Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.11.2013 15:14 - Големият? Общонационален? Протест?
Автор: mglishev Категория: Политика   
Прочетен: 5809 Коментари: 15 Гласове:
8

Последна промяна: 20.11.2013 15:40


За днес сутринта Ранобудните студенти бяха обявили (поредния) голям, решителен и общонационален протест. За същото време КНСБ бяха насрочили своята демонстрация пред Народното събрание. Говореше се и за проява на таксиметрови шофьори. А пък кресльовците на Бареков в същия момент дюдюкаха пред Президентството с неясните си лозунги.

Поне до 14:00 протестът никак не беше успешен.
За общонационален и решителен няма какво да се говори. КНСБ и Ранобудните късогледо се бяха разграничили помежду си още преди дни. Така че към 11:00 пред Парламента се бяха събрали примерно хиляда и няколкостотин души, което само по себе си не е лошо, защото през лятото не можеше и да се мисли за дневен протест в работен ден. Добрата новина обаче свършва тук. Протестиращите граждани можеха (и щяха) да бъдат повече, ако Ранобудните не им бяха пратили колебливи сигнали: първо, поредното разграничаване от по-смелите действия на част от протестиращите и второ, затварянето на окупацията само в Аулата изглеждат на практика като отстъпление.  

Естествено, има и друга страна. Всички казват: "В студентите ни е последната надежда" и седят със скръстени ръце. Хората не искат да схванат, че не може да се разчита на някого другиго - та дори и това да са чистите и свети студенти. Не го казвам с ирония: дори студентските действия да са изключително добри, протестната вълна на обикновените българи просто трябва да бъде много, много по-сериозна. Има нещо безкрайно жалко в това да хвалиш или да ругаеш, а сам да не правиш нищо в реална подкрепа на хвалените и руганите.

Към 12:00 дойде шествието на КНСБ, в което наистина учстваха няколко хиляди души (включително няколкостотин притеснени цигани, за които не ми се вярва да са синдикални членове). Обикновените протестиращи и студентите освободиха временно площада пред Парламента. Синдикалистите държаха речи за своите искания (за паница леща - нали правителството взима заеми, които всички ще връщаме, та синдикатите поне се опитват да изкярят по някой лев за заплати преди заетите средства да потънат дявол знае в чии Станишеви джобове. И после правителството ще си отдъхне). Шествието пошумя, поговори, остави след себе си куп лилави пликчета и се изнесе.

Обикновените протестиращи се върнаха на площада и Ранобудните проведоха нещо като театрално представление: "престрелка" с картонени пистолети. За съжаление дълбокият символизъм на проявата остана неясна за публиката, която гледаше объркано и започна да се разотива.

Накъсо - полицията напразно беше докарана и разставена в безобразно огромни количества из незаконния периметър по всички пресечки на Дондуков, Раковски, Московска и Оборище. Най-вероятно протестиращите ще се разпилеят за блокиране на далечни кръстовища, което е по-скоро приемливо за полицията. Естествено, виковете: "Не на насилието!" още повече свалят градуса и правят изригването на гражданската енергия малко вероятно. А това изригване е най-обикновена необходимост.

Тази вялост на днешния 20 ноември можеше да се очаква. Тя не е повод за отчаяние, а за замисляне и действия.
Студентите имат шанса да върнат доверието към себе си и да повдигнат духа си, ако подновят цялостната окупация на Ректората и заменят разграничаванията с насърчения, а пърформансите - с реални действия по улиците на града.
Обикновените протестиращи просто пък трябва да бъдат на площада непрекъснато. Няма място, нито време за оправдания и половинчатост. Новият законопроект за правомощията на МВР, псевдонационалистическите изстъпления и предстоящите заробващи заеми изискват мощни граждански действия.

Паветата трябва да полетят.



