиха събитията, въпреки, че имаше даже и избори. Как мафията си намери говорител в лицето на Слави Трифонов и веднага след изборите започнаха атаките срещу правителството, сякаш му беше оставен не банкрут, хаос, мизерия и анархия, а райска градина. Как хората, неосъзнали какво се случва, се подведоха по шоумена на мафията и колко бързо ни се случи всичко гадно след стабилизацията и резкият напредък от 1997-2001.

Обърни внимание на Унгария, Източна Германия и Чехословакия - колко бързо се ориентираха в ситуацията, въпреки неуспеха на аттикомунистическите си протести по времето на комунизма.
цитирай
14. sande - Срещу цинични превратаджии и грандомани е трудно да се постигне бърз резултат ...
16.07.2013 17:07
Спомнете си колко лесно и бързо бе свалено правителството на Бойко Борисов. Ултиматум от СерГея да се маха;
уйдурмата със сметките за ток;
организирани протести със платено ядро;
малко насилие, малко червена боя;
провокацийката с бюлетините от Костинброд, наивна, смешна;
крясъците на Бареков от телевизи 7;
активирането на Главния прокурор Цацаров, който се разбъбри се направи на активен и отговорен.
И крушата падна.

цитирай
15. larryone - Авторе, горе главата! Не забрав...
16.07.2013 17:16
Авторе, горе главата! Не забравяйте, че най-тъмно е преди разсъмване.
цитирай
16. vmir - 11. mglishev,
16.07.2013 18:07
mglishev написа:
Спомням си 1997,


А спомняш ли си колко скоро след бързия успех през 1997, руски олигарх открито наричаше българския премиер "дурак Иванушка" и как мафиотските медии у нас злорадо го повтаряха, сякаш през устата на олигарха говореше сам Господ? Помниш ли провокацията на другия руски олигарх срещу същия български премиер по късно на изборите и откритото съдействие на петата колона у нас? Помня даже как тези провокации разкрякваха жабите в блатото и пуйките в пуйчарника, и това оказваше сериозно въздействие върху колебаещите се.
цитирай
17. zaw12929 - Твърдейки: Този Парламент и това ...
16.07.2013 18:22
Твърдейки:
Този Парламент и това правителство не представляват никого в България. Вие сте заблуден: защото
1. всички, които не са гласували- 49% с този акт са се съгласили да ги управлява когото изберат другите и не може да има пртенции, че не са гласували. От другите 51% 47 са в парламента. Няма не представени в този парламент.

2. Не заблуждавате, щом с огромно удоволствие ще участвате в акция за окървавене протеста: Но ви е омръзнало да се опитвам да надъхвам хора, които нямат и капка бензин в кръвта. Не вярвам в нищо друго освен в павето. А това е вече престъпно, както е противозаконен и протеста, защото няма диалог, а опит за метеж
Ужасно е, не ми отговаряйте, нямам нужда от лъжливи отговори- павета.
Престанете да мислите, как да вредите, защото то е вреда за Вас най вече!!
цитирай
18. mglishev - Ничий акъл или насърчение
16.07.2013 18:43
не са нужни. Който там смята, че има какво да се направи точно сега - просто да иде на протест и да го направи. Останалото е страхотно лицемерие.
цитирай
19. zelas - Всеки човек предпочита да живее в ...
16.07.2013 20:01
Всеки човек предпочита да живее в мир, но понякога на мъжът се налага да защити своя.
цитирай
20. malchaniaotnadejda7 - Маноле, нека те цитирам първо - "възмутено гладуващите" ?
16.07.2013 20:15
"Силно се надявам, че възмутено гладуващите г-н Сугарев и г-н Генов няма да пострадат трайно или - не дай Боже - да починат. Но се отвращавам от онези "интелектуалци", които се опитват да разубедят двамата гладуващи от жеста им; този жест може и да е безразсъден, но поне е храбър." (Манол Глишев)

Хайде спести си иронията към Едвин Сугарев - не си дорасъл да го иронизираш! (Не на години, имам предвид). Колкото до "разубеждаването", без обобщения! Аз лично не съм "разубеждавала" поетът Едвин Сугарев "да не гладува". Аз го ПОМОЛИХ с три, посветени на него стихотворения, да ЖИВЕЕ. Неговият жест е не само "безразсъден" (думата е твоя, Манол Глишев?), а много точен, безпощадно точен жест! Жестоко и премерено точен, бих казала. Ако нямаше подобни "безразсъдни" жестове, България не би я имало днес. Трябва да внимаваме с думите - всички ние, за мен важи също. Ще кажеш, ами защо помолих поетът Едвин Сугарев с тези три мои стихотворения да живее? Отговорът е в тях! Аз вярвам в него и във волята му за живот! Думата "почине" е неуместна за духове като Едвин Сугарев. Всъщност, думите са страшно нещо. Хубава вечер!
цитирай
21. vmir - 20. mglishev,
16.07.2013 20:40
mglishev написа:
Ничий акъл или насърчение не са нужни. Който там смята, че има какво да се направи точно сега - просто да иде на протест и да го направи. Останалото е страхотно лицемерие.


