Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.07.2013 12:15 - Четвъртък вечер и петък сутрин
Автор: mglishev Категория: Политика   
Прочетен: 5822 Коментари: 7 Гласове:
5

Последна промяна: 19.07.2013 19:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Протестът вчера вечерта беше приличен, голям и шумен - с една забележка. Телевизия СКАТ (дето създаде недоразумението АТАКА, а сега пробутва смешката НФСБ) се опита да "подари" концерт на протеста пред Министерския съвет. Е, не стана. Хората за моя радост обръщаха гръб, освиркваха, дюдюкаха и даваха ясно да се разбере, че тоя концерт не е много желан. С приятелката ми си направихме кефа да метнем по едно яйце на сцената. Ама те, певците, не били виновни. Пък и всичко нали е в памет на вчера родения Васил Левски. Не нам, не нам тия номера. СКАТ си е тъпа псевдонационалистическа псевдомедиа с политикански амбиции. Хич да не се крият зад името на Левски. Единственият истински концерт пред Министерския съвет беше преди около две седмици - на Милена и Васко Кръпката. Без простотии и немити партийни подкрепи. Стига скатология!

Запознах се с прекрасен човек, дошъл да протстира чак от Козлодуй, надъхан, сериозен и трезвомислещ. Такива хора мога направо да следвам, страхотно ми допадна. Хареса ми, че пред Народното събрание имаше голям плакат "Велико Търново". Значи така, провинцията спяла... а се оказва, че идва хора от Търново, от Пловдив, от Благоевград, от Западните покрайнини и от Козлодуй. Даже едни по-активни приятели от Варна се чудеха дали да не дойдат до София.  Ами - да заповядат!

Виждам познати и непознати лица, плакатите продължават да са свежи, хора има - вечер, разбира се. Поне това е добре. Не е достатъчно, но е добре. Особено приятно ми е, че виждам вече и свещеници по тия протести. Още трябват, но  добро начало.

Вчера сутринта и през целия ден беше направо вдъхновяващо, но днес сутринта беше слабо. Хората идват вечер, но явно не разбират, че трябва повече усилие сутрин и през деня, за да успеят протестите ни. И то минимум няколко дни поред. Така че днес сутринта видях разкошни личности, но - прекалено малобройни. Останалите явно чакат вечерната вълна - която определено е по-приятна, не споря. Но и по-малко важна. 

Не ми харесва, че протестиращите се разхождат прекалено много. Добре, оначало бяха партийните централи. Ходенето пред тях си изпълни предназначението и свърши. После - да се преброим на Цариградско. И това беше добре, но и то свърши. После - да поздравим френския и немския посланици (и да освиркаме руския). Прекрасно, добра идея. И това мина. Най-сетне - да се поклоним пред паметника на Левски заради годишнината от рождението му. Прекрасно. Стига толкова. 
Длъжни сме да се намираме пред и около Народното събрание. Евентуално - и то само ако можем - и да блокираме някое ключово кръстовище. Но на първо място е Парламентът. И то повече денем, когато работи, а не вечер, когато е празен. Това прекалено бавно узрява в главите на купонясващото вечерно множество. За стотен път - неефективни сме.

Крайно неприятно е, че само след един ден на по-сериозни протести, следващата сутрин отново е почти непосетена. Вижте, не може да се протестира само една сутрин и после - пак само вечерни разходки. Днес, в петък сутринта също трябваше да има хора като вчера. Докато напротив, вечерните протести са много по-маловажни, макар да са посетени от десетки хиляди хора. Например сега смятам да пропусна, защото вече е излишно да се вика пред празни сгради. Е, ако скатолозите пак се появят, веднага отивам до бакалина за шест яйца и до десет минути съм при Министерския съвет.
Но майтапа настрана - протестирайте сутрин. По-рано. И минавайте повече по Раковски, Московска и откъм входа на "Невски".