Гласувай:
11



1. tryumfan - ТРЯБВА
20.11.2013 20:38
Трябва трябва,ама сме мърши.И затова сме така,и затова няма оправия.
цитирай
2. demograph - Вникни в това, което ти казвам Маноле.
20.11.2013 21:01
Протест зад който не стои добре организирана сила, която не могат да смачкат току-тъй, е обречен. Повдигам отново въпроса за съюзника. Триглавата ЛАМЯ се бои от съюз на недоволните от НЕЯ. Който и съюз срещу нея да се заформи ЛАМЯТА мобилизира всичките си ресурси. Не го ли виждате това. Не виждате ли че на Станишев и Местан им текат лигите когато се изцепите Долу ГЕРБ, а Сидеров направо онанира. Човешко е да се сгреши, защото може и да се поправи..Ти беше инициатор на протеста и срещу ГЕРБ, което беше тактическа грешка. Тази тактическа грешка води към стратегическа загуба!!!. Ако сега не се разбере, че е грешка утре ще бъде късно. Ако не преразгледате отношението си към ГЕРБ и то по по най-циничен политически маниер, каузата е обречена. По-добре да опитомяваш един змей отколкото три! А с ГЕРБ, прикоткан от тройката, стават четири..Надзърнете в егото си, преодолейте го и сменете политиката за съюзниците. Ламята ще ви пробутва КНСБ-ета, И ТАКСИЖДИИ ДО ДУПКА. Вие вдигнете лозунг за Национално обединение срещу ТРИГЛАВАТА ЛАМЯ, без да плюете по който и да е. Може да има само едно изискване - да са за почтен народ в почтена държава...И не си посипвайте главите с пепел. Нищо особено не е станало. Загубена е само една битка. Днес ЛАМЯТА се опита да изземе инициативата и да мине в контранастъпление. Един ловък политически маньовър ще я слиса...! Не става с маневри за надхитряне на полицията по уличките.
Иначе - язък за потенето.
цитирай
3. blackpredator - Тцъ, тцъ, картонени пищови
20.11.2013 22:07
Поне да бяха черешови. По-Боримечковски...:)
цитирай
4. mglishev - Демограф,
21.11.2013 02:05
губиш си времето с мен. За мен Тиквата и Станишев са едно и също.
цитирай
5. sande - Сатанишефф и Доган искаха да унищожат Борисов до девето коляно ...
21.11.2013 04:35
Нали затова беше пладнешкия преврат, Костинброд , Делян Пеевски ...

Сега те били едно и също.

Сега всички сте едно и също.

Българинът никога няма да ви разбере. И ще ви се чуди.

Всички са маскари. Железобетонни глави. Истински комунисти.

Затова отивате в Девета глуха.

Демограф е прав.
цитирай
6. vmir - Симпатизирам на симпатичните и справедливи искания за морал,
21.11.2013 06:48
но НИКОГА няма да подкрепя безрезервно кагебисткото антибългарско вдъхновение: "Всички са маскари". Резултатът му е толкова полезен, колкото лаенето на кучетата срещу луната я превръща в слънце. С "незначителната" подробност", че докато кучетата лаят срещу луната, вълците давят овцете.