Не бързай, бре човеко! колкото и прав да си, светът няма как да е това, което е само в твоята глава. Нито пък свършва с твоята моментна емоция и представа. Не всеки може да отиде на протеста и не трябва да третираш тези хора като противници, ако държиш да направиш най-доброто за каузата си. А каузата е добра и не трябва да се ограничава само до смяна на правителството, защото правителството е функция на законно избрани мошеници от законно избиращи тарикати, на които не можеш просто да кажеш да гласуват по друг начин.
цитирай
22. valsodar - Язък ти за стихотворенията с'я ако ...
16.07.2013 20:41
Язък ти за стихотворенията с'я ако умре!

Мнозина в Сомалия си мечтаят да могат да гладуват така, както го прави Едвин Сугарев!
цитирай
23. karov - valsо, котако,
16.07.2013 20:55
valsodar написа:
Язък ти за стихотворенията с'я ако умре!

Мнозина в Сомалия си мечтаят да могат да гладуват така, както го прави Едвин Сугарев!

гледай си в паницата и си трай за работи, дето не ги отбираш. гони врабците
цитирай
24. raders - Допуснахте доста младежки грешки. ...
16.07.2013 20:56
Допуснахте доста младежки грешки. Не би трябвало да блокирате уличното движение и транспорта, защото по този начин настройвате гражданското общество срещу себе си и най-вече срещу опозицията. Вместо да изпишете вежди, по този начин извадихте очи, защото пътуващите и бързащите за някъде хора трябва да се съобразяват с маршрута на протестиращите. Естествено псуват, но не правителството, а някой друг. Познай кого! Достатъчно беше да се концентрирате около административните сгради на правителството и парламента. Така не се разпиляват силите, натиска е по-осезаем и по ясно се разбира, че протестът е срещу управляващата мафия, а не срещу цялото общество. Мятането на камъни също не е разумно решение, защото е опасно. Ами, ако уцелиш невинен човек в главата? Испанците сигурно не са по-глупави, че са се ориентирали към домати, яйца, динени кори и пр. Така, както го направихте този протест, моето момче /говоря за начина, а не за целта/, оставам с тъжното усещане, че е организиран от самите комунисти, за да се заздрави имиджа на властта. Да знаеш, че точно това направихте. Ами той Господ като иска да накаже някого, първо му взема акъла.
цитирай
25. blackpredator - Глишев,
16.07.2013 22:38
За пръв път се вижда, че има порив за смяна на системата. Но тя не може да се смени с променен Изборен кодекс. Тази „водна стихия“ от улиците, трябва да се влее във „водонапорна кула“, да се използва енергията й, за да се разруши старата тоталитарна система. Тази гражданска енергия трябва да успее. Тя може да помете правителството на Орешарски, цялата изкуствена партийна система.

Ама хубав коментар направих!
В унисон с голяма част от коментиралите.

Всъщност цитирах пидала Яне Янев.
Маноле, анонимният Венци-Валери е много прав.
Пак ще сме /сте/ изработени.
Гледай сега, как иде Саша Безуханова, прочела всичко от Карл Май, не само Винету.
Там ще се насочи енергията на протестите, употребена не за ток...:(

Инвестиционната гладна стачка на Едито ще донесе трети агреман на говедото, за радост на кравите, пасящи по Банкянските ливади...
цитирай
26. antikom - Като четях постингите ти за протеста имах куража да мисля, че не всичко е загубено за България щом има млади хора като теб!
16.07.2013 23:25
Маноле, моите искрени поздрави за позициите ти!
http://youtu.be/QzaYtAglzGA
цитирай
27. mglishev - Направо
16.07.2013 23:59
да не повярва човек какви просто ненормални неща могат да се прочетат из българския нет.
цитирай
28. demograph - Без драми...Всичко си е наред
17.07.2013 03:23
Което трябва да стане - ще стане! Щом няма камъни и червена боя - значи така трябва да е. Историята се преобръща за миг от събития, които никой не може да предвиди, нито да манипулира, нито да спре.
Вие младите да сте живи и здрави и да си стоите в България. На нас старите акъла ще ни дойде като ни креснете или на оня свят. Поздрав.
цитирай
29. vmir - С масовите спектакли от последните дни, протестиращите стоплиха сърцата на милиони французи и германци
17.07.2013 07:23
и направиха много повече за образа на България като европейска и държава от всички досега.