Отделно - оставяме прекалено много време и място за реакция на полицията. Било сутрин, било вечер - имаме достатъчно хора, за да обградим подстъпите към Народното събрание, както и да ни запушват. А откъм Раковски, Московска и входа на "Св. Александър Невски" хората никога не стигат. Откъм Оборище и Шипка пък са недостатъчно. Всичко живо се трупа на сеир отпред. Малко овча работа, честно казано. Разделяйте се около сградата, колкото и да сме малко сутрин, в това има повече смисъл. Днес видях как само двайсетина души успешно преградиха един полицейски вход в загражденията - за върховно неудоволствие на депутатската паплач. Значи може. По-сериозно трябва да се протестира. Няма нужда от отклонения и разходки, а от хладнокръвие и инат. Стягайте се.

Не е като да няма за какво да се протестира. Имаме си нови и нови Пеевчета: Писанчев, бат" Сали, Чуков и Сидеров са също толкова непоносими като маминото свинче. Това Народно събрание назначава само очевидни мутри на високи постове и няма изобщо за какво да му се цепи басма. Тъй че - наистина се стягайте. Със или без непосредствена полза, не бива да има нито миг покой за проклетите овластени престъпници.

Междувременно и полицията започва да се поизнервя. Вчера и днес забележките и опитите за "пресиране на контингента" са по-груби от обикновено. Има директни обиди, груби хватове. Периметърът на охраната около Парламента отново е незаконно голям. Току-виж, ченгетата, с които преди се ръкувахме, лафехме си и изказвахме взаимна симпатия (и им купувахме вода) вземат, че сбъркат. Хубаво ще е да внимават. Точно така, не ние, а те.



Гласувай:
6



1. vmir - Протестите едновременно като продължителност и масовост срещу конкретно правителство,
19.07.2013 13:27
най-вероятно са безпрецедентни не само в национален, но и в международен мащаб. Зад игнорирането им със сигурност стои стратегическа цел и в неутрализирането й трябва да се търсят формите за протест.

Всъщност, правейки се на дръж ми шапката, правителството изчаква да се проточат неудобствата за хората, засегнати от протеста и да се обърнат срущу протестиращите. Но това е същото, като да пращаш сенилни старчоци с бузки на хамстери да поучават младите, че правителството имало право на втори шанс. Грозна измама, видима за всеки човек, неподвластен на користта и убеждението, че лъжата е единствения начин за успех! Нима вече не получиха многократно искания "втори" шанс - от избиратели, от политически противници, които им отстъпиха правото си на правителство, от търпението и самодисциплината на всички, които не им вярваха и продължават да не им вярват, а те се правят, че всичко това не съществува и искат ДОВЕРИЕ дори от нас, които не сме им вярвали и няма как да им повярваме, защото на търпението, цивилизоваността и самодисциплината ни отговарят с арогантно пренебрежение към очакванията ни.

Що за безобразие и пародия на демокрация е това с "контрапротестите", нима старчоците ще заработват националния доход, или Мишо Недооошамарения, за да се обявяват против правото на хората да избират кой да ги управлява? Ама имало било избори - ами имаше, и резултата от тях е настоящото положение - правителство на малцинството, което се държи безочливо и затова е изгубило доверието на избирателите. И никакъв тъп и недоошамарен гамен и напикаващите му се фенове не трябва и да си помислят да осъждат това недоверие, защото жалкото и презирано управление, което искат, е удобно единствено за далавери, шашми и беззакония, които БСП след това няма начин да не припише на опонентите си, защото за тази партия да приписва собствените си зулуми на другите е единствения начин, по който идва на власт.
цитирай
2. mglishev - О, да,
19.07.2013 17:34
изборите бяха жалки, а някакви комуноиди обясняват, че трябвало да "призная", че "народът" си бил "казал думата".
Други комуноиди пък казват, че "народът" бил "с правителството".
Трети, както и ти коментираш - че правителството било "заслужавало втори шанс".