Съжалявам, но това е най-мекото и сдържано нещо, което мога да кажа по въпроса. И министерския съвет да окупирате, вълците ще продължават да душат овцете, защото такъв им е нравът. Дори ще ги душат още по-настървено, защото ще им дадете прекрасен претекст, а овцете не без основание ще предпочитат зъбите им пред лаещите срещу луната, защото макар и овце съзнават, че освен псувни, друго не могат да очакват от тях. (Овце, овце, ама и те с достойнство и предпочитат зъбите на вълците пред псувните на красивите и умните)
цитирай
7. mglishev - Когато повечето са маскари,
21.11.2013 16:21
а може би и тези, дето уж не са маскари, може да се окажат такива, почвам да се оглеждам за коня на Кромуел.
цитирай
8. demograph - Аз съм търпелив наблюдател, времето вади всичко на яве...Маноле
21.11.2013 16:50
Наблюдавам държавата и персоните в нея внимателно и търпеливо.Едната година показа много. Показа кой - кой беше в протестите срещу шистовия газ, в битката за главен прокурор и другите висши магистрати.Показа кой и защо предизвика бунта срещу високите цени на тока и мизерията.Показа кой и как свали ГЕРБ от власт и изтегли "бунтарите".Показа способностите и решителността на русо-комуно-фашистите да подменят и маргинализират всичко и всеки. Показа кой, как поведе летните протести за морал и срещу мафията по изнурителните разходки от единия край на София до другия и край, докато уморят честните хора в безсмислени спектакли. Записано е, че Станишев пръв даде командата - Протестирайте и срещу ГЕРБ!..Ззаписано е и кой поде станишевия лозунг, кой, кога и как поведе искрените борци срещу мафията към централата на ГЕРБ, вместо към парламента.Видях как узурпаторите еякулираха от радост при този успех на агентурата си.Видях как летният протест рухна, след като се отказа от естествения си съюзник ГЕРБ. Наблюдавах агонията на РБ, объркването на ГЕРБ и надигането на триглавата ламя, и деградацията на протеста.Следих метаморфозите на персонажа в това надиграване.Забелязах подготовката на путинистите за очаквания през октомври студентски протест. Видях как "революционерите" ставаха колаборационисти.Гледах кой и как подмами студентите по същите изтощителни с беззъбието си маратони.Забелязах и как бяха подменени водачите, целите и методите на Окупацията.Видях лицата на "новите водачи" на младежта, подготвяни от далеч за това събитие.Видях как триглавата ламя изживя втори оргазъм при късогледото озъбване на Ранобудните срещу ГЕРБ.Отбелязах си триумфа на триглавата коалиция и лигите по устата им от поредното отклоняване на протестиращите от съюз с най-ненавиждания от Ламята и най-опасния за статуквото враг - ГЕРБ в съюз с протеста.Сега чета 3:0 за Ламята след третия автогол на протеста - снемане на окупацията. Като искаш всичко - получаваш нищо.45г. путинизъм-това е резултата.А ГЕРБ..
цитирай
9. mglishev - То няма какво да се спори по това,
21.11.2013 18:11
лично аз продължавам да казвам на бялото - бяло и на черното - черно. БСП=ГЕРБ. Просто е.
цитирай
10. vmir - 7. mglishev - Когато повечето са маскари,
21.11.2013 18:24
mglishev написа:
Когато повечето са маскари, а може би и тези, дето уж не са маскари, може да се окажат такива, почвам да се оглеждам за коня на Кромуел.


Да те чуе Станишко, мед ще му капне на сърцето. Не забравяй да се снабдиш още със сабя, щит и шлем, има ги в изобилие на Детмага и не са скъпи.
цитирай
11. mglishev - Е,
21.11.2013 22:26
няма какво повече да се говори. Станишко не ми е по-мил от Тиквоча, Сокола или хайдут Сидер.
цитирай
12. demograph - Аз не споря с никого, нито защитавам някого. Аз наблюдавам и мисля.
22.11.2013 02:33
Знам добре кой - кой е в българското общество. Знам и кои са движещите сили извън него. Знам и похватите на тия и ония. Поради това ми е ясно, че формулата "Протест срещу всички" е обречена. В този случай получаваш "Всички срещу протеста" и губиш играта.Това се случва до сега. Гражданския протест до сега губи битката "срещу всички". Политиката е изкуство на компромиса. Компромисът в момента е ГЕРБ, колкото и неприятно да мирише. Триглавата ламя натиска в ъгъла ГЕРБ за да го изяде. Като изяде ГЕРБ, кого ще налапа?... - Протестиращите, които наивно помагат на ламята да изяде миришещият им лошо, съюзник.
Е. После няма да им мирише ГЕРБ, НО ЩЕ УСЕТЯТ ЗЛОВОННИЯ ДЪХ НА ЛАМЯТА. Вече го усещаме нали? Пеевски се връща в парламента на Бял кон като паша. МВР ще ни разрешава протестите... Ментата ще бори корупцията... Сидеров ще поддържа реда..Бареков ще ни е образец за морал...6% за РБ..
Безкомпромисната политика е революция, която тук и сега не може да се случи.
Наивността, глупостта и късогледството в политиката се плащат скъпо. Лошото е, че плаща целия народ, а сега става въпрос за цена равна на спасението или изтребването на българския НИ етнос.
И ще я платим защо? - Защото ГЕРБ намирисвали на развалено... Сякаш не може ПОСЛЕ да бъде натикан в банята...
Вие си спорете. Вдигайте си парфюмирани лозунги. Разтягайте локумите на егото си.
Но пясъка тече...Интересно ми е като падне И последната песъчинка, тогава какви ще ги разтягате.
Само не въздишайте утре в кръчмата " - Ех, ако се бяхме съюзили с ГЕРБ, мамката щеше да им разгоним.." Защото това ще означава, че днес сте постъпили глупаво и безотговорно.
Дано не съм прав.
Успех.
цитирай
13. vmir - 13. demograph,
22.11.2013 07:14
Най-нелепото е, че са превърнали клеветите на мафията в неизбежна част от моралния си актив. Какъв цирк разиграват мафиотите за Мишо Бирата години наред, а нашите поборници за морал им подскачат на диктовките "Мафия, мафия".