Успешен щурм на парламента щеше да бъде оклеветен като платен и организиран от ЦРУ и Мосад, след което щяхме да си имаме години наред проблеми с червените лумпени и алчните старци, готови да подпалят държавата си, за да се докопат до някаква лична облага. Петата колона на Москва нямаше да ги остави на мира, докато не подпалят държавата ни.

Да са живи и здрави младите, че ни отдалечават от образа на болшевико-азиатските диваци, които се дебнат и си пускат стрели единствено заради властта като средство за терор и грабеж над останалите. Грабеж, който безочливо наричат "борба за справедливост".
цитирай
30. mglishev - Е, дано да си прав,
17.07.2013 10:42
макар че на мен ми е все тая за образа.

Инак - разбирам, че Сугарев днес е бил приет в реанимацията и четири от децата му също започват гладна стачка. Междувременно стачката на Генов и на още един мъж (чието име сега ми убягва) продължава. Накрая току-виж гладуването свали правителството. Кой знае?
цитирай
31. ok3223 - Язък ти за стихотворенията с'я ако ...
17.07.2013 10:55
valsodar написа:
Язък ти за стихотворенията с'я ако умре!

Мнозина в Сомалия си мечтаят да могат да гладуват така, както го прави Едвин Сугарев!


Глиста ..."ненавиждал ГЕРБ", а работи по тяхна поръка и опека, и разбира се, за ГРОБ и Тиквата. За хората се съди по делата, другото е лъжи.
Защото при тази ситуация, единствените най - печеливши ще са гробарите, за които работят всички "ентелегентни", като твоя милост.
Това го разбират и котките, които разхождате по жълтите павета.
2-3000 тълпа, съставена от еснафи(чиновници, службаши, и търговчета на дребно и едро), и пишман интелектуалци като Леонидов и комп., с амбиции за изява, и аутсайдери от 70 партийки, натискали се за мандати през последите избори и не прескочили 4%;
не сте представителна извадка за една 1,200,000 София, да не говорим за 7,000,000 българи като цяло.
Жалка, ама наистина жалка тълпа, с претенции да сваля власт, променя режим, да управлява държава, без абсолютно никакво законно основание и право.Само по поръка на СОРОСОВЦИ, защото те са кукловодите.
1 народен представител се посочва и избира от 30,000 пълноправни български граждани, които са го посочили и избрали.
НС, 240 нородни представители представляват и защитават интересите на 7,000,000 българи.
Нещо да ТИ говорят тези Цифри. Какво са 2-3,000, пред 30,000, пред ... 7,000,000, пресечена 0.
АБСОЛЮТЕН НОН СЕНС.
Говориш за кървища, като разбира се, нямаш предвид твоята собствена, интелигентна, синя кръв.
ДА не стане грешка, да не си в грешка ...
цитирай
32. tarabata - Чак на милиони едва ли, но наистина ...
17.07.2013 11:16
Чак на милиони едва ли, но наистина със сигурност беше добре за образа на България.
Това, което трябва да направим утре, е тотална гражданска блокада на парламента, като не се поддаваме на ченгесаро-мутренски провокации и не влизаме в олигархични сюжети. Пълно игнориране на ченгетата не само в нета, но особено на улицата.
Ситуацията е ясна: иска се воля, твърдост, кураж, постоянство и хладнокръвие.
цитирай
33. vmir - 34. mglishev,
17.07.2013 13:03
mglishev написа:
макар че на мен ми е все тая за образа.

Инак - разбирам, че Сугарев днес е бил приет в реанимацията и четири от децата му също започват гладна стачка. Междувременно стачката на Генов и на още един мъж (чието име сега ми убягва) продължава. Накрая току-виж гладуването свали правителството. Кой знае?


Грешката ти е, че игнорираш образа. Защото малко са хората, неподвластни на образа. По правило, хората не симпатизират на неугледни образи. Затова подлеците правят всичко по силите си, да разрушат образа на опонента си. Така избягват ангажименти за делата си.

През 1993 си взех отпуск да бъда от тъмно до тъмно на площада и улицата с много други хора в подкрепа гладната стачка на Едвин Сугарев. Помня дори нощи, които прекарвах на площада тогава. Сега изпитвам не по-малък респект към протеста му, но дори не ми се говори за това. Причината е съвсем ясна - нямам сили да понеса отново онази мръсотия, която тогава се изливаше по негов адрес непрестанно. Тогава същата тази мръсотия ме държеше буден, а днес съм задръстен от адски неприятния спомен за нея.

Ето така, платената организирана мръсотия залива и омърсява всеки чист, свят и благороден порив у нас, и се радвам, че имате силите и енергията да го отстоявате, дори когато простаците ви клеветят неуморно.

