Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.08.2013 11:56 - Голямото посрещане (днес, 16 август, 8:15 - 10:40)
Автор: mglishev Категория: Политика   
Прочетен: 4333 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 16.08.2013 17:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Блокадата на Парламента по повод извънредното "бюджетно" заседание е факт, тя тече и в момента (започвам да пиша този текст в 11:15). Сградата на Народното събрание е обградена от протестиращи и полиция. Протестиращи вече имаше в 8:15, може би общо към шест-седемстотин души на по-големи и по-малки групи пред главния вход, откъм Оборище зад "Св. Александър Невски", на Московска и на Раковски. Полицията, разбира се, отново е прокарала огромен и изцяло незаконен кордон. Полицаите се държат по-скоро нормално, само при по-енергичния опит за блокада на Раковски (ок. 10:00) имаше изблъскване на гражданите, но на практика нищо сериозно. Имаше нещо като акция по събиране на лични карти и писане на предупредителни протоколи, но това си беше напълно несериозно, двайсетината души, които получихме предупреждения, прекарахме около четвърт час до полицейския рейс на Московска и общо взето си разменяхме банални остроумия с униформените. Тоест - днес полицията по-скоро се опитва да се представи за доброто ченге. За съжление, общината не контролира изцяло охраната на протестите. Министърът на вътрешните работи се държи като истински Кориолан пред житни складове. 
Не успяхме да спрем идването на достатъчно депутати, но пък ги притеснихме. Радвам се, че имаше и има групи протестиращи на всички подстъпи към сградата. Не е имало спокойно влязъл на работа "народен" представител.

Понеже се опитахме да блокираме Раковски с два-три флашмоба в отсечката между Московска и Врабча, полицията разпореди да се дръпнем на тротоара, уж заради охраната на АТАКА (при Операта на Врабча), а всъщност за да не пречим на трафика на редовните бусчета между двете парламентарни сгради (може би не всеки знае, че има редовно движение на бусчета между бившия Партиен дом и Народното събрание по Дондуков и Раковски). Пристрастно или не - приятно ми беше да видя г-н Радан Кънев, председателя на ДСБ и едно от лицата на новия Реформаторски блок, на Врабча и Раковски. Поне засега човекът се държи съвсем прилично, протестира като всички нас. 

Полицията се опитваше да ни обяснява, че протестът ни не бил заявен, законен и така нататък (зер пък е бил някаква тайна), но нямаше какво да каже при въпроса за достъпа до двата храма "Св. София" и "Св. Александър Невски".
Може би не всички са наясно, че едновременно с блокадата тече (може би вече е свършил) молебен за помирение и единство, воден от патриарх Неофит в храм-паметника. Дали изобщо някой друг освен нашия софийски владика е усял да стигне до църквата, не мога да кажа. Във всеки случай полицията не за първи път пречи на енориашите на "Св. София" да идат на служба. На пръв поглед дреболия, но както винаги - характерно, направо знаково за типа управление на БКП/БСП. Не само че хората от община "Оборище" са затруднени в изпълнението на религиозните си задължения, ами и самата "Св. София", старинната базилика, е известна като един от храмовете с най-много традиционно "сини" енориаши. Такъв е кварталът. Някога почти всички там бяхме разколници. Толкова по въпроса за БСП и призивите й за нормално движение в града. 

Постепенно броят на протестиращите нарастваше (и продължаваше да нараства до 10:40, когато си тръгнах, а сега, в 11:20, по bTV виждам, че расте още) и достигна няколко хиляди души, което като за утринен протест си е направо добре. Разбира се, трябваше да бъдем повече, но вече е ясно, че софиянци първо не обичат да протестират сутрин и второ са във ваканция. Е, жалко. Наесен - повече, надявам се.

След 10:00 се появиха и прочутите "контрапротестиращи", привържениците на правителството - може би също като нас около три-четири хиляди души, но събрани в една колона, а не разпръснати на голям периметър. Те са с еднакви знамена и плакати с лозунги в защита на министър-председателя Орешарски, някои от които доста добре напечатани. Имат си "запевачи", прилично се подреждат като за снимка. Така да се каже, откъм организираност можем да се поучим от тях. Fas est ab hoste doceri :) Този път, малко неочаквано, сред тях има и по-млади лица. Но се боя, че не видях особено вдъхновяващи физиономии. Повечето хорица изглеждаха малко несигурни. Явно са погрешно убедени, че нормалният протест е в полза на ГЕРБ, защото размахваха лозунги против тази партия (впрочем, това само по себе си не е лошо; поне по тази част нямат различия с повечето от нас, нормалните протестиращи). Донякъде приятно е и че контрапротестиращите ругаят bTV. Дето се вика - всички сме за свободата на словото, но това още не ни прави фенове на ничии слуги. Но като цяло контрапротестиращите са си истинско разочарование - туристи, гости, изгубени в превода. Наесен сигурно няма да видим повечето от тях. Прав им път обратно към родните места. Тези хора за съжаление няма как да разберат, че всъщност протестираме и в техен интерес срещу грабителите на България. Или пък не им пука, защото се радват на еднодневна безплатна екскурзия до столицата. Не точно безплатна, разбира се - платена с парите от нашите общи данъци... Дано поне някой от тях има време да се окултури малко, наблизо има достатъчно места за посещение. Че инак от идването им до София няма никаква полза. Иначе с тях проблеми не сме имали - големите групи протестиращи бяха на разстояние от кондотиерите на Орешарски, Местан и Станишев заради полицейските кордони. Общо взето, изглеждаше, че полицията е по-многобройна и от протеста, и от контрапротеста. На подвикванията, шегите и дюдюканията ни бедните чичовци от Кърджалийско просто не знаеха какво да отговорят. То дори не е интересно така, липсва гъдел. Изобщо, нещата са толкова кротки, направо като по ноти. Това ме притеснява, миише на овладяна енергия, но се надявам наесен нещата да се променят. Все пак не ми се иска Еко отново да е прав с приказките си за симулирана революция.

