Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.11.2013 18:02 - Грешки в окупацията
Автор: mglishev Категория: Политика   
Прочетен: 12146 Коментари: 14 Гласове:
14

Последна промяна: 07.01.2014 01:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Окупацията първо на 272 аудитория и после - на целия Ректорат на СУ е едно от най-смислените действия по време на тазгодишните протести. През лятото го имаше въпросът "къде са студентите". Най-будните от тях през цялото време бяха на площада през цялото време. През есента започна и самата окупация, която напомня студентските стачки от 90-те години. Не е случайно, че тези неща се случват все при управлението на уж бившите и уж реформирани комунисти. 

За огромно съжаление обаче тази окупация далеч не протича по най-добрия възможен начин. Вече бях публикувал като бележка в профила си във Фейсбук няколко свои критики, когато се взе решението да бъде допускана университетската администрация. Тогава говорех за ниско самочувствие и неосъзнаване на огромната отговорност пред нацията, с която окупиращите се нагърбиха, без да го разбират.

Сега се виждам принуден да говоря за нещо много по-лошо от ниско самочувствие или неразбиране. Ще говоря за зависимост. Студентският стачен комитет или "щаб" в 2013 г. включва хора, които пречат на разгръщането на цялостния потенциал на студентската енергия. Моите лични съмнения са в двама души, чиито имена ще си позволя да спомена, колкото и това да минава за крайно и клеветническо: Румен Стоев и Константин Голев. Възможно е да греша и ако това е така, бих се извинил публично. Възможно е обаче и те, и други от самите организатори и модератори да са подложени на силни външни влияния, за да застават по фактически манипулативен начин срещу всяко по-сериозно действие на окупацията - но пък изцяло зад превръщането й в чисто декоративен жест. Не е лъжа, че със затварянето си в Аула магна Ранобудните студенти проиграват част от създалото се към тях обществено доверие. 

Румен Стоев и Константин Голев са против пълния обхват на окупацията от самото й начало - заедно с неформалния водач на цялата "завера" Ивайло Динев и участвалия заедно с него в демонстрацията в Парламента Ангел Злтков те изразяват постоянна загриженост не към самото действие, а главно към "колегите, на които пречим", тоест към студентите, които "искат да учат" и мислят Университета за нещо като гимназия, а не за център на обществена енергия. Допускането на администрация постави големи проблеми пред студентския контрол над сградата и увеличи напрежението върху окупационната (или стачната) охрана. 

Отново Румен Стоев и Константин Голев са най-сериозните застъпници на затварянето или свиването на окупацията до чисто символичната Аула магна (отначало подобна идея имаше Димитър Вълчев, но нямам основание да се съмнявам в неговата добросъвестност; въпросът е не само в измислянето, а повече в подемането тъкмо на подобен род идеи). Реториката им пред Общото събрание на окупацията практически представляваше манипулация и губене на време за опонентите. 
Много пъти изразяваното в коридорите мнение, че администрацията не трябва да се допуска, беше подминавано дни наред и не се поставяше на обсъждане. Много от решенията на самоизлъчилия се щаб се спускаха и все още се "спускат" на Общото събрание на окупиращите студенти във вече готов вид (което само по себе си нямаше да е лошо, ако бяха целесъобразни и сърцати решения, защото повечето окупиращи студенти обикновено са доверчиви и имат кураж, макар и частично да се поддават на процедурни хитрости по време на обсъждане). Много пъти Общото събрание е било подминавано от щаба и държано без информация за текущи разговори в самия щаб, който накрая излиза с обща позиция. Да не говорим, че самият щаб включва и изключва хора на неясен принцип и постепенно става неясно кой е вътре и с какви функции. Организационният проблем се превръща в идеен, когато се види, че наистина всяко по-открито предложение бива буквално сметено под килима. Така се стигна например до "разграничаването" от по-радикалните действия на гражданите от 12 ноември, което обиди доста от иначе подкрепящите студентските действия хора.

Накрая окупацията се затвори в едно помещение и допусна учебния процес. Това, което отначало изглеждаше немислимо, стана почти неусетно. Да припомня: окупацията беше обявена за "ефективна и безсрочна", а днес на практика не е нито едното, нито другото. Тя е чисто символична и може да се саморазпусне окончателно във всеки един момент - което би било пореден шамар върху протестиращите на площада и проява на огромна безотговорност към нацията и протестния процес. 