За съжаление, всичко подлежи на омърсяване, а човек не може дълго да понася противоречието между разум и емоция. Тогава не му остава друго, освен да се моли да понесе кощунствата на омърсителите, без да предаде разума или емоциите си. Ето така се произвежда омразата в индустриални количества, за които си има индустрия. Виждал съм хора, приели демокрацията с цялото си сърце, които заради подигравки и натяквания, после ужасно се срамуваха от сърцатостта и надеждите си, стоварвайки вината върху съидейниците си.

Не се сърди, всеки преценява силите и възможностите на психиката си, но позора за онези, които противопоставят пенсионери на млади, простотията на алчните пенсионери, които прогонват в чужбина онези, които заработват или ще заработват пенсиите им, е нещо, което се вижда и не се забравя, и ако вие, активните не го забравяте, подстрекателите и клеветниците рано или късно ще си плащат за подлостите, които сега вършат срещу младостта и бъдещето.
цитирай
34. mglishev - Това
17.07.2013 14:45
"Виждал съм хора, приели демокрацията с цялото си сърце, които заради подигравки и натяквания, после ужасно се срамуваха от сърцатостта и надеждите си, стоварвайки вината върху съидейниците си."

Мисля, че и аз съм го виждал. Наистина престъпна работа.
цитирай
35. vmir - 38. mglishev,
17.07.2013 15:24
mglishev написа:
"Виждал съм хора, приели демокрацията с цялото си сърце, които заради подигравки и натяквания, после ужасно се срамуваха от сърцатостта и надеждите си, стоварвайки вината върху съидейниците си."

Мисля, че и аз съм го виждал. Наистина престъпна работа.


Престъпните типове не ги броя, защото от тях не може да се очаква друго. Моите примери са добри и коректни в бита хора, които се поддадоха на клеветите, интригите и театралните "възмущения", с които бяха отблъснати от обществените дела, за да могат престъпниците да си правят каквото си искат. Нямам сили да виня хора за това, че не са успели да се справят с лъжите и са ги оставили да ни разделят. Хората не понасят да ги упрекваш в престъпление заради малодушието им, и трябва да им бъде оставян път за отстъпление, стига да не са скъсали безвъзвратно с човешките мотиви. Може да изглежда бавно, но друг път към победата аз не знам.
цитирай
36. mglishev - Това имах предвид,
17.07.2013 18:12
престъпно е да отблъскваш другите от идеализма им.
цитирай
37. vmir - 40. mglishev,
17.07.2013 20:00
mglishev написа:
престъпно е да отблъскваш другите от идеализма им.


Съгласен съм.
цитирай
38. vmir - 41, Старши, тъп си като слонски задник бе,
17.07.2013 20:12
стига се напиня, човешка мисъл нямаш шанс да родиш. Я по-добре кажи как по времето на комунизма тъпите старшини бяхте готови да похарчите българските момчета, за да наложат комунизъм руснаците в Турция. И даже наричахте този курбан "Доктрина на БНА".
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mglishev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 8625526
Постинги: 1097
Коментари: 8098
Гласове: 5671
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Всичко, което може да се намери на български за Толкин
2. Който не чете на руски, губи много. Недолюбвам Русията, но обичам безплатните им онлайн библиотеки.
3. За англите и саксите. На английски
4. Най-забавният начин да се учи староанглийски
5. Азам Али - любимата ми певица.
6. Тук може да се играе викингски шах онлайн :)
7. Форумът на списание Бг-наука - много весело място, пълно е с непризнати гении :)
8. Блогът на Венцислав Каравълчев - прекрасни текстове по църковна история
9. Блогът на Владислав Иванов - средновековна балканска (и не само) история
10. Venetian Red - блог за изкуство. Най-вече история на изкуството и впечатления от изложби
11. "Виртуални строфи" - стихотворения от блогъри
12. На Понтис/Стефан блогчето. Има приятни неща.
13. Страхотен блог на нормален човек с умерено елитарно мислене.
14. Зло куче: мисли, ръмжи, хапе.
15. Още един блог на нормално мислещ, интелигентен човек.
16. "Ъплоуднати постинги за делитване" - най-добре осмяната булгарелска простотия
17. Милен Русков, единственият жив български писател
18. "Целият изгубен свят": блог на chris. Отлични стихотворения. Ей, не е мъртъв българският език!
19. Трънки и блогинки
20. В крак с времето!
21. Средновековна и ренесансова музика онлайн!
22. Блогът на Димитър Атанасов - текстове без фризура
23. Една чудесна приятелка пише там и ми се ще да ми е в блогрола :)
24. Кака Сийка - умен тип, бяга от клишетата