Най-безобразният двоен стандарт в заповедите на Цветлин Йовчев до полицията днес си личи в отношението към контрапротестиращите. Полицията ги пропусна по Царя и Раковски, после ги пусна към "Св. Александър Невски" и към 10:40 правителствените поддръжници вече бяха влезли вътре в блокадата като един вид клакьорски придатък на парламентарното заседание. Няма нужда да обяснявам що за безсрамни кондотиери са хора, защитавани от полицията по време на граждански протести. Това трябва да се подчертае - правителството си служи с безпросветни хора, докарани с рейсове до София от Кърджали и Ивайловград (вероятно закрепостени гласоподаватели на ДПС, щом Местан си говори с тях, а те сами не умеят да кажат пред телевизиите точно в чие име са дошли). Просто невероятно демократично, няма що. Невероятен цинизъм на червено-депесарските феодали. Жалко е, че бедните хора им вярват. Всъщност кой знае дали изобщо имат някакъв истински избор. 
[12:20, късна добавка към текста: Станишев пита буквално защо пък да няма автобуси с негови поддръжници. Четирите сега представени партии са просто безсрамни в примитивните си сопаджийски начини да демонстрират тежест. Живеем във времената на Гочоолу и Дочоолу. Няма какво да се лъжем - София трябва да се наложи над автобусите. Няма как, очевидно се повтаря схемата на Аристотел: по-самостоятелните граждани, осъзнатият демос стои против олигархията на малцина кандидат-тирани, поддържани от тълпа несъзнателни лица, охлос. За да има действителна демокрация, а не зловредна смесица от олигархия, тирания и охлокрация, ще се наложи демосът да пречи на олигарсите и охлоса.]

За момента (11:35), както виждам, бюджетната шашма на престъпната управляваща коалиция още не е потвърдена в Пленарната зала. Протестът продължава, а вероятно продължава и контрапротестът. 
Позабавих се с текста, в момента вече е 11:50 и слушам ужасните глупости на Станишев за това какво можело или не можело да бъде ветото върху бюджета. На фона на лъжите на този нахалник се чува прекрасният звук от пищялките на протестиращите. Както вече казах - наесен повече. Спирам с писането. 11:55 е и нямам намерение да слушам глупостите и на Тиквата, който май започва да говори. 

За трети път - наесен повече. Ще изметем тези Авгиеви обори.


--------- 


Към 14:00 вече беше ясно, че проклетият бюджет е приет успешно (пак с идиотска грешка в гласуването). България ще задлъжнее с един милиард лева, най-вероятно към руски банки. Страшна работа си е, огромен процент от данъците ни години наред няма да отиват за собствените ни нужди, а за връщане на този заем, от който никой няма да види реална полза. 

Някои от протестиращите се върнаха да изразят гнева си пред Народното събрание. Моите уважения към тях, но смятам, че пилците ще се броят наесен. 

Довечера след 18:30 май щяло да има митинг на БСП на Ларгото пред Министерския съвет. Тоест - опитват се да изтика нормалния протест от соствения му терен. Е, няма да я бъде.



Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. ssvetozar - Кочоолу
16.08.2013 16:00
Може би е правописна грешка, но все пак в "Бай Ганьо" няма Кочоолу. Има Гочоолу и Бочоолу. :)
цитирай
2. mglishev - Естествено, че съм сбъркал,
16.08.2013 17:17
недоглеждане, много тъпо. Ей сега оправям. Мерси!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mglishev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 8626527
Постинги: 1097
Коментари: 8098
Гласове: 5671
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Всичко, което може да се намери на български за Толкин
2. Който не чете на руски, губи много. Недолюбвам Русията, но обичам безплатните им онлайн библиотеки.
3. За англите и саксите. На английски
4. Най-забавният начин да се учи староанглийски
5. Азам Али - любимата ми певица.
6. Тук може да се играе викингски шах онлайн :)
7. Форумът на списание Бг-наука - много весело място, пълно е с непризнати гении :)
8. Блогът на Венцислав Каравълчев - прекрасни текстове по църковна история
9. Блогът на Владислав Иванов - средновековна балканска (и не само) история
10. Venetian Red - блог за изкуство. Най-вече история на изкуството и впечатления от изложби
11. "Виртуални строфи" - стихотворения от блогъри
12. На Понтис/Стефан блогчето. Има приятни неща.
13. Страхотен блог на нормален човек с умерено елитарно мислене.
14. Зло куче: мисли, ръмжи, хапе.
15. Още един блог на нормално мислещ, интелигентен човек.
16. "Ъплоуднати постинги за делитване" - най-добре осмяната булгарелска простотия
17. Милен Русков, единственият жив български писател
18. "Целият изгубен свят": блог на chris. Отлични стихотворения. Ей, не е мъртъв българският език!
19. Трънки и блогинки
20. В крак с времето!
21. Средновековна и ренесансова музика онлайн!
22. Блогът на Димитър Атанасов - текстове без фризура
23. Една чудесна приятелка пише там и ми се ще да ми е в блогрола :)
24. Кака Сийка - умен тип, бяга от клишетата