А то - гласували са едва половината избиратели в страната. От тях - по-малко ото половината са гласували за БСП. Тоест по-малко от една четвърт от всички гласоподаватели в България са гласували за сегашното управление. И това трябва да го разбирам като "народът си каза думата", "изборите показаха" и "народът е с нас". Докато всъщност народът е отвратен и - за съжаление - апатичен.

Е, тези, дето сме отвратени, но не сме апатични, сега ще гледаме да разтурим седянката на това немито управление, което не представлява никого.

Колкото до втория шанс - да скачаш между Пеевски, бат'Сали, Чуков и прочие мутри е вече четвърти шанс, че и пети. Дотука беше търпението. БСП и ДПС заедно за един месец натвориха повече гафове от ГЕРБ за половин година.
цитирай
3. tarabata - Да, определно почва да втръсва ц...
19.07.2013 17:39
Да, определно почва да втръсва цивренето "полицията е с нас". Това, че голяма част от редовите полицаи симпатизират на протестите, съвсем не означава, че МВР е спряло да обслужва олигархията. Селяндурските сплашвания и неправомерното боравене с лични данни на протестиращи говорят предостатъчно.
цитирай
4. tili - Ченгетата вече започнаха да
19.07.2013 22:51
свалят овчите кожи. Днес са малтретирали едно момиче без причина по безобразен начин. Развръзката май наближава.
цитирай
5. mglishev - Ами да заповядат,
21.07.2013 08:43
ако имаме малко дупце, това ще им е грешката.
цитирай
6. alexs - За НФСБ не си прав
21.07.2013 23:21

Не може да се слага занак за равенство Между АТАКА и НФСБ. И не мисля че СКАТ е виновна за недорузумението Сидеров! Вярно че блгодарение СКАТ тръгна проекта АТАКА. Сидеров като видя власт пари жени и се самозабрави предаде интересите на избирателите си ! Я си помисли колко хора като се видят с власт и пари няма да погазят принципите идеалите и интересите на тези които са ги избрали струва ми се един на хиляда!
"Ако искаш да познаеш човека, дай му власт в ръката и после му гледай сеира...."
цитирай
7. mglishev - Е, не,
22.07.2013 16:20
то е въпрос на елементарна култура ИЗОБЩО да не се връзваш нито на Сидерчето, нито на каквито и да било телевизионни националисти...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mglishev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 8625622
Постинги: 1097
Коментари: 8098
Гласове: 5671
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Всичко, което може да се намери на български за Толкин
2. Който не чете на руски, губи много. Недолюбвам Русията, но обичам безплатните им онлайн библиотеки.
3. За англите и саксите. На английски
4. Най-забавният начин да се учи староанглийски
5. Азам Али - любимата ми певица.
6. Тук може да се играе викингски шах онлайн :)
7. Форумът на списание Бг-наука - много весело място, пълно е с непризнати гении :)
8. Блогът на Венцислав Каравълчев - прекрасни текстове по църковна история
9. Блогът на Владислав Иванов - средновековна балканска (и не само) история
10. Venetian Red - блог за изкуство. Най-вече история на изкуството и впечатления от изложби
11. "Виртуални строфи" - стихотворения от блогъри
12. На Понтис/Стефан блогчето. Има приятни неща.
13. Страхотен блог на нормален човек с умерено елитарно мислене.
14. Зло куче: мисли, ръмжи, хапе.
15. Още един блог на нормално мислещ, интелигентен човек.
16. "Ъплоуднати постинги за делитване" - най-добре осмяната булгарелска простотия
17. Милен Русков, единственият жив български писател
18. "Целият изгубен свят": блог на chris. Отлични стихотворения. Ей, не е мъртъв българският език!
19. Трънки и блогинки
20. В крак с времето!
21. Средновековна и ренесансова музика онлайн!
22. Блогът на Димитър Атанасов - текстове без фризура
23. Една чудесна приятелка пише там и ми се ще да ми е в блогрола :)
24. Кака Сийка - умен тип, бяга от клишетата