Казах "почти" неусетно, защото в самия ден на затварянето имаше сериозна вътрешна манипулация. При гласуване на Общото събрание в 17:00 (което се забави с дълги прения от квазипарламентарен тип, така че студентите изтърваха възможността да "поздравят" Сидеров при гостуването му във "Всяка неделя") всъщност спечели мнението, че окупацията на цялата сграда трябва да продължи минимум до сряда, 20 ноември. Когато част от студентите все пак отидоха при парк-хотел "Москва", за да освиркат поне министър Йовчев (а това, близо до ума, бяха тъкмо гласувалите за запазване на цялостната форма на окупацията), в 272 аудитория е било изказано предложение за прегласуване. Без кворум, без самото предложение да бъде гласувано и без дебати при вечерното събиране на Общото събрание към 21:00. Щабът обаче съвсем ясно обяви, че при повторно отхвърляне на предложението му подава колективна оставка. Да не коментирам дали самоизлъчило се тяло, което само се е нагърбило с отговорност, може да подаде оставка - това очевидно беше манипулативна техника. При нередното прегласуване, естествено, гласовете бяха в полза на смекчаването на окупацията, подсигурени от мнозинство неприсъствали досега нови "окупиращи". Накъсо - мачът беше предрешен. Трето прегласуване нямаше, въреки разгорелия се след това спор. Но и при това, и при други подобни дебати се стигна до персонални обиди срещу хората, изразили друга позиция, оспорваща щабното предложение. Ето така се взе това срамно решение. 

Лошо впечатление прави невярното твърдение на Ангел Златков, че решението е било взето почти с единодушие от присъстващите в залата. Няма как да не припомня и неприемливото изказване на Ивайло Динев, че окупацията е предимно на и предимно за студентите и от само от СУ. Тоест тя не е в полза на останалите протестиращи, а студентите от други ВУЗ-ове, които дойдоха в Ректората, служат само за легитимацията на щаба като "национален". 

В тази светлина - и при постоянните разговори с Ректора проф. Илчев, който днес дори си позволи да говори публично за окупацията като за режисирано отвън действие, почти дословно повтаряйки лъжите на председателя на НС Миков - изглежда наистина вероятно Румен Стоев, Константин Голев, а може би и Ангел Златков, та дори и Ивайло Динев да са подложени на натиск за канализиране на студентската протестна енергия в безопасна за властите посока. Натискът може да бъде разнообразен и по произход, и по тип: било партиен, административен, психологически, оформен като обещания или заплахи. 

Щабът на окупацията многократно отказва да се съобрази с опита и препоръките на стари стачкуващи студенти от 90-те. Резултатът е превръщането на сегашното студентско действие в декорация. Директно беше заявено в зала 272, че "окупацията е изпълнила целта си". Това е директна подмяна: първата заявена с декларация цел беше оставката на кабинета и разпускането на Парламента в сегашния му състав. Тази цел видимо още не е постигната. 

За мен става дума за директен - и засега успешен - опит на властите да опорочат студентската част от протестите в страната.

Моята лична препоръка към студентите би била да не се съобразяват с т. нар. щаб, който е напълно делегитимиран и да преокупират сградата възможно най-бързо, за да избегнат евентуално пренощуване на "контраоукупатори" например в 65 зала. Също така, студентите би трябвало да изкажат нещо като извинение пред протестирщите и подкрепящите ги навън, както и да изразят солидарност с бавно надигащата се вълна от недоволства на учители, таксиметрови шофьори и др., защото все пак Съединението прави силата.



Гласувай:
19



1. theeconomist - Мухльовци,иииии.....
19.11.2013 18:11
Един студент - поборник за морал, двама студенти - студентски съвет, трима студенти - окупация, четирима студенти - окупация с предатели.....
цитирай
2. vmir - Прави добро впечатление, че не бързаш да заклеймяваш “предатели”.
19.11.2013 19:18
Такова е само зрялото отношение на бъдещите победители. Никой не може да докаже, че спирането на окупацията е по-лошата възможност по много проста причина: Опонентите ви са твърде далеч от необходимата отговорност за последствията от игнорирането на исканията за почтеност. За тях власт и придобивки не се отстъпват, докато не им бъдат отнети, а насила не можеше и не трябваше (престъпниците са недостижими в престъпленията), затова остава да бъдат натирени с изобличаването им. Но не с клевети, както правят те, а с предугаждане и предупреждаване за действията им и резултатите от тях.