Бас държа, че Гоце ще се закълне, че не си спомня нищо по случая. Защото иначе ще стане ясно, че той е инициатора за прекратяване на проверката по чисто технологични причини - нам колко си десетки тона бира щели да се вкиснат при спиране на производството и за да не се допусне похабяване на такъв ценен ресурс, е звъннал с молба Борисов да пощади любимото питие, а Борисов му е уйдисал в името на питието.

И възниква въпросът кои са овцете всъщност, щом позволяват от парламента да вкарват в този "антимафиотски" спектакъл. За да се поддържа платформата "Всички са маскари" и овцете да блеят "маскарииииии", "маскарииии", докато и коня и каруцата отиват в ряката... Е, как иначе мафията ще богатее от спестени акцизи, ако от трибуната на НС не плаче за спасената бира на Мишо Бирата и не приплаква за акцизите по нея, за да мислят овцете, че Бойко си ги е сложил в джоба, а мафията няма нищо, ама нищо общо с подобни схеми...
цитирай
14. mglishev - Ама и вашата не е лесна,
22.11.2013 18:03
да спамите като е ясно, че на затворена врата чукате. Ходете по протести, бутайте кабинета, какво ви дреме аз какво мисля? Аз представлявам себе си и няма да си кривя душата. Протестирам срещу когото намеря за добре, а в случая това са повечето самонабедили се за "политици" в България. Имам си за кого да гласувам, когато стигнем до избори, но дори и на "своите" (ако наистина са такива) не правя пропаганда. Набийте си го в главите, ходете да сваляте комунягите и стига глупости.
цитирай
15. demograph - Прав си Маноле, но ако в блога си допускаш коментари ще трябва да ги търпиш
23.11.2013 00:44
Не се ядосвай. Просто забрани коментарите. А, И сам, войнът е войн...
Бъди здрав
За последно - ето ти ЛАМЯТА Станишев vs ГЕРБ:
http://www.dnes.bg/politika/2013/11/22/ne-se-govori-za-grupite-na-borisov-karani-s-cel-metej-sreshtu-ns.207123?utm_source=blog&utm_medium=dnesbox&utm_campaign=insidebanner
.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mglishev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 8624249
Постинги: 1097
Коментари: 8098
Гласове: 5671
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Всичко, което може да се намери на български за Толкин
2. Който не чете на руски, губи много. Недолюбвам Русията, но обичам безплатните им онлайн библиотеки.
3. За англите и саксите. На английски
4. Най-забавният начин да се учи староанглийски
5. Азам Али - любимата ми певица.
6. Тук може да се играе викингски шах онлайн :)
7. Форумът на списание Бг-наука - много весело място, пълно е с непризнати гении :)
8. Блогът на Венцислав Каравълчев - прекрасни текстове по църковна история
9. Блогът на Владислав Иванов - средновековна балканска (и не само) история
10. Venetian Red - блог за изкуство. Най-вече история на изкуството и впечатления от изложби
11. "Виртуални строфи" - стихотворения от блогъри
12. На Понтис/Стефан блогчето. Има приятни неща.
13. Страхотен блог на нормален човек с умерено елитарно мислене.
14. Зло куче: мисли, ръмжи, хапе.
15. Още един блог на нормално мислещ, интелигентен човек.
16. "Ъплоуднати постинги за делитване" - най-добре осмяната булгарелска простотия
17. Милен Русков, единственият жив български писател
18. "Целият изгубен свят": блог на chris. Отлични стихотворения. Ей, не е мъртъв българският език!
19. Трънки и блогинки
20. В крак с времето!
21. Средновековна и ренесансова музика онлайн!
22. Блогът на Димитър Атанасов - текстове без фризура
23. Една чудесна приятелка пише там и ми се ще да ми е в блогрола :)
24. Кака Сийка - умен тип, бяга от клишетата