Мухльото отгоре, който ви приписва собственото си нищожество е идеалната илюстрация на тези типове, които са на принципа: “След нас – потоп” и наистина ще ни създадат много излишни беди и страдания. Затова прекратяването на окупацията е правилно. Важното е, че им дадохте шансове да постъпят отговорно и почтено. Оттук нататък им остава единствено да мамят, а после да викат: “Кой ми ... в гащите”. Гответе се за тази неизбежна поредна подлост, която очаква от тях КГБ.

Успех, пътя към победата не е кратък, особено когато имате насреща си примитивни престъпници, готови на всичко, за да не изпълнят нищо от справедливите ви и спасителни за държавата ни искания. Стискам палци за успешното наваксване на пропуснатото от всякакъв характер.
цитирай
3. harvi - Обществото реагира бавно, осмисля нещата дълго, докато предприеме действия.
19.11.2013 19:57
Но ето, че започват да се виждат първите лястовички - синдикат "Подкрепа" застава зад вас, IT мениджърите застават зад искането за оставка веднага, огромната част от хората ви подкрепят. Но все още има много страх и точно това използват комунистите - дори и най-леките намеци за репресии оставят доста хора по домовете им. Но бъдете сигурни - ако се наложи, ще скочат стотици хиляди зад вас. Просто сега трябва дълготърпение и повече твърдост от вас - вие няма какво да губите, както по-възрастните хора и затова можете да бъдете по-радикални. Остава ви самочувствието, че казвате на глас това, което възрастните не смеят. Поздрави!
цитирай
4. mamkamu - ...
19.11.2013 20:35
Бе с една дума това беше може би една от последните прояви на гражданското общество в тая окаяна страна! От тук нататък ни чака само латиноамериканизация, балканизация и русофикация :))) (знам, че не е смешно)

Тук в България населението може да се разбунтува само ако почне да умира от глад, но не и заради идеите и принципите на демокрацията...Те по презумция са непонятни за него...
цитирай
5. demograph - ДС/мафията има големи възможности да подменя всичко
19.11.2013 21:02
Подценяването на тези възможности води до описаният резултат. Ако се върнете в началото на идеята за окупация и е вгледате в тогавашните лица ще осъзнаете, че предателството е било заложено с появата на някои лица. Първо те са били най-яростните и непримирими "революционери". До завладяването на позиции, които им дават възможност да отклоняват енергията. После вижте координираните действия за натиск и манипулации от вън, с действията на "революционерите" които са били овцебългари от самото начало, но са проявили овцедушието си "когато трябва". Оставям на страна подозрителното звучене на някои от фамилиите които споменавате. Когато го видях и чух фамилията на едно от лицата на студентите окупатори изтръпнах..Помислих си това, което ти описваш като краен резултат - че опитомяването на студентския гняв, чрез подставени лица "псевдореволюционери", вече се е случило
Но. Не всичко е загубено. И не утре ще бъде спечелено отново. Боя се, че утрешното "стачно мероприятие" е подготвено от оффчарите като последна въздишка на съпротивата срещу узурпаторите на властта и погазването на конституцията. Ей - така, последна ракия за утешение след пропилените им шансове. Като "лягане" на незначителен мач, след като е спечелен решаващия.
Аз пак ще съм на митинга, защото протеста не бива да спира нито за миг. Но протестиращите трябва да са наясно с кого си имат работа и никога, нито за миг, да не подценяват тези срещу тях. Всяка загуба е урок. "Умните се учат от грешките на другите, глупавите от собствените си грешки."Дано времето за поправяне на грешките не е вече изтекло за българите. Докато има такива като теб, вярвам че все още България има шанс.. Успех и здраве.
цитирай
6. tomekki - Браво за ясната и точна позиция!
19.11.2013 21:57
Тези, които не знаят : Манол от началото на протестите е на улиците, вечерта на белия бус той беше най-отпред и винаги твърдо отстоява позиции! Той е сред протеста още пред студентите да се съберат, много почнаха да ме дразнят с авторитарното си поведение, като че ли протеста са те, а не че са част от ДАНСwithme. Малко егоистично постъпиха и на 12ти вечерта, когато се прибраха в СУ, а хората пред Парламента ги биеше полицията докато махаха загражденията. Имам чувството, че това им действия пак е било режисирано от по-горните "герои"! Браво, Маноле, България има нужда от хора като теб! Не се впечатлявай от критиката тук, то вече стана модерно всеки втори, който изказва по-твърда позиция да го наричат "провокатор"!
цитирай
7. demograph - Две думи още - за мъдростта
20.11.2013 00:44
Маноле, спомни си какво ти писах в началото на летните протести - за съюзника, за ченгеджийските чалъми, за тактики и стратегии..за организирания хаос..Окупацията загина не когато самите студенти я отмениха, а когато се поддадохте на сюблимната мечта на триглавата ламя - да откажете подкрепата на ГЕРБ. Ламята не се бои нито от вашите окупации, нито от протестърите от лятото до сега. Мафията настръхва в ужас всеки миг в който започне да и се привижда обединение на протеста с реформаторите и особено с ГЕРБ срещу нея.
С вас тя си играе като котка с мишка. И с нас - летните протестиращи си играеше така. Във всеки момент в който се заформяше обединение, ЛАМЯТА скачаше с целия си арсенал срещу това. И успява. Запомните, едно е да бориш едноглав змей, друго триглав. А с бутането на ГЕРБ в кюпа при ламята съпротивата получава още един враг, който би могъл да е съюзник, поддаващ се на опитомяване. Максимата "Всичко или нищо" никъде не е сработила- България иска всичко след Балканската война и получава почти нищо. Палестинците искат всичко и получават нищо.Реформаторите - и те така. Искат всичко, получават 6%..Така е с всички, които залагат да отрежат с един удар на сабята всички глави..Ама тия глави не падат така лесно. Наивна работа. Най-много, като храбрия шивач с един удар на колана да се смачкат седем... МУХИ. Не всичко е загубено. И утре е ден. Но тази нощ е нощ за размисъл. Големия превратаджия Ленин използва знаменита фраза -" Днес е рано - Утре ще бъде късно". Аз ще ви пророкувам - Утре е рано, но в другиден ще бъде късно.
цитирай
8. mglishev - Демограф,
20.11.2013 01:27
не забравяй, че аз протестирах И срещу ГЕРБ. Когато през февруари ме питаха: "Какво ще правиш, ако се върне БСП?", отговарях, че ще протестирам И срещу БСП. Така и стана. За мен това е принципна позиция: ГЕРБ, БСП, Атака и ДПС (а напоследък също "Кръв и чест" и Бареков, НФСБ и ВМРО) са само лицата на една и съща посткомунистическа мафия, която си върви заедно с КТБ, ПИБ, ТИМ и пр. мутроолигарси. Срещу всичко това може само и единствено да се воюва.
цитирай
9. vmir - 4. mamkamu,
20.11.2013 08:41
mamkamu написа:

Тук в България населението може да се разбунтува само ако почне да умира от глад, но не и заради идеите и принципите на демокрацията...Те по презумция са непонятни за него...


Опитът ме е уверил, че у нас които са най-зле НИКОГА не са имали ресурс да се бунтуват, но несгодите им са били използвани за политически и терористични цели.

Политическия тероризъм у нас винаги се е самоопределял като "народен" и в това е трагедията на държавата ни, че с външна военна сила е успявал да се представи за движение на бедните (под същото самоопределение възниква и разцъфтява мафията в Сицилия даже без външна военна сила).

Бедните у нас вече са трайно дресирани от мафията да разчитат на престъпните й подаяния и мафиотски отплати, а тази традиция създава обиграни далавераджии за попълване редиците на мафията до срастването й с държавата.

Погледнете дресировъчната тактика - днес обещават на минималната заплата да бъде освободена от данък, ама парите да се дадат след година и незнам колко си. А в същото време десетки хиляди специалисти с висше образование и 20-25 години стаж са по някакви си 20-30-40 лева над минималната работна заплата, което ги прави толкова "богати", че като си платят данъка, някои от тях ще останат с доходи под тези на новопостъпила неграмотна чистачка! Защо да се бунтуват най-ниско платените, след като са заплатени колкото немалко висшисти с дългогодишен професионален опит?

И това ако не е курс към целенасочена ликвидация на държавата, здраве му кажи! :(((
цитирай
10. tarabata - Става дума за комбинация между п...
20.11.2013 09:46
Става дума за комбинация между пипкавост и пасивност, влачещи след себе си неминуемо припряност при настъпване на решаващи моменти, истерия, малодушие, глупост и натиск. Че обществената подкрепа на улицата не беше достатъчно адекватна, е ясно, но тази подмяна я намали и то вероятно целенасочено. Провинциалното мислене е първопричина за много от проблемите.
Окупацията е най-голяма пробойна в кораба на системата от началото на протестите, но може или поне можеше да се разшири повече. Или пълна преокупация или прилагане на нови методи в други пробойни.
цитирай
11. demograph - Съгласен съм -по принцип.
20.11.2013 14:49
mglishev написа:
не забравяй, че аз протестирах И срещу ГЕРБ. Когато през февруари ме питаха: "Какво ще правиш, ако се върне БСП?", отговарях, че ще протестирам И срещу БСП. Така и стана. За мен това е принципна позиция: ГЕРБ, БСП, Атака и ДПС (а напоследък също "Кръв и чест" и Бареков, НФСБ и ВМРО) са само лицата на една и съща посткомунистическа мафия, която си върви заедно с КТБ, ПИБ, ТИМ и пр. мутроолигарси. Срещу всичко това може само и единствено да се воюва.

Но политиката е изкуство на компромиса. Който не владее това изкуство, бива изкустно надиграван. Пак 'по принцип", аз съм си идеалист. Вярвам в идеали, вярвам в силата на доброто, вярвам в неизбежната победа на младото и новото.
За това вярвам във вас и ви желая успех, но и мъдрост..Воюването е задължително условие за една победа. Победите не са круши които падат като изгният. Воюването обаче, задължително изисква тактики и стратегии. Погледни какво става днес, като се върнеш в къщи. Митингът на КНСБ бе част от тактиката на олигархо-фашизма срещу воюващите наистина срещу него. Срещу вас, нас, срещу промяната на статуквото. Къде е нашата тактика за постигане на стратегическата цел? Студентите трябва да отправят призив за обединение с ВСИЧКИ които са срещу сегашните олигархо-фашистко правителство и парламент. Направете си просто експеримент и ще видите тогава каква ще бъде реакцията на ламята...Не ми се мисли дори. Ще видите не котка, а озъбен тигър срещу себе си. Но тигрите са по-слаби в ловенето на мишки...Така че - дерзайте и успех.
цитирай
12. mglishev - За КНСБ
20.11.2013 15:39
си напълно прав.
цитирай
13. staler - у нас дори и цветните революции са ...
21.11.2013 19:36
у нас дори и цветните революции са менте/доколкото един фалшификат може да е менте/.г-н министъра на икономиката има срещи в търговската камера на уса след които,аз съм убеден,повода за грандиозния ви революционен устрем ,ще изчезне.всеки от големите ще получи своето,глишевците ще свият знамената и ще изпаднат в летаргия до следващото включване, тихо хрупаики огризките от големия банкет.някоя следваща зима пък тъпите,неуспели лумпени ще се греят на огъня на горящия пореден самозапалил се нещастник.и т.н. и т.н.
цитирай
14. mglishev - Хихи,
22.11.2013 23:15
не ви ли писна да спамите, червени бригададжийчета?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mglishev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 8624930
Постинги: 1097
Коментари: 8098
Гласове: 5671
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Всичко, което може да се намери на български за Толкин
2. Който не чете на руски, губи много. Недолюбвам Русията, но обичам безплатните им онлайн библиотеки.
3. За англите и саксите. На английски
4. Най-забавният начин да се учи староанглийски
5. Азам Али - любимата ми певица.
6. Тук може да се играе викингски шах онлайн :)
7. Форумът на списание Бг-наука - много весело място, пълно е с непризнати гении :)
8. Блогът на Венцислав Каравълчев - прекрасни текстове по църковна история
9. Блогът на Владислав Иванов - средновековна балканска (и не само) история
10. Venetian Red - блог за изкуство. Най-вече история на изкуството и впечатления от изложби
11. "Виртуални строфи" - стихотворения от блогъри
12. На Понтис/Стефан блогчето. Има приятни неща.
13. Страхотен блог на нормален човек с умерено елитарно мислене.
14. Зло куче: мисли, ръмжи, хапе.
15. Още един блог на нормално мислещ, интелигентен човек.
16. "Ъплоуднати постинги за делитване" - най-добре осмяната булгарелска простотия
17. Милен Русков, единственият жив български писател
18. "Целият изгубен свят": блог на chris. Отлични стихотворения. Ей, не е мъртъв българският език!
19. Трънки и блогинки
20. В крак с времето!
21. Средновековна и ренесансова музика онлайн!
22. Блогът на Димитър Атанасов - текстове без фризура
23. Една чудесна приятелка пише там и ми се ще да ми е в блогрола :)
24. Кака Сийка - умен тип, бяга от